» »

ISO 9001 programska oprema

ISO 9001 programska oprema

Curious ::

V podjetju cca. 70-ih razmišljamo o pridobitvi ISO 9001. Ker je pri teh standardih potrebno voditi kar nekaj dokumentacije, diagramov, se potrebuje neka programska oprema.

Ima kdo kakšen predlog na to temo?

PS: trenutno smo zelo Microsoft centric, če to kakorkoli pomaga vezana na samo infrastrukturo (SQL).
  • spremenilo: Curious ()

KraitPay ::

Office paket bo čisto OK.

Drugače pa čudno da še ga ga nimate? Iso 9001 mislim? Pa še kar nekaj vas je. Je vašim kupcem vseeno za sledljivostjo ali kako?

MTB ::

Kdor ima urejeno podjetje, ne rabi neke posebne programske opreme za ISO 9001.

Blue3D ::

MS Office,word, excel.
ISO9001 nima nobene veze z sledljivostjo.
Je sistem vodenja kakovosti, kar pomeni, da si zadaneš cilje, kateri se dajo meriti in se jih moraš držati.
Nasvet, manj imaš kompliciranja napisanega v POSLOVNIKu SISTEMA VODENJA KAKOVOSTI boljše za tebe.
Ko sem jaz kot skrbnik za ISO9001 in ISO14001 prevzel, sem čez kako leto brisal veliko stvari, ker
so bile napisane samo kot balast.
Sanjanje o dodani vrednosti podjetja zaradi ISO9001 je pobožna želja. Razen, če firma nima ne repa in glave,
take pa so že itak pocrkale.
Tested on Quakers
I5 13600K 6800XT

MTB ::

Poslovnik več ni obvezen.
Dodana vrednost je, kolikor ima vodstvo interes.

Cveto ::

Jest sem delal 9001:2000, 9001:2008 in potem še 13485 (za medicino). Rabiš načeloma nič (lahko napišeš v notepadu ali pa na roke), je pa fajn imet Word in Excel, pa eventualno še kaj za diagrame (Visio...).

prowb ::

Pri nas se pocasi spogledujemo z iso 9001... No nase stranke bi ga rade videle pri nas:)
Kaksna bi bila dobra praksa uvedbe? Nas je pa malo - 7-9, pa delal bom na tem skoraj izkljucno sam (ob vsem ostalem delu...)

juroz ::

Jaz osebno sem pričakoval malo več od teh ISOtov. Fajn jih je met, vendar kot je napisal Blue3D,res koristni so le če firma nima ne repa in glave vendar take so že pocrkale.
Lahko ti dam kontakt od ene res fajne svetovalke, raztura zadevo in se res spozna.

tardusm ::

Imam izdelano podporno spletno aplikacijo za vodenje vse potrebne dokumentacije in aktivnosti, skladno z novim ISO 9001:2015 (kakovost) in ISO 14001:2015 (okolje) . Že bila uspešno preverjena na presoji. Sporoči zasebno kontakt.

matijadmin ::

Zahtevane, v smislu, da bi standard 9001:2015 nalagal izdelavo in hrambo v pisni obliki, dokumentacije je izjemno malo še potrebne.

Za to, kar se pa zahteva, je čisto dovolj brezplačen pisarniški paket, npr. Libre Office (ali MS Office, oz., kar je na Macu, Pages in bratje). Fino je, da lahko dokument tudi objaviš v PDF, torej obliki, ki se je ne da pomotoma spreminjati.

Risanje diagramov poteka delovnih procesov je čisto stvar presojanca, torej vas, če se za to odločite. Za to imaš fino brezplačno orodje, dostopno na https://www.draw.io/ (MS Visio je tudi fajn, a ni potrebno v nakup samo zaradi presoje). Vsekakor je, že zaradi vas, dobro, da narišete vsaj tiste dele, kjer opažate kritične poti idr. težave, da bo optimizacija lažja in predvsem bolj sistematična. Seveda pa je to stvar specifičnih potreb, želja in pripravljenosti do angažiranja. Potrebno je poiskati neko pravo mero, ker je včasih pri enostavnih pregledih in optimizacijah to lahko čisto odveč.

Premislite tudi o usposobitvi lastnih notranjih presojevalcev, ker vam lahko fino nadalje služijo kot skrbniki procesov in tudi sodelujejo pri presoji (le eden je zahtevan zunanji).
Vrnite nam techno!

Zgodovina sprememb…

MTB ::

matijadmin je izjavil:

Premislite tudi o usposobitvi lastnih notranjih presojevalcev, ker vam lahko fino nadalje služijo kot skrbniki procesov in tudi sodelujejo pri presoji (le eden je zahtevan zunanji).


Zadnja trditev ne drži.

matijadmin ::

MTB je izjavil:

matijadmin je izjavil:

Premislite tudi o usposobitvi lastnih notranjih presojevalcev, ker vam lahko fino nadalje služijo kot skrbniki procesov in tudi sodelujejo pri presoji (le eden je zahtevan zunanji).


Zadnja trditev ne drži.

Kaj ne drži? Za certifikacijo potrebuješ enega glavnega zunanjega presojevalca, to je to. Pri presoji pa lahko sodelujejo tudi notranji. Pokaži, kje v SIST EN ISO 9001:2015 naj bi to bilo urejeno drugače.
Vrnite nam techno!

MTB ::

Notranji izvajajo notranje presoje, ki nimajo zveze s certifikacijsko (ali potem kontrolno) presojo. Res pa je, da so notranje presoje osnovni element preverjanja sistema vodenja kakovosti. In 9001 nikjer ne govori o certifikacijski presoji.

Cveto ::

Zunanje presoje (certifikacijske in kontrolne) delajo zunanji presojevalci pooblaščeni od organizacije, ki ima ustrezen certifikat za to. Pri nas so dosedaj to delali od našega SIQ, TUV Sud in LGA Intercert. Svojega presojevalca, ki bi ibl usposobljen za zunanje presoje ne rabiš.

Notranje presoje delaš z ustrezno izobraženimi notranjimi presojevalci. Predpisuje jih standard in so obvezne.

Mi imamo sicer zdaj že dolgo ISO 13485 (medicinski pripomočki), samo mislim da se glede tega ne razlikuje od 9001. Sam sem notranji presojevalec že 12 let in sem dal že nekaj tega skoz, najprej na 9001, nato večinoma na 13485, zdaj pa nekaj raziskujemo še 27001.

Vse te zadeve so dokaj podobne in dokaj lahko obvladljive, ko enkrat poznaš sistem. Jeba je z certifikacijo v ZDA, Kanadi in recimo južni Ameriki, kar delamo zdaj, pa tudi s Kitajsko smo se dosti pre*ebali.

BTW: ravno te dni imamo notranjo presojo, tako da danes pričakujem presojevalce, ki bodo pregledali moj proces. :)

MTB ::

Popravek. Certifikat ti podeli akreditirana organizacija in ne certificirana. Čeprav sem na Balkanu že naletel na "certifikat", ki ga je podelila organizacija, ki za to nima akreditacije. Tak "certifikat" je brezpredmeten in ti ga lahko podelim tudi jaz.

Cveto ::

Bo tako ja. Te izraze vedno mešam. Smo pa imel malo težavo, ker je SIQ v nekem obdobju ostal brez akreditacije.

MTB ::

Ja, to se zna zgoditi takrat, ko pride nova revizija standarda in te certificirajo po novi, akreditacije pa še nimajo, ker je niso mogli pridobiti. V tem primeru ti izdajo certifikat s sledljivostjo do akreditacije takoj, ko to pridobijo. To se je dogajalo ob prehodu na 2015 verzijo 9001 in 14001.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ISO 9001 vzorec za proces informatike

Oddelek: Loža
81190 (935) windigo
»

EnaA in njihov katastrofalni sistem za odjavo od spam-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
6713183 (9308) fosil
»

ISO2000 standard

Oddelek: Šola
101070 (904) Damjan Jagar
»

ISO 9001

Oddelek: Loža
91327 (1193) jetam
»

logika-ali so nam potrebni standardi?

Oddelek: Loža
241411 (1235) Thomas

Več podobnih tem