» »

Skoki - Vetrna izravnava (Wind compensation)

Skoki - Vetrna izravnava (Wind compensation)

Mokiunikrum ::

Pozdravljeni,
Na skakalnici v Oberstdorfu skoči iz zaletnega mesta št. 11 Severin Freund 120m, za vetrno izravnavo dobi 0,0 točke, vsi sodniki ga ocenijo z oceno 19. Severin Freund prevzame vodstvo.
Nato iz zaletnega mesta št.11 skoči Peter Prevc 120m, za vetrno izravnavo dobi +0,1 točke, vsi sodniki ga ocenijo z oceno 19. Peter Prevc prevzame vodstvo (za 0,1 točke).
Druga serija je zaradi premočnega vetra odpovedana, in Peter Prevc zmaga tekmo za svetovni pokal.

Moje vprašanje: Ali je veter v hrbet Petru Prevcu ki mu je prinesel 0,1 točke dodatka res oviral Prevca, da ni skočil 120,5m ? (Daljavo lahko merijo samo na 0,5m natančno.)
Povedano drugače: Ali tako majhna razlika v moči vetra (+0,1 točke), res prinese skalalcu 0,5m daljši skok. In ravno ta razlike lahko odloča tudi o olimpijski zlati medalji, ali pa o uvrstitvi v drugo serijo.

Ali kdo tako podrobno pozna izračun vetrne izravnave (wind compensation), da lahko odgovori na to vprašanje??
LP

jnovak ::

Malenkostna razlika v moči vetra (ki jo ocenijo s +0,1 točke) ni nujno, da prinese skakalcu pol metra daljši skok; niti ni toliko ovrednotena kot pol metra (na 120 m skakalnici je pol metra ob skoku čez K-točko vrednih 0,9 točke).

Zdi se mi, da bolj sprašuješ, ali je ok, da mu minimalna pomoč vrednost prinese/odnese zmago ... well, yes - če je vse ostalo enako, je zgleda nekdo boljši, če je ob (čeprav le malenkost) slabših pogojih naredil enako dober skok.

Sicer je pa to pravilo v veljavi zadnjih nekaj let; pred tem tega ni bilo.
Takrat je recimo X skočil 120 m ob najboljši možni veterni pomoči, skakalec Y pa 119,5 m ob najslabših možnih še regularnih vetrovnih pogojih. In ob predpostavki, da sta bila slogovno enaka, je skakalec X zmagal.

Čeprav trenutna kompenzacije niso idealne, je pa zgleda prevladalo mnenje, da je bolj pravično, kot pa brez njih.

-----
Pa dokler Prevc tko skače, kot zadnje časa, pol noben vetriček ne pomaga Freundu ;)

Mokiunikrum ::

Seveda je sedaj z vetrno izravnavo tekmovanje bolj pravično, kot prej, tukaj ni debate.

Problem je ker se daljava meri samo na 0,5m natančno, kar na 120m skakalnici prinese 0,9 točke (skok čez K-točko), za veter pa lahko dobiš tudi 0,1 točke.
Če je res da zaradi vetra v hrbet, ki ti prinese +0,1točke, nisi skočil 0,5m več (nisi dobil 0,9 točke več), potem to ni OK.

In tudi ni povsem res, da je skakalec z vetrom v hrbet (+0,1 točke) naredil isto dober skok, lahko je naredil malenkost slabšega. Lahko da je Freund skočil 120,2m in ker je daljava lahko samo na 0,5m natančna, so mu rezultat zaokrožili na 120m (vsaj tako si mislim). Prevc pa je skočil 119,7m, kar je 0,5m manj, rezultat se zaokroži na 120m in z slabšim skokom in zanemarljivim vetrom v hrbet je pobral zmago.
Po moje bi morali upoštevati samo hitrosti vetra ki ti prinese 0,5m daljave, manjše razlike pa ignorirati (tako kot pri daljavi) ali pa daljavo bolj natačno meriti.

Zato me zanima, če kdo bolj točno pozna izračune te vetrne kompenzacije, da bi lahko potrdil ali zavrgel to mojo teorijo.
LP

msjr ::

Evo, šnelkurz vetrne izravnave: http://koti.mbnet.fi/jsaxen/sj.pdf

GupeM ::

Hitrosti vetra, ki ti prinese 0,5m daljave ni mogoče določiti. Nekaterim skakalcem rahla sapica v prsi lahko prinese tudi več metrov. Poglej recimo Tepeša. Malo vzgornika in zna leteti, malo vetra v hrbet, pa ne zna več. Če ga primerjaš s Prevcem, pa mu razlika med rahlim vzgornikom in rahlim vetrom v hrbet ne pomeni tako veliko.

Mokiunikrum ::

Po tem linku, ki ga je poslal msjr, sem tole sčaral.

Dolžina | Hitrost vetra | Točke
5m | 1 m/s | 9
0,5m | 0,1 m/s | 0,9
0,05m | 0,01 m/s | 0,1

Iz tega sledi da hitrosti vetra manjše od 0,1 m/s ne bi smeli upoštevati, ker pač daljavo merijo na 0,5m natančno za kar dobiš 0,9 točke dodatka/odbitka.
Sedaj pa upoštevajo tudi hitrost vetra 0,01 m/s, ki ti prinese/zmanjša daljavo za 0,05m (5cm), kar pa ne merijo.

Lahko kdo to potrdi oz. ovrže

LP

GupeM je izjavil:

Hitrosti vetra, ki ti prinese 0,5m daljave ni mogoče določiti. Nekaterim skakalcem rahla sapica v prsi lahko prinese tudi več metrov. Poglej recimo Tepeša. Malo vzgornika in zna leteti, malo vetra v hrbet, pa ne zna več. Če ga primerjaš s Prevcem, pa mu razlika med rahlim vzgornikom in rahlim vetrom v hrbet ne pomeni tako veliko.


Iz te tvoje trditve sledi tudi, da hitrost vetra ki ti prinese 5m daljave ni mogoče določiti, vendar z vetrno izravnavo ravno to izračunavajo. Tako da je ta tvoja izjava brez pomena.

Zgodovina sprememb…

GupeM ::

Logično da tudi hitrosti vetra ki ti prinese 5m ni mogoče določiti. Nekomu enaka hitrost vetra prinese 5m, drugemu pa 10.

Konec koncev, zgoraj navedenih 5 cm lahko pri zaokroževanju nanese 0,5m. Če vzamemo primer iz prvega posta: 0.1 točke dodatka res ne pomeni, da Peter ni mogel skočiti pol metra več. Lahko pa mu je zmanjkalo samo 3cm, pa bi se daljavo zaokrožila na 120,5m. V tem primeru pa so bile dodatne točke pravilno podeljene.

Edina rešitev, ki jo tukaj vidim, bi bilo merjenje dolžine skoka na cm, oz. da bi bilo res pošteno se na manj...

Druga rešitev bi bila zaprte skakalnice z umetnim vetrom, ki bi bil za vse enak. Seveda bi potem morali odstraniti še vse gledalce, ker dihanje in premikanje povzročata dodatno gibanje zraka.

Skoki so šport v naravi. In vetrna izravnava je naredila šport samo bolj pošten, seveda pa daleč od tega, da bi bil popolnoma pošten. Takih športov ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GupeM ()

win64 ::

Se pridružujem mnenju, da je sedaj bolj pošteno. Predvsem pa ni več ponovitev serij kot je to bilo nekoč.
Je pa ta kompenzacija nekako statistično izračunana. Pri res slabih razmerah napram ostalim izgubiš dosti več kot dobiš nazaj s točkami.
V obzir je potrebno gledati tudi to, da krajši skok praviloma prinese nekaj nižje ocene.

Superboyy ::

Skakalnice bi moral pokrit al pa narest take ograje, da bi čisto izničile vpliv vetra.

Zdej je določanje pogojev in točkovanje bolj kuhanje kot znanost. Pogoji se lahko spremenijo v času, ki ga skakalec rabi od zaleta do odskoka.

Tko nekak kokr, da bi mel obroč pri košarki na robotski roki, ki bi se poljubno premikala za 10cm v vsako smer.

Smurf ::

Superboyy je izjavil:


Zdej je določanje pogojev in točkovanje bolj kuhanje kot znanost. Pogoji se lahko spremenijo v času, ki ga skakalec rabi od zaleta do odskoka.

Saj zato se meri veter v vec tockah. Ni pa sistem idealen, saj v marsikaterem sportu ni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smurf ()

msjr ::

Kot že rečeno je to šport, ki se dogaja v naravi, tako da vedno pride do razlik, tudi pri alpskem smučanju, se včasih spremeni vidljivost, pa luknje na progi se naredijo pri višjih števikah, tako da 100% enakih pogojev ne moreš zagotovit. Lahko pa se čim bolj približaš in izravnava je prav to.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Smučarski skoki (strani: 1 2 3 441 42 43 44 )

Oddelek: Šport
2179314622 (2752) boolsheat
»

energija vetra za samooskrbo povprečnega gospodinstva

Oddelek: Znanost in tehnologija
152623 (2177) erik -b
»

Fizika - nujno

Oddelek: Šola
112337 (2016) tempoFlow
»

smučarski skoki 2005/2006

Oddelek: Loža
322444 (1922) IČA
»

Smučarski skoki - točkovanje

Oddelek: Loža
64136 (4008) borinho

Več podobnih tem