Forum » Šola » fizika - sistemska sila
fizika - sistemska sila
luuxiii ::
Ubadam se z fiziko na faksu, če sem bolj natančen s kinematiko v fiziki 1.
Če prav razumem, to silo uporabimo,ko gledamo na nek drug neinercialni sistem. Vendar pa še vedno ne razumem kakšna sila je to...?..mi lahko kdo po "kmečko" razloži ?
hvala
Če prav razumem, to silo uporabimo,ko gledamo na nek drug neinercialni sistem. Vendar pa še vedno ne razumem kakšna sila je to...?..mi lahko kdo po "kmečko" razloži ?
hvala
steev ::
Recimo, da je tvoj opazovani sistem avto z voznikom.
Ko avto začne zavirati, nanj deluje sila v nasprotni smeri vožnje (itak. če ga želiš ustaviti).
Obratno pa na voznika deluje sistemska sila v nasprotni smeri tiste prejšnje sile (minus v enačbi), torej v smeri vožnje, zato voznika sili skozi okno, če ni privezan.
Ko avto začne zavirati, nanj deluje sila v nasprotni smeri vožnje (itak. če ga želiš ustaviti).
Obratno pa na voznika deluje sistemska sila v nasprotni smeri tiste prejšnje sile (minus v enačbi), torej v smeri vožnje, zato voznika sili skozi okno, če ni privezan.
:|
luuxiii ::
Hvala za odgovor
torej je to neko univerzalno ime za silo v sistemu...
pol bi lahko rekl da je v nekem sistemu (pralni stroj), kjer deluje centrifugalna sila, da je sistemska sila v bistvu centripetalna, ker deluje v naspronto smer ?
torej je to neko univerzalno ime za silo v sistemu...
pol bi lahko rekl da je v nekem sistemu (pralni stroj), kjer deluje centrifugalna sila, da je sistemska sila v bistvu centripetalna, ker deluje v naspronto smer ?
čuhalev ::
Po domače povedano nastane sistemska sila zaradi spremembe okolja.
Za primer avtomobila bi rekel, da se sistemska sila prenaša na vozika preko trenja čez sedež. To da bi te pritisnilo ob sprednje steklo pravi zakon o ohranjevanju gibalne količine.
Za primer avtomobila bi rekel, da se sistemska sila prenaša na vozika preko trenja čez sedež. To da bi te pritisnilo ob sprednje steklo pravi zakon o ohranjevanju gibalne količine.
stapler rump ::
Ravno obratno. Za inercialnega opazovalca deluje na krožeče telo centripetalna sila (sila, ki pospešuje telo radialno proti vrtišču). To je običajna sila, na primer med bobnom pralnega stroja in perilom. Brez nje bi se telo gibalo v ravni črti.
Za neinercialnega opazovalca, ki miruje glede na krožeče telo, pa rečemo, da deluje na telo centrifugalna sistemska sila (se pravi, v smeri radialno navzven). Če sediš v bobnu pralnega stroja skupaj s perilom, se ti zdi, da čutiš sistemsko silo, ki te potiska ven iz bobna. Ta sila je v resnici samo artefakt izbire opazovalnega sistema. V resnici gre za tvojo vztrajnost in dejstvo, da moraš v neinercialnem sistemu uvesti neko navidezno silo, če želiš ohraniti prvi Newtonov zakon.
billy ::
Si bom sposodil tole, da ne odpiram nove, temo :)
Imamo predmet velikosti kovanca za 2€, material verjetno ni važen? Podatek imam da tak predet vzdrži silo 2.5 Joula.
Recimo da bi v tak predmet aplicirali sledeče sile:
- udarec s pestjo
- focn
- nogometna žoga
- košarkaška žoga
- baseball žoga
- brca
Mi lahko nekdo napiše približne praktične primere, oz bolj "življenjske". Kakšne primere bi še tak predmet "preživel"? Recimo hudo močan focn, ali srednji, ali babji, ipd? Ali kako si sploh ustvarim predstavo o tem.
Imamo predmet velikosti kovanca za 2€, material verjetno ni važen? Podatek imam da tak predet vzdrži silo 2.5 Joula.
- udarec s pestjo
- focn
- nogometna žoga
- košarkaška žoga
- baseball žoga
- brca
Mi lahko nekdo napiše približne praktične primere, oz bolj "življenjske". Kakšne primere bi še tak predmet "preživel"? Recimo hudo močan focn, ali srednji, ali babji, ipd? Ali kako si sploh ustvarim predstavo o tem.
FrRoSt ::
SILO ponazarjamo z vektorjem!
Kar pomeni, da ima (3 laastnosti): smer, velikost in usmerjenost! Usmerjenost, smer, v katero deluje sila, označimo s puščico. Takole: ->
Poznamo 4 osnovne sile v vesolju, za vas bodo zdaj najpomembnejše MEHANSKE sile.
Vzameš KLADIVO in se udariš po prstih! Ali čutiš silo!?
S sekiro cepiš drva. Za to potrebuješ silo (sekire)!
Sila 2,5 Joula ni kaj prida velika sila. Poglej si malo predtvorbe. Joul = Nm/s (njutenmetru na sekundo) če se prav spomnim.
Kar bi praktično nekje pomenilo, da je tale tvoj (kovanec) predmet iz ČOKOLADE!
Kar pomeni, da ima (3 laastnosti): smer, velikost in usmerjenost! Usmerjenost, smer, v katero deluje sila, označimo s puščico. Takole: ->
Poznamo 4 osnovne sile v vesolju, za vas bodo zdaj najpomembnejše MEHANSKE sile.
Vzameš KLADIVO in se udariš po prstih! Ali čutiš silo!?
S sekiro cepiš drva. Za to potrebuješ silo (sekire)!
Si bom sposodil tole, da ne odpiram nove, temo :)
- udarec s pestjo
- focn
- nogometna žoga
- košarkaška žoga
- baseball žoga
- brca
Sila 2,5 Joula ni kaj prida velika sila. Poglej si malo predtvorbe. Joul = Nm/s (njutenmetru na sekundo) če se prav spomnim.
Kar bi praktično nekje pomenilo, da je tale tvoj (kovanec) predmet iz ČOKOLADE!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FrRoSt ()
billy ::
Hm, če pogledam tale video:
Pravi fant, da čokoladica teže 50g deluje 0.5 newtna. Pomeni 0.5 Joula? Pomeni da 250g = 2.5 Joula?
to se mi zdi sila malo glede predmet katerega opazujem in skoraj nerealno
Pravi fant, da čokoladica teže 50g deluje 0.5 newtna. Pomeni 0.5 Joula? Pomeni da 250g = 2.5 Joula?
to se mi zdi sila malo glede predmet katerega opazujem in skoraj nerealno
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vrtenje v praznem vesoljuOddelek: Znanost in tehnologija | 5837 (4741) | Kocka |
» | Seminarska naloga-hitrost nogometne žogeOddelek: Šola | 1890 (1726) | alexa-lol |
» | Kolo in ravnotežjeOddelek: Loža | 4290 (3262) | ABX |
» | Bosejevo podvozjeOddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 5959 (4707) | Nejc Pintar |
» | Centrifugalna, centripetalna silaOddelek: Znanost in tehnologija | 10395 (10018) | Thomas |