Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
bm1973 ::
Ja, to bo izgovor za punčaro na zavodu, da me ne bo vabila na razne seminarje pisanja cv in zaposlitvenega načrta
.
Arey ::
Kok moras met dolgocasen lajf da se ti zdi ze samo ideja da gres "gledat zenske" na razgovor za sluzbo dobra ideja. Dost zalostno/10.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Arey ()
Vedno je fajn zafrkavati te punčare iz kadrovske...
Pač, delo od doma ima svoje posledice...
Vi mladina ste preveč nerazgledani in neizkušeni, da bi to razumeli...
Pač, delo od doma ima svoje posledice...
Vi mladina ste preveč nerazgledani in neizkušeni, da bi to razumeli...
delavec44 ::
Je že kdo kdaj videl kakšnega tipa v kadrovski? Tukaj se feministke nič ne bunijo za kvote.
Ascendor ::
tony1 ::
Gregor P ::
Na večih delovnih mestih, nobenega tipa v kadrovski.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Veron ::
Je kakšna posebnost pri obrazcu ddd-ddd, če je v tem letu polni sp odprt 9 mesecev, nato zadnje 3 popoldanski sp?
marska83 ::
S 31.12. sem zaprl sp in odprl doo. Pri odpiranju bančnega računa na OTP banki mi je skrbnica rekla, da se pričakuje, da delaš tudi za kakšno slovensko firmo in ne samo tuje firme. Ali je to res, ker se mi zdi to precej čuden pogoj, samo za to da odpreš bančni račun...
ctxtext ::
Jaz sem tudi odprl za d.o.o. poslovni racun na slovenski banki, da sem lahko polozil ustanovni kapital, ne vem pa koliko ga bom sploh uporabljal, ker imam Wise.
Wise mi je super in je ogromna razlika v provizijah se posebej ce dobivas nakazila iz tujine in za konverzijo USD/EUR.
Wise mi je super in je ogromna razlika v provizijah se posebej ce dobivas nakazila iz tujine in za konverzijo USD/EUR.
Ja sej jaz sem tudi Wise uporabljal pri sp in ga planiram tudi za doo. Rad bi samo odprl račun za začetek pri slovenski banki, potem bom videl kako naprej.
M-XXXX ::
S 31.12. sem zaprl sp in odprl doo. Pri odpiranju bančnega računa na OTP banki mi je skrbnica rekla, da se pričakuje, da delaš tudi za kakšno slovensko firmo in ne samo tuje firme. Ali je to res, ker se mi zdi to precej čuden pogoj, samo za to da odpreš bančni račun...
Pričakovati in zahtevati je tako različen pojem.
Pa naj pričakujejo...
Ja sej to je res, samo zdelo se mi je malo čudno zakaj bi bilo to sploh tako pomembno za njih.
BTW. zgleda je SPOT server crknil, ker zdravstvena zavarovanja niso urejena.
Nova zavarocvanja niso še aktivna, tistih, ki smo prekinili 31.21, še niso spremenili.
Mora biti cela štala. Ziher kak glup upgrade čez praznike...
Nova zavarocvanja niso še aktivna, tistih, ki smo prekinili 31.21, še niso spremenili.
Mora biti cela štala. Ziher kak glup upgrade čez praznike...
Ureeek ::
Rabil bi eno pomoč. Sem atipični zavezanec in do sedaj so bile stranke iz EU vedno davčni zavezanci, tokrat pa imam eno EU podjetje, ki niso. Nisem še imel take kombinacije pa me zanima, kako se v tem primeru izda račun, DDV.
Hvala!
Hvala!
@marska83 kako bos posiljal bancne izpiske racunovodstvu?
Mene so prosili da naj jim posljem za vsak mesec PDF + XML, kar bom za slovenski poslovni racun lahko, jih pa moram obvestiti da pri Wise kolikor vidim ni te opcije oziroma je samo PDF + CSV ce bo ok za njih. Malo bedno sicer da bodo za vsak poslovni racun dobili drugacen format.
Mene so prosili da naj jim posljem za vsak mesec PDF + XML, kar bom za slovenski poslovni racun lahko, jih pa moram obvestiti da pri Wise kolikor vidim ni te opcije oziroma je samo PDF + CSV ce bo ok za njih. Malo bedno sicer da bodo za vsak poslovni racun dobili drugacen format.
CoreySteel ::
Izdaj isti račun kot prej.
Saj ni DDV gor obračunan...
Pa ima malo veze kaj napišeš
Twitter: @CoreySteel_
otis ::
mene zanima, kako je z DDVjem in nakupom opremen na firmo. sem atipicni zavezanec, ki posluje samo z EU, v SLO sem imel zelo malo prometa pred leti. kako bi postal polni DDV zavezanec, da ne bi rabil placati DDVja? gre se za nakup racunalnika. kolega je ob vstopu v normiranca pred leti dal prosnjo za DDV stevilko in jo dobil, sedaj pa mi racunovodka pravi, da vec tega ne odobrijo tako zlahka, da rabi kak predracun. imate kaksne izkusnje s tem?
meteorit ::
Pozdravljeni,
ponovno imam eno vprašanje: V prejšnjem (2025) letu sem koristil 20% znižanje zavarovalne osnove, zdaj me pa zanima kako se izračuna če sem znižano osnovo presegel za več kot 20% ali ne. Torej za lani sem imel zavarovalno osnovo (približno) 1700 eur, ki sem jo znižal za 20%, (dejansko za manj, ker je minimalna 1436,95 EUR). To sem storil ker sem pričakoval, da bom omejil promet na 60k in se mi je zdelo brezveze plačevati prispevke višje od minimalnih, zdaj pa ni več te potrebe po omejitvi, pa me skrbi, če sem imel preveč prometa in bom moral plačevati prispevke zvišane za 20% v letu 2026. Torej vprašanje je, kako se računa ta meja po kateri bi moral plačevati 1.2X prispevke. Domnevam, da se vzame zavarovalno osnovo ki se ob odaji DDD obrazca izračuna za leto 2026? Pa se za letos vzame za znižano zavarovalno osnovo to ki je bila efektivna (minimalna), ali tisto ki jo dobimo z 1700*0.8?
Mi je pa zanimivo da se z novo lestvico za normirane odhodke da imeti višje prihodke kot lani, pa nižjo zavarovalno osnovo
ponovno imam eno vprašanje: V prejšnjem (2025) letu sem koristil 20% znižanje zavarovalne osnove, zdaj me pa zanima kako se izračuna če sem znižano osnovo presegel za več kot 20% ali ne. Torej za lani sem imel zavarovalno osnovo (približno) 1700 eur, ki sem jo znižal za 20%, (dejansko za manj, ker je minimalna 1436,95 EUR). To sem storil ker sem pričakoval, da bom omejil promet na 60k in se mi je zdelo brezveze plačevati prispevke višje od minimalnih, zdaj pa ni več te potrebe po omejitvi, pa me skrbi, če sem imel preveč prometa in bom moral plačevati prispevke zvišane za 20% v letu 2026. Torej vprašanje je, kako se računa ta meja po kateri bi moral plačevati 1.2X prispevke. Domnevam, da se vzame zavarovalno osnovo ki se ob odaji DDD obrazca izračuna za leto 2026? Pa se za letos vzame za znižano zavarovalno osnovo to ki je bila efektivna (minimalna), ali tisto ki jo dobimo z 1700*0.8?
Mi je pa zanimivo da se z novo lestvico za normirane odhodke da imeti višje prihodke kot lani, pa nižjo zavarovalno osnovo
ViperR ::
A ve kdo točno kako se gleda dohodek iz normiranca za kredit? Na banki mi je reku, da se uzame samo tisti del, ki niso priznani dohodki, torej pri 60k odbiješ 80% priznanih stroškov, in ti ostaje 12k.. kar deliš z 12 in je 1000EUR dohoska na mesec. Potem pa je treba še odštet tistih 750EUR nujnih življenskih stroskov. Torej za dobit kredit na normiranca rabiš realno vsaj 100k dohodka?
Dodatno vprašanje, če sem.konc leta zaprl normiranca, a lah še vedno se upošteva dohodek za dpnit kredit, al rabim imet še cedno odprt sp?
In še tretje vprašanje, v kateri kcadratek rabim vpisat vrdnost računa, če poslujem s tujino, da se ujema potem v evidencah? Do sedaj sem vpisoval v polje 12 v ddv-o, če v miniblagajni vpišem v polje 12 ni prav.
Dodatno vprašanje, če sem.konc leta zaprl normiranca, a lah še vedno se upošteva dohodek za dpnit kredit, al rabim imet še cedno odprt sp?
In še tretje vprašanje, v kateri kcadratek rabim vpisat vrdnost računa, če poslujem s tujino, da se ujema potem v evidencah? Do sedaj sem vpisoval v polje 12 v ddv-o, če v miniblagajni vpišem v polje 12 ni prav.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ViperR ()
velikBrokoli ::
A zdaj si nezaposlen a kaj? Valda ne bo banka gledala prihodkov spja, ce si ga zaprl lol
Tudi mene to zanima ker bom v 2026 potreboval kredit.
Zelo podobna situacija 31.12.2025 zaprl s.p. (ker sem ga moral - politika) in odprl d.o.o.
Upam da se sedaj ne gleda kot da nimam nic prihodkov, ker imam iste prilive, iste stranke itd. ?
Zelo podobna situacija 31.12.2025 zaprl s.p. (ker sem ga moral - politika) in odprl d.o.o.
Upam da se sedaj ne gleda kot da nimam nic prihodkov, ker imam iste prilive, iste stranke itd. ?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ctxtext ()

Mato989 ::
A ve kdo točno kako se gleda dohodek iz normiranca za kredit? Na banki mi je reku, da se uzame samo tisti del, ki niso priznani dohodki, torej pri 60k odbiješ 80% priznanih stroškov, in ti ostaje 12k.. kar deliš z 12 in je 1000EUR dohoska na mesec. Potem pa je treba še odštet tistih 750EUR nujnih življenskih stroskov. Torej za dobit kredit na normiranca rabiš realno vsaj 100k dohodka?
Nekatere banke ce nardis tisto poročilo sprejmejo kot navadni sp oz dejanske stroske
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
1. Iti moraš na pravo banko... Edini, ki vesta kako normiranci operirajo, sta po mojih virih Unicredit in Sparkasse.
2. Moraš imeti odprt s.p. Sem imel isti problem, bil pri kreditnem svetovalcu... Nimajo radi sprememb, plus si že zamudil. Ker si že zaprl... Mogoče lahko vseeno probaš, ni greh
3. Mislim, da je polje 10...
Da je d.o.o kreditno sposoben, si banka vzame 2 leti... Tako meni kreditni svetovalec...
Lahko da bo kak drug to drugače zapeljal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Uf 2 leti, verjamem da je tako ampak, potem ocitno boljse da sem cim prej kreditno sposoben da grem 1.1.2027 spet nazaj na normiran s.p. ali kako :)
Zako ::
2 bilanci za 2 polni leti od 1.1. do 31.12.
DDD za obe leti
Bilanco izkaza to naredi računovodja
2 mesca nazaj mi Sparkasse in UniCredit nista želela dati kredita, čes da trenutno ne smejo normirancem dajat kreditov.
NLB in intesa sta dale takoj.
DDD za obe leti
2 mesca nazaj mi Sparkasse in UniCredit nista želela dati kredita, čes da trenutno ne smejo normirancem dajat kreditov.
NLB in intesa sta dale takoj.
Zako je zakon!!!

To downloadaš iz eDAVKOV.
Pa je to dovolj za pridobitev kredita? Po realnih stroških?

1. Iti moraš na pravo banko... Edini, ki vesta kako normiranci operirajo, sta po mojih virih Unicredit in Sparkasse.
2. Moraš imeti odprt s.p. Sem imel isti problem, bil pri kreditnem svetovalcu... Nimajo radi sprememb, plus si že zamudil. Ker si že zaprl... Mogoče lahko vseeno probaš, ni greh.
3. Mislim, da je polje 10...
Da je d.o.o kreditno sposoben, si banka vzame 2 leti... Tako meni kreditni svetovalec...
Lahko da bo kak drug to drugače zapeljal.
Hvala, 10 polje je pravilno ja.
To downloadaš iz eDAVKOV.
Kje pa?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ViperR ()
matic492 ::
Bilanca ni DDD-DDD, mogoče bodo sprejeli sicer DDD-DDD samo če so picajzlasti bodo hotli bilanco.
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i
velikBrokoli ::
Če imaš nižje prihodke (bi rekel pod 80k), bodo verjetno hoteli bilanco, ki ti jo lahko uredi računovodstvo. Bilanca ni enaka obračunu dohodnine (DDD), kot je zgoraj Invictus omenil.
Jaz sem dobil kredit brez bilance, sem imel pa tisto leto okoli 160k prihodkov in niso komplicirali. Najlažje dobiš pri NLB/DH/GB, drugje so komplicirali. Takrat sem imel le 1 leto odprt s.p. in je šlo skozi.
Jaz sem dobil kredit brez bilance, sem imel pa tisto leto okoli 160k prihodkov in niso komplicirali. Najlažje dobiš pri NLB/DH/GB, drugje so komplicirali. Takrat sem imel le 1 leto odprt s.p. in je šlo skozi.

kolko pa so običajno cene za bilance? Kaj morš za obe leti delat ali samo za prejšnje?
x3ca ::
Pozdravljeni,
Če se ne motim, dobiš kazen samo, če v letu, ko imaš znižane prispevke, zaslužiš več kot prejšnje leto.
Zako ::
Bilanco rabiš, ker drugače ti gledajo samo 20% od letnega premora, sam je ostalo priznani normirani stroški.
Naredi bilanco, ne bo ti nič škodilo.
Zako je zakon!!!
glavic ::
Bilanco rabiš, ker drugače ti gledajo samo 20% od letnega premora, sam je ostalo priznani normirani stroški.
To ni glih res. Na NLB ne rabis nobene bilance, je DDD cisto dovolj. Pa ce banka zahteva bilanco, potem jo mora racunovodstvo narediti, kar je naceloma extra strosek, in nato jo moras tudi oddati, in kar naekrat javno objavis svoj promet, kar je pri normirancu "skrito".
Musselli bizi