Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Zako ::
Offshore podjetje ki se nahaja na whitelistu držav varnih za poslovanje z EU ni nobena težava
Zako je zakon!!!
kikach ::
https://www.rtvslo.si/slovenija/vlada-p...
Evo zgleda bodo z normiranci utišali NSI in SDS. Boljše to kot nič :-) nova vlada, bo pa to tak popravla navzgor.
Evo zgleda bodo z normiranci utišali NSI in SDS. Boljše to kot nič :-) nova vlada, bo pa to tak popravla navzgor.
steev ::
Za 2025 itak ne more veljat, veljalo bo za 2026. Kako tocno bomo pa moral pocakat na sprejem zakona.
Sicer v novici pise, da se prag za izstop zvisa na 120k (povprecje zadnjih dveh let).
Sicer v novici pise, da se prag za izstop zvisa na 120k (povprecje zadnjih dveh let).
:|
velikBrokoli ::
kikach ::
Sej to ni pomembno, ker davčna struktura ostaja enaka. Za 2026 se prag dviguje, tako, da če boš letos pod 120k boš lahko ostal normiranec. Nvm kako bodo gledali poslovno leto 2024.
srus ::
Ko je v preteklih tednih Trump poslal vojsko opravljat policijsko delo v nekatera ameriška mesta, mi je bilo to nova potrditev fašizma, ki trenutno vlada ZDA.
Kikirikiji s.p.-jem in božične potičke zaposlenim ne morejo skriti levega fašizma, ki je zavladal Sloveniji.
Kikirikiji s.p.-jem in božične potičke zaposlenim ne morejo skriti levega fašizma, ki je zavladal Sloveniji.
"prehod iz obdavčitve z enotno davčno stopnjo na progresivno davčno stopnjo 20 odstotkov in 35 odstotkov nad določeno davčno osnovo (prehod na višjo stopnjo pri davčni osnovi, ki ustreza prihodkom 120.000 pri t. i. polnih normirancih, ter pri davčni osnovi, ki ustreza prihodkom 50.000 evrov pri t. i. popoldancih);"
Verjetno je Nosonja tole zapisal namerno tako nerazumljivo, da nas bodo ob znano višjih prispevkih, po volitvah udarili še neznano višji davki.
Verjetno je Nosonja tole zapisal namerno tako nerazumljivo, da nas bodo ob znano višjih prispevkih, po volitvah udarili še neznano višji davki.
Res ne vem kdo je to spisal, popolnoma nerazumljivo.
Tudi tale del:
zvišanje prihodkovnega pogoja povprečja prihodkov dveh zaporednih preteklih let za obvezen izstop iz sistema, in sicer na 120.000 evrov za zavezanca, ki je bil v teh dveh letih t. i. polni normiranec, na 50.000 evrov za zavezanca, ki je bil v teh dveh letih t. i. popoldanec, in na 85.000 evrov za vse ostale zavezance;
Kdo so pa ostali zavezanci in kaj je meja 85k???
Tudi tale del:
zvišanje prihodkovnega pogoja povprečja prihodkov dveh zaporednih preteklih let za obvezen izstop iz sistema, in sicer na 120.000 evrov za zavezanca, ki je bil v teh dveh letih t. i. polni normiranec, na 50.000 evrov za zavezanca, ki je bil v teh dveh letih t. i. popoldanec, in na 85.000 evrov za vse ostale zavezance;
Kdo so pa ostali zavezanci in kaj je meja 85k???
LapD ::
Ostali zavezanec bi bil v tem primeru nekdo, ki je bil v zadnjih dveh letih eno leto popoldanc in eno leto polni s.p., I guess.
web&motion designer
Držim se račun stranki ker ne vem če ga lahko izstavim....
Verjetno bo v ponedeljek več jasno glede teh 120k in če bo veljalo že za leto 2025...
Verjetno bo v ponedeljek več jasno glede teh 120k in če bo veljalo že za leto 2025...
Zako je zakon!!!
spinner ::
@Zako to tudi mene zanima. Nevem zakaj ne napišejo v predlogu vse tako kot je potrebno... Zato ker sami ne vejo, kako so si zakomplicirali zakon. Res amaterji..
Kaya123 ::
jaz tudi cakam kaj in kako. Moj problem je da sem do sedaj imela pogodbo okoli 120k na leto, naslednje leto pa bo samo okoli 50-60k. V stresu sem kaj na naredim ce izpadem iz normiranega, odprem DOO za tako malo? Ampak tudi ce ostanem v normiranem ali navadnem SP me bodo prispevki v 2026 ubili ker bodo prihodki polovicni ampak morala bom pa placevat prispevke za 120k. Ima kdo kako priporocilo? Stres me bo koncal!
spinner ::
@Kaya123 drugo leto v nobenem primeru še ne boš imela gromozanskih prispevkov, ampak šele v 2027. Tako da imaš vseeno še eno leto dejansko za premislit.
Kaya123 ::
hmm ze letos imam ogromne prispevke ker so vezani na 2024. A ne bojo isti tudi v 2026? V 2024 in 2025 imam 120k na leto. Ampak ker se mi tako niza prihodek za 2026 kako naj naredim da bom sploh kaj imela od tega?
bm1973 ::
jaz tudi cakam kaj in kako. Moj problem je da sem do sedaj imela pogodbo okoli 120k na leto, naslednje leto pa bo samo okoli 50-60k. V stresu sem kaj na naredim ce izpadem iz normiranega, odprem DOO za tako malo? Ampak tudi ce ostanem v normiranem ali navadnem SP me bodo prispevki v 2026 ubili ker bodo prihodki polovicni ampak morala bom pa placevat prispevke za 120k. Ima kdo kako priporocilo? Stres me bo koncal!
Hint:
Normalna zaposlitev plus normiran s.p. popoldanc...
Razlika ,če imaš maksimalne prispevke, zna biti tam 23k letno. Zaradi prispevkov, seveda...
trsadj ::
@Kaya123 moj nasvet je da pojdi na d.o.o., imo je ravno v taksnem primeru "prednost" d.o.o.-ja, ce ti naslednje leto padejo prihodki, za par mesec izgubis siht oziroma si vzames na off. Na s.p. ti vsak mesec pridejo ubijalske poloznice (predvsem prispevki) neglede na to koliko trenutno dejansko sluzis.
matic492 ::
Verjetno namiguje na to, da te nekje zaposlijo samo na papirju, da lahko imaš popoldanca.
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i
hmm ze letos imam ogromne prispevke ker so vezani na 2024. A ne bojo isti tudi v 2026? V 2024 in 2025 imam 120k na leto. Ampak ker se mi tako niza prihodek za 2026 kako naj naredim da bom sploh kaj imela od tega?
Za takšen budget bi jaz odprl offshore podjetje in S.P. z minimalnim prometom.
Plačuješ minimalne davke in prispevke za polni S.P. in 600 EUR letno za bilanco za offshore podjetje. Vse legalno in čisto.
Zako je zakon!!!
Plačuješ minimalne davke in prispevke za polni S.P. in 600 EUR letno za bilanco za offshore podjetje. Vse legalno in čisto.
Figura Boštjančič? Niso vse stranke pripravljene plačevati slamnatim podjetjem v davčnih oazah. Čeprav kot je rekel naš Nosonja "banka je izvedla nakazilo, torej je moralo biti vse v redu".
jan_g ::
Tukaj je bila debata o podjetju v tujini. Čisto in legalno je zgolj eno: odjava davčnega rezidenstva, kar de facto pomeni selitev iz Slovenije.
karafeka ::
Zdej pa hitro seznam držav, ki si ne izmenjujejo podatkov o bančnih računih s Slovenijo. Razen če namiguješ, da bo denar šel na račun nekega domačina?
Eno je pravna oseba, v tujini, do katere FURS nima pooblastil.
Drugo je slovenski davčni rezident, nad katerim pa ima FURS pooblastila...
Kako se denar pretaka, je pa pač stvar optimizacij...
Saj veš tisto reklamo, za vse ostale je MasterCard
.
Drugo je slovenski davčni rezident, nad katerim pa ima FURS pooblastila...
Kako se denar pretaka, je pa pač stvar optimizacij...
Saj veš tisto reklamo, za vse ostale je MasterCard
matic492 ::
as if... wow a ljudje res to pocnejo?
To dejansko ni kaj hudega, dokler se zaposliš pri privatniku. Problem je samo, če minister zsvojo ženo zaposli navidezno in je denar davkoplačevalcev.
Jaz lahko na svojem DOOju zaposlim kogarkoli hočem, tudi če nič ne delajo, ker je moj denar.
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i
Kdor ima tako visoke priloge se je ustrezno prilagodili, ali pa se želi in išče rešitev.
Jaz rešitev imam in deluje BP.
Jaz rešitev imam in deluje BP.
Zako je zakon!!!
trsadj ::
Lahko se nas razsvetlis kaksna je tvoja veleumna skrivnostna resitev?
Oziroma resitev za kaksne problem sploh imas
Oziroma resitev za kaksne problem sploh imas
Gregor P ::
Ne preveč sanjat o nekih fiktivnih "off shore" podjetjih; ker čim je fiktivno, si logično že v nelegalnih vodah; kar pomeni, da moraš imeti nekje čez mejo vsaj trdno na papirju dokaj konkretno podjetje, s konkretnimi zaposlenimi in konkretnim poslovanjem, da lahko plavaš po mejah legalnosti (ker da, poanta je v tem, da je to "off shore" poslovanje še vedno legalno, ne da si kriminalec in davčni utajevalec).
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Odpreš doo in je problem rešen.. tistih 22% davka plačaš, sebi izplačaš nekaj denarja, ostalo investiraš znotraj podjetja in čez 15 let dvigneš tax free.
Offshore slotech herojske rešitve so brezvezne, nekateri so tukaj brez stika z realnostjo.
Offshore slotech herojske rešitve so brezvezne, nekateri so tukaj brez stika z realnostjo.
kzzzz ::
Smešno je, da je vsako leto, ko se kaj glede normirancev spreminja, ista debata cca mesec dni o vseh teh hudih, kompleksnih, inteligentnih rešitvah z iskanjem lukenj in offshoranja ... iste debate. Itak na okncu nihče ničesar ne naredi, ker, kot pravi velikBrokoli, je realnost precje drugačna kot foteljska davčna optimizacija.
Geho ::
velikBrokoli je izjavil:
Odpreš doo in je problem rešen.. tistih 22% davka plačaš, sebi izplačaš nekaj denarja, ostalo investiraš znotraj podjetja in čez 15 let dvigneš tax free.
Ja najprej plačaš tistih 22%, potem pa da si izplačaš kaj pa še 50% pri plači ali pa 25% če gre za keš... si res dobr tole premislu majstr?
velikBrokoli je izjavil:
Ampak ta tax free dvig je še vedno v podjetju. Ti, kot fizična oseba oz. lastnik, z njim ne moreš prosto razpolagat oz. je to potem izplačilo dividend (25% davek spet).
EDIT: eh, sem predolgo pisal, me je že Geho prehitel :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: karafeka ()
Kaj...? Čez 15 let likvidiraš in zapreš doo, takrat se prensejo sredstva dooja nate brez davka.
To je ob predpostavki, da delaš 120k+... pol izplačaš (če potrebuješ), pol investiraš. Lahko tudi ženo zaposliš za polovični delovni čas (če imata otroke) in veliko manj prispevkov plača, stvari daješ v stroške itd itd.
Treba se bo sprijazniti, da normiranec preprosto ne bo več ugodna rešitev, ko si enkrat nad 100k..
Treba se bo sprijazniti, da normiranec preprosto ne bo več ugodna rešitev, ko si enkrat nad 100k..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
delavec44 ::
Če si lastnik podjetja, moraš to navesti na vlogi za CSD. Kako se upošteva pri premoženju pa ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
carl51 ::
Si lahko odprem doo, če sem polno zaposlen drugje? (prehod iz popoldanca)
Kaj pa če se na šihtu zaposlim za 80% ter 20% na doo?
Kaj pa če se na šihtu zaposlim za 80% ter 20% na doo?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: carl51 ()
pingme ::
Lahko si polno zaposlen in imaš doo, kjer opravljaš funkcijo direktorja preko pogodbe o poslovodenju (rabiš dovoljenje delodajalca, če gre za konkurenčno dejavnost, ampak če imaš sedaj popoldanski sp, to že itak imaš).
Za doo boš verjetno imel tudi računovodjo, pa da ti bo on bolj natančno razložil.
Za doo boš verjetno imel tudi računovodjo, pa da ti bo on bolj natančno razložil.
Kemalito ::
Kaj pomeni ta novi predlagani zakon za tiste, ki bodo letos presegli 60k, ampak manj kot 120k? Lahko naslednjo leto ostanejo normiranci ali ne?