» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
305 / 306
»»

kzzzz ::

kikach je izjavil:

Če bo Han 1x mož beseda imamo septembra star sistem normirancev nazaj.

Nope. Tudi če bo mož beseda, ni rečeno, da bodo vsi poslanci SD-ja glasovali zanj, pa tudi sicer ima vlada brez SD-ja (skupaj s predstavniki manjšin) 50%. Tako da zelo težka, tudi če SD vloži popravke zakona in Han glasuje za njih.

socialec ::

Še nekaj branja, še posebej za vse sovražne zavistneže.

Logika, ki so si jo zadali na ministrstvu za finance v tej vladi, vodi v davčno zatiranje podjetniške dejavnosti - v skladu s slovensko ozkogledno miselnostjo in fovšijo, kot je napisal že Simič.

S Simičem se strinjam glede nujnosti spodbujanja podjetniške dejavnosti in nujnosti prijaznega davčnega okolja. Zato upam, da bo v naslednji vladi spet direktor Fursa in da bo imel vpliv na davčno politiko. Največji napredek glede prijaznosti davčnega okolja po ustanovitvi slovenske države je bil narejen v času, ko je bil Simič direktor Fursa. To so občutili vsi - tako vsi državljani (ki jim ni treba več izpolnjevati davčnih napovedi in ki imajo številne možnosti za odlog ali obročno plačilo davkov), kot tudi podjetniki in gospodarstveniki, ki prav zaradi Simiča manjkrat na mesec plačujejo davke in so deležni bolj preprostih davčnih predpisov (oboje pomeni velik prihranek pri času) in plačujejo nižje davke.

srus ::

Golobova kamarila vodi ideološki boj proti zdravnikom "dvoživkam" in "zaslužkarjem". Normirani sp-ji smo pri tem postranska škoda. Razni Hani in Brodnjaki pa navijajo za normirance kulturnike in športnike, ne za podjetnike.

Je pa zanimivo, da so provladni mediji pred dnevi psovko "zaslužkar", ki jo tako radi uporabljajo provladni poulični rjavosrajčniki, uporabili za normiranega ITjevca, ki je državi plačal milijon davka. Seveda, ni se jim zapisalo, da je plačal milijon davka, zapisalo se jim je, da je zaslužil pet milijonov.

> zapisalo se jim je, da je zaslužil pet milijonov.

In to milijoni, ki jih je skoraj zagotovo pripeljal iz tujine, kjer vprašanje, če bi drugače končali v Sloveniji.

velikBrokoli ::

V Sloveniji raje pobiramo 50% ljudem, ki zaslužijo 20k, 20% davka pri 5M prihodkih pa ni dovolj. Na koncu so pomembni procenti, ne koliko vplačaš v državno blagajno.

Zgodovina sprememb…

tony1 ::

Hja, seveda! Države ne zanima, koliko davka pobere v absolutnem smislu, zanimajo jo, kako bi bili vsi solidarni! 8-)

bm1973 ::

V Sloveniji imamo pri plači bruto bruto.

16,8% prispevkov delodajalec plus 16,8% prispevkov delojemalec.

Plus na preostanek dohodnina, ki je hitro 50%...

amacar ::

Moram pa povedati, da sem zelo vesel, da sem za julij placal 119€ za dolgotrajno oskrbo. Podpiram taksne odlicne zamisli.

amacar je izjavil:

Moram pa povedati, da sem zelo vesel, da sem za julij placal 119€ za dolgotrajno oskrbo. Podpiram taksne odlicne zamisli.

Zase pa še za svojega zaposlenega!

hendriks ::

Kaj naj vam rečem.. 50% tistih, ki ste komentirali v tej temi, je volilo Goloba. Sedaj pa imate :)

endelin ::

amacar je izjavil:

Moram pa povedati, da sem zelo vesel, da sem za julij placal 119EUR za dolgotrajno oskrbo. Podpiram taksne odlicne zamisli.

Najhuje je to da to sploh ne bo namenjeno samooskrbi ampak bo denar porabljen drugje:D maljevec in kolači se itak vsem smejijo v glavo in preizkušajo do kje ima folk toleranco :)) lmao

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

amacar je izjavil:

Tudi jaz, ravnokar poslal 167eur drzavi, stojim solidarno vsem penzicem 8-)

delavec44 ::

Eh, kaj pa se vama pri plačah 6000€ ali 8000€ pozna teh sto evričev. Ena kavica na dan. :))

amacar ::

velikBrokoli je izjavil:

amacar je izjavil:

Jaz sem znižal prispevke za 20% itak zapiram sp konec leta.

endelin ::

Hahaha kar tako mimogrede se spomnijo dodaten davek s kerim nekomu poberejo jebena dva jurja. Insane:)) škoda ker niso dali ene 5% verjetno bi tudi šlo skozi.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: endelin ()

Naslednje leto pa na minimalcu na dooju, ker nas silijo v to.. država bo na slabšem :|

Takle mamo, počasi bom moral za zraven še kakšen Wolt furat, ker me država tako močno olupi..

karafeka ::

velikBrokoli je izjavil:

amacar je izjavil:

Moram pa povedati, da sem zelo vesel, da sem za julij placal 119EUR za dolgotrajno oskrbo. Podpiram taksne odlicne zamisli.

A osnova je bila pa 167/0,02 ?

Eni nimajo za mesečno najemnino in za ostale sprotne stroške, še posebej kak starejši, tako da je pravično, da se tudi bogatim kaj vzame, po drugi strani pa nimam veliko upanja, da bo nesposobna vlada s tem novim prispevkom sploh karkoli pomagala tistim, ki bi to potrebovali.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: karafeka ()

Zako ::

Kako lahko preverim koliko moram plačati za dolgotrajno oskrbo?
Zako je zakon!!!

xeon ::

Zako je izjavil:

2% od vsega kar zaslužiš na mesec...

kikach ::

Smejijo se nam v obraz in testirajo kolko gre. Najbolj žalostno pri tem je, da pa obstaja še vsaj 400k ljudi, ki bi te tri stranke ponovno volilo. Vsaka jim čast dobro vozijo z Popom in RTV.

karafeka je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

amacar je izjavil:

A osnova je bila pa 167/0,02 ?

Jap.. tega denarja penziči, ki so v stiski, ne bodo videli. Najbrž bo šla večina pobranega denarja v neke neumne javnosektoraške oddelke za birokracijo…

Zako je izjavil:

2% od zavarovalne osnove - imaš v vloženih dokumentih na edavkih.

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

Moti te teh 167eur, da bi si pa zavarovalno osnovo znižal za 20% in plačeval cca 700eur prispevkov na mesec manj, to pa ne?

Tudi ta prispevek je kriminal, v kakršnikoli višini, samo sumljivo se mi zdi, da nisi znižal osnove.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Ne vem zakaj vas tako zelo to moti. Osnovo si lahko znižaš, če pričakuješ, da boš v naslednjem letu imel manj prihodkov od prejšnjega leta, kajne? Na žalost sem že od januarja do marca 2025 zaslužil toliko denarja kot sem ga v 2024, težko bi to znižanje argumentiral...

Vsak nov davek me bo pa definitivno motil, ne glede na moje prihodke, ker od teh novih davkov nimamo prav nič boljše urejeno.

Zgodovina sprememb…

Bartol ::

velikBrokoli je izjavil:

Ne vem zakaj vas tako zelo to moti. Osnovo si lahko znižaš, če pričakuješ, da boš v naslednjem letu imel manj prihodkov od prejšnjega leta, kajne? Na žalost sem že od januarja do marca 2025 zaslužil toliko denarja kot sem ga v 2024, težko bi to znižanje argumentiral...

Vsak nov davek me bo pa definitivno motil, ne glede na moje prihodke, ker od teh novih davkov nimamo prav nič boljše urejeno.

Če uveljavljaš 20% znižanje osnove in nato ne dosežeš vsaj 20% dejanskega znižanja prihodkov, imaš naslednje leto 20% pribitka na dejanske prispevke.

velikBrokoli je izjavil:

Ker imaš toliko prihodkov, da bi bilo že letos smiselno, da nisi več s.p.

Izgovor, da letos verjetno ne boš dosegel lanskoletnih dohodkov pa se hitro najde. Če pa pač zgrešiš in zaslužiš več pa jebat ga, s.p. bo naslednje leto zaprt in posledično ne bo "kazenskega" zvišanja osnove.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Zakaj? Ravno pri normirancu je 20% cedularna obdavčitev super, prav tako kapica na prispevke, sploh če veliko zaslužiš. Preko dooja bi manj denarja ven povlekel, ali pa bi moral 15 let držati notri v dooju.

Imam svoje razloge, normiranec je v tem letu za maksimalno izkoristiti.

Kapica ti bolj malo koristi, glede na to, da jo dosežeš nekje blizu 150k, kar sklepam da si lani dosegel.

Pri 150k ti pri normirancu gre državi skoraj točno 60k oziroma 40%.

Pri doo-ju pa imaš s plačo, malico in regresom stroška 24.5k, izplačila 16k. Dobička torej 125.5k, DDPO bi bil 27.5k, davek na dividende pa cca 23.5k, neto izplen 73.5k. Pod črto torej državi 59.5k.

Praktično isto kot pri normirancu, s tem da vsak upravičen strošek tehtnico obrne še bolj v korist dooja. Pa nismo niti prišli do zadržanih dobičkov in "čakanja 15 let".

Edini scenarij v prid normirancu bi bil ta, da boš letos zaslužil krepko več kot 150k (in ti pride prav kapica), kar pa itak pomeni da boš izpadel iz normiranstva, torej bi se ti (kar je bilo bistvo mojega prvega komentarja) izplačalo naglumiti razlog o tem, da boš dosegel par 10k manj kot lani in bi plačal precej manj prispevkov.

Prispevki so mi šli gor,.. v aprilu, torej maja je bilo že več za plačat? Takrat sem že krepko več zaslužil kot v prejšnjem letu. Naj se dobesedno zlažem in to uveljavljam? To je moj point.

Meni so to odsvetovali, ko sem bil na sestanku pri davčnih svetovalcih, zato tega nisem počel. Sem v specifični situaciji z letošnjim letom pa najbrž raje ne bomo drezali v to znižanjez

Razumem pa kaj misliš..

Višina prispevkov za tekoče leto se obračuna na podlagi DDD-DDD poročila za prejšnje leto in višine prispevkov za prejšnje leto...

DrPašteta ::

ma ta peder snema only fans za 150k...

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: jest10 ()

bm1973 je izjavil:

Višina prispevkov za tekoče leto se obračuna na podlagi DDD-DDD poročila za prejšnje leto in višine prispevkov za prejšnje leto...

Ja, to že, ampak ti lahko med letom uveljavljaš 20% znižanje prispevkov, če misliš, da boš imel v tem letu nižje prihodke od prejšnjega leta.

DePalmo ::

Slab mesec dni nazaj smo se pogovarjali da če vneseš račune v miniBlagajno, je še vedno potrebno izpolniti RP-O/VIES-KP (*) obrazec. No, ta mesec sem bil bolj dosleden in sem izdani račun že vnesel v miniBlagajno takoj ko je bil izdan (prejšnji mesec tik pred obračunom), sedajle sem pa hotel urediti še ostalo računovodstvo, torej izpolniti RP-O. In sem bil presenečen: je že izpolnjen. Sem trikrat preveril iz kje je ta dokument in očitno je bil avtomatično generiran s strani Fursa, s pomočjo podatkov v miniBlagajni. Ker jaz vem ga da nisem oddal!

Torej če bo takole po novem, mi je skoraj še bolj všeč. Vnesem račune v miniBlagajno in mi avtomatično izpolne DDV-O in RP-O.

Če bi pa to še omogočala čebelica, bi bila pa sploh zmaga. Do danes me še niso obvestili da to podpirajo, pa čeprav sem jih prosil za obvestilo.

* Zakaj hudiča ima RP-O dva imena?? RP-O in VIES-KP?? In kateri je pravi?

velikBrokoli je izjavil:

Prispevki so mi šli gor,.. v aprilu, torej maja je bilo že več za plačat? Takrat sem že krepko več zaslužil kot v prejšnjem letu. Naj se dobesedno zlažem in to uveljavljam? To je moj point.

Če bi DDD oddal že kakšen mesec ali dva prej, bi tudi znižanje lahko uveljavljal precej prej. To, da ti največja stranka pove, da ti pogodbe sredi leta verjetno ne bo podaljšala pa spet ni tako zelo neverjetno. Razumem pa, da če v tej specifični situaciji hodiš malce po sivem, da je tole res zadnja stvar s katero bi se zafrkaval.

Z oddajo DDD-DDD ni treba čakati do konca marca >:D.

Si pač izračunaš kdaj se ti splača glede prispevkov...

Jaz vedno pošljem tudi prošnjo za znižanje akontacije dohodnine z razlogom, da ne bom imel toliko prometa kot prejšnje leto in navedeš bodoči letni zaslužek. Še vedno so mi prošnjo ugodno rešili, tudi za 70% manjšo akontacijo sem plačeval. Ne bom kreditiral države..

RP-O, VIES-KP, eno in isto sranje, sam FURSu se ne ljubi poenotit zadev... Ja, še vedno moraš ročno izpolniti...

bm1973 je izjavil:

Z oddajo DDD-DDD ni treba čakati do konca marca >:D.

Si pač izračunaš kdaj se ti splača glede prispevkov...

Ma saj ravno zato sem pozneje oddal, ker sem imel prejsnje leto krepko nizje od letosnjega leta (so max trenutno), zato bi tudi z znizanjem in oddajo DDD-DDD v januarju bil na slabsem.

Saj nima veze, tisti, ki naslednje leto zapirate normiranca, si znizajte prispevke, ker ne vem, ce ti lahko karkoli naredijo v taki situaciji…

c3p0 ::

hendriks je izjavil:

Kaj naj vam rečem.. 50% tistih, ki ste komentirali v tej temi, je volilo Goloba. Sedaj pa imate :)

Pa se grem lahko stavit, da ga bo vsaj 50% od teh 50% volilo znova.

Mato989 ::

Kanban je izjavil:

Kapica ti bolj malo koristi, glede na to, da jo dosežeš nekje blizu 150k, kar sklepam da si lani dosegel.

Pri doo-ju pa imaš s plačo, malico in regresom stroška 24.5k, izplačila 16k. Dobička torej 125.5k, DDPO bi bil 27.5k, davek na dividende pa cca 23.5k, neto izplen 73.5k. Pod črto torej državi 59.5k.

Praktično isto kot pri normirancu, s tem da vsak upravičen strošek tehtnico obrne še bolj v korist dooja. Pa nismo niti prišli do zadržanih dobičkov in "čakanja 15 let".

Edini scenarij v prid normirancu bi bil ta, da boš letos zaslužil krepko več kot 150k (in ti pride prav kapica), kar pa itak pomeni da boš izpadel iz normiranstva, torej bi se ti (kar je bilo bistvo mojega prvega komentarja) izplačalo naglumiti razlog o tem, da boš dosegel par 10k manj kot lani in bi plačal precej manj prispevkov.

Bistvo je to koliko DELA in časa imaš z enim in drugim in samo ne mi rečt da je z normirancem več dela kot doo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

tony1 ::

DrPašteta je izjavil:

ma ta peder snema only fans za 150k...

Hahahaha, dobra :)) Odpri account in pejt služit :D

Mato989 je izjavil:

Kanban je izjavil:

Bistvo je to koliko DELA in časa imaš z enim in drugim in samo ne mi rečt da je z normirancem več dela kot doo

Za tako majhen obseg, kot je opisan, hitro najdeš računovodjo, ki ti bo za 100eur/mesec naredil vse, da edavkov ne boš odprl niti enkrat. Pa si pod črto finančno na istem, kljub temu, da na doo nisi naredil še niti ene (legalne) optimizacije.

Map primerjave s.p.jev...

https://www.plusportal.si/2025/08/12/je...

Najbolj zabavno je to, da 72% navadnih s.p.jev zasluži manj kot minimalna plača... Kar bi moral biti alarm za vsako davčno...

In pol smo normiranci problem...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

socialec ::

Tukaj piše več z replikama JPD kot tudi IS, BK je pač slovensko ideološko pravoveren favšljivec, ki politično in propagandistično maha z namišljenimi ustrahovalnimi manevri ukinjanja socialne države hkrati z obstojem rekordnega števila 19 ministrstev v letu 2025 in primanjkljajem v zgodovinsko najnižji brezposelnosti - ampak (ne samo forumski!) zagovorniki še ploskajo temu - pričakujte intenzifikacijo do volitev, nikakor pa ne racionalizacije, kvečjemu obljubo višjih davkov in uvedbo dodatnih ministrstev; vse to z vrhuuunskim managerjem, vrhuuunskim! Za upravičeno racionalizacijo pa se bo seveda spet pričakovalo poimenski seznam s podrobno evidenco dnevnih kršitev :-/

[JPD] Bine, mešaš jabolka in hruške oziroma delaš neprimerljive primerjave. Ne moreš primerjati obdavčitve redno zaposlenega direktorja za redno plačo in obdavčitve normiranega popoldanskega s.p. (ki polne prispevke in davke plača že v okviru redne zaposlitve) za dodatne dohodke, ki jih zasluži na trgu izven rednega delovnega razmerja. To je strokovna manipulacija.

[IS] Spoštovani g. Kordež,
nisem bral vaše analize in je tudi ne bom, saj je znano, da vsak analitik podatke analizira tako kot to ustreza njemu in njegovim željam. Dejstvo je, da ste v preteklosti imeli več let časa, da opravite tovrstno analizo normiranih s.p., pa je niste in dejstvo je, da sem le povzel podatke Fursa in iz teh podatkov sem opravil izračune. Iz njih izhaja, da normirani s.p. ustvarijo trikrat manj prihodkov kot s.p., ki vodijo poslovne knjige, da pa imajo v povprečju višjo davčno osnovo in v povprečju plačajo več dohodnine. To je vse in tega ne morete oporekati.

Primanjkljaj državnega proračuna brez interventnih ukrepov je v prvi polovici letos znašal -800 mio EUR, kar je 750 mio EUR več kot v enakem obdobju lani. Povišanje tega primanjkljaja je bilo po veljavnem proračunu sicer predvideno. V celem letu naj bi znašal okoli -1.700 mio EUR, medtem ko je bil lani realiziran primanjkljaj okoli -200 mio EUR.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Mene je ravnokar FURS klical, da je DDV-O narobe izpolnjen, sem rekel, da je to miniBlagajna tako ven vrgla, so rekli, da je najbrž nekaj narobe v miniBlagajni in naj kar ročno oddam. Tako da očitno nima veze to oddajanje prek miniBlagajne?

DePalmo ::

Odvisno kaj si izpolnil. Prvič sem tudi sam narobe vnesel v miniBlagajno ker imajo številčne podstavke drugačne kot v eDavkih. In mi je vrglo ven napako da je DDV narobe obračunan. Napaka je bila prikazana v miniBlagajni in eDavkih.
Ko sem ponovno oddal da ni bilo več "vsebinske napake", je šlo skozi vse brez problemov. In do sedaj še nobenega klica, pa sem oddal že drugič.

V DDV-O mi je račune za slovenske stranke avtomatično vrglo pod 15, izpolnjena more biti le 12 (tako sem tudi v preteklosti vedno izpolnjeval).

ZveeZ ::

Jaz sem oddal ddv-o in rp-o tako kot do sedaj, preko edavkov.
Nobenega klica iz Fursa in znesek ddvja je ze na "kartici".

Recordman ::

velikBrokoli je izjavil:

Saj nima veze, tisti, ki naslednje leto zapirate normiranca, si znizajte prispevke, ker ne vem, ce ti lahko karkoli naredijo v taki situaciji…

Lahko. Z odlocbo ugotovijo neupraviceno znizano osnovo in ti naprtijo placilo razlike za nazaj.

Recordman je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Lahko. Z odlocbo ugotovijo neupraviceno znizano osnovo in ti naprtijo placilo razlike za nazaj.

Pa obstaja kakšna zakonska podlaga za to, ali pa kakšna sodba?

Legon ::

Zakonska podlaga za kaj? Da se obračunajo pravilni prispevki, če poskušiš golfat? jao, kake imate eni.

1. odstavek 12. člena Pravilnika o določanju zavarovalne osnove

Edino kar se izgneš je, da v primeru pretiranega znišanja ne plačuješ penalov naslednje leto, ker pač nimaš več podjetja.

urosz ::

o kakšnih znižanjih pa se to pogovarjate? se niti približno ne predstavljam, zato sprašujem. je to znižanje za 50eur mesečno ali 500?
««
305 / 306
»»