» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
304 / 304
»
»»

DePalmo ::

Jaz sem preko mini blagajne dodal pravi račun in nato oddal evidence. Nato lahko preko eDavkov potegneš dol zgeneriran dokument in za odhodni DDV ni nič zgeneriranega, za dohodni pa je. Ampak piše 0 DDVja.

Se pa zahvaljujem za zgornji nasvet da sploh ne dodaš računov, ampak oddaš prazno. Naslednji mesec naredim točno to.

carl51 ::

Jaz se čisto nič ne znajdem s to miniblagajno. kaj moram narest kot atipični?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: carl51 ()

srus ::

DePalmo je izjavil:

Se pa zahvaljujem za zgornji nasvet da sploh ne dodaš računov, ampak oddaš prazno. Naslednji mesec naredim točno to.

Ampak ali ni to možno le, če tisti mesec nisi izdal niti enega računa?

Hm. Mogoče imaš prav, ker v tem primeru bo DDV-O obrazec narobe izpolnjen in ga boš moral oddati še enkrat. Sedaj mi ga je ustvarilo samo in je bil pravilno izpolnjen, sem oddal samo RP-O in je bilo to to.

Me pa malce jezi Čebelica. Sem jim pisal prvega kje lahko najdem to novost in je še v izdelavi. Ko sem govoril z računovodkinjo pa o tej novosti, oddaji evidenc DDVja, ni nič vedela. Me je kar malce šokiralo. A ni to nekako obvezno za vsa podjetja od tega meseca dalje? Torej da morajo računovodje oddat te evidence za vse njihove stranke do najkasneje 17.8., drugače se DDV-O ne zgenerira? Kakšni so pa penali če teh evidenc ne oddaš?

carl51 je izjavil:

Jaz se čisto nič ne znajdem s to miniblagajno. kaj moram narest kot atipični?

Se prijaviš. Izbereš Evidenci DDV, Izdani računi. Ustvariš nov dokument - račun. Če si prejel kakšen račun, vneseš še tistega pod Prejeti računi.
Nato izbereš Oddaja evidenc. Izbereš odprto obdobje (bi moral imeti samo enega, 07.2025).
(sedaj bom pisal na pamet ker sem evidenco že oddal)
Imaš tri korake. Prvi je da označiš izdane račune katere hočeš poročat. Označi za prejšnji mesec.
Drugi korak je da označiš prejete račune. Če imaš nič, ne označiš nič.
Tretji korak je da oddaš evidence.
On to je to. Mogoče nebi škodilo da nato preveriš stanje (je gumb) in da vidiš če imaš kakšne napake ali opozorila. Jaz sem jih imel, ker sem narobe vnesel račun. Sem popravil in sedaj je brez napak. Nato se ti pojavi DDV-O v eDavkih. Mislim da to generirajo trikrat na dan, če se prav spomnim. Torej ob 9., 12. in 15..

ali3n ::

Hvala DePalmo! :D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

bm1973 ::

Ta miniBlagajna je namenjena gotovinskim računov.

Je nekomu, ki prodaja storitve v tujini, sploh to potem treba uporabljati?!?!?!

bm1973 je izjavil:

Ta miniBlagajna je namenjena gotovinskim računov.

Je nekomu, ki prodaja storitve v tujini, sploh to potem treba uporabljati?!?!?!

Da Boštjan, poglej si ta link https://slo-tech.com/forum/t659396/p856...

Pat_MaGroin ::

Ce nisi zavezanec za ddv in oddajas racun samo v ZDA, lahko to vse skupaj ignoriram?

DePalmo je izjavil:

...... Nato se ti pojavi DDV-O v eDavkih. Mislim da to generirajo trikrat na dan, če se prav spomnim. Torej ob 9., 12. in 15..

DDV-0 se pojavi, VIES-KP pa ne; jaz sem ga prejle peš izpolnil;
Bomo videli, če bo vse ok. Če ne me bodo verjetno klicali.
- "Rozi vidm." "S psom!"

newMacUser77 ::

srus je izjavil:

Vidim, da so v edavkih sedaj v meniju Dokumenti - Uvoz, dodali možnost "Uvoz evidenc".

Tip datoteke je lahko XML, JSON, CSV, menda pa mora biti zazipana.

S kakšnim orodjem lahko pripraviš te datoteke? Ali ima kdo izpolnjen template? Na vladnih straneh sicer najdeš link, na link, na link na shemo, ampak ne mislim izgubljati časa s parsanjem. Je kdo že skomponiral to datoteko-evidenco?

Ni univerzalnega programa za to, torej vsak ponudnik mora narediti sam. Pa vso srečo ker se trenutno zafrkavam z beta verzijo edavki in poskušam oddati datoteke pa mi javlja vse mogoče napake, nazadnje celo da kupec s to davčno ne obstaja (reality check - it exists) tako da bomo vidli kako bo to ob koncu mesca, ko bodo vsi hkrati oddajali in prejemali napake...

ziki ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ce nisi zavezanec za ddv in oddajas racun samo v ZDA, lahko to vse skupaj ignoriram?

Isto zanima mene. Sicer sem izstopil iz DDV z julijem, tako da bom prvič verjetno moral oddati še to sranje, potem dalje, pa upam, da ne.
Ima kdo kakšno informacijo? Če ne tekom tedna pokličem na FURS in vprašam.

Ori ::

uporabljam čebelico za izdajanje računov in nisem zavezanec za ddv, predvidevam da mi ni treba nič pošiljati od teh novih zahtev o ddv ter uporabljati miniblagajno ali se motim.

logik ::

Če nisi zavezanec za ddv ali atipični zavezanec za ddv, se te to ne tiče.

Kaj pa če izdam 5 računov za stranke iz ZDA (brez ddv) in 5 računov za slovenske stranke (z ddv)? Prej sem v edavke vpisal samo vsoto slovenskih računov.
A moram zdaj vpisat vseh 10 računov? Ali lahko spustim ameriške in potem pač številke računov v evidenci niso po vrsti oz. določene vmes manjkajo?

krneki ::

Recimo da sem atipični zavezanec za DDV, ki izda en račun podjetju s sedežem na Irskem, en račun s sedežem v Avstraliji na mesec in nič prejetih računov. V tem primeru se naredi "Predložitev t.i. praznih evidenc" kot je to opisano v tej novici?

Jaz izdajam en račun mesečno v EU (atipični zavezanec, normiranc); včeraj sem ta račun oddal preko Miniblagajne in ročno še VIES-KP;
Danes je oboje označeno kot 'Obdelan (uspešno)'.
Upam da je to to.
- "Rozi vidm." "S psom!"

socialec ::

Ne veselite se prehitro, iz tega ne bo ničesar, samo za predvolivno obdobje se gre - škoda pa je že storjena.

evanfowler ::

socialec je izjavil:

Ne veselite se prehitro, iz tega ne bo ničesar, samo za predvolivno obdobje se gre - škoda pa je že storjena.

Tole bo samo za "izbrance" torej za kulturnike in športnike

Vanquish ::

Ne vem, ce je ze bilo objavljeno:
Normiranci plačajo več dohodnine (254) - SIMIČ & PARTNERJI d.o.o. https://share.google/wAR8J9Wk2n1SVyqQK

socialec ::

Tudi tako bi v letu 2025 bilo v redu, povprečen prihodek za normirance je pa presenetljiv...

|                                                                 |                          2024 |
 |-----------------------------------------------------------------|------------------------------:|
 | ...                                                                                             |
 | Povprečen prihodek - s.p. po obračunu                           |                    121.421,14 |
*| Povprečen prihodek - normirani s.p. po obračunu                 |                     27.426,78 |
 | Povprečen znesek davčne osnove - s.p.                           |                      9.364,88 |
*| Povprečen znesek davčne osnove - normiran s.p.                  |                      9.659,21 |
 | Povprečen znesek plačanega davka - s.p. - po obračunu           |                      1.414,55 |
*| Povprečen znesek plačanega davka - normirani s.p. - po obračunu |                      1.928,60 |

tony1 ::

V normalni državi bi Nosonjo tole odneslo na smetišče politične zgodovine... Pa saj so bila ta razmerja znana že ob sprejemanju zadnjih sprememb zakonodaje...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

ali3n je izjavil:

DePalmo je izjavil:

...... Nato se ti pojavi DDV-O v eDavkih. Mislim da to generirajo trikrat na dan, če se prav spomnim. Torej ob 9., 12. in 15..

DDV-0 se pojavi, VIES-KP pa ne; jaz sem ga prejle peš izpolnil;
Bomo videli, če bo vse ok. Če ne me bodo verjetno klicali.

Res je. DDV-O se pojavi, VIES-KP oz. RP-O pa ne, tega moraš še vedno izpolniti sam. Škoda, ker preko miniBlagajne oddaš vse podatke tudi za ta obrazec.

Za čebelico pa še nevem. 1. sem jih vprašal in so rekli da je ta nadgradnja še v razvoju. Po tem pa nisem nič preverjal ...

Bizarno je, da Miniblagajna 'kreira' enak DDV-0 obrazec, kot smo ga leta oddajali peš.
Okol rit u ...
- "Rozi vidm." "S psom!"

Debilizem FURSa, kot ponavadi.

Dajmo komplicirat...

Izak ::

Na quibi je oddaja ddv evidenc že urejena, pravkar uspešno oddano.

Ko oddaš DDV preko mini blagajne, se ne vidi dokument v eDavkih kot Vložen.

Silver ::

Jaz normalno vidim DDV-O obrazec med ostalimi vloženimi dokumenti - je pa res da je prva obdelava iz miniblagajne trajala skoraj en dan.
Preveri še, če zastopaš pravega zavezanca (fizična/pravna oseba).

Saj je notri - ampak samo ko je že obdelan.

Ni podatke, da je oddan/vložen.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Silver ::

Ta status vidiš pa v Miniblagajni - Status = Sprejet ... konec dneva smo dobili samo par korakov več za isti prazen DDV-O obrazec. :|

Sam 3/4 podatkov sploh nisem vpisal v mini blagajno.

Samo davčno, ime firme in znesek.

Pa je šlo skozi. Ampak res butasto...

Zdaj, če bi to miniblagajno uporabljaš za izdajo računov za stranke, sploh ne bi bilo slabo. Sam imam že svoj sistem.

glavic ::

Zakaj tak fuss glede te miniBlagajne? Zakaj bi to sploh uporabljal ce ne delas z gotovino?
Musselli bizi

OK, buljim v Miniblagajno in mi ni nič jasno. Ne obračunavam in ne odbijam DDV, opravljam storitve in izdajam račune z obrnjeno davčno obveznostjo samo podjetjem v EU.

Torej katera polja moram izpolniti v meniju Evidenci DDV - Izdani računi?

Sekcija Vrednost obdavčenih dobav brez DDV - ali moram izpolnit to sekcijo?
7 Vrednost dobav blaga in storitev brez DDV

Ali kaj iz sekcije Oproščen promet - ali moram izpolnit to sekcijo?
morda 9 Vrednost oproščenih dobav brez pravice do odbitka DDV ali 10 Vrednost oproščenih dobav blaga in storitev znotraj Unije ?

Jaz (atipični zavezanc ddv) sem pisal pod 10 (Vrednost oproščenih dobav blaga in storitev znotraj Unije);
tako kot prej v DDV-0.
- "Rozi vidm." "S psom!"

ali3n je izjavil:

Jaz (atipični zavezanc ddv) sem pisal pod 10 (Vrednost oproščenih dobav blaga in storitev znotraj Unije);
tako kot prej v DDV-0.

Hvala za informacijo, sem naredil enako.

srus je izjavil:

ali3n je izjavil:

tako kot prej v DDV-0.

Hvala za informacijo, sem naredil enako.

Ustrezno izpolnjen DDV-O dokument se mi uro in pol po poročanju v Miniblagajni pojavil v edavkih. Torej je verjetno vse v redu.

Bartol ::

Atipični bodite pozorni, da pravilno izberete opcijo, da ste davčni zavezanec (pa čeprav le za tujino), ker le tako dobite ustrezno opcijo obrnjene davčne obveznosti. V opombe je potrebno tudi dopisati klavzulo o 25. členu ZDDV.

Ascendor ::

Če oddajamo DDV-O na 3 mesece tudi miniblagajno izpolnemo 1x na 3 mesece ali vsak mesec?
««
304 / 304
»
»»