» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
268 / 276
»»

matic492 ::

socialec je izjavil:

joj no, podo-opsvz 085

Ja sorry, nisem še nikoli tega delal, ker plačujem računovodkinjo za to :P

Če nameravate itak it čez mejo, potem itak 100% si zmanjšajte prispevke, ker ne bo imelo efekta, če boste SP itak zaprli.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

kzzzz ::

Jaz si bom znižal na 60k, problem je da sem mel letos tako veliko prometa, da bom tudi z 20% zmanjšanimi prispevki plačeval 1,5k naslednje leto ...

x3ca ::

Meni se ravno zaradi visokih prispevkov ne splaca znizevat na 60k. Boljse 2025 zasluzit max, potem 26/27 malo vec zapravljat za stroske in upat na boljse case :) Ce ne bo boljsih casov, pa zapret sp za pol leta in potem spet odpret normiranca. Mogoce niti ne bo treba zapirat, ce me doleti porodniska.

velikBrokoli ::

No, ce je tako simple, pa to oddam takoj v 2025 :D 600e prihranka bom z veseljem sprejel pri teh glupih prispevkih

logik ::

Berem 145. člen ZPIZ-2:

(10) Če zavarovanec oceni, da zavarovalna osnova ne ustreza pričakovanemu dobičku v tekočem letu, lahko za naprej plačuje prispevke od zavarovalne osnove, zmanjšane za največ 20 %, vendar najmanj od zavarovalne osnove iz četrtega odstavka tega člena. Če v tem primeru zavarovalna osnova, ugotovljena na podlagi dejanskega dobička za to leto, preseže znižano zavarovalno osnovo, od katere so se plačevali prispevki, za več kot 20 %, se v prihodnjem obdobju prispevki plačujejo od zavarovalne osnove, določene na podlagi dejansko ugotovljenega dobička, povečane za 20 %.
(11) Znižana zavarovalna osnova velja, dokler se v skladu s tem členom zavarovalna osnova ne določi na novo.
(12) Če se ugotovi, da zavarovalna osnova, od katere se plačujejo prispevki, ni pravilna, davčni organ z odločbo določi novo zavarovalno osnovo in poračun prispevkov za nazaj.

Nisem sicer strokovnjak, ampak kot jaz razumem, ni samo kazen za naslednje leto, ampak ti lahko poračunajo prispevke tudi za nazaj.

spinner ::

x3ca je izjavil:

Meni se ravno zaradi visokih prispevkov ne splaca znizevat na 60k. Boljse 2025 zasluzit max, potem 26/27 malo vec zapravljat za stroske in upat na boljse case :) Ce ne bo boljsih casov, pa zapret sp za pol leta in potem spet odpret normiranca. Mogoce niti ne bo treba zapirat, ce me doleti porodniska.

Jaz bom naredil isto.

srus ::

Lepo videti, da lomastenje Nosne Anomalije med normiranimi s.p.-ji že prinaša učinke - zniževanje vplačanih prispevkov.

D3m ::

Takle imamo :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

Legon ::

matic492 je izjavil:

socialec je izjavil:

joj no, podo-opsvz 085

Če nameravate itak it čez mejo, potem itak 100% si zmanjšajte prispevke, ker ne bo imelo efekta, če boste SP itak zaprli.

Seveda bo imelo efekt, ker ti bodo prispevke poracunal za nazaj.

bm1973 ::

Saj za 100% si ne moreš zmanjšati prispevkov...

Sam bom pri enakih prihodkih kot letos, v 2025 kot popoldanc, plačal državi tam 23% davka in prispevkov. Ostalo bo moj neto zaslužek.

Kar načeloma sploh ni tako slabo, ker praktično nimaš birokratskih budalaštin.

med tem, da 100% znižaš prispevke (torej to zagotovo narediš) in tem za kolikom jih znižaš je velika razlika.

Geho ::

No jaz že malo delam račune, letošnje leto sem zgleda za stroške že dal skoraj 50% prihodka (ko odštejem DDV in dohodnino in prispevke stran). Kar pomeni, da če še malo nabijem stroške, lahko pridem na enakih 80%. S tem, da kolikor vem, se pri navadnem sp prispevki računajo v stroške pri normirancu pa ne?
Trenutno za prevoz in vso elektroniko doma dam 50%, če grem na navadni sp pa se bo elektronika striktno menjala na 2 leti, avto pa na 5 let. Če mi pa uspe še kak dodaten hobi in večino hrane spravit v stroške pa sem že zmagal na celi črti. 8-)

Avto na SP boš moral kar lepo poračunat proprcionalno, ne moreš ti vzet avto na SP in ga vozit za privat namene ter dat v amortizacijo. Pri avtu je boljše DOO + neomejena privat boniteta.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Zdaj, ali res kupuješ drago elektroniko in drage avte, ali pa malo zaslužiš.

Nabiti 80% stroškov na storitveni s.p. samo pomeni nizke tarife.

theanswer3 ::

Mi lahko nekdo pomaga razumeti obrazec DDD-DDD. Na zadnjem obrazcu imam pod "Vrsta obveznega socialnega zavarovanja:" izbrano: iz naslova opravljanja dejavnosti 2.036,99 (obračunani znesek prispevkov za socialno varnost v tem poslovnem letu)

Od kod so izracunali ta znesek.

Jaz imam v svoji evidenci vpisane prispevke:

September 2023: 123,69
Oktober 2023: 316,02
November 2023: 316,02
December 2023: 316,03

In ne vem kje so dobili 2036,99

velikBrokoli ::

Verjetno ti gleda leto 2024, ne 2023?

socialec ::

matic492 je izjavil:

moje sožalje, na lastnih izkušnjah in neoptimalnosti ugotavljam, da računovodje moraš gledati samo v smislu knjigovodenja, ne kakšnega svetovanja, ker ali res nimajo pojma o več, se jim ne ljubi ali pa ti ne privoščijo iz kakšnih politično-normiransko-ideoloških razlogov... pri meni je bilo vse troje, spoznanje je bilo zelo intenzivno...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Pri meni (na računovodskem servisu) niso nič od tega, celo mislim da jih ima par tam normirance.

no, sam za marsikaj še vedel ne bi, če mi ne bi na fursu samem svetovali glede na poseben primer in neuporabnost najetega računovodstva, da naj čimprej zamenjam... ni bilo prvič tovrsten nasvet, ko smo kje kaj debatirali - na žalost pa je bil dolgoletni znanec in v bližini z enimi največjih prihodkov v panogi, kar me je zavedlo v smislu zanesljivosti...

Zgodovina sprememb…

socialec je izjavil:

matic492 je izjavil:

moje sožalje, na lastnih izkušnjah in neoptimalnosti ugotavljam, da računovodje moraš gledati samo v smislu knjigovodenja, ne kakšnega svetovanja, ker ali res nimajo pojma o več, se jim ne ljubi ali pa ti ne privoščijo iz kakšnih politično-normiransko-ideoloških razlogov... pri meni je bilo vse troje, spoznanje je bilo zelo intenzivno...

Računovodje nimajo pojma, sploh kar se normirancev tiče.

Kaj šele kakih legalnih obvodov. Pač ne gre...

Pa na koncu še slovenska fovšija, ko zaslužiš mesečno njegovo letno plačo :D.

chort ::

Z računovodskimi servisi imam zelo različne izkušnje. Nekateri so popolnoma nesposobni in dejansko svojim strankam škodljivi, drugi so odlični partnerji pri navigaciji skozi predpise, pri povsem primerljivih cenah storitev. Zelo redki od njih pa nudijo kvalitetne storitve legalnega davčnega svetovanja, za to imaš običajno ločene svetovalce. Sneźićev pa sploh ne štejem med njih, ker so dejansko kriminalci v kožuhu svetovalcev.

Mato989 ::

Seveda računovodje nimajo pojma, če pa jih plačujete 100 na mesec za 100k+ prometa... :) Tako kot ne morš pričakovati za delavca za 20k letno prihodkov čudežev tako tudi od računovodje ne morš...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Seveda računovodje nimajo pojma, če pa jih plačujete 100 na mesec za 100k+ prometa... :) Tako kot ne morš pričakovati za delavca za 20k letno prihodkov čudežev tako tudi od računovodje ne morš...

Mato, kot ponavadi ne razumeš, da ni vse v denarju. Drag računovodja ti ne zagotavlja nujno (niti verjetno) boljših storitev, le dražje. To je bilo mojih nekaj ( >5 ) lekcij zadnjih 10 let.

delavec44 ::

Z namenom imajo srednja in velika podjetja zaposlene računovodje in pravnike.

chort je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Mato, kot ponavadi ne razumeš, da ni vse v denarju. Drag računovodja ti ne zagotavlja nujno (niti verjetno) boljših storitev, le dražje. To je bilo mojih nekaj ( >5 ) lekcij zadnjih 10 let.

Zagotovo računovodja ki zna veliko stane več... PRAVILOMA... če plačuješ računovodjo 50 EUR na mesec, je skoraj zagotovo da bo znal manj kot nekdo ki zahteva 2k na mesec... sicer to nujno vedno ne korelira, je pa dokaj pogosto...

Tudi developer ki zahteva 100k letno praviloma zna več in bolj hitro dela kot tisti ki zahteva 30k...

Vem kaj hočeš povedat, samo ni primerljivo mato, računovdoja lahko ima brez problema 100 normirancev, vsakemu računa 50€ in zasluži 5k€ na mesec pa čisto lepo sfolga in živi :)

Se eno butasto vprasanje. Kje za celo leto 2024 vidim koliko sem placal akontacije dohodnine. Rabim za oddajo obrazca DDD-DDD marca.

Kam se ti mudi, sej je šele začetek decembra. Drugače pa vse vidiš v e-davkih kartica zavezanca, samo v filter daj pravilne datume.

Mato, po mojih (anekdotičnih seveda) izkušnjah ne eno ne drugo ne drži.
Sam sem recimo šalabajzerski developer, pa me plačujejo kot da sem rockstar ;)

chort je izjavil:

Hehe, sej tako se vsi počutimo ne, imposter syndrome :))

matic492 je izjavil:

chort je izjavil:

Hehe, sej tako se vsi počutimo ne, imposter syndrome :))

S časom ugotoviš, da so ostali (z zelo redkimi izjemami) še slabši, ja ;)

matic492 je izjavil:

Vem kaj hočeš povedat, samo ni primerljivo mato, računovdoja lahko ima brez problema 100 normirancev, vsakemu računa 50€ in zasluži 5k€ na mesec pa čisto lepo sfolga in živi :)

Seveda lahko, samo za 50 EUR se za nekoga ne boš trudil toliko kot za nekoga ki ti da 2k... dokaj preprosto in logično.

Jaz še nisem našel računovodjo ki bi bil res dober, oziroma eno poznam z MBja ampak tudi računa like x3 ostalih... pa nerada jemlje nove stranke ker je nabito polna.

matic492 je izjavil:

Kam se ti mudi, sej je šele začetek decembra. Drugače pa vse vidiš v e-davkih kartica zavezanca, samo v filter daj pravilne datume.

Vem, da se se ne mudi, samo se ucim :)

Torej:

1) Knjigovodska kartica davčnega zavezanca
2) eKartica 2024
3) Tam vidim 40 Akontacija dohodnine 12.589,50 (breme) 11.690,20(dobro) 899,30(skupaj saldo)

Torej v DDD-DDD obrazec bi vpisal ta breme 12.589,50 eur, ce bi oddajal danes ?

Ja, sicer pa kolikor se spomnem ti itak ne pusti oddati obrazca, če niso številke pravilne, ne spomnem se pa, če ti jih sam izpolni.

matic492 je izjavil:

Ja, sicer pa kolikor se spomnem ti itak ne pusti oddati obrazca, če niso številke pravilne, ne spomnem se pa, če ti jih sam izpolni.

Ha dobro vedet :) Potem bi lahko kar samo izpolnilo tako kot za prispevke.

Gledam to namrec in tu pise da ne izpolne samo:

https://mladipodjetnik.si/novice-in-dog...

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

Vem kaj hočeš povedat, samo ni primerljivo mato, računovdoja lahko ima brez problema 100 normirancev, vsakemu računa 50EUR in zasluži 5kEUR na mesec pa čisto lepo sfolga in živi :)

ja, in za 50 eur na mesec ti pač knjiži in to je to, tako kot 99 ostalim strankam. Svetovanje o kakršem je tukaj govora pa se začne pri 100 EUR na uro. In potem folk sanja o offshore podjetjih v Belize.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Kaki Belize, crypto bull run je, rajši tam sanjajte :))

cl1ck1 ::

A ima kdo kakšne informacije, bodo banke naslednje leto sploh še ponujale kredite normirancem, glede na spremembo davčne zakonodaje?

In še, katera banka vzame v izračun bilanco o dejanskih stroških, ki jo izdela računovodja, ne pa poročilo iz Ajpesa, kjer so upoštevani normirani stroški? Sem bil na OTP, pa je svetovalka rekla, da lahko dobim max 110k kredita na mojih (lanskih) 75k prometa.

Letos bo prometa sicer cca 120k, ampak vprašanje kako se bodo odzvale banke na te davčne spremembe in to, da bom moral izstopit iz normiranstva v 2026.

Ja, potem je najboljše tako, kot se je dejansko izkazalo - da si kdo drug ne dela utvar - šolanje ni bilo brezplačno, niti zastonj. Svetuje furs (po možnosti tudi menjavo računovodje, glede na pričakovano kakovost storitve), malo preveriš naokrog, računovodja/knjigovodja beleži in izpolnjuje v rednih primerih, v izrednih primerih pa mu poveš, kako mora narediti, če še ga sploh potrebuješ potem kot normiranec, če ne prej, menda v 2. polovici 2026.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

DDD-DDD se ti izpolni samodejno, sam vpišeš letni zaslužek. Govorim za normirance. Saj ostale podatke že imajo.

ziki ::

bm1973 je izjavil:

matic492 je izjavil:

DDD-DDD se ti izpolni samodejno, sam vpišeš letni zaslužek. Govorim za normirance. Saj ostale podatke že imajo.

Tudi to mislim, da bi moralo biti izpolnjeno, v primeru da ne posluješ izven EU in oddajaš DDV-O in RP-O vsak mesec, ker tam majo potem tudi podatke o teh cifrah.

Vprašanje: Ali obstajajo "prihodki" normiranca, ki niso obdavčeni (povračila stroškov službenih potovanj, letalske karte, hoteli, etc.)?

cl1ck1 je izjavil:

A ima kdo kakšne informacije, bodo banke naslednje leto sploh še ponujale kredite normirancem, glede na spremembo davčne zakonodaje?

In še, katera banka vzame v izračun bilanco o dejanskih stroških, ki jo izdela računovodja, ne pa poročilo iz Ajpesa, kjer so upoštevani normirani stroški? Sem bil na OTP, pa je svetovalka rekla, da lahko dobim max 110k kredita na mojih (lanskih) 75k prometa.

Letos bo prometa sicer cca 120k, ampak vprašanje kako se bodo odzvale banke na te davčne spremembe in to, da bom moral izstopit iz normiranstva v 2026.

Greš na pravo banko, kjer jim je jasno, kaj normiranec pomeni...

Unicredit ni panike, baje tudi DHL in Sparkasse.

ziki je izjavil:

Vprašanje: Ali obstajajo "prihodki" normiranca, ki niso obdavčeni (povračila stroškov službenih potovanj, letalske karte, hoteli, etc.)?

Kaj ti ni jasno pri normiranih stroških?*

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Pat_MaGroin ::

Jaz sem se zmenil s strankami, da me ob petkih in ponedeljkih ni. Ker načrtujem 59990 prihodkov me zanima, kako si spravit prispevke na minimalne možne? Zapiranje za 6 mesecev ne pride v poštev. Vloga na FURS? Ker pri 60k letno je davek minimalen, prispevki pa tudi, right?

Zgodovina sprememb…

Koliko vas stanejo računovodje (normiranci), z 1-2 računa na mesec? Mene okrog 60€ * 13

Kolikor so vsi pametni tu gor ne vem zakaj bi sploh potrebovali računovodjo za normiranca. Jaz je nisem nikoli pogrešal. Če te kaj zanima, imajo dedicirane forume kot je davkoplacevalci.com. Si upam trditi, da so tam bolj pravilne informacije kot bi jih dobil pri večini poceni rač. servisov.

spinner je izjavil:

Koliko vas stanejo računovodje (normiranci), z 1-2 računa na mesec? Mene okrog 60€ * 13

Zakaj sploh plačuješ računovodstvo za 1-2 računa... jaz to sam zrihtam.

Mato989 je izjavil:

spinner je izjavil:

Ker se mi ne da ubadat s tem.. se zgodi, da nimam časa niti jest..

spinner je izjavil:

Mato989 je izjavil:

spinner je izjavil:

Pa vseeno se moraš na koncu ubadati, da preveriš, da je računovodja vse prav naredil :D

spinner je izjavil:

Mato989 je izjavil:

spinner je izjavil:

Za napake računovodje si odgovoren ti kot prokurist podjetja.

Njega lahko potem civilno tožiš.

Aha ok tega niti nisem vedel.
Torej vsi sami vodite račune in obrazce?
««
268 / 276
»»