» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
269 / 275
»»

kzzzz ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz sem se zmenil s strankami, da me ob petkih in ponedeljkih ni. Ker načrtujem 59990 prihodkov me zanima, kako si spravit prispevke na minimalne možne? Zapiranje za 6 mesecev ne pride v poštev. Vloga na FURS? Ker pri 60k letno je davek minimalen, prispevki pa tudi, right?

Prispevke si lahko žal znižaš samo za 20% od tega, kolikor bi morali biti glede zaslužek prehodnega leta. Jaz imam isto težavo ...

bm1973 ::

spinner je izjavil:

Aha ok tega niti nisem vedel.
Torej vsi sami vodite račune in obrazce?

Ja, če nimaš ravno IQ na ravni amebe, ti to vzame ravno 5 minut vsak mesec in 15 konec leta za DDD-DDD.

spinner ::

bm1973 je izjavil:

spinner je izjavil:

Ja, če nimaš ravno IQ na ravni amebe, ti to vzame ravno 5 minut vsak mesec in 15 konec leta za DDD-DDD.

Sicer sem že računovodji povedal, da bom vodil sam, ampak nisem bil siguren kaj bo z normiranci, pa bom 2026 padel v dejanske stroške, takrat pa bom verjetno rabil računovodjo ali pač?

velikBrokoli ::

Odvisno koliko stroškov boš nabijal, načeloma s.p. lahko sam furaš, ampak ne vem zakaj bi sploh šel v dejanske stroške, a ni d.o.o. boljši?

matic492 ::

Ni pametno it na SP z navadnimi stroški, ker boš obdržal ultra visoke prispevke vsaj za 1 leto. Skoraj sigurno je nad 100k boljše it na DOO, kjer si lakho potem minimalca izplačuješ (ker obdavčitev izplačila 22% + 25% je potem skor isto kot max prispevki + dohodninska lestvica, izračunano že, normiranc nad mislim da 120k je približno isto kot DOO z minimalno plačo + izplačilom vsega dobička)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

tony1 ::

spinner je izjavil:

bm1973 je izjavil:

spinner je izjavil:

Sicer sem že računovodji povedal, da bom vodil sam, ampak nisem bil siguren kaj bo z normiranci, pa bom 2026 padel v dejanske stroške, takrat pa bom verjetno rabil računovodjo ali pač?

V tem prehodnem obdobju, dokler ne bo jasno, v kaj boš šel naslednje leto, kar obdrži računovodjo.

Za nazaj je brezveze biti pameten, se je pa normiran s.p. dalo b.p. voditi sam.

deco16 ::

spinner je izjavil:

cca tretino tega kar ti. Zato ker mi 22e pač ni dosti se mi ne da ubadat, jih pa preverim ja.

borut_p ::

jaz za tistega 100 eur na leto plačam računovodjo ... tudi s popoldancem ... teh 500 EUR v 5 letih ni naredilo nekaj škode na moji strani.
in ga imam namen obdržati tudi še naprej ... že zaradi "kvalitetne" debate kaj in kako ob teh spremembah zakonodaje ... nimam časa, niti volje objektivno brat kaj nam nalagajo stalno :)
da nisi potem presenečen ko furs naredi svoj preračun pa je potrebno preveč doplačat.

delavec44 ::

Mora biti pa super računovodja za 8€ na mesec.

borut_p je izjavil:

jaz za tistega 100 eur na leto plačam računovodjo ... tudi s popoldancem ... teh 500 EUR v 5 letih ni naredilo nekaj škode na moji strani.
in ga imam namen obdržati tudi še naprej ... že zaradi "kvalitetne" debate kaj in kako ob teh spremembah zakonodaje ... nimam časa, niti volje objektivno brat kaj nam nalagajo stalno :)
da nisi potem presenečen ko furs naredi svoj preračun pa je potrebno preveč doplačat.

Eni ste pa res zgrešili point normiranca...

To je najbolj preprosta pravna oblika, bolj preproste so samo še firme v Delaware...

matic492 je izjavil:

Ni pametno it na SP z navadnimi stroški, ker boš obdržal ultra visoke prispevke vsaj za 1 leto. Skoraj sigurno je nad 100k boljše it na DOO, kjer si lakho potem minimalca izplačuješ (ker obdavčitev izplačila 22% + 25% je potem skor isto kot max prispevki + dohodninska lestvica, izračunano že, normiranc nad mislim da 120k je približno isto kot DOO z minimalno plačo + izplačilom vsega dobička)

Se pravi minimalna plača + 25% dividende (izplacilo dobicka)? Koliko je to potem neto pri 100k na leto? Jaz se bom gibal nekje od 80-100k, še kar nekaj časa pomoje.

Geho ::

matic492 je izjavil:

Avto na SP boš moral kar lepo poračunat proprcionalno, ne moreš ti vzet avto na SP in ga vozit za privat namene ter dat v amortizacijo. Pri avtu je boljše DOO + neomejena privat boniteta.

Ne rabiš, če je električen :))8-)

bm1973 je izjavil:

Zdaj, ali res kupuješ drago elektroniko in drage avte, ali pa malo zaslužiš.

Nabiti 80% stroškov na storitveni s.p. samo pomeni nizke tarife.

Zaslužim dovolj, da padem čez 60k mejo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Geho ()

Mato989 ::

spinner je izjavil:

matic492 je izjavil:

Se pravi minimalna plača + 25% dividende (izplacilo dobicka)? Koliko je to potem neto pri 100k na leto? Jaz se bom gibal nekje od 80-100k, še kar nekaj časa pomoje.

Računaj tako:

- 12x bruto bruto minimalna plača (cca 1.460EUR bruto 2) + 12x max malica (7,9X EUR/dan cca. 160 EUR/mesec)
- max neobdavčen regres (okrog 2,4k)

Torej cca: 12x (1.460+160) + 2,4k = cca. 21.800 EUR (tole je na račun cca. 12x 1.020 EUR + 2.400 EUR torej od oka ene 14.500 EUR)

Od 100k odbiješ 21.800 EUR in dobiš cca. 78.200 EUR... če od tega odbiješ 22% (in nato 25%) je to cca 46.500 EUR...

46.500 + 14.500 = cca. 61.000 EUR

Torej nekje od oka 39% obdavčitev... to je seveda z 0 stroški samo max malica in max regres.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

@Mato989 hvala ti za ta izračun! Vse jasno!
Edino kar me mogoče boli je, izplačilo teh dividend je komaj konec leta ne? Problem je, ker mi skozi leto ne bo šlo skozi s kreditom (830€) + ostali stroški. Za ta primer, bi bilo najbolje imet nekaj našparano, da potem gre to skozi, kajne?

c3p0 ::

spinner je izjavil:

Koliko vas stanejo računovodje (normiranci), z 1-2 računa na mesec? Mene okrog 60€ * 13

Znancu sicer firma plača, je pa 30€/mesec. IMO še preveč.

spinner je izjavil:

Edino kar me mogoče boli je, izplačilo teh dividend je komaj konec leta ne? Problem je, ker mi skozi leto ne bo šlo skozi s kreditom (830€) + ostali stroški. Za ta primer, bi bilo najbolje imet nekaj našparano, da potem gre to skozi, kajne?

Dobiček lahko izplačaš tudi prej, edino problem bi potem imel, če ne bi zaslužil toliko, kot si planiral.

Našparano je pa seveda vedno fajn imet :)

matic492 je izjavil:

spinner je izjavil:

Dobiček lahko izplačaš tudi prej, edino problem bi potem imel, če ne bi zaslužil toliko, kot si planiral.

Našparano je pa seveda vedno fajn imet :)

Prej pomeni, vsak mesec recimo?

spinner je izjavil:

Edino kar me mogoče boli je, izplačilo teh dividend je komaj konec leta ne? Problem je, ker mi skozi leto ne bo šlo skozi s kreditom (830EUR) + ostali stroški. Za ta primer, bi bilo najbolje imet nekaj našparano, da potem gre to skozi, kajne?

Ja izplačilo dividend je načeloma komaj konec leta oz. drugo leto ja...

Praviloma bi potem prvo leto imel "samo" cca. 1.020 EUR / mesec + 2,4k regres ja.

Razen če greš malo v mutne vode in dobiš kakega normiranga spjevca ki ima kaj fore da ti izstavi nekaj računov za delo in mu pustiš 20-30% (kar je ceneje kot davki na dobiček ki so skupaj 47%) in ti on izstavi keš :P

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Razumem. Hvala vsem!

Btw, pri 80k letnih prihodkov sem zelo skeptičen če se d.o.o. splača... raje znižat prihodke na 60k... čeprav ne vem kako bi se tudi sam sprijaznil s tem :D

Geho je izjavil:

Zaslužim dovolj, da padem čez 60k mejo.

To ni veliko ;).

Toliko imam jaz podpisane pogodbe za prve 3 mesece 2025.

Ja pri 80k se ne izplača menjat, bolj se ti splača znižat na 60k dohodke.

Glede izplačila dobička pa boljše da vprašaš računovodstvo, ker nimam nobenih praktičnih izkušenj. Vem da piše, da če si lastnik prej izplača, in se potem tekom leta pokaže, da ne bo toliko dobička, se lahko zgodi, da moraš firmi vračat, samo nimam pojma, kako je vse to v praksi. V glavnem ne moreš si izplačat tako dobiček, da boš naredil firmi minus, to ne gre.

Vem da se splača znižat, ampak če pride do kakšnih sprememb za 2 leti, je malo težje povedat "zdej mi pa dejte nazaj dodatnih 2k na mesec".

Sej dobiček bi izplačal samo tisti, ki je dejansko na firmi, al kaj lahko dejansko greš v minus? To itak nebi delal.

Hvala!

Ja ampak ti si lahko izplačaš dobiček marca, potem se pa nekaj spremeni avgusta in ne boš imel dovolj denarja na firmi in boš moral vračat... teoretično.

Pač glede nižanja pa ne vem, reči da boš jemal več dopusta (če si na 80k torej 2-3 mesce dopusta), pa mogoče se probaj zmenit, da če te nujno rabijo boš vseeno na voljo, ali pa da ti izplačajo na črno v kripto valutah ali kaj takega, ne vem.

Vem da je absurden pogovr z stranko verjetno lol. Pokaži sliko Boštjančičeve pa Golobove punchable face, pa jim bo vse jasno :)):))

Zgodovina sprememb…

spinner je izjavil:

Vem da se splača znižat, ampak če pride do kakšnih sprememb za 2 leti, je malo težje povedat "zdej mi pa dejte nazaj dodatnih 2k na mesec".

Sej dobiček bi izplačal samo tisti, ki je dejansko na firmi, al kaj lahko dejansko greš v minus? To itak nebi delal.

Hvala!

Zato je najbolje uredit pogodbo tako da imaš pač več fraj če se le da... vem da recimo pri nekaterih je to neizvedljivo ker oni bi te imeli več na voljo ampak ja...

Zdaj če dobiš zdaj recimo 7k na mesec... in delaš pač 160ur na mesec, in se bi potem šel menit da bi dobil 5k na mesec spet za 160 ur dela je to neumnost ja... potrebno se je it dogovorit da če je zdaj 7k za 160 ur je to XY na uro in da bi delal mesečno XY ur manj da bo malo pod 5k z možnostjo povišanja nazaj...

MikeRotch ::

Pri d.o.o. imej v mislih še to, da ti gre v stroške vse, kar dejansko rabiš za poslovanje.

Računalnik in oprema. Komplet pisarniška oprema. Ves software, ki ga uporabljaš. Morebitne poslovne poti in potovanja, vključno z dnevnicami, ki so hkrati tudi neobdavčene do določene vsote, računovodski servis in ostala svetovanja ter storitve.

Potem lahko daš v stroške tudi najemnino, če delaš od doma pa ustrezni delež elektrike, telefona...

Skratka, splača se dobro premisliti kaj vse so stroški, ki jih lahko uveljavljaš. Težko prideš do 80%, ampak nekaj se pa vseeno nabere.

Računalniška oprema je tudi v praksi 140% amortizirana, ker dobiš 40% za investicije v digitalno preobrazbo ali nekaj takega. Odkup avta + avto boniteta ti je verjetno tudi drugi največji takoj za plačo, ampak ja, treba naredit računico.

MikeRotch je izjavil:

Pri d.o.o. imej v mislih še to, da ti gre v stroške vse, kar dejansko rabiš za poslovanje.

Računalnik in oprema. Komplet pisarniška oprema. Ves software, ki ga uporabljaš. Morebitne poslovne poti in potovanja, vključno z dnevnicami, ki so hkrati tudi neobdavčene do določene vsote, računovodski servis in ostala svetovanja ter storitve.

Potem lahko daš v stroške tudi najemnino, če delaš od doma pa ustrezni delež elektrike, telefona...

Skratka, splača se dobro premisliti kaj vse so stroški, ki jih lahko uveljavljaš. Težko prideš do 80%, ampak nekaj se pa vseeno nabere.

Jah to je kr tako, tako... tega je zelo malo če nisi preveč razsipen... jaz sem računal in v mojem specifičnem primeru se nabere za mogoče 2.000 EUR letno... za kar nekaj kolobocij, sploh nimam ideje kako točno bi lahko uveljavljal stroške za nek procent elektrike ali pa ogrevanja in česa še? WC papirja?

Kanban ::

matic492 je izjavil:

Računalniška oprema je tudi v praksi 140% amortizirana, ker dobiš 40% za investicije v digitalno preobrazbo ali nekaj takega.

To nikakor ni res.

Kanban je izjavil:

matic492 je izjavil:

Računalniška oprema je tudi v praksi 140% amortizirana, ker dobiš 40% za investicije v digitalno preobrazbo ali nekaj takega.

To nikakor ni res.

Seveda je, ni "amortizacija", zato sem napisal "v praksi". Amortizacija je seveda 100%, ampak dobiš 40% "olajšave za investiranje": https://zakonodaja.com/zakon/zddpo-2/55...

(1) Zavezanec lahko uveljavlja znižanje davčne osnove v višini 40% investiranega zneska v opremo in v neopredmetena sredstva, vendar največ v višini davčne osnove.

(2) Za opremo iz prejšnjega odstavka tega člena se ne štejejo:

1. pohištvo in pisarniška oprema, razen računalniške opreme, in

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

Ja ampak to nima veze z digitalno preobrazbo, tisto pokriva druge stvari.

Sem zamešal ja, bi moral prej pogooglat :D

Nažalost nimam možnosti delati manj, ker sem one-man-band na večih projektih, pa niti ni edina stranka, ki jo imam. Če obdržim obe stranki, sem na 100k, drugače na 75k.
Seštel sem si vse stroške, pa tudi jaz nevem če bi prišel do 2k na leto, lahko pa počakam z nakupi novih telefonov dokler dejansko ne bom imel DOOja (ali eventuelno sp z dejanskimi stroški), pa prvo leto nabijem malenkost več stroškov.
Imam pa tudi 2 vzdrževana otroka imam, kar je tudi nekaj.

spinner je izjavil:

Nažalost nimam možnosti delati manj, ker sem one-man-band na večih projektih, pa niti ni edina stranka, ki jo imam. Če obdržim obe stranki, sem na 100k, drugače na 75k.
Seštel sem si vse stroške, pa tudi jaz nevem če bi prišel do 2k na leto, lahko pa počakam z nakupi novih telefonov dokler dejansko ne bom imel DOOja (ali eventuelno sp z dejanskimi stroški), pa prvo leto nabijem malenkost več stroškov.
Imam pa tudi 2 vzdrževana otroka imam, kar je tudi nekaj.

Tebi se pol splača drugo leto nabit max kar gre in bit zelo varčen, pol pa 2026 d.o.o.

logik ::

Ali pa odpret in se zaposlit na doo s 1. oktobrom, da si že z oktobrom znižaš prispevke na minimum + za zadnje 3 mesece uveljavljaš otroka, obenem pa pokriješ tisti pogoj 9 mesecev za polni normirani sp. In če se lahko, se dogovoriš, da na doo te tri mesece dobiš ravno toliko prihodkov, da pokriješ plačo in da na koncu leta nimaš dobička.

Ok dobre ideje. Skoraj bi bilo najbolje, da grem k eni svetovalni firmi, pa naj pogledajo moj primer bolj podrobno in mi svetujejo? Poznate kakšne dobre firme?

socialec ::

Žal poznamo samo neke šalabajzerje - še sam presvetli FURS, ko se jim dovolj zasmiliš, jih označi kot vredne čimprejšnje zamenjave.

spinner je izjavil:

Ok dobre ideje. Skoraj bi bilo najbolje, da grem k eni svetovalni firmi, pa naj pogledajo moj primer bolj podrobno in mi svetujejo? Poznate kakšne dobre firme?

Za 2025 je tako ali tako vseeno. Pač furaš normiran s.p. dalje, če nisi presegel meje 300k/2 leti.

Do 2026 je še daleč...

Ja ne ni vseeno, ker če hoče ostati v 2026 normiranc, mora potem zmanjšati na 60k.

Tudi če pride potem nova vlada in bojo spremeniili zakon, bo to prepozno za vsaj 1 leto.

To je res, sam jaz imam že do konca marca 2025 predvidenih skoraj 60k... Točnoi tam 52k, če ne bo dopustov. Toliko imam podpisanih pogodb.

Noben scenarij mi ne pride prav...

Zato bom drugo leto popoldanc, z 2 službama, ali mogoče celo več. Rabim še 1-2 easy support službi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Ja sej to je problem, ostati normiranec v 2026. Za primer, če se res zakon razveljavi kot obljublja NSi, bi to bilo super. Samo pomoje se ni glih za zanašat na to.

Tudi če ga bodo razveljavili, ga ne bodo do 2026. Kakšno leto ali dve bo sigurno veljal.

black ice ::

bm1973 je izjavil:

Unicredit ni panike, baje tudi DHL in Sparkasse.

Priporocam DH, NLB.
Sparkasse, OTP sta pri meni bili no go, Unicredit so mi v celotnem postopku delovali izredno nenavadni, kot, da nocejo dodatne stranke.

Tilen26 ::

Pozdravljeni!

Če imam naslednje leto odprt popoldanski normiran s.p., in nato zaslužim več kot 30.000€, a potem v letu 2026 ne smem sploh imeti popoldanskega s.p., ali se mi normirani popoldanski s.p., spremeni v 'normalni' popoldanski s.p., torej brez normiranih stroškov?

Hvala

Spremeni se v nenormiranega.

Tilen26 ::

delavec44 je izjavil:

Hvala za odgovor!
To pomeni torej da se ne priznajo normirani stroški, kar efektivno pomeni 20% davek na ves promet preko popoldanskega s.p. v 2026?

Tilen26 je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Hvala za odgovor!
To pomeni torej da se ne priznajo normirani stroški, kar efektivno pomeni 20% davek na ves promet preko popoldanskega s.p. v 2026?

Ne, v dohodnino ti gre.

torentino ::

Jaz sem z popoldanskim normiranim letos že na skoraj na 50K€, kaj naj naredim za naslednje leto? Hiberniram?

Ne vem kaj sprašuješ? Naredi kar hočeš? Ja, če boš presegel 30k v letu 2025, ne boš več normiranc v 2026.

tony1 ::

torentino je izjavil:

Jaz sem z popoldanskim normiranim letos že na skoraj na 50K€, kaj naj naredim za naslednje leto? Hiberniram?

Ni slaba ideja.

Če se bo sprememba obdavčitve obdržala bi bilo čez nekaj let zanimivo narediti raziskavo, če je med s.p.jevci v ITju kaj manj izgorelosti :D
««
269 / 275
»»