Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Legon ::
Pa tudi ti, kot delodajalec, nimas pravice odlocat niti vedet, kaj tvoj zaposlen pocne izven delovnega casa.
Po zakonodaji ima, saj tio mpora za odprtje s.p.ja dati soglasje. Sicer ne vem, če je to še v veljavi, ampak včasih je to bilo...
Tega nikoli ni bilo, ker bi bilo v direktnem nasprotju z Ustavo. Izjema je seveda kadar gre za konkurenčno dejavnost.
KobayashiM ::
Simpl... Če sem jaz sp in dam ponudbo za neko delo ki je 20ur mesečno, dam pač recimo cifro 25 EUR ker zračunam da ob taki cifri mi po prispevkih itd. ostane nek smiseln ostanek... Popoldanc, pa da recimo 19/h zato ker pač ne rabi plačat 600 EUR+ prispevkov in davkov ampak samo 100 EUR...
On tudi če zboli pač je v bolniški jaz pa si ji krijem prvih 30 dni sam... itd...
V osnovi pa je tako če nekdo dela resnično dela 40h/teden aktivno potem je bolje za zdravstveno blagajno da se popoldan spočije... če bi pa rad vseeno služil pa se ga napoti na d.o.o.
Pozabil si verjetno najpomembnejšo razliko - plačan dopust in praznike. Vsako leto je vsaj 10 dela prostih praznikov (vseh je več, ampak nekateri padejo na soboto ali nedeljo), in najmanj 20 dni dopusta. Se pravi vsaj 30 dni. To je več kot 10% vseh delovnih dni v letu.
Popoldanec ima teh 30 dni plačanih iz redne zaposlitve, polni s.p. mora pa to vključiti v ceno svoje storitve, kar pomeni avtomatično vsaj 10% višjo ceno.
Tole izvajanje o nelojalni konkurenci je milo rečeno smešno. Če gremo po tvoji logiki naprej , dajmo ukinit tudi s.p. ker so nelojalna konkurenca podjetjem. Niso prisiljeni plačevati dopusta, bolniške se ukvarjati z norostmi tipa odklop od dela itd. Podjetje z zaposlenimi enostavno cenovno ne more konkurirati s.p. Ukinimo s.p.. Vsi v več osebne d.o.o. in d.d.
Dejansko bi morali biti popoldanski s.p. v interesu države. Poleg vseh prispevkov in davkov ki jih plačujejo iz delovnega razmerja, plačujejo še dodatne prispevke in davke in višajo GDP. Pravzaprav ukinimo s.p. in dovolimo samo popoldanske...
Mato989 ::
Dejansko bi bilo najbolje za nas če ukinemo vse oblike in ohranimo samo normiran sp in doo...
Hkrati uvedemo samo minimalne prispevke (se več ne višajo z prihodki) in imamo vsi na koncu minimnalno penzijo... ostalo si vsak prihrani zase kolikor želi.
Tako bi se tudi enostavno prekinilo pogodbe vsem v JU po 4 letnem mandatu in ne bi bilo več zaposlovanja za NDČ vsak minister pa pripelje svojo ekipo spjevcev...
Hkrati uvedemo samo minimalne prispevke (se več ne višajo z prihodki) in imamo vsi na koncu minimnalno penzijo... ostalo si vsak prihrani zase kolikor želi.
Tako bi se tudi enostavno prekinilo pogodbe vsem v JU po 4 letnem mandatu in ne bi bilo več zaposlovanja za NDČ vsak minister pa pripelje svojo ekipo spjevcev...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
spinner ::
Hudo ste zašli.. čisto druge probleme imamo. Mi se ne znamo pošteno zmenit, a pričakujemo od vlade, da bodo sprejemali dobre odločitve?
Moje izvajanje je bilo seveda sarkazem na debilizme Okapija. Normirani s.p., tudi popoldanski, kot so bili prvotno uvedeni bi morali ostati, vse spremembe tele vlade glede tega samo uničujejo gospodarsko aktivnost. Tudi tehle 9milijonov (lol, kakšna visoka cifra) ki jo vlada sama pričakuje iz teh sprememb, ne bodo videli.
spinner ::
Seveda ne bodo videli, kvečjemu je večja šansa, da bo iz tega nastal minus. Potem bodo pa hoteli spremenit nazaj, ko bo pol teh ljudi že v tujini in bodo rekli hvala lepa.
Tale vlada ne bo hotela spremeniti nazaj. Njih zanima ideologija in ne proračun...Razmišljajo podobno kot Okapi, s.p. so sicer še dovoljeni, nikakor pa niso zaželjeni tisti ki zalužijo preveč. Pravičnost je pri njih enaka enakosti želodcev.
Okapi ::
KobayashiM je izjavil:
Moje izvajanje je bilo seveda sarkazem na debilizme Okapija.
LOL, edini debilizem tu je tvoje izvajanje, ker ne razumeš, zakaj imamo espeje in zakaj so uvedli normirane espeje. Popoldansli espeji pa so anomalija, posledica tega, da hoče veliko profesorjev, zdravnikov in podobnih profilov, ki so tudi pri koritu političnega odločanja, še dodatno zaslužiti, in to z davčnimi ugodnostmi, ki so prvenstveno namenjene tistim, ki so samozaposleni, ne zaposleni.
Namesto da bi v prostem času delali po podjemnih in avtorskih pogodbah, kot je to bilo nekoč, hočejo imeti še davčne ugodnosti, namenjene samozaposlenim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
bm1973 ::
Saj bi lahko vsi popoldanci odprli d.o.oje, če bi hoteli.
Popoldanski normiranec je res anomalija, saj gre ponavadi za javni sektor, kot drugo pa bilance niso objavljene...
So že vedeli zakaj, ko so ga ustanovili.
Popoldanski normiranec je res anomalija, saj gre ponavadi za javni sektor, kot drugo pa bilance niso objavljene...
jabe ::
Pa tudi ti, kot delodajalec, nimas pravice odlocat niti vedet, kaj tvoj zaposlen pocne izven delovnega casa.
Po zakonodaji ima, saj tio mpora za odprtje s.p.ja dati soglasje. Sicer ne vem, če je to še v veljavi, ampak včasih je to bilo...
Tega nikoli ni bilo, ker bi bilo v direktnem nasprotju z Ustavo. Izjema je seveda kadar gre za konkurenčno dejavnost.
Velja, ampak samo za zdravnike. Mora dati soglasje delodajalec in tudi tisti, za katerega bi delal, ce ne bi imel svoke ordinacije, je moral zahtevati to soglasje... da res sme...
KobayashiM je izjavil:
Moje izvajanje je bilo seveda sarkazem na debilizme Okapija.
LOL, edini debilizem tu je tvoje izvajanje, ker ne razumeš, zakaj imamo espeje in zakaj so uvedli normirane espeje. Popoldansli espeji pa so anomalija, posledica tega, da hoče veliko profesorjev, zdravnikov in podobnih profilov, ki so tudi pri koritu političnega odločanja, še dodatno zaslužiti, in to z davčnimi ugodnostmi, ki so prvenstvno namenjene tistim, ki so samozaposleni, ne zaposleni.
Namesto da bi v prostem času delali po podjemnih in avtorskih pogodbah, kot je to bilo nekoč, hočejo imeti še davčne ugodnosti, namenjene samozaposlenim.
Okapi s.p ste defacto nelojalna konkurenca. Ko boste prisiljeni vzeti dopust minimalno 20 dni, ko boste ob vsakem prehladu dolžni biti na bolniški, ko boste lahko delali le v rednem delovnem času in le izjemoma 20 nadur mesečno, se pa javi. Treba vas je ukinit. Pa še popoldanci plačujejo več prispevkov in davkov. S.p. ste samo strošek in nelojalna konkurenca.
No, hvala, da si potrdil svoje popolno nerazumevanje tematike, oziroma debilizem, kot bi ti rekel.
kzzzz ::
devdems ::
Nobenega ne poznam iz JU z popoldancem, polno pa takih ki so v privat sektorju in imajo popoldanca. Tako, da tvoje pripovedovanje tukaj pade v vodo. Če imaš nekaj gnilih jabolk se ne poseka drevesa.
Ja nič Okapi, ne bomo več dopustili izkoriščanje delovne sile, pa čeprav je to izkoriščanje samega sebe. Vsak delavec, tudi samozaposleni, je upravičen in dolžan izkoristiti dopust, biti na bolniški če je bolan. Delovni teden je maksimalno 37,5ure in nič več. Ne bomo dopustili da se zaradi sle po zaslužku uničujete.
Pa v nebo vpijoča nelojalna konkurenca. Kako za boga naj ena normalna firma, ki zaposluje prevajalce in jim mora plačevati vse kar izhaja iz delovnega razmerja, s ceno konkurira barabinskim s.p. ki jim ni treba nič pa še davke imajo nižje???? Ukinit s.p.!!!
Bom dal pobudo Mesecu,. bo sigurno razumel.
Pa v nebo vpijoča nelojalna konkurenca. Kako za boga naj ena normalna firma, ki zaposluje prevajalce in jim mora plačevati vse kar izhaja iz delovnega razmerja, s ceno konkurira barabinskim s.p. ki jim ni treba nič pa še davke imajo nižje???? Ukinit s.p.!!!
Bom dal pobudo Mesecu,. bo sigurno razumel.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()
karafeka ::
Men ni jasno, katere firme (sploh pa tuje) se zanašajo na neke enosebne spje v svojih projektih. To je ja ogromno tveganje. Še posebej če je sp iz neke xy države.
Zato me res zanima, za koga opravljate vašo samostojno dejavnost. Ali pa so vmes še kake agencije.
Zato me res zanima, za koga opravljate vašo samostojno dejavnost. Ali pa so vmes še kake agencije.
Veliki Brokoli zakaj pa nisi predlagal izbris Okapijevih bedastoč glede nelojalne konkurence? Je povsem enako....
sunsun ::
Men ni jasno, katere firme (sploh pa tuje) se zanašajo na neke enosebne spje v svojih projektih. To je ja ogromno tveganje. Še posebej če je sp iz neke xy države.
Če si v vrhu glede znanja je precej enostavno. Poleg tega se znaš pa še dobro prodat. Nobene agencije vmes.
To smo tisti ljudje, katere želi vlada privabiti ampak bo naredila ravno obratno. Nas bo izgubila.
eEdbM ::
https://forbes.n1info.si/novice/mesec-v...
Ko je Mesec tisti, ki prvi zazna možnosti težav in se ne duva ven z nadpovprečnim gospodarstvom v EU (zato dodatni davki niso problem), potem veš, da je nekaj narobe ...
Ko je Mesec tisti, ki prvi zazna možnosti težav in se ne duva ven z nadpovprečnim gospodarstvom v EU (zato dodatni davki niso problem), potem veš, da je nekaj narobe ...
Nobenega ne poznam iz JU z popoldancem,
Potem očitno poznaš bore malo ljudi iz javnega sektorja. Na univerzah praktični ni profesorja, ki ne bi imel popoldanskega espeja. Podobno velja za mnoge z visoko izobrazbo v zdravstvenih ustanovah, muzejih, galerijah...
??? Skoraj vse firme (tudi domače) bi najraje videle, da bi imele zaposlene samo espeje. Ker bi bilo to zanje veliko ugodneje. Tako finančno kot zaradi fleksibilnosti. Ampak domače jih ne smejo imeti, zaradi zakonov.
Tveganje ni nič večje, kot če imaš redno zaposlenega. Tudi ta lahko da odpoved, ali, kar je še huje, začne slabo delati, pa ga ne moreš kar odpustiti. Ali zboli, in ga moraš plačevati, čeprav nič ne naredi. Pa ko gre na dopust, moraš plačevati dva - tistega na dopusti, in še nekoga, ki dela namesto njega (če hočeš, da je delo narejeno).
Če bi imel zaposlene espeje, ti ni treba nobenega, ki ne dela (ali ne dela dovolj dobro), plačevati.
Brati tudi ne znaš Okapi... Katere firme za svoje projekte najamejo s.p. namesto druge firme z več zaposlenimi je vprašanje.
karafeka ::
Če si v vrhu glede znanja je precej enostavno. Poleg tega se znaš pa še dobro prodat. Nobene agencije vmes.
V svetovnem vrhu? Za vsako stvar je zadaj najmanj 1000 indijcev, ki majo enako znanje (vsaj na papirju). Razen če se dela na nekih ultra novih tehnologijah, ki bodo v uporabi v naslednjih 10 letih.
Dobro prodat.... ja. Imam izkušnje z veliko mutibarači in to preko priznanih firm, recimo PWC, Deloitte itd (ki v bistvu igrajo vlogo agencij). Prodajne predstavitve da samo gledaš, potem v praksi pa sama žalost, vlečejo projekte v nedogled, kvaliteta storitev na zelo nizkem nivoju itd.
Ampak me res zanima, kako najdete tuje (EU) stranke (brez vez), ki ponujajo delo za freelancerje, ker bi rad tudi sam skočil v te vode, predsvsem zaradi svobode in vpogleda v poslovne procese različnih firm. V oglasih (linkedin, xing) pa v 99% iščejo samo ljudi za redno zaposlitev.
No, ena stroka +, kjer je veliko s.p.jev bo tako v letu ali dveh izumrla. Prevajalstvo - namenski programi se že masovno uporabljajo, potrebe po s.p. prevajalcih zelo kmalu sploh ne bo več.
matic492 ::
Imaš portale za to, Upwork in podobni. Linkedin je woke corporate shithole, tega sploh ne odpiraj, potrata časa.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
notar312 ::
Nobenega ne poznam iz JU z popoldancem, polno pa takih ki so v privat sektorju in imajo popoldanca. Tako, da tvoje pripovedovanje tukaj pade v vodo. Če imaš nekaj gnilih jabolk se ne poseka drevesa.
poznam pa jaz, v JU se spara, preko popoldanca pa dela za realni sektor in vlece lep denar.
Res je pa tudi da se v realnem sektorju, pogosto preko popoldanca pumpa denar ven iz firm
eEdbM ::
Ampak me res zanima, kako najdete tuje (EU) stranke (brez vez), ki ponujajo delo za freelancerje, ker bi rad tudi sam skočil v te vode, predsvsem zaradi svobode in vpogleda v poslovne procese različnih firm. V oglasih (linkedin, xing) pa v 99% iščejo samo ljudi za redno zaposlitev.
Agencija objavi, kaj rabi, se pofočkaš in te pokličejo, 10x se osebno identificiraš, potem imaš mogoče sestanek, da vidijo, da ne boš samo estetski dodatek na sestankih. Dobro je, če se malo pozanimaš o njih in jih vprašaš kakšno jedrno vprašanje, dve. Potem, ko jih navdušiš, dobiš še isti dan pogodbo na daljavo, greš prevzet njihov hardware (zato msfs) in akreditacije - od začetka se pač učiš o okolju (za tehnologijo samo moraš bit topshit), pokažeš čimveč, kar si naredil ali nisi naredil in zakaj nisi, s šefom se spustiš v kakšne strokovne razprave - in potem 5, 6, 7 podaljšanj pogodbe, penzija v Šibeniku.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Zaradi zakonov, po katerih moraš nekoga obvezno zaposliti, če bo delal stvari, ki imajo elemente delovnega razmerja.
Nobena firma ne bi redno zaposlovala ljudi, če bi imela možnost svoje delavce zaposliti kot espeje. Če hočeš nekoga pridobiti za dlje časa, pač z njim podpišeš ustrezno dolgoročno pogodbo.
Agencijo uporabiš kot obvoz, da ti nekoga ni treba redno zaposliti, kot espe ga pa ne smeš. Recimo banalen primer. Včasih so bile vse snažilke v podjetju redno zaposlene. Kar je za firmo neugodno, ker mora v času dopusta in bolniške plačevati dve snažilki - tisto na dopustu/bolniški, in tisto, ki dela namesto nje. Kot espe snažilke ne sme zaposliti, zaradi elementov delovnega razmerja. In je rešitev agencija oziroma storitveni servis, pri katerem so snažilke zaposlene (bodisi redno ali z njo sodelujejo kot espe), ti pa potem plačuješ samo tisto, ki dejansko dela pri tebi.
Imaš portale za to, Upwork in podobni. Linkedin je woke corporate shithole, tega sploh ne odpiraj, potrata časa.
No ja, se še kar dobi kak job.
Če ne drugega, kontakt od agencije, ki te doda v svojo bazo.
Ne berem pa več postov, ker to je postalo res ultra pozitivno, ritolizniško sranje...
poznam pa jaz, v JU se spara, preko popoldanca pa dela za realni sektor in vlece lep denar.
Res je pa tudi da se v realnem sektorju, pogosto preko popoldanca pumpa denar ven iz firm
Ja, sam to zahteva dobro socialno mrežo in zaupanje. Ter obojestransko korist. In ne gre za visoke zneske...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Nobenega ne poznam iz JU z popoldancem,
Potem očitno poznaš bore malo ljudi iz javnega sektorja. Na univerzah praktični ni profesorja, ki ne bi imel popoldanskega espeja. Podobno velja za mnoge z visoko izobrazbo v zdravstvenih ustanovah, muzejih, galerijah...
Na univerzah je ogromno profesorjev, ki nimajo popoldanskega s.p., wtf ti spet, SPET, iz riti govoriš. Takoj ti lahko dam seznam 20 profesorjev, ki nimajo s.p.-ja.
D3m ::
Popoldanski normiranec je res anomalija, saj gre ponavadi za javni sektor
Kako to veš?
Ker nihče v zasebnem sektorju popoldne nima ne časa, ne volje, ne moči, še nekaj fušat...
Jaz sem torej anomalija. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|
Popoldanski normiranec je res anomalija, saj gre ponavadi za javni sektor
Kako to veš?
Ker nihče v zasebnem sektorju popoldne nima ne časa, ne volje, ne moči, še nekaj fušat...
Kako to veš? Samo govorjenje na pamet. Jaz sem v zasebnem sektorju fural popoldanca, preden sem presedlal na full-time s.p. Evo, že samo en primer dokaže nasprotno tvoji trditvi.
Na univerzah je ogromno profesorjev, ki nimajo popoldanskega s.p., wtf ti spet, SPET, iz riti govoriš. Takoj ti lahko dam seznam 20 profesorjev, ki nimajo s.p.-ja.
No, pa daj, če se že širokoustiš. Sicer bo veljalo, da lažeš.
Z veseljem, če boš potem priznal, da si se motil.
Bom priznal.
Kako to veš? Samo govorjenje na pamet. Jaz sem v zasebnem sektorju fural popoldanca, preden sem presedlal na full-time s.p. Evo, že samo en primer dokaže nasprotno tvoji trditvi.
Sam potrjuješ mojo teorijo...
Saj imaš poln s.p.
Če se vam, da delat 12 ur, vi kar... meni se ne da...
Kva?
Tvoja trditev je bila:
Ja sem imel v zasebnem sektorju popoldanski s.p. Več let. Presedlal sem, ker mi je bolj všeč domena, v katero sem šel iz zasebnega sektorja. Kako to točno potrjuje tvojo teorijo? Jaz sem imel več let čas, voljo in moč za delat popoldan. Ti si trdil, da tega nihče nima. Plis, pojasni, kako si imel prav.
Bom priznal.
Antić Gaber Milica
Balkovec Bojan
Barbo Matjaž
Baskar Bojan
Bjelčevič Aleksander Aleš
Božovič Miran
Bratož Rajko
Bračič Stojan
Budja Mihael
Burcar Lilijana
Cvetko Orešnik Varja
Derganc Aleksandra
Dolar Mladen
Dolar Bahovec Eva
Gabrovšek Dušan
Gaspari Andrej
Germ Martin
Gorjanc Vojko
Hazler Vito
Hladnik Miran
Dobesedno sem šel na prvi abecedni seznam profesorjev, ki sem ga našel, in mislim, da sta bila do Hladnika 2 s.p.-ja.
velikBrokoli je izjavil:
Čestitam, fantje, res konstruktivna debata o normirancih...
Ko se folk v temi dobesedno zmišljuje trditve, ki se tičejo normiranstva, pač tema zaide ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kzzzz ()
velikBrokoli je izjavil:
Zahvali se Okapiju, ki je začel gnojiti kako so popoldanci nelojalna konkurenca, S.p.ji proti firmam pa kao niso...
Še je upanje https://www.24ur.com/novice/slovenija/d...
Mah, Boštjančiču je še všeč, da ni gospodarstva zraven, manj usklajevanja.
KobayashiM je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Zahvali se Okapiju, ki je začel gnojiti kako so popoldanci nelojalna konkurenca, S.p.ji proti firmam pa kao niso...
Pa ok, pač meniš, da so popoldanci nelojalna konkurenca, whatever. Ampak tipo je za argumente navajal samo neresničen bullshit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kzzzz ()
Antić Gaber Milica
Balkovec Bojan
Že pri drugem s tvojega seznama sem te dobil, da lažeš.
BOJAN BALKOVEC S.P.
LJUBLJANA
Dolgi naziv PRS: RAZISKOVANJE IN ANALIZE NA PODROČJU ZGODOVINE BOJAN BALKOVEC S.P.
Naprej nisem gledal.
Antić Gaber Milica
Balkovec Bojan
Že pri drugem s tvojega seznama sem te dobil, da lažeš.
BOJAN BALKOVEC S.P.
LJUBLJANA
Dolgi naziv PRS: RAZISKOVANJE IN ANALIZE NA PODROČJU ZGODOVINE BOJAN BALKOVEC S.P.
Naprej nisem gledal.
Link?
https://www.stop-neplacniki.si/bojan-ba...
Tole kaže, da je subjekt izbrisan. Še ena Okapi laž.