Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
KobayashiM ::
kzzzz ::
Da sploh ne govorim, da nima pojma, če je imel s.p. takrat, ko je bil profesor, ali pred tem ...
tony1 ::
Mislim, da je tukaj Okapijev argument prevagal.
" Agencijo uporabiš kot obvoz, da ti nekoga ni treba redno zaposliti, kot espe ga pa ne smeš. Recimo banalen primer. Včasih so bile vse snažilke v podjetju redno zaposlene. Kar je za firmo neugodno, ker mora v času dopusta in bolniške plačevati dve snažilki - tisto na dopustu/bolniški, in tisto, ki dela namesto nje. Kot espe snažilke ne sme zaposliti, zaradi elementov delovnega razmerja. In je rešitev agencija oziroma storitveni servis, pri katerem so snažilke zaposlene (bodisi redno ali z njo sodelujejo kot espe), ti pa potem plačuješ samo tisto, ki dejansko dela pri tebi."
Tle je še en trend: vedno manj je "manj vrednih" (angl. menial) služb, ki bi se jih dalo opravljati v solidnih firmah. Zakaj si firma s sto zaposlenimi ne bi mogla privoščiti redno zaposliti dveh čistilk (več kot minimalca jim tako ne bodo hoteli plačati), razen tega, da je to v nasprotju z "modo"? Ali pa, še slabše, zakaj si tega ne bi mogle privoščiti državne ustanove? To je graje vredno.
" Agencijo uporabiš kot obvoz, da ti nekoga ni treba redno zaposliti, kot espe ga pa ne smeš. Recimo banalen primer. Včasih so bile vse snažilke v podjetju redno zaposlene. Kar je za firmo neugodno, ker mora v času dopusta in bolniške plačevati dve snažilki - tisto na dopustu/bolniški, in tisto, ki dela namesto nje. Kot espe snažilke ne sme zaposliti, zaradi elementov delovnega razmerja. In je rešitev agencija oziroma storitveni servis, pri katerem so snažilke zaposlene (bodisi redno ali z njo sodelujejo kot espe), ti pa potem plačuješ samo tisto, ki dejansko dela pri tebi."
Tle je še en trend: vedno manj je "manj vrednih" (angl. menial) služb, ki bi se jih dalo opravljati v solidnih firmah. Zakaj si firma s sto zaposlenimi ne bi mogla privoščiti redno zaposliti dveh čistilk (več kot minimalca jim tako ne bodo hoteli plačati), razen tega, da je to v nasprotju z "modo"? Ali pa, še slabše, zakaj si tega ne bi mogle privoščiti državne ustanove? To je graje vredno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Okapi ::
In še tretji s seznama:
MUZIKOLOŠKE STORITVE IN UMETNIŠKO UPRIZARJANJE TER USTVARJANJE, MATJAŽ BARBO S.P.
Pogledaš na erar in vidiš, da je dobival javna sredstva, in to kot 4 različni espeji. Profesorji se pač registrirajo, ko dobijo kakšen posel, in potem espe odjavijo, da ne plačujejo prispevkov, ko nimajo popoldanskega dela.
Pač nekateri žal niste sposobni priznati dejanskega stanja in boste še naprej raje žalili sogovornika, kot argumentirano debatirali.
S tistega naključnega seznama profesorjev sta bila na prvih treh mestih dva, ki sta (bila) espe (in bosta nedvomno še kdaj, če se bo ponudila priložnost).
MUZIKOLOŠKE STORITVE IN UMETNIŠKO UPRIZARJANJE TER USTVARJANJE, MATJAŽ BARBO S.P.
Pogledaš na erar in vidiš, da je dobival javna sredstva, in to kot 4 različni espeji. Profesorji se pač registrirajo, ko dobijo kakšen posel, in potem espe odjavijo, da ne plačujejo prispevkov, ko nimajo popoldanskega dela.
Pač nekateri žal niste sposobni priznati dejanskega stanja in boste še naprej raje žalili sogovornika, kot argumentirano debatirali.
S tistega naključnega seznama profesorjev sta bila na prvih treh mestih dva, ki sta (bila) espe (in bosta nedvomno še kdaj, če se bo ponudila priložnost).
In še tretji s seznama:
SPET lažeš. Še en zaprt in neobstoječ s.p. Ne vem, zakaj daješ 'bila' v oklepaj. Menjuješ pogoje, ki sva jih postavila. To te naredi strahopetca.
Najdi mi s seznama en s.p., ki še deluje. Takšne si želel od mene.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kzzzz ()
Jaz sem svoje utemeljil, ti pa kakor hočeš. Lahko se loviš tudi na semantiko, če ti je to v tolažbo. Kdor hoče, bo razumel, kdor situacijo pozna, itak ve, kako je, ostali pa naj si mislijo, kar hočejo, jaz svojega mnenja nikomur ne vsiljujem.
Jaz sem svoje utemeljil, ti pa kakor hočeš. Lahko se loviš tudi na semantiko, če ti je to v tolažbo. Kdor hoče, bo razumel, kdor situacijo pozna, itak ve, kako je, ostali pa naj si mislijo, kar hočejo, jaz svojega mnenja nikomur ne vsiljujem.
Okapi svojo nepismenost označi za semantiko. Ok bro.
Itak pa si rekel, da imajo vsi profesorji popoldanca. Že prvi primer s seznama ti je dokazal nasprotno. Če bi želel, bi našel tudi 20 profesorjev, ki popoldanca nikoli v času profesure niso imeli. Jasno je, da si popušil s svojimi izmišljenimi izjavami, valda pa moraš strahopetno poskušati ohraniti svoj ego, vsaj samemu sebi, nedotaknjen, drugače bi verjetno doživel psihotičen napad - tvoji komentarji v tej temi so vsem na razpolago, da jih vidijo. Lep dan ti želim.
Zgodovina sprememb…
"SPET lažeš. Še en zaprt in neobstoječ s.p."
"Okapi svojo nepismenost označi za semantiko. Ok bro."
Dejansko ne znaš debatirati. Pejt tole zganjat v kakšno štalo. Nisi za med ljudi.
Dejansko ne znaš debatirati. Pejt tole zganjat v kakšno štalo. Nisi za med ljudi.
Zgodovina sprememb…
jabe ::
Btw... S.p. ali pogodba, nima veze zdaj računovodski status...
Komu so profesorji nelojalna konkurenca?
Komu so profesorji nelojalna konkurenca?
Dejansko ne znaš debatirati. Pejt tole zganjat v kakšno štalo.
Okapi je rekel, da bo priznal, da se moti, da imajo vsi profesorji popoldance, če mu dam seznam 20 profesorjev, ki nimajo s.p.-ja. To sem naredil. Kako ne znam debatirat?
Okapi je rekel, da bo priznal, da se moti, da imajo vsi profesorji popoldance, če mu dam seznam 20 profesorjev, ki nimajo s.p.-ja. To sem naredil. Kako ne znam debatirat?
Ne znaš. V normalni oštariji bi te en že zdavnaj po gobcu, ostali bi ga podprli in bi bil mir že dve strani nazaj. Tako boš pa tle cepetal še tri strani, pa si argument izgubil.
Izgubi se v drugo temo.
Itak pa si rekel, da imajo vsi profesorji popoldanca.
To si se sedaj znova podlo zlagal.
Če ne razumeš preprostih besedil in konteksta, v katerem so napisani, ti pa ne morem pomagati.
Na univerzah praktični ni profesorja, ki ne bi imel popoldanskega espeja.
Ok, sepravi nisi mislil, da ni profesorja, ki ima s.p. Koliko jih ima torej popoldanski s.p. če hočeš zdaj biti natančen v tem, kaj si mislil s tem, da 'ni profesorja'?
Pa po gobcu ne bi letelo zaradi s.p.jev, pač pa zaradi:
Ta komunikacija je izjemno agresivna in narcistična. Ni za nikamor.
Ne znaš. V normalni oštariji bi te en že zdavnaj po gobcu, ostali bi ga podprli in bi bil mir že dve strani nazaj. Tako boš pa tle cepetal še tri strani, pa si argument izgubil.
Izgubi se v drugo temo.
Odličen argument, svaka ti čast. "V gostilni bi te na gobec". Vzemi svoj polarni IQ pa spizdi pucat ceste ven.
Pa po gobcu ne bi letelo zaradi s.p.jev, pač pa zaradi:
Mene bi na gobec, ker sem ga označil za lažnivca po tem, ko je on mene označil za lažnivca? Kaka logika je to?
Zgodovina sprememb…
Ko nepismen Okapi ne ve kaj je semantika ;)))
Izgubi se v drugo temo.
Ajde beda, seveda je argument izgubil Okapi, sedaj ga pa še ti ven vlečeš. Preberi za počasi nazaj kaj sta govorila. Okapi stalno spreminja tarčo, ti ga pa še ven vlečeš. Naj uganem, so tebi popoldanci tudi nelojalna konkurenca?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: KobayashiM ()
" Mene bi na gobec, ker sem ga označil za lažnivca po tem, ko je on mene označil za lažnivca? Kaka logika je to?"
Vsak priročnik za kom. z narcističnimi ljudmi pravi, da se narcisu ne sme replicirati. Ne da se mi iskati njegove replike, ker je na forumu od nekdaj, ima pa še nekaj kredita z neagresivno komunikacijo, da mu tega niti ne bi zameril.
V temelju ne razumeš, kako poteka komunikacija na javnem forumu. Nekoč so to bile oštarije, kjer je na koncu prevladalo skupno mnenje, čudaka, blazneža, norca, nasilneža so pa - praviloma (hitlerja, recimo, ne) - spravili v red, tudi z nasiljem, če se mu lepo ni dalo dopovedati.
Danes je tak javni forum internetni forum. Kjer je pa te oblike družbenega nadzora premalo in narcistični nasilneži zganjate svojo agresijo v nedogled, nihče vas ne spravi v red in to vam vašo patologijo le še bolj pumpa v višave.
" Ajde beda, seveda je argument izgubil Okapi, sedaj ga pa še ti ven vlečeš. Preberi za počasi nazaj kaj sta govorila. Okapi stalno spreminja tarčo, ti ga pa še ven vlečeš. Naj uganem, so tebi popoldanci tudi nelojalna konkurenca?"
Meni dol visi za pop. s.p.je in konkurenco. Okapija ne poznam.
Imam pa sam zaprt s.p. in ne gre mi v glavo, da bi se lahko dal med tiste, ki nimajo nič z s.p.ji. To je smešno.
Vsak priročnik za kom. z narcističnimi ljudmi pravi, da se narcisu ne sme replicirati. Ne da se mi iskati njegove replike, ker je na forumu od nekdaj, ima pa še nekaj kredita z neagresivno komunikacijo, da mu tega niti ne bi zameril.
V temelju ne razumeš, kako poteka komunikacija na javnem forumu. Nekoč so to bile oštarije, kjer je na koncu prevladalo skupno mnenje, čudaka, blazneža, norca, nasilneža so pa - praviloma (hitlerja, recimo, ne) - spravili v red, tudi z nasiljem, če se mu lepo ni dalo dopovedati.
Danes je tak javni forum internetni forum. Kjer je pa te oblike družbenega nadzora premalo in narcistični nasilneži zganjate svojo agresijo v nedogled, nihče vas ne spravi v red in to vam vašo patologijo le še bolj pumpa v višave.
" Ajde beda, seveda je argument izgubil Okapi, sedaj ga pa še ti ven vlečeš. Preberi za počasi nazaj kaj sta govorila. Okapi stalno spreminja tarčo, ti ga pa še ven vlečeš. Naj uganem, so tebi popoldanci tudi nelojalna konkurenca?"
Imam pa sam zaprt s.p. in ne gre mi v glavo, da bi se lahko dal med tiste, ki nimajo nič z s.p.ji. To je smešno.
Zgodovina sprememb…
Krneki, se vključuješ v debato in pametuješ brez da bi jo, po lastnih besedah, prebral. Bravo.
Itak pa si rekel, da imajo vsi profesorji popoldanca.
To si se sedaj znova podlo zlagal.
Če ne razumeš preprostih besedil in konteksta, v katerem so napisani, ti pa ne morem pomagati.
Na univerzah praktični ni profesorja, ki ne bi imel popoldanskega espeja.
Ok, sepravi nisi mislil, da ni profesorja, ki ima s.p. Koliko jih ima torej popoldanski s.p. če hočeš zdaj biti natančen v tem, kaj si mislil s tem, da 'ni profesorja'?
Napisal sem "praktično ni", kar bo vsak normalen človek v pogovoru razumel kot "zelo veliko je takih". Prepričan sem, da je več profesorjev, ki imajo (stalno ali občasno) popoldanski espe, kot takih, ki ga nikoli niso imeli.
Poleg tega ne vem, zakaj bi moral biti v neki naključni neobvezni debati "natančen". Ker bistveno je, da je popoldanski espe anomalija, ki nekaterim omogoča, da izkoriščajo prednosti redne zaposlitve in hkrati še (davčne) ugodnosti samozaposlenih, ki obstajajo zato, ker samozaposleni nimajo z zakoni zagotovljenih ugodnosti redne zaposlitve. In med temi, ki te dvojne ugodnosti izkoriščajo, je veliko profesorjev (in zdravnikov in še mnogih drugih).
KobayashiM je izjavil:
Krneki, se vključuješ v debato in pametuješ brez da bi jo, po lastnih besedah, prebral. Bravo.
Tako kot tričetrt foruma. Saj boš počasi še spregledal, da je tole navadna oštarija. Bravo
" Mene bi na gobec, ker sem ga označil za lažnivca po tem, ko je on mene označil za lažnivca? Kaka logika je to?"
Ok, samo da gremo po vrsti. Ti trdiš, da bi morali mene po gobcu, kjer si citiral moj komentar, kjer rečem, da laže. Ta komentar, ki si ga citiral, odgovarja Okapiju, ki mene oklicuje za lažnivca, a zdaj praviš, da za njega tvoja logika udarca po gobcu ne velja. Dobri standardi.
V glavnem, Okapi, tony1, lepo bodita, se mi ne da več na to temo. Če želita misliti, da sta 'zmagala debato', be my guest. Še najbolje bi bilo, da se vse to za nazaj pobriše iz teme, ker je vse skupaj eno smetenje.
bm1973 ::
velikBrokoli je izjavil:
Čestitam, fantje, res konstruktivna debata o normirancih...
Če je pa spet prišel not en drekač...
"Še najbolje bi bilo, da se vse to za nazaj pobriše iz teme, ker je vse skupaj eno smetenje."
Narcistični mehanizem, gaslighting ali kaj je že. Nič novega.
Narcistični mehanizem, gaslighting ali kaj je že. Nič novega.
koli99 ::
Obeta se mi posel z podjetjem iz UK, doslej sem posloval samo z Slo in EU. Kolikor razumem je DDV-O in RP-O potrebno oddati samo za posle z EU, torej UK odpade.
Torej je prihodek iz UK neveden samo na DDD-DDD konec leta?
Obeta se mi posel z podjetjem iz UK, doslej sem posloval samo z Slo in EU. Kolikor razumem je DDV-O in RP-O potrebno oddati samo za posle z EU, torej UK odpade.
https://davkoplacevalci.com/5-razlogov-...
UK je dobila status tretje države po 1. 1. 2021, tako je.
Glede 60k omejitve: Ali je možno imeti stranke do 60k, nad 60k pa sklepati podjemne/avtorske pogodbe z njimi? Ali s tem ostaneš normiranec?
ddasd ::
hello,
ali obstaja že kaka banka v slo za kredit za normenran s.p ?
uradno odprt konec oktobra 2023 (neaktiven še takrat), prvi prvili pa v januar 2024
prosim in hvala za odgovore
ali obstaja že kaka banka v slo za kredit za normenran s.p ?
uradno odprt konec oktobra 2023 (neaktiven še takrat), prvi prvili pa v januar 2024
prosim in hvala za odgovore
hi
bm1973 ::
Pozabi...
Moraš imeti en DDD-DDD, z vsaj pol leta priliva.
Počakaj do novega leta...
Mogoče bi šlo na isti banki, kjer imaš poslovni račun...
Moraš imeti en DDD-DDD, z vsaj pol leta priliva.
Počakaj do novega leta...
Mogoče bi šlo na isti banki, kjer imaš poslovni račun...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
velikBrokoli ::
Rabiš vsaj en DDD-DDD, DH/NLB/GB pa se nekaj bank brez problema samo enega sprejmejo, le Unicredit pa Sparkasse tukaj tezita.
Ce pa nimas niti tega, pa raje ne probavaj. Izguba časa, sploh ce imas nizje prihodke.
Ce pa nimas niti tega, pa raje ne probavaj. Izguba časa, sploh ce imas nizje prihodke.
Letni obracun dohodnine, edino letno porocilo, ki ga normiranci oddajamo. Iz tistega je razvidna visina prihodkov in to banke ponucajo.
aha ok torej do 1.1.2025 nimam kaj :)
komaj čakam, da bodo tuje banke omogočale kake kredite, da se losam teh slovenskih :)
komaj čakam, da bodo tuje banke omogočale kake kredite, da se losam teh slovenskih :)
hi
matic492 ::
No to ni čisto nujno, jaz sem vzel kredit za avto par mesecev za tem (sredi leta), ko sem postal polni normiranc. Sem dal zraven plačilne liste od moje prejšnje zaposlitve še. Je pa res da sem bil popoldanc že več kot 1 leto prej (pa seveda kredit je bil za avto, tako da je znesek bil ~30k).
Sicer pa obrazec ni DDD-DDD ampak je letno poročilo od računovodkinje, ki ni čisto ista stvar. In "letno" poročilo ti lahko naredi računovodkinja tudi sredi leta, pač do datuma, ki je možen.
Sicer pa obrazec ni DDD-DDD ampak je letno poročilo od računovodkinje, ki ni čisto ista stvar. In "letno" poročilo ti lahko naredi računovodkinja tudi sredi leta, pač do datuma, ki je možen.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
ja meni je en na DH rekel, da rabim bilanco, imam poročilo od 1.1 do 31.8.2024
če ima kdo kje kak kontakt, ki lahko kaj uredi :)
če ima kdo kje kak kontakt, ki lahko kaj uredi :)
hi
Jaz sem vzel že 3 kredite pri DH, pri 2-eh sem bil normiranc (popoldanc, kasneje pa polni) in notri lepo napišeš kakšne imaš dolgoročne pogodbe na normirance, koliko strank, koliko prometa, koliko so dejanski stroški itd.
Probat ni greh, problem je samo to, da ti ne bojo dokončno povedali, dokler nimaš dejanske pogodbe na mizi, kar pa je riskantno, ker boš moral aro dat, brez da veš če boš potrjen. Pri višjih zneskih 150k+ pa kredit itak gre baje v neko centralno potrjevanje v Ljubljano in je tam spet čisto drugače, kot pri manjših kreditih, ki se lokalno potrjujejo (tako je meni razložila, zakaj dlje traja moj drugi kredit, kot je prvi)
Je pa tako, da je odvisno od referenta, meni en v poslovalnici MB Nova Vas ni hotel nobenih detajlov povedat glede vprašanj, ki sem jih imel pred par mesci, referentka v MB Center mi je pa direkt povedala ja/ne kaj je možno, tako da tudi to lahko probaš :)
Probat ni greh, problem je samo to, da ti ne bojo dokončno povedali, dokler nimaš dejanske pogodbe na mizi, kar pa je riskantno, ker boš moral aro dat, brez da veš če boš potrjen. Pri višjih zneskih 150k+ pa kredit itak gre baje v neko centralno potrjevanje v Ljubljano in je tam spet čisto drugače, kot pri manjših kreditih, ki se lokalno potrjujejo (tako je meni razložila, zakaj dlje traja moj drugi kredit, kot je prvi)
Je pa tako, da je odvisno od referenta, meni en v poslovalnici MB Nova Vas ni hotel nobenih detajlov povedat glede vprašanj, ki sem jih imel pred par mesci, referentka v MB Center mi je pa direkt povedala ja/ne kaj je možno, tako da tudi to lahko probaš :)
Pa dobr.. greš na banko pa ga dobiš, itak so tako visoke OM, da jim to sploh ni problem. Jaz lahko takšnega kar preko NLB aplikacije sklenem..
Problem so višji krediti.
Problem so višji krediti.
10k ti dajo dobesedno v formi znotraj aplikacije hehe :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
pri meni ko zberem SP piše, da ne morm :) in ko pokličem na banko pravjo da nimajo za sp
hi
Na DH boš dobil, kot rečeno sem imel oziroma imam že 3 kredite na DH.
OZZY ::
Na DH boš dobil, kot rečeno sem imel oziroma imam že 3 kredite na DH.
Tudi na DH ne dobiš kar tako. KOlikor vidim oz. zastopim ima ddasd odprt s.p. od začetka leta oz. navaja bilance za letos. Če je temu tako se kratko odprtim s.p.jem izjemoma da kredit in se probajo banke temu izogibati. Če pa že dajo, se le ta odobri s kakim kreditno sposobnim in zaposlenim porokom. Poleg tega hitri krediti na večini bank obstajajo načeloma samo za dolgotrajne stranke.
Pa tudi ko prideš iz druge banke in zaprošaš za kredit je vedno vprašanje zakaj ti na svoji banki ne dajo.
aha ok torej do 1.1.2025 nimam kaj :)
A misliš, da bodo tuje banke pa kar talale kredite naokoli vsakemu? No ja.. Če pogledam Addiko banko bi to že lahko držalo. DAjo tudi 25.000 eur limita fizični osebi, ki ni kredito sposobna.. Vsako leto pokasirajo odobitev in zavarovanje plus oderuške obresti. FOlk pa nima drugega kot da podpiše.
Go with the flow.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: OZZY ()
srus ::
V vseh medijih gledam nenovico, da so se sindikati javnega sektorja in vlada zmenili in podpisali, da se bodo v kratkem nekaj zmenili in podpisali in ena od omenjenih stvari je tudi višanje plač skladno z inflacijo. To je nekaj česar sem bil včasih vajen samo s strani bank (vezava višine obrokov odplačevanja na inflacijo), po preteklih inflacijskih šokih pa je očitno postalo modno. Sedaj mi pogodbe z inflacijsko klavzulo vsiljuje moj upravnik in ISP, morda ostali še sledijo.
Zanima me sledeče. Ali kot normirani s.p.-ji vključite take člene v pogodbe s svojimi strankami (npr. avtomatska uskladitev vaše urne postavke z inflacijo), ali pa so taki členi privilegij močnejše stranke? In smo normirani s.p.-ji res anomalija, kot nas je označil minister Nosonja.
Zanima me sledeče. Ali kot normirani s.p.-ji vključite take člene v pogodbe s svojimi strankami (npr. avtomatska uskladitev vaše urne postavke z inflacijo), ali pa so taki členi privilegij močnejše stranke? In smo normirani s.p.-ji res anomalija, kot nas je označil minister Nosonja.
Eden večjih slovenskih IT integratorjev ima to klavzulo v vzdrževalnih pogodbah (1x letna uskladitev z inflacijo) verjetno od nekdaj. Ponujajo pa kvazi bonus: vzdrževanje lahko zakupiš v enkratnem znesku za več let vnaprej, s fiksno ceno na današanji dan.