Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
meacho ::
Super, birokratizacija na kvadrat.
Vsi vemo, da je delavne sile na pretek, dobri računovodski servisi imajo ogromno časa za nove s.p.-je, ki se bodo od sedaj naprej ukvarjali izključno z birokracijo.
Ne pozabit, da pride še npr. NIS 2 direktiva, ki nas nekatere tudi zadane, noben pa še ne ve koga, kdaj in kako in to seveda že "jutri".
Zgleda, da bo selitev v tujino ostala edina smiselna opcija.
Vsi vemo, da je delavne sile na pretek, dobri računovodski servisi imajo ogromno časa za nove s.p.-je, ki se bodo od sedaj naprej ukvarjali izključno z birokracijo.
Ne pozabit, da pride še npr. NIS 2 direktiva, ki nas nekatere tudi zadane, noben pa še ne ve koga, kdaj in kako in to seveda že "jutri".
Zgleda, da bo selitev v tujino ostala edina smiselna opcija.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: meacho ()
ZveeZ ::
Morda bi bilo smiselno odpret kar en racunovodski servis:)
Ampak, da tako na vrat na nos z januarjem zjebejo vse, ki so kaj zasluzli lani in letos, je imho nepravicno.
Oh well.. bomo pa manj davka placali, ce si to res zelijo.
Ampak, da tako na vrat na nos z januarjem zjebejo vse, ki so kaj zasluzli lani in letos, je imho nepravicno.
Oh well.. bomo pa manj davka placali, ce si to res zelijo.
NovakJ ::
Ja jaz delno tudi zaradi nestabilnega poslovnega okolja žal zelo verjetno naslednje leto zapuščam slo.
Mato989 ::
Jaz bom drugo leto sicer na boljšem, ker letos bom delal 49.500, drugo leto pa pač 59.900 :P
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
matic492 ::
Sej večina bi rajši zmanjšala promet pod 60k, samo zaradi retroaktivnosti določanja mej ne morejo.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
eEdbM ::
Ja, ne splača se služit več, razen če se misliš ubadat s stroški in podobnimi zadevami...
Ja najdeš kakšne konkretne stroške? Da se vsak dan voziš k 300km oddaljeni stranki in nazaj?
Take bedarije odletijo na prvem pregledu inšpektorja, če ga dobiš. Pa za par let nazaj vse ti odleti.
Kazen je sicer relativno gledano drobiž, samo poračuna se ti davek ali celo prispevki za vse nazaj + obresti.
Kazen je sicer relativno gledano drobiž, samo poračuna se ti davek ali celo prispevki za vse nazaj + obresti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Sej večina bi rajši zmanjšala promet pod 60k, samo zaradi retroaktivnosti določanja mej ne morejo.
Vidiš, na koncu se izkaže da je ono da delaj manj in uživaj lajf bolje :D Nabijali ste promet zdaj pa jeba :P :D
Malo za hec.
Vidiš, na koncu se izkaže da je ono da delaj manj in uživaj lajf bolje :D Nabijali ste promet zdaj pa jeba :P :D
Nihče ni nič nabijal prometa, še prepoceni smo bili.
Če že uporabljamo preteklik.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Silver ::
Če si bil (samo)zaposlen vsaj 10 mesecev ti pripada nadomestilo za brezposelnost, po enem mescu pa zopet odpreš nov s.p., pogodbo s prejšnjim (ali novim) naročnikom pa skleneš za podoben a drugače poimenovan projekt. Pokojninosko-gledano si zaposlen ves čas neprekinjeno (ker greš na zavod).
Prvič nadomestila ne dobiš, ker moraš dokazati da nisi po svoji krivdi ostal brez posla ter da si imel večmesečni izpad dohodkov in zaradi tega zapiraš sp. Tudi če bi ga, je samo za par mesecev in zavod bo ITjevcu našel redno službo v enem tednu.
To ne drži - sem v začetku leta bil nekaj mesecev brez projektov in sem ta čas zaprl s.p. Potek obstoječe pogodbe edinega naročnika iz tujine so povsem normalno sprejeli kot ne-krivdni razlog za brezposelnost.
To, da napišeš, da ti najdejo službo v enem tednu, pa mi pove samo to, da zavoda še nisi videl od blizu! Svetovalka mi je celo rekla "ah, sej vi se boste pa hitro znajdli" in mi niso poslali nobenega razgovora ali podobno. Edino pravilno, sva oba prišparala na času.
srus ::
Zanimivo je spremljati komu ta vlada niža ali odpušča davke:
- zdravnikom, ki delajo v nadomestnih ambulantah (ker je javno zdravstvo v curku)
- kmetom, ki prejemajo subvencije (ker jih je očitno strah traktorjev na ulicah)
- zdomcem in tujim strokovnjakom, ki se vračajo/prihajajo v Slovenijo (ker večja podjetja očitno bolje lobirajo kot s.p.-ji)
- malim pivovarjem in vinarjem (ker ta vlada spoštuje himno Republike Slovenije in je poleg zapohancev za katere je bilo poskrbljeno na referendumu, potrebno poskrbeti tudi za pijance)
Živeli, na zdravje, eks do dna.
- zdravnikom, ki delajo v nadomestnih ambulantah (ker je javno zdravstvo v curku)
- kmetom, ki prejemajo subvencije (ker jih je očitno strah traktorjev na ulicah)
- zdomcem in tujim strokovnjakom, ki se vračajo/prihajajo v Slovenijo (ker večja podjetja očitno bolje lobirajo kot s.p.-ji)
- malim pivovarjem in vinarjem (ker ta vlada spoštuje himno Republike Slovenije in je poleg zapohancev za katere je bilo poskrbljeno na referendumu, potrebno poskrbeti tudi za pijance)
Utk ::
zdomcem in tujim strokovnjakom, ki se vračajo/prihajajo v Slovenijo
To je bedarija. Naj spustijo dohodnino vsem al pa nobenmu.
Yoda Master ::
Zanimivo je spremljati komu ta vlada niža ali odpušča davke:
Ne vem če zdravniki pašejo sem, si predstavljam da jih ima veliko popoldanca in gladko prebijejo nov prag, ki prihaja (30k letno).
There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no death, there is the Force.
pingme ::
Malo osnovnošolske aritmetike za ponazoritev jeklenega navedka, davek / prihodek v EUR:
normirani s.p. 158M/2,3G = 6,9%, navadni s.p. 84M/7,3G = 1,1%
normirani s.p. plača na vsak zaslužen EUR za 6,3x navadnih s.p. davkov
Skoraj ne morem verjeti, da so navedene številke v tem članku točne.
Zakaj sploh normiran s.p. potem? Normiran s.p. nima večjih vhodnih stroškov (ne dejanskih, ne 'optimizacijskih'), samo znanje ali delo, največkrat oboje.
O resnosti podjetništva pojdite debatirat v sosednjo temo.
Saj je logično - kdorkoli bi lahko imel normirane stroške in se namenoma odloči za dejanske stroške bo plačal MANJ davka, ker si je to vnaprej izračunal. Če pa na silo daš nekomu, ki je sedaj normiranec, da mora voditi dejanske stroške bo plačal VEČ davka, če ne bo mutil in goljufal pri stroških.
Torej je razumljivo zakaj tisti do 300k/2 leti z dejanskimi stroški plačajo manj kot normiranci.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: pingme ()
https://www.finance.si/za-katere-normir...
Ok, tu je zdaj razloženo, upam da je to res, ker vam nekrterim tole reši probleme:
PS: https://e-uprava.gov.si/si/drzava-in-dr...
tu zdaj piše da ga bodo obravnavali DANES ne jutri.
Ok, tu je zdaj razloženo, upam da je to res, ker vam nekrterim tole reši probleme:
Neuradno smo izvedeli, da še obstaja možnost prehodnega obdobja. Če tega ni, je zakon lahko sporen, pravi odvetnik pri CMS Ivan Kranjec: »Če se sistem spremeni tako, da se zavezancem odvzamejo upravičeno pričakovane koristi, mora za to obstajati pomemben javni interes, ki ga je treba ustrezno izkazati.«
Za koga pa omejitev za izgon iz sistema ne velja?
Opazili smo še nekaj: vlada ne posega v določbo četrtega odstavka 48. člena zakona o dohodnini, ki pravi, da se prihodkovni pogoji za tiste, ki na novo začnejo opravljati dejavnost, v prvem in drugem letu ne ugotavljajo.
Kdo so to? Dohodninski zakon določa, da začne dejavnost na novo opravljati tisti s. p., ki prvič registrira dejavnost ali pri katerem je od zaprtja prejšnje dejavnosti do odprtja nove preteklo več kot šest mesecev (pri čemer se gleda referenčno obdobje zadnjega leta in pol).
Šestmesečna prekinitev tudi prispevke s. p. za socialno varnost ponastavi nazaj na minimalne.
Če torej obstaja kakšen s. p., ki bi v letu 2025 po novih pogojih izpadel iz normiranstva, bo verjetno že letos preprosto zaprl s. p. in ga nato znova odprl čez šest mesecev. Ob šestmesečni prekinitvi se namreč stvari ponastavijo(1. točka osmega odstavka 48. člena ZDoh-2) in se potem šteje, da je zavezanec začel dejavnost opravljati na novo. Posledično pa se zanj prihodki preteklih dveh let sploh ne ugotavljajo, razlaga davčni svetovalec, ki ne želi biti imenovan.
Primer: če podjetnik svojo dejavnost zapre do konca septembra 2024 in jo nato znova odpre 1. aprila 2025 (šestmesečna prekinitev), bo tak s. p.:
v letu 2025 prišel nazaj v sistem normiranstva,
v sistemu normiranstva bo ne glede na dohodke leta 2025 ostal tudi v letu 2026,
v letu 2025 plačeval minimalne prispevke za socialno varnost,
v letu 2025 lahko izkoristil polne normirane odhodke, saj bo v koledarskem letu 2025 obvezno zavarovan polnih devet mesecev.
Kakšno bi lahko bilo prehodno obdobje?
Pa vendar bi bilo že z vidika tega, da normiranci ne bi iskali ovinkov, da bi imeli prijazen in predvidljiv sistem, treba uvesti prehodno obdobje. Po vseh opozorilih naj bi na ministrstvu za finance Klemna Boštjančiča danes, torej dan pred sprejemanjem zakona na vladi, razpravljali tudi o prehodnem obdobju. Možnosti je več. Kranjec meni, da bi bilo prav naslednje:
za s. p., ki so se registrirali leta 2024 ali prej (pred uvedbo zakona), se povprečje 60 tisoč evrov prihodkov za izstop iz sistema ugotavlja z upoštevanjem prihodkov, doseženih v davčnih letih 2025 in 2026 (oziroma ustrezno prilagojeno za popoldance),
za tiste, ki se bodo registrirali v letu 2025 (po uvedbi zakona), velja novi sistem takoj.
Pri tem gre samo za prehodno obdobje za obveznost izstopa iz sistema. Kar se tiče priznavanja normiranih odhodkov po novem, težav Kranjec ne vidi. Torej: pri polnih normirancih bi bili priznani normirani odhodki v obsegu 80 odstotkov do prihodkov 60 tisoč evrov, naprej pa nič. Pri popoldancih pa bi bili priznani odhodki 80 odstotkov do 12.500 evrov letnih prihodkov, med 12.500 in 30 tisoč evri bi bili priznani 40-odstotni normirani odhodki, naprej pa nič.
Zgodovina sprememb…
Ja, v tej temi govorimo pač o normirancih in sem en predhodni komentar in povezančlanek malo bolj nazorno predstavil - da gre tu pač samo za svojevrsten lov na čarovnice. Bolj razredne sovražnike pa vseeno, 99% Slovencev pa pač pravi šlekapac...
Matic, v vsakem primeru prepozno, kolesa so že v teku :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
deco16 ::
Ali je za mikro, mala in srednja podjetja načrtovano dovolj časa za prilagoditev na nove
obveznosti (daljša prehodna obdobja)?
Obrazložitev: Prehodno obdobje ni potrebno
obveznosti (daljša prehodna obdobja)?
Obrazložitev: Prehodno obdobje ni potrebno
Tole je fresh off the print očitno, to je Tanja objavila dobro uro nazaj.
Datum v e-demokraciji je še včeraj bil 28.8, zdajle sem pa preveril in je 27.8., tako da se bo že danes zvedlo več.
Datum v e-demokraciji je še včeraj bil 28.8, zdajle sem pa preveril in je 27.8., tako da se bo že danes zvedlo več.
Zgodovina sprememb…
Geho ::
Ja najdeš kakšne konkretne stroške? Da se vsak dan voziš k 300km oddaljeni stranki in nazaj?
Al pa začneš streaming business, al pa OF in potem rabiš stvari za content, ki jih rabiš tudi za sebe. Če ti nočejo priznat stroška, ti potem tudi ne morejo priznat prihodka od OF, yt ali twitcha... simple. Ne morejo nekaj imet pa drugega ne priznat.
Pat_MaGroin ::
https://www.finance.si/za-katere-normir...
Neuradno smo izvedeli, da še obstaja možnost prehodnega obdobja. Če tega ni, je zakon lahko sporen, pravi odvetnik pri CMS Ivan Kranjec: »Če se sistem spremeni tako, da se zavezancem odvzamejo upravičeno pričakovane koristi, mora za to obstajati pomemben javni interes, ki ga je treba ustrezno izkazati.«
Za koga pa omejitev za izgon iz sistema ne velja?
Opazili smo še nekaj: vlada ne posega v določbo četrtega odstavka 48. člena zakona o dohodnini, ki pravi, da se prihodkovni pogoji za tiste, ki na novo začnejo opravljati dejavnost, v prvem in drugem letu ne ugotavljajo.
Kdo so to? Dohodninski zakon določa, da začne dejavnost na novo opravljati tisti s. p., ki prvič registrira dejavnost ali pri katerem je od zaprtja prejšnje dejavnosti do odprtja nove preteklo več kot šest mesecev (pri čemer se gleda referenčno obdobje zadnjega leta in pol).
Šestmesečna prekinitev tudi prispevke s. p. za socialno varnost ponastavi nazaj na minimalne.
Če torej obstaja kakšen s. p., ki bi v letu 2025 po novih pogojih izpadel iz normiranstva, bo verjetno že letos preprosto zaprl s. p. in ga nato znova odprl čez šest mesecev. Ob šestmesečni prekinitvi se namreč stvari ponastavijo(1. točka osmega odstavka 48. člena ZDoh-2) in se potem šteje, da je zavezanec začel dejavnost opravljati na novo. Posledično pa se zanj prihodki preteklih dveh let sploh ne ugotavljajo, razlaga davčni svetovalec, ki ne želi biti imenovan.
Primer: če podjetnik svojo dejavnost zapre do konca septembra 2024 in jo nato znova odpre 1. aprila 2025 (šestmesečna prekinitev), bo tak s. p.:
v letu 2025 prišel nazaj v sistem normiranstva,
v sistemu normiranstva bo ne glede na dohodke leta 2025 ostal tudi v letu 2026,
v letu 2025 plačeval minimalne prispevke za socialno varnost,
v letu 2025 lahko izkoristil polne normirane odhodke, saj bo v koledarskem letu 2025 obvezno zavarovan polnih devet mesecev.
Kakšno bi lahko bilo prehodno obdobje?
Pa vendar bi bilo že z vidika tega, da normiranci ne bi iskali ovinkov, da bi imeli prijazen in predvidljiv sistem, treba uvesti prehodno obdobje. Po vseh opozorilih naj bi na ministrstvu za finance Klemna Boštjančiča danes, torej dan pred sprejemanjem zakona na vladi, razpravljali tudi o prehodnem obdobju. Možnosti je več. Kranjec meni, da bi bilo prav naslednje:
za s. p., ki so se registrirali leta 2024 ali prej (pred uvedbo zakona), se povprečje 60 tisoč evrov prihodkov za izstop iz sistema ugotavlja z upoštevanjem prihodkov, doseženih v davčnih letih 2025 in 2026 (oziroma ustrezno prilagojeno za popoldance),
za tiste, ki se bodo registrirali v letu 2025 (po uvedbi zakona), velja novi sistem takoj.
Pri tem gre samo za prehodno obdobje za obveznost izstopa iz sistema. Kar se tiče priznavanja normiranih odhodkov po novem, težav Kranjec ne vidi. Torej: pri polnih normirancih bi bili priznani normirani odhodki v obsegu 80 odstotkov do prihodkov 60 tisoč evrov, naprej pa nič. Pri popoldancih pa bi bili priznani odhodki 80 odstotkov do 12.500 evrov letnih prihodkov, med 12.500 in 30 tisoč evri bi bili priznani 40-odstotni normirani odhodki, naprej pa nič.
Prehodno odbodje ga zmaga.
Se 2 leti miru, potem pa vmes po novo vlado? :D
A zna kdo najdit prenos seje oziroma kdaj je seja? Ne najdem na RTVSlo
Hmm, sam to je neka ponovitev, zgleda ni v živo ali pa nekaj čudno piše datum
kzzzz ::
To bi bil dober scenarij, ja. Prehodno obdobje 25/26, potem pa nova vlada. Seveda mora oboje ratat :D
Jebiga, zdej sm naredu že kalkulacije amortizacij in vsega, zdej bom v vsakem primeru DOO odpru :) (kot rečeno, mene pride 10 jurjev cenej DOO brez da si izplačam dobiček v celoti)
Če daje prehodno obdobje, bom samo popoldanca obdržal za nekaj projektov, da bom lahko še naslednje leto več dnarja našparal na fizično osebo, bo lažje potem za naprej.
Če daje prehodno obdobje, bom samo popoldanca obdržal za nekaj projektov, da bom lahko še naslednje leto več dnarja našparal na fizično osebo, bo lažje potem za naprej.
Zgodovina sprememb…
delavec44 ::
Če si bil (samo)zaposlen vsaj 10 mesecev ti pripada nadomestilo za brezposelnost, po enem mescu pa zopet odpreš nov s.p., pogodbo s prejšnjim (ali novim) naročnikom pa skleneš za podoben a drugače poimenovan projekt. Pokojninosko-gledano si zaposlen ves čas neprekinjeno (ker greš na zavod).
Prvič nadomestila ne dobiš, ker moraš dokazati da nisi po svoji krivdi ostal brez posla ter da si imel večmesečni izpad dohodkov in zaradi tega zapiraš sp. Tudi če bi ga, je samo za par mesecev in zavod bo ITjevcu našel redno službo v enem tednu.
To ne drži - sem v začetku leta bil nekaj mesecev brez projektov in sem ta čas zaprl s.p. Potek obstoječe pogodbe edinega naročnika iz tujine so povsem normalno sprejeli kot ne-krivdni razlog za brezposelnost.
To, da napišeš, da ti najdejo službo v enem tednu, pa mi pove samo to, da zavoda še nisi videl od blizu! Svetovalka mi je celo rekla "ah, sej vi se boste pa hitro znajdli" in mi niso poslali nobenega razgovora ali podobno. Edino pravilno, sva oba prišparala na času.
Seveda ga nisem videl, ker mi niso odobrili. Kolikor so mi razlagali je dobiti nadomestilo po zaprtju sp-ja zelo težavno. Mogoče je pa odvisno od regije, ne vem.
Pa eno je če si en mesec na nadomestilu kot ti pišeš ali si pa 9 mesecev. 1 mesec ti drugače pri ponovnem odprtju nič ne koristi, ker se zneski seštevajo. Je bila že debata v tej temi med mano in Maticem ali je dovolj 6 mesecev ali mora biti 18.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Ja, v članku je Tanja napisala da je obdobje 6 mesecev dovolj za reset baje :) Tako da je moja razlaga očitno napačna.
1 mesec ti v vsakem primeru ne pomaga.
1 mesec ti v vsakem primeru ne pomaga.
Zgodovina sprememb…
mmitech ::
Ni čudno, da se nihče noče dotakniti Slovenije. https://www.linkedin.com/posts/vasjaboc...
ViperR ::
Ti rabiš samo na papirju nekoga, da je lastnik, sej ti lahko potem da bančno kartico in dostop do vseh bančnih računov.
velikBrokoli je izjavil:
Pri davčni utaji ni omejitev.
Hahaha :D
Pa je lahko to družinski član ali ima furs vpogled v to? Načeloma bi šlo, od žene familija je dol, lahko mi odpre sp..
Kar tako naključno vpogleda seveda nimajo v državljana neke tuje države.... Morali bi vaju obtožit pranja denarja, pa vprašanje v kateri državi itd. V glavnem skoraj ni šans, da bi blo karkoli za takšne nizke zneske.
Ja, v tej temi govorimo pač o normirancih in sem en predhodni komentar in povezančlanek malo bolj nazorno predstavil - da gre tu pač samo za svojevrsten lov na čarovnice. Bolj razredne sovražnike pa vseeno, 99% Slovencev pa pač pravi šlekapac...
Matic, v vsakem primeru prepozno, kolesa so že v teku :D
Seveda je lov na čarovnice, vse je povedano s tem, da ukrepe … “ocenjujemo na okoli 3 mio EUR več prihodkov iz naslova dohodnine”.
Torej sto let, da bodo dobili denar za obnovo dveh železniških postaj z majhnim številom potnikov (bi bilo ceneje, če vsakemu kupijo avto ;-)).
Zdi se, da predlog na DT ni bil sprejet v trenutni obliki: https://e-uprava.gov.si/si/drzava-in-dr..., ker je obravnava zaključena. To verjetno pomeni, da bodo nekaj še popravljali notri.
Vse te verjetnosti so bolj slaba tolažba s to vlado, so pa že upravičeno marsikatera wheels in motion...
No, če pogledaš dobro, kot kolega pingme navajajo, za kakšno polovico obnove bolnišnice Franje do naslednjega neurja ravno bo, za kakšna dva trama, mogoče.
Kako dobro, da je konec meseca. ;-)
No, če pogledaš dobro, kot kolega pingme navajajo, za kakšno polovico obnove bolnišnice Franje do naslednjega neurja ravno bo, za kakšna dva trama, mogoče.
Kako dobro, da je konec meseca. ;-)
Če nardijo prehodno obdobje niti teh 3 miljonov ne bojo dobli, kvečjemu manj, ker te kar jaz osebno poznam in jaz sam, bomo vsi ali šli na DOO ali pa zmanjšali prihodke pod 60k. Drugo se ne splača.
Če si med 60-100k zmanjšaš na 60k, razen če imaš dober način za dejanske stroške najdit. Ker se ti absolutno ne splača, če nimaš vsaj ene par deset jurjev stroškov za najdit nekje (poleg svoje plače)
če si nekje nad 100k, pa doo, avto na boniteto in ostali stroški (priporočam investiranje v nepremičnine zaradi 6% amortizacije)
Boljše v luft gledat, kot pa delat več kot 60k... ker navadni sp pri 90k dobi isto kot normiranc pri 60k. Dobesedno samo 30k več boš dal državi.
Kar boš dobil od tega je pa nič oziroma obljuba večje penzije čez X desetletij.
Ali pa se v prostem času naučiš kak solidity programirat, crypto bro-ji bojo rade volje plačali v USDT brez računov in pogodb :)
Če si med 60-100k zmanjšaš na 60k, razen če imaš dober način za dejanske stroške najdit. Ker se ti absolutno ne splača, če nimaš vsaj ene par deset jurjev stroškov za najdit nekje (poleg svoje plače)
če si nekje nad 100k, pa doo, avto na boniteto in ostali stroški (priporočam investiranje v nepremičnine zaradi 6% amortizacije)
Boljše v luft gledat, kot pa delat več kot 60k... ker navadni sp pri 90k dobi isto kot normiranc pri 60k. Dobesedno samo 30k več boš dal državi.
Kar boš dobil od tega je pa nič oziroma obljuba večje penzije čez X desetletij.
Ali pa se v prostem času naučiš kak solidity programirat, crypto bro-ji bojo rade volje plačali v USDT brez računov in pogodb :)
Zgodovina sprememb…
Jaz bom šel pomoje kar na 3 dni dela na teden. Prišel sem do nekega plafona, kjer bi se moral dosti jebat, da bi šel do vsot, ko bi se mi splačalo ne biti normiranec, tako da bom lepo odjebal eno stranko in je to to.
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/ozs-...
Za tiste, ki se jim ne lubi kliknat, pa samo scrollajo hehe:
Če želimo ublažiti ohlajanje gospodarstva, moramo imeti stabilno in ugodno davčno okolje, je dejal predsednik logaške območne zbornice Bogdan Oblak. Kritičen je bil tudi do sprememb na področju normirancev. "Predstavljajte si, da bodo spremembe veljale za nazaj, torej retroaktivno. To kaže na to, da imamo v Sloveniji zares nepredvidljivo poslovno okolje," je dejal.
OZS je na vlado sicer naslovil zahtevo, da se meja za vstop v sistem davka na dodano vrednost zviša na 85.000 evrov, sistem normirancev pa se ohrani nespremenjen. Večkrat so opozorili tudi na po njihovem mnenju prepogosto spreminjanje sistema normirancev. Predsednik državnega sveta Marko Lotrič je opozoril, da raziskave kažejo na upad ekonomske svobode v Sloveniji. "Podjetja se že selijo v tujino, posledično dobimo manj prilivov v državno blagajno," je dejal.
Zgodovina sprememb…
Jaz se predvsem strinjam s temle:
Prav tako na GZS-ju nasprotujejo ukinitvi režima uveljavljanja normiranih odhodkov, ker je tak sistem dobrodošel predvsem z vidika administrativnih poenostavitev. "Če vlada meni, da je tak sistem nesorazmeren, potem predlagamo v razmislek možnost znižanja odstotka normiranih odhodkov, ne pa ukinitve. Če pa je težava nadzor nad normiranci, potem se mora vlada osredotočiti na ta izziv, ne pa metati vseh normirancev v isti koš," so navedli.
To z 85k je spet en tab debilen predlog kjer spet poslabšujemo TO NI IZBOLJŠANJE to je samo počasno kuhanje žabe...
Če želiš postati ddv zavezanec, se prostovoljno vključi, če pa nikakor ne želiš, pa imaš precej rezerve glede na tvoje navajane številke.
Sicer izraz pragovi (spodnja meja) in (zgornja) meje vstopa so malo hecno slišijo v slovenščini.
Sicer izraz pragovi (spodnja meja) in (zgornja) meje vstopa so malo hecno slišijo v slovenščini.
srus ::
Ob prispevku o davčnih spremembah, ki ga je danes v TV Dnevniku pripravil g. Nosferatu in ga predstavil pred video volom, se lahko spomnim samo reka iz JLA - "Jebe lud zbunjenog".
Poglejte si https://365.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/175... novinarjeve halucinacije se začnejo ob 1:10.
Poglejte si https://365.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/175... novinarjeve halucinacije se začnejo ob 1:10.
Ob prispevku o davčnih spremembah, ki ga je danes v TV Dnevniku pripravil g. Nosferatu in ga predstavil pred video volom, se lahko spomnim samo reka iz JLA - "Jebe lud zbunjenog".
Kaj da fak je tale infografika? Kako porazen nivo novinarstva ...