» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
231 / 280
»»

matic492 ::

Ta tvoj teoretičen izračun sploh ni dovolj da preživi, ker mora še prispevke plačat :) In bi mu ostalo manj kot 600EUR na mesec.

Pa pri malo višjih dohodkih se razlika zmanjša, ker pri tako malem dohodku se olajšava konkretno pozna, ki je pri normirancu seveda ni.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Kanban ::

Vem :) Samo se mi zdi, da nima niti najmanjšega pojma, kaj so prihodki, stroški, dobiček etc, pa sem na najbolj plastičen način razložil.

Sva oba zajebala, ker je napisal da je odprl popoldanski SP, torej olajšave splho ne bi blo, ker se mu dobiček prišteje bruto plači iz redne zaposlitve.

Tako da če je profitna marža res 50%, se bolj splača popoldanski normiranc, ampak potem je omejen na 30 jurjev prometa na leto (po novem predlogu zakona).

aljaž95 ::

Res nisem najbolj vesc terminologije ampak sem samo napisal da ne najdem stroskov pri moji prodaji. Na silo ne bom kupoval telefonov, laptopov itd. ce ne bi bil normiranec.

In ce mi ostane 600€/mesec sem zadovoljen. Ker nimam nic dela s tem, samo od sebe laufa.

Kanban ::

Strošek pri tvoji prodaji je nabavna vrednost izdelka.

Brez zamere samo tole nima smisla, pojdi k računovodkinji in gresta skupaj čez dejanske stroške in dejanski promet in ti naredi izrčaun dohodnine skupaj s tvojo plačo.

Vse ostalo nima smisla, razen če nam tule javno napišeš vse te podatke (kar ti pa seveda ne priporočam).

Zgodovina sprememb…

pingme ::

aljaž95 je izjavil:

80% stroskov ja ampak ostalih stroskov nimam skoraj nic.

Primer ce jaz nabavim izdelek za 390€ in ga prodam za 590€.

Mi drzava prizna 310€ stroskov. In ce prodam 5 izdelkov na mesec je to 1950€ stroskov in imam pol 1000€ dobicka, kateri je se potem obdavcen z 200€ in mi ostane 800€.

In ne vem kje naj najdem stroske pri spletni prodaji, elektrika, telefon, internet, spletna stran...drugo pa ni. Ali narobe razmisljam?

Ja, narobe. Prispevki so tudi strošek, nekaj imaš tudi potnih stroškov, pa malica, … in na koncu gre dobiček v dohodnino kjer imaš splošno olajšavo, etc. Preprodaja in normiranec skoraj nikoli ni dobra opcija.

Kaya123 ::

A so mogoce kake novice glede spremembe davcne zakonodaje za normirane SPje ali kdo ve kdaj bodo debatirali v drzavnem zboru / kdaj bo popolen predlog znan?

Nič še ni, vlada je itak bla na počitnicah. V naslednjih tednih bojo nove info verjetno.

Geho ::

Mato989 je izjavil:

Geho je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Samo v imenu koga bo tožil? Kako bodo povrnili tistim, ki so hoteli izkoristiti možnost pa niso mogli? Jim bodo dali prosti čas, pa otroke pomladili nazaj?

Najmanj kar je, bi moral kdo izgubiti službo. Pa že to je pri nas nemogoče v JU.

Tožbe v imenu oškodovancev, da se jim vrne nazaj preveč plačana dohodnina in da FURS pravilno obračuna davek!

Problem je kdo bo vrnil čas z otrokom ;)

Pa kdo bo vrnil stres

TO bi morala biti odškodnina

Dober odvetnik bo stožil zraven tudi to, ne narobe izračunan davek...

tecton ::

Furs je analiziral zadnje podatke o normirancih in podjetnikih, ki davčno osnovo ugotavljajo na podlagi dejanskih odhodkov. Rezultat je: normiranci so lani ustvarili 2,3 milijarde evrov prihodkov in na to plačali 158 milijonov evrov davkov na dobiček oziroma dohodke iz dejavnosti. Navadni s. p. oziroma posamezniki z dejavnostjo so lani ustvarili 7,3 milijarde evrov prihodkov in plačali 84 milijonov evrov omenjenega davka.

Torej: običajnih podjetnikov imajo 3,2-krat več prihodkov kot normiranci, a so plačali polovico toliko davka kot normiranci. Še ena primerjava: delež davka od dohodkov iz dejavnosti v prihodkih normirancev pomeni 6,8 odstotka, delež davka pri navadnih s. p. pa je 1,15 odstotka.

Pat_MaGroin ::

Hehe :). In kmalu se obicnim pridružijo navsdni sp z manj dobicka :).

estons ::

V bistvu nam vlada dela uslugo, ker bomo investirali nekaj časa v optimizacijo svojega poslovanja, se posledično naučili še več o davkih in računovodstvu ter plačali manj davka na koncu. :P

Po eni strani se strinjam, kar sem se od junija poglobil v amortizacije in off-shore je to čisto next level vse, pa itak jaz mogoče 10% trenutno razumem, če sploh to.

Samo vseeno bi raje mel normiranca, plačal kak evro več in imel manj birokracije in zajebavanja.

Zgodovina sprememb…

Vanquish ::

sej to je najvecja ironija - do nekatere mere bos celo placal davek in vse ostalo, ker se je zdrava meja. Ko pa to presezejo pa bodo na koncu dobili manj.

Tocke bodo pa vseeno dobili pri ljudeh - ker se bodo spravli na tiste, ki zasluzijo vec kot 60.000€ - to pa ja ne sme noben zasluzit in je prav, da se jih zazge na garmadi! :)

matic492 je izjavil:

Po eni strani se strinjam, kar sem se od junija poglobil v amortizacije in off-shore je to čisto next level vse, pa itak jaz mogoče 10% trenutno razumem, če sploh to.

Samo vseeno bi raje mel normiranca, plačal kak evro več in imel manj birokracije in zajebavanja.

Točno to. Sej na koncu bo prihranek vs zdaj, sam jebanja bo s tem cel kup + manj razpoložljivega kapitala, ker hočeš nočeš bo treba zapravljat :).

srus ::

Ta vlada vodi kulturni boj proti zdravnikom. Frakcija rdečih Khmerov v vladi pa celo ideološki boj proti zdravnikom in podjetnikom.

Normirani ITjevci smo samo postranska žrtev. Razmerje 30k proti 60k, ko te vržejo iz normiranstva, med popoldanskim in polnim s.p. je smešno.

Ja, ker 30k na popoldanca za enega rdečega kmera, ki je zaposlen v JU, pa med delovnim časom še malo fuša, je ravno prav za soliden mesečni bonus k svoji redni plači za nedelo :).

ViperR ::

A potem je že 100%, da bo drugo leto meja 60k?

Also, če 2025 prvič odpreš normiran sp, lahko imaš takoj 100k prihodkov tisto leto, al je boljše takoj d.o.o.?

Ni 100% ampak vlada ima večino in nima razloga, da ne bi sprejeli zakona. Najboljše na kar lahko upamo je malo dviganje mej, govori se o 85k samo to ni nič uradno.

Pat_MaGroin je izjavil:

matic492 je izjavil:

Točno to. Sej na koncu bo prihranek vs zdaj, sam jebanja bo s tem cel kup + manj razpoložljivega kapitala, ker hočeš nočeš bo treba zapravljat :).

Jaz sem po trenutnih kalkulacijah in planih na samo ene 5k več davka plačanega (prvo leto, 2025) kot bi ga po normirancu po novem predlogu (če ignoriram mejo). To je ob predpostavki, da bi is izplačal ves dobiček na fizično osebi, ki si ga pa ne bom izplačal, ker bom investiral naprej z DOOjem, tako da iz tega vidika bom plačal 5-mestno cifro manj davka kot na normirancu, samo bo denar pač ostane na bilanci DOOja.

Nadaljna leta, ko si bom odkupil služben avto in še najdem kaj drugega za zoptimizrat bom garant v leto ali dveh plačeval manj davka kot na normirancu, zdej sploh ni več dvoma o tem :)

Zgodovina sprememb…

edi123 ::

Ve, kdo kako je če kupim iz Alibabe izdelek in na računu ni DDVja, gor piše samo Subtotal (Excl. tax). Če zdaj jaz to prodam naprej fizični osebi v Sloveniji?

Kaj je tvoje vprašanje? Kaj ma import DDV veze s tvojo prodajo naprej?

edi123 ::

matic492 je izjavil:

Kaj je tvoje vprašanje? Kaj ma import DDV veze s tvojo prodajo naprej?

Izdelek je že v EU skladišču.

xeon ::

Kaj pa, če bi ta vlada bila še malo na dopustu, sploh Golob in Boštjančič? To me spominja na stanje, ko je nesposoben šef na dopustu, pa takrat delavci najbolj učinkovito delajo :P

V tole nas vlada sili, s tem ko je*e normirance :)

https://www.24ur.com/novice/slovenija/z...

matic492 je izjavil:

V tole nas vlada sili, s tem ko je*e normirance :)

https://www.24ur.com/novice/slovenija/z...

Jup, samo odkriti moramo kako to počnejo vladajoči in se pridružiti in delati enako... 8-)

cruisah ::

Če sprejmejo to 60k mejo, se preprosto ne bo splačalo več trudit.
Pri 140k letnega dohodka bi bilo po novem na navadni sp to okoli 5400€ / mesec.
Če delaš manj in si na 60k letno kot normiranec pa dobiš 4200€ / mesec.

Raje bi dvignili mejo normiranstva na 300k ali višje, pa bi garant pobrali več davka.
20% ni problem plačat, ko pa hočejo 50%, pa raje delam manj.

Mato989 ::

cruisah je izjavil:

Če sprejmejo to 60k mejo, se preprosto ne bo splačalo več trudit.
Pri 140k letnega dohodka bi bilo po novem na navadni sp to okoli 5400€ / mesec.
Če delaš manj in si na 60k letno kot normiranec pa dobiš 4200€ / mesec.

Raje bi dvignili mejo normiranstva na 300k ali višje, pa bi garant pobrali več davka.
20% ni problem plačat, ko pa hočejo 50%, pa raje delam manj.

Ja, enim ki delamo zdaj 50k, bo se poznalo v plus, ker bomo delali 60k pač... vam pa res ne
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

@cruisah, Pri DOOjih ni one size fits all modela, preberi si malo, kaj smo pisali v tej temi in drugi DOO temi, pa pomisli kako lahko stvari zoptimizraš pri sebi na svojo situacijo.

Mato989 je izjavil:

Ja, enim ki delamo zdaj 50k, bo se poznalo v plus, ker bomo delali 60k pač... vam pa res ne

To misliš zaradi DDV meje? To je pa res edge case :) Večina normirancev je itak samo atipičnih zavezancev.

Zgodovina sprememb…

matic492 je izjavil:

@cruisah, Pri DOOjih ni one size fits all modela, preberi si malo, kaj smo pisali v tej temi in drugi DOO temi, pa pomisli kako lahko stvari zoptimizraš pri sebi na svojo situacijo.

Mato989 je izjavil:

To misliš zaradi DDV meje? To je pa res edge case :) Večina normirancev je itak samo atipičnih zavezancev.

Morda, ampak meni paše, jaz bom letos mel 49.000 EUR cca prometa, drugo leto pa pač 59.000 EUR... ker se mi ne ljubi ukvarjat z oddajanjem DDV...

cruisah ::

matic492 je izjavil:

@matic492 hvala, sem vse prebral. Tudi že imam doo odprt, ampak preprosto na storitveni dejavnosti ni tolk stroškov, plus vse je dosti bolj komplicirano z doo napram sp.

Hotel sem pokazat, da se bolj "splača" delat manj, ker "juice over 60k isn't worth the squeeze". Kar je totalna bedarija.

matic492 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sej ni samo to. Zdaj je bilo do 50k priznanih 80% stroškov, zdaj bo pa do 60k priznanih 80% stroškov, torej kdor ima do 59k letnih prihodkov, bo imel po prispevkih in po davkih davčno oazo.

Pat_MaGroin je izjavil:

matic492 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sej ni samo to. Zdaj je bilo do 50k priznanih 80% stroškov, zdaj bo pa do 60k priznanih 80% stroškov, torej kdor ima do 59k letnih prihodkov, bo imel po prispevkih in po davkih davčno oazo.

In kaj je danes 60k, če se trudiš rešit stanovanjski problem? Kredita na to ne boš dobil pri nobeni banki, cene nepremičnin pa letijo v nebo... Danes če si želiš zagotoviti lep življenski standard je 85k nekje minimum, da lahko še zraven daš kaj na stran za penzijo in da si lahko privoščiš še kak dopust...

Upam, da je teh 60k "shock and awe" strategija te vlade, podobno kot dve leti nazaj, ko so normiranim s.p. znižali olajšave in uvedli progresivno obdavčitev. Potem pa s pomočjo "neprincipielne koalicije" z NSi malo znižali obdavčitev in razrahljali razrede.

Samo se bojim, da sedaj po menežderskem prevzemu DARS, NSi tej vladi ne bo pomagala. Kdo ve, če je bila dve leti nazaj vlada slab policaj in NSi dober policaj, kdo bi lahko prevzel vlogo dobrega policaja sedaj? OZS, GZS?

kzzzz ::

https://www.rtvslo.si/slovenija/koalici...

Napovedujejo, da bodo predlogi glede davkov v parlamentu v naslednjih 14 dneh.

Geho je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

matic492 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In kaj je danes 60k, če se trudiš rešit stanovanjski problem? Kredita na to ne boš dobil pri nobeni banki, cene nepremičnin pa letijo v nebo... Danes če si želiš zagotoviti lep življenski standard je 85k nekje minimum, da lahko še zraven daš kaj na stran za penzijo in da si lahko privoščiš še kak dopust...

No no, 60k letno na normirancu je soliden prihodek

S tem si verjetno v top 5 postov zasluzkarjev

velikBrokoli ::

To samo pomeni, da je večina Slovencev revežev.

velikBrokoli je izjavil:

To samo pomeni, da je večina Slovencev revežev.

Vazno je kaj si lahko za 4k na mesec kupis

Menim da kar dosti tudi prihranis lahko 2k na mesec ce si priden in varcen pa se kakega 500taka vec

Matr ste snobi.

4k neto v Sloveniji si KRALJ!

Če jutri ukinejo delo od doma za tujino, bo verjetno precej ljudi hitro prizemljenih glede prihodkov :).

delavec44 ::

S 60k€ letno si ne moreš kupiti nepremičnine? Fak.

D3m ::

Wooow
|HP EliteBook|R5 6650U|

S 60k na normiranca v Sloveniji si po absolutnih cifrah na boljšem kot 50% američanov, relativno na kupno moč pa verjetno bližje 90%. V sloveniji pa top 1% po neto prihodkih na mesec, čeprav seveda je verjetno v smislu NET Wortha in ljudi, ki imajo v lasti podjetja/nepremičnine verjetno več premožnih, samo take težko javno opredeliš v statistiki.

Zgodovina sprememb…

jabe ::

Vprasanje je bilo bolj v smislu - ce pa ne, se pa meni poraja - koliko je 60k€ na normirancu za banko. Kredo bo še vedno treba vzet. Kako banke gledajo ne nekega ITjevca, normiranega s.p.? To jaz ne vem, verjetno vas je pa nekaj tu pa ppvejte, a komplicirajo ali to smatrajo za zanesljivo in stabilno službo, kjer vecletni in vecdesetletni kredit ni rizičen.

deco16 ::

Geho je izjavil:

Ta je mal bosa, prva roka dejmo rečt podobni prihodki. Kredit brez problema. Če bi vzel za več let bi ga blo seveda še več. Pejd prvo mal na banke povprašat preden se lotiš kvasit neumnosti.... niso pa vse iste. Tukaj so kar razlike.

kingsix ::

Unicredit ponuja kredite normirancem... Jaz sem se nekaj informativno zanimal in bi lahko dobil mesečnega obroka kar preko 1k EUR. Je pa dohodek kar višji od 60k sicer.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kingsix ()

To seveda ni res.

Pri unicredit je na 60k brez otrok cca 1300 kreditna sposobnost.

@Pat_MaGroin "Če jutri ukinejo delo od doma za tujino, bo verjetno precej ljudi hitro prizemljenih glede prihodkov :). "

Na srečo je v normalnih državah poslovno in davčno okolje bistveno bolj predvidljivo od katoliško-balkanske-rdeče-khmerovske deželice. Verjetnost za tak dogodek je ničelna. Tudi v večini njih ne vlada razmišljanje, da morajo biti vsi enaki in da je potrebno uspešne, sposobne in podjetne kaznovati.

@Pat_MaGroin "To seveda ni res. Pri unicredit je na 60k brez otrok cca 1300 kreditna sposobnost."

Vsekakor je res v NKBM. Nisem iskal kredita, ampak povišanje mesečnega limita na kreditni kartici. Banki dostavljen DDD obrazec, letni dohodki in stanje na TR bistveno višja od zneska, ki ga omenjaš, brezmadežno poslovanje z njimi 30 let. V odgovor dobim prst in izračun (letni dohodki - 80 %) / 12. Enostavneje povedano odobreni limt je (0.2 * mesečni neto dohodek), v primeru 60k je to 1k mesečno. Ko sem bil še redno zaposlen so limit naračunali po formuli (2 * mesečni neto dohodek), torej 10 x višje. Toliko o primerjanju s.p. in redno zaposlenih, ki ga rada uporabita ministra Lunatik in davčni eskivator.

Veron ::

Še en pomemben podatek še nihče ni omenil.
Delež vložka (prihrankov) v štartu. Kolega je dobil bistveno višje zneske kreditne sposobnosti ampak je približno 30% vrednosti hiše plačal takoj z prihranki.

deco16 ::

Unicredit ja. Ampak sej je že to stokrat prežvečeno. Sam ne govorit neumnosti, da ne moreš dobit kredita kar ni res.
««
231 / 280
»»