» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
230 / 280
»»

matic492 ::

Sej pravim, to sm 15 minut ročno scrollal in takoj opazil (oz. na hitro filtriral po Belize)

Ti da vedet kaj delajo furs inšpektorji: nič, če imaš prave veze.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Zigerion ::

Če zmečeš v cgpt najde 20 zadetkov za 76 dean street belize, recimo e-oblaka d.o.o. plačali natančno 50k za rezervne avto dele iz Belizeja:D.

Fajn bi blo da bi bil API access do ERARja še, da bi lahko nardil kak smart tool za raziskovanje, ERAR api je sicer dokaj simple, samo ti zateži za cookije in captcho kar hitro.

Pa potem še offshore leaks API https://offshoreleaks.icij.org/nodes/23...

Pa prodaš FURSu za 50 000EUR na mesec program :)):))

EDIT: Offshore leaks dejansko ima API :)

Bo treba najdit kakega študenta, da nardi diplomsko nalogo hehe.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

Primož iz slotecha bi bil dober naslov :D.

Zgodovina sprememb…

Sem slišal za zgodbo ja glede erarja.

Pa to lahko hitro extendaš, še kake APIje business entitjy searchov v ZDA, recimo Washington state priklopiš notri takoj imajo frontend v nekem JS-u in je vse na simple POST requestih.

In to vse bi vlada lahko BP naredila, le zakaj nočejo, hehe :D

Splača se ga se 100x citirat:

Bi ahko ob pomoči Supervizorja država prihranila, če bi se neka ekipa analitikov sistematično ukvarjala z iskanjem vzorcev, ki razkrivajo manipulacijo z javnim denarjem? Koliko bi lahko prihranili?

Tega ne ve nihče. Res pa je, da že ob naključnem klikanju po Supervizorju zelo hitro naletiš na nekaj, čemur se v novinarskem žargonu reče zgodba. Težava je, ker je teh zgodb tako veliko. Že če se lotiš odkrivanja nasprotja interesov, naletiš na nekaj tisoč sumov kršitev. Toda kaj narediti s tolikšno množico sumljivih poslov? Kaj bi se zgodilo, če bi denimo vložili 4000 ovadb? 4000 kršitev ni posamičen eksces.

Opazili smo zanimiv vzorec: nekatera podjetja, ki dobijo proračunski denar, tega v zelo kratkem času prelijejo v davčno oazo. Ena nadgradnja je omogočala izvoz baz - upali smo, da bo še kdo kaj naredil z objavljenimi podatki. Ko je začela davčna uprava objavljati podatke o davčnih dolžnikih, smo ugotavljali, koliko denarja dobijo iz proračuna davčni dolžniki. Obstaja veliko davčnih dolžnikov, ki iz javnih virov dobivajo zneske, ki drastično presegajo višino njihovega davčnega dolga.

Ko smo proračunske podatke povezali s podatki sodnega registra, smo našli kup predstojnikov državnih organov, ki so bili tudi direktorji, ustanovitelji ali lastniki zasebnih podjetij, in so poslovali s sabo. Tega je še veliko. KPK-jev seznam omejitev poslovanja smo primerjali s podatkovno bazo o finančnih transakcijah in našli nekaj tisoč kršitev, ki niso bile nikoli zares pojasnjene. Ko smo primerjali podatke o javnih naročilih in proračunskih transakcijah, smo ugotovili, da v tej državi večino naročil za visoke vsote oddamo edinemu ponudniku ... Ugotovili smo, denimo, da pri poslovanju z državo niti ni tako zelo pomembno, kdo je lastnik podjetja. Precej bolj pomembno pa je, kdo je direktor podjetja. Ko je direktor zapustil podjetje in šel nekam drugam, se je z njim selil tudi proračunski denar. Naleteli smo na junake, ki so vodili betonarno. In betonarna je dobivala javni denar. Potem so dali odpoved in vodili cvetličarno. In javni denar se je selil za njimi.

meteorit ::

Pozdravljeni,
rad bi izračunal kolikšna je efektivna obdavčitev določenega zneska za normiran SP. Kot efektivna je tukaj mišljeno dohodnina+morebitno povečanje prispevkov v naslednjem letu. Po domače, če letos zaslušim X več, koliko Y več bom moral plačat državi. Za akontacijo dohodnine je formula preprosta, zatakne pa se mi za prispevke, oz. pri izračunu zavarovalne osnove, sploh v primeru da je SP ni odprt celo leto. Gledal sem svoje obrazce za nazaj in mi iz davčne osnove in plačanih prispevkov za lani nikakor ne uspe dobiti iste zavarovalne osnove, kot jo imam letos.
Če kdo ve: lani sem v M mesecih (manj kot 12) pridelal D davčno osnovo in plačal P prispevkov. Kako iz tega dobim letošnjo zavarovalno osnovo Z? V 145. členu ZPIZ2 piše
Zavarovalna osnova je dobiček zavarovanca, ugotovljen v skladu z zakonom, ki ureja dohodnino, v katerem niso upoštevani obračunani prispevki za obvezno socialno zavarovanje ter znižanje in povečanje davčne osnove, preračunan na mesec. Za zavarovance iz 15. člena tega zakona se tako ugotovljeni dobiček za določitev zavarovalne osnove iz prejšnjega odstavka zniža za 25 %.
, vendar mi nikakor ne uspe pravilno obrnit cifer.
Hvala za pomoč.

pingme ::

(D+P) * 0,75 / 12, da dobiš za posamezni mesec. Obstaja pa minumum in maksimum, poleg tega je letos še obvezni zdravstveni prispevek (35EUR), kmalu pride pa še dolgotrajna oskrba, pa povišanje stopenj za PIZ, ...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

D3m ::

8-O
|HP EliteBook|R5 6650U|

pingme je izjavil:

(D+P) * 0,75 / 12, da dobiš za posamezni mesec. Obstaja pa minumum in maksimum, poleg tega je letos še obvezni zdravstveni prispevek (35EUR), kmalu pride pa še dolgotrajna oskrba, pa povišanje stopenj za PIZ, ...

Sem preveril tudi to, meni se ne izide.
Še bolj konkretno, na obrazcu DDD_DDD za lani imam:
- Pod II -> Vrsta obveznega socialnega zavarovanja: iz naslova opravljanja dejavnosti P eur
- Pod VI -> 13. Davčna osnova: D eur
- Pod VI -> 28. OSNOVA ZA DOLOČITEV AKONTACIJE ALI PREDHODNE AKONTACIJE: OD eur
Na obrazcih PODO_OPSVZ pa imam kot 105 - Polna zavarovalna osnova: Z eur

Preveril sem vse kombinacije seštevanj in množenj z 0.75 ki so mi prišle na pamet, ampak nikakor ne pridem do zneska Z.
Če ima to kaj vpliva, lani sem SP odprl z majem, tako da sem imel do letos maja del prispevkov znižan za 50%, do naslednjega maja pa imam še za 30%.

delavec44 ::

In si preveril, da nimaš minimalnih prispevkov in brez veze računaš?

delavec44 je izjavil:

In si preveril, da nimaš minimalnih prispevkov in brez veze računaš?

Sem preveril ja, nimam.

Če si odprl z majem, potem verjetno ne deliš z 12, da dobiš mesečni znesek. Preveri točki 29 in 30 za akontacijo - za kakšen faktor se razlikujeta?

meteorit je izjavil:

pingme je izjavil:

Sem preveril tudi to, meni se ne izide.
Še bolj konkretno, na obrazcu DDD_DDD za lani imam:
- Pod II -> Vrsta obveznega socialnega zavarovanja: iz naslova opravljanja dejavnosti P eur
- Pod VI -> 13. Davčna osnova: D eur
- Pod VI -> 28. OSNOVA ZA DOLOČITEV AKONTACIJE ALI PREDHODNE AKONTACIJE: OD eur
Na obrazcih PODO_OPSVZ pa imam kot 105 - Polna zavarovalna osnova: Z eur

Preveril sem vse kombinacije seštevanj in množenj z 0.75 ki so mi prišle na pamet, ampak nikakor ne pridem do zneska Z.
Če ima to kaj vpliva, lani sem SP odprl z majem, tako da sem imel do letos maja del prispevkov znižan za 50%, do naslednjega maja pa imam še za 30%.

Ok, končno mi je uspelo:
Ob predpostavki da je M število mesecev v leto kolikor je bil SP odprt, in ob upoštevanju zgornjih spremenljivk je formula:
(D + P) * (12/M) * 0.75
Formula je kar logična, najbrž sem narobe izračunal 12/M kot M/12 pa se mi ni izšlo, hvala vsem za pomoč.

eEdbM ::

matic492 je izjavil:

Bomo kmalu deležni kakšnih medijskih uravnoteževalnih sadov tiste zlite baze v obtoku?

eEdbM je izjavil:

matic492 je izjavil:

Bomo kmalu deležni kakšnih medijskih uravnoteževalnih sadov tiste zlite baze v obtoku?

Hehe, ni še nič preveč zanimivega.

Geho ::

matic492 je izjavil:

Ne vem če je že bilo objavljeno, samo tolko da mate lepo spisano, če rabite kam kopirat :)

https://zdss.si/ZDSSFORUMQ/pripombe-na-...

Glede znižanja praga za vstop in ohranitev statusa normiranca

V Predlogu spremembe Zakona o dohodnini je zakonodajalec predlagal znižanje praga za vstop in ohranitev statusa normiranca iz dosedanjih 150.000 EUR povprečnih prihodkov za zadnji dve leti na 60.000 EUR. Zakonodajalec je to spremembo argumentiral z razlogom da naj bi se v preteklosti izkazalo da se sistem normiranih odhodkov v večji meri uporablja kot instrument zniževanja davčnih obveznosti.

Menimo, da je nameravana sprememba nepotrebna in v nasprotju z ekonomsko logiko, saj bo po naši oceni povzročila znižanje prihodkov v Proračun RS iz naslova dohodnine v prihodnje in s tem obratni učinek kot ga želi zakonodajalec z napovedano spremembo. Kljub temu, da je zakonodajalec v Predlogu zakona navedel vrsto statističnih podatkov v prid znižanju praga za vstop in ohranitev statusa normiranca, pa je spregledal ključno dejstvo, ki govori v prid temu sistemu in ki je za presojo ključno. Namreč kot izhaja iz Letnega poročila Finančne uprave Republike Slovenije za leto 2023, so s.p. v letu 2022 izkazali skupaj za 9.094.828.594 EUR prihodkov, od tega normiranci v višini 2.232.242.227 EUR. Glede na višino prihodkov podjetnikov za leto 2022 so tako normiranci izkazali za dobrih 25 % vseh prihodkov s.p., pri čemer pa je zanimiv podatek ta, da je višina izkazane davčne osnove med rednimi s.p. in normiranci praktično enaka. Po podatkih FURS je bil skupni znesek izkazane davčne osnove podjetnikov 1.129.408.825 EUR, od tega na normirance odpade 522.068.542 EUR. Gledano procentualno so tako normiranci ustvarili dobrih 46 % davčne osnove vseh s.p. v Sloveniji za leto 2022. Še bolj zgovoren je podatek o dejansko plačanem davku, kjer je razmerje med klasičnimi in normiranimi s.p. še bolj nenavadno. Po podatkih FURS za 2022 so namreč normirani s.p. plačali več dohodnine od klasičnih s.p. pri tem je razmerje kar 58 % / 42 % v prid normirancev. Gledano čez dejanske številke izhaja, da so normiranci za leta 2022 plačali za dobrih 104 milijone EUR dohodnine, klasični s.p. za samo slabih 75 milijonov EUR. To pomeni da so upoštevaje razmerje med davkom in ustvarjenimi prihodki normirani s.p. plačali efektivno 4,67 % davka na ustvarjene prihodke klasični s.p. za zgolj 1,09 %.

Glede uporabe sistema normiranih s.p.-jev kot instrumenta za zniževanje davčnih obveznosti

Ni torej na mestu očitek zakonodajalca da se sistem normiranca v večji meri uporablja kot instrument izogibanja davkom, ravno nasprotno dejanski podatki dajejo slutiti da se zavezanci v večji meri davkom izogibajo v tistih primerih, ko imajo svoje poslovanje organizirano kot klasični s.p.

Pa tudi sicer, če bi držala navedba zakonodajalca, da se sistem normiranega s.p. uporablja kot instrument za izogibanje davkom, predlagana sprememba po naši oceni te anomalije ne bi odpravila. Javni podatki o višini plač v poklicih, kjer bi lahko prihajalo do izogibanja davkom na račun tega, da se formalno preide v sistem normiranca kažejo na to, da bi posamezniki še vedno našli načine za zmanjšanje davčnih obveznosti.

PS: Če ma kdo cajt tole skompijlat v kako SQL bazo in naredit kakšno bolj kompleksno analizo, jaz sem porabil 15 minut "ročno" in sem najdel vsaj še 1 firmo, ki je bila uporabljane samo za pranje denarja. Spet je skrival ime firme z znanim imenom - "Frutas argentina" je podjetje, ki prodaja sadje v argentini, tile Štajcer & co pa samo naredijo firmo s podobnim imenom v Belizeju in lepo izdajajo račune.

https://www.gov.si/teme/preprecevanje-p...

Proti dnu strani imaste excel file z vsemi tveganimi nakazili od leta 2012 do 2023. Fajn bi blo kej najdit za malo resetirat pozornost na twitterju :)

Temu se reče kreativno računovodstvo... :))

Oktan ::

Zdravo, s 1.7.2024 sem odprl polni normirani s.p. Nastavil sem si prejem e-računa za prispevke in danes tudi prejel prvega v NLB klik za plačilo prispevkov za julij.
Vendar je nekdo na tej temi napisal da zraven prišteto pride tudi za plačilo akontacije dohodnine kar pa se pri meni ni zgodilo.

Pri odpiranju sp sem napovedal 12.000 do konca leta in na SPOT vlogi so mi napisali izračun (spodaj).

1. Ali moram zdaj sam plačati obrok mesečne akontacije 96EUR ali se slučajno plača vse skupaj po oddaji letnega obračuna?

2. Zakaj so mi za obdobje od odprtja do konca leta zaračunali da je mesečno 96EUR če je od 1.julija do 31.decembra 6 mesecev in je 480EUR/6=80EUR
(480EUR/5=96EUR je pa za 5 mesecev)

Predvideni davčno priznani prihodki oziroma 12.000,00 EUR
Normirani odhodki 9.600,00 EUR
Predvidena davčna osnova 2.400,00 EUR
Predvidena osnova za določitev akontacije 5.760,00 EUR (letna)
Predvidena letna akontacija 1.152,00 EUR
Višina akontacije za obdobje 480,00 EUR
Mesečni obrok akontacije 96,00 EUR

Kaj si kompliciraš življenje za 16€ razlike na mesec, itak boš dobil razliko vrnjeno, če je preveč, tistih 50 evričev.

Akontacijo moraš pa seveda plačevati vsak mesec.

Legon ::

Akontacijo se placuje v naprej in jo bos placal 5x (avgust-december). Za akontacijo ne odobis avtomaticno generirane poloznice ampak moras sam placat, vsak mesec.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Vanquish ::

Oktan je izjavil:

Zdravo, s 1.7.2024 sem odprl polni normirani s.p. Nastavil sem si prejem e-računa za prispevke in danes tudi prejel prvega v NLB klik za plačilo prispevkov za julij.
Vendar je nekdo na tej temi napisal da zraven prišteto pride tudi za plačilo akontacije dohodnine kar pa se pri meni ni zgodilo.

Pri odpiranju sp sem napovedal 12.000 do konca leta in na SPOT vlogi so mi napisali izračun (spodaj).

1. Ali moram zdaj sam plačati obrok mesečne akontacije 96EUR ali se slučajno plača vse skupaj po oddaji letnega obračuna?

2. Zakaj so mi za obdobje od odprtja do konca leta zaračunali da je mesečno 96EUR če je od 1.julija do 31.decembra 6 mesecev in je 480EUR/6=80EUR
(480EUR/5=96EUR je pa za 5 mesecev)

Predvideni davčno priznani prihodki oziroma 12.000,00 EUR
Normirani odhodki 9.600,00 EUR
Predvidena davčna osnova 2.400,00 EUR
Predvidena osnova za določitev akontacije 5.760,00 EUR (letna)
Predvidena letna akontacija 1.152,00 EUR
Višina akontacije za obdobje 480,00 EUR
Mesečni obrok akontacije 96,00 EUR

si sigurno, da si polno normiran s.p.? Namrec za to je pogoj, da si v sistemu 9 mescev kar pa je nemogoce v tem letu.
Z 12.000€ naceloma ne bi smelo biti tezav, ampak bodi vseeno pozoren, da ne bos imel status kot ga tu navajas.

Sploh ni možno, da je polno normiran sp če je odprl Julija SP. Ker je manj kot 9 mescev do konca leta. Ampak irelevantno za 12k ja.

Pač mešamo izraze. Verjetno je "zaposlen" v svojem SPju in zato je napisal "polni". Glede na davke je seveda na istem kot popoldanci, bo pa seveda še vedno normalno prispevke plačeval kot ne-popoladnski.

Zgodovina sprememb…

Oktan ::

Mislil sem to da nisem popoldanski sp ja, za to da nisem 9 mesecev in da bom obdavčen kot popoldanski sp tudi vem hvala.

V e-davkih pod kartico zavezanca se tudi ni nikjer pojavila akontacija zato me je malo zmedlo. Čeprav tudi za prispevke nič ne piše pod kartico in se je samo pod vloženimi dokumenti pojavil obrazec...

Seveda si ne bom kompliciral življenja in plačal 96€.

Hvala za odgovore. Lp

Legon je izjavil:

Akontacijo se placuje v naprej in jo bos placal 5x (avgust-december). Za akontacijo ne odobis avtomaticno generirane poloznice ampak moras sam placat, vsak mesec.

Ni res, odkar so tudi akontacijo prestavili na 20-tega v mesecu (prej je bilo do 10-tega), pride e-račun skupaj za prispevke in akontacijo.
Sicer imam še vedno naročen e-račun, ampak plačujem raje sam okoli 12-tega v mesecu čez Flik, ker pride e-račun zelo pozno, včasih celo zadnji dan, pa e-banka (vsaj Klik) ne generira nobenega push obvestila in moraš potem sam preverjati.

Oktan je izjavil:

V e-davkih pod kartico zavezanca se tudi ni nikjer pojavila akontacija zato me je malo zmedlo. Čeprav tudi za prispevke nič ne piše pod kartico in se je samo pod vloženimi dokumenti pojavil obrazec... Lp

To je čudno da ni akontacije v e-davkih, ker rok plačila je 20 v mesecu, kot je zgoraj napisal. Ampak če ni v kartici zavezanca, potem te tudi terjali ne bojo, tako da spremljaj kartico zavezanca, sej če par dni zamudiš je vseeno, pa obresti bojo dobesedno 1 cent ali nekaj takega.

Jaz tudi ko sem prvič SP odprl nisem vedel, da moram plačat akontacijo (ker sem odprl SP čisto konc leta, novembra) oziroma je blo neki čudnega, pa sem dobil 2 tedna kasnej opomin po pošti in plačal, ni pa blo nobenih težav s tem, prvič te ne bojo v zapor poslal hehe.

Zgodovina sprememb…

https://www.finance.si/furs-je-nekateri...

Se me ne tiče, ampak sem vesel za vse, ki jih to zadeva.

Vrhovno sodišče je dalo prav normirancem: starševsko varstvo se šteje kot polno zavarovanje, zato mora Furs tudi tako zavarovanim normirancem priznati najvišje normirane odhodke. A zapleti se nadaljujejo, saj je vlada spremenila zakon in Furs spet priznava manj odhodkov.

Mato989 ::

Kdo ma cel topic?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mato989 je izjavil:

Kdo ma cel topic?

kikach ::

Bo kdo odgovarja za to? Seveda ne, karavana pleše dalje ti, ki so pa bili okradeni in koliko nas še ni izkoristilo te možnosti, ki bi jo lahko pa se j*** vsem.

eEdbM ::

kikach je izjavil:

nas še ni izkoristilo te možnosti, ki bi jo lahko pa se j*** vsem.

Ko bi se jim vsem vsaj samo j***, še prav privoščijo ti in te zajebavajo na sredo čela, tudi na forumih kot je ta :D

Škoda, da favšija ni energent, ker sicer ne bi rabili NEK in TEŠ, niti PV, pa še polnilnic za avte ne bi bilo potrebno iskat, samo nekam bi si kabel vtaknili.

matic492 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kdo ma cel topic?

Se ti ljubi se clanek z obrestnimi merami nalepit? :D Hvala

Pat_MaGroin je izjavil:

Ne vem kerega misliš, daš link?

matic492 je izjavil:

Pat_MaGroin je izjavil:

Ne vem kerega misliš, daš link?

https://www.finance.si/20-konkretnih-pr...

Hvala!

kikach je izjavil:

Bo kdo odgovarja za to? Seveda ne, karavana pleše dalje ti, ki so pa bili okradeni in koliko nas še ni izkoristilo te možnosti, ki bi jo lahko pa se j*** vsem.

Jaz upam, da se najde kak dober odvetnik in stoži državo, si bodo hitro na FURSU zapomnili, da se ne morejo zajebavat.

Samo v imenu koga bo tožil? Kako bodo povrnili tistim, ki so hoteli izkoristiti možnost pa niso mogli? Jim bodo dali prosti čas, pa otroke pomladili nazaj?

Najmanj kar je, bi moral kdo izgubiti službo. Pa že to je pri nas nemogoče v JU.

kikach ::

delavec44 je izjavil:

Samo v imenu koga bo tožil? Kako bodo povrnili tistim, ki so hoteli izkoristiti možnost pa niso mogli? Jim bodo dali prosti čas, pa otroke pomladili nazaj?

Najmanj kar je, bi moral kdo izgubiti službo. Pa že to je pri nas nemogoče v JU.

Se strinjam 100%. Karavana gre dalje noben od nas ne štrajka, kolesari itd.

delavec44 je izjavil:

Takim bi pač morali kompenzirat to z 1k za vsak dan ki jim je bilo vzeto pa je.

delavec44 je izjavil:

Tožbe v imenu oškodovancev, da se jim vrne nazaj preveč plačana dohodnina in da FURS pravilno obračuna davek!

Geho je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Tožbe v imenu oškodovancev, da se jim vrne nazaj preveč plačana dohodnina in da FURS pravilno obračuna davek!

Problem je kdo bo vrnil čas z otrokom ;)

Pa kdo bo vrnil stres

TO bi morala biti odškodnina

Geho je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Samo če si hotel koristiti, pa nisi, ker so ti rekli da ni možno. Kako boš dokazal, da si oškodovanec. Grem takoj zraven.

Tisti, ki so se tega šli in jim je Furs narobe obračunal dohodnino, ja logično se jim poračuna. Ostali potencialni oškodovanci so pa prispevkov plačali preveč. In tu moraš najprej dati vlogo na CSD za skrajšan delovni čas in, če ti jo odobrijo šele pride na vrsto Furs.
Potem bi moral pa še delati manj kot si. Torej v praksi nemogoče realizirati razen z neko pavšalno odškodnino.

aljaž95 ::

Kako pa se da najlazje resit glede spletne prodaje in placila po povzetju?

Jaz stranki posljem racun na mail, oni placajo postarju kupnino, posta meni nakaze kupnino. Kako pa zdaj to spravis na trr in da bo vse legalno?

Po povzetju daš navadno račun v pošiljko. Kupec plača poštarju predizpolnjen UPN nalog. Na UPN je tvoj poslovni TRR. Kako drugače pošta tebi nakaže kupnino?

delavec44 je izjavil:

Po povzetju daš navadno račun v pošiljko. Kupec plača poštarju predizpolnjen UPN nalog. Na UPN je tvoj poslovni TRR. Kako drugače pošta tebi nakaže kupnino?

Kako pa potem to prikazes davcni?

Vanquish ::

Kaj kako prikazes davcni?
Sej pa dobis nakazilo na trr - od poste dobis seznam CoD in ves katere racune zapiras.

Pri preverjani od davcne jim posljes seznam in izdane racune.

Meni so se zahtevali izipisek iz banke in so mi za trr nakazila nakljicno izbrali eno par pa zahtevali racune, da preverijo ali sl bili res izdani

Po moje si v napačni temi. Sklepam, da ne boš normiranec, če se greš dropshipping. Navaden sp vodi knjige in daš pač na ustrezni konto. Računovodji neseš izpisek poslovnega TRR in uredijo.

Predlagam, da greš enkrat na spot točko. Za začetnike je zelo koristno, ti zastonj razložijo take zadeve.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Po moje si v napačni temi. Sklepam, da ne boš normiranec, če se greš dropshipping. Navaden sp vodi knjige in daš pač na ustrezni konto. Računovodji neseš izpisek poslovnega TRR in uredijo.

Predlagam, da greš enkrat na spot točko. Za začetnike je zelo koristno, ti zastonj razložijo take zadeve.

Bom moral res na spot tocko ja...

Zakaj pa ne normiranec za dropshipping?

jest10 ::

aljaž95 je izjavil:

Zakaj pa ne normiranec za dropshipping?

Ker te pride ceneje navaden S.P. Razen če pričakuješ nad ene 25k čistega dobička.

Kar nabaviš za preprodajo, ti gre vse v stroške.

80% stroskov ja ampak ostalih stroskov nimam skoraj nic.

Primer ce jaz nabavim izdelek za 390€ in ga prodam za 590€.

Mi drzava prizna 310€ stroskov. In ce prodam 5 izdelkov na mesec je to 1950€ stroskov in imam pol 1000€ dobicka, kateri je se potem obdavcen z 200€ in mi ostane 800€.

In ne vem kje naj najdem stroske pri spletni prodaji, elektrika, telefon, internet, spletna stran...drugo pa ni. Ali narobe razmisljam?

Davek ni 20% pri navadnih SPjih, ampak je dohodninska lestvica. 20% je samo pri normirancih.

Drugače so pa stroški to ja, lahko si kupiš nov računalnik, telefon itd, to je pa tut to.

Brez tega da komentiram, da dropshipping v letu 2024 ti bo zelo težko kaj zaslužit, ker je ta vlak odpeljal že skoraj 10 let nazaj, normiranc postani če imaš maržo večjo od 20% (ker 80% je priznanih stroškov) in promet < 60k na leto (računam da bo nov zakon sprejet). Če imaš manjše marže kot 20%, potem navadni SP, ker boš imel višje stroške tam.

Zgodovina sprememb…

Kanban ::

Če si normiranc in prodaš 5 izdelkov na mesec, boš imel konec leta 35400eur prihodkov, 7080eur dobička, na kar boš plačal 1416eur dohodnine.

Če nisi normiranc, boš v isti zgodbi imel 35400eur prihodkov, 23400eur stroškov, 12k dobička pa ti bo šlo v dohodninsko lestvico. Po olajšavi boš plačal cca 1200eur dohodnine. Pa verjetno je stroškov še kaj več, ker v obeh primerih boš (glede na izkazano znanje) potreboval računovodstvo, pa kakšen telefon, laptop etc
««
230 / 280
»»