» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
226 / 280
»»

x3ca ::

Nazadnje je bilo tako, da so precej popustili pri spremembah za normirance. Fingers crossed.

Mato989 ::

matic492 je izjavil:

sunsun je izjavil:

Brezveze se sekirat vnaprej. Bomo videli ko bo čas za to. Pripravljen moraš imeti samo plan B če se zgodi najslabše. Pri meni je to selitev podjetja v tujino.

Zajebavajo narod po nepotrebnem, avgust je že, do konca leta še 4 mesece (also fuck, včeri je blo 2020), če hočem naredit pravno nasledstvo SP -> DOO piše v zakonu, da moram 3 mesece prej obvestit vse, s katerimi mam pogodbe sklenjene, torej teoretično to pomeni da morš v naslednjih 2 tednih vedet kaj in kako, če ne si v tem primeru že v prekšrku... In kaj če bo zakon spet sprejet decembra, bomo vsi med prazniki frantično rihtali DOOje zadnji moment.

Meni so sicer zdaj na banki rekli, da ne bojo težili, ampak daj ne me jebat, ne more država zadnji moment delat tako ogromnih sprememb na SPjih. V pogodbi za računovodstvo mi piše da moram 6 MESECEV prej odpovedat pogodbo, jebena država se pa spomne zadnji moment delat te spremembe. Ko v vrtcu resno.

Kdor je volu jebenga Goloba upam da vsakič ko stopijo v sobo, pozabijo zakaj so hotel v sobo in da se jim trepalnica vsak dan zjutraj zatakne.

No 3 mesece prej je oktober, november, december... torej tehnično gledano moraš vedet do 30.9.2024... oz ajde 29.9... računovodstvo pa si sam sklenil tako pogodbo... jaz recimo je nimam :D

Se pa overall seveda popolnoma strinjam s tabo.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Okapi ::

Mato989 je izjavil:

kzzzz je izjavil:

Simič & partnerji se ne strinjajo s tabo: https://simic-partnerji.si/2024/08/02/n...

Simič je pač z neumno razlago naredil sebe za bedaka... Pomisli kako bi bil njegov argument če bi vlada sprejela zakon da se normiran s.p. ukinja z 1.1.2025... Kako točno bi to VPLIVALO na poslovno leto 2024...

A bolj neumnega primera si nisi uspel izmisliti. Če bi VSE normirance ukiniki, to v popolnoma ničemer ne vpliva za nazaj.

Boljši primer bi bil, da bi s 1.1. 2025 povišali davke, in bi to veljalo tudi za prihodke iz 2024 (ker obračun za 2024 se dela šele marca, ko bi zakon že veljal). Boš sedaj rekel, da bi tudi to bilo v redu?

Če bi recimo od 1.1. 2023 do sedaj zaslužil 59.000 evrov, bi bilo ZELO koristno vedeti, kako bodo zakon razlagali. Ker če ga bodo za nazaj, se lahko odločiš, da do konca leta ne boš več delal. Ker nimaš tega podatka, se lahko zgodi, da mejo presežeš za par evrov, in izpadeš iz ugodnega načina obdavčevanja. Samo zato, ker niso pravočasno sporočila, kako se bo zakon upošteval. Sem kar precej prepričan, da bi na ustavnem sodišču uspel s pritožbo.

Mato989 je izjavil:

Po tej logiki bi bilo protiustavno kadarkoli ukinit normirance, ker nisi mogel vedeti prejšnje leto, da bo naslednje leto ukinjeno.

Tako... po tej logiki če bi danes hotli ukinit normiranca bi ga lahko max s 1.1.2026... kar je neumnost... pa še potem bi se našel specialec ki bi odprl 1 dan prej in bi bilo protiustavno ker on je za 2 leti splaniral prihodke...

Ne bluzi. Ukinitev (vseh) normirancev ne bi v NIČEMER poslabšala položaja tistega, ki je normiran espe odprl en dan pred sprejemom zakona. Pač bi prešel v obračunavanje stroškov. Še vedno bi bil na boljšem, kot če bi en dan prej odpr espe z obračunavanjem stroškov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

A bolj neumnega primera si nisi uspel izmisliti. Če bi VSE normirance ukiniki, to v popolnoma ničemer ne vpliva za nazaj.

Saj tudi zdaj ne vpliva... za njega se pač UKINE normiran s.p. kot bi se enako če bi jih dejansko ukinili...

Boljši primer bi bil, da bi s 1.1. 2025 povišali davke, in bi to veljalo tudi za prihodke iz 2024 (ker obračun za 2024 se dela šele marca, ko bi zakon že veljal). Boš sedaj rekel, da bi tudi to bilo v redu?

Seveda bi to bilo proti ustavno... ker bi posegalo na prihodke v 2024... normiran s.p. pa se UKINJA ZA NAPREJ ne za nazaj za tiste ki SO presegli... to ni dodatno breme, lahko celo plačajo manj davka...

Če bi recimo od 1.1. 2023 do sedaj zaslužil 59.000 evrov, bi bilo ZELO koristno vedeti, kako bodo zakon razlagali. Ker če ga bodo za nazaj, se lahko odločiš, da do konca leta ne boš več delal. Ker nimaš tega podatka, se lahko zgodi, da mejo presežeš za par evrov, in izpadeš iz ugodnega načina obdavčevanja. Samo zato, ker niso pravočasno sporočila, kako se bo zakon upošteval. Sem kar precej prepričan, da bi na ustavnem sodišču uspel s pritožbo.

Neumnost... sicer to da bi bilo koristno vedeti se strinjam, ampak tebi z ničemer v tem zakonu ne posegajo v davčno leto 2024... ti lahko narediš letos 1 EUR ali pa 2 mil... zgubil boš status pa za NAPREJ ne za nazaj

Če bi te pa dodatno OBDAVČILI kot si dal primer ti pa je to NEPOSREDEN davek na PRIDELAN DOHODEK v davčnem letu 2024... to pa je protiustavno ja... in tega seveda ne bo... vsi dodatni davki bodo prišli v 2025 ne v 2024...

Ne bluzi. Ukinitev (vseh) normirancev ne bi v NIČEMER poslabšala položaja tistega, ki je normiran espe odprl en dan pred sprejemom zakona. Pač bi prešel v obračunavanje stroškov. Še vedno bi bil na boljšem, kot če bi en dan prej odpr espe z obračunavanjem stroškov.

No torej tudi ne bo nobenemu poslabšala leta 2024 če bo s 1.1.2025 zgubil status kajne?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

jan_g ::

V normalnih okoliščinah in pri normalnih politikih se take spremembe izvaja postopoma. Npr. ta primer, ki ga navaja Mato, da bi normirance ukinili. To se ne naredi iz danes na jutri, temveč postopoma. Saj ta predlog zgleda kot neka vmesna stopnja k ukinitvi, samo je preveč in prehitro. Razumem, da so normiranci trn v peti tej politični opciji in se bom pač prilagodil. Ampak vsaj zame osebno bi bilo dosti lažje, če bi zniževali bolj postopoma (recimo 20% dol vsako leto naslednjih 5 let).

jan_g je izjavil:

V normalnih okoliščinah in pri normalnih politikih se take spremembe izvaja postopoma. Npr. ta primer, ki ga navaja Mato, da bi normirance ukinili. To se ne naredi iz danes na jutri, temveč postopoma. Saj ta predlog zgleda kot neka vmesna stopnja k ukinitvi, samo je preveč in prehitro. Razumem, da so normiranci trn v peti tej politični opciji in se bom pač prilagodil. Ampak vsaj zame osebno bi bilo dosti lažje, če bi zniževali bolj postopoma (recimo 20% dol vsako leto naslednjih 5 let).

Seveda se ne naredi, ampak glavno vprašanje je kako vpliva ukinited 1.1.2025 na davčno leto 2024 ker defakto je primer ko ima nekdo 59.000 EUR in preseže drug mesec za njega 1.1.2025 potem UKINITEV...

eEdbM ::

Okapi je izjavil:

Saj to sem napisal, da še ne vedo - ko je Gort napisal, da so mu Fursu pa že povedali, da bo veljalo za nazaj.

Verjetno. Ampak veljati za nazaj napiši raje 'vključuje prihodke zadnjih dveh let'. Že itak imamo dovolj zmede, morda nas kak asteroid odreši, tudi dinozavre je.

najbolje bi bilo da bi normirance končno uredili enkrat za vselej... jaz osebno bi dal na 100k letno in 300k v 2 letih to je dobra meja... samo izračun davkov in prispevkov bi spremenil... in sicer

1. davek bi bil flat rate 5% do 100k in 25% na vse nad 100k
2. prispevke bi pa fiksno določil take da po 40 letih dobiš 800 EUR penzije in potem vsako leto dvignil glede na dvig minimalca (procentualno)

bigruno ::

Eno konstruktivno vprašanje.
Če je zakon sprejet. In nam torej spremenijo spje iz normiranih v navadne.
Se prispevki za 2025 izračunajo po formuli iz normiranega s.p.-ja za leto 2024?

matic492 ::

Ja, ker je to vseeno tvoj lanski dobiček, na to si plačal davek.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

kzzzz ::

A imamo kak fajn kalkulator za nenormirane s.p.?

Mato989 je izjavil:

Saj tudi zdaj ne vpliva... za njega se pač UKINE normiran s.p. kot bi se enako če bi jih dejansko ukinili...

Zakaj se delaš neumnega? Meja za normirance je postavljena, da lahko planiraš svoje prihodke in si ne poslabšaš položaja v prihodnje. Jaz zdaj vem, da ne smem zaslužit več kot 100.000 (ali kolikor je pač sedaj meja), da v prihodnosti ne bom izpadel iz zame ugodnejšega davčnega sistema. Če sedaj ne vem, kako bo moje sedanje poslovanje vplivalo na prihodnost, in bi lahko ravnal drugače, če bi informacijo imel, bi to informacijo moral imeti.

Če bi ukinili VSE normirance, potem s sedanjim poslovanjem nikakor ne morem spremeniti svojega prihodnjega položaja in ta zakon torej nima nobenega vpliva za nazaj. Ker pa ne bodo ukinili vseh, bi veljavnost zakona za nazaj močno poslabšala prihodnji položaj nekaterih. In sprejemati zakone, ki z vplivom na preteklost slabšajo položaj za naprej, se naj ne bi smelo.

kzzzz je izjavil:

A imamo kak fajn kalkulator za nenormirane s.p.?

Ne obstaja, ker ima vsak svoje stroške.

Vpiši notri izračun dohodnine 2024 in pred tem odštej svoje stroške (torej v najslabšem primeru vplačani prispevki.)

bigruno ::

matic492 je izjavil:

To je potem tak ogromen no-go za tiste ki zaslužimo več od 60k.
Potem je edina možnost doo ali selitev k južnim sosedom.

Okapi je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zakaj se delaš neumnega? Meja za normirance je postavljena, da lahko planiraš svoje prihodke in si ne poslabšaš položaja v prihodnje. Jaz zdaj vem, da ne smem zaslužit več kot 100.000 (ali kolikor je pač sedaj meja), da v prihodnosti ne bom izpadel iz zame ugodnejšega davčnega sistema. Če sedaj ne vem, kako bo moje sedanje poslovanje vplivalo na prihodnost, in bi lahko ravnal drugače, če bi informacijo imel, bi to informacijo moral imeti.

Če bi ukinili VSE normirance, potem s sedanjim poslovanjem nikakor ne morem spremeniti svojega prihodnjega položaja in ta zakon torej nima nobenega vpliva za nazaj. Ker pa ne bodo ukinili vseh, bi veljavnost zakona za nazaj močno poslabšala prihodnji položaj nekaterih. In sprejemati zakone, ki z vplivom na preteklost slabšajo položaj za naprej, se naj ne bi smelo.

Ampak kdo pa pravi da se ti bo poslabšalo? Lahko se ti bo izboljšalo... lahko bi več stvari dal v stroške kot sploh veš in plačal manj davka... v povprečju normiranec plača VEČ procentov davka (efektivne obdavčitve) kot nenormirane pravne osebe... kaj ti to pove? Da torej normiranci z vidika davkov so že itak na slabšem in če greš na nenormiranca boš torej izboljšal svoj položaj >:D

eEdbM ::

Mato989 je izjavil:

Da torej normiranci z vidika davkov so že itak na slabšem in če greš na nenormiranca boš torej izboljšal svoj položaj >:D

Normiranec načeloma nima posebnih stroškov, samo za mizo sedi in 'piše', dodana vrednost je med ušesi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

delavec44 ::

matic492 je izjavil:

V pogodbi za računovodstvo mi piše da moram 6 MESECEV prej odpovedat pogodbo, jebena država se pa spomne zadnji moment delat te spremembe. Ko v vrtcu resno.

In če firmo zapreš/propadeš kaj potem naredijo s tabo?

bigruno je izjavil:

matic492 je izjavil:

To je potem tak ogromen no-go za tiste ki zaslužimo več od 60k.
Potem je edina možnost doo ali selitev k južnim sosedom.

Ne? Prispevki pri 60k so še vedno praktično minimalni. Visoke prispevke bi imel samo tam nad 100k letno.

Predvidevam da mešaš promet z dobičkom... normiran SP ima 80% priznanih stroškov, tvoj dobiček pri 60k na normirancu je samo nekaj čez 10 jurjev.

BI pa imel potem leta 2026 ogromne prispevke ja, če bi imel samo 10-20% poslovanja stroškov.

Računaj pa približno 50% bi šlo državi, kot smo že pisali, normiranc pri 60k ima približno isti NETO kot navaden SP pri 90k (brez ostalih stroškov)

delavec44 je izjavil:

matic492 je izjavil:

V pogodbi za računovodstvo mi piše da moram 6 MESECEV prej odpovedat pogodbo, jebena država se pa spomne zadnji moment delat te spremembe. Ko v vrtcu resno.

In če firmo zapreš/propadeš kaj potem naredijo s tabo?

Sem že razmišljal to ja, ne vem :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Mato989 je izjavil:

Neumnost... sicer to da bi bilo koristno vedeti se strinjam,

:D Sedaj si ravnokar potrdil, da kvasaš bedarije.

Če bi bilo koristno vedeti, kako bo zakon veljal, pomeni, da je škodljivo tega ne vedeti. In sprejemati zakone, ki imajo lahko škodljive posledice, če glede veljavnosti zakona nisi pravočasno obveščen, je neustavno.

V starih časih smo imeli tajni uradni list, v katerem so bili zakoni in odloki, za katere nisi vedel.>:D

Okapi je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če bi bilo koristno vedeti, kako bo zakon veljal, pomeni, da je škodljivo tega ne vedeti. In sprejemati zakone, ki imajo lahko škodljive posledice, če glede veljavnosti zakona nisi pravočasno obveščen, je neustavno.

V starih časih smo imeli tajni uradni list, v katerem so bili zakoni in odloki, za katere nisi vedel.>:D

Če je nekaj koristno pa ne veš še ni protiustavno, tu je bistvo... Koristno bi tudi bilo vedeti če bo obdavčitev nepremičnin, pa zato nikakor ni protiustavno če sprejemjo zdaj obdavčitev nepremičnin jaz pa tega leta 2019 nisem vedel... če bi to takrat vedel morda ne bi kupil

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

matic492 je izjavil:

S.P. odgovarja z vsem svojim premoženjem. To ni tako kot d.o.o., ki gre v stečaj in ostanejo upniki brez vsega.

Okapi je izjavil:

matic492 je izjavil:

S.P. odgovarja z vsem svojim premoženjem. To ni tako kot d.o.o., ki gre v stečaj in ostanejo upniki brez vsega.

Pa dobro, ni to poanta. Bo plačeval še 6 mesecev računovodstvo za firmo, ki ne obstaja več? Po kakšni tarifi? To po moje ni ravno ok.

Mato989 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Če je nekaj koristno pa ne veš še ni protiustavno, tu je bistvo... Koristno bi tudi bilo vedeti če bo obdavčitev nepremičnin, pa zato nikakor ni protiustavno če sprejemjo zdaj obdavčitev nepremičnin jaz pa tega leta 2019 nisem vedel... če bi to takrat vedel morda ne bi kupil

Redko se strinjam za Matotom, ker ima za moje pojme preveč radikalne ideje, ampak tukaj si Okapi falil bistvo.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Redko se strinjam za Matotom, ker ima za moje pojme preveč radikalne ideje, ampak tukaj si Okapi falil bistvo.

Mogoče sem, mogoče nisem. Ampak glede na to, da najmanj en strokovnjak za davke (ex-direktor Fursa Simič) misli enako, in sigurno ni edini, sem z družbo enakomislečih čisto zadovoljen.

sunsun ::

Kaj pa mi z 60k+ na popoldancu? Taki smo ga šele naj.. če pride do sprejema.

kzzzz ::

Sploh ker pomoje hočejo popoldance še raje zjebat, ker so to zdravniki.

Popoldanski navaden SP sploh nima smisla pri takih cifrah, potem boljše pustit šiht in delat samo na SP, razen če dejansko imaš stroške.

Skupaj s plačo boš takoj v zadnjih dveh dohodninskih razredih 39% in 50% davka.

To je skupaj s tvojo plačo iz zaposlitve minus vplačani prispevki

Če imaš 36k bruto plače + 60k na popoldancu je torej:

698 * 12 prispevkov = 8376 = 36 + 60 - 8376= 87624 - 74160 = 13464

= 23154,4 davka + 50% od 13464 = 29886,4 dohodnine

pri 3k bruto bi vplačal delodajalec ven 5006EUR za dohodnino, tako da bi imel 24 jurjev doplačila konc leta oziroma na sp akontacijah

Zgodovina sprememb…

Že res, samo požreš vse to zaradi varnosti, ki jo predstavlja sploh če imaš familijo.

Po eni strani ni tako fejst slabo iz tega vidika, da ti popoldanski SP ne zvišuje prispevkov, ti so fiksni iz redne zaposlitve. Tako da vsaj ne boš plačeval absurdnih zneskov vsak mesec, vplačan davek se ti bo poračuanl konc leta gor/dol, tako da če se odločiš zmanjšat obseg dela in naredit samo 10 jurjev na leto na popoldancu, boš oddal ta DD-SprAkt in zmanjšal mesečna vplačila.

Tega ne morš nardit, če bi bil navaden SP, ker prispevke moraš plačevat vsak mesec glede na lanski promet.

Torej skupaj 36k + 60k = 96 - 8376 prispevkov vplačanih od plače - 29886 dohodnine = 57338 neto oziroma 40% obdavčitev (tu niso všteti prispevki delodajalca oziroma bruto bruto, potem bi blo približno +6k prispevkov delodajalca ), seveda sem si pa primer zmislil (3k bruto plača).

Ampak ja, tale računica se bliža računici polnega normiranca... tako da tudi če obrdžijo mejo 300k/ 2 leti bo normiranc hitro nesmiseln... si bo moral vsak nardit za sebe računico in kaj so sploh njegove opcije.

Zgodovina sprememb…

Kaj naj pa pišemo pod stroške? Miško, laptop,.. to ni niti za 1% stroškov, ki jih potrebujemo. Tudi če avto kupiš se to še vedno amortizira čez 4 leta.

Jaz imam papirje ready za Belize podjetje + banko tam, tako da ko/če se to uveljavi samo štartam tam in prekinem tukaj. Klientu pa samo sporočim novi račun kamor nakazuje, ker je že javil da mu je vseeno, in case closed.

Če imaš to opcijo potem go ahead, predvidveam da nisi politik ali javno izpostavljena oseba (tko da ne bo kdo mel interes raziskovat), šanse da te najdejo so minimalne... reskiraš najbolj to, da bi Belize kdaj začel sodelovat z našo vlado oziroma EU in začel posredovat podatke. Oziroma da začnejo preiskovat ali dobi inšpekcijo tvoja stranko, to je tudi opcija.

Zgodovina sprememb…

Tako ja, kot si že napisal je možnost minimalna in tudi če te dobijo so kazni zelo mile in pač plačaš to.

Ales ::

Saj ne bi plačal samo kazen temveč še vse prispevke in davke, kakor ti bi obračunali za nazaj. Se pravi, plačal bi na polno vse, kot da tega sploh ne bi počel (ali pa še več, odvisno kako obračunajo) plus kazen.

Koliko nazaj pa lahko grejo? 10 let?

Ales je izjavil:

Saj ne bi plačal samo kazen temveč še vse prispevke in davke, kakor ti bi obračunali za nazaj. Se pravi, plačal bi na polno vse, kot da tega sploh ne bi počel (ali pa še več, odvisno kako obračunajo) plus kazen.

To je res, ampak če oni ne morejo dobit podatkov od Belizeja torej:

Inšpektor FURSa pošlje mail na "FURS" v Belizeju: Dajte mi podatke o XY podjetju.
Odgovor inšpektorju FURSa: Ne.

Kaj se zgodi za tem ne vem, verjetno bi šlo na podlagi dokazovanja izvora premoženja, torej od kod tebi denar za novo jahto, če si imel v sloveniji prijavljenih samo XY dohodkov.

Za takšne relativno majhne zneske, o katerih se mi pogovarjamo, so šanse da se t os plho zgodi verjetno res minimalne.

delavec44 je izjavil:

Afaik 5 let za davčne stvari. Samo pranje denarja ne vem če spada pod isti statut in če bi se to smatralo kot pranje denarja... ker tistih 5 let je bolj za nabijanje stroškov na DOO pa take zadeve.

Zgodovina sprememb…

Saj to je ista varianta kot jo ima Snežič samo, da on dela to v nam bližnji državi jaz bi pa to preselil malo bolj stran. Je že kdo slišal za koga, da je bil kaznovan oz. da je moral plačati od njegovih strank?

Sej Snežiča ne kaznujejo zato, ker ima firmo v Bosni, ampak ker ne more pojasnit izvora premoženja, zato pa trdijo da je tist maseratti njegov in tisto neko posojilo mame.

To da ima podjetje v Bosni mu sploh ne morejo dokazat (ker Bosna teh podatkov uradno ne razkriva). Vsaj tako jaz to razumem.

Zgodovina sprememb…

Legon ::

Okapi je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Koristno bi bilo vedet tudi kaktere bodo loto številke na slednji teden.

Tako, da dajmo nehat s to faumo, ki nima nikakšrne pravne podlage. Za nazaj se pač nič ne spreminja s tem zakonom. Po tej zgrešeni logiki, tudi ne smejo sprejet nikakršnega zakona, ki bi ti kakorkol iposalbšal status v prihodnje, ker je po tvoje neustavno. Recimo po tej logiki ne smeno nikoli ukinit normirancev, ker bo to lahko komu škodili. Neumnost da glava peče. O veljavnosti zakona boš pravočasno obveščen in tudi boš obveščen kdaj bo začel veljat. Tukaj ne gre za nikakšne tajne uradne liste.

To, da si v normalni državi želimo stabilno gospodarsko okolje je dejstvo, ampak če nam trenutna vlada tega ni sposobna zagotovit, to še ne pomeni, da se lahko deremo, da je karkoli neustavnega. Spremembe v gospodarskem okolju so žal del poslovnega rizika in kakorkoli so nezaželjene, smo žal odaleč od tega, da je pri tem karkoli protizakonitega ali neustavnega.

matic492 je izjavil:

Ales je izjavil:

To je res, ampak če oni ne morejo dobit podatkov od Belizeja torej:

Inšpektor FURSa pošlje mail na "FURS" v Belizeju: Dajte mi podatke o XY podjetju.
Odgovor inšpektorju FURSa: Ne.

Kaj se zgodi za tem ne vem, verjetno bi šlo na podlagi dokazovanja izvora premoženja, torej od kod tebi denar za novo jahto, če si imel v sloveniji prijavljenih samo XY dohodkov.

Za takšne relativno majhne zneske, o katerih se mi pogovarjamo, so šanse da se t os plho zgodi verjetno res minimalne.

delavec44 je izjavil:

Afaik 5 let za davčne stvari. Samo pranje denarja ne vem če spada pod isti statut in če bi se to smatralo kot pranje denarja... ker tistih 5 let je bolj za nabijanje stroškov na DOO pa take zadeve.

Zastarlni roki se zakomplicirajo, ko zadeva preide iz kategorije davčnih prekrškov v kazniva dejanja. Pa tudi pet let je boleče, če ugotovijo, da si s prihodki na tuje račune presegel prag za normiranci in ti zadnjih pet let najprej obdavčijo, kot da si bil klasičen SP (praktično brez stroškov), potem ti pa seveda še prispevke poračznajo in nabijejo kazen.

Pozablja se pri teh visoko letečih idejah z off shore podjetji, da je treba:
1. spravit tja denar

Prvo je problematično, ker bo podjetje, ki ti nakazuje v Belize hitro lahko imelo davčno inšpekcijo na svoji strani in ko bodo videli nakazila za slovensko firmo na račun v Belize bodo seveda o tem obvestili FURS. Dodatno, odvisno od tega kje imaš poslovnega partnerja se lahko zatakne že prej, ker bo moral recimo oddajat rekapitualacijska poročila za DDV.

in 2. spravit denar od tam
Za par sto ali tisoč EUR je vseeno, ampak če se bo naenkrat tvoje premoženje povečalo za 100k, pa bo FURS seveda povprašal od kje se je denar znašel pri tebi. In to je večen problem zgodbic o pranju denarja. V neki točki ko hočeš od vsega utajenega premoženja nekaj imet postane hitro očitno, da tvoja odhodkovna in prihodkovna stran ne gresta skupaj.

Tako, da kot smo že včeraj ugotavljali. Ja, davke se da utajit. Ja, povsem možno je da FURS tega ne bo nikoli ugotovil. Lahko pa bo in takrat bo bolelo. In višji kot so zneski prej rata sumljivo.

matic492 je izjavil:

Sej Snežiča ne kaznujejo zato, ker ima firmo v Bosni, ampak ker ne more pojasnit izvora premoženja, zato pa trdijo da je tist maseratti njegov in tisto neko posojilo mame.

To da ima podjetje v Bosni mu sploh ne morejo dokazat (ker Bosna teh podatkov uradno ne razkriva). Vsaj tako jaz to razumem.

Snežič je bedast primer, ker je izpostavljen bolj kot predsednica... Mislil sem bolj njegove stranke.

Legon je izjavil:

Zastarlni roki se zakomplicirajo, ko zadeva preide iz kategorije davčnih prekrškov v kazniva dejanja. Pa tudi pet let je boleče, če ugotovijo, da si s prihodki na tuje račune presegel prag za normiranci in ti zadnjih pet let najprej obdavčijo, kot da si bil klasičen SP (praktično brez stroškov), potem ti pa seveda še prispevke poračznajo in nabijejo kazen.

1. spravit tja denar

Prvo je problematično, ker bo podjetje, ki ti nakazuje v Belize hitro lahko imelo davčno inšpekcijo na svoji strani in ko bodo videli nakazila za slovensko firmo na račun v Belize bodo seveda o tem obvestili FURS. Dodatno, odvisno od tega kje imaš poslovnega partnerja se lahko zatakne že prej, ker bo moral recimo oddajat rekapitualacijska poročila za DDV.

Za par sto ali tisoč EUR je vseeno, ampak če se bo naenkrat tvoje premoženje povečalo za 100k, pa bo FURS seveda povprašal od kje se je denar znašel pri tebi. In to je večen problem zgodbic o pranju denarja. V neki točki ko hočeš od vsega utajenega premoženja nekaj imet postane hitro očitno, da tvoja odhodkovna in prihodkovna stran ne gresta skupaj.

Tako, da kot smo že včeraj ugotavljali. Ja, davke se da utajit. Ja, povsem možno je da FURS tega ne bo nikoli ugotovil. Lahko pa bo in takrat bo bolelo. In višji kot so zneski prej rata sumljivo.

Točno tako ja, problem je na strani strank, ki morajo tja denar nakazat. Sicer pa on ni govoril, da bi odprl tam račun, ampak podjetje, torej slovenski SP bi zaprl.

Drugače pa očitno se je tudi tam treba učit od Boštjančičevih kolegov :)

Torej odpreš LLC v Delawaru, potem pa kot Delaware LLC odpreš "podružnico" v Belizeju. Samo za take zadeve morš kr že jajca met hehe, ko se že IRS zravn vplete.

Na koncu raje plačam kazen in sprejmem tistih % možnosti, da se to zgodi kakor, da jim mesečno dajem dajem prav.

matic492 je izjavil:

Legon je izjavil:

1. spravit tja denar

Točno tako ja, problem je na strani strank, ki morajo tja denar nakazat. Sicer pa on ni govoril, da bi odprl tam račun, ampak podjetje, torej slovenski SP bi zaprl.

Drugače pa očitno se je tudi tam treba učit od Boštjančičevih kolegov :)

Torej odpreš LLC v Delawaru, potem pa kot Delaware LLC odpreš "podružnico" v Belizeju. Samo za take zadeve morš kr že jajca met hehe, ko se že IRS zravn vplete.

Točno to, to so igre za velike denarje, ne pa zato, ker si na 65k letno in se poskušaš izognit spremembi statusa

Sicer pa on ni govoril, da bi odprl tam račun, ampak podjetje, torej slovenski SP bi zaprl.

on zelo veliko govori, pa bore malo razmišlja. KEr še včeraj je razlagal, da bo v bistvu izdajal fiktivne račune z bančnim računom iz Belize.

Legon je izjavil:

on zelo veliko govori, pa bore malo razmišlja. KEr še včeraj je razlagal, da bo v bistvu izdajal fiktivne račune z bančnim računom iz Belize.

Ne, mislim da je to bil drug uporabnik, hehe :D

Razen če ima dva računa, to pa ne vem.

matic492 je izjavil:

Legon je izjavil:

Nisem bil to jaz.

sunsun je izjavil:

Na koncu raje plačam kazen in sprejmem tistih % možnosti, da se to zgodi kakor, da jim mesečno dajem dajem prav.

Po želji. Samo da bo jasno o čem govorimo:

recimo, da imaš 60k letno na normiran s.p. + 20k na črno v belize.

Po petih letih te dobijo da si urajil 100k davka. Prva stvar, ki se bo zgodila je, da ti bodo prišteli po 20k vsako leto k prometu. Posledično ti bo odvzet status normiranca in bo kakih 75k letno obdavčenih po dohodninski lestvstvici, kar pomeni ca 30-35k doplačila davka letno, ali 150k-175k za pet let. Potem se bo seveda poračunalo prispevke, ki bodo pri takem profitu hitro na max . Nato seveda sledi še plačilo kazni za prekrške in kot češnja na torti seveda kazenski postopek, kjer je zagroženo med 1 in 8 let zapora.

Lahko pa se ti izzide, utajiš 100k in imaš še vedno problem, kako legalno prit do tega denarja, brez da se zgodi zgornji scenarij.

matic492 je izjavil:

Legon je izjavil:

točno, imaš prav. Sunsun je sanjal o tem, da bo s podjetjem v Belize odprl d.o.o. v Sloveniji.

Pa ko smo se prej pogovrajali o zastaranju. Rok za zastaranje kaznivega dejanja utaje davkov je 20 let. Tako, da če je to vredno tistih par fičnikov na mesec...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

No, 100k res ni nek hud znesek, to porabiš v par letih, če ti izdajo bančno kartico in lahko dvigneš v gotovini ali pa porabiš denar z nakupi v trgovini :D

Dobiš kartico od banke katero normalno koristiš za plačila. Verjetno pa ne boš z njo ravno šel plačevati prekrškov policije, in podobnih stvari... V čem misliš da bi bil pa problem? Misliš da če greš s to kartico v merkator po hrano ali pa da preko amazona kupiš neko bedarijo da bo koga zanimalo? Če rabiš večji znesek greš pa čez mejo na bankomat pa potegneš dol gotovino da si malo bolj miren.

Če rabiš večji znesek greš pa čez mejo na bankomat pa potegneš dol gotovino da si malo bolj miren.

Vso srečo s podjetjem v Belize, ker jo boš hudičevo rabil.

Eni tukaj ste res bolj papeški od papeža. Daj malo odpri oči pa poglej kaj se dogaja okoli tebe.

Ima prav da boš srečo rabil... zaradi tvojih strank.

Vsaka banka v normalni zahodni državi, kjer predvidevam, da poslujejo tvoje stranke, bo redna nakazila v Belize na neko XY firmo takoj smatrala kot čudno transakcijo, in bo tvoja stranka imela probleme dokazovat, da oni ne perejo denarja.

Da se tvoje stranke strinjajo pa ne vem, a po možnosti si kripto programer in sodeluješ s naslednjim SBF-om lol :))
««
226 / 280
»»