Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
Boštjančič, kaj pa vi tukaj?
Dobra, samo upam da nimam tak punchable face kot Boštjančič
Pa dejansko furs to hodi okrog sprasevat... Se nisem videl primera
Za to kar smo prej omenjali samohranilstvo oziroma izkoriščanje otroških dodatkov sem že slišal primere ja, to se dokazuje s pričami potem.
Inšpektorji večinoma delajo na podlagli prijav.. imajo tudi neke redne preglede, ampak to je bolj redko.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
devdems ::
Zdaj se delate butaste, stvar pač ni definirana z samo eno stvarjo, kot je lastništvo nepremičnine, ampak je dokazovanje tvoja stvar... na odločitev vpliva ogromno faktorjev.
Dejstvo pa je, da če si lastnik nepremičnine v Sloveniji, in trdiš da je prazno oziroma prideš 3x na leto tja živet, boš moral to dokazovat, in razen če si se zaprl v stanovanje, bodo hitro našli sosede, ki so te vidli.
Pa dejansko furs to hodi okrog sprasevat... Se nisem videl primera
To je isto kot vožnja do 170km/h po avtocesti. Si v prekršku vendar te noben ne šmirgla.
To je isto kot vožnja do 170km/h po avtocesti. Si v prekršku vendar te noben ne šmirgla.
Ja imaš prav, samo da problem davčnih prekrškov je, da enkrat ko te dobijo, boš plačal za vsa leta nazaj, mislim da do 5 let.. če me jutri dobijo pri 170 na avtocesti, pa ne bom plačal preostalih 100x, ko sem peljal 170 kmh po avtocesti v zadnjih 5 letih.... ampak samo za takrat, ko so me dobil. to je ogromna ralzika.
Torej ti v bistvu z davčnim prekšrkom danes gemblaš, da se ne bo noben inšpektor vpičil v tebe v naslednjih 5 letih, da ti ne bo noben sosed fauš in te prijavil inšpekciji.. da ne boš nikdar zajebla nekaj na oddaji dohodnine in te bo sistem flaggal in te bo šel nekdo ročno preverjat. itd... you get the idea.
Moji starši so imeli DOO skoraj 20 let, 2x so dobili inšpekcijo, prijavila jih je najverjetneje jezna stranka.
Pride inšpektor in reče da mu moraš dat vse izdane račune za zadnjih 6 mesecev recimo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
jan_g ::
Nad normirance se zgrinjajo novi temni oblaki.
Vprašanje je, kaj mislijo z izjemo "obrtnikov in podjetnikov", ampak kot zgleda bo počasi potrebno razmišljati o d.o.o.-ju.
Izhodišča strategije za zajezitev prekarstva bodo spremenila področja študentskega, platformnega in agencijskega dela ter področje enoosebnih s. p.-jev z izjemo obrtnikov in podjetnikov.
...
"Največ zapletov pričakujem pri prikritih delovnih razmerjih, tam, kjer gre za s. p.-je. Drugod se mi zdi, da odpor ne bo tako velik. Trenutno imamo v državi 100.000 s. p.-jev. Če se vprašamo, koliko od teh je dejansko obrtnikov in podjetnikov, bomo ugotovili, da gre za manjšino," pravi Mesec.
Vprašanje je, kaj mislijo z izjemo "obrtnikov in podjetnikov", ampak kot zgleda bo počasi potrebno razmišljati o d.o.o.-ju.
Pat_MaGroin ::
Lahko da bodo gledali po dejavnosti.
"Kovinostrugarstvo" bodo pustili na miru, "računalniško programiranje" bo pa inšpekcijski nadzor :).
"Kovinostrugarstvo" bodo pustili na miru, "računalniško programiranje" bo pa inšpekcijski nadzor :).
eEdbM ::
Eh te Levičarje in Mesca ne posluša niti Svoboda več, sej so nori.
Pa tu omenja agencijsko delo... kaj bojo pa nardili lol, vsem agencijam rekli naj se zaprejo in zaposleni morajo dobit direktno pri strankah zaposlitev?
Če prepovejo agnecijsko delo, se lahko polovica računalniških firm v Sloveniji zapre.
PS: Prikrito delovno razmerje nima veze z SP... ti si lahko DOO pa imaš vseeno prikrito delovno razmerje in te dobijo. Je pa seveda bolj nesmiselno, ker ni bolj davčno ugodno.
Pa tu omenja agencijsko delo... kaj bojo pa nardili lol, vsem agencijam rekli naj se zaprejo in zaposleni morajo dobit direktno pri strankah zaposlitev?
Če prepovejo agnecijsko delo, se lahko polovica računalniških firm v Sloveniji zapre.
PS: Prikrito delovno razmerje nima veze z SP... ti si lahko DOO pa imaš vseeno prikrito delovno razmerje in te dobijo. Je pa seveda bolj nesmiselno, ker ni bolj davčno ugodno.
Zgodovina sprememb…
devdems ::
Kaj bodo pa naredil s popoldanci k delajo samo za enega naročnika. Naj te zaposli! Aja ne more, ker si že redno zaposlen... ? #dvojnamerila
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: devdems ()
Sej pravim da pišejo bedarije. Pa veš koliko podjetij je, kjer imajo npr. vodovodarje in delajo v Avstriji/Nemčiji.
Kak idiot moraš bit, da pričakuješ, da bojo vsi ti ostali v Sloveniji. Polovica jih o brezposelnih, ostali bojo pa pobegnili v tujino čimprej.
Meni je serviser za plinsko peč rekel da ima večino dela čez mejo v avstriji.
Sej po eni strani razumem te levičarje... hočejo dobro, samo nimajo niti 1% občutka kaj je REALNOST in PRAKSA. Neke utopične ideale majo, kjer bojo podjetja zdaj vse te zaposlila...
Kak idiot moraš bit, da pričakuješ, da bojo vsi ti ostali v Sloveniji. Polovica jih o brezposelnih, ostali bojo pa pobegnili v tujino čimprej.
Meni je serviser za plinsko peč rekel da ima večino dela čez mejo v avstriji.
Sej po eni strani razumem te levičarje... hočejo dobro, samo nimajo niti 1% občutka kaj je REALNOST in PRAKSA. Neke utopične ideale majo, kjer bojo podjetja zdaj vse te zaposlila...
Zgodovina sprememb…
In kaj potem, če te dobijo? Te bojo prisilili v zaposlitev? Saj si že zaposlen. FURS tudi nima kaj, saj so davki in prispevki plačani kot pri vsakem drugem redno zaposlenem.
xeon ::
kaj pa delo za enega tujega naročnika? a to se šteje kot prekarno delo?
ne, verjetno boš samo kazen plačal in dobil prepoved dela za tega naaročnika.
In kaj potem, če te dobijo? Te bojo prisilili v zaposlitev? Saj si že zaposlen. FURS tudi nima kaj, saj so davki in prispevki plačani kot pri vsakem drugem redno zaposlenem.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: xeon ()
Plačal boš prispevke na celoten promet, namesto samo na tvojo plačo. + kazen.
freelancer je v bistvu prekarec po izbiri sicer pa ekonomsko odvisna oseba, ne?
Seveda velja enako za tuje naročnike.
pingme ::
Nima veze ali je naročnik tuji ali domači. To, da te tuji “ne bi” ali “ne more” zaposliti ni nobena olajševalna okoliščina.
Pa itak to, da delaš samo za enega naročnika ni noben kritetij. Če delaš projektno, če ni pogodba trajna in s polnim delovnim časom in nisi vpet v redni delovni proces, potem pač to ni redno delo. Lahko imaš samo enega naročnika, pa en mesec narediš 200 ur, naslednji mesec pa samo par deset.
V vsakem primeru pa mora najprej priti inšpekcija in izdati odločbo, da gre za prikrito delovno razmerje in seveda bo nekdo, ki dobiva mesečno plačilo le od enega naročnika in je znesek bolj ali manj konstanten, verjetno prej dobil obisk. Oz. obratno - inšpekcija bo najprej obiskala podjetje, kjer je takšnih primerov več, zato bodo, če se bodo tega res kdaj bolj pogosto posluževali, ker inšpektorjev je malo, najbolj na udaru slovenska podjetje z večjim številom outsourcanih kadrov s ponavljajočimi podobnimi zneski. Tako so baje naredili na Financah, zato pa je tam tudi takšen odpor sedaj do normirancev, kjer ob sprememvah vsakič posebej predstavljajo izračune koliko večji neto dobi normiranec od redno zaposlenega.
Ja, novinarji so pred leti bili vsi na normirancih :)
Imeli so baje celo "najem računalnika" ali neke take fore, kjer si plačal 10€ za to, da si alhko uporabljal "služben" računalnik.
Imeli so baje celo "najem računalnika" ali neke take fore, kjer si plačal 10€ za to, da si alhko uporabljal "služben" računalnik.
Imata kakršnokoli podlago oz. primer, da se je to zgodilo za d.o.o.? Še posebej bi me zanimalo, če je šlo za tujino. Se mi pa vse skupaj zdi nonsens, poznam firme z 10+ zposlenimi, ki že leta in leta delajo izključno za eno veliko tujo firmo. Je torej vseh 10+ zaposlenih ekonomsko popolnoma odvisnih od te tuje firme.
Ne, ker se ne splača bit na DOO, bi moralo biti nad 300k na leto, da bi kdo pomislil o DOO. Zato praktičnih primerov verjetno ni veliko, če sploh kak.
Je pa dejstvo, da pojem "prikrito delovno razmerje" nikjer ni omejen na SP in tudi ni logično da bi bil. Verjetno so pa šanse, da bi se kdo vpičil v delovanje DOOja konkretno manjše, kot pa za SP, ravno zaradi davčnega vidika.
To je druga stvar ja, samo še vedno verjetno niso "vključeni v delovni proces" ampak so pač projektno odvisni od tuje firme.
Sej kot sem napisal, jaz poznam par programerskih firm, kjer je vse agencijsko delo. Praktično nimajo svojih internih projektov, vse svoje programerje prodajajo naprej strankam po urnih tarifah.
Če gledamo pravno/legalno med temi programerji in nekom, ki je vodovodar in posojen v nemčijo, ni neke hude razlike.
Je pa dejstvo, da pojem "prikrito delovno razmerje" nikjer ni omejen na SP in tudi ni logično da bi bil. Verjetno so pa šanse, da bi se kdo vpičil v delovanje DOOja konkretno manjše, kot pa za SP, ravno zaradi davčnega vidika.
Imata kakršnokoli podlago oz. primer, da se je to zgodilo za d.o.o.? Še posebej bi me zanimalo, če je šlo za tujino. Se mi pa vse skupaj zdi nonsens, poznam firme z 10+ zposlenimi, ki že leta in leta delajo izključno za eno veliko tujo firmo. Je torej vseh 10+ zaposlenih ekonomsko popolnoma odvisnih od te tuje firme.
To je druga stvar ja, samo še vedno verjetno niso "vključeni v delovni proces" ampak so pač projektno odvisni od tuje firme.
Sej kot sem napisal, jaz poznam par programerskih firm, kjer je vse agencijsko delo. Praktično nimajo svojih internih projektov, vse svoje programerje prodajajo naprej strankam po urnih tarifah.
Če gledamo pravno/legalno med temi programerji in nekom, ki je vodovodar in posojen v nemčijo, ni neke hude razlike.
Zgodovina sprememb…
pingme ::
Prispevka in doplačilo dohodnine bo furs zahteval od naročnika in ne od tebe. Če pa tega ne more izterjati, ker gre recimo za tujo firmo, bo pa nate prevalil. Pa tudi če izterja razliko od slovenske firme, lahko ta potem to iztoži od tebe (čeprav bi za to morali imeti neke zelo tehtne razloge glede zavajanja, tako da to ni realno). Kazen dobita pa vedno obe strani.
Tolko za konktest, tega je veliko več, kot si vi mislite, imam družino v gradbeništvu in to nekako tako izgleda:
Firma v Sloveniji si uvozi balkance iz juga, in jih "posoja" oz. napotuje na delo gor v Avstrijo in Nemčijo ter profitira razliko. To je stalna praksa in tega je verjetno konkertno več, kot vseh programerjev v sloveniji.
Firma v Sloveniji si uvozi balkance iz juga, in jih "posoja" oz. napotuje na delo gor v Avstrijo in Nemčijo ter profitira razliko. To je stalna praksa in tega je verjetno konkertno več, kot vseh programerjev v sloveniji.
happiness4me ::
Kooliko pa bi bila potencialna kazen za s.p. ki 100% posluje z eno samo stranko? Recimo da ima 60K letno pometa? Predvidevam da bodo takšni najbolj na udaru.
Kazen je zanemarljiva, zračunaj si koliko bi moral prispevkov in dohodnine za nazaj plačat.. tu govorimo o 5-mestnih zneskih.
happiness4me ::
Če je kazen zanemarljiva recimo < 10K za nekoga s 60K letnimi prihoki, potem mislim da je pretirano sekiranje brezpredmetno.
Sej sem ti napisal, zračunaj si prispevke in dohodnino za nazaj.
Torej če si imel 60k na leto in si na normiranca plačal 10k davak (zmislil sem si cifre), če bi imel pa 60k bruto plače, bi pa bili prispevki in davki 30k, boš plačal kazen + 20k razlike (za vsa leta nazaj)
Torej če si imel 60k na leto in si na normiranca plačal 10k davak (zmislil sem si cifre), če bi imel pa 60k bruto plače, bi pa bili prispevki in davki 30k, boš plačal kazen + 20k razlike (za vsa leta nazaj)
Zgodovina sprememb…
No ja, lahko pa odločbe delovne inšpekcije in fursa izpodbijaš na sodišču. Bi bilo zanimivo videti, v katero smer bi šla odločitev, glede na to, da ne gre za izkoriščanje oz. je odvisnost prostovoljna.
Ta zadnji del stavka "prostovljna" je malo absurden, ker nima smisla :) Če ti prostovoljno kršiš zakon, ti to nič ne pomaga lol.
To je tako, kot bi rekel da je prostitutka prostovoljno se prodajala.
To je tako, kot bi rekel da je prostitutka prostovoljno se prodajala.
Torej se ugotavlja samo na presekih delovnih procesov pri narocniku in pri izvajalcu?
In ce narocnik podaljsa pogodbo mofo izvajalcu vsaj ene 2x (kaj sele 6x) je ze teoreticno pred zarometi in da so osnovna sredstva narocnikova z edinim dovoljenjem za prijavo na daljavo?
En moj kolega je namenoma freelancer, saj ne, da se ne bi hotel redno zaposliti pri primerljivih neto zasluszkih, samo tega pac ni v taksni obliki.
In ce narocnik podaljsa pogodbo mofo izvajalcu vsaj ene 2x (kaj sele 6x) je ze teoreticno pred zarometi in da so osnovna sredstva narocnikova z edinim dovoljenjem za prijavo na daljavo?
En moj kolega je namenoma freelancer, saj ne, da se ne bi hotel redno zaposliti pri primerljivih neto zasluszkih, samo tega pac ni v taksni obliki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: eEdbM ()
Kot smo že debatirali večkrat, ti "elementi delovnega razmerja" se odločajo na posameznem primeru. Ni samo ena stvar, enako kot davčno rezidenstvo ni samo ena stvar. Sej serviser prie lahko v firmo, in recimo da je to remont jedrskega reakttorja in traja 6 mesecev, pa dela na "osnovnih sredstvih", ni samo zaradi tega zdaj to delovno razmerje.
Ponavadi to zgleda tako, da najdejo inšpektorji slovenski DOO, in pregledajo njegovo celotno poslovanje, ter pohopsajo vse SPjevce tega podjetja in dobijo vsi kazni + plačilo razlike.
Ponavadi to zgleda tako, da najdejo inšpektorji slovenski DOO, in pregledajo njegovo celotno poslovanje, ter pohopsajo vse SPjevce tega podjetja in dobijo vsi kazni + plačilo razlike.
Ja, samo znanec pac ne zaupa v zdravo pamet in smiselno presojo slovenskih delovnih indoktriniranih inspektorjev z merili izpred 100 ali vec let.
In glede na razplet in namene, njegovo zaupanje ni neupraviceno.
In glede na razplet in namene, njegovo zaupanje ni neupraviceno.
Zgodovina sprememb…
"znanec" hehe.
Vprašam za "kolega" ne? :D
Sej js mam tut veliko "znancev", ki so v sivi coni delovnih razmerij.
Vprašam za "kolega" ne? :D
Sej js mam tut veliko "znancev", ki so v sivi coni delovnih razmerij.
V Sloveniji v praksi torej sploh ni mogoce, da bi lahko en s.p. bil ekskluzivni dobavitelj storitev enemu narocniku po EU na dolgi rok? Zaposlitev ali (poslovna) smrt ali kako?
Je mogoče, ampak pri storitvah je to težje ločit. Kot smo že debatirali:
Če ti proizvajaš doma neke EKO bio nogavice, na katere so influencerke znorele in je Hofer rekel da bo kupil 100% tvoje proizvodnje za naslednjih 10 let, je to čisto ok, si samo ekonomsko odvisna oseba.
Pri programiranju je isto, če ti razviješ program in podpišeš pogodbo za vzdrževanje, ni problemov.
Pač kot rečeno, odvisno od posameznega primera in vseh elementov.
Če ti proizvajaš doma neke EKO bio nogavice, na katere so influencerke znorele in je Hofer rekel da bo kupil 100% tvoje proizvodnje za naslednjih 10 let, je to čisto ok, si samo ekonomsko odvisna oseba.
Pri programiranju je isto, če ti razviješ program in podpišeš pogodbo za vzdrževanje, ni problemov.
Pač kot rečeno, odvisno od posameznega primera in vseh elementov.
Debatirali s kom? Z Lukom Mesecem? Ali s kaksnim drugim delovnim inspektorjem? Forumske interpretacije so pihanje kontra vetru.
Kot si formuliral, mora s.p. de facto principal tukaj, ne pa kasneje pridruzen clan ekipe, ki je malo presenetil z rezultati navkljub pomanjkanju casa za poglobljen prenos znanja?
Kot si formuliral, mora s.p. de facto principal tukaj, ne pa kasneje pridruzen clan ekipe, ki je malo presenetil z rezultati navkljub pomanjkanju casa za poglobljen prenos znanja?
Debatirali na forumu ja.
Pač dal sem ti samo EN primer, kjer ni prikritega delovnega razmerja, pa vseeno delaš za eno strank...
https://data.si/blog/delovno-razmerje/
https://www.pravozavse.si/prikrito-delo...
Kot rečeno, presoja se vsak posamezen primer... ne moreš kar tako blanket napisat da je freelancanje prepovedano.
Pač dal sem ti samo EN primer, kjer ni prikritega delovnega razmerja, pa vseeno delaš za eno strank...
https://data.si/blog/delovno-razmerje/
https://www.pravozavse.si/prikrito-delo...
Kot rečeno, presoja se vsak posamezen primer... ne moreš kar tako blanket napisat da je freelancanje prepovedano.
Zgodovina sprememb…
Okapi ::
V Sloveniji v praksi torej sploh ni mogoce, da bi lahko en s.p. bil ekskluzivni dobavitelj storitev enemu narocniku po EU na dolgi rok? Zaposlitev ali (poslovna) smrt ali kako?
Seveda je mogoče. Dokler delaš projektno, s svojo opremo, od doma, takrat ko tebi paše in ne takrat, ko ti stranka določi urnik, je to čisto običajno svobodnjaštvo. Če najdeš samo eno stranko, od katere zaslužiš dovolj, je to najbolj udobno. Edino malo manj varno je, ker če te ta stranka "odpusti", nimaš takoj na voljo varovalke.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
Seveda je mogoče. Dokler delaš projektno, s svojo opremo, od doma, takrat ko tebi paše in ne takrat, ko ti stranka določi urnik, je to čisto običajno svobodnjaštvo. Če najdeš samo eno stranko, od katere zaslužiš dovolj, je to najbolj udobno. Edino malo manj varno je, ker če te ta stranka "odpusti", nimaš takoj na voljo varovalke.
Ja, znanec pravi, da ima osnovno sredstvo za dostop preko vpn pac od narocnika, ker drugega ni dovoljeno uporabljati zaradi dostopa do internih resursov. Edino, kar je priporoceno obvezno, je voice-through sestanek 15 (navadno bolj 5) minut ob istem casu (tudi manjka se lahko), lahko tudi iz avta ali drugacnega gibanja, da se predstavi tveganja pri delu. Dela se projektno, itak, ce je sreca za inducirane potrebe, te razsirijo se na druge projekte, ko se en konca. Meni osebno se zdi konkretno bolj nevarna zaposlitev za nedolocen cas, ce kdaj postanes visek, tistih par jurjev EUR odpravnine se ze pokasira, kaj pa potem? Freelancer ima pa zapeceno v mindsetu, da mora sam skrbeti za svoje podrobnosti.
Zgodovina sprememb…
Pogodbe o zaposlitvi niso več to, kar so bile včasih v ZDA se že premika vse v to smer, naši samo še mislijo, da lahko ščijejo proti vetru.
Sej pravim, ta ženska v članku pa Luka Meseci n njemu podobni nimajo pojma kako izgleda to v praksi. Oni mislijo, da so vse službe takšne kot njihove, kjer so pogodbe za nedoločen čas, denar vedno je, ker ni njihov, ampak je državni. In profitabilnosti ter učinkovitsoti noben ne nadzira oziroma na čisto drugačne načine, kot v privatnem svetu.
Pa to je samo en intrevju/članek.. Levica ima zelo malo poslancev in njihove ideje ne morajo kar tako postati zakon.
Sej pravim, ta ženska v članku pa Luka Meseci n njemu podobni nimajo pojma kako izgleda to v praksi. Oni mislijo, da so vse službe takšne kot njihove, kjer so pogodbe za nedoločen čas, denar vedno je, ker ni njihov, ampak je državni. In profitabilnosti ter učinkovitsoti noben ne nadzira oziroma na čisto drugačne načine, kot v privatnem svetu.
Pa to je samo en intrevju/članek.. Levica ima zelo malo poslancev in njihove ideje ne morajo kar tako postati zakon.
Biti minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ni zaposlitev 'bez ogranicenja mandata'... Zenkrat! Niti v Sloveniji!
Je pa vseeno karierni politik in sama pozicija v posamezni vladi je nepomembna.
Zdaj tole je konkretno off topic ampak Luka Mesec je že od leta 2014 poslanec in prej podobnih pozicijah. Pred tem je pa bil na FDVju in aktivist, kolikor vem ni nikoli delal nič drugega kot to.
Ne vem sicer kaj hočeš pvoedat :D Jaz sem samo napisal da je človek direkt iz faksa se prisesal na državo in od takrat je plačan iz davkov.
Svojo politično kariero je pričel s prihodom na Fakulteto za družbene vede leta 2007, kar je sovpadalo z zlomom svetovnih financ. V letih krize je bil aktivist v različnih iniciativah proti prekarnosti, uničevanju socialne države, zmanjševanju pravic delavcev, nedostopnosti stanovanj in brezperspektivnosti njegove generacije, med drugim je deloval v Klubu študentov Selške doline, študentskem politološkem društvu Polituss, v Fronti prekercev in gibanju Mi smo univerza ter postal koordinator Delavsko-punkerske univerze, aktivistično-teoretske organizacije, ki je v slovenski politični prostor prinesla koncept demokratičnega socializma[2] in direktor Inštituta za delavske študije.[3]
Ne vem sicer kaj hočeš pvoedat :D Jaz sem samo napisal da je človek direkt iz faksa se prisesal na državo in od takrat je plačan iz davkov.
Edino, kar je priporoceno obvezno, je voice-through sestanek 15 (navadno bolj 5) minut ob istem casu (tudi manjka se lahko)
Vsakodnevna navodila šefa so en od elementov delovnega razmerja. Ne ključni, ampak vseeno.
Svobodnjaštvo je načeloma videti tako, da podpišeš pogodbo, da boš v X času naredil Y in za to porabil okvirno A ur, oziroma bo to stalo B evrov.
Svobodnjaštvo je načeloma videti tako, da podpišeš pogodbo, da boš v X času naredil Y in za to porabil okvirno A ur, oziroma bo to stalo B evrov.
Verjetno gre tule za bolj leposlovno razlago, ker znanec pravi, da se pogodba podpise za cas in/ali budget. Tudi menda ne mores pa delat nekaj X, ce gre za velik sistem, mora biti integrirano. Nekemu Y pa najbrz ne bo nihce preudaren dal delat necesa, brez pregleda nad tveganji, fazami, kakovostjo, integracijo in performansami nasploh. Menis drugace?
Zgodovina sprememb…
Sprotna kontrola kakovosti oziroma opravljenega dela je sicer OK, ampak vsakodnevna diši po delovnem razmerju.
Periodična poročila, recimo mesečna, so pa običajna praksa pri svobodnjaštvu.
Periodična poročila, recimo mesečna, so pa običajna praksa pri svobodnjaštvu.
QA je lahko vsakodneven edino in edino, ce so novi deliverabli na voljo vsak nov dan. Znanec sprasuje, po cem menis, da je mozno vsak dan preverjati kakovost izdelkov? Tako kratkega razvojnega cikla zal ni, navadno so 2 ali 4 tedenski.
Aja, ce te je zavedlo tisto o vsakodnevnem porocanju glede tveganj. No, to je stvar razvoja in ne toliko sirsega zagotavljanja kakovosti. Seveda pa je proces QA kontinuiran in navadno ni zakljucen v enem dnevu.
Vcasih je fino biti bolj ekspliciten...
Aja, ce te je zavedlo tisto o vsakodnevnem porocanju glede tveganj. No, to je stvar razvoja in ne toliko sirsega zagotavljanja kakovosti. Seveda pa je proces QA kontinuiran in navadno ni zakljucen v enem dnevu.
Vcasih je fino biti bolj ekspliciten...
Zgodovina sprememb…
Pat_MaGroin ::
Nima veze ali je naročnik tuji ali domači. To, da te tuji “ne bi” ali “ne more” zaposliti ni nobena olajševalna okoliščina.
Pa itak to, da delaš samo za enega naročnika ni noben kritetij. Če delaš projektno, če ni pogodba trajna in s polnim delovnim časom in nisi vpet v redni delovni proces, potem pač to ni redno delo. Lahko imaš samo enega naročnika, pa en mesec narediš 200 ur, naslednji mesec pa samo par deset.
V vsakem primeru pa mora najprej priti inšpekcija in izdati odločbo, da gre za prikrito delovno razmerje in seveda bo nekdo, ki dobiva mesečno plačilo le od enega naročnika in je znesek bolj ali manj konstanten, verjetno prej dobil obisk. Oz. obratno - inšpekcija bo najprej obiskala podjetje, kjer je takšnih primerov več, zato bodo, če se bodo tega res kdaj bolj pogosto posluževali, ker inšpektorjev je malo, najbolj na udaru slovenska podjetje z večjim številom outsourcanih kadrov s ponavljajočimi podobnimi zneski. Tako so baje naredili na Financah, zato pa je tam tudi takšen odpor sedaj do normirancev, kjer ob sprememvah vsakič posebej predstavljajo izračune koliko večji neto dobi normiranec od redno zaposlenega.
Jaz sem klical na FURS in so mi po posvetu povedali, da ce delam za naročnika iz ZDA, nima veze kaj in kako delam, ker ne bi bil nikoli zaposlen pri njih, tako da zanje sem B2B in konec.
So pa seveda razturali finance.si, kjer so dnevno sedeli na firmi novinarji in delali na compih financ ter izdajali račune kot firma :).
Pa pa enemu programerju nabijejo kazen in prispevke, ker dela za tujega naročnika brez možnosti zaposlitve je pa fašizem.
Pat_MaGroin je izjavil:
Jaz sem klical na FURS in so mi po posvetu povedali, da ce delam za naročnika iz ZDA, nima veze kaj in kako delam, ker ne bi bil nikoli zaposlen pri njih, tako da zanje sem B2B in konec.
Zanimivo, good to know :)
Premalo. Moralo bi biti v pisni obliki pa se takrat ni gotovo. Ne pozabi, zivis v Sloveniji, kjer te sistem bolj ali manj sovrazi.