» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
181 / 260
»»

tecton ::

Zna kdo zracunat koliksni so sedaj prispevki za 150k letno?

velikBrokoli ::

Maksimalni, torej 2.5x povprecne place. Okol 2600-2800€ ko sem pred kratkim gledal

Mato989 ::

pingme je izjavil:

Pa kaj ima veze DDV? A delaš s fizičnimi osebami?

Ne, oz. tudi občasno ja, ampak bistvo je da če nimaš DDVja dejansko imaš samo 1 nalogo to je da oddaš DDD-DDD in je konec...

Če bo meja skoz enaka bodo prej ali slej vsi morali biti v DDVju zaradi inflacije.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

delavec44 ::

pingme je izjavil:

Pa kaj ima veze DDV? A delaš s fizičnimi osebami?

Ne bit tako ozkogleden no. Nekatera podjetja si ne morejo poračunati ddv-ja. Banke, zavarovalnice itd.

CoreySteel ::

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Mato989 je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

50% popusta ni na vse prispevke, le na ZZZS mislim da.. ampak ja, prispevki so bolj problematicni, dohodnina je relativno nizka.

Mislim da je bolj ZPIZ...

Čas bi bil da se meja za normiranstvo uskladi na recimo vsaj 60.000 EUR...

60k??? Zakaj :))

Ne vem pač glede na inflacijo in vse in glede na to od kdaj je že ta meja 50k bi se lahko malo uskladila kajne?

Jest sem na tej točki vesel, da sploh še imamo normiranca...
Twitter: @CoreySteel_

velikBrokoli je izjavil:

Maksimalni, torej 2.5x povprecne place. Okol 2600-2800€ ko sem pred kratkim gledal

wooot??
kaj lahko sploh naredimo, to je brutalno :'(

deco16 ::

Torej je brutalno da na 150k prometa plačaš 33k prispevkov pa pol še en kup davka ?

Pač odpri DOO ...

deco16 je izjavil:

Torej je brutalno da na 150k prometa plačaš 33k prispevkov pa pol še en kup davka ?

Pač odpri DOO ...

Ja je ja, za čakanje v vrstah pri zdravstvu in za take penzije definitivno.

Nevem kaj se bunite, spakirajte kovčke. Pejdte delat v Nemčijo, Avstrijo, Skandinavijo kjer se cedijo med in mleko. Kaj ne štekate da se nebo nič spremenilo? :) oziroma bunjenje po forumi ziher ne, kako se višajo prispevki.

Vem pa da je težje it od maminega siska, še posebi mato. Ampak spremenil neboš dosti. Lahk pa se pizdiš kako so vrste in svašta. In to je vse kar boš naredu...

Mato989 je izjavil:

deco16 je izjavil:

Pač odpri DOO ...

Ja je ja, za čakanje v vrstah pri zdravstvu in za take penzije definitivno.

Poglej koliko ti ostane, če bi imel 150k plače. Vrsta v kateri stojita pri zdravniku je ista.

22k(2+ 7,5 + 12,5) davka + 33k prispevkov = 55k

95K pa v žepu => 36% obdavčenost države, pejdte primerjat kolk oberejo pri redni zaposlitvi pri bruto bruto...

A grete primerjat s kakšnimi drugimi državami?

Nehajte jamrat, če vam ni kul lahk s 150k na leto grete tudi kam drugam. Verjetno vas bodo veseli.

deco16 je izjavil:

95K pa v žepu => 36% obdavčenost države, pejdte primerjat kolk oberejo pri redni zaposlitvi pri bruto bruto...

Nehajte jamrat, če vam ni kul lahk s 150k na leto grete tudi kam drugam. Verjetno vas bodo veseli.

Evo, če že želiš eno primerjavo, recimo z redno zaposlenim v Zurichu:

Salary
CHF 150'000
Direct Federal Tax
- CHF 5'329
Cantonal tax
- CHF 8'941
Communal tax
- CHF 10'747
Church tax
- CHF 1'264
Personal Tax
- CHF 24
Contributions to OASI, DI, APG
- CHF 7'950
Unemployment insurance
- CHF 1'639
Non-occupational Accident Insurance
- CHF 593
Pension fund contributions
- CHF 5'286
Total tax
- CHF 41'773
Net pay
* CHF 108'227

27.8% obdavčenost.

Kripto mesi ::

deco16 je izjavil:

A ti si ta debil, ki primerja redno zaposlitev z spjem?
In ja redna zaposlitev je prevec obdavcena, ne normiranec premalo.

Zgodovina sprememb…

Ma loh sem debil, primerjajo vsi drugi to raje zato sem tudi omenil. Če bi sam primerjal bi tudi naredil izračun.

Men se ne zdi tolk dost za 150k. Sem si predstavljal da bo več. Je pa res da z to inflacijo bo 50k hmal blo zelo malo in 150k tudi počasi.

Anyway 150k je res ekstrem, dvomim da jih ma dosti take prihodke, pa tudi če svaka čast.

Vsekakor sem si mislil, da bo davek prešišal prispevke.

Davčne optimizacije pa itak so že nevemkrat omenili, in razne račune na žene itd.

stvar perspektive, meni se zdi da moram ful delat za 150k letno, in potem ti vzamejo 4 mesece dela, je dost...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

matic492 ::

Ja sej vsem vzamejo približno isto... zaposlenim bližje 50% torej 6 mesecev dela.

Tak se obnašaš kot da si iz marsa lol. New to taxes?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Enim je lažje, če firma plača 50%, kot da morajo sami 30%. Bruto bruto itak noben ne gleda.

mike1 ::

Kako je z zavarovanjem po zaprtju SP-ja? Namreč rad bi si cca 6-12 mesecev vzel pavzo med katero nebi prejemal dohodkov in v izogib legalnim težavam bi najrajši v tem času zaprl podjetje. glede zavarovanja sem zasledil da se moram bodisi prijaviti na zavod za zaposlovanje ali pa pridobiti zavarovanje preko družinskih članov. A je kakšna normala opcija da sam plačujem tistih nekaj 10 evrov na mesec brez kakršnih drugih obveznosti? A grem samo na ZZZS in jim tam razložim situacijo?

Sam se moraš prijavit za zdravstveno zavarovanje, jaz sem plačal 1 mesec po študiju, ker sem dobil šslužbo šele kasneje. Ni se ti treba na zavod za zaposlovanje afaik (razen če hočeš dobivati socialno podporo pa te zadeve)

matic492 je izjavil:

Ja sej vsem vzamejo približno isto... zaposlenim bližje 50% torej 6 mesecev dela.

Tak se obnašaš kot da si iz marsa lol. New to taxes?

vecina zaposlenih dela za veliko manj kot 150k letno(visina obdavcitve/prispevkov?), dalec od stresa ki je za to potreben, pustimo debato kdo dejansko "dela vec", dobijo regres, dopust, bolnisko, se nekaj "dodatne bolniske" tako za zraven ker je kaj za postoriti doma, itd.

Kot bi narod rekel za spje se v tem primeru meni zdi se bolj na mestu za redno zaposlene "se prevec jim je fajn, premalo jim vzamejo..." in podobne parole.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tecton ()

estons ::

mike1 je izjavil:

Kako je z zavarovanjem po zaprtju SP-ja? Namreč rad bi si cca 6-12 mesecev vzel pavzo med katero nebi prejemal dohodkov in v izogib legalnim težavam bi najrajši v tem času zaprl podjetje. glede zavarovanja sem zasledil da se moram bodisi prijaviti na zavod za zaposlovanje ali pa pridobiti zavarovanje preko družinskih članov. A je kakšna normala opcija da sam plačujem tistih nekaj 10 evrov na mesec brez kakršnih drugih obveznosti? A grem samo na ZZZS in jim tam razložim situacijo?

Če govorimo o zdravstvenem zavarovanju, ja, točno tako je. Greš na ZZZS, razložiš, podpišeš obrazec, dobiš položnico po pošti na dom. Je pa položnica cca 65 €.

Geho ::

Vse kar je med 25% in 30% obdavčitve je fair imo. Tudi do 40%, če država funkcionira in imaš dobre storitve in infrastrukturo. Je pa treba v ta odstotek prištet tudi končni DDV, torej tudi tisto kar plačuješ dodatno kot fizična oseba povsod. 50% ali več davka v absolutnem znesku pa je že suženjstvo, ker tvoj prihodek ni več tvoj, ampak državni, posledično tudi protiustavno.

jeremenen ::

Točno to. Ljudje pozabljajo, da so obdavčeni ko dobijo denar na račun IN ko ta denar zapravijo.

In ko nekaj imajo, pa morajo za to še letno plačevati.

A je že minil en mesec? Ni, počak še par dni..

lgg2 ::

Pozdrav vsem.

Eno vprašanje, če je imel kdo že podoben primer: prve tri mesece leta 2023 sem imel polni normiran sp + zaposlene. Ostalih devet mesecev leta 2023 pa sem nato imel samo še popoldanski normiran sp (poleg redne zaposlitve). Pri poračunu davka iz dohodka za leto 2023 so me vzeli, kot da sem bil celotno leto popoldanski normiran sp in ker sem v prvih treh mesecih ustvaril dosti več dobička kot v naslednjih devetih mesecih moram sedaj dodatno plačati še nekaj tisoč €. Klical sem na FURS in bi bojda moral biti polni sp vsaj 9 mesecev, da bi se mi prihodki upoštevalo ločeno, torej ko sem bil polni sp po lestvici za polni sp in ko sem bil popoldanski sp po lestvici za popoldanski sp. Verjetno ne morem glede tega narediti nič, vseeno pa sprašujem, če obstaja kakšna možnost, da bi bi davke obračunali po ločenih lestvicah.

V zakonu je jasno napisano, mora biti zaposlen nekdo za 9 mesecev neprekinjeno. Kaj pričakuješ ne vem, lahko ti samo ptordim, kar si napisal. Ni možno nič drugače.

matic492 je izjavil:

V zakonu je jasno napisano, mora biti zaposlen nekdo za 9 mesecev neprekinjeno. Kaj pričakuješ ne vem, lahko ti samo ptordim, kar si napisal. Ni možno nič drugače.

Ne pričakujem nič, vprašam, če obstaja kakšen način itd., ker velikokrat berem o tem, da se da naredit to pa to, pa večina sploh za to ne ve. Ni mi pa logično. Sem polni normiran SP 8 mesecev in ustvarim 50.000€ prihodkov, 4 mesece sem popoldanski normiran SP in ustvarim 5.000€ prihodkov, na koncu leta se mi šteje da sem vseh 55.000€ prihodkov naredil kot popoldanski normiran SP (kjer je spodnja meja 12.500€). Nekako bolj logično bi mi bilo, da se za obdobje, ko sem bil polni SP (in plačeval prispevke itd.) obračuna po drugi lestvici kot za obdobje kot sem bil dejansko popoldanski SP. Razumem, da bi se na ta način lahko izkoriščevalo, ampak dobro bi pa samo tistih 5.000€ obračunalo po najvišji možni stopnji (ker sem skupno že presegel to), ne pa da se celotna meja premakne na 12.500€.

Kanban ::

Ti nisi nič "X mesecev polni, Y mesecel popoldanski normiranec" ampak "X mesecev vsaj enemu plačujem polne prispevke, Y mesecev pa ne". In zakon pravi, da v kolikor plačuješ vsaj enemu zaposlenemu polne prispevke vsaj 9 mesecev nepretrgoma, boš obdavčen po eni davčni lestvici, če pa ne, pa po drugi lestvici.

lgg2 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Ne pričakujem nič, vprašam, če obstaja kakšen način itd., ker velikokrat berem o tem, da se da naredit to pa to, pa večina sploh za to ne ve. Ni mi pa logično. Sem polni normiran SP 8 mesecev in ustvarim 50.000€ prihodkov, 4 mesece sem popoldanski normiran SP in ustvarim 5.000€ prihodkov, na koncu leta se mi šteje da sem vseh 55.000€ prihodkov naredil kot popoldanski normiran SP (kjer je spodnja meja 12.500€). Nekako bolj logično bi mi bilo, da se za obdobje, ko sem bil polni SP (in plačeval prispevke itd.) obračuna po drugi lestvici kot za obdobje kot sem bil dejansko popoldanski SP. Razumem, da bi se na ta način lahko izkoriščevalo, ampak dobro bi pa samo tistih 5.000€ obračunalo po najvišji možni stopnji (ker sem skupno že presegel to), ne pa da se celotna meja premakne na 12.500€.

V osnovi je to nareto ravno zato da ne bi nekdo imel polnega s.p. bi pokasiral par 10k in potem šel na minimalca...

Mato989 je izjavil:

lgg2 je izjavil:

matic492 je izjavil:

V osnovi je to nareto ravno zato da ne bi nekdo imel polnega s.p. bi pokasiral par 10k in potem šel na minimalca...

Če bi pokasiral par 10k (kot polni) in šel nato na popoldanskega, bi se ti lahko samo za popoldanski del potem lahko štelo, da si že presegel tisto najvišjo mejo (varovalka) in bi bil obdavčen maksimalno (poleg tega pa si moraš še najti zaposlitev, tak prehod spet ni tako enostaven). Pač problem je v tem ker se gleda celotno leto in ker se nikomur ne da ukvarjati s tem, da bi bilo bolj pošteno do plačnika davkov, ampak posplošijo tako, da je izračun najlažji in tudi najboljši za državo. OK, torej je to to, v tem primeru ne obstaja nobenega skritega načina za drugačen način obračunavanja. Če bo kdo v enaki situaciji (torej polni sp, potem pa se bo zaposlil in obdržal popoldanskega), verjetno najbolje da svoj sp zapre in ga odpre preko koga drugega za preostanek davčnega leta.

In vse to bi lahko ti splaniral vnaprej ne? Ne pa da se za nazaj pritožuješ.

Normiran SP je namenjen poenostavitvi poslovanja, če imaš zaposlene in vse to, potem odpri navadni SP.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Če bi pokasiral par 10k (kot polni) in šel nato na popoldanskega, bi se ti lahko samo za popoldanski del potem lahko štelo, da si že presegel tisto najvišjo mejo (varovalka) in bi bil obdavčen maksimalno (poleg tega pa si moraš še najti zaposlitev, tak prehod spet ni tako enostaven). Pač problem je v tem ker se gleda celotno leto in ker se nikomur ne da ukvarjati s tem, da bi bilo bolj pošteno do plačnika davkov, ampak posplošijo tako, da je izračun najlažji in tudi najboljši za državo. OK, torej je to to, v tem primeru ne obstaja nobenega skritega načina za drugačen način obračunavanja. Če bo kdo v enaki situaciji (torej polni sp, potem pa se bo zaposlil in obdržal popoldanskega), verjetno najbolje da svoj sp zapre in ga odpre preko koga drugega za preostanek davčnega leta.

Ni vedno za državo boljši... lahko recimo v 9 mesecih nardiš 49,5k pol se pa redno zaposliš za 10k in 0 na popoldanca in ti bo kr fajn...

Ti si pač zajebal ker nisi razmišljal kaj počneš...

matic492 je izjavil:

In vse to bi lahko ti splaniral vnaprej ne? Ne pa da se za nazaj pritožuješ.

Normiran SP je namenjen poenostavitvi poslovanja, če imaš zaposlene in vse to, potem imaš polni SP.

Žal nimam jasnovidskih sposobnosti, da bi lahko splaniral v naprej, da bom sredi leta dobil dobro ponudbo za zaposlitev in da se mi splača bolj kot polni sp. Resda pa bi se lahko bolj pozanimal, kako se obračunavajo davki, če prestopaš med posameznimi oblikami SP-ja. Rabim pa nasvet za sedaj, ne za prej. Hvala.

Za sedaj ni variante... če imaš res tako dobro ponudbo pol pač to plačaj in konec...

lgg2 je izjavil:

Žal nimam jasnovidskih sposobnosti, da bi lahko splaniral v naprej, da bom sredi leta dobil dobro ponudbo za zaposlitev in da se mi splača bolj kot polni sp. Resda pa bi se lahko bolj pozanimal, kako se obračunavajo davki, če prestopaš med posameznimi oblikami SP-ja. Rabim pa nasvet za sedaj, ne za prej. Hvala.

Ne moreš za nazaj nič.

tony1 ::

mike1 je izjavil:

Spet bo 5 strani flame wara, ampak razmisli, če se ti splača pustiti ta čas poln s.p. odprt, plačevati predpisane prispevke, tako bi ti tekla delovna doba.

Pravnih težav v tem primeru (plačuješ prispevke in davek, prihodkov pa nimaš) ni nobenih.

ReRMh ::

tisti znanec z avtom me je še vprašal, če je smiselno delati kšeft še preko sinovega normiranega s.p. in koliko bi se mu naj pustilo, da ne zameša prioritet, čeprav itak gre na dolgi rok vse v korist tamlademu?

ReRMh je izjavil:

tisti znanec z avtom me je še vprašal, če je smiselno delati kšeft še preko sinovega normiranega s.p. in koliko bi se mu naj pustilo, da ne zameša prioritet, čeprav itak gre na dolgi rok vse v korist tamlademu?

Odvisno koliko mali dela (nisem iskal nazaj)

Načeloma je tako da če ta mladi dela preko s.p. in nima bajnega zaslužba (beri dela manj kot 50k) potem je do 50k davka dodatnega 4%... torej bi bilo primerno da mu pusti VSAJ 15%... Če pa prebija 50k, pa je vprašanje, ker se kmalu po 50k dvignejo prispevki drugo leto pa tudi dohodnina je 12%... torej bi se morali pogovarjat vsaj o 35% če ne 40%+ da je v nekem "profitu"

tony1 je izjavil:

mike1 je izjavil:

Spet bo 5 strani flame wara, ampak razmisli, če se ti splača pustiti ta čas poln s.p. odprt, plačevati predpisane prispevke, tako bi ti tekla delovna doba.

Pravnih težav v tem primeru (plačuješ prispevke in davek, prihodkov pa nimaš) ni nobenih.

Jaz bi o tem razmislil le v primeru, da si na minimalnih prispevkih. Pa še to na koncu ni računice, če primerjaš višino pokojnine z neko ekvivalentno sp500 etf investicijo.

Če si pa na 1000-2000e+ prispevkih, pa jaz absolutno ne bi vrgel 12-24k preč.

velikBrokoli je izjavil:

tony1 je izjavil:

mike1 je izjavil:

Jaz bi o tem razmislil le v primeru, da si na minimalnih prispevkih. Pa še to na koncu ni računice, če primerjaš višino pokojnine z neko ekvivalentno sp500 etf investicijo.

Če si pa na 1000-2000e+ prispevkih, pa jaz absolutno ne bi vrgel 12-24k preč.

To da pustiš odprto se ne gre tolko ali se splača ali ne, ampak da leta tečejo, tistih 12-18 mesecev je fajna zadeva...

Se pa vsekakor strinjam da je o tem za razmislit predvsem pri minimalnih prispevkih ja...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Yoda Master ::

Lani sem ratal zavezanec za DDV, DDVO oddajam mesečno, me pa zanima sedaj pri DDD-DDD polje: "PRIHODKI, ugotovljeni po računovodskih predpisih, od tega", sem gre vsota vseh računov skupaj z DDV ali brez?
Verjetno z DDV ampak optimistično vprašam :))
There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no death, there is the Force.

Okapi ::

DDV ni tvoj prihodek.

Zivjo, eno vprasanje, vem da je "dovoljeno" imeti 3 mesece na leto polovicni delovni cas, v kolikor si vec imas najvisji davek (kot bi bil popoldanski sp ce se ne motim).
Me pa zanima kaj je v primeru ce imas letos 3 mesece polovicni delovni cas, ampak sp zapres ze npr. Junija, torej ne ob koncu leta. Je tu kaj posebnega glede na to da nisi imel sp-ja celo leto?

Če SPja niti nisi imel odprtega 9 mesecev, si avtomatsko popldanc.

Je kdo tukaj na normiranem d.o.o.-ju, kako se mu kaj obnese ta zadeva?
Ce prav razumem je 40% priznanih stroskov kar pri "vecjih" prihodkih pomeni da se bolj splaca kot normiran s.p. :| ?

Kako se lahko bolj splača? Normiran s.p. je boljši, tvoj zapisan nima smisla, ker je normiran d.o.o. še vedno omejen na 300k, tako kot s.p., prav tako so priznani stroški omejeni, tako kot pri s.p.ju.

Na koncu si na slabšem.

Gregor P ::

Pri d.o.o., kjer imaš samo direktorja/lastnika, ti lahko ni treba plačevati prispevkov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Gregor P je izjavil:

Pri d.o.o., kjer imaš samo direktorja/lastnika, ti lahko ni treba plačevati prispevkov.

Kar je brezveze dokler moraš nekje delat da prođe delovna doba.

DOO je specifika in moraš vedet zakaj.. če ne veš in tu sprašuješ, potem ni za tebe.

Gregor P je izjavil:

Pri DOOju ni "tvoj" denar in imaš davek pri izplačilu dobička
««
181 / 260
»»