Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
tecton ::
Bi znal kdo narediti izracun koliko bi "dobil ven" iz normiranega d.o.o.-ja pri 150k letnih prihodkov?
Mato989 ::
Saj je že ta obračun nekje...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
matic492 ::
Bi znal kdo narediti izracun koliko bi "dobil ven" iz normiranega d.o.o.-ja pri 150k letnih prihodkov?
Že če to sprašuješ, ti spet povem, da ni za tebe :) Tak račun ne more obstajat, ker nisi napisal koliko imaš stroškov/zaposlenih itd. Koliko bi si dobička izplačal? Bi sebe zaposlil?
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Mislil sem da bi izplacal ves dobicek na normiran d.o.o., tako da bi bila "fer" primerjava z normiranim s.p.-jem. prihodki 150k letno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tecton ()
Do 50k prihodkov s skoraj 0 stroški(razen opreme na kateri delaš kot IT) in 1 osebo je 99,999% najboljši normiran s.p.
Verjetno to drži tudi za do 100k...
Verjetno to drži tudi za do 100k...
Mislil sem da bi izplacal ves dobicek na normiran d.o.o., tako da bi bila "fer" primerjava z normiranim s.p.-jem.
Nekje moraš bit zaposlen. Tako da se bi moral na doo zaposlit. Potem plačuješ davek na dobiček (isto kot normiran SP). Kasneje pa še 25% davek na dobiček ob izplačilu.
Da bi se ti splačalo, bi moralo biti 25% davka na dobiček manj kot je prispevkov na SPju (če predpostavljam da se bi zaposlil na doo za minimalca)
Ne rabim delat izračuna, da ti povem da sigurno ni ceneje. Za začetekj pa, če se zaposliš za minimalca, je to 20k na leto, če si izplačaš 130k dobička iz DOOja je pa 25% davka na to 32500EUR, pa še pred tem si plačal davek na dobiček podjetja.
Edina prednost bi bila, da se lahko zaposliš za minimalca in posledično se ti prispevki ne višajo. Torej če potem investiraš denar nekam kot DOO (recimo kupiš nepremičnine)
Zgodovina sprememb…
Aha hvala za odgovor, no tudi sedaj na normiranem sp-ju 150k letno, davki+prispevki niso ravno macji kaselj cca 4,5k na mesec/55k na leto.
Aha hvala za odgovor, no tudi sedaj na normiranem sp-ju 150k letno, davki+prispevki niso ravno macji kaselj cca 4,5k na mesec/55k na leto.
d.o.o. Če delaš res 150k letno potem se morda splača če si daš kot direktor minimalca (oz. tistih par % več kot je za poslovodno osebo) in potem izplačaš dobiček... Ampak se mi ne ljubi računat... zagotovo pa ni nekega silnega prihranka če sploh je.
Basti99 ::
Mene bi bolj zanimalo ali se izplača normiran doo proti popoldanskemu sp do 100k. Saj popoldanec im precej večje davke kot navadni in se potem to pozna na višjih zneskih.
Nima precej večjih, ker so ti prispevki največji delež... Skoraj 100% se ti splača biti drugje zaposlen in imeti popoladnca, tudi do 100k.
Pa še predvidljivo imaš, ker če boš manj zaslužil davka ne boš plačal, prispevke pa moraš plačevat ne glede na (trenutni) zaslužek.
Pri 100k na popoldanca plačaš samo 15k davka + 80EUR na mesec prispevkov... ne mi srat da to ni ugodno prosim lepo.
Pa še predvidljivo imaš, ker če boš manj zaslužil davka ne boš plačal, prispevke pa moraš plačevat ne glede na (trenutni) zaslužek.
Pri 100k na popoldanca plačaš samo 15k davka + 80EUR na mesec prispevkov... ne mi srat da to ni ugodno prosim lepo.
Zgodovina sprememb…
Nima precej večjih, ker so ti prispevki največji delež... Skoraj 100% se ti splača biti drugje zaposlen in imeti popoladnca, tudi do 100k.
Te razumem, je zelo ugodno ampak saj veš, da želiš izkoristiti, kar je na voljo.
Drugače pa tudi pri normiranem doo si lahko še vedno zaposlen drugje. Doo nima nobenega zaposlenega.
Lahko si zaposlen drugje ja, samo to še vedno nima smisla za našo debato one-man freelance banda. Normiran DOO je zlo specifična zadeva, redko kje se splača.
V praksi mislim da je tole z popoldanskim spjem in zaposlitvijo kar precej tezko.
Se ne spomnim cloveka/firme ki bi me kar tako fiktivno zaposlil...
Se ne spomnim cloveka/firme ki bi me kar tako fiktivno zaposlil...
Mislim, jaz pac delam preko (polnega) sp-ja, ne razumem ce ga zaprem (popoldnaca), kje bi redno delal?
velikBrokoli ::
https://forbes.n1info.si/novice/furs-uv...
Zgleda, da se bo sedaj lahko plačevalo davke kar s katerokoli kartico, ne bo nujno potreben flik. Je že kdo probal? Ne zasledim, če to velja tudi za prispevke.
Zgleda, da se bo sedaj lahko plačevalo davke kar s katerokoli kartico, ne bo nujno potreben flik. Je že kdo probal? Ne zasledim, če to velja tudi za prispevke.
Lahko odpres Revolut Pro, jaz sem imel vcasih Revolut Business. Najbrz lahko tudi obicen Revolut uporabljas.
ReRMh ::
najbrž za vse, poklikaš ek - za flik pa že forumaši redno uporabljajo...
- Kartično plačevanje(Diners, Maestro, Mastercard, Visa)
- Mobilno plačevanje(Flik, mBills, VALÚ Moneta)
- Spletna banka(Bank@Net)
provizija eračun/upn z notifikacijami znese nekje 4,80EUR letno. zaenkrat.
ps: Obveščajo nas, da plačilo Flik ni omogočeno komitentom Banke Sparkasse d.d.
- Kartično plačevanje(Diners, Maestro, Mastercard, Visa)
- Mobilno plačevanje(Flik, mBills, VALÚ Moneta)
- Spletna banka(Bank@Net)
provizija eračun/upn z notifikacijami znese nekje 4,80EUR letno. zaenkrat.
ps: Obveščajo nas, da plačilo Flik ni omogočeno komitentom Banke Sparkasse d.d.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ReRMh ()
delavec44 ::
velikBrokoli je izjavil:
https://forbes.n1info.si/novice/furs-uv...
Zdaj je bilo to mogoče na UJP. Kul da bo končno elektronsko.
Klemenn ::
LapD ::
Glede te nove obdavčitve nisem še zasledil odgovora na naslednje vprašanje. Torej, če uveljavljaš nižje prispevke zaradi starševstva si obdavčen kot popoldanski s.p. -> do 12.500 eur je 4% in naprej do 50.000 eur je 12%. Zanima pa me, kako to vpliva na višino prispevkov, če narediš npr. 50k v enem letu, si potem še vedno na minimalnih prispevkih tako kot pri polnem s.p.ju ali se kako drugače računa? Predvidevam, da ker je manj normiranih odhodkov in s tem višja davčna osnova, da tudi prispevki krepko poskočijo, kar pomeni da se ne izplača koristiti starševstva, če imaš večje prihodke?
web&motion designer
Enačba je dokaj jasna, lanski promet + prispevki, dvomim da ima neke izjeme za znižane prispevke.
theanswer3 ::
Zdravo rabim en nasvet.
V prejsnjem letu sem delal za 60€/h in ustvaril toliko dohodka, da imam sedaj 1400€ prispevkov in 900€ akontacije dohodnine.
Ker se mi trenutna pogodba izteka in bom verjetno primoran iskati novo pogodbo me zanima kaksna je minimalna postavka da se mi dejansko splaca imet odprt se s.p.
Ker sem malo pesimisticen, da bom nasel isto dobickonostno pogodbo in primerjam s ponudbami za redno zaposlitev ne vem kako bi se odlocil.
Davki in prispevki me bodo prisli cca 30k. Ce najdem ponudbo za cca 40€/h bi zasluzil realno cca 72k od katerega mi ostane 42k, to je cca 3500€ mesecno. Po drugi strani ce vzamem redno zaposlitev za 4500€ bruto, ven dobim z malico in vsem cca 3000€.
Ce eno leto potrpim s takimi prispevki bodo sli z naslednjim letom dol? Ker na s.p. bi imel tu samo 500€ vec kot na redni zaposlitvi. Je mozno da ze med letom nekako znizam prispevke, ce vem da ne bom zasluzil toliko kot prejsnje leto. Bi vi v tem primeru se vztrajali na s.p. ali bi zaprli?
Koliko casa se mi splaca imeti odprt s.p. ce nimam stranke. Sem razmisljal da ne bi panicaril in poizkusil kaj najti v cca treh mesecih, samo v tem primeru izgubim cca 7000€ in ni garancije da najdem kaj drugega.
V prejsnjem letu sem delal za 60€/h in ustvaril toliko dohodka, da imam sedaj 1400€ prispevkov in 900€ akontacije dohodnine.
Ker se mi trenutna pogodba izteka in bom verjetno primoran iskati novo pogodbo me zanima kaksna je minimalna postavka da se mi dejansko splaca imet odprt se s.p.
Ker sem malo pesimisticen, da bom nasel isto dobickonostno pogodbo in primerjam s ponudbami za redno zaposlitev ne vem kako bi se odlocil.
Davki in prispevki me bodo prisli cca 30k. Ce najdem ponudbo za cca 40€/h bi zasluzil realno cca 72k od katerega mi ostane 42k, to je cca 3500€ mesecno. Po drugi strani ce vzamem redno zaposlitev za 4500€ bruto, ven dobim z malico in vsem cca 3000€.
Ce eno leto potrpim s takimi prispevki bodo sli z naslednjim letom dol? Ker na s.p. bi imel tu samo 500€ vec kot na redni zaposlitvi. Je mozno da ze med letom nekako znizam prispevke, ce vem da ne bom zasluzil toliko kot prejsnje leto. Bi vi v tem primeru se vztrajali na s.p. ali bi zaprli?
Koliko casa se mi splaca imeti odprt s.p. ce nimam stranke. Sem razmisljal da ne bi panicaril in poizkusil kaj najti v cca treh mesecih, samo v tem primeru izgubim cca 7000€ in ni garancije da najdem kaj drugega.
Lahko si pomoje za max 20% znižaš prispevke, če boš lahko dokazal upad prihodkov.
To je zelo težko svetovati, ker je vse odvisno od tebe in tega kako hitro boš našel nov contract. Pa tudi od tega kako nujno potrebuješ denar. Če najdeš neko OK redno zaposlitev, zapri sp pa tisto delaj kakšno leto, pa lahko potem kasneje spet med delom iščeš contracte preko spja in ga ponovno odpreš.
To je zelo težko svetovati, ker je vse odvisno od tebe in tega kako hitro boš našel nov contract. Pa tudi od tega kako nujno potrebuješ denar. Če najdeš neko OK redno zaposlitev, zapri sp pa tisto delaj kakšno leto, pa lahko potem kasneje spet med delom iščeš contracte preko spja in ga ponovno odpreš.
Ribicija ::
Aontacijo dohodnine lahko zmanjšaš, ko ti bo potekla pogodba z obstoječo stranko in ne bo podaljšana.
velikBrokoli je izjavil:
Lahko si pomoje za max 20% znižaš prispevke, če boš lahko dokazal upad prihodkov.
Ne rabbiš dokazovat vnaprej nič, samo zmanjšaš si jih in konec leta moraš imeti manjše dohodke, če ne dobiš tisto "kazen" z višjimi prispevki naslednje leto.
theanswer3 ::
velikBrokoli je izjavil:
Ne rabbiš dokazovat vnaprej nič, samo zmanjšaš si jih in konec leta moraš imeti manjše dohodke, če ne dobiš tisto "kazen" z višjimi prispevki naslednje leto.
A ok. Torej ce recimo lahko ocenim da bom pri novi stranki dobil 72k si lahko znizam prispevke in akontacijo na realen znesek? Mogoce ves kako si to najenostavneje poracunati? Koliko bi mi potem se ostalo?
Zmanjšaš lahko do maksimalno 20%, je pa to neka kljukica ob obrazcu za prispevke. Ne vem točno kje/kaj, to mi je samo računovodkinja rekla.
Torej nič ne pošiljal FURSu kako prošnjo ali kaj. Sam si določiš in naslednjo leto ti bo avtomatsko poračunalo vse (če boš presegel znesek dobička)
Torej nič ne pošiljal FURSu kako prošnjo ali kaj. Sam si določiš in naslednjo leto ti bo avtomatsko poračunalo vse (če boš presegel znesek dobička)
theanswer3 sam se bil ze precej let v podobnih situacijah ker ti pogodbe oziroma prihodki zelo nihajo gor in dol, letos se tudi deloma iz tega razloga odlocam za prehod na (normiran) doo.
Odvisno spet kaj zelis ampak v mojem primeru bodo prispevki vedno nizki ne glede na to za koliko dobim nov contract, ven si bom pa pac izplacal kolikor rabim.
Odvisno spet kaj zelis ampak v mojem primeru bodo prispevki vedno nizki ne glede na to za koliko dobim nov contract, ven si bom pa pac izplacal kolikor rabim.
Kripto mesi ::
Shintaro oziroma Lokev štrik te reši akontacije za zmeraj. A lahko nehaš spraševati vsakič novih bedarij z novimi računi. Nesposobni moderatorji.
normada ::
Najprej vsem veselo pisanko!
Torej, glede na aktivnost te teme odkar sem jo nazadnje obiskal, ste morda bistroumneži uspeli že naštudirati kaj novega glede legalne opcije optimizacije obdavčitve?
Sam še vedno vztrajam na EUR150k/leto pri približno polovičnem delovnem času, a nekako v ozadju s par nevroni še vedno razmišljam o morebitni davčni optimizaciji.
Ponuja se mi namreč nekoliko boljša služba za $300k/leto (~EUR280k) pri marginalno višji delovni obremenitvi...
Sem šel že do raznih svetovalcev (ne bom njih ašteval, ampak so bili priporočeni s strani skupnosti), a žal brez nekega uspeha, tako da se bom malo razpisal še tukaj.
Opcije so, kolikor vidim:
- odprem d.o.o., se zaposlim za minimalca, izplačam ves dobiček - efektivna obdavčitev 41,5% (dobiček na dohodek pravnih oseb + mesečni bruto bruto minimalec,
- odprem d.o.o., avto vzamem na firmo na leasing, vse večje nakupe delam na firmo, še hišo (ter dodatne nepremičnine) kupim na firmo si jo sam sebi oddajam za stroškovno najemnino, plačo si izplačujem minimalno možno, občasno vzamem kredit iz firme, dobičke držim (obdavčitev 19%), nepremičnine in druge nakupe amortiziram po najvišji dovoljeni stopnji, nato pa po 15 letih podjetje, skupaj z osnovnimi sredstvi prodam - efektivna letna obdavčitev manj ali enako 19% + mesečni bruto bruto minimalec - a so sredstva 15 let nedostopna,
- grem na de facto četrtinski delovni čas (de jure seveda plačujem polnega) - efektivno delam 2 uri na dan, zaslužim največ EUR150k - efektivna obdavčitev s prispevki ~35%, a ne smem delati oz. zaslužiti več, kar se mi zdi butasto, obenem pa dvomim, da bi delodajalec to dovolil,
- se odselim drugam, bodisi dejansko (legalno), bodisi fiktivno (ilegalno) ter plačujem nižje davke - tole mi sploh ne diši, pa še težko mi bo to FURS pripoznal zaradi vitalnih interesov (nepremičnine, otroci, itd.),
- odprem podjetje npr. na BVI (Britanskih deviških otokih), od koder zaračunavam strankam, v Slovenijo pa dalje na normiran s.p. nakazujem do EUR150k letno. Nakup v trgovinah, večje spletne nakupe, itd. kupujem s kartico poslovnega računa BVI podjetja, vključno s plačili plačilnih nalogov, tako mi praktično vseh EUR150k ostane - efektivna obdavčitev ~35% za del izplačan na s.p., za del, ki ostane na BVI pa 0% - minus je, da je to docela nelegalno oz. bi se v primeru prijave FURS-u obravnavalo kot podjetje, ki ima dejanski sedež v Sloveniji oz. nekaj v tem smislu + BVI bi naj v skladu z OECD framework-om začel poročati tudi Sloveniji, kar ni najboljše
- prejemam plačilo za storitve v kriptovalutah, tega prihodka pa ne prijavim - ilegalno + nekoliko težko izplačati ven v fiat valute, ko je to potrebno, je pa do tega trenutka FURS-u praktično nevidno
Kaj torej storiti?
Iskreno, nobena od opcij mi ne diši zelo. Sem pa na EUR270k pripravljen državi plačati maksimalno EUR70k, torej da mi ostane EUR200k čistega. Vse, kar je več od tega, se mi zdi milo rečeno "lupljenje". :)
Hvala vnaprej za morebitne nasvete!
Torej, glede na aktivnost te teme odkar sem jo nazadnje obiskal, ste morda bistroumneži uspeli že naštudirati kaj novega glede legalne opcije optimizacije obdavčitve?
Sam še vedno vztrajam na EUR150k/leto pri približno polovičnem delovnem času, a nekako v ozadju s par nevroni še vedno razmišljam o morebitni davčni optimizaciji.
Ponuja se mi namreč nekoliko boljša služba za $300k/leto (~EUR280k) pri marginalno višji delovni obremenitvi...
Sem šel že do raznih svetovalcev (ne bom njih ašteval, ampak so bili priporočeni s strani skupnosti), a žal brez nekega uspeha, tako da se bom malo razpisal še tukaj.
Opcije so, kolikor vidim:
- odprem d.o.o., se zaposlim za minimalca, izplačam ves dobiček - efektivna obdavčitev 41,5% (dobiček na dohodek pravnih oseb + mesečni bruto bruto minimalec,
- odprem d.o.o., avto vzamem na firmo na leasing, vse večje nakupe delam na firmo, še hišo (ter dodatne nepremičnine) kupim na firmo si jo sam sebi oddajam za stroškovno najemnino, plačo si izplačujem minimalno možno, občasno vzamem kredit iz firme, dobičke držim (obdavčitev 19%), nepremičnine in druge nakupe amortiziram po najvišji dovoljeni stopnji, nato pa po 15 letih podjetje, skupaj z osnovnimi sredstvi prodam - efektivna letna obdavčitev manj ali enako 19% + mesečni bruto bruto minimalec - a so sredstva 15 let nedostopna,
- grem na de facto četrtinski delovni čas (de jure seveda plačujem polnega) - efektivno delam 2 uri na dan, zaslužim največ EUR150k - efektivna obdavčitev s prispevki ~35%, a ne smem delati oz. zaslužiti več, kar se mi zdi butasto, obenem pa dvomim, da bi delodajalec to dovolil,
- se odselim drugam, bodisi dejansko (legalno), bodisi fiktivno (ilegalno) ter plačujem nižje davke - tole mi sploh ne diši, pa še težko mi bo to FURS pripoznal zaradi vitalnih interesov (nepremičnine, otroci, itd.),
- odprem podjetje npr. na BVI (Britanskih deviških otokih), od koder zaračunavam strankam, v Slovenijo pa dalje na normiran s.p. nakazujem do EUR150k letno. Nakup v trgovinah, večje spletne nakupe, itd. kupujem s kartico poslovnega računa BVI podjetja, vključno s plačili plačilnih nalogov, tako mi praktično vseh EUR150k ostane - efektivna obdavčitev ~35% za del izplačan na s.p., za del, ki ostane na BVI pa 0% - minus je, da je to docela nelegalno oz. bi se v primeru prijave FURS-u obravnavalo kot podjetje, ki ima dejanski sedež v Sloveniji oz. nekaj v tem smislu + BVI bi naj v skladu z OECD framework-om začel poročati tudi Sloveniji, kar ni najboljše
- prejemam plačilo za storitve v kriptovalutah, tega prihodka pa ne prijavim - ilegalno + nekoliko težko izplačati ven v fiat valute, ko je to potrebno, je pa do tega trenutka FURS-u praktično nevidno
Kaj torej storiti?
Iskreno, nobena od opcij mi ne diši zelo. Sem pa na EUR270k pripravljen državi plačati maksimalno EUR70k, torej da mi ostane EUR200k čistega. Vse, kar je več od tega, se mi zdi milo rečeno "lupljenje". :)
Hvala vnaprej za morebitne nasvete!
barakus ::
Najprej sprašuješ za legalno optimizacijo potem pa naštevaš kup nelegalnih.
So pa naštete opcije kar izčrpne.
Jaz glasujem za prvo torej da plačaš vse davke in spiš mirno, tudi računovodstvo bo enoatavno.
Če nočeš podpirati debilnega sistema pri nas razmisli o morebitni selitvi ven iz države (dejanski, fiktivna itak ne bo šla skozi).
Če verjameš v bitcoin, daj previsoko obdavčen zaslužek v to in boš nekoč imel konkretno premoženje za zapustit otrokom.
So pa naštete opcije kar izčrpne.
Jaz glasujem za prvo torej da plačaš vse davke in spiš mirno, tudi računovodstvo bo enoatavno.
Če nočeš podpirati debilnega sistema pri nas razmisli o morebitni selitvi ven iz države (dejanski, fiktivna itak ne bo šla skozi).
Če verjameš v bitcoin, daj previsoko obdavčen zaslužek v to in boš nekoč imel konkretno premoženje za zapustit otrokom.
@normada sem tudi ze jaz spraseval podobno tukaj, ker sem v podobni situaciji z sicer nizjimi prihodki(cca 150-200k letno) ampak imam podobna razmisljanja, se posebej sedaj ob tako levi vladi.
Po posvetih z davcnimi svetovalci in s kolegi ki so v istem fohu ti svetujem da vse ilegalne oziroma te mejne opcije opustis, imo na dolgi rok ni vredno.
Jaz ti svetujem tole opcijo kot si napisal:
Sam grem z to varianto. Ne vem ali si ze presegel mejo 300k v dveh letih ampak ce jo se nisi takrat tisto leto seveda cim bolj "prebij" mejo na normiranem sp ali doo-ju.
Srecno v nasi podalpski dezelici kjer podjetniki veljamo za nekaj kar je treba z bajoneti vrzti v morje :)
Po posvetih z davcnimi svetovalci in s kolegi ki so v istem fohu ti svetujem da vse ilegalne oziroma te mejne opcije opustis, imo na dolgi rok ni vredno.
Jaz ti svetujem tole opcijo kot si napisal:
- odprem d.o.o., avto vzamem na firmo na leasing, vse večje nakupe delam na firmo, še hišo (ter dodatne nepremičnine) kupim na firmo si jo sam sebi oddajam za stroškovno najemnino, plačo si izplačujem minimalno možno, občasno vzamem kredit iz firme, dobičke držim (obdavčitev 19%), nepremičnine in druge nakupe amortiziram po najvišji dovoljeni stopnji, nato pa po 15 letih podjetje, skupaj z osnovnimi sredstvi prodam - efektivna letna obdavčitev manj ali enako 19% + mesečni bruto bruto minimalec - a so sredstva 15 let nedostopna.
Sam grem z to varianto. Ne vem ali si ze presegel mejo 300k v dveh letih ampak ce jo se nisi takrat tisto leto seveda cim bolj "prebij" mejo na normiranem sp ali doo-ju.
Srecno v nasi podalpski dezelici kjer podjetniki veljamo za nekaj kar je treba z bajoneti vrzti v morje :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tecton ()
To kar pišeta "avto na firmo na leasing" itd. ni ravno tako preprosto kot piše... če imaš avto na firmo in ga uporabljaš za sebe, ti gre v dohodnino npr Ostalo je pa sus oz. tudi dokaj siva cona, če imaš vse na podjetje kupljeno.
Zgodovina sprememb…
teh nekaj zadnjih bogatih objav izgleda, kot da hoče furs nekaj izvohati ali pa vsaj nekdo to posredovati fursu, če že ne povzročati direktne škode z napeljevanjem... mislim, da je bilo kakšno leto, mogoče dve, nazaj precej podobno prav v tej temi...
pingme ::
Davek ni več 19%, ampak 22%. Vsaj pet let, zaradi poplav, ampak že imamo izkušnje kako je z začasnim zvišanjem davkov ;-)
Če si bil pri večih svetovalcih je malce sumljivo, da še vedno pišeš 19%, saj so ti verjetno naredili kakšne izračune.
Zaradi dobrega spanca je najboljša opcija, da odpreš doo, izplačuješ si minimalca, na firmo daš kot strošek tisto kar je res za firmo, dobiček si izplačaš toliko kot potrebuješ, ostalo pa investiraš (kombinacija obveznic, menic, delnic/etf). Ko želiš nehati pa zapreš ali prodaš (lahko tudi le del podjetju, čeprav so nekaj spreminjali z lastnimi deleži).
Druga legalna opcija je seveda sprememba rezidenstva, ampak ne vem zakaj sploh pišeš o opcijah, ki ti "ne dišijo" ali pa so ilegalne, če iščeš legalno rešitev.
Če si bil pri večih svetovalcih je malce sumljivo, da še vedno pišeš 19%, saj so ti verjetno naredili kakšne izračune.
Zaradi dobrega spanca je najboljša opcija, da odpreš doo, izplačuješ si minimalca, na firmo daš kot strošek tisto kar je res za firmo, dobiček si izplačaš toliko kot potrebuješ, ostalo pa investiraš (kombinacija obveznic, menic, delnic/etf). Ko želiš nehati pa zapreš ali prodaš (lahko tudi le del podjetju, čeprav so nekaj spreminjali z lastnimi deleži).
Druga legalna opcija je seveda sprememba rezidenstva, ampak ne vem zakaj sploh pišeš o opcijah, ki ti "ne dišijo" ali pa so ilegalne, če iščeš legalno rešitev.
To kar pišeta "avto na firmo na leasing" itd. ni ravno tako preprosto kot piše... če imaš avto na firmo in ga uporabljaš za sebe, ti gre v dohodnino npr Ostalo je pa sus oz. tudi dokaj siva cona, če imaš vse na podjetje kupljeno.
Kolikor vem, je boniteta za električna vozila 0%, torej se lahko v zasebne namene uporabljajo brez omejitve?
teh nekaj zadnjih bogatih objav izgleda, kot da hoče furs nekaj izvohati ali pa vsaj nekdo to posredovati fursu, če že ne povzročati direktne škode z napeljevanjem... mislim, da je bilo kakšno leto, mogoče dve, nazaj precej podobno prav v tej temi...
Uf, you got me, sem uradnik s FURS-a, ki po Slo-Techu in drugih forumih IT-jevce napeljuje k prekrškom. Lol. Si imel že kdaj stik s kakim aparatčikom, ki dela v tej veličastni ustanovi? Če bi imel, potem ne bi pisal takih bedarij.
Davek ni več 19%, ampak 22%. Vsaj pet let, zaradi poplav, ampak že imamo izkušnje kako je z začasnim zvišanjem davkov ;-)
Drži, moja napaka, pri tisti prvi kalkulaciji (41,5%) sem upošteval 22% (-22% ter nato še -25% od preostalih 78%), v kasnejših primerih pa več ne. Kar se pa tiče legalnosti, pa zadeve velikokrat niso črno-bele, tj. legalno/ilegalno. Zadovoljen bi bil z razmeroma legalno rešitvijo (t.i. "siva cona"). Omenjali so mi še neke variante z s.p.-jem ter sočasnim lastništvom d.o.o.-ja, kjer se izplačuje nagrada za prokuro oz. pogodba o poslovodenju, a o tem ni znal nihče veliko povedati. Seveda morata imeti s.p. in d.o.o. prijavljene različne dejavnosti (d.o.o. npr. poslovno svetovanje, s.p. pa računalniško svetovanje), sicer se promet morebiti sešteva v omejitev za normiranca. Ve kdo kaj več o tem? A res nimamo nikogar na tem forumu, ki bi to na razmeroma legalen način že optimiziral in bi bil pripravljen rešitev deliti?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: normada ()
Lej, na legalen način si že sam ugotovil, do kam se da priti. Nelegalnih rešitev je ogromno, ampak so na koncu takšne kot so - niso legalne, ni pointa razpravljati o tem.
Za visoke prihodke si v Sloveniji preprosto primoran odpreti d.o.o., ni druge.
Lahko se pa preseliš na Hrvaško, ki je dokaj blizu in boš imel konkretno nižje davke.
Lahko se pa preseliš na Hrvaško, ki je dokaj blizu in boš imel konkretno nižje davke.
Uf, you got me, sem uradnik s FURS-a, ki po Slo-Techu in drugih forumih IT-jevce napeljuje k prekrškom. Lol. Si imel že kdaj stik s kakim aparatčikom, ki dela v tej veličastni ustanovi? Če bi imel, potem ne bi pisal takih bedarij.
ne, deluješ mi kot vsakodnevni trol z različnimi sinonimi s politično agendo, ki še kakor vedno ne najde nasvetov in išče brezplačne na forumu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ReRMh ()
velikBrokoli je izjavil:
Lej, na legalen način si že sam ugotovil, do kam se da priti. Nelegalnih rešitev je ogromno, ampak so na koncu takšne kot so - niso legalne, ni pointa razpravljati o tem.
Ne vem, nekako mi deluje, kakor da smo spregledali še kako bolj elegantno, a obenem legalno rešitev. Ne more biti 41,5% obdavčitev ali čakanje 15 let na izplačilo končni rezultat te debate, na to pač ne pristanem :) Kako pa je z odprtjem d.o.o.-ja v tujini?
Npr. odprtje podjetja v državi, kjer je corporate tax 0% (npr. na BVI) ali pa 10% (npr. na Hrvaškem do €1M prometa letno) ter nato (legalno!) v Sloveniji plačilo le davka na izplačilo dobička oz. na kapitalske dobičke (25%)? Je to sporno?
Končna obdavčitev je potemtakem 25% ali pa 32,5%. Seveda je potrebno upoštevati še stroške vzdrževanja podjetja v tujini, a vseeno se mi zdi, da je to boljša rešitev, kot pa 41,5% obdavčitev. Kaj menite?
Hrvaška je res za davčno rezidenstvo zelo ugodna, a glede na to, da bi otroci ostali v šoli v Sloveniji, me FURS najbrž ne bi želel spustiti iz svojega primeža. Je pa za tiste brez otrok vredno resnega razmisleka.
ne, deluješ mi kot vsakodnevni trol z različnimi sinonimi s politično agendo, ki še kakor vedno ne najde nasvetov in išče brezplačne na forumu.
Če ti je lažje tako misliti, naj bo. Jaz sem ti povedal, kako je. Če ti to ni všeč, ti pač ni. Lahko pa mi daš kak brezplačen nasvet. Plačljivi od raznih strokovnjakov se niso obnesli.
shm ::
Kolikor vem, je boniteta za električna vozila 0%, torej se lahko v zasebne namene uporabljajo brez omejitve?
Boniteta je res 0, ampak če ob nakupi nisi plačal DDV moraš pri uporabi službenega električnega vozila za zasebne namene plačat popravek DDV-ja v znesku 0,081€ na kilometer.
pingme ::
Poleg tega z nakupom avtomobila ne boš bistveno spremenil obdavčitve pri takšnih zneskih. Lahko vzameš na operativni leasing avto za 100k€+ddv (npr. mb eqe), ga menjaš vsakih pet let (60m), pa je to še vedno le dobrih 2k€ mesečno. Preplačaš precej, na koncu pa ti kljub manjšemu davku ostane manj, kot če kupiš osebno nekaj cenovno bolj ugodnega (ala. tesla y). Pa tudi ne vem kako gleda furs, da se prijaviš za ddv zavezanca, poslovanje imaš pa zgolj usa (predvidevam) in nikoli sploh ne izdaš fakture z ddv zneskom.