» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
166 / 259
»»

theanswer3 ::

Okapi je izjavil:

matic492 je izjavil:

Delam več kot "full time 8 ur na dan", itak ne smeš met več kot 80% dohodka od ene stranke, legalno gledano.

Ne prodajaj bučk. ;(( Nihče ti ne brani delati 12 ur na dan, in prav tako imaš lahko 100% prihodkov od ene same stranke. Ampak seveda kot pravi freelancer, se pravi brez elementov delovnega razmerja.

Drugače pa - delati samo za eno (dobro) stranko je najbolj udobno, ampak po drugi strani manj varno. Običajno imamo freelancerji vedno nekaj "želez v ognju". Če imaš preveč dela, lahko tudi koga (za določen čas) zaposliš. Ali pa outsourcas del posla (se pravi, angažiraš drugega freelancerja).

Ja jaz imam cisto freelance pogodbo. Ni nobenih dopustov in bolniskih. Se izrecno mi pise da tega ni, ker sem freelancer. Delam od doma, na svojem racunalniku, kadar hocem. Ja ok, delam 40h ampak to je bolj iz navade, v pogodbi tega nimam napisano. Je pa pac tako, da ima stranka vec projektov in je potem lazje delati samo za to stranko. Je pa ravno ta varnost problem. Sej, ce bi bilo to par let nazaj, ko je bil trg dober, se ne bi sekiral. Tudi zdaj naceloma ni konec sveta, ce mi ukinejo pogodbo. Verjetno bom kak mesec se reskiral in placal tiste prispevke in pac delal nic in vmes iskal novo stranko, ce pa ne najdem nic pa zaprl in sel na redno zaposlitev, ki jo pa hitro dobis pri nas. Ja denar ni tak kot na S.P. je pa vsaj nek income, ki pride na racun.

matic492 ::

Okapi je izjavil:

Ne prodajaj bučk. ;(( Nihče ti ne brani delati 12 ur na dan, in prav tako imaš lahko 100% prihodkov od ene same stranke. Ampak seveda kot pravi freelancer, se pravi brez elementov delovnega razmerja.

Saj točno to sem napisal, da delam več kot 8 ur na dan :)

Elementi delovnega razmerja so bili že 100x predebatirani, zato sem samo omenil v enem stavku. Tako da se strinjam z obema, ampak kot rečeno, stvar se presoja na posameznem primeru, ne moreš kar tako napisat, da so vsi legalni, ali pa da so vsi nelegalni (freelancerji)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

theanswer3 ::

matic492 je izjavil:

Okapi je izjavil:

Saj točno to sem napisal, da delam več kot 8 ur na dan :)

Elementi delovnega razmerja so bili že 100x predebatirani, zato sem samo omenil v enem stavku. Tako da se strinjam z obema, ampak kot rečeno, stvar se presoja na posameznem primeru, ne moreš kar tako napisat, da so vsi legalni, ali pa da so vsi nelegalni (freelancerji)

Jap verjetno jih je veliko teh nelegalnih. By the way cist tako. Je ze kdo dobil obisk inspektorja glede tega in kako to izgleda? Pridejo nenajavljeni na tvoj dom in ti recejo, da jim dokazes da nisi ilegalec? :D

Mato989 ::

Jaz ne razumem kako mi ponudijo pogodbo z 24 dnevi dopusta plačanega kot freelance na s.p.

Pa sem jih vprašal če je to ok pravno pa je to firma z 200 ljudmi pa pravno službo pa nekaj 10 takih majo, mislim WTF...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Jaz poznam zaposlene preko SPja, ki hodijo vsak dan v pisarno delat (slovenske firme).. Sem spraševal kak to zdaj zgleda, ko se morajo štemplat :D

theanswer3 je izjavil:

Jap verjetno jih je veliko teh nelegalnih. By the way cist tako. Je ze kdo dobil obisk inspektorja glede tega in kako to izgleda? Pridejo nenajavljeni na tvoj dom in ti recejo, da jim dokazes da nisi ilegalec? :D

Mislim da so bili bolj primeri da se spravijo na firmo, ki to ponuja, npr. če ena firma to dela z 10 zaposlenimi preko SPja, potem pač vse naenkrat pohopsajo.

Zgodovina sprememb…

Jaz poznam zaposlene preko SPja, ki hodijo vsak dan v pisarno delat (slovenske firme).. Sem spraševal kak to zdaj zgleda, ko se morajo štemplat :D

Pač glup sistem ko ni nič jasno opredeljeno.

Jaz sem se zdaj zanimal še za en šiht in so mi tipi poslali pogodbo o sodelovanju in not piše Člen 4.

Delo obsega 20 ur na teden, cca4-5 ur na dan
Izvajalcu pripada 20 prostih delovnih dni na leto (plačanih)

Wtf

Sicer me res zanima kaj bi FURS rekel če bi imel 3 take pogodbe, ker pol je težko element delovnega razmerja kr vse 3, če delaš za 3 različne na principu da si pri vsakem 20 ur na teden...

Okapi ::

Mato989 je izjavil:

Jaz sem se zdaj zanimal še za en šiht in so mi tipi poslali pogodbo o sodelovanju in not piše Člen 4.

Wtf

Sicer me res zanima kaj bi FURS rekel če bi imel 3 take pogodbe, ker pol je težko element delovnega razmerja kr vse 3, če delaš za 3 različne na principu da si pri vsakem 20 ur na teden...

To so klasični elementi delovnega razmerja. In ja, lahko delaš za 3 take stranke in imaš pri vseh elemente delovnega razmerja, in če pride inšpektor, bodo sankcije.

V pogodbi mora pisati, kaj moraš narediti. Lahko piše, da je obseg tega dela "okvirno 20 ur na teden", ozirona še bolje, "okvirno 1040 ur na leto", plača pa se glede na dejansko opravljeno število ur. Nobenega pogoja glede delovnih dni, dopusta...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Wtf

To so klasični elementi delovnega razmerja. In ja, lahko delaš za 3 take stranke in imaš pri vseh elemente delovnega razmerja, in če pride inšpektor, bodo sankcije.

V pogodbi mora pisati, kaj moraš narediti. Lahko piše, da je obseg dela "okvirno 20 ur na teden", ozirona še bolje, "okvirno 1040 ur na leto", plača pa se glede na dejansko opravljeno število ur. Nobenega pogoja glede delovnih dni, dopusta...

Razumem samo če imaš 3 take stranke, je to skup 60 ur, tega pa ne morš oddelat v klasičnem delovnem razmerju... a ni to pol point da je zato s.p. Vsaj meni bi bil ane...

Slovenska zakonodaja ti ne omogoča delat 60 ur pri 3 delodajalcih pri vsakem 20 ur kot redno delovno razmerje, zato bi bilo logično da če želiš tako delat je s.p. way to go...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ne moreš se zaposliti za 3x20 ur na teden, ampak če tako vseeno delaš, pod pretvezo espeja, boš vseeno plačal kazen, in dobil prepoved opravljanja takega dela. Kazni se lahko vsaj deloma izogneš, če te bosta dve stranki zaposlili po 20 ur.

Kot rečeno, inšpektorjev ne zanimajo izgovori, ampak preverjajo elemente delovnega razmerja. In lahko brez problema pri vseh treh strankah, za katere delaš, to ugotovijo - in ukrepajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Moe_Lester ::

Jaz si ne predstalvjam kako to izgleda. Za eno firmo delam že kakšno leto, pa nimam sploh pogodbe z njimi. Kaj naj rečem inšpektorju? Naj gre v Hong Kong preverit k direktorju kakšno je realno stanje?

Tudi, če bi imel pogodbo ne vem kak interes bi imel, da bi mu jo pokazal.

velikBrokoli ::

Moe_Lester je izjavil:

Jaz si ne predstalvjam kako to izgleda. Za eno firmo delam že kakšno leto, pa nimam sploh pogodbe z njimi. Kaj naj rečem inšpektorju? Naj gre v Hong Kong preverit k direktorju kakšno je realno stanje?

Tudi, če bi imel pogodbo ne vem kak interes bi imel, da bi mu jo pokazal.

Tebi je v interesu, da mu jo pokazes in dokazes, da vse stima in da ni elementov delovnega razmerja.

Seveda mu je ne rabis pokazat, ampak na koncu bo dokazni breme na tebi, FURS ti bo pa kazen napisal.

Tidule ::

matic492 je izjavil:

Delam več kot "full time 8 ur na dan", itak ne smeš met več kot 80% dohodka od ene stranke, legalno gledano. Pri meni je tudi pri eni stranki bila menjava vodstva in zgleda ne bomo nadaljevali, ker hočejo spremenit proces, je pa ravno prav cajt za nove davke, ker sem si naredil par kalkulacij in bi imel veliko več dela + stresa naslednje leto, da bi na koncu imel manj neto dohodka kot letos. Tako da me dobesedno država poriva proti temu, da imam manjši dhodoek, zanimivo ne? :))

Če ne drugega rabiš pač imet rezervo za 3-6 mesecev za vse kar rabiš za preživet (hrana, avto, stanovanje/hiša) in toliko da plačaš davke, pa se ne boš sekiral glede tega.

Zapiral bi jaz samo, če bi bil 100% da par mesecev ne bo dohodka, samo to pa spet nima smisla, ker se je boljše zaposlit in spremenit SP v popoldanskega, pa si na 70€ na mesec + akontacija samo.

mešaš hruške in jabolka. Brez težav imaš 100% prometa od ene stranke. Tukaj ni noobene omejitve. Je pa res, da kadar imaš z eno stranko več kot 80% prometa moraš stranko o tem obvestit, ker takrat govorimo o ekonomski odvisnosti in imaš do stranke posebne pravice https://mladipodjetnik.si/podjetniski-k...

Nima pa to ničesar z elementi delovnega razmerja, to je povsem ločena zadeva.

Ni ti treba obvestiti, ampak lahko, če hočeš izkoristiti ugodnosti, ki ti v tem primeru pripadajo. Ampak tvegaš, da te stranka v tem primeru ne bo najela (ker je to zanjo manj ugodno).

Tidule ::

ja, hvala za pojasnilo. tretji odstavek 214 člena določa, da je obvestilo obvezen pogoj za uveljavljanje pravic zoper. Če pravic ne želiš uveljavljat, pa tega nisi prisiljen storiti.

nisem bil dovolj natančen, ker se je moj komentar primarno nanašal na izjavo, da ni legalno zaslužit več kot 80% od enega naročnika.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Danes imam pa jaz eno vprašanje, ker nisem več 100%, če se je kaj spremenilo v novem zakonu:

Ali lahko popoldanski (normirani) SP ima več kot 50k prometa na leto oziroma velja enako kot na vseh normirancih (300k s povezanimi osebami v 2 letih)?

Zgodovina sprememb…

Lahko, to ostane isto. Le višja dohodnina je, ker je manj priznanih stroskov.

Yup, basically 5000EUR davka do 50k, potem pa za vsakih 25k dodatnih 5kEUR davka.

Sprašujem zato, ker mi je nekdo rekel da se je to nekaj baje spremenilo.

Zgodovina sprememb…

Saj veš kako pravilne informacije ima o normiranem spju povprečen Slovenec :))

Ja, večina normirancev sploh ne ve da se jim prispevki višajo vsako leto in da se jim bojo 2024 še bolj...

matic492 je izjavil:

Ja, večina normirancev sploh ne ve da se jim prispevki višajo vsako leto in da se jim bojo 2024 še bolj...

Kako ne vejo? A ne plačujejo prispevkov da bi to vedli oz. videli?

135466 ::

Mato989 je izjavil:

Z letom 2024 bodo zagotovo vedeli oz. videli.

Mato989 je izjavil:

Če na novo odpreš SP imaš tisti popust -50%,-30# pa -20% pa to mislim da 3 leta ne, potem mislijo da se jim zaradi tega viša,tako da 2024 bo veliko ljudi šokiral ja :D

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

matic492 je izjavil:

Večina itak plačuje minimalne prispevke. Opazijo samo nekaj 10-50€ razlike, ko gre minimalec gor.

sendvič ::

recimo da daš savings account 300.000€ na 4% (revolut) in ti dela cca 1200€ mesečno, lahko to daš na normiran s.p. ? Mislim profit k ti dela.

Meni bi bil najbolj logičen odgovora, da seveda ja; ker če pogledaš iz vidika pravne osebe, da bi naprimer imel DOO, bi bil odgovor 100% da. Pri SPju je samo malo nejasno kaj je tvoj denar, kaj pa od SPja oziroma ne vem če bi se kdo vpičil v to (da imaš 300k od "prej" ali kaj takega)?

Seveda pa najboljše da vprašaš računvodstvo..

Tole je kr dobro vprašanje, ker potem bi lahko vse dal na s.p. za manj davkov :P Tam kjer je smiselno

Ja, saj ista siva cona je v oddajanju stanovanja, ki je pisano na mene kot fizična oseba, oddajam pa kot SP. Najbolj všeč mi je bila razlaga, da SP ima isto davčno številko kot ti, tako da ne moreš podpisat pogodbe sam z sabo oz. dat isto davčno na obe strani pogodbe.

Iz drugega pogleda je pa to lahko tudi smatrano kot investicija v SP... torej moje stanovanje investiram v SP. Ali pa investiram 300k v SP in SP da denar na revolut? Ne vem.

Zgodovina sprememb…

135466 ::

matic492 je izjavil:

Ja, saj ista siva cona je v oddajanju stanovanja, ki je pisano na mene kot fizična oseba, oddajam pa kot SP.

Kako to sicer izgleda v praksi? Dodaš dejavnost na SP, na pogodbo napišeš SP, trr daš od SP, čeprav SP ni lastnik, si pa ti kot posameznik z isto davčno - to je ta siva cona? Izračunati pa si moraš smiselnost ob normiranskih pogojih?

Ja, najemne pogodbe imajo moji najemniki sklenjeni z SPjem. Lastnik sem pač v zemljiški knjigi jaz kot fizična oseba.

ZveeZ ::

matic492 je izjavil:

Ja, najemne pogodbe imajo moji najemniki sklenjeni z SPjem. Lastnik sem pač v zemljiški knjigi jaz kot fizična oseba.

Torej placas 4% akontacije namesto 25% davka?

Ja oziroma v mojem primeru malo več, ker imam še ves drugi promet, od programiranja, na istem SPju.

Pri popoldancu se ti splača namesto 25% davka nekje pri 4000€ na leto najemnine, da je ceneje popoldanc. (ker so še 70€ prispevki)

ZveeZ ::

Jaz se tega nisem spomnil in oddajam kot fizicna oseba :))
Oz oddaja moja zena, ker je hisa pisana na njo. Bomo z januarjem to optimizirali:D

Btw imam eno vprasanje za katerega nisem nasel odgovora.
S.P. invalid naj bi bil oproscen placila PIZ prispevkov. Ali enako velja za "popoldanca"?

x3ca ::

Kdaj se ze povisajo prispevki drugo leto, enkrat spomladi?

Prispevki se uskladijo enkrat letno, po tem, ko oddaš DDD-DDD obrazec. To maš pa čas oddati do konca marca, če pričakuješ, da bodo prispevki višji, priporočam, da oddaš v marcu in boš višje prispevke plačal šele aprila za marec.

x3ca ::

Aha saj res - ampak to je mal hecno. A ziher ne rabis poracunat prispevkov za nazaj (tako kot davek)?

Ne, ker je vseeno 12 mesecev, samo da je od marca do marca (oz. kakorkoli pač je)

matic492 je izjavil:

Ne, ker je vseeno 12 mesecev, samo da je od marca do marca (oz. kakorkoli pač je)

Samo kaj pa če oddaš marca pol naslednje leto pa januarja in se znižajo? A tudi začne veljat komaj marca?

Ja, prvič je lahko tako, potem bo pa vedno (najmanj) 12 mesecev :)

Zgodovina sprememb…

meh19 ::

Živijo,

vem, da se je glede tega vprašanja že večkrat debatiralo - ampak še vedno nimam konkretnega odgovora (prejel sem že štiri različne informacije, od računovodkinj pa do posameznikov, ki delajo na isti način).

Imam odprt normiran s.p. in kot programer opravljam storitve za stranke v Sloveniji z decembrom pa pričnem z delom še za tuje (avstrijsko) podjetje.
V poslovnem letu ne bom presegel meje 50.000€.

1. Oddam zahtevek za pridobitev ID št. - da postanem atipični davčni zavezanec (spet dve različni informaciji pod katero točko izdati zahtevek: 18. ali 19.?)
2. Vsak mesec oddam obrazec DDV-O (Tukaj ponovno več različnih informacij - ali kot normiranec plačam ddv ali ne?)
3. Oddam rekapitulacijsko poročilo

Na splošno: ali kot normiran s.p. na mesečni ravni od izdanega računa v tujino plačam 22% davka, ali se ta znesek obdavči enako kot prihodek od izdanih računov slovenskim strankam. Oz. ali kdo že posluje na isti način in bi lahko predložil kako se v tem primeru pravilno izpolni oba obrazca.

Če izdajaš račun pravnim osebam v Avstrijo (EU) ne obračunaš DDV, ker obračunaš obrnjeno stopnjo. To nima nobene veze s tem ali si SP/DOO/DD.

Za tvoje namene boš atipični zavezanec, ker ne boš presegel 50k, boš uporabljal davčno samo za izdajanje računov v EU.

(basically oni si morajo sami obračunati DDV na tvoj račun, ti ga ne boš plačal ali obračunal na računu)

Če sprašuješ računovodkinje in kakšne druge glede tega moraš biti specifičen: opravljaš stortivene dejavnosti v EU. Potem ti bodo dali pravilen odgovor. Ker ni isto če prodajaš jajca na Dunaju fizičnim osebam.

Zgodovina sprememb…

meh19 ::

To razumem ja in sem bil kar precej specifičen glede vrste in načina opravljanja dela. V tem primeru me je bolj zanimal potek oddaje in izpolnitev DDV-O obrazca - poročanje FURS-u.

Hvala za hiter odgovor.

opera2 ::

Mato989 je izjavil:

Kaj točno se zgodi če s 3.1.2024 odprem s.p. in recimo 17.jul padem preko 50k obdavčljivega prometa? (oz vem da bom z naslednjim računom...)

Kaj je to 50k obdavčljivega prometa? A to pomeni, da bos imel 50k prihodkov v pol leta?

meh19 je izjavil:

To razumem ja in sem bil kar precej specifičen glede vrste in načina opravljanja dela. V tem primeru me je bolj zanimal potek oddaje in izpolnitev DDV-O obrazca - poročanje FURS-u.

Hvala za hiter odgovor.

Smo imeli en post "FAQ", ti skopiram relevantne kose:

2.2 IZDAJA RAČUNOV
Tukaj je najprej pomembno ločit 3 področja.

1. Slovenija
2. Države EU (bolj natančno - vse države, kjer imajo VAT ID - torej enako kot naša davčna)
3. Vse ostale države izven EU (ZDA,UK)

2.2.1 Pravnim osebam

Področje Slovenije:
- Če ste navadni DDV zavezanec (NE SAMO ATIPIČNI!) - se izda račun, kjer je vaša davčna napisana z predpono SI in zaračuna DDV
- Če niste DDV zavezanec ali samo atipični - se izda račun z klavzulo TODO, kjer je vaša davčna zapisana brez SI (v obeh primerih)

Področje EU:
- Morate postati atipični zavezanec - se izda račun z klavzulo TODO, kjer je davčna zapisana z predpono SI

Področje izven EU:
TODO

2.2.2 Fizičnim osebam
Področje Slovenija:
Račun izdate normalno, z klavzulo TODO
Pdoročje EU:
TODO
Področje izven EU:
TODO

2.3 Atipični DDV Zavezanec
Večina v IT konktekstu tudi izdajamo račune v tujino - EU, zato boste v tem primeru postali atipični DDV zavezanec.
Kaj to pomeni?
Oddam na eDavkih dokument, kjer zaprosim za DDV/VAT ID (to pomeni da bo pred vašo davčno SI, ter bno veljavna mednarodno).
(* Glej spodaj točko za navodila)

2.4 "Navadni" DDV Zavezanec.
Večina It/Programerjev nas ne bo nikoli spadalo sem! Razen če imate Slovenske stranke > 50k na leto.

Če postanete "navadni" zavezanec, morate vsem strankam na obdavčljivem prometu obračunavati DDV, torej 22% oziroma 9.5%.

Kot napisano zgoraj, morate biti res pozorni, ker se to poračuna za nazaj, če veste, da bo več kot 50k obdavčljivega prometa v tem letu, morate že ob začetku leta postati zavezanec in izdajati račune z DDV (če ne jih boste plačevali za nazaj).

Random linki:
DDV KLAVZULE: https://www.mm-konto.si/aktualno/ddv-kl...
OBRAČUN DDV V TUJINI: https://data.si/blog/obracun-ddv-za-sto...

2.5 ODDAJANJE MESEČNEGA OBRAČUNA DDV

Tudi kot atipični zavezanec morate oddajati obračune (če imate računovodstvo, to oni delajo seveda). Tudi če nimate kak mesec nič prometa, je potrebno oddat prazen dokument z nulami.

Oddajata se 2 dokkumenta prvi je DDV-O Obrazec DDV-O za obračun davka na dodano vrednost :

Za ddv-o samo pod 12. vneseš skupno cifro, spodaj izbereš 2x NE.

Drugi je pa VIES-KP (RP-O) Rekapitulacijsko poročilo
za vies-kp za vsako stranko vneseš VAT številko in znesek

* vse to je SAMO za EU stranke - torej kjer imaš na računih jihovo davčno. Če izdaš račun v ZDA/UK, se ne poroča tukaj.
** Če imaš kak mesec na DDV-O samo nulo, potem ni treba prazen VIES-KP oddat.
*** Na DDV-O se doda tudi obračun DDVja prejetih računov, uporaben primer je naprimer service fee, ki ga dobiš iz Upworka (ker ti oni ne obračunajo DDVja)

prozac ::

matic492 je izjavil:

Ocitno sem jaz en izmed takih.... :(
A ni tako da se vsi prispevki in akontacija racuna glede na poslovanje predhodnega leta?

Ce ni tako bi lepo prosil za en plasticen primer izracuna (za normiran sp z letnimi prihodki 73k).

Ja, prispevki se izracunajo glede na visino prispevkov prejsnjega leta in placane dohodnine. V letu 2023 bo vec dohodnine za placati, ker bo manj priznanih stroskov. To pa pomeni, da se bodo prispevki tudi dvignili.

prozac je izjavil:

Ocitno sem jaz en izmed takih.... :(
A ni tako da se vsi prispevki in akontacija racuna glede na poslovanje predhodnega leta?

Ce ni tako bi lepo prosil za en plasticen primer izracuna (za normiran sp z letnimi prihodki 73k).

Ja je tako. Oziroma če smo natančni je enačba nekako tako: lanski dobiček + lanski vplačani prispevki in to se zmanjša za 25% in od te "zavarovalne osnove" se plačajo prispevki.

Torej če imaš vsako leto identičen dobiček, se ti vedno prispevki dvignejo vsaj za par EUR. Če si pa nad 50k po novem zakonu, se ti pa dvignejo malo več (po starem je bilo do 100k praktično minimalc) - dvigniejo se ti pa toliko več, zato ker imamo zdaj vsi več prometa, na vse kar je nad 50k.

Če si pod 50k pa ne vpliva na tebe nov zakon.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Na večino sp-jev itak vpliva vsakoletni dvig minimalnih prispevkov. To se zgodi okoli marca in nima veze kdaj oddaš DDD-DDD.

Samo double checkal bi rad.

Mi lahko nekdo izračuna prispevke za 2024 če si lani imel sledeče:

Prispevki ki jih plačuješ 629 EUR
Akontacija dohodnine letos 333EUR
Lanski promet 97.000 EUR (cca)
Letošnji promet: 65.000 EUR

sendvič ::

Mato , ti odpiraš s.p. že 2 leti.

Eno vprašanje, kakšna posebnost pri menjavi računovodstva? Sm dobil ponudbo za 40€ , trenutno plačujem 109€. Me mika menjat, samo nevem koliko so te novi profesionalni, ker s 'starimi' sm že 4 leta pa v nulo delajo.

Zgodovina sprememb…

• predlagalo izbris: matic492 ()

Izračun osnove pri normiranem SP
Osnova za normirani sp se izračuna na podlagi prihodkov doseženih v preteklem letu. Skladno z meseci poslovanja se izračuna letna osnova. Izhodišče je podatek, ki ga sp dobi v zaporedni številki 19 davčnega obračuna, ki se pripravlja in oddaja za preteklo leto. Gre za prihodke, zmanjšanje za normirane odhodke. Temu znesku se prištejejo obračunani prispevki preteklega leta. Pridobljeno vsoto znižamo za 25 odstotkov in rezultat predstavlja letno osnovo za prispevke tekočega poslovnega leta.

Primer 1: višina prispevkov za sp (normirani)

Obdobje poslovanja preteklega leta: 1. 10. 2020 - 31. 12. 2020

Doseženi prihodki: 30.000 eur +

Normirani odhodki: (80 %) 24.000 eur -

Obračunani prispevki: (3*401,98) 1.205,94 eur +

= 30.000 - 24.000 + 1.205,94 = 7.205,94 eur - 25% znižanje = 5.404,45 eur / 3 meseci poslovanja = 1.801,48 eur

Glede na izračun znaša nova mesečna osnova za prispevke 1.801,48 evrov, torej je višina prispevkov za sp 688,17 evrov na mesec. Prispevki po novem izračunu se obračunajo in plačujejo naslednji mesec, ko je oddan davčni obračun za preteklo leto.

Predvidevam da to velja

torej če ima kolega letos 65.000 prometa in letos plačuje 629EUR prispevkov ter 333 akontacije

Bo drugo leto torej imel če prav razumem

10.000 (50k-80%) + 9.000 (15k-40%) + (12x629EUR) in nato odbijemo 25% = 1.640 cca * 0,382 in prideš na dobrih 640EUR

sendvič je izjavil:

Mato , ti odpiraš s.p. že 2 leti.

Eno vprašanje, kakšna posebnost pri menjavi računovodstva? Sm dobil ponudbo za 40€ , trenutno plačujem 109€. Me mika menjat, samo nevem koliko so te novi profesionalni, ker s 'starimi' sm že 4 leta pa v nulo delajo.

Že mam odprt s.p. =)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()
««
166 / 259
»»