» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
150 / 259
»»

Moe_Lester ::

Uporabljam osebni račun na n26 za vse že več let. Normiran s.p. s cca. 3 do 4 večjimi prilivi mesečno + vse ostalo za osebno uporabo. Zaenkrat ni težav.

Ne vem kaj točno naj bi FURS primerjal. Sami od sebe ne primerjajo ničesar, samo tisto, kar jim ti pošlješ. Na izpiskih pa tako ali tako jasno piše kdaj in od koga je bilo nakazilo.

Ribicija ::

i33a je izjavil:

Pozdravljeni,
kateri program uporabljate za izdajanje računov?
Sam bom izdal par računov mesečno in to večinoma tujim strankam, tako da bi bilo super, če so računi lahko v angleščini.

Jaz sem iz čebelice prešaltal na free verzijo e-računi. Kolikor gledam lahko nastaviš tudi Angleški jezik.

pametnjak ::

Moe_Lester je izjavil:

Ne vem kaj točno naj bi FURS primerjal. Sami od sebe ne primerjajo ničesar, samo tisto, kar jim ti pošlješ. Na izpiskih pa tako ali tako jasno piše kdaj in od koga je bilo nakazilo.

Aha. Ampak ti si samo normiranec?

Ja do sedaj jim je bilo trivialno primerjati pri meni. Ker sem imel ločen poslovni račun in nanj so šli samo prihodki povezani s firmo. Torej, jaz ne vem kaj delajo v ozadju, ampak v tem primeru, samo pogledajo izpiske od s.p. (ki jih itak dobivajo od banke, ker tega jim ne pošiljamo) in znesek, ki ga jaz prikažem v rednem davčnem obračunu. Če se ujemata, je to to.

Sedaj so tile izpiski malo bolj kompleksni, ker je med prihodki tudi plača iz redne zaposlitve (ampak to jim verjetno ne predstavlja problema, to itak dobijo od delodajalca ali kako drugače), gori pa so še raznorazni Fliki. (Vem, da sem picajzlast. Ampak potem se tudi za obresti ne ve al so to obresti od s.p. dejavnosti ali od drugih prihodkov. No OK, če kompliciram, lahk vse obresti obdavčim/prijavim kot s.p. prihodek, itak jih nimam skor nič.)

Ampak če te prav razumem, Furs s tem nima težav. Saj, če najamejo enega programerja, je tudi v teh primerih relativno preprosto sprogramirat check-e? Ampak raje vprašam, preden se preveč "zakvačkam"..

tony1 ::

pametnjak je izjavil:

Bom kar sem napisal.

Imam popoldanski normiran s.p. Na banki so me prepričali, da vzamem osebno-poslovni račun... ker je to popoldanski s.p. imam na tem računu še druge prihodke, predvsem plača, včasih mi kdo kaj Flikne, včasih kak (manjši) polog gotovine... a bo to sedaj problem?

Odprem raje ločen račun za s.p. oz. kako potem FURS-u pojasnjevat kaj so osebni prihodki in kaj prihodki popoldanskega s.p.?

Evidence vodim, ja, ampak prej je lahko FURS trivialno primerjal podatke, sedaj jih po mojem več ne bo mogel...

Uporablja kdo na podoben način osebno-poslovni račun?

Moja logika je stare šole, in bi za pop. s.p. še vedno najraje imel ločen račun (ta bo pač tipa osebno-poslovni namesto poslovni - ker je o-p račun pač nekaj cenejši).

Zmedo je po nepotrebnem ustvaril NLB, ko je izumil poceni račun za s.p.je (ki je čisto pravi poslovni račun, in je tipa T), ki mu je znižal ceno in nadel naziv "osebno-poslovni". (Včasih je bilo za normirance namreč popularno za s.p. odpreti ločen osebni račun, ki ni bil tipa T, nato pa FURSu poslati dopis in sporočiti, da bo s.p. uporabljal ta in ta račun. To je šlo pri FURSu skozi, so pa banke sčasoma začele težiti, da bo treba take račune spremeniti v poslovne.)

Če je še vedno z davčno zakonodajo zahtevano, da mora imeti s.p. ločen račun od tvojega osebnega pa ne vem. Najbrž je.

matic492 ::

Ni potrebno imeti ločen račun, bo pa tebi oz. tvoji računovodkinjo veliko lažje naredit bilanco (če boš rabil kredit), če imaš vse ločeno, kot pa da bo morala zraven gledat vse tvoje nakupe v Lidlu...
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

bigruno ::

A so se vam že povečali prispevki glede na prihodke it leta 2022?

Sem normiranec zaključno poročilo sem oddal že februarja.
Višina prispevkov se mi še ni spremenila.
Višina akontacije dohodnine pa je primerna prilivom iz lanskega leta..

Višji prispevki glede na prihodke lanskega letosa bodo ta mesec prvič (torej za April)

velikBrokoli ::

Čakam na 10., da vidim, če sem pravilno zračunal.. bo kar brutalno višje :))

delavec44 ::

Ni treba čakati, lahko že 1. v mesecu vidiš na edavkih v OPSVZ.

coderX ::

matic492 je izjavil:

Ni potrebno imeti ločen račun, bo pa tebi oz. tvoji računovodkinjo veliko lažje naredit bilanco (če boš rabil kredit), če imaš vse ločeno, kot pa da bo morala zraven gledat vse tvoje nakupe v Lidlu...

kredita itak normiranci ne dobimo:))

jaz uporabljam poslovni tudi za osebne nakupe .. Osebnega skoraj nič ne uporabljam

borut_p ::

i33a je izjavil:

Pozdravljeni,
Sam bom izdal par računov mesečno in to večinoma tujim strankam, tako da bi bilo super, če so računi lahko v angleščini.

Excel

borut_p je izjavil:

i33a je izjavil:

Pozdravljeni,

Excel

Word

black ice ::

coderX je izjavil:

matic492 je izjavil:

Such trol, wow.

Osebi glede racunov: cebelca.biz je zastonj za 20 racunov na mesec. Ce se ob taki ponudbi odlocis za Excel si posebne vrste mazohist. :)

mRhcPf ::

matic492 je izjavil:

gledat vse tvoje nakupe v Lidlu...

ahaha, dobra! menda so neki forumski strahovi bili večkrat izraženi, da nakupi v diskontnih trgovinah zvišujejo zavarovalno premijo v nedoločenem času... zdaj pa bi še računovodkinja videla in te, škrteža bednega, šinfala v svojem krogu, ne bo nič zardevajoča (in podobno) omenjala 'opa, lep račun' :-)

kar se mene tiče, ločiti računa, če je to predrago, pa f* it.

ales85 ::

coderX je izjavil:

To ni res. Vsak ga pa res ne dobi. Tako kot ga vsak zaposleni ne dobi.

DePalmo ::

Koliko pa rabiš imet prihodkov da ga dobiš? Nimam slabih prihodkov (ok, bi lahko bilo bolje) in ko sem šel spraševat, so mi rekli da bi si moral prihodke povečat za vsaj x5. Sem jih samo gledal in povprašal če je z njimi vse v redu, ker če povečam prihodek za x5, počakam cca. 2 leti in skeširam hišo in njih ne rabim. Medtem so pa punci ki je takrat bila na malenkost več kot na minimalcu, naračunali da bi dobila brez problema cca. 80k.

Torej, koliko je minimalna meja da dobiš kredit?

Zamenjaj banko.

DePalmo je izjavil:

Koliko pa rabiš imet prihodkov da ga dobiš? Nimam slabih prihodkov (ok, bi lahko bilo bolje) in ko sem šel spraševat, so mi rekli da bi si moral prihodke povečat za vsaj x5. Sem jih samo gledal in povprašal če je z njimi vse v redu, ker če povečam prihodek za x5, počakam cca. 2 leti in skeširam hišo in njih ne rabim. Medtem so pa punci ki je takrat bila na malenkost več kot na minimalcu, naračunali da bi dobila brez problema cca. 80k.

Zacasno povisaj placilo prispevkov (na primer 6 mesecev) in vprasaj se enkrat.

Ignoriraj zgornji post, raje daj sestaviti bilanco, ki jo pokazes samo banki. Pa vprasaj se na kaksni banki. Bo ceneje in hitreje.

Zakaj bi ignoriral? To je vec ali manj osnova za kredite fizicnim osebam. In to dejansko deluje. Razen seveda, ce ne rabis "visokega" kredita.

Geho ::

pametnjak je izjavil:

Bom kar sem napisal.

Imam popoldanski normiran s.p. Na banki so me prepričali, da vzamem osebno-poslovni račun... ker je to popoldanski s.p. imam na tem računu še druge prihodke, predvsem plača, včasih mi kdo kaj Flikne, včasih kak (manjši) polog gotovine... a bo to sedaj problem?

Odprem raje ločen račun za s.p. oz. kako potem FURS-u pojasnjevat kaj so osebni prihodki in kaj prihodki popoldanskega s.p.?

Evidence vodim, ja, ampak prej je lahko FURS trivialno primerjal podatke, sedaj jih po mojem več ne bo mogel...

Uporablja kdo na podoben način osebno-poslovni račun?

Lahko imaš samo en račun, ampak bolje je imeti ločeno.
Zakaj?
Zato, ker je lažje voditi evidenco transakcij (tudi bolje se vidi kaj je poslovno nakazilo in kaj ne, torej kateri prihodki so obdavčeni in kateri ne) in tudi, če ti pride inšpektor gledat, mu ne rabiš kazati osebnih izdatkov, ki so tvoja osebna stvar.
Sam sem se odločil za ločene račune, denar si prosto pretakam sem pa tja po potrebi, prav tako so na poslovnem računu tudi izdatki, s katerimi potem lahko odbijam DDV. Tako imam jaz manj dela in moja računovodkinja.
Najdi si samo eno banko, ki je dovolj poceni in ne komplicira na polno. SKB to ni, pa še app imajo obupen in tudi dragi so.

ales85 je izjavil:

DePalmo je izjavil:

To ni najboljši nasvet, večina bank danes računa mesečno kreditno sposobnost normirancev s formulo:
(prihodki-prispevki-dohodnina)/12 - minimalni stroški (okoli 800EUR?) - otrok (240EUR, 120EUR na starša)

Nekatere banke še od tega zneska odštejejo neke odstotke, ampak je to zelo specifično..

Včasih bi tvoj nasvet držal, vem da so mi pri Intessi omenili, da so gledali zavarovalniško osnovo, a se je to vse spremenilo julija 2022, ko je Banka Slovenije zaostrila pogoje.

Black ice ima prav, pri nižjih prihodkih se bolj splača sestaviti bilanco stanja in s tem iti do banke.

Za normirance dobre banke so recimo NLB, DH, GB, ok sta tudi Unicredit in Sparkasse, vendar zahtevata vsaj 2 leti odprt sp. izogibajte se NKBM/SKB/Intese. Moje izkušnje.

Zgodovina sprememb…

velikBrokoli je izjavil:

ales85 je izjavil:

DePalmo je izjavil:

To ni najboljši nasvet, večina bank danes računa mesečno kreditno sposobnost normirancev s formulo:
(prihodki-prispevki-dohodnina)/12 - minimalni stroški (okoli 800€?) - otrok (240€, 120€ na starša)

Včasih bi tvoj nasvet držal, vem da so mi pri Intessi omenili, da so gledali zavarovalniško osnovo, a se je to vse spremenilo julija 2022, ko je Banka Slovenije zaostrila pogoje.

Black ice ima prav, pri nižjih prihodkih se bolj splača sestaviti bilanco stanja in s tem iti do banke.

Hvala, si super pojasnil. In ja, ravno pri Intesi sem imel izkusnjo.

Kaj pa Addiko, ki povsod oglašuje ugodne kredite?

delavec44 je izjavil:

Kaj pa Addiko, ki povsod oglašuje ugodne kredite?

Meni so reklo, da stanovanjskih kreditov ne ponujajo več, mislim, da imajo sedaj samo še gotovinske.

Addiko ima samo gotovinske / potrosniske kredite.

black ice je izjavil:

coderX je izjavil:

matic492 je izjavil:

Such trol, wow.

Osebi glede racunov: cebelca.biz je zastonj za 20 racunov na mesec. Ce se ob taki ponudbi odlocis za Excel si posebne vrste mazohist. :)

Meni osebno ne gre toliko za ceno. Ne vem pa zakaj bi nekemu 3rd partyju posredoval podatke s kom in v kaksnih zneskih poslujem.

Ne govoriva o isti stvari. Ti govoris o zasebnosti, jaz pa o pragmaticnosti in ne-self-hostanju se enega service. Hkrati pa Cebelca delivera na vseh tockah glede izstavljanja in statistike racunov.

Tebi ustreza setup z Excelom, kul. Kar ne spremeni mojega mnenja glede tvojega mazohizma, spostujem in obcudujem pa tvojo nacelnost, ceprav sam raje delim podatke z Jankom kot pa Billom.

Live long and prosper.

black ice je izjavil:

ceprav sam raje delim podatke z Jankom kot pa Billom.

Live long and prosper.

Saj ves, da Excel se ni samo v oblaku? Vsaj tako se bere, kot da je deljenje z Billom obvezno.

Tidule ::

Kako pa ti veš kaj excel (četudi local verzija) pošilja Billu? Če že zganjamo paranojo za take neumnosti.

Če ne uporabljaš internet disconnected arch linux distro za izdajanje računov, a si sploh varen pred Billom?? 8-)

Zgodovina sprememb…

izdajanje računov? saj FURS javi Billu, wtf...

Pa potem priročno stranki pošlješ račun preko Gmaila, ona pa to hrani v cloudu.

Privacy friendly 8-)

velikBrokoli je izjavil:

Pa potem priročno stranki pošlješ račun preko Gmaila, ona pa to hrani v cloudu.

Privacy friendly 8-)

Sej nikogar ne silim v to. Povedal sem, kaj se mi zdi glavni minus taksnih programov in da to ni cena.

Kje pa potem hraniš račune? Lokalno?

Saul Goodman ::

pizda ste loleki, kaj pa je problem z excelom ali wordom? ste že slišal za formule? en popoldne si časa vzameš in nastaviš template in si good to go. dokler je to par računov na mesec, ni noben mazohizem. vneseš npr. opravljene ure in vse ostalo se samo izračuna.

cebelca se lahk jutr odloč, da ne bo več free servisa in si ga lahk potegneš. prav tako je malo verjetno, da free uporabniki ne plačajo uporabe njihovih storitev kako drugače. možnosti je malo morje in se mi o njih ne da špekulirat.

Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::

Jaz imam tudi v Excelu račune.

Vnesem 1 cifro (število ur) in nov datum, Save as PDF. 23 sekund dela vsak mesec.

Vsakemu svoje, sam režat se folku, kako je glup, ker 1-3 račune na mesec naredi v Excelu, je pa tudi mimo.

Pa saj se ne smejemo temu, smejemo se izjavi, da je bolj zasebno, če uporabljaš Excel kot pa nek specialized solution. Na koncu je isti drek.

Pa upam, da imate backupe računov tudi premišljene, da ne shranite samo lokalno na računalnik.

Mato989 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Jaz imam tudi v Excelu račune.

Vnesem 1 cifro (število ur) in nov datum, Save as PDF. 23 sekund dela vsak mesec.

Vsakemu svoje, sam režat se folku, kako je glup, ker 1-3 račune na mesec naredi v Excelu, je pa tudi mimo.

Koliko razumem se smejejo o zasebnosti... ker če nardiš račun v excelu da bi bil zaseben pol ga pa preko gmaila ali na gmail pošlješ je isti kurac kot če ga kar nardiš v online excelu ali v cebelica.biz
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

barakus ::

Če moreš občasno izdat kakšen davčno potrjen račun, potem excel žal odpade...

GregiB ::

Malo off topic... kdo ve, zakaj finančni podatki (letna poročil) normirancev niso javna?
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

GregiB je izjavil:

Malo off topic... kdo ve, zakaj finančni podatki (letna poročil) normirancev niso javna?

Zato da politiki in njihovi frendi skrivajo mutne posle :)

shm ::

GregiB je izjavil:

Ker normiranci sploh ne delajo letnih poročil.

58. člez ZGD1:

… Podjetniki, ki so po določbah o obdavčitvi dohodkov iz dejavnosti zakona, ki ureja dohodnino, obdavčeni na podlagi ugotovljenega dobička z upoštevanjem normiranih odhodkov, niso dolžni predložiti letnih poročil zaradi javne objave. …

Lahko bi bilo obvezno, da je vpogled v DDD-DDD normiranca javen, verjetno je to mislil.

GregiB ::

velikBrokoli je izjavil:

Lahko bi bilo obvezno, da je vpogled v DDD-DDD normiranca javen, verjetno je to mislil.

Drži... vem, da ne oddajajo "klasičnih" letnih poročil... vseeno pa oddajajo finančne podatke, ki javno niso dostopni...
Tako neka... "stranka" nima možnosti ocene potencialčnega partnerja brez, da ga neposredno pozove...
You're not stuck in traffic.... You are the traffic!

Ja samo DDD-DDD na normirancu ti ne pove nič, ravno to je point letnega poročila.

Lahko ima nekdo 100k prometa pa samo 10 jurjev profita, to se vidi na poročilu, na normirancu se pa na DDD-DDD ne bi vidlo.

Potem imaš še razne amortizacije itd., kar spet vse odpade na normirancu. Tako da ti čisto nič ne pove DDD-DDD brez konteksta.

Vseeno bi videl koliko prihodkov imajo razni politiki preko popoldanskega spja :)

Zadevo bi bilo treba sistemsko spremenit, da bi bilo to možno. FURS namreč ni tisti, ki objavlja kakršnekoli podatke. Tako, da v tem primeru bi bilo treba uvest obvezo normirancev, da poročajo AJPESU, kar pa ne gre skupaj z poenostavljenim poslovanjem. Ravnotako kot je že omenjejo se tako enostransko prikazuje samo ena plat poslovanja, kar spet ni skladno z logiko poročanja.

Tidule je izjavil:

primeru bi bilo treba uvest obvezo normirancev, da poročajo AJPESU, kar pa ne gre skupaj z poenostavljenim poslovanjem

tako je, saj v resnici ni zares zanimivo tisto o spjih politikov, samo malo forumskega firbca, kot je, je čisto v redu, bi marsikdo bil razočaran...
:-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mRhcPf ()

velikBrokoli je izjavil:

Vseeno bi videl koliko prihodkov imajo razni politiki preko popoldanskega spja :)

Take stvari se rešuje preko poročanja protikorupcijski komisiji, ne pa s tem, da se kar vsem normiranec vrže dodatno administrativno breme, ki po vrhu daje povsem izkrivljeno sliko o dejanskem stanju. Vse kar bi tako poročanje doseglo je brezvezno nabijanje v medijih. Tebi to, da nekdo doseže 50k letno preko normiranca ne pove popolnoma nič o tem koliko je od tega dejansko profit.
««
150 / 259
»»