Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
mislim da je do okoli 70k praktično minimalno (~700EUR). Tam do 100k so še ok cifre, potem pa kar hitro raste.
Jaz imam problem, ker sem si zrihtal več strank letos in delam cel dan, samo če hočem it potem na "samo 8 ur" dela bom imel brutalne prispevke naslednje leto.
Jaz imam problem, ker sem si zrihtal več strank letos in delam cel dan, samo če hočem it potem na "samo 8 ur" dela bom imel brutalne prispevke naslednje leto.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
velikBrokoli ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Sej vem da sem len, mogoče se me kdo usmili.
Če hočeš ostat na minimalnih prispevkih (dohodnina bo večja), potem je 50k max na leto?
In potem naslednje leto spet malo gor, ker se računa dobiček in prispevki?
Skratka: koliko pod 50k moraš biti, da so prispevki isti bolj kot ne? Oz. koliko nad 50k lahko greš, da ni preskok iz 453 na mesec prebrutalen? Recimo nad 600 all in na mesec nikakor nocem it.
Ja, nad 50k se počasi začnejo dvigovati prispevki. Okoli 60k si na 530eur, okoli 70k pa že na 730eur. Je tudi odvisno od povprečne plače v SLO.
Pat_MaGroin ::
Sej načeloma imaš kvizkota. Nabiješ prometa 2023, potem pa 2024 vloga, da je bila 2023 izjema in dobiš nižje prispevke. Samo 2024 moraš potem oladit :). Skratka, 2023 delaj kot budala, 2024 pa izica, itak bo bullmarket, pa ne bo cajta za siht :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
mislim da je do okoli 70k praktično minimalno (~700EUR). Tam do 100k so še ok cifre, potem pa kar hitro raste.
Ni tako, da lahko zahtevaš znižanje prispevkov, ker pričakuješ nižje prihodke v naslednjem letu?
Lahko, samo za maksimalno 20%.
Ampak sem si naredil izračun + malo seveda to da hočem met fraj in če delam 1 mesec več bom skoraj vse naslednjo leto vrnil državi, tako da nima smisla.
Načeloma se lahko, če je potem za naslednje leto predviden nižji dobiček, vplačujejo za max 20% znižani prispevki (vendar ne nižji od minimalnih). Vendar, če je potem dobiček v tistem letu višji od tistega iz prejšnjega obdobja za več kot 20%, je potrebno potem v naslednjem letu plačevati na novo izračunane + za 20% višje prispevke.
Ampak sem si naredil izračun + malo seveda to da hočem met fraj in če delam 1 mesec več bom skoraj vse naslednjo leto vrnil državi, tako da nima smisla.
Zgodovina sprememb…
Ma rajš grindaj naslednjih 5 let z letnih 150k, pa si potem vzami celo leto frej in zapri sp :)
Fraj si bom vzel ko bo bitcoin 100k
Pat_MaGroin ::
meteorit ::
Lep pozdrav vsem, po novem se tudi jaz spuščam v SP vode.
Odprl sem (s predlaganim datumom vpisa 1.5.) polni SP z normiranimi odhodki.
Kot prvo me zanima, ali mislite, da je ok če uporabljam za transakcijski račun kar osebni N26 račun? A so kake slabosti s tem? Če to ni prava pot, kaj oz. katero banko priporočate. Delal bom kot programer, tako da bom izdal več ali manj 1 račun na mesec in to je to.
Kot drugo, skoraj zagotovo bom presegel prag 50k prihodkov v enem letu in tako moral postati zavezanec za DDV. Iz informacij, ki sem jih dobil okoli tega mi ni čisto jasno, ali naj postanem zavezanec takoj, ali šele ko presežem prag 50k prihodkov? V kolikor postanem ob presegu, ali je treba kaj vračati DDV za nazaj?
In še za konec, a priporočate kakšen koledar/google doc/github repo kjer je bolj jasno opisano, kaj in kdaj moram plačevati? Za enkrat vem da moram mesečno plačati akontacijo dohodnine ter vse prispevke.
Hvala in lep pozdrav
Kot prvo me zanima, ali mislite, da je ok če uporabljam za transakcijski račun kar osebni N26 račun? A so kake slabosti s tem? Če to ni prava pot, kaj oz. katero banko priporočate. Delal bom kot programer, tako da bom izdal več ali manj 1 račun na mesec in to je to.
Kot drugo, skoraj zagotovo bom presegel prag 50k prihodkov v enem letu in tako moral postati zavezanec za DDV. Iz informacij, ki sem jih dobil okoli tega mi ni čisto jasno, ali naj postanem zavezanec takoj, ali šele ko presežem prag 50k prihodkov? V kolikor postanem ob presegu, ali je treba kaj vračati DDV za nazaj?
In še za konec, a priporočate kakšen koledar/google doc/github repo kjer je bolj jasno opisano, kaj in kdaj moram plačevati? Za enkrat vem da moram mesečno plačati akontacijo dohodnine ter vse prispevke.
Hvala in lep pozdrav
Geho ::
DDV zavezanec postani ko boš malo pred mejo, da presežeš 50k. Če boš presegel kasneje, boš plačal za nazaj, ni kazni če narediš samoprijavo, prav tako ni obresti. Samo plačaš in so na FURS-u veseli.
Vse ostalo je na edavkih, ti pa priporočam ločen poslovni račun iz vidika lažje obdelave podatkov in iskanja transakcij in seveda če dobiš inšpekcijo ti ne bodo brskali po osebnih izdatkih ampak samo po poslovnem računu. Je nekaj € na mesec ampak ni pa tak hudo. Pa priporočam potem ko boš blizu 50k, da si najdeš kako računovodjo, ki ti bo pomagal/a, ker ni samo plačilo DDV-ja, ampak moraš tudi oddajati obrazce na edavkih in račune, če potem karkoli kupiš da odbijaš DDV.
Vse ostalo je na edavkih, ti pa priporočam ločen poslovni račun iz vidika lažje obdelave podatkov in iskanja transakcij in seveda če dobiš inšpekcijo ti ne bodo brskali po osebnih izdatkih ampak samo po poslovnem računu. Je nekaj € na mesec ampak ni pa tak hudo. Pa priporočam potem ko boš blizu 50k, da si najdeš kako računovodjo, ki ti bo pomagal/a, ker ni samo plačilo DDV-ja, ampak moraš tudi oddajati obrazce na edavkih in račune, če potem karkoli kupiš da odbijaš DDV.
ales85 ::
Hvala in lep pozdrav
Od kod bodo pa prihodki?
meteorit ::
Hvala in lep pozdrav
Od kod bodo pa prihodki?
Prihodki bodo iz Slovenije.
Če boš imel DDV in nad 50k si vzemi računovodstvo z programom za račune.... res nima smisla prišparat tzistih 50-100€ na mesec za šanso da kaj konrketno zajebeš. Ne vem no, a tako malo cenite svoj čas, da je manj vreden od tega :D
i33a ::
Pozdravljeni, tudi sam odpiram poln normiran s.p.
Zanima me katero računovodstvo uporabljate/priporočate? (Vem, da je baje enostavno, a bom v začetku imel dovolj drugih stvari, da se ne želim ukvarjati s tem).
Je s.p. možno odpreti tudi kot zaposleni, ki se je s podjetjem kjer je zaposlen sporazumno razšel in ima določen datum prenehanja zaposlitve?
Zanima me katero računovodstvo uporabljate/priporočate? (Vem, da je baje enostavno, a bom v začetku imel dovolj drugih stvari, da se ne želim ukvarjati s tem).
Je s.p. možno odpreti tudi kot zaposleni, ki se je s podjetjem kjer je zaposlen sporazumno razšel in ima določen datum prenehanja zaposlitve?
Jaz sem pri njih, ni pa nekega posebnega razloga, pomojem je vseeno katerim greš, je pa 61€ na mesec skupaj z sistemom e-računi (izdajanje računov, DDV itd.): https://www.pristar.si/
Je pa vse bilo zrihtano, tudi ko sem začel preko Upworka in samoobdavčevanje so mi vse pomagali brez nekih doplačil.
SP lahko odpšreš kadarkoli, nima veze ali si zaposlen ali ne.
Je pa vse bilo zrihtano, tudi ko sem začel preko Upworka in samoobdavčevanje so mi vse pomagali brez nekih doplačil.
SP lahko odpšreš kadarkoli, nima veze ali si zaposlen ali ne.
novak-t ::
Z kakšnim razlogom 1.5?
Če je razlog za to, da boš imel manj obdavčitve, te moram razočarat. Sedaj mora bit polnozaposlena oseba 9 mesecev (po starem 6 mesecev), drugače lepo fašeš novo obdavčitev kot popoldanski s.p.
Prosim če mi nekdo potrdi trditev, ker sem malo na pamet tole povedal. Možno, da so kakšne drugačna pravila za nove polne s.p.
novak-t ::
Pozdravljeni, tudi sam odpiram poln normiran s.p.
Če boš imel več kot 50k prihodkov iz slovenije, da padeš v ddv, potem se ti splača. Če pa ne, imaš tako malo dela, da se ti ne splača računovodje. Vse kar imaš je plačilo prispevkov (so celo leto isti - narediš trajnik), pa začetek leta imaš 3 mesece časa seštet vsoto izdanih računov in vsoto plačanih prispevkov in jih vpisat v ddd-ddd obrazec.
Drugače imam sam FRAS-GO, okrog 60eur. Se poznamo, tašča zadovoljna z njimi že vrsto let.
Sam sem vzel računovodstvo po tem, ko sem nekoga zaposlil, prej sem sam rihtal zadeve.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: novak-t ()
Z kakšnim razlogom 1.5?
Če je razlog za to, da boš imel manj obdavčitve, te moram razočarat. Sedaj mora bit polnozaposlena oseba 9 mesecev (po starem 6 mesecev), drugače lepo fašeš novo obdavčitev kot popoldanski s.p.
Prosim če mi nekdo potrdi trditev, ker sem malo na pamet tole povedal. Možno, da so kakšne drugačna pravila za nove polne s.p.
Je res ja, kdorkoli letos odpre SP bo obdavčen enako kot popoldanc, ker je že april.
user4683 ::
To seveda ni res, ob začetku opravljanja dejavnosti se pri prvi priglasitvi normiranih odhodkov te omejitve ne upoštevajo.
To seveda ni res, ob začetku opravljanja dejavnosti se pri prvi priglasitvi normiranih odhodkov te omejitve ne upoštevajo.
Hm, nisem vedel, potem se pa opravičujem za napačno potrditev :D
fido89 ::
Če pa že imaš popoldanski sp in ga (sredi leta) spremeniš v polnega, pa ostaneš na 'popoldanski' obdavčitvi? Kaj pa če na popoldanskem letos še nisi izdal računa, je to kakšna olajševalna okoliščina?
AFAIK ne, ker edina "olajševalna okoliščina" (odstavek v zakonu) je to, ali prvič začenjaš z opravljanjem dejavnosti.
Geho ::
Zivijo
Ali ima mogoce kdo odklenjen clanek?
https://www.finance.si/9012095/Normiran...
Hvala.
Z malo javascript kreativnosti se da stvari odklenit in prebrat:
Kako naj država obdavči vaše kapitalske dobičke za leto 2022? Možnost izbire načina obdavčitve dohodkov iz kapitala, tudi od prodaje nepremičnin, dividend in najemnin, obstaja samo za zaslužke v letu 2022. Preverili smo, komu se splača klasična obdavčitev in komu obdavčitev v okviru drugih dohodkov, po dohodninski lestvici. Odgovor je: večinoma se po dohodninski lestvici splača obdavčitev zaslužkov iz kapitala normirancem.
Pojasnimo:
ponavadi velja, da so plača, zaslužki iz dela, tudi dohodki podjetnikov (razen normirancev) obdavčeni po dohodninski lestvici, z letno odmero dohodnine; temu se reče sintetična obdavčitev;
dohodki, ki jih posameznik dobi iz kapitala, pa so obdavčeni posebej, se ne vštevajo v letno odmero dohodnine; temu se reče cedularna obdavčitev;
velja pa specifika, in to samo za davčno leto 2022, za katero se napovedi in odmere davka pripravljajo letos. Samo za zaslužke iz kapitala za lani velja, da so lahko obdavčeni bodisi sintetično, torej skupaj s plačo in drugimi dohodki po dohodninski lestvici, bodisi cedularno.
Preverili smo, kaj morate storiti, če želite, da so vsi vaši dohodki obdavčeni po dohodninski lestvici, kaj, če želite, da so obdavčeni posebej, in komu se splača prva možnost, torej sintetična obdavčitev. Med njimi so predvsem normiranci.
Kaj pomeni, če se odločite za sintetično obdavčitev?
To pomeni, da boste obdavčeni po dohodninski lestvici, ki ima za leto 2022 pet stopenj, in sicer 16-, 26-, 33-, 39- in 45-odstotno (najvišja stopnja se letos dviguje s 45 na 50 odstotkov). V kateri razred sodite, je odvisno od višine vaših zaslužkov, znižane za prispevke in olajšave (splošna olajšava, olajšava za tiste z manjšimi dohodki, olajšave za vzdrževane družinske člane, pokojninsko zavarovanje, če ste podjetnik, tudi za investicije, zaposlovanje težje zaposljivih, donacije ...).
Torej: v davčno osnovo se bodo šteli tako rekoč vsi vaši dohodki, tako iz kapitala kot dohodek iz zaposlitve, dohodek iz dejavnosti, razen pri normirancih (!), dohodek iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti ...
Pri tem dodajmo, da se oseba ne bo mogla odločiti, da bi se dividende obdavčile sintetično, najemnine pa cedularno. Pravilo je: ali se vsi dohodki iz kapitala vključijo v skupni izračun ali pa nobeden. To pa so dobiček od prodaje nepremičnin, dobiček od prodaje delnic, deležev, investicijskih kuponov, izvedenih finančnih instrumentov, dividende, obresti in najemnine.
Kaj morate storiti za sintetično obdavčitev?
Nujno morate najprej oddati »klasično« napoved za davek od dohodka iz kapitala. Torej za cedularno obdavčitev. Če ste lani prodali nepremičnino, ste to morali napovedati v 15 dneh od prodaje, za preostale dohodke iz kapitala (obresti, kapitalske dobičke) pa do konca februarja letos. Napoved za dividende oddate sami samo, če vam jih je izplačal tujec – domači izplačevalci to uredijo za vas. Najemnine prav tako do konca februarja napoveste sami, razen če oddajate nepremičnino, na primer, domačemu podjetju, ustanovi, ki to stori za vas.
Tem napovedim sledi plačilo davka, po klasični, cedularni metodi, torej. Na primer 25 odstotkov na dividende, pa 15 odstotkov na najemnine, zmanjšane za 10 odstotkov normiranih odhodkov ...
A ker ste se odločili, da se vam, denimo, bolj splača sintetična obdavčitev, o tem obvestite p(Furs#Finančna uprava RS) v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine. Če tega ne dobite, potem dohodninsko napoved do konca julija z vsemi omenjenimi podatki vložite sami.
Kako to storite? V ugovoru oziroma napovedi samo obkrožite besedo DA, pojasnjuje Furs, in sicer ob stavku: »Uveljavljam vštevanje davčnih osnov od dohodkov iz kapitala in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem v letno davčno osnovo.« Furs bo podatke o tem upošteval sam, iz drugih napovedi, ki ste jih oddali sami oziroma jih je za vas izplačevalec dohodka.
Če ste ob klasični, cedularni obdavčitvi plačali več davka glede na prejeto odločbo po sintetični obdavčitvi, vam bo Furs preplačani znesek vrnil. Predvidevamo, da se za sintetično obdavčitev ne boste odločili, če bi davek morali doplačati.
Komu se splača takšna obdavčitev?
Na splošno se sintetična obdavčitev splača zavezancem, ki na letni ravni dosegajo manjše dohodke, obdavčljive z letno dohodnino, torej po dohodninski lestvici. Odvisno je sicer od primera do primera, neke meje so – če, denimo, ogromno služite z dohodki iz kapitala (in nimate drugih dohodkov, ki se vštevajo v letno dohodninsko osnovo), potem bi se tudi ob odločitvi za sintetično obdavčitev lahko opekli in se uvrstili v višji dohodninski razred. A takšni investitorji imajo verjetno podjetje oziroma svojo davčno in poslovno strategijo in posle vodijo drugače kot posameznik, ki se mu lahko v določenih primerih splača zaslužke iz kapitala obdavčiti sintetično.
Takšni so predvsem normiranci, saj se tem dohodki iz njihove dejavnosti ne vštevajo v letno dohodninsko osnovo. Torej, če nimajo drugih zaslužkov kot iz dejavnosti in iz kapitala, se jim sintetična obdavčitev kapitalskih dobičkov velikokrat splača. Za njih lahko celo uveljavijo vse olajšave. Torej splošno, za vzdrževane družinske člane ...
Ob tem omenimo, da se v letno dohodnino vštevajo tudi dohodki samostojnih podjetnikov, ki so obdavčeni po dejanskih odhodkih, torej veljajo zanje drugačna pravila kot za normirance.
Primer normiranca s kapitalskim dobičkom, ki se mu splača obdavčiti dohodke iz kapitala sintetično
Naj poenostavimo: če ima posameznik samo dohodke kot normiranec in potem prejme za pet tisoč evrov kapitalskih dobičkov od prodaje delnic, bi se mu splačalo, da bi bili ti obdavčeni v okviru letne dohodnine:
V okviru letne dohodnine bi bil davek 16-odstoten (če bi jih imel več kot 15 let, bi bil davek ne glede na način obdavčitve nič, več v nadaljevanju), in še to na davčno osnovo, ki jo posameznik lahko znižuje z davčnimi olajšavami. Že splošna olajšava je za lani 4.500 evrov, torej bi bila davčna osnova samo 500 evrov, davek pa samo 80 evrov oziroma morda celo nič. Namreč, če so dohodki posameznika nizki, je ta upravičen še do dodatne olajšave.
Če bi se odločil za klasično, cedularno obdavčitev in bi bil davek 25-odstoten (če ima nekdo delnice v lasti do pet let), kar znese 1.250 evrov, oziroma 20-odstoten (če ima oseba delnice od pet do deset let) in tako naprej do nič davka, če ima nekdo delnice več kot 15 let.
A previdno – z večjimi dohodki iz kapitala in oddajanja premoženja v najem padete tudi tu v višjo obdavčitev. Velja namreč dohodninska lestvica, 16-odstotni davek pa se plača na letno davčno osnovo do 8.755 evrov, medtem ko se 26-odstotna dohodnina plača že na osnovo med 8.755 in 25.750 evri in tako naprej do 45-odstotne obdavčitve nad davčno osnovo 74.160 evrov.
Dodatni primeri: kaj vse se všteva pri zaslužkih iz kapitala v sintetično obdavčitev, kje so oprostitve in kje ne
1194921
Glavno pravilo, kot že omenjeno, je: če se odločite za sintetično obdavčitev ene vrste dohodkov iz kapitala, morate v letno dohodninsko osnovo vključiti vse dohodke iz kapitala. A v kolikšni višini? Katere oprostitve veljajo in katere ne? O tem smo se pogovarjali z o(Nino Orehek Ručigaj#Nina Orehek Ručigaj) iz družbe Unija, ki pa dodaja: »Stališča so predstavljena ob razumevanju zapisanih zakonskih določb in pojasnil, ki smo jih dobili od Fursa, je pa mogoče, da se bo kakšno stališče Fursa še dopolnilo ali prilagodilo.«
KAPITALSKI DOBIČKI OD PRODAJE VREDNOSTNIH PAPIRJEV, INVESTICIJSKIH KUPONOV, TUDI IZVEDENIH FINANČNIH INSTRUMENTOV
V sintetično obdavčitev se vključijo davčne osnove od dohodkov iz kapitala in dohodkov iz oddajanja premoženja v najem – v letni dohodninski odmeri se bodo tako upoštevali kapitalski dobički, zmanjšani za normirane stroške ob prodaji in nakupu. Če poenostavimo: če delnice podjetja A prodate s tisoč evri dobička, delnice B pa s sto evri izgube, je (neupoštevajoč normirane stroške, zaradi poenostavitve) davčna osnova iz kapitalskih dobičkov 900 evrov.
Izgube na enih vrednostnih papirjih namreč po pojasnilu Fursa znižujejo davčno osnovo, a samo za isto vrsto kapitala.
Denimo, izgube pri izvedenih finančnih instrumentih ne bodo manjšale dobička, ustvarjenega s prodajo delnic, deležev in investicijskih kuponov. Prav te izgube ne bodo nižale davčne osnove pri najemninah.
In še pomembno: po 15 letih imetništva delnic in deležev velja oprostitev plačila dohodnine – pa če gre za klasično, cedularno obdavčitev dobička iz kapitala ali pa za sintetično obdavčitev. Zakon namreč ne vsebuje določbe, po kateri ta oprostitev ne velja v primeru sintetične obdavčitve, pravijo na Fursu.
Če se odločite za sintetično obdavčitev, potem v napovedi dohodnine ali v ugovoru zoper IID dobička, ki ste ga dobili s prodajo delnic po 15 letih, ne napoveste. Furs je o tem tako ali tako obveščen že iz napovedi, ki ste jo oddali do konca februarja (več o tem zgoraj).
KAPITALSKI DOBIČKI OD PRODAJE NEPREMIČNIN
Če se odločite za sintetično obdavčitev in ste lani z dobičkom prodali svojo nepremičnino, morate tudi ta dobiček napovedati v ugovoru zoper IID oziroma v napovedi.
Pri tem veljajo drugačna pravila, če ste v tej nepremičnini opravljali dejavnost (več v nadaljevanju).
Če niste imeli v njej dejavnosti in ste v njej živeli, bili njen lastnik in bili v njej stalno prijavljeni vsaj tri leta, potem davka ne plačate – ne glede na to, ali se odločite za sintetično obdavčitev preostalih dohodkov iz kapitala.
DIVIDENDE, NAJEMNINE, OBRESTI
Če je dividende izplačala domača družba, je ta za vas tudi že plačala davek po cedularni obdavčitvi. Če vam jih je izplačala tuja, morate napoved do konca februarja oddati sami. Upošteva se tudi v tujini plačan davek. Če se odločite za sintetično obdavčitev, v ugovoru samo obkrožite ustrezno trditev – Furs bo davčni »poračun« naredil tako kot pri drugih dohodkih iz kapitala sam.
Pri najemninah je davčna osnova 90 odstotkov najemnine oziroma najemnina, znižana za dejanske stroške vzdrževanja, ki ste jih Fursu že napovedali do konca februarja. Če se odločite za sintetično obdavčitev, vam bo omenjena davčna osnova (denimo 90 odstotkov najemnine) višala letno dohodninsko osnovo.
Glede obresti velja: če ste pri slovenskih in evropskih bankah ter hranilnicah dobili obresti do tisoč evrov, davka ne plačate niti ne napoveste dohodka; za vse preostale obresti pa plačate 25-odstotni davek. Načelo je enako kot pri drugih dohodkih iz kapitala za lani – lahko ste obdavčeni cedularno ali sintetično.
Pozor: treba je ločiti med dohodki normiranca kot podjetnika in kot občana
Normiranci, ki se odločite za sintetično obdavčitev dohodkov iz kapitala, bodite posebej pozorni na to, ali so se dohodki ustvarili v okviru dejavnosti ali ne.
Predvsem pri prodaji nepremičnine se šteje ta kot prihodek normiranca, če je uporabljana za opravljanje dejavnosti. »Zakon o dohodnini namreč določa: če je zavezanec stanovanje ali stanovanjsko hišo uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti ali jo je oddajal v najem, se za tako odsvojitev kapitala (nepremičnine) ne šteje odsvojitev tistega dela stanovanja ali stanovanjske hiše, ki ga je zavezanec uporabljal v zvezi z opravljanjem dejavnosti (pod pogojem, da je stanovanje ali stanovanjska hiša oziroma njun del v poslovnih knjigah prikazan kot sredstvo za potrebe dejavnosti) ali ga je oddajal v najem. Tudi glede obresti naj bo normiranec pozoren, saj lahko pomenijo dohodek iz dejavnosti,« še opozarja Nina Orehek Ručigaj.
Enjoy
tecton ::
To pomeni, da boste obdavčeni po dohodninski lestvici, ki ima za leto 2022 pet stopenj, in sicer 16-, 26-, 33-, 39- in 45-odstotno (najvišja stopnja se letos dviguje s 45 na 50 odstotkov). V kateri razred sodite, je odvisno od višine vaših zaslužkov,
woot na 50% smo ze sli, Venezuela prihajamo...
kikach ::
V primeru, da se kot normiranec odločim za skrajšani delovni čas (starsevsko nadomestilo do 3 leta)kolikor vidim potem ne veljaš za polno zaposleno osebo, ker ti država plačuje polovico prispevkov.
Ima mogoče kdo izkušnje s tem?
Ima mogoče kdo izkušnje s tem?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kikach ()
delavec44 ::
In to si se moral na novo registrirati, da lahko reklamo delaš? V resnici lahko še teh 7€ na mesec prihraniš in vse delaš sam.
Pozdravljeni,
trenutno sem še zaposlen (še dobrih 14 dni) in bom začel s projekti preko lastnega s.p. (trenutno podjetje ve za to in jim je to ok).
Lahko odprem polni s.p. že takoj kljub zaposlitvi ali moram najprej odpreti popoldanski s.p in ga potem takoj spremeniti v navadni s.p.? (Ker bom vmes ravno v tujini bi raje plačal malo več prispevkov in se mi ni treba ukvarjati s tem)
trenutno sem še zaposlen (še dobrih 14 dni) in bom začel s projekti preko lastnega s.p. (trenutno podjetje ve za to in jim je to ok).
Lahko odprem polni s.p. že takoj kljub zaposlitvi ali moram najprej odpreti popoldanski s.p in ga potem takoj spremeniti v navadni s.p.? (Ker bom vmes ravno v tujini bi raje plačal malo več prispevkov in se mi ni treba ukvarjati s tem)
Ne moreš biti polno zaposlen 2x.
Pozanimaj se kako je z olajšavo za prvi sp, če ga potem spremeniš iz popoldanca v navadnega.
Pozanimaj se kako je z olajšavo za prvi sp, če ga potem spremeniš iz popoldanca v navadnega.
Tidule ::
Dodatno lahko S.P odpreš v naprej. Torej se ob urejanju dokumentacije dogovriš, da bo recimo podjetje odprto z 1.5. pa potem nimaš teh težav.
Dodatno lahko S.P odpreš v naprej. Torej se ob urejanju dokumentacije dogovriš, da bo recimo podjetje odprto z 1.5. pa potem nimaš teh težav.
Čeprav pravi, da bo s projekti pričel že sedaj. Verjetno je potem bolj pravilno, da sedaj odpre popoldanski sp in ga potem pretvori v običajnega.
… ampak bo tvoj predlog najbrž bolj praktičen, le pravilno naj izda račun, datumsko
Kako pa pogodbo podpiše, če sp še ne obstaja?
Pa saj pogodba ni zakonsko obvezna.. ampak saj pravim, delati za stranko brez s.p.ja ne bi bilo dovoljeno, samo za teh 14 dni res nihče ne bo vedel.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
MadMicka ::
delavec44, komot lahko pogodbo podpišeš, z imenom in priimkom, naslov in davčna, sej s.p. pomeni samo posebni davčni status in potem, ko registriraš s.p. in se pogodba izvršuje, vržeš zadeve v evidence (oz. knjigovodstvo).
OK, sprejmem. Čeprav na pogodbi je tudi matična ampak verjetno gre tudi brez tega. Verjetno za 14 dni noben ne bo kompliciral.
Bi pa potem v teoriji imel lahko SP odprt le 1 mesec (1 dan) v letu in na ta dan izdal letni račun vsem dolgotrajnim strankam, potem pa ga spet zaprl. Na prispevkih kar nekaj prihraniš.
Bi pa potem v teoriji imel lahko SP odprt le 1 mesec (1 dan) v letu in na ta dan izdal letni račun vsem dolgotrajnim strankam, potem pa ga spet zaprl. Na prispevkih kar nekaj prihraniš.
Mato989 ::
OK, sprejmem. Čeprav na pogodbi je tudi matična ampak verjetno gre tudi brez tega. Verjetno za 14 dni noben ne bo kompliciral.
Tu bi te FURS po 2-3. letu pojahal kolikor vem...
Ko bi se zaznal pattern.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Al pa ze prvic, ko bi ze po enem mesecu zaprl, nakazila bi pa v tem obdobju priletela s parih razlicnih strani.
No, za take primere imajo verjetno sistem, ki to zazna. Pa tudi pri s.p.ju ne dovolijo, da ga kar odpiraš in zapiraš.
Čeprav ne vidim nekega razloga zakaj oseba legitimno ne bi odprla s.p. ga zaprla po 2 mesecih in čez 6 mesecev spet odprla... a ni to preprečevanje svobodne podjetniške pobude če to onemogočiš?
Za normiranstvo vem da X mesecev ne moreš to je ok, ampak navadn s.p.?
Čeprav ne vidim nekega razloga zakaj oseba legitimno ne bi odprla s.p. ga zaprla po 2 mesecih in čez 6 mesecev spet odprla... a ni to preprečevanje svobodne podjetniške pobude če to onemogočiš?
Verjetno ti dovolijo, ko preverijo, da ne nateguješ in dokažeš, da ne izigravaš sistema..
velikBrokoli je izjavil:
Verjetno ti dovolijo, ko preverijo, da ne nateguješ in dokažeš, da ne izigravaš sistema..
A pol ne velja nedolžen dokler ni dokazano kriv? :O Zanimivo.
Ne, pri financah/davčnih utajah je AFAIK obratno.
Kako je pa z nakupom računalnika in druge opreme za delo? Sem kot normiran s.p. oproščen DDV-ja?
Tip obdavčitve SPja nima nobene veze z DDV zavezanstvom.
Torej ne morem ti niti napisati da/ne, ker je odvisno od tega ali si DDV zavezanec ali ne (in ne atipični)
Glede nato, da to sprašuješ, je pa verjetno v tvojem primeru odgovor ne.
Torej ne morem ti niti napisati da/ne, ker je odvisno od tega ali si DDV zavezanec ali ne (in ne atipični)
Glede nato, da to sprašuješ, je pa verjetno v tvojem primeru odgovor ne.
Zgodovina sprememb…
sniffbadger ::
Kaj je sedaj s tem višjim davkom (nižji normirani stroški) za normirane sp? Oddal sem obračun za 2022, davek se je obračunal po starem, tudi mesečna akontacija se mi sedaj v 2023 obračunava še po stari stopnji.
Kdaj naj bi začela veljati nova, višja stopnja davka zaradi nižjih normiranih stroškov nad 50.000 EUR? Glede na objave v tem forumu sem mislil, da že v zadnjih mesecih 2022, pa očitno ni tako.
Najbolje, če kdo objavi kakšen link na vir, namesto diskusije tu.
Isto sem jaz svojo racunovodkinjo spraševal in odgovor je sledeči:plačuješ akontacijo 2023 po 4%, marca 2024 pa se ti bo poračun naredil in boš vplačal razliko.
Kaj se pa zgodi, če zapreš popoldanski sp še v letu 2023? Dobiš ob zaprtju kakšen sorazmerni poračun razlike, kot bi plačal marca 2024?