Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
tony1 ::
Piše tisti - ki je na vprašanje nekoga za nasvet o odprtju s.p.ja - začutil potrebo mi razložiti, da ne vem kaj je normiranec in kaj registracijo DDV zavezanca, ker sem OPju dal nasvet, ki ustreza 95% s.p.jev v ITju? Imaš težave?
Okapiju lahko oprostimo - ker ploza iste zgodbe vsakič, ko kdo to vpraša, in se ga ne da premaknit. Pride z leti, nas vse čaka.
Okapiju lahko oprostimo - ker ploza iste zgodbe vsakič, ko kdo to vpraša, in se ga ne da premaknit. Pride z leti, nas vse čaka.
Filip9 ::
Kolegu je racunovodkinja rekla da se je z letom 2023 ponastavil promet za prag davcnega zavezanca. (To kar se steje v zadnjih 12 mesecih do 50k) Je to slucajno res? Najbi bilo zato ker je letos nov zakon.
Isto se je v programu za racune ponastavilo.
dorje ::
Kolegu je racunovodkinja rekla da se je z letom 2023 ponastavil promet za prag davcnega zavezanca. (To kar se steje v zadnjih 12 mesecih do 50k) Je to slucajno res? Najbi bilo zato ker je letos nov zakon.
Nekaj sprememb je. Tukaj imaš primere za polni s.p.:
https://www.normiranec.info/en/svetovan...
Tukaj pa za popoldanski:
dorje --- 31 oct = 25 dec
srus ::
Kaj je sedaj s tem višjim davkom (nižji normirani stroški) za normirane sp? Oddal sem obračun za 2022, davek se je obračunal po starem, tudi mesečna akontacija se mi sedaj v 2023 obračunava še po stari stopnji.
Kdaj naj bi začela veljati nova, višja stopnja davka zaradi nižjih normiranih stroškov nad 50.000 EUR? Glede na objave v tem forumu sem mislil, da že v zadnjih mesecih 2022, pa očitno ni tako.
Najbolje, če kdo objavi kakšen link na vir, namesto diskusije tu.
Kdaj naj bi začela veljati nova, višja stopnja davka zaradi nižjih normiranih stroškov nad 50.000 EUR? Glede na objave v tem forumu sem mislil, da že v zadnjih mesecih 2022, pa očitno ni tako.
Pat_MaGroin ::
Eno vprašanje.
Če si kot s.p. na bolniški več kot 30 dni (v tem primeru 90 dni polne bolniške), ti je zavod dolžan poravnati tudi akontacijo dohodnine?
Hvala!
Če si kot s.p. na bolniški več kot 30 dni (v tem primeru 90 dni polne bolniške), ti je zavod dolžan poravnati tudi akontacijo dohodnine?
Hvala!
Tidule ::
Kaj je sedaj s tem višjim davkom (nižji normirani stroški) za normirane sp? Oddal sem obračun za 2022, davek se je obračunal po starem, tudi mesečna akontacija se mi sedaj v 2023 obračunava še po stari stopnji.
Ves cas ke bilo govora, da zakon stopi v veljavo s 1.1.2023. Davcna zakokonodaja vedno zacne veljat z naslednjim davcnim letom.
user4683 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Eno vprašanje.
Hvala!
Ne.
unix ::
Nove stopnje veljajo od 1. 1. 2023 ko je bila sprejta novela ZDoh-2 Imaš pa podrobno napisano tudi na FURS-ovi spletni strani glej točko 3.
Tukaj pa za popoldanski:
Se en revez, ki ne loci med normiranimi stroski in mejo za vstop v ddv. Res ne razumem, zakaj gobec odpirate ce pojma nimate o cem je govora.
Pat_MaGroin je izjavil:
Eno vprašanje.
Hvala!
Ne.
Sprašujem zato, ker mi je tetica na ZZZS podala malo cuden odgovor, da ce je trajanja bolniške kratko in znesek majhen, tega ne krijejo. Bom moral jutri še enkrat klicat.
Ta mi je malce nenavadna, ker spremenil se je zakon dohodnini in ne Zakon o ddv. Tako da ne vem zakaj bi se meja 50k v zadnih 12 mesecih za vstop v DDV karkoli spremenila.
Pat_MaGroin je izjavil:
Pat_MaGroin je izjavil:
Eno vprašanje.
Hvala!
Ne.
Sprašujem zato, ker mi je tetica na ZZZS podala malo cuden odgovor, da ce je trajanja bolniške kratko in znesek majhen, tega ne krijejo. Bom moral jutri še enkrat klicat.
Po kaki bizarni logiki naj bi krili akontacijo dohodnine? Dohodnina se poracunava konec leta in ce x mesecev nisi zasluzil nic, potem bos seveda to dobil nazaj pri obracunu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Filip9 ::
Tukaj pa za popoldanski:
Se en revez, ki ne loci med normiranimi stroski in mejo za vstop v ddv. Res ne razumem, zakaj gobec odpirate ce pojma nimate o cem je govora.
Tidule upam da si ti je ego za danes nabil in se ti je dan polepsal ko ponizujes druge. Eni se pac ne rabimo dokazovat z znanjem o spjih in samo preverjamo kaj so nam drugi rekli.
Meni je to tudi nenavadno ker je to loceno ampak mi je to cudno da se mu je na programu za racune ponastavil promet v zadnjih 12 mesecih.
Sined9 ::
Isto sem jaz svojo racunovodkinjo spraševal in odgovor je sledeči:plačuješ akontacijo 2023 po 4%, marca 2024 pa se ti bo poračun naredil in boš vplačal razliko.
Tukaj pa za popoldanski:
Tidule upam da si ti je ego za danes nabil in se ti je dan polepsal ko ponizujes druge. Eni se pac ne rabimo dokazovat z znanjem o spjih in samo preverjamo kaj so nam drugi rekli.
Meni je to tudi nenavadno ker je to loceno ampak mi je to cudno da se mu je na programu za racune ponastavil promet v zadnjih 12 mesecih.
Jao, nepismena funkcionalnost na visku. Ce bi bil pismen bi videl, da nisem dogovarjal tebi. Ce bi premogel iq nad 20 bi pa celo videl, da sem tudi tebi odgovoril ampak kot ponavadi je lazje blejat v tri dni, kot kaj razumet.
mat xxl ::
Ni problema, kljub temu, da je bilo že tisočkrat razloženo. Še tisočprvič: ko (oziroma predno) presežeš 50.000eur obdavčljivega prometa v 12 mesecih, moraš postati zavezanec za ddv.
Še enkrat, ni nujno, recimo opravljaš samo oproščeno dejavnost, kar je npr. promet na tujih trgih, oddaja lastnih nepremičnin v dolgoročen najem in še veliko tega.
Tak promet SE NE všteva v teh 50.000 eur.
matic492 ::
Malo se vrtite v krogih :D
Oba sta napisala isto z kontra besedo.
Res nima smisla takšno debatiranje.. vprašanje je bilo v tej temi že 100x odgovorjeno, zdaj se samo še nekaj bockate med sabo. Samo zmedete dodatno ljudi, ki iščejo informacije.
V mojem FAQ postu je vse pravilno napisano, če slučajno kaj ni, prosim citirajte in popravite.
Ni problema, kljub temu, da je bilo že tisočkrat razloženo. Še tisočprvič: ko (oziroma predno) presežeš 50.000eur obdavčljivega prometa v 12 mesecih, moraš postati zavezanec za ddv.
Še enkrat, ni nujno, recimo opravljaš samo oproščeno dejavnost, kar je npr. promet na tujih trgih, oddaja lastnih nepremičnin v dolgoročen najem in še veliko tega.
Tak promet SE NE všteva v teh 50.000 eur.
Oba sta napisala isto z kontra besedo.
Res nima smisla takšno debatiranje.. vprašanje je bilo v tej temi že 100x odgovorjeno, zdaj se samo še nekaj bockate med sabo. Samo zmedete dodatno ljudi, ki iščejo informacije.
V mojem FAQ postu je vse pravilno napisano, če slučajno kaj ni, prosim citirajte in popravite.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
mat xxl ::
Enako , je v mojem 100% vse v nulo piko pravilno napisano, lahko dokažem 100% na mojem primeru normiranega s.p. ja , tako, da tu ni debate !
Čestitam, da imava oba 100% prav. Naslednjič pa uporabi še pravilen izraz ("obdavčljiv promet", kaj to je (oziroma ni), piše v 94. členu ZDDV-1) in ne "dejavnost", da bo še bolj prav in bodo drugi lažje našli informacije o tem.
black ice ::
Ne, znupy ve, da se mu ni izplacalo v svojem konkretnem primeru, ki ga je ponazoril. Ales pa ve, da sam rad drugim podtika neke trditve.
Napisal si, da je bilo zate jurja evrov manj kot odstotek prihodkov. Kar pomeni, da si imeč več kot 100 jurjev prihodkov. A pri 50 jurjih prometa moraš obvezno postati zavezanec za DDV. Zdaj pa to poskusi razložiti.
Znupy hoce povedati, da ni nujno, da je teh 100k zaracunal strankam v Sloveniji ali EU.
Niti ni nujno, da je ves promet znotraj EU/Slovenije predmet DDV. Pač dajmo nehat govoriti o absolutnih stališčih, ker obstaja sto in več situacij, kje in kaj se komu splača. Zato pa je tudi Znupyjevo jamranje, kako je odbijanje DDV brezeveze, čisto brezpredmetno. Vsak mora zase presodit kje je za njega costbenefit.
Samo je to znanstvena fantastika glede na to, da številnim niti osnove niso jasne in še vedno ne razumejo kaj je meja za DDV, kaj je normiranec in zakaj so lubenice zelene.
Samo je to znanstvena fantastika glede na to, da številnim niti osnove niso jasne in še vedno ne razumejo kaj je meja za DDV, kaj je normiranec in zakaj so lubenice zelene.
Če bi gospod vseznalec prebral kaj sem napisal, bi videl, da sem napisal točno to kar je napisal on in dodal, da meni osebno se mi pri mojih stroških recimo ni zdelo vredno.
Ima on dejansko toliko nekih stroškov, da se mu tistih 22% vrnjenega davka toliko pozna, da se mu splača ubadati s shranjevanjem računov, osnovnimi sredstvi, dodatnimi obrazci etc? Mogoče. Ni pa nujno. Jaz ko sem bil še remote normiranec ne vem če bi napraskal za 5k dejanskih stroškov letno, kar predstavlja jurja vrnjenega ddvja oziroma manj kot 1% prihodkov. Škoda časa ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
x3ca ::
Kakšen je postopek, če želiš z s.p.-jem poslovati preko osebnega računa? Komu je treba kaj sporočiti?
Legon ::
Racun moras prijavit ajpes, ce je slovenski racun mora imet ustrezno oznako banke, da ga ajpes lahko objavi. Tako je bilo pred pre leti, ko sem to urejal.
velikBrokoli ::
Ajpesu prijavis racun, potem pa pocakas, da te slovenska banka kontaktira in reče "NUJNO MORATE ODPRETI POSLOVNI RAČUN PRI NAS ZA 10EUR VEČ NA MESEC"
Upam, da nimaš slovenske banke :D
Upam, da nimaš slovenske banke :D
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
deco16 ::
No ja, niso vse slovenske banke take. NLB in Gorenska baje tud pusti.
Sam imam NLB in sem tudi račun odprl tam z tem namenom kar sem jim takoj ob odprtju povedal. Če bodo kaj težili se poberem.
Sam imam NLB in sem tudi račun odprl tam z tem namenom kar sem jim takoj ob odprtju povedal. Če bodo kaj težili se poberem.
x3ca ::
amacar ::
Jaz nisem nikoli nič ajpesu prijavljal. Vse kar sem naredil sem na edavkih označil, da je račun uporabljen za poslovno dejavnost in se je pojavil na ajpesu samodejno.
Ne prijaviš Ajpesu, ampak na FURS. Kot je amacar omenil, to narediš preko edavkov. Mislim, da se to v sklopu odpiranja s.p.ja vse uredi..
Zgodovina sprememb…
Legon ::
Racun moras prijavit ajpes, ce je slovenski racun mora imet ustrezno oznako banke, da ga ajpes lahko objavi. Tako je bilo pred pre leti, ko sem to urejal.
A mogoče kdo ve, kje točno se to uredi, po možnosti online?
Vec o tem: https://data.si/blog/sprememba-poslovne...
Nisem pa ziher ce bo drzalo da gre sprememba poslovnega racuna preko FURS, ker v clanku pise ravno obratno. Da FURS podatke o spremembi pridobi iz AJPES.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
ziki ::
Kakšen je postopek, če želiš z s.p.-jem poslovati preko osebnega računa? Komu je treba kaj sporočiti?
Jaz, kot uporabnik NLB, sem to urejal par mesecev nazaj. Dejansko sem moral iti osebno v poslovalnico, kjer sem izpolnil neke papirje, povedal koliko letnega prometa pričakujem, katere so glavne stranke s katerimi bom posloval, ... Na tak način so mi spremenili potem račun v osebno-poslovni (iz vrste A v vrsto T), kar pomeni, da je lahko račun javno objavljen. Ker sem mlajši od 30 let, sem moral edino spremeniti vrsto paketa iz Mladostni v Osnovni, pa sem na ta način dobil še 50% popusta za vodenje računa v naslednjih 2 letih, tako, da sem dejansko na boljšem
Vidim pa, da je vse razloženo tudi tukaj.
CrniPanter ::
Imam popoldanski normiran sp. in bancna racuna na NLB in na Gorenjski Banki. Oba mi je nekako, nimam pojma kako ker me ni noben vprasal zaznalo in "uvozilo" v edavke in AJPES.
Za poslovanje uporabljam samo tega na Gorenjski banki, nikoli me nihce nic vprasal, vse laufa preko osebnega. To je to.
Za poslovanje uporabljam samo tega na Gorenjski banki, nikoli me nihce nic vprasal, vse laufa preko osebnega. To je to.
Beli_Zajcek ::
Ljudstvo, kako najcenejše dobivate nakazila iz Amerike? Imam stranko, ki mi pravi, da ji hočejo za nakazilo na NLB račun vzeti 45 $, kar mi je malo brezveze, ker je plača na tedenski osnovi. Je kaka boljša opcija kot izplačilo enkrat na dva tedna ali celo enkrat mesečno?
WISE
50€ je odprtje računa (mesečno nič, samo feeje ti zaračunajo potem za prenakazilo na EUR račun, ampak je free par evrov, ne pa 45), potem dobiš pa Ameriški račun z ACH routing number in naslovom v New Yorku.
50€ je odprtje računa (mesečno nič, samo feeje ti zaračunajo potem za prenakazilo na EUR račun, ampak je free par evrov, ne pa 45), potem dobiš pa Ameriški račun z ACH routing number in naslovom v New Yorku.
Beli_Zajcek ::
Kebo ::
Jaz preko wise nisem imel nobenih stroškov s prejemom ACH in tudi ne z odprtjem tega računa. Ena ameriška platforma mi je pa računala 0,5$ na nakazilo.
Jaz preko wise nisem imel nobenih stroškov s prejemom ACH in tudi ne z odprtjem tega računa. Ena ameriška platforma mi je pa računala 0,5$ na nakazilo.
Pač na račun dobim od stranke dolarje, ko si pa nakažem na svoj TRR EUR, zaračunajo fee na pretvorbi.
Kebo ::
Ne vem če to še funkcionira ampak jaz sem takrat, ko sem še dobival USD na wise plačeval cca. 0,5% za konverzijo v EUR potem pa z WISE kartico naredil topup na Revolut brezplačno.
Moe_Lester ::
A so na Fursu že upoštevali spremembe dohodnine pri normirancih, ki bo višja v 2023? Ali moram to upoštevati pri plačilu akontaciji dohodnine ali ne? :D Je že višja, ali bo na koncu poračun?
Ali bo potrebno akontacijo plačevati glede na DDD prejšnjega leta?
Ali bo potrebno akontacijo plačevati glede na DDD prejšnjega leta?
Zgodovina sprememb…
Akontacija je na lanski izračun. Sam si izračunaj koliko bo razlika :)
Jaz bom mel marca 2024 doplačilo kar konkretno par jurjev ja.
Jaz bom mel marca 2024 doplačilo kar konkretno par jurjev ja.
Se mi je zdelo, da bo na lanski izračun ja.. jaz sem letos imel cca 12.5k doplačila, sem navajen
Jaz planiram 1-2 mesca neplačanega "dopusta" letos... ker nima smisla več delat, ker bom potem samo živčen na visokih prispevkih naslednje leto.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Sej vem da sem len, mogoče se me kdo usmili.
Če hočeš ostat na minimalnih prispevkih (dohodnina bo večja), potem je 50k max na leto?
In potem naslednje leto spet malo gor, ker se računa dobiček in prispevki?
Skratka: koliko pod 50k moraš biti, da so prispevki isti bolj kot ne? Oz. koliko nad 50k lahko greš, da ni preskok iz 453 na mesec prebrutalen? Recimo nad 600 all in na mesec nikakor nocem it.
Če hočeš ostat na minimalnih prispevkih (dohodnina bo večja), potem je 50k max na leto?
In potem naslednje leto spet malo gor, ker se računa dobiček in prispevki?
Skratka: koliko pod 50k moraš biti, da so prispevki isti bolj kot ne? Oz. koliko nad 50k lahko greš, da ni preskok iz 453 na mesec prebrutalen? Recimo nad 600 all in na mesec nikakor nocem it.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()