Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
Edino kar te bi potencialno zanimalo je, da je omejitev stroškov 50/100k vezana na število mesecev, kolikor si bill full time zaposlen, tako da če greš v sredini leta, si obdavčen še vedno kot popoldanc (oz. manj kot 9 mesecev full-time po novem zakonu, tako da kadarkoli po marcu)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Geho ::
Piratski pogled na normirance - https://program.piratskastranka.si/gosp...
I see nothing wrong here. Točno to bi morali narediti, tisti, ki želijo zaradi dobrega plačila (ker pač take plače v podjetju NE moreš dobiti) odreči nekaterim pravicam, to lahko vsekakor naredijo, za ostale pa kazen delodajalcem, ki so jih v to prisilili.
To, da so pa nekateri začeli izkoriščati s.p. obliko za izkoriščanje folka je pa bolano. Sam delam kot s.p., si lepo izpogajam dopust in plačilo. Če zbolim, moram v bolniško na svoje stroške (razen če bom obležu za več kot 20 dni). Tak da temu primerno se mi tudi zdi, da dobim višje neto izplačilo na koncu. Poleg tega pa moram še sam skrbeti za pridobivanje posla in vsega.
kzzzz ::
Je kakšna banka, pri kateri se da vzeti stanovanjski kredit, kjer za normirane s.p. ne obračunavajo mesečne kreditne sposobnosti s formulo
((davčna osnova - davčna obveznost) / 12) - 914
? Hvala.
((davčna osnova - davčna obveznost) / 12) - 914
? Hvala.
velikBrokoli ::
jWill55 ::
Filip9 ::
Zivijo,
gleda da vsepovsod drugace pise in nikjer tocno jasno, se tu vprasam. Se je potem z dohodninskim zakonom 2023 spremenil prag za normiranega sp-ja z 50.000 na 100.000 pri polnem sp-ju.
Torej ce si prej pri 50.000 moral avtomaticno postati davni zavezanec, si lahko zdaj do 100.000 normiran sp?
Hvala
gleda da vsepovsod drugace pise in nikjer tocno jasno, se tu vprasam. Se je potem z dohodninskim zakonom 2023 spremenil prag za normiranega sp-ja z 50.000 na 100.000 pri polnem sp-ju.
Torej ce si prej pri 50.000 moral avtomaticno postati davni zavezanec, si lahko zdaj do 100.000 normiran sp?
Hvala
pero50 ::
Ni meja za normiranca 300.000 v dveh letih?
Meja za DDV zavezanca pa je 50?
Nisem sicer na tekočem oziroma točno spremljal, mislim pa da so spremenili samo obdavčitev normiranih dohodkov.
Lahko pa da se motim.
Meja za DDV zavezanca pa je 50?
Nisem sicer na tekočem oziroma točno spremljal, mislim pa da so spremenili samo obdavčitev normiranih dohodkov.
Lahko pa da se motim.
Je, samo vsi mešajo te meje :)
Ja. Če izdajaš račune v tujino, ne boš navadni DDV zavezanec (ampak atipični - ne boš plačeval DDVja).
Sem začel pisati FAQ, samo sem čisto pozabil na ta moj "projekt" :D
1. KAJ SPLOH JE NORMIRANI SP?
Normirana obdavčitev SPja je samo ureditev, kako se obračunajo stroški in davek na dobiček. V praktično vseh ostalih pogledih je pač SP kot SP in je enak vsem ostalim. Več o obdavčitvi spodaj.
Normiran je lahko tudi DOO - pravila so večinoma enaka, samo ne bom ločeval oz. dodajal DOO, ker za večino ni relevantent.
2. DDV ZAVEZANSTVO (NAVADNO/ATIPIČNO)
Tega ne mešajte z obdavčitvijo dobička!
DDV zavezanstvo je ločeno in ima enaka pravila za vse pravne osebe (tudi DOO in navaden SP, zdaj DD je ponavadi ogromna firma, ampak I guess v teoriji bi lahko imel DD, ki ni DDV zavezanec.)
Da postaneš DDV zavezanec je omejitev 50k EUR na leto, AMPAK to ni (nujno) isto kot celoten promet. Tukaj se šteje samo "obdavčjiv promet", zdaj tukaj ne bom šel v detajle, ampak v našem kontekstu IT normirancev je to pomembno, ker:
Obdavcljiv promet v našem kontekstu pomeni promet, ki bi bil predmet obdavcitve z DDV v primeru, da bi bil ti DDV zavezanec. Izvajanje storitev za narocnika iz druge drzave EU praviloma ne spada v to kategorijo (reverse charge), zato se tudi ne steje v kvoto 50k.
Pomen izraza "obdavčljiv promet":
Ne vem, če je to uradni izraz, ampak v tem kontekstu ga uporabljamo, da izrazimo promet, ki bi moral biti obdavčen z DDV, če je pravna oseba, ki izdaja račun, DDV zavezanec.
V kontekstu IT, kjer večinoma izdajamu račune firmam v tujino, ta promet ni obdavčljiv - reverse charge.
Pri fizičnih osebah je treba biti ekstra pozoren. Za slovenske fizične osebe je seveda promet obdavčljiv, ampak ni omejen.
Če boste izdajali fizične račune osebam v EU ali izven EU veljajo neka posebna pravila poročanja - ampak tukaj nimam izkušenj, je pa treba biti ekstra pozoren.
TODO: Pri fizičnih osebah nimam veliko izkušenj ali znanja, naj kdo dopolni
2.1 PRIMERI
*Vsi primeri smatrajo izdane račune v enem poslovnem letu.
I.
- 10k računov slovenski firmi
- 50k računov nemški firmi
== 60k prometa. Ampak samo 10k od tega je obdavčljivega v Sloveniji zato nobenemu ne zaračunam DDV.
* moram pa postati atipični zavezanec, zato ker izdajam račun v Nemčijo.
II.
- 60k računov slovenski firmi
- 60k računov nemški firmi
== 120k prometa. 60k obdavčljivega. Moram postati DDV zavezanec, in na vse račune v sloveniji obračunati 22% DDV.
** Tukaj je treba biti ZELO POZOREN, ker če sredi leta greš čez mejo za DDV zahteva FURS vse za nazaj! Ne bom šel v detajle tukaj, ker za večino nima efekta, ampak če boste presegli DDV prag morate planirati to za VNAPREJ!
III.
(spletna trgovina)
- 60k računov slovenskim fizičnim osebam
== 60k obdavčljivega prometa -> Moram postati zavezanec
IV.
- 60k prometa v ZDA
== 60k prometa -> Ne rabim postati zavezanec (niti atipični - tisto je samo za EU države)
2.2 IZDAJA RAČUNOV
Tukaj je najprej pomembno ločit 3 področja.
1. Slovenija
2. Države EU (bolj natančno - vse države, kjer imajo VAT ID - torej enako kot naša davčna)
3. Vse ostale države izven EU (ZDA,UK)
2.2.1 Pravnim osebam
Področje Slovenije:
- Če ste navadni DDV zavezanec (NE SAMO ATIPIČNI!) - se izda račun, kjer je vaša davčna napisana z predpono SI in zaračuna DDV
- Če niste DDV zavezanec ali samo atipični - se izda račun z klavzulo TODO, kjer je vaša davčna zapisana brez SI (v obeh primerih)
Področje EU:
- Morate postati atipični zavezanec - se izda račun z klavzulo TODO, kjer je davčna zapisana z predpono SI
Področje izven EU:
TODO
2.2.2 Fizičnim osebam
Področje Slovenija:
Račun izdate normalno, z klavzulo TODO
Pdoročje EU:
TODO
Področje izven EU:
TODO
2.3 Atipični DDV Zavezanec
Večina v IT konktekstu tudi izdajamo račune v tujino - EU, zato boste v tem primeru postali atipični DDV zavezanec.
Kaj to pomeni?
Oddam na eDavkih dokument, kjer zaprosim za DDV/VAT ID (to pomeni da bo pred vašo davčno SI, ter bno veljavna mednarodno).
(* Glej spodaj točko za navodila)
2.4 "Navadni" DDV Zavezanec.
Večina It/Programerjev nas ne bo nikoli spadalo sem! Razen če imate Slovenske stranke > 50k na leto.
Če postanete "navadni" zavezanec, morate vsem strankam na obdavčljivem prometu obračunavati DDV, torej 22% oziroma 9.5%.
Kot napisano zgoraj, morate biti res pozorni, ker se to poračuna za nazaj, če veste, da bo več kot 50k obdavčljivega prometa v tem letu, morate že ob začetku leta postati zavezanec in izdajati račune z DDV (če ne jih boste plačevali za nazaj).
Random linki:
DDV KLAVZULE: https://www.mm-konto.si/aktualno/ddv-kl...
OBRAČUN DDV V TUJINI: https://data.si/blog/obracun-ddv-za-sto...
2.5 ODDAJANJE MESEČNEGA OBRAČUNA DDV
Tudi kot atipični zavezanec morate oddajati obračune (če imate računovodstvo, to oni delajo seveda). Tudi če nimate kak mesec nič prometa, je potrebno oddat prazen dokument z nulami.
Oddajata se 2 dokkumenta prvi je DDV-O Obrazec DDV-O za obračun davka na dodano vrednost :
Za ddv-o samo pod 12. vneseš skupno cifro, spodaj izbereš 2x NE.
Drugi je pa VIES-KP (RP-O) Rekapitulacijsko poročilo
za vies-kp za vsako stranko vneseš VAT številko in znesek
* vse to je SAMO za EU stranke - torej kjer imaš na računih jihovo davčno. Če izdaš račun v ZDA/UK, se ne poroča tukaj.
** Če imaš kak mesec na DDV-O samo nulo, potem ni treba prazen VIES-KP oddat.
*** Na DDV-O se doda tudi obračun DDVja prejetih računov, uporaben primer je naprimer service fee, ki ga dobiš iz Upworka (ker ti oni ne obračunajo DDVja)
2.6 DATUMI NA RAČUNIH
Datum izdaje račune in datum opravljene storitve sta lahka v različnih mesecih ali celo letih.
Recimo lahko izdaš račun, za storitev v prešnjem mescu naslednji mesec. V vseh poročilih se ta račun oz. ta promet upošteva glede na DATUM OPRAVLJENE STORITVE.
Recimo če ste izdali račun 1.1.2022 za storitev opravljeno 31.12.2021 se vam to šteje v lanski promet (zato imamo do marca čas oddajat poročila). Enako velja za DDV poročanje.
3. "POPOLDANSKI" SP?
"Popoldanski" je pogovorni termin in ne obstaja v pravni ureditvi. Vsi (normirani) SPji so enaki v smislu davkov/DDVja, razlika je samo kje si LASTNIK (torej ti sam) plačuje prispevke. Če si redno zaposlen in imaš "popoldanca", si plačuješ prispevke (zdravstveno, pokojninsko, starševsko itd., vse na plačilni listi) preko redne zaposlitve, zato imaš na "popoldancu" samo 80EUR fiksno dodatnih na mesec, ki se ti sploh ne štejejo v pokojninsko osnovo. Glej spodnjo točko za točne številke.
4. OBDAVČITEV PROMETA OZ. PRIZNANI STROŠKI
Obdavčitev je celovita - 20% na DOBIČEK (pri navadnem SPju zapade dobiček v dohodninsko lestvico lastnika).
Da dobimo dobiček, odbijemo stroške, to je teh konstantno omenjenih 80%.
Višina priznanih stroškov so v procentih in odvisno od tega ali je nekdo zaposlen ali ne.
4.1 Normirani SP "Polni/Full time" - kjer je vsaj 1 oseba polno zavarovana (zaposlena) vsaj 9 mesecev v tekočem letu - torej to si lahko ti sam, kot lastnik.
Opomda: ta oseba seveda ni nujno da je lastnik. Lahko imaš "popldanca", pa nekoga zaposlenega in se ti dvignejo priznani stroški na 100k.
Velikokrat vidimo, da piše "4% do 50k, 12% od 50-100k", to pride iz naslednjega izračuna:
- do 50k prometa je 80% stroškov = 50-40 = 10k dobička * 0.2 (davek) = 2000EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- od 50k do 100k prometa je 40% stroškov = 50-20 = 30k dobička * 0.2 = 6000EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- nad 100k je 0% stroškov, tako da je vsak evro nad 100k obdavčen direktno z 20%. ** glej skupno omejitev 300k /2 leti
4.1 Normirani SP "Popldanski" oz. če smo eksplicitni: Normirani SP, kjer ni zaposlena nobena oseba, ali pa ni bila zaposlena vsaj 9 mesecev v letu
- do 12.5k prometa je 80% stroškov = 12.5-10 = 2.5k dobička * 0.2 (davek) = 500EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- od 12.5k do 50k prometa je 40% stroškov = 37.5-15 = 22.5k dobička * 0.2 = 4500EUR (v akontacijah deljeno z 12 mesci)
- nad 50k je 0% stroškov, tako da je vsak evro nad 50k obdavčen direktno z 20%. ** glej skupno omejitev 300k /2 leti
* Pisano po novem zakonu, stari je seveda 4% do 100k
* Po starem zakonu je bilo 5 mesecev zaposlitve v enem letu, po novem je 9
5. PRISPEVKI
Prispevki se izračunajo po enačbi spodaj, glede na lanski dobiček in vplačane prispevke - za normirance je dobiček tisto, kar ni v stroških. Torej
6. OMEJITVE
Ločimo vstopne in izstopne omejitve, ki NISO iste.
Vstop:
so samo za pravne osebe, ki imajo promet od prej (torej so naprimer bili že prej navadni SP). Pogoj za vstop je da je bil promet manj kot 100k EUR prejšnje leto (TODO: Nisem siguren ali je zadnje 2 leti?)
Torej če odpirate SP in ste od prvega dne normirani, ste lahko normirani v vsakem primeru, ker nimate prometa od prejšnjih let.
Izstop:
Iz sistema normiranih stroškov mora izstopiti pravna oseba, ki ima v 2 zaporednih letih več kot 300k EUR prometa (zato je velikokrat omenjeno 150k / leto). To pomeni da lahko imate eno leto 300k EUR prometa, naslednjo pa 0EUR, in vam ni ptorebno izstopiti.
TODO: Kolikor je meni znano je tukaj je sicer nekakšna "siva cona" oziroma se tako interpretira zakon, ni pa ekspliciten?
Mato989 ::
Ja vsi mešajo meje ker so glupe, vse bi naredili enotno pa je... 96k na normiranca in vstop v DDV pa rešeno... to je 12x po 8k na mesec.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
velikBrokoli ::
V bistvu so popolnoma jasne, ljudje si ne vzamejo dovolj časa in potem kar nekaj na pamet tupijo.
300k/2 leti hard limit za obicni in popoldanski normiran sp
50k prometa znotraj SLO je meja za vstop v DDV
To je to. Res hudo zapleteno.
300k/2 leti hard limit za obicni in popoldanski normiran sp
50k prometa znotraj SLO je meja za vstop v DDV
To je to. Res hudo zapleteno.
Aha torej po zapisu zgoraj si so to locene stvari in si lahko davcni zavezanec in normiran sp hkrati?
LapD ::
Davčni zavezanec = hruška
Normiranec = jabolko
Lahko imaš oboje v košarici.
Normiranec = jabolko
Lahko imaš oboje v košarici.
web&motion designer
Še eno amatersko vprašanje... Ko piše v zadnjih 12 mesecih ne preseže 50.000, to se gleda na vsakega prvega v mescu ali za vsak datum posebej? npr. vedno od 1.3.2022 - 1.3.2023 ali tudi od 17.3.2022 do 17.3.2023?
pingme ::
Gledajo se polni meseci, upošteva pa se itak obdobje opravljene storitve in ne datum računa. Poleg tega se moraš registrirati v DDV predno presežeš 50k.
Če bi recimo v začetku aprila želel izdati fakturo za marec in bi s tem od 1.4.2022 do 31.3.2023 presegel 50k, bi se moral še pred izdajo fakture registrirati v ddv sistem.
Če bi recimo v začetku aprila želel izdati fakturo za marec in bi s tem od 1.4.2022 do 31.3.2023 presegel 50k, bi se moral še pred izdajo fakture registrirati v ddv sistem.
dorje ::
Še eno amatersko vprašanje... Ko piše v zadnjih 12 mesecih ne preseže 50.000, to se gleda na vsakega prvega v mescu ali za vsak datum posebej? npr. vedno od 1.3.2022 - 1.3.2023 ali tudi od 17.3.2022 do 17.3.2023?
Polni meseci, kot pravi velikBrokoli.
Je pa tudi treba od vseh računov izločiti tiste, ki so za tuje stranke.
Jaz svetujem vsakemu "newbie" normirancu da si ogleda storitev https://www.normiranec.info - daje jasni nadzor ravno na te zadeve in imaš brezplačni poskus 7 dni.
anla ::
Zdravo, poigravam se z idejo, da bi delal spletne strani za fizične osebe in za podjetja. Ali mi lahko kdo svetuje kakšen SP bi moral odpreti? Definitivno ne bi zaslužil več kot 50k na leto. Strankam bi želel izdajat račune za opravljene storitve. Primer; račun za izdelano spletno stran, račun za vzdrževanje 1x na mesec, račun za upravljanje 1x na mesec. Ali bi k ceni teh storitev moral prišteti tudi ddv? Malo sem raziskal trg in opazil, da nekatera podjetja v tej niši računajo ddv. Našel pa sem tudi manjše podjetje, ki ddv ne računa in ima napisano da ni davčni zavezanec. Ali mi lahko kdo da kakšen odgovor oz. nasvet za moja vprašanja? Hvala.
Ni razloga, da bi bil zavezanec za DDV, ker:
- si storitvena dejavnost in si ne boš mogel odbijati veliko davka
- boš cenejši za končne stranke
Če si trenutno že zaposlen, odpri popoldanski normirani s.p., če nisi, pa navadnega normiranega.
Če si trenutno že zaposlen, odpri popoldanski normirani s.p., če nisi, pa navadnega normiranega.
web&motion designer
Geho ::
Ni razloga, da bi bil zavezanec za DDV, ker:
Če preseže 50k prometa v SLO mora biti zavezanec za DDV, zaračunati DDV in državi plačati DDV. Vmes si lahko samo odbije DDV od nakupov na firmo.
To je jasno, ampak je napisal, da bo daleč od 50k, prostovoljno pa se mu pomojem ne izplača postati zavezanec.
web&motion designer
Zdravo, poigravam se z idejo, da bi delal spletne strani za fizične osebe in za podjetja. Ali mi lahko kdo svetuje kakšen SP bi moral odpreti? Definitivno ne bi zaslužil več kot 50k na leto. Strankam bi želel izdajat račune za opravljene storitve. Primer; račun za izdelano spletno stran, račun za vzdrževanje 1x na mesec, račun za upravljanje 1x na mesec. Ali bi k ceni teh storitev moral prišteti tudi ddv? Malo sem raziskal trg in opazil, da nekatera podjetja v tej niši računajo ddv. Našel pa sem tudi manjše podjetje, ki ddv ne računa in ima napisano da ni davčni zavezanec. Ali mi lahko kdo da kakšen odgovor oz. nasvet za moja vprašanja? Hvala.
Sam sem svojo podjetniško pot začel ravno tako: normirani s.p. za razvoj spletnih strani (oziroma aplikacij). Na ta način ne boš davčni zavezanec, če boš potem imel priložnost sodelovati tudi s tujimi podjetji boš samo potreboval DDV-id za izdajo račune, a lahko ostaneš normiranec.
Želim ti srečno pot in če ti rabi še kakšen nasvet glede poslovanja oz. kako "povohati" možnosti sodelovanja s tujino, ma lahko tudi osebno kontaktiraš.
Zako ::
Anla - odpri normirani SP, ce ne bos imel nobenih stroskov, hkrati se registriraj kot atipcni davcni zavezanec, kjer se registriras za DDV in izdajas lahko racune strankam iz tujine (EU in 3tje drzave), pri izdaji racuna napises na kocnu racun clen za reverse VAT, tako da izdas racun z vrednostjo brez DDV, DDV tudi nikjer ne prikazes na racunu.
P.S. danes sem oddal DDD-DDD obrazec in dobim skor 1.200,00 EUR nazaj, ha.
lp
P.S. danes sem oddal DDD-DDD obrazec in dobim skor 1.200,00 EUR nazaj, ha.
lp
Zako je zakon!!!
Zako ::
ker delam z EU in USA, MEX, CAN, sem se moral registrirat kot atipicni davcni zavecanec in vsak mesec moram porocat zneske racuna za vsak racun izdan na tujo stranko (EU, 3. drzave), medtem ko racun izdan za stranko s sedezem v Sloveniji, ne rabim porocat DDV-O in rakupitulacijko porocilo. To delam ze 2 letim.
Ce rabis kaksno pomoc, pa ZS.
Ce rabis kaksno pomoc, pa ZS.
Zako je zakon!!!
Okapi ::
tony1 ::
To so zgodbe iz tistih časov, ko še ni bilo zaresnega normiranca. Od takrat se s tem ne splača je6ati, ker je kreativno računovodstvo predrago, izguba časa.
Nikakor se ne registriraj kot zavezanec za DDV.
In sicer zakaj ne? Če delaš za podjetja, jih tvoj DDV nič ne ovira, ti pa 22% ceneje kupuješ opremo in ostala sredstva za svojo dejavnost.
Če razvija spletne strani... Edino bo lahko kupil nov računalnik vsake toliko let. Ne vidim toliko možnosti da bi si s stroški sredstva kaj splačalo biti DDV zavezanec.
dorje --- 31 oct = 25 dec
Saul Goodman ::
ne sanjat.. če se prostovoljno prijaviš brez vzroka (kot je 50k limit), si pečen za 60 mesecev, kar ni kratko obdobje.
preprosto bodi normiranc brez DDV. če presežeš v 12 mesecih ali manj 50k eur se pred tem prijavš na fursu in postaneš normiranc z DDV.
ko imaš obdobje 12 mesecev s prometom manjšim od 50k eur se lahko spet prijaviš na furs in nisi več zavezanec za DDV.
to je vsa umetnost. če bi se hotu za 60 mesecev te bodo vsi vprašal po zdravju, še s fursa te bo poklicala vrjetn.
preprosto bodi normiranc brez DDV. če presežeš v 12 mesecih ali manj 50k eur se pred tem prijavš na fursu in postaneš normiranc z DDV.
ko imaš obdobje 12 mesecev s prometom manjšim od 50k eur se lahko spet prijaviš na furs in nisi več zavezanec za DDV.
to je vsa umetnost. če bi se hotu za 60 mesecev te bodo vsi vprašal po zdravju, še s fursa te bo poklicala vrjetn.
To so zgodbe iz tistih časov, ko še ni bilo zaresnega normiranca. Od takrat se s tem ne splača je6ati, ker je kreativno računovodstvo predrago, izguba časa.
Kakšno racunovodstvo? Lahko imaš normirane stroške in še vedno odbijaš DDV. Edino en preprost obrazec vsak mesec (ali 3 mesece) moraš izpolnit v edavkih. 10 minut dela.
sonar1 ::
jaz ne morem verjet da vedno eno in isto meljete v tej temi s tem limitom normiranca.. pol pride en in reče kaj ni tolko in tolko in pol replies... Ma ste smešni res
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sonar1 ()
Ales ::
Mja, dobesedno par postov višje imate moj FAQ, kjer je vse razloženo, itak se pa tole ciklira, kot je nekdo že napisal, vsake 2 tedna pride nekdo nov in se ponovno "debatira" o zadevah, ki so jasno napisane v zakonih
Zato se mi tokrat sploh ne da več debatirat, kdor pa hoče razumet pa ima gor moj FAQ + Google in lahko vse sam razvozlaš v 15 min.
Zato se mi tokrat sploh ne da več debatirat, kdor pa hoče razumet pa ima gor moj FAQ + Google in lahko vse sam razvozlaš v 15 min.
user4683 ::
Ti si še en od tistih, ki ne loči med registracijo za DDV in normiranim s.p.. Eno z drugim blage veze nima.
Kreativnost še kako lahko velja tudi pri ddvju. Ima on dejansko toliko nekih stroškov, da se mu tistih 22% vrnjenega davka toliko pozna, da se mu splača ubadati s shranjevanjem računov, osnovnimi sredstvi, dodatnimi obrazci etc? Mogoče. Ni pa nujno. Jaz ko sem bil še remote normiranec ne vem če bi napraskal za 5k dejanskih stroškov letno, kar predstavlja jurja vrnjenega ddvja oziroma manj kot 1% prihodkov. Škoda časa in tveganja, da si bil pri kakšnem strošku preveč kreativen, ko te inšpektor prosi za eno leto računov.
Ti si še en od tistih, ki ne loči med registracijo za DDV in normiranim s.p.. Eno z drugim blage veze nima.
Kreativnost še kako lahko velja tudi pri ddvju. Ima on dejansko toliko nekih stroškov, da se mu tistih 22% vrnjenega davka toliko pozna, da se mu splača ubadati s shranjevanjem računov, osnovnimi sredstvi, dodatnimi obrazci etc? Mogoče. Ni pa nujno.
A bejš, ugotovil si, da je potrebno glede na lastno poslovno okolje premisliti, ali bi bil registriran za DDV ali ne. Much success!
Ampak formalno gledano pa še vedno registracija za DDV z normirancem blage veze nima.
Lahko pa še malo medeš te nadobudne podjetnike, ki se zgubljajo med temi parimi ciframi in paragrafi in jim nič ni jasno... Zakaj pa ne?
Hvala za neprecenljiv kometar z ogromno dodano vrednostjo. Samo tebi je verjetno jasno kako sem koga zmedel s tem, da sem nadobudne podjetneže zgolj opozoril, da od kar vsake neumnosti pa tudi ne morajo odbijati ddvja? S povsem realističnim primerom sem prikazal kakšen "prihranek" bi lahko bil v primeru, če nekdo napraska recimo 5k stroškov. Glede na opis avtorja, bi se ukvarjal s stvarmi, kjer prav veliko stroškov ponavadi ni. Torej tudi ddvja verjetno ne prav dosti. Če se pa komu ljubi za par 100eur ukvarjati z DDVjem pa naj se, kar sem tudi napisal.
Ne nakladaj. Bil sem normiranec ene 7 let.
Kakšno racunovodstvo? Lahko imaš normirane stroške in še vedno odbijaš DDV. Edino en preprost obrazec vsak mesec (ali 3 mesece) moraš izpolnit v edavkih. 10 minut dela.
Ata, uzad ste ostal. Z normirancem se tega ne splača delat, ker je kreativno računovodstvo izguba časa. Ja, včasih ste to tako delali, ker se drugače ni dalo nategovati države, ampak vmes so se časi spremenili in že 10 let je to... izguba časa. Mal se že ponavljam.
Teh 10 minut je izguba časa, izguba časa je naštudirat kaj moraš naredit, in ko boš enkrat pozabil oddati obrazec, bo izguba časa zaradi kazni, ki je tukaj zelo konkretna, ker je davčna pa pri tem obrazcu naravnost pasja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Ata, uzad ste ostal. Z normirancem se tega ne splača delat, ker je kreativno računovodstvo izguba časa. Ja, včasih ste to tako delali, ker se drugače ni dalo nategovati države, ampak vmes so se časi spremenili in že 10 let je to... izguba časa. Mal se že ponavljam.
To si zgleda ti delal, da misliš, da kar vsako ukvarjanje z DDV mora biti lopovsko.
Lahko imaš čisto legitimne transakcije z DDV, ki se jih splača obračunavati. A ti je čudno, kaj?
Komu pa se splača ali ne, je pa itak vprašanje za znupya, on to ve!
Ne, znupy ve, da se mu ni izplacalo v svojem konkretnem primeru, ki ga je ponazoril. Ales pa ve, da sam rad drugim podtika neke trditve.
Ne, znupy ve, da se mu ni izplacalo v svojem konkretnem primeru, ki ga je ponazoril. Ales pa ve, da sam rad drugim podtika neke trditve.
Napisal si, da je bilo zate jurja evrov manj kot odstotek prihodkov. Kar pomeni, da si imeč več kot 100 jurjev prihodkov. A pri 50 jurjih prometa moraš obvezno postati zavezanec za DDV. Zdaj pa to poskusi razložiti.
Drugače pa, vsak se pač sam odloči, za koliko prihranka se mu splača vsak mesec porabiti 10 minut za izpolnjevanje enega obrazca in še par minut za shranjevanje računov, od katerih odbijaš DDV.
Ni problema, kljub temu, da je bilo že tisočkrat razloženo. Še tisočprvič: ko (oziroma predno) presežeš 50.000eur obdavčljivega prometa v 12 mesecih, moraš postati zavezanec za ddv.
To si zgleda ti delal, da misliš, da kar vsako ukvarjanje z DDV mora biti lopovsko.
Nehaj pisati zavoljo pisanja.
Ukvarjanje s.p.ja s statusom DDV zav. s ciljem plačati manj davka (kar je predlagal Okapi) je ob tako ugodni rešitvi kot je normiranec že 10 let čista izguba časa. Registrirati tak status prvi dan s.p.ja za ljudi s tega foruma je za ogromno večino preprosto brez veze in slab nasvet.
Nehaj pisati zavoljo pisanja.
Ukvarjanje s.p.ja s statusom DDV zav. s ciljem plačati manj davka (kar je predlagal Okapi) je ob tako ugodni rešitvi kot je normiranec že 10 let čista izguba časa. Registrirati tak status prvi dan s.p.ja za ljudi s tega foruma je za ogromno večino preprosto brez veze in slab nasvet.
Si siguren, da ti ne pišeš zavoljo pisanja?