» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
124 / 259
»»

Olajuwon ::

@coreysteel

Smej se ja, ko boš star s 600 eur penzije se boš dosti smejal :))
Bolj pomembno je obstajati, kakor biti opazen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Olajuwon ()

sonar1 ::

joj vedno ko omenim prispevke se tle začnete kregat. Jaz sm se odloču da jih bom zvišal za 50%, raje kot da mi denar gnije na banki, ker nimam ne otrok ne žene ne kredita ne najemnine ne nič, frugal sem in nimam kje trošit keš, se mi kr nabira brezveze. Investicije me ne zanimajo, pa niti tolko ne zaslužim da bi lahko nevem kakšne investicije delal.

CoreySteel ::

Olajuwon je izjavil:

@coreysteel

Tudi če bom dajal 20% več, kot bi mi ti želel, bom še vedno imel 600€ penzije :P
Twitter: @CoreySteel_

CoreySteel je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

@coreysteel

Tudi če bom dajal 20% več, kot bi mi ti želel, bom še vedno imel 600€ penzije :P

hahahahha. :P

sonar1 je izjavil:

joj vedno ko omenim prispevke se tle začnete kregat. Jaz sm se odloču da jih bom zvišal za 50%, raje kot da mi denar gnije na banki, ker nimam ne otrok ne žene ne kredita ne najemnine ne nič, frugal sem in nimam kje trošit keš, se mi kr nabira brezveze. Investicije me ne zanimajo, pa niti tolko ne zaslužim da bi lahko nevem kakšne investicije delal.

Pričakovati, da boš imel finančno varno starost s celoživljenskim plačevanjem minimalnih prispevkov, je klasična glupost povprečnega slovenčka. Je pa to med SPji zelo razširjeno. Noben ne rad plačuje davkov, ampak plačevanje bare minimum in se tolažit z bizarnimi izračuni "itak se mi ne bo poznalo pri penziji", je pot v starostno revščino. In takih je po Sloveniji ničkoliko.

user4683 ::

Olajuwon je izjavil:

sonar1 je izjavil:

Pričakovati, da boš imel finančno varno starost s celoživljenskim plačevanjem minimalnih prispevkov, je klasična glupost povprečnega slovenčka. Je pa to med SPji zelo razširjeno. Noben ne rad plačuje davkov, ampak plačevanje bare minimum in se tolažit z bizarnimi izračuni "itak se mi ne bo poznalo pri penziji", je pot v starostno revščino. In takih je po Sloveniji ničkoliko.

Pričakovati, da boš imel finančno varno starost s finančno nepismenostjo, je klasična glupost povprečnega slovenčka.

Govori človek, ki pravi da z višjimi prispevki imaš še vedno isto penzijo.

Kot finančno pismen vrži vse v crypto. Boš kmalu prišel do Lambota.

Zgodovina sprememb…

delavec44 ::

Kaj pa če sposoben človek ne bi rad delal 40 let? Kaj ti potem pomagajo prispevki.

1. Nisem jaz govoril tistega. Bi pa rekel isto, ker podani izračuni pravijo, da do določene višine plačanih prispevkov ne boš imel nič višje pokojnine.
2. Nisem pristaš lambota, porsche mi povsem ustreza. Tudi nisem nek navdušenec nad kriptom.
3. Državne pokojnine skoraj sigurno sploh ne bom videl.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

delavec44 je izjavil:

Kaj pa če sposoben človek ne bi rad delal 40 let? Kaj ti potem pomagajo prispevki.

Če si miljonar, jasno prispevki so nerelevantni. Samo dvomim, da je kdo med nami v forumu tak.

Ne rabiš biti milijonar, da znaš izračunat ali se ti izplača plačevati višje prispevke ali rajši tisto razliko vplačevati v nek dokaj stabilen sklad. Moraš pa biti finančno pismen.

delavec44 ::

Olajuwon je izjavil:

delavec44 je izjavil:

Če si miljonar, jasno prispevki so nerelevantni. Samo dvomim, da je kdo med nami v forumu tak.

Ne rabiš biti. Financial Independence Retire Early. Če si pameten, se vse da. Po moje je na tem forumu kar precej takih, ki jim ni cilj delati celo življenje.

user4683 je izjavil:

Ne rabiš biti milijonar, da znaš izračunat ali se ti izplača plačevati višje prispevke ali rajši tisto razliko vplačevati v nek dokaj stabilen sklad. Moraš pa biti finančno pismen.

Tudi, če si finančno pismen, kot praviš ti, se lahko zakalkuliraš. Ne trdim, da je zdaj državna penzija edina možna rešilna bilka, vendar ko si delaš plane za starost moraš imet nek balance med vlaganji. In ena izmed teh je tudi solidna penzija. Minimalc to ni.

Zgodovina sprememb…

Kako naj ti dopovemo da do določene višine prispevkov mečeš denar skozi okno, ker ne boš mel nič višje penzije zaradi tega? Ni to "mogoče se boš zakalkuliral" (kot se lahko pri investicijah), ampak je 100% garantirano stran vržen denar? To je vse kar razlagamo že cel čas.

Da ne govorimo o tem, da je višina in oblika državne pokojnine čez 20 ali 30 let precejšnja neznanka.

Zgodovina sprememb…

matic492 ::

Naj napiše še isto kot minister "da matematika itak ne deluje, ker je minimalna penzija višja od minimalnih prispevkov" :))
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Plačuješ toliko, da se ti potem pozna tudi pri penziji. Sicer sem skeptičen do vaših izračunov. Ker penzija je vezana na PIZ prispevke. Če so tej večji, je tudi penzija višja. Bom vprašal mojo računovodkinjo.

Zgodovina sprememb…

Olajuwon je izjavil:

Plačuješ toliko, da se ti potem pozna tudi pri penziji. Sicer sem skeptičen do vaših izračunov. Ker penzija je vezana na PIZ prispevke. Če so tej večji, je tudi penzija višja. Bom vprašal mojo računovodkinjo.

Tudi če bi bilo to res, ne moreš v naprej vedeti. Ne vem koliko imate vi, jaz imam še 30 let do penzije, tako da tudi če danes plačujem npr. 50% več, skoraj garantirano, da bo minimalna plača šla za 50% gor v 30+ letih, tako da nisem naredil NIČ. Ker bo istočasno šla minimalna zagotovljena penzija gor.

Razen če seveda še dodatno spremenijo revalvacijo oz. zakon..

PS: Itak pa ne bom plačeval minimalno, ker tega noben ne more na SPju... ker je odvisno od prometa in mi bo šlo, po novem zakonu, leta 2024 kar konkretno gor...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Olajuwon je izjavil:

Pa vzami v roke kalkulator pa si sam izračunaj, če nam ne verjameš, ane?
Ni to vera v boga da rabiš govorit "ne verjamem vam", "to je mit", "sem skeptičen."

Tidule ::

Olajuwon je izjavil:

Tidule je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

CoreySteel je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Kar ponavljati v tri dni, da plačevanje (višjih) prispevkov je brezveze, hkrati pa ponavljanje da je bolje vložiti v sklade in razne varčevalne sheme (čeravno skoraj noben SP tega ne počenja) tudi nima posebnega smisla.

Ja to je pa njihov problem, če ne počnejo, ane?

Olajuwon je izjavil:

Ko boš star, se boš jokal nad mizerno penzijo in se tepel po glavi zakaj nisi plačeval višje prispevke. Poznam miljon takih ljudi. Nekateri mislite, da se je SPjevstvo začelo z začetkom vaše delovne dobe.

Da bi dobil več kot minimalno penzijo, bi moral precej dvigniti svoje minimalne prispevke. Če ne verjameš, vzami v roke kalkulator pa pojdi računat.

In zakaj si do sedaj imel različne stopnje prispevkov, ki jih lahko vplačuješ? (klasični SP AFAIK jih imajo še vedno) Po tej logiki brezveze da obstajajo. Druga najnižja je morda za 15% višja od minimalne.

Govorite neumnosti.

Za razliko od tvoje bistroumne mantre so, to kar ti imenuješ "neumnosti", podkrepljene z konkratnimi izračuni. Vsak pa lahko sam presodi, kdo dejansko blodi v tej temi.

Ok... ja. Plačuj minimalne prispevke. Penzije ne bomo doživeli. Živi sproti dan za dnem. Tolaži se, da boš nekaj investiral za starost, ki pa itak boš prelagal v nedogled v prihodnost, ker boš imel stalno ene stroške za sfinancirat.

Good luck.

Rofl, zineš neumnost potem si pa revež užaljen in je treba na tako pomilovanja vreden osebni nivo? bogi revež. BTW, kje sem karkoli pisal o tem kako jaz varčujem za starost? Samo opozoril sem da nimaš pojma o čem govoriš in nisi sposoben popolnoma nič kontruktivnega prispevat k debati. Zdaj pa pridno za tekoči trak se tolažit, kako penzijo boš imel.

Olajuwon je izjavil:

Če is skeptičen imaš dve možnosti. Verjameš, da si bolj pameten od vsega sveta in spet izpadeš bedak. Ali pa vzameš kalkulator v roke in računaš. Če pač nisi sposoben razumet, da obstaja minimalna višina pokojnine, ki jo ob izpolnitvi obeh pogojev (starost in delovna doba) dobi vsak, ne glede na višino prispevkov, potem nima smisla, da se matraš.

Kalkulator najdeš tukaj https://www.zpiz.si/cms/content2019/spl...
Pa poglej kako se recimo višina pokojnine spremeni, če je bruto mesečna osnova 800 EUR ali pa 1200 EUR. Tolk o pravljici, da večji prispevek PIZ avtomatično pomeni višjo pokojnino.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

Tidule je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Tidule je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

CoreySteel je izjavil:

Olajuwon je izjavil:

Kar ponavljati v tri dni, da plačevanje (višjih) prispevkov je brezveze, hkrati pa ponavljanje da je bolje vložiti v sklade in razne varčevalne sheme (čeravno skoraj noben SP tega ne počenja) tudi nima posebnega smisla.

Ja to je pa njihov problem, če ne počnejo, ane?

Olajuwon je izjavil:

Ko boš star, se boš jokal nad mizerno penzijo in se tepel po glavi zakaj nisi plačeval višje prispevke. Poznam miljon takih ljudi. Nekateri mislite, da se je SPjevstvo začelo z začetkom vaše delovne dobe.

Da bi dobil več kot minimalno penzijo, bi moral precej dvigniti svoje minimalne prispevke. Če ne verjameš, vzami v roke kalkulator pa pojdi računat.

In zakaj si do sedaj imel različne stopnje prispevkov, ki jih lahko vplačuješ? (klasični SP AFAIK jih imajo še vedno) Po tej logiki brezveze da obstajajo. Druga najnižja je morda za 15% višja od minimalne.

Govorite neumnosti.

Za razliko od tvoje bistroumne mantre so, to kar ti imenuješ "neumnosti", podkrepljene z konkratnimi izračuni. Vsak pa lahko sam presodi, kdo dejansko blodi v tej temi.

Ok... ja. Plačuj minimalne prispevke. Penzije ne bomo doživeli. Živi sproti dan za dnem. Tolaži se, da boš nekaj investiral za starost, ki pa itak boš prelagal v nedogled v prihodnost, ker boš imel stalno ene stroške za sfinancirat.

Good luck.

Rofl, zineš neumnost potem si pa revež užaljen in je treba na tako pomilovanja vreden osebni nivo? bogi revež. BTW, kje sem karkoli pisal o tem kako jaz varčujem za starost? Samo opozoril sem da nimaš pojma o čem govoriš in nisi sposoben popolnoma nič kontruktivnega prispevat k debati. Zdaj pa pridno za tekoči trak se tolažit, kako penzijo boš imel.

LOL, govoriš meni da grem na osebni nivo in potem ti plozaš neke nebuloze. Na tvojo žalost imamo zelo verjetno višje prihodke kot ti.

ne vem in me niti ne zanima kakšne pridhoke imaš, ker je to za konkretno debato brezpredmetno. Neodvisno od tega kakšni so tvoji prihodki, v tej temi govoriš take neumnosti, da glava peče.

Kar pa je za debato pomembno pa je to, da je izjava, da višji prispevki PIZ avtomatično pomenijo višjo penzijo povsem zgrešena. Če ti matematika dela težave, je ZPIZ zate naredil spletno stran, kjer se lahko tudi polpismeni prepričate, da to ni res.

Zgodovina sprememb…

Kako? Prvo me označiš za klošarja, pa na koncu niti nisem oziroma imam verjetno višje prihodke kot ti, sedaj pa kar naenkrat ni več to pomembno. Odloči se.

Glej dejstvo ostaja, da logika brezveze dajat denar za penzijo, ker a) je vedno ista ne glede na vnos b) denar ki ga vložiš ni enak, kot ga boš dobil preko penzije c) penzije ne bomo videli, je kratkovidna in tipično balkansko slovenceljska. Pa lahko mi tu daješ kalkulatorje kere hočeš. Če boš tekom tvoje 40 letne delovne dobe prispeval višje prispevke kot minimalne, bo tudi penzija višja. Je pa res, da se bo zakonodaja z leti spreminjala in zato so kalkulacije kaj se in kaj ne splača oziroma koliko se mi splača brezpredmetne.

Poznam folk, ki si je cel lajf plačeval minimalca ali pa še to ne in živijo bedno. To ti lahko garantiram. In tudi oni so imeli filozofijo "penzije ne bomo videli".

Zgodovina sprememb…

ales85 ::

Olajuwon je izjavil:

Kako? Prvo me označiš za klošarja, pa na koncu niti nisem oziroma imam verjetno višje prihodke kot ti, sedaj pa kar naenkrat ni več to pomembno. Odloči se.

Glej dejstvo ostaja, da logika brezveze dajat denar za penzijo, ker a) je vedno ista ne glede na vnos b) denar ki ga vložiš ni enak, kot ga boš dobil preko penzije c) penzije ne bomo videli, je kratkovidna in tipično balkansko slovenceljska. Pa lahko mi tu daješ kalkulatorje kere hočeš. Če boš tekom tvoje 40 letne delovne dobe prispeval višje prispevke kot minimalne, bo tudi penzija višja. Je pa res, da se bo zakonodaja z leti spreminjala in zato so kalkulacije kaj se in kaj ne splača oziroma koliko se mi splača brezpredmetne.

Poznam folk, ki si je cel lajf plačeval minimalca ali pa še to ne in živijo bedno. To ti lahko garantiram. In tudi oni so imeli filozofijo "penzije ne bomo videli".

Se vedno pametujes eno in isto, podkrepis pa z nicemer.

Mi praviloma zagovarjamo investirati razliko, kolikor bi sicer vec vplaceval.

Lonsarg ::

Pa niti ni nujno v privat sklade vplacevat ce si prevec financno bos, komot vplacujes v 2. pokojninski steber. Ja profit bo manjsi kot ce gres sam, ampak strokrat bolje kot obicni pokojninski sklad.

Pa se do 6% bruto na leto je olajsava na 2. pokojninski sklad.

Olajuwon je izjavil:

A: Tega nihče ne trdi, to si se kar malo zmislil oz. kar po svoje pišeš.
B: Seveda ni.
C: Penzija seveda bo. Če je ne bo, bomo imeli precej hujše socialne težave kot pa se tle kregat na slotechu.

tony1 ::

Že 10 strani nazaj sem napisal: vložite pol v višje prispevke za penzijo in pol v 2. pokojninski steber. Pa se še vedno drkamo okrog "penzije ne bo in jaz ne bom zanjo nič plačal!" in "več kot minimalne prispevke? prekleta država!". Kot bi poslušal pokvarjeno ploščo.

Vse prepucavanje okrog tega, da lahko daš več 10 procentov več za pripevke od minimalnih pa je brezvezno, ker:
a) Trenutno pač smo socialna država in s.p.jem z minimalnimi prispevki do bolj dostojne penzije doplačujemo iz proračuna. Kaj če bo nekoč tega doplačila manj ali pa ga preprosto ne bodo uskladili s rastjo cen?
b) Izjemno neumno je prepucavanje okrog minimalnih prispevkov in nekaj 10 posto gor ali dol. To je v absolutnem znesku izjemno malo. Če imaš solidno plačo jih plačaš NEKAJKRAT več. In vsi milijonarji na s.p.ju v tej temi imate dovolj prihodkov, da si to lahko privoščite. No, ali pa niste reveži samo na forumu...

Vsa ta debata se je zacela z vprasanjem ali je smiselno placevati visje prispevke od predpisanoh (minimalnih). Odgovor (da do dolocene meje ne bo nobene razlike pri penziji) smo podali. Potem je prislo cel kup prepricevanja, da nimamo pojma kamo se racuna pokojnina.

Sedaj pa so za povrh se oznaceni za pizde ker prostovoljno ne bi placevali visjih davkov, kot so predpisani. @tony1 ti FURSu vsak mesec nakazes se par 100eur vec kot ti naracunajo?

Olajuwon je izjavil:

Klosarja? Ne, si samo funkcionalno nepismen revez, ki blodi.

Vse to nakladanje ne spremeni dejstva, da je idiotizem trdit, da visji prispevki avtomaticno pomenijo visjo penzijo. Sem ti linkal kalkulator zpiz kjer se lahko o tem prepricas, pa si se raje odlocil da bos ostal nepismen revez.

Zgodovina sprememb…

Geho ::

tony1 je izjavil:

Že 10 strani nazaj sem napisal: vložite pol v višje prispevke za penzijo in pol v 2. pokojninski steber. Pa se še vedno drkamo okrog "penzije ne bo in jaz ne bom zanjo nič plačal!" in "več kot minimalne prispevke? prekleta država!". Kot bi poslušal pokvarjeno ploščo.

Vse prepucavanje okrog tega, da lahko daš več 10 procentov več za pripevke od minimalnih pa je brezvezno, ker:
a) Trenutno pač smo socialna država in s.p.jem z minimalnimi prispevki do bolj dostojne penzije doplačujemo iz proračuna. Kaj če bo nekoč tega doplačila manj ali pa ga preprosto ne bodo uskladili s rastjo cen?
b) Izjemno neumno je prepucavanje okrog minimalnih prispevkov in nekaj 10 posto gor ali dol. To je v absolutnem znesku izjemno malo. Če imaš solidno plačo jih plačaš NEKAJKRAT več. In vsi milijonarji na s.p.ju v tej temi imate dovolj prihodkov, da si to lahko privoščite. No, ali pa niste reveži samo na forumu...

Zakaj bi zdaj plačeval več denarja za penzijo katere sploh ne vem, če jo bom videl? Zdaj rabim keš za streho nad glavo, kakega froca in da si privoščim kaj dokler sem še pri močeh in mlad. Pri 80 če jih dočakam, ne bom mogel potovati okol!
Prav tako nimam namena plačevati 40 let in delati, ampak se upokojiti prej oz. preživeti preostanek življenja brez večjega stresa na meni priljubljeni lokaciji (morje). Plačevanje višjih prispevkov mi ničesar od tega ne omogoča...

tt33 ::

Tuja podjetja in tuje agencije, tudi izven EU, večkrat iščejo slovenske delavce za naročniško delo na daljavo, čeprav po slovenski narativi lahko rečemo, da obstajajo elementi delovnega razmerja (npr. dogovorjeno določeno število dni dopusta, ampak povsem ločeno od pravil in minimumov ZDR), saj gre za kontinuirano dolgoročno opravljanje dela in tako dalje.

Kako naj ob taki ponudbi za delo reagiram kot slovenski davčni rezident? Recimo, da mi neka agencija iz ZDA ponuja delo za poln delovni čas na daljavo, vendar me želijo zaposliti izključno kot freelancerja z biznis-to-biznis pogodbo, torej s.p. ali d.o.o. Karkoli naredim, je lahko problematično. Če hočem sprejeti delo in si tako omogočiti strokovni napredek in boljši standard, moram registrirati s.p. ali d.o.o. Brez tega me tuje podjetje ne bo zaposlilo in bo raje vzelo nekoga iz države, kjer takih omejitev ni. Vendar če odprem s.p. ali d.o.o. to slovenska inšpekcija lahko vidi kot sporno, ne glede na to, kako je pisana pogodba in ne glede na to, da ne uživam nobenih pravic, ki bi jih kot redno zaposleni pri nas (odpovedni rok, minimum glede dopusta in bolniške ...). Za prisilo tujega podjetja v spoštovanje slovenske delovne zakonodaje in višje stroške pa nimam nobenega vzvoda. Tudi npr. service kot je Deel je vprašljiv, saj je spet zgolj posrednik med končnim naročnikom. Skratka, čeprav mi pri takem načinu dela ne pripadajo tipične pravice zaposlenega, me inšepkcija še vedno lahko kaznuje, ker pač redno opravljam delo za enega samega naročnika po njegovih navodilih.

Je potem po trenutni zakonodaji v takih primerih 100% čista le neke vrste samoizolacija oz. odklanjanje naročnikov, ki bi jih lahko naši organi videli kot neposvečene, medtem ko bi kazen seveda nosil jaz kot samozaposleni?

sraka1 ::

Toliko govora o prispevkih in plačevanju nekaj sto evrov več za le-te, z novo vladno novelo pa bo normiranec s €150k letnega dohodka mesečno prisiljen plačevati celih 1000€ več. A ob to pa se noben ne bo obregnil?

novak-t ::

sraka1 je izjavil:

Toliko govora o prispevkih in plačevanju nekaj sto evrov več za le-te, z novo vladno novelo pa bo normiranec s EUR150k letnega dohodka mesečno prisiljen plačevati celih 1000EUR več. A ob to pa se noben ne bo obregnil?

Pa ne samo enkrat. lahko pogledaš za nazaj.
In kaj sedaj? jok na drevo pa gajbo pira s sabo?
če bo pa normiranec z 150keur letnega dohodka obubožal zaradi 1k eur na mesec, pol pa tut bolje da zapre. Ker drugega do druge vlade bolj težko naredi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: novak-t ()

Geho je izjavil:

tony1 je izjavil:

Zakaj bi zdaj plačeval več denarja za penzijo katere sploh ne vem, če jo bom videl? Zdaj rabim keš za streho nad glavo, kakega froca in da si privoščim kaj dokler sem še pri močeh in mlad. Pri 80 če jih dočakam, ne bom mogel potovati okol!
Prav tako nimam namena plačevati 40 let in delati, ampak se upokojiti prej oz. preživeti preostanek življenja brez večjega stresa na meni priljubljeni lokaciji (morje). Plačevanje višjih prispevkov mi ničesar od tega ne omogoča...

Tudi tebi sem ze napisal v tej temi: tako kot lacni o kruhu se miljonarji najvec o par stotakih pogovarjajo.

In se unemu dva posta vise, ki bi za par stotakov prodal svojo mamo: seveda je bil odgovor ja. In kot sem ze napisal, sem s.p. ze zaprl in danes iz place placujem veckratnik prejsnjega. To sem vse ze pisal, do try to keep up.

tt33 je izjavil:

Tuja podjetja in tuje agencije, tudi izven EU, večkrat iščejo slovenske delavce za naročniško delo na daljavo, čeprav po slovenski narativi lahko rečemo, da obstajajo elementi delovnega razmerja (npr. dogovorjeno določeno število dni dopusta, ampak povsem ločeno od pravil in minimumov ZDR), saj gre za kontinuirano dolgoročno opravljanje dela in tako dalje.

Kako naj ob taki ponudbi za delo reagiram kot slovenski davčni rezident? Recimo, da mi neka agencija iz ZDA ponuja delo za poln delovni čas na daljavo, vendar me želijo zaposliti izključno kot freelancerja z biznis-to-biznis pogodbo, torej s.p. ali d.o.o. Karkoli naredim, je lahko problematično. Če hočem sprejeti delo in si tako omogočiti strokovni napredek in boljši standard, moram registrirati s.p. ali d.o.o. Brez tega me tuje podjetje ne bo zaposlilo in bo raje vzelo nekoga iz države, kjer takih omejitev ni. Vendar če odprem s.p. ali d.o.o. to slovenska inšpekcija lahko vidi kot sporno, ne glede na to, kako je pisana pogodba in ne glede na to, da ne uživam nobenih pravic, ki bi jih kot redno zaposleni pri nas (odpovedni rok, minimum glede dopusta in bolniške ...). Za prisilo tujega podjetja v spoštovanje slovenske delovne zakonodaje in višje stroške pa nimam nobenega vzvoda. Tudi npr. service kot je Deel je vprašljiv, saj je spet zgolj posrednik med končnim naročnikom. Skratka, čeprav mi pri takem načinu dela ne pripadajo tipične pravice zaposlenega, me inšepkcija še vedno lahko kaznuje, ker pač redno opravljam delo za enega samega naročnika po njegovih navodilih.

Je potem po trenutni zakonodaji v takih primerih 100% čista le neke vrste samoizolacija oz. odklanjanje naročnikov, ki bi jih lahko naši organi videli kot neposvečene, medtem ko bi kazen seveda nosil jaz kot samozaposleni?

Preberi kar sem malo prej napisal v odgovor matotu in se nehaj zanasat na goatilniske pravljice. To da obstaja kaksen elemnt delovnega razmerja ni zadosten pogoj da gre za prikrito delovno razmerje.

Zgodovina sprememb…

tony1 je izjavil:

In se unemu dva posta vise, ki bi za par stotakov prodal svojo mamo: seveda je bil odgovor ja. In kot sem ze napisal, sem s.p. ze zaprl in danes iz place placujem veckratnik prejsnjega. To sem vse ze pisal, do try to keep up.

Super, verjetno si sp zaprl iz altruisticnih razlogov, da lahko "posteno" placujes prispevke. Al kaj ima to veze z vprasanjem ce prostovoljno placujes visje prispevke kot ti jih nalozi drzava? Tudi jaz nisem na spju, pa to ne pomeni, da ne smem kritizirat pokojninskega sistema, ki ne deluje.

Zgodovina sprememb…

Oh, marija. Pokojninski sistem deluje, ker penziči dobivajo penzije. In mimogrede, ZPIZ ne dela minusa, kar ima za izplačati po zakonu izplača iz svojih sredstev. In to je vse, kar naj te zanima. Ker, guess what, točno takih pokojninskih sistemov je na svetu še cel kup.

Zakaj pa nimamo resnega sistema pok. sklada, kot Norvežani? Zmeni se s politiki, ki so preveč koruptivni, poglejmo tri primere:
a) Janezova stranka je postavila eno bejbo iz svoje stranke za vodenje sklada za razgradnjo NEKa in sklad je takoj s svojim denarjem moral delati usluge isti stranki.
b) Nekoč je imel ZPIZ resen presežek denarja. Kaj je naredilo Tonetovo ministrstvo? Zavohalo je gnarTM, in od ZPIZa si je začel izposojati kar državni proračun. Možnosti, da bi bilo v tej državi kaj drugače ko gre za kup gnarjTM preprosto ni.
c) Spet Tonetovo ministrstvo ukine bruto3 plačo (tj. bruto3 prispevke), ker da bo to "pomagalo konkurenčnosti gospodarstva v delovno intenzivnih panogah". V prevodu to pomeni: "Mura je v krizi in ta ukrep bo iz Mure naredil svetovno firmo". No, od Mure ni nič ostalo. Na Balkanu smo, wake up.

tony1 je izjavil:

Oh, marija. Pokojninski sistem deluje, ker penziči dobivajo penzije. In mimogrede, ZPIZ ne dela minusa, kar ima za izplačati po zakonu izplača iz svojih sredstev. In to je vse, kar naj te zanima. Ker, guess what, točno takih pokojninskih sistemov je na svetu še cel kup.

https://apg.nl/en/publication/spanish-p...

https://www.bbvaresearch.com/en/publica...
https://www.reuters.com/markets/europe/...

itd..

Skoraj vse države v Evropi imajo isti problem.... razen kakšna Norveška, ki ima ogromne state owned trust funde.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

SloKin ::

tony1 je izjavil:

Dobra dobra... sistem deluje, ker so izplacila. A enako logiko uporabis pri placi? Vse je ok. Placa je nizka, je pa redna.

Da ne omenjamo da "lastnih sredstev" ZPIZ nima dovolj in se financira tudi iz drugih virov (npr dohodnin). Razen ce to, da denar prileti iz neke cudezne denarnice stejes za "lastna sredstva". In se glavni problem tega nevzdrznega sistema: staranje prebivalstva. Prej se prekine ta zacaran krog in si folk vplacuje minimalno penzijo, ostalo pa mece v nek drugi steber ali lastni investicijski sklad, bolje bo.

Ampak ne, glavni problem je teh nekaj 100 normirancev, ki namesto 400eur v ZPIZ vplacujejo 300eur.

"Da ne omenjamo da "lastnih sredstev" ZPIZ nima dovolj in se financira tudi iz drugih virov (npr dohodnin)."

Pred časom smo v tej temi brali intervju z direktorjem ZPIZa, ki je povedal, da ZPIZ svoje obveznosti poravnava iz lastnih sredstev in ne dela izgube. Do try to keep up.

"In se glavni problem tega nevzdrznega sistema: staranje prebivalstva."

Namesto, da se prepucavate o oslovi senci po internetihTM, pejte več fukat in delat otroke. Tega seveda ne boste, je preveč dela z vsem skupaj :)). Je pa jasno, da boste plačevali vedno več prispevkov in imeli kljub temu manjše penzije.

Realno so že danes smešno nizke, leta 1990 (solatko je o tem že pisal vsaj 10x) je bila povprečna penzija v višini 80% povprečne plače, danes je tako daleč od tega, da ni niti smešno.

"Ampak ne, glavni problem je teh nekaj 100 normirancev, ki namesto 400eur v ZPIZ vplacujejo 300eur." Saj pravim, v temi so sami miljonarji, ki bodo že znali poskrbeti za svojo penzijo. Tako ko se lačni največ o kruhu pogovarjajo.

SloKin je izjavil:

tony1 je izjavil:

Oh, marija. Pokojninski sistem deluje, ker penziči dobivajo penzije. In mimogrede, ZPIZ ne dela minusa. Kar ima po zakonu za izplačati penzičem izplača iz svojih sredstev.* In to je vse, kar naj te zanima. Ker, guess what, točno takih pokojninskih sistemov je na svetu še cel kup.

*Popravljeno za boljšo jasnost.

Dobra dobra... sistem deluje, ker so izplacila. A enako logiko uporabis pri placi? Vse je ok. Placa je nizka, je pa redna.

Ko boš enkrat kot s.p. ostal brez plačila ali pa stal v vrsti na zavodu, boš spoznal, da je najpomembnejše pri plači, da ta sploh pride.

In drži, realno penzije padajo že 30 let. Kar ste izvolili, to imate.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Seveda ne dela minusa, ce pa so po zakonodaji transferni prihodki tudi dohodki iz proracuna (v poljubni visini) s katerim se pokrije razlika med prihodki in odhodki zavoda. Evo, citat iz financnega porocila, da ne bomo kar na slepo:
Sredstva iz državnega proračuna po 162. členu ZPIZ-2 za t.i. dodatne obveznosti državnega proračuna (za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda) so načrtovana v višini 917.674.742 evrov. V primerjavi z ocenjenimi za leto 2021 bodo ta sredstva višja za 21,5 odstotka oziroma 162,2 milijona evrov, ker je za leto 2022 načrtovano, da se bodo skupni odhodki povečali bolj kot znaša povečanje davčnih prihodkov...

"Vec fukat" tudi ni dolgorocno vzdrzna resitev. Razen ce mislis, da lahko v neskoncnost povecujemo prebivalstvo?

Jaz sem po ogromo placanega ze zdavnaj izstopil iz tega sistema, tako da na sreco mnogih nikoli ne bom breme ZPIZa.

Se pa strinjam s tvojim prej napisanim prispevkom, da tezenje na forumu ni resitev, ampak da so politiki pravi naslov. Je pa tezenje po forumu prvi korak k ozavescanju o problematiki, ker mnogi niti ne vedo kako ta sistem deluje niti kako se financira.

bbbbbb2015 ::

Olajuwon je izjavil:

sonar1 je izjavil:

Načeloma je tako, da bi se rast dodane vrednosti na prebivalca morala preliti v višje penzije, višje plače, boljšo zdravstveno oskrbo, boljše javne storitve - s cestami in uličnimi svetilkami in ostalimi javnimi uslužbenci vred.

Kolikšna je ta dodana vrednost, boš zvedel tako, da vpišeš v Google:
slovenija bdp na prebivalca

Postavi se vprašanje, če ustrezno rastejo penzije. In se pokaže, da je uživalcev penzij čedalje več, penzija pa je - čedalje manjša.
Poglej si tole:
https://pro.finance.si/POKOJNINA/897277...

Zdaj graf sicer daje precej poudarka demografiji. Ne pove pa resnice, da dejansko ljudje, ki so bom rekel, najbolj zmožni za delo - gredo drugam. In imajo tam otroke in plačujejo davke.

In zakaj bi sedaj *VSE* stalo samo na meni, izključno meni? Razumni ljudje vplačujejo v to Ponzijevo shemo minimum, sami pa si varčujejo, kot pač mislijo (nepremičnine, delnice, skladi).
Nenazadnje je Musarca (predsednica Slovenije) rekla, da ima ne vem koliko prišparano, plačuje pa si 2000€/mesec. Ona je rekla, da nam hoče biti moralni kompas. Zuper.

Okapi ::

Tidule je izjavil:

Kar pa je za debato pomembno pa je to, da je izjava, da višji prispevki PIZ avtomatično pomenijo višjo penzijo povsem zgrešena. Če ti matematika dela težave, je ZPIZ zate naredil spletno stran, kjer se lahko tudi polpismeni prepričate, da to ni res.

Predvsem je treba vedeti tri stvari - penzije so navzgor omeje, za določitev penzije se ne štejejo vsi vplačani prispevki, ampak samo 24 "najboljših" zaporednih let, in ne moreš plačevati višjih prispevkov samo za penzijo, ker moraš v tem primeru plačevati tudi višje prispevke za zdravstveno zavarovanje, kar pa ne prinese nobenih dodatnih koristi.

Se pravi, če 24 zaporednih let plačuješ maksimalne prispevke, boš imel maksimalno penzijo, tudi če naslednjih 16 let plačuješ minimalne prispevke. Vsak evro, ki bi ga v teh 16 letih plačal več kot je minimalno potrebno, je vržen stran.

Je pa res, da se ta pravila spreminjajo, tudi za nazaj, kar pomeni, da čez 10, 15 let se bodo morda odločili, da se šteje najboljših 30 let, ali pa morda kar vseh 40 let.

Potem si mora pa vsak sam preračunati, koliko je doslej že plačeval, koliko mu še ostane do penzije in koliko lahko višji prispevki vplivajo na penzijo.

Saj pravim, imamo takšne politike kot si jih izvolimo.

user4683 je izjavil:

Seveda ne dela minusa, ce pa so po zakonodaji transferni prihodki tudi dohodki iz proracuna (v poljubni visini) s katerim se pokrije razlika med prihodki in odhodki zavoda. Evo, citat iz financnega porocila, da ne bomo kar na slepo:
Sredstva iz državnega proračuna po 162. členu ZPIZ-2 za t.i. dodatne obveznosti državnega proračuna (za kritje razlike med prihodki in odhodki zavoda) so načrtovana v višini 917.674.742 evrov. V primerjavi z ocenjenimi za leto 2021 bodo ta sredstva višja za 21,5 odstotka oziroma 162,2 milijona evrov, ker je za leto 2022 načrtovano, da se bodo skupni odhodki povečali bolj kot znaša povečanje davčnih prihodkov...

In pri tem ne gre za doplačila iz proračuna za penzije, ki so manjše od minimalne vsote, ki naj bi omogočala preživetje? Tudi če ne, je informacija zanimiva.

"Vec fukat" tudi ni dolgorocno vzdrzna resitev. Razen ce mislis, da lahko v neskoncnost povecujemo prebivalstvo?"

Ne nalagajmo si na svoja ramena usode celega sveta, ker nas je samo 2 mio. Dejstvo je, da prebivalstvo raste, ampak da ti milijarde indijcev in kitajcev ne bo plačala penzije, delala za prosperiteto te države in brisala riti, ko boš senilen. Če bomo v tej državi imeli več otrok ali ne je neke sorte tekma za preživetje s celim svetom: vsako leto svetovno prebivalstvo raste hitreje kot prebivalstvo RS, za RS pa je slabo, da je staranje prebivalstva pri nas tako hitro. Morali bi poskušati dohiteti rast ostalega sveta - in si oprati vest, ker nas je tako malo. (Madona, zvenim kot verski blaznež. Se opravičujem. :)))

dejte se umirit... še en dokaz money can't buy class. Oziroma niti vi bogataši tukaj niste imuni od gostilniških nizkotnih for.
V glavnem js si bom zivšal prispevke 2023 in 2024 bo pa itak samodejno visoki, če bo dobro leto.

srus ::

sraka1 je izjavil:

Toliko govora o prispevkih in plačevanju nekaj sto evrov več za le-te, z novo vladno novelo pa bo normiranec s €150k letnega dohodka mesečno prisiljen plačevati celih 1000€ več. A ob to pa se noben ne bo obregnil?

Seveda, seveda so prispevki pomembni. Kakor se izračunavajo prispevki, dvakrat, trikrat višji davki čez eno leto avtomatsko pomenijo nekajkrat višje pripevke. Zato toliko govora o prispevkih ;-)

Smo pa normirani s.p. jevci navadne pički.... Če bi vlada zdravnikom, ali javnemu sektorju čez noč nabila nekajkrat višje davke, ki čez eno leto avtomatsko pomenijo nekajkrat višje prispevke, bi gorele ulice.

Mi pa jamramo tu na forumu.

tony1 je izjavil:

"Da ne omenjamo da "lastnih sredstev" ZPIZ nima dovolj in se financira tudi iz drugih virov (npr dohodnin)."

Pred časom smo v tej temi brali intervju z direktorjem ZPIZa, ki je povedal, da ZPIZ svoje obveznosti poravnava iz lastnih sredstev in ne dela izgube. Do try to keep up.

"In se glavni problem tega nevzdrznega sistema: staranje prebivalstva."

Namesto, da se prepucavate o oslovi senci po internetihTM, pejte več fukat in delat otroke. Tega seveda ne boste, je preveč dela z vsem skupaj :)). Je pa jasno, da boste plačevali vedno več prispevkov in imeli kljub temu manjše penzije.

Realno so že danes smešno nizke, leta 1990 (solatko je o tem že pisal vsaj 10x) je bila povprečna penzija v višini 80% povprečne plače, danes je tako daleč od tega, da ni niti smešno.

"Ampak ne, glavni problem je teh nekaj 100 normirancev, ki namesto 400eur v ZPIZ vplacujejo 300eur." Saj pravim, v temi so sami miljonarji, ki bodo že znali poskrbeti za svojo penzijo. Tako ko se lačni največ o kruhu pogovarjajo.

Ne lazi. Zpiz je samo letos pridelal 1 milijardo minusa v proracunu.

https://www.rtvslo.si/slovenija/drzavni...

Zgodovina sprememb…

srus ::

ziki je izjavil:

amacar je izjavil:

ziki je izjavil:

pingme je izjavil:

ziki je izjavil:

Novembra sem prvič opravljal dejavnost preko normiranega s.p., kot atipični zavezanec (poslovanje s strankami iz EU). Kolikor sem bral je potrebno sedaj do 20. v mesecu oddati DDV-O in RP-O poročilo, drži?
Vem, da je potrebno plačati tudi prispevke za socialno varnost in 4% davka. Kje dobim te cifre, oz položnice znotraj eDavkov? Bodo obveznosti vidne šele, ko oddam poročili? Kolikor sem bral, piše, da je potrebno te obveznosti prav tako poravnati do 20. v mesecu.

Če bo kdo tako prijazen, da priloži še primer pravilno izpolnjenih DDV-O in RP-O obrazcev, bom zelo hvaležen.

Hvala vsem.

DDV-O in RP-O oddaš do konca meseca.
Prispevki in akontacija nimajo nič s tvojim delom v novembru, plačaš enako kot si plačal prejšnji mesec.

Kot pravim, novembra sem prvič delal preko s.p., tako, da ta mesec prvič izdajam račun, izpolnjujem obrazce in plačujem obveznosti, zato, se ne morem zanašati na izkušnje iz prejšnjega mesca :).
Če si je kdo pripravljen vzeti 5 min pa nalimati par screenshotov, oz napisati, katere rubrike je potrebno izpolniti na eDavkih, bi bilo super priročno, verjetno tudi za koga drugega v prihodnje, ne zgolj za mene.

Za ddv-o samo pod 12. vneseš skupno cifro, spodaj izbereš 2x NE.

za vies-kp za vsako stranko vneseš VAT številko in znesek

Stokrat hvala! Če se kdaj srečava, častim pivo :D

Nekdo zgoraj ti svetuje, da moraš oddati obrazca do konca meseca. To ne drži, obrazca moraš oddati do 20. v mesecu za račune izdane v prejšnjem mesecu.

Še mali nasvet s katerim si prihraniš nekaj časa - najprej izpolni VIES KP (RP-O), ko izpolniš ta obrazec se ti avtomatsko izračuna skupni znesek. Ta skupni znesek potem vneseš v DDV-O, ti ga ni treba posebej računati.

Glede plačila davkov in prispevkov ti svetujem da se v svoji ebanki naročiš na prejemanje eračunov s FURS. Tako boš imel najmanj sitnosti in dodatnega dela.

Jaz imam v Outlooku vsakega 19. v mesecu nastavljen tale reminder:

VIES KP - (RP-O) Rekapitulacijsko poročilo
Izpolni A1, A2 in A6
če je potrebno dodaj novo vrstico
izpolni vrstici 18 in 19

nato klikni Oddaj vlogo

Obrazec DDV-O - vrstica 12 - vsota vseh računov v mesecu poročila
vrstica 51 - klikni NE
vrstica 52 - klikni NE

nato klikni Oddaj vlogo

Zgodovina sprememb…

• spremenil: srus ()