Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Tidule ::
Saj je, zgoraj je napisan edini scenarij po katerem opozicija lahko blokira zakon. Vprašanje pa je če se bodo to šli. Ker sploh ko enkrat pridemo do zahteve za zakonodajni referendum in morebitno pritožbo na US je očitno, da gre samo še za blokiranje vlade.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
xeon ::
Tudi proplus zgleda nima pojma. Članek se bere, kot da je zakon že skoraj sprejet.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/k...
je sprejet in pa baje bo spodnja meja nazaj 25, ne 35. NSI ne more blokirat predloga, uspeli so samo malce zavleč vse skupaj. Svoboda ima popolno moč in lahko in bodo naredili kar želijo. Kar smo glasoval smo dobil. Prej se sprijaznimo, da nas bojo oglodal, lažje bo.
Pegaz ::
je sprejet in pa baje bo spodnja meja nazaj 25, ne 35. NSI ne more blokirat predloga, uspeli so samo malce zavleč vse skupaj. Svoboda ima popolno moč in lahko in bodo naredili kar želijo. Kar smo glasoval smo dobil. Prej se sprijaznimo, da nas bojo oglodal, lažje bo.
Boljše dodatno leto status quo, da se ima gospodarsto čas prilagodit, kot pa da se decembra sprejme davčna sprememba, ki začne veljati januarja.
kikach ::
V normalnih državah se sprejemajo davčne spremembe mesece/leta vnaprej po širši razpravi in konsenzu. Pri nas pa bi radi to sprejeli decembra in se jim to zdi normalno. Upam, da uspe opoziciji in državnemu svetu.
user4683 ::
Te spremembe so res neumnost. Tako zelo blazno se mudi v pol leta sprejeti to, namesto da se naslednje leto predstavi celoten komplet reforme, kjer se bo narod lazje odlocil kaj dobijo in kaj izgubijo. Kaj bodo potem predstavili naslednje leto? Dvig davka na nepremicnine in... ponovno znizanje dohodnine?
Baje se dela nepopisna skoda ker je Janez razdelil nekaj bombonckov in je treba to nujno popravit ze letos. Dvig plac v JS je pa kaj?
Baje se dela nepopisna skoda ker je Janez razdelil nekaj bombonckov in je treba to nujno popravit ze letos. Dvig plac v JS je pa kaj?
Egii ::
Jaz sem ddv normiranec in problem imam ker sem skoraj na 100.000€ , sedaj ne vem naj dobesedno zaperem firmo oziroma grem rajši na dopust ali naj prekoračim mejo ali lahko odprem vzporedno d.o.o?. Če si jaz prav razlagam imam do 100.000€ 4% akontacije to je 4.000€ ki jo plačam drugo leto. Če pa prekoračim za 10.000, pa to pomeni di mi dvigne za kolilo oziroma kaj vse morem drugo leto plačati. Prosim za pomoč
11miles ::
Sprva čestitke za uspešno leto in visoke prihodke. Če se bojiš napovedanega zakona, se tvojemu letošnjemu zaslužku ne bo zoperstavil, ker bi lahko najhitreje začel veljati s 1.1.2023 kar pa je tudi manj verjetno.
Kar se izračuna tiče pa takole. Če si normiranec in si zaslužil 100k, potem boš plačal 0,04 x 80k + 0,2 x 20k. To je davek na dobiček recimo.
Ker normirani dohodki (4%) veljajo do največ 80k. Če še nisi ddv zavezanec, boš kmalu, kar pomeninda boš rabil računovodjo za oddajo ddv-ja, pa še njega vprašaj za nasvet. Pomagal ti bo narediti tudi simulacijo prispevkov in raznih odtegljajev če odpreš d.o.o.
Vsekakor pa v 2023 ne glede na novi davek pričakuj da boš glede na višino letošnjih prihodkov in priznanih normiranih odhodkov plačeval višjo akontacijo ter prispevke za socialno varnost..
Akonotacije bu skupaj 7,2k (3200+4k)/12, torej 600/mesec. Prispevki bodo cca 1000.
Bolj ugodnega davčnega razpleta s takim zaslužkom, najbrž ne bo več, tako da uživaj in še enkrat čestitke.
Kar se izračuna tiče pa takole. Če si normiranec in si zaslužil 100k, potem boš plačal 0,04 x 80k + 0,2 x 20k. To je davek na dobiček recimo.
Ker normirani dohodki (4%) veljajo do največ 80k. Če še nisi ddv zavezanec, boš kmalu, kar pomeninda boš rabil računovodjo za oddajo ddv-ja, pa še njega vprašaj za nasvet. Pomagal ti bo narediti tudi simulacijo prispevkov in raznih odtegljajev če odpreš d.o.o.
Vsekakor pa v 2023 ne glede na novi davek pričakuj da boš glede na višino letošnjih prihodkov in priznanih normiranih odhodkov plačeval višjo akontacijo ter prispevke za socialno varnost..
Akonotacije bu skupaj 7,2k (3200+4k)/12, torej 600/mesec. Prispevki bodo cca 1000.
Bolj ugodnega davčnega razpleta s takim zaslužkom, najbrž ne bo več, tako da uživaj in še enkrat čestitke.
Izracuni zgoraj niso pravilni. Normiranih stroskov je 80% a ne vec kot 80k. Pri 100k prihodkih imas dobicka 20k (torej 4k dohodnine), pri 110k prihodkih imas dobicka 30k (torej vse skupaj 6k dohodnine). Naslednje leto se zna spremeniti ampak za letos je to to.
Meja za ddv je pa pri 50k obdavcljivega prometa - ce poslujes samo s tujino (izven EU), se to ne steje v obdavcljiv promet.
Meja za ddv je pa pri 50k obdavcljivega prometa - ce poslujes samo s tujino (izven EU), se to ne steje v obdavcljiv promet.
Izracuni zgoraj niso pravilni. Normiranih stroskov je 80% a ne vec kot 80k. Pri 100k prihodkih imas dobicka 20k (torej 4k dohodnine), pri 110k prihodkih imas dobicka 30k (torej vse skupaj 6k dohodnine). Naslednje leto se zna spremeniti ampak za letos je to to.
Ok sedaj razumen že malo bolše od 80k neto naprej (ker sem ddv zavezanec) se mi povečuje akontacija oziroma na znesem plačam 20%, se pravi če grem do 120k plačam 8k drugo leto. Kaj pa prispevki se mi res povečajo drugo leto, sedaj plačujem 556,7€ na mesec.
Pri nas gospodarstvo in stabilno poslovno in davčno okolje nista pomembna. Ne za nas reveže in tuje investitorje, tega ne rabimo. Singapur rabi, mi ne. Mi gradimo prihodnost, razvitost države na 1005 uradu in komisiji za spremljanje kitov.
Ok sedaj razumen že malo bolše od 80k neto naprej (ker sem ddv zavezanec) se mi povečuje akontacija oziroma na znesem plačam 20%, se pravi če grem do 120k plačam 8k drugo leto. Kaj pa prispevki se mi res povečajo drugo leto, sedaj plačujem 556,7EUR na mesec.
Prispevke izracunas po enacbi:
novi mesecni prispevki = (dobicek v preteklem letu + letni prispevki v preteklem letu)*0.75*0.382/12
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
znupy Hvala, mislim da bom kar zaključil z delom in ja da sem prilezel do tega zneska sem prokleto garal in še tu je pol zneska robe. Bom se v decembru rajši družini posvetil.
Kripto mesi ::
večji problemi so, ko ti za 1€ povišajo telemach naročnino, pa ne veš, če boš shendlal čez mesec
Tudi proplus zgleda nima pojma. Članek se bere, kot da je zakon že skoraj sprejet.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/k...
Dajmo kak vir za to neumnost, da je zakon ze sprejet.
sraka1 ::
velikBrokoli je izjavil:
https://www.finance.si/9005749
Napovedi: manever opozicije proti vladnim dohodninskim spremembam bo zelo verjetno spodletel, saj je odbor za finance zavrnil predlog o posvetovalnem referendumu za predlog NSi o dohodninskih spremembah
Najbrž NSi ne bo uspelo.
Pa saj je bilo že vse napisano, če bi se komu dalo brat. NSI je z zahtevo za posvetovalni referendum glede lastnega predloga dobil 30 dni. Zdaj je na DZ da formalno zavrne predlog NSI. Potem sledi obravnava vladnega predloga (povsej verjetnosti na 4 redni seji). Ko ga DZ sprejme je na vrsti DS, ki lahko zadevo vrne v ponovno odločanje. Ko je zakon še drugič sprejet v DZ, lahko NSI zahteva razpis zakonodajnega referenduma. Če DZ ta predlog zavrne (kar ga nedvomno bo), potem ima NSI možnost pritožbe na ustavno sodišče. In dokler US ne odloči zakon ne more stopit v veljavo.
Če bodo na NSI speljali vse korake, potem jim to lahko tudi uspe. To da bi jim uspelo samo s posvetovalnim referendumom ustavit sprejem je bilo že davno jasno, da ne bo dovolj, sam očitno tudi novinarka, ki je pisala ta članek nima pojma o čem govori.
Dober povzetek dogajanja, ki bi ga nekdo zgleda moral poslati na Finance (brez pikrega dela, da nimajo pojma).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sraka1 ()
ziki ::
Zdravo,
ta mesec sem začel z B2B pogodbo za podjetje znotraj EU, tako, da še nisem izdal nobenega računa. Pogovarjal sem se z enim sodelavcem iz sosednje države, pa me je opozoril, da se je moral registrirati tudi v sistem VIES. Mi lahko kdo iz prve roke pove, kako je s tem pri nas, oziroma, ste tudi vi opravili registracijo?
Hvala!
ta mesec sem začel z B2B pogodbo za podjetje znotraj EU, tako, da še nisem izdal nobenega računa. Pogovarjal sem se z enim sodelavcem iz sosednje države, pa me je opozoril, da se je moral registrirati tudi v sistem VIES. Mi lahko kdo iz prve roke pove, kako je s tem pri nas, oziroma, ste tudi vi opravili registracijo?
Hvala!
matic492 ::
Verjetno misli, da moraš postati atipični DDV Zavezanec. Da dobiš veljavno EU VAT (davčno). Lahko pogooglaš postopek, je nekje na slo-techu, jaz sem to delal 2019 pa vem da sem nekaj pisal na slo-techu, pa verjetno še kdo drug, samo se ne spomnem več kateri obrazec je, pa kaj moraš obkljukat.
PS: Iz FURSa te bodo verjetno kontaktirali in vprašali zakaj hočeš postat zavezanec, imej pripravljeno davčno stranke, da jim poveš, ker bo preverila (veljavnost) :)
PS: Iz FURSa te bodo verjetno kontaktirali in vprašali zakaj hočeš postat zavezanec, imej pripravljeno davčno stranke, da jim poveš, ker bo preverila (veljavnost) :)
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Poslal mi je sedaj tale link in pravi, da naj bi bila obvezna registracija, če podjetja poslujejo znotraj EU.
Za atipičnega zavezanca pa je potrebno oddati zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV - obrazec DDV-P2, ampak še vedno nisem 100%, če je to dvoje povezano.
Za atipičnega zavezanca pa je potrebno oddati zahtevek za izdajo identifikacijske številke za DDV - obrazec DDV-P2, ampak še vedno nisem 100%, če je to dvoje povezano.
chort ::
ziki, kot atipični davčni zavezanec (kar moraš postati če posluješ znotraj EU) si že vpisan v VIES in moraš tudi poročati o svojem prometu na posebnem obrazcu znotraj eDavkov.
amacar ::
Ko boš oddal zahtevek za atipičnega ddv zavezanca in boš dobil potrjeno boš tudi dodan na tvoj priložen link (sem ravnokar preveril zase).
Po domače povedano, če nimaš SI spredaj, nimaš veljavne davčne za EU poslovanje.
Ker davčna z SI in brez SI spredaj ni čisto ista stvar.
Tako je, v tistem VIES sistemu nimaš ti kaj delat, tam notri te FURS avtomatika da.
Ker davčna z SI in brez SI spredaj ni čisto ista stvar.
Ko boš oddal zahtevek za atipičnega ddv zavezanca in boš dobil potrjeno boš tudi dodan na tvoj priložen link (sem ravnokar preveril zase).
Tako je, v tistem VIES sistemu nimaš ti kaj delat, tam notri te FURS avtomatika da.
Hvala vsem trem!
Torej moram oddati DDV-P2 obrazec, da se registriram kot atipični zavezanec za DDV. Glede, da imam na s.p. enako davčno številko, kot je moja osebna DŠ, predvidevam, da moram pri izdaji računov uporabljati potem DŠ s predpono SI? Ali je potrebno tudi pri podatkih o podjetju spremeniti podatek od DŠ?
Torej moram oddati DDV-P2 obrazec, da se registriram kot atipični zavezanec za DDV. Glede, da imam na s.p. enako davčno številko, kot je moja osebna DŠ, predvidevam, da moram pri izdaji računov uporabljati potem DŠ s predpono SI? Ali je potrebno tudi pri podatkih o podjetju spremeniti podatek od DŠ?
amacar ::
Oddaš DDV-P2 obrazec, potem za račune izdane EU stranki dodaš SI predpono, podatki o tvojem podjetju (Ajpes) bodo samodejno spremenjeni (dodana predpona).
E-računi meni izpišejo davčno brez SI za slovenske stranke, za tuje (EU) stranke pa z SI spredaj (to je baje kar pomembna razlika, ker ti si atipični zavezanec, zato slovenskim strankam ne boš DDVja obračunal - nekaj v tem smislu, nisem pa 100% tukaj).
PS: Seveda da bo tvoja davčna z SI spredaj veljavna, moraš pa postati atipični zavezanec.
PS: Seveda da bo tvoja davčna z SI spredaj veljavna, moraš pa postati atipični zavezanec.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
ja, slovenskim podjetjem enako izdajaš račune brez predpone SI, ker v odnosu do njih nisi zavezanec za DDV.
TheTrick ::
Vem da je tema za normirance, kar tudi sem trenutno.
Vendar pa bi z novim letom šaltal na "navadni" sp saj se podajam v novo poslovno pot spletno trgovino.
Zdaj pa vprašanje. Ker moj trenutni računovodja ne želi kaj dosti več opravka z mano ko bom nehal bit normiranc, iščem ne drug servis ki bi bil specializiran za spletne trgovine pa da ne koštajo kokr bi enga zaposlil.
Ima kdo kak dober kontakt? Sploh kdo, ki ima tudi sam spletno trgovino morda.
Kakšne izkušnje z računovodskimi programi kot je e-racun, minmax ali datacenter? Kdo nuca kakšnega od teh ali pa pozna kšnega drugega ki podpira API da bom lahko lifral račune direkt iz trgovine (trgovina ni na enem od platform ampak lastna izdelava) in olajšal računovodstvo.
Hvala!
Vendar pa bi z novim letom šaltal na "navadni" sp saj se podajam v novo poslovno pot spletno trgovino.
Zdaj pa vprašanje. Ker moj trenutni računovodja ne želi kaj dosti več opravka z mano ko bom nehal bit normiranc, iščem ne drug servis ki bi bil specializiran za spletne trgovine pa da ne koštajo kokr bi enga zaposlil.
Ima kdo kak dober kontakt? Sploh kdo, ki ima tudi sam spletno trgovino morda.
Kakšne izkušnje z računovodskimi programi kot je e-racun, minmax ali datacenter? Kdo nuca kakšnega od teh ali pa pozna kšnega drugega ki podpira API da bom lahko lifral račune direkt iz trgovine (trgovina ni na enem od platform ampak lastna izdelava) in olajšal računovodstvo.
Hvala!
Recordman ::
Hvala vsem trem!
Ob oddaji DDV-P2 dodaj še priloge, iz katerih bo razviden razlog za pridobitev ident številke za DDV. To je lahko pogodba, pismo o nameri, email komunikacija... oz karkoli podobnega. V nasprotnem primeru te bodo itak povprašali po razlogih in zahtevali dokazila, kar bo celoten postopek samo zavleklo. Zaradi pogostih utaj DDV so namreč države, in tu Slovenija ni nobene izjema, sila previdne pri izdajanju novih ID za DDV.
velikBrokoli ::
https://www.finance.si/9006042/Dohodnin...
Pri NSi so izpogajali spodnjo mejo na 50k, torej iz 35k bo na 50k.
Sem ze prilagodil kalkulator: https://docs.google.com/spreadsheets/d/...
Pri NSi so izpogajali spodnjo mejo na 50k, torej iz 35k bo na 50k.
Sem ze prilagodil kalkulator: https://docs.google.com/spreadsheets/d/...
No, pa ne bo treba v Bosno ali na Hrvasko po nizje davke
Se najbolj nelogicni spremembi sta ukinitev usklajevanja lestvice z inflacijo in ponovna uvedba 50% razreda, ko vsi civkajo da je treba delavce razbremeniti.
Se najbolj nelogicni spremembi sta ukinitev usklajevanja lestvice z inflacijo in ponovna uvedba 50% razreda, ko vsi civkajo da je treba delavce razbremeniti.
Nice, očitno bo treba volit NSi namesto SDS :D
No, pa ne bo treba v Bosno ali na Hrvasko po nizje davke
Bogatih v Sloveniji ne bomo imeli :) celoten paket davčnih sprememb je totalno idiotski, sploh ti dve spremembi, ki si jih omenil.
Mi je pa tudi všeč naslov "Golobova vlada popustila", sem mislil, da bodo normirance pustili na miru, ampak je še vedno izjemno brutalna sprememba za normirance pri 100k+ :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Ja, nad 100k je itak v vsakem primeru.
Meni se pozna tam med 300-500€ na mesec, sem dobil ta mesec 2 nove stranke tako da ne vem kako bo, upam da bom naslednjo leto zadržal več rednih in se pridružim 100k razredu
Meni se pozna tam med 300-500€ na mesec, sem dobil ta mesec 2 nove stranke tako da ne vem kako bo, upam da bom naslednjo leto zadržal več rednih in se pridružim 100k razredu
pingme ::
Seveda so "popustili", saj je ta sprememba mišljena le za leto 2023, naslednje leto bodo pa "celovito" davčno reformo sprejeli.
In normiranci prav gotovo ne bomo na boljšem, sploh če ministra moti, da "Več kot 90 odstotkov normirancev plačuje minimalne prispevke".
Po tej spremembi, bo pa glede na razporeditev prihodkov kaj? "Skoraj 90 odstotkov normirancev plačuje minimalne prispevke".
In normiranci prav gotovo ne bomo na boljšem, sploh če ministra moti, da "Več kot 90 odstotkov normirancev plačuje minimalne prispevke".
Po tej spremembi, bo pa glede na razporeditev prihodkov kaj? "Skoraj 90 odstotkov normirancev plačuje minimalne prispevke".
In ta paket sprememb je tako noro kljucen, da ne more pocakati do naslednjega leta in se ga predstaviti v kompletu z ostalimi spremembami? Cmon
Hvala NSI, moj glas imate. Ni idealno je pa dosti boljše, kot je bilo. Škoda, da se niso stroški dvignili vsaj na 50% do 100k.
simphony ::
Sem davčni zavezanec in me zanima ali drži, da se za izračun prispevkov vzamejo prihodki brez DDVja. Sepravi če izdam 12 računov po €8000+22% DDV = €9760 in dobim na TRR €9760*12 = €117.120 na leto. Plačam €21.120 DDV. Ostane mi 8000*12 = €96.000 in ta številka se vzame za izračun prispevkov za naslednje leto: (96000*0.2+450)*0.75*0.382 = €5629 = €470 na mesec?
In seveda tudi 4% davek se plača glede na prihodke brez DDV? Sepravi plačam 4% od €96.000 = €3840?
Hvala vnaprej!
In seveda tudi 4% davek se plača glede na prihodke brez DDV? Sepravi plačam 4% od €96.000 = €3840?
Hvala vnaprej!
Koga? Normirance? Ali zaposlene? Nekomu na minimalcu bo konec leta v zepu ostalo 100eur manj, tistemu s povprecno placo 220eur manj, onemu s 6x povprecno placo pa 3 jurje manj.
FireSnake ::
Cupakabra123 je izjavil:
Dobr vas bo pojebal tale zakon. Can't wait. :))
Zakaj?
Ker si privoščljiv lenuh, ki tudi drugim ne privošči, da bi kaj zaslužili in bolje živeli?
Ker drugega jaz ne vidim.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Seveda, zato pa imamo tako mentaliteto v Sloveniji in politiki. Bog ne daj, da bi podpirali tiste, ki več zaslužijo..
Redno zaposleni kot čupakabra pa raje dobijo prst v rit, če to pomeni, da bodo tudi normiranci najebal. Saj veš kako gre tisti pregovor s kravo in sosedi..
Redno zaposleni kot čupakabra pa raje dobijo prst v rit, če to pomeni, da bodo tudi normiranci najebal. Saj veš kako gre tisti pregovor s kravo in sosedi..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Kripto mesi ::
Cupakabra123 je izjavil:
Dobr vas bo pojebal tale zakon. Can't wait. :))
Tebe pa res ritka peče ker pušiš denar.
Pošlji ČUPAKABRA1 na 1919, da mu omogočiš plačilo Telemach naročnine za 1 mesec.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kripto mesi ()
SamH ::
Koga? Normirance? Ali zaposlene? Nekomu na minimalcu bo konec leta v zepu ostalo 100eur manj, tistemu s povprecno placo 220eur manj, onemu s 6x povprecno placo pa 3 jurje manj.
Normirancem z okoli/nad 100K prihodkov, ki so to že nekaj let, se bo poznalo cca 12K na leto. Za tak drobiž (120K v desetih letih, pih), se pa davčna optimizacija ja ne izplača... Ali pač?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SamH ()
Saj ni vprašanje o znesku, kjer se bi "izplačalo" ampak o dejstvu da je še vedno najbolj ugodna opcija...
Normirancem z okoli/nad 100K prihodkov, ki so to že nekaj let, se bo poznalo cca 12K na leto. Za tak drobiž (120K v desetih letih, pih), se pa davčna optimizacija ja ne izplača... Ali pač?
Odvisno koliko balkanca je v cloveku. Eni bi se cigumije dali v stroske, samo da ne grejo centi drzavi
Geho ::
Meni bi pač 12k pomenlo velik, še posebej, če za min prispevke in za dodatnih 12k dobiš od "države" enako...
12k seveda ni malo, ampak vprasanje je bolj ali se to realno (in legalno) splaca optimizirati - in kako. Normiranc je (in bo se naprej) zelo poceni in enostavna oblika poslovanja.