Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
Tidule ::
Kot vem nic novega, caka se DZ da se uradno opredeli do posvetovalnega referenduma. Tece 30 dnevni rok, ce ne bodo spremenili interpretacije poslovnika.
Geho ::
Neki sem bral, da lahko tudi javnost poda predloge za zakon, samo zbrati je treba 5000 podpisov. Je pol podobna zgodba kot z referendumom, ali bi vseeno lahko dali kontra predlog in na koncu iznicili vladne bedarije?
Predlog zakona je samo in le predlog in popolnoma nič več. DZ ga lahko po hitrem postopku, že na odboru, vrže v smeti, kot neprimernega za obravnavo.
sentiš ::
Se za osebne zadeve in nakazilo plače lahko uporablja poslovni račun?
Imam pri DH poslovni račun, ki sem ga uporabljala za normiran s.p., dejansko samo za plačilo prispevkov. Denar sem dobivala na roke.
Sedaj bi me radi zaposlili redno, vendar bi obdržala popoldanski s.p., ker delam nekaj dodatno še za nekoga drugega. DH ne omogoča skupnega računa za osebne in poslovne finance. Torej rabim poslovni račun še vedno.
Je bolje vzeti osebni račun za plačo na kaki banki kot je Revolut, da ni komplikacij?
Zdi se mi, da preveč kompliciram glede tega, samo bi rada, da je najbolje prav in da ne mečem denarja ravno v smeti za odprtje dveh računov. Ne bi pa šla na drugo slovensko banko kot DH, iz principa.
Imam pri DH poslovni račun, ki sem ga uporabljala za normiran s.p., dejansko samo za plačilo prispevkov. Denar sem dobivala na roke.
Sedaj bi me radi zaposlili redno, vendar bi obdržala popoldanski s.p., ker delam nekaj dodatno še za nekoga drugega. DH ne omogoča skupnega računa za osebne in poslovne finance. Torej rabim poslovni račun še vedno.
Je bolje vzeti osebni račun za plačo na kaki banki kot je Revolut, da ni komplikacij?
Zdi se mi, da preveč kompliciram glede tega, samo bi rada, da je najbolje prav in da ne mečem denarja ravno v smeti za odprtje dveh računov. Ne bi pa šla na drugo slovensko banko kot DH, iz principa.
novak-t ::
Poslovni račun naj ostane poslovni in loči zadeve. Si boš več dela naredila kot te stane dodatni osebni račun. Naredi revolut, prijavi račun fursu in basta.
Račun lahko uporabljaš isti. Edini, ki tukaj dejansko komplicira so banke same, ker dobesedno hočejo molst denar iz svojih strank.
Je pa ločitev računov smiselna z vidika preglednosti poslovanja. Veliko je odvisno tudi od tega koliko je dejanskih prilivov in dolivov.
Tako, da na koncu dneva je tvoja odločitev. Jaz vem, da "poslovnega" računa pri slovenski banki že z principa nimam odprtega.
Je pa ločitev računov smiselna z vidika preglednosti poslovanja. Veliko je odvisno tudi od tega koliko je dejanskih prilivov in dolivov.
Tako, da na koncu dneva je tvoja odločitev. Jaz vem, da "poslovnega" računa pri slovenski banki že z principa nimam odprtega.
Pat_MaGroin ::
Tako je.
Bistveni računi morajo biti v tujini, da nima vsak kurac vplogleda + furs ne more blokirat ko se mu sprdne.
Bistveni računi morajo biti v tujini, da nima vsak kurac vplogleda + furs ne more blokirat ko se mu sprdne.
Glej ga, spet dobesedno bere.
Fino je imeti en layer vec pred samovoljo fursa.
Ocitno ne poznas primerov, ko furs nonsalantno blokira trr ti pa se jebi potem z dokazovanjem, da je prišlo do pomote.
Fino je imeti en layer vec pred samovoljo fursa.
Ocitno ne poznas primerov, ko furs nonsalantno blokira trr ti pa se jebi potem z dokazovanjem, da je prišlo do pomote.
user4683 ::
Seveda poznam primere. In v veliki vecini ni slo do pomote. In fact, v ogromno primerih te ze prej lepo poklicejo, da razjasnis situacijo, se predno ti posljejo kaksno odlocbo in se ti nato po 30 dneh usedejo na racun ce ne placas. Ce pa je slo za pomoto s tvoje strani in ne znas spremljati koliko si jim dolzan pa... delas nekaj hudo narobe.
Vracam zogico o robnih primerih iz druge teme
Vracam zogico o robnih primerih iz druge teme
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Seveda poznam primere. In v veliki vecini ni slo do pomote. In fact, v ogromno primerih te ze prej lepo poklicejo, da razjasnis situacijo, se predno ti posljejo kaksno odlocbo in se ti nato po 30 dneh usedejo na racun ce ne placas. Ce pa je slo za pomoto s tvoje strani in ne znas spremljati koliko si jim dolzan pa... delas nekaj hudo narobe.
Ne bit pameten (Tidule jr.), sorodnik je ze xy tozb vlozil proti fursu, ker so samovoljno in brez obvestila blokiral trrje.
In folk si je sposojal denar za tožbo, ker so imeli en in edini račun in ostali praktično brez denarja cez noc.
Jaz pa poznam se vsaj 50x vec spjev in podjetij, ki jim nikoli niso blokirali racuna. Kaj pa sedaj? Naj grejo vsi na Revolut ali n26, da jim oni samovoljno blokirajo racun? Ali pa hodijo cez mejo izgubljat cas in odpirat racune, samo zato ker so tvojemu sorodniku blokirali racun?
Sorodnik je odvetnik, h kateremu spo prišle stranke s sposojenim denarjem, ker jim je furs brez opozorila blokiral trr.
A bo slo zdej?
A bo slo zdej?
Super, k njemu verjetno ne hodijo stotine drugih podjetnikov, ki nimajo tezav z blokiranimi racuni. Ce gres v zdravstveni dom tudi srecas precej bolanih ljudi, pa zaradi tega ni cel narod bolan.
Aja, na to smo preklopil :).
Ja, to pa sigurno, bistveno več je državljanov, ki nima težav s fursom, absolutno. :)
Zmagal si, Tidule jr. :).
Ja, to pa sigurno, bistveno več je državljanov, ki nima težav s fursom, absolutno. :)
Zmagal si, Tidule jr. :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Pat_MaGroin je izjavil:
Ne bit pameten (Tidule jr.), sorodnik je ze xy tozb vlozil proti fursu, ker so samovoljno in brez obvestila blokiral trrje.
In folk si je sposojal denar za tožbo, ker so imeli en in edini račun in ostali praktično brez denarja cez noc.
Potem ti ne bo težko podat linov na vsaj kako od stotin sodb? Al spet samo nakladaš v tri dni? Tolk, da se še ostali prepričamo kako FURS zlorablja svojo pooblastila. Pač vsakemu kekcu ni za varjet na besedo, ko blodi po forumih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Tidule ()
Pat_MaGroin je izjavil:
Sorodnik je odvetnik, h kateremu spo prišle stranke s sposojenim denarjem, ker jim je furs brez opozorila blokiral trr.
A bo slo zdej?
Od sosedovega bratranca prve žene tajnica, je imela strica, ki je popralvjal pomivalni stroj ženi od vzdrževalca na furs, ki pravi da se blokade s strani FURS brez opozoril ne dogajajo, razen v primerih res hudih kršitev davčne zakonodaje, kjer so praviloma vmešana tudi sodišča.
A bo slo zdej?
Zgodovina sprememb…
Ej, ti in znupy sta perfect for each other, tako da bom z veseljem bral vajina prihodnja predrkavanja :).
kzzzz ::
Pridobivam DDV za namene atipičnega davčnega zavezanca in izpolnjujem DDV_P2. Ali prav razumem, da če ne bom v izdaji računov v EU presegal 10000 evrov, moram označiti naslednji dve opciji:
14 Prostovoljna vključitev po prvem odstavku 94. člena ZDDV-1
18 Opravljanje in/ali prejem storitev po četrtem odstavku 78. člena ZDDV-1
Hvala za pomoč!
14 Prostovoljna vključitev po prvem odstavku 94. člena ZDDV-1
18 Opravljanje in/ali prejem storitev po četrtem odstavku 78. člena ZDDV-1
Hvala za pomoč!
amacar ::
Jaz sem izbral DA samo pri:
19 Opravljene in/ali prejem storitev znotraj Skupnosti po četrtem odstavku 78. člena ZDDV-1
DA
kzzzz ::
Če dam samo to, mi vrne: o Označiti morate vsaj eno od polj '14', '15', '16', '17', '18' in '19', ker nobena od vrednosti v poljih '12' in '13' ne presega 50.000 EUR.
Ampak mogoče narobe razumem. Ali moram v:
Promet blaga in storitev
Zneske se vpisuje v evrih brez centov
12 Vrednost doseženega prometa blaga in storitev v preteklih 12 mesecih EUR
13 Vrednost pričakovanega prometa blaga in storitev v prihodnjih 12 mesecih EUR
vpisati celotni promet? Jaz sem vpisal samo tistega, ki je predviden za članice EU.
Rešeno, neke težave so imeli na strani eDavkov.
Ampak mogoče narobe razumem. Ali moram v:
Promet blaga in storitev
Zneske se vpisuje v evrih brez centov
12 Vrednost doseženega prometa blaga in storitev v preteklih 12 mesecih EUR
13 Vrednost pričakovanega prometa blaga in storitev v prihodnjih 12 mesecih EUR
vpisati celotni promet? Jaz sem vpisal samo tistega, ki je predviden za članice EU.
Rešeno, neke težave so imeli na strani eDavkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kzzzz ()
povsetov ::
Malce imam dileme zdaj. Sem se obrnil na racunovodjo in mi pravi, da ce presezem 50.000e, postanem avtomatsko sp z dejanskimi stroski in placam 20% na ves promet, ne samo nad 50.000.
Potem sem sel v firmi v racunovodstvo se pozanimat in tam mi pravijo, da pla cam 20% na tisto, kar je cez 50.000 in da ne rabim biti ddv zavezanec, ce poslujem samo z ameriko.
Torej, kaj zdaj drzi od tega?
Potem sem sel v firmi v racunovodstvo se pozanimat in tam mi pravijo, da pla cam 20% na tisto, kar je cez 50.000 in da ne rabim biti ddv zavezanec, ce poslujem samo z ameriko.
uvodV?? ::
Malce imam dileme zdaj. Sem se obrnil na racunovodjo in mi pravi, da ce presezem 50.000e, postanem avtomatsko sp z dejanskimi stroski in placam 20% na ves promet, ne samo nad 50.000.
1. Zamenjaj računovodjo
2. Zamenjajte računovodstvo na firmi
Ales ::
Po moje, da ne razumeš, kaj ti je računovodja govoril. Zveni, kot da ne kapiraš (še) osnov. Posledično nimaš pojma ne kaj sprašuješ, ne kaj ti odgovarjajo, kar zna biti problem.
Kot prvo, nič ni "avtomatsko"! Sam moraš urediti to, pravočasno.
Za nazaj ne plačuješ nobenega DDV. Od trenutka registracije za plačilo DDV naprej pa tega zaračunavaš strankam, obračunavaš in presežek odvedeš državi.
Če posluješ samo z "ameriko" ne rabiš biti registriran za plačilo DDV.
Pa... a si to spet ti, Shintaro??
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Ales ()
Po moje, da ne razumeš, kaj ti je računovodja govoril. Zveni, kot da ne kapiraš (še) osnov. Posledično nimaš pojma ne kaj sprašuješ, ne kaj ti odgovarjajo, kar zna biti problem.
Kot prvo, nič ni "avtomatsko"! Sam moraš urediti to, pravočasno.
Za nazaj ne plačuješ nobenega DDV. Od trenutka registracije za plačilo DDV naprej pa tega zaračunavaš strankam, obračunavaš in presežek odvedeš državi.
Če posluješ samo z "ameriko" ne rabiš biti registriran za plačilo DDV.
Pa... a si to spet ti, Shintaro??
Sprasujem to kar sem pred dnevi vprasal tu. Imam popoldanski s.p. in bom naslednji mesec presegel mejo 50.000e. Zanima me samo kaj se zgodi. Placam 20% samo na presezen promet, ali na vse, sem drugo leto se vedno lahko normiran sp in ce moram kaj storiti ko presecem 50.000.
Ales ::
Sprasujem to kar sem pred dnevi vprasal tu. Imam popoldanski s.p. in bom naslednji mesec presegel mejo 50.000e. Zanima me samo kaj se zgodi. Placam 20% samo na presezen promet, ali na vse, sem drugo leto se vedno lahko normiran sp in ce moram kaj storiti ko presecem 50.000.
Eh, dobil sem napačen vtis, da sprašuješ le o registraciji za DDV, ti pa v bistvu sprašuješ o normiranem "popoldanskem" s.p. in ali boš ostal normiran ali ne. Nesporazum z moje strani...
Rabim kaj javit na furs ali kamorkoli ko presezem? In najpomembneje, naslednje leto sem lahko se vedno normiranec?
ales85 ::
anthony1337 ::
Če bo letos sprejet ta zakon o normirancih,kdaj potem pade v veljavo? Za prihodke v 2022 ali prihodke v 2023?
estons ::
Firbec me daje: Koliko je tukaj popoldanskih s.p.-jev? In koliko vas ima soglasje delodajalca za popoldanski s.p.? Zanima me, koliko se to v praksi sploh uporablja.
matic492 ::
Ja, sem takrat vprašal direktorja, in je rekel da ga ne rabim in mi ne more preprečit dela (leta 2018).
Lahko bi te tožili iz konkurenčne klavzule, jaz seveda nisem delal z istimi strankami.
Lahko bi te tožili iz konkurenčne klavzule, jaz seveda nisem delal z istimi strankami.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
kikach ::
Po njegovih besedah je bilo pri točki o normiranih zavezancih na ekonomsko-socialnem svetu doseženo popolno soglasje. "Tako delodajalci kot delojemalci so bili tisti, ki so vztrajali, da se izenači položaj zaposlenih preko s. p.-ja, preko normiranih s. p.-jev, in pa zaposlenih v gospodarstvu," je dodal in pristavil, da davčno okolje v Sloveniji res ni optimalno, a to je "plod zadnjih 20 let različnih ukrepov".
Kaj imam jaz z zaposlenimi in, kdo se je strinjal? Jeba je, če nisi 1h v živlenju delal v realnem sektorju.
Kaj imam jaz z zaposlenimi in, kdo se je strinjal? Jeba je, če nisi 1h v živlenju delal v realnem sektorju.
Firbec me daje: Koliko je tukaj popoldanskih s.p.-jev? In koliko vas ima soglasje delodajalca za popoldanski s.p.? Zanima me, koliko se to v praksi sploh uporablja.
Soglasje je potrebno samo, če gre za konkurenčno dejavnost in bi opravljanje dejavnosti pomenilo kršitev konkurenčne prepovedi.
ales85 ::
Soglasje je potrebno samo, če gre za konkurenčno dejavnost in bi opravljanje dejavnosti pomenilo kršitev konkurenčne prepovedi.
Pa se v tem primeru mora biti konkurencna klavzula ustrezno napisana, kar pa mnogokrat ni.
Razen, ce je v primeru iste dejavnosti soglasne potrebno v vsakem primeru?
Konkurenčna klavzula in konkurenčna prepoved sta dve popolnoma različni stvari.
Konkurenčna prepoved izvira iz samega zakona o delovnih razmerjih in ne rabi bit posebej specificirana v pogodbi o zaposlitvi, velja pa celotno trajanje delovnega razmerja.
Tako, da ja, če dejavnost popoldanskega s.p. predtavlja konkurenco primarnemu delodajalcu potem v vsakem primeru rabiš soglasje.
Konkurenčna prepoved izvira iz samega zakona o delovnih razmerjih in ne rabi bit posebej specificirana v pogodbi o zaposlitvi, velja pa celotno trajanje delovnega razmerja.
Tako, da ja, če dejavnost popoldanskega s.p. predtavlja konkurenco primarnemu delodajalcu potem v vsakem primeru rabiš soglasje.
velikBrokoli ::
Klemen Boštjančič: V letu 2023 se bomo dotaknili vseh davčnih področij
https://si.bloombergadria.com/ekonomija...
Popoldanski spji jim niso všeč, zato bodo spremenili obdavčitev normalnih normirancev, ki bodo najbolj najebal. Ta vlada res kar nekaj dela :D
Spreminjali ste tudi sistem obdavčitve normirancev. Zakaj ravno oni? Nekateri pravniki so celo prepričani, da gre za protiustavnost.
O normirancih smo veliko govorili in iz prvotnega predloga smo normirance sprva izločili, ker smo jih želeli obravnavati v prihodnjem letu. Potem smo v dialogu s socialnimi partnerji ugotovili, da so anomalije relativno splošno znane; tudi sindikati in večji del delodajalcev jih priznavajo. Ta rešitev je kompromis za veliko večino socialnih partnerjev. Predlog ni protiustaven. Dejstvo je, da so sploh popoldanski s.p.-ji popolnoma drugi ljudje, kot je bilo sprva mišljeno. V praksi jih uporabljajo predvsem v intelektualnih poklicih, zdravniki in v informacijski tehnologiji.
Ali se lahko zgodi, da letos ne bo prišlo do davčnih sprememb, o katerih sva govorila?
Če se bodo vse ustrezne institucije držale svojih rokov, bomo kljub nagajanju opozicije te spremembe izpeljali in sprejeli v letošnjem letu. Eni največjih dobitnikov teh davčnih sprememb so kmetje. Samo na področju kmetijstva in goriva smo naredili velik korak naprej, saj bo gorivo bistveno cenejše, administrativna bremena padejo. Zato se sprašujem, zakaj ti, ki iz političnih razlogov vlagajo pripombe na zakon, z druge strani škodujejo več skupinam prebivalstva.
Popoldanski spji jim niso všeč, zato bodo spremenili obdavčitev normalnih normirancev, ki bodo najbolj najebal. Ta vlada res kar nekaj dela :D
kikach ::
velikBrokoli je izjavil:
Spreminjali ste tudi sistem obdavčitve normirancev. Zakaj ravno oni? Nekateri pravniki so celo prepričani, da gre za protiustavnost.
O normirancih smo veliko govorili in iz prvotnega predloga smo normirance sprva izločili, ker smo jih želeli obravnavati v prihodnjem letu. Potem smo v dialogu s socialnimi partnerji ugotovili, da so anomalije relativno splošno znane; tudi sindikati in večji del delodajalcev jih priznavajo. Ta rešitev je kompromis za veliko večino socialnih partnerjev. Predlog ni protiustaven. Dejstvo je, da so sploh popoldanski s.p.-ji popolnoma drugi ljudje, kot je bilo sprva mišljeno. V praksi jih uporabljajo predvsem v intelektualnih poklicih, zdravniki in v informacijski tehnologiji.
Ali se lahko zgodi, da letos ne bo prišlo do davčnih sprememb, o katerih sva govorila?
Če se bodo vse ustrezne institucije držale svojih rokov, bomo kljub nagajanju opozicije te spremembe izpeljali in sprejeli v letošnjem letu. Eni največjih dobitnikov teh davčnih sprememb so kmetje. Samo na področju kmetijstva in goriva smo naredili velik korak naprej, saj bo gorivo bistveno cenejše, administrativna bremena padejo. Zato se sprašujem, zakaj ti, ki iz političnih razlogov vlagajo pripombe na zakon, z druge strani škodujejo več skupinam prebivalstva.
In taki mojstri bodo šli delat davčno reformo. Če jih motijo popoldanci z enim odstavkom omejiš promet na 30k in je to to.
velikBrokoli ::
https://www.finance.si/9005749
Najbrž NSi ne bo uspelo.
Napovedi: manever opozicije proti vladnim dohodninskim spremembam bo zelo verjetno spodletel, saj je odbor za finance zavrnil predlog o posvetovalnem referendumu za predlog NSi o dohodninskih spremembah
Najbrž NSi ne bo uspelo.
BorutF ::
Letos bom imel precej nizje prihodke kot leta 2021. Z akontaciji sem ze placal vec kot bo vse skupaj dohodnine. Kaksne so moje obveznosti do akontacije, moram nujno placevati? Se lahko s Fursom dogovorim, da preneham za to leto. Obracunana dohodnina za 2022 bo sigurno od vse do sedaj placane akontacije.
Lahko oddas vlogo DD-SprAkt za znizanje, ampak predno bodo obdelali bo hitro en mesec okrog, velja pa potem sele z naslednjim mesecem od takrat, ko obdelajo, torej verjetno sele z januarjem.
kriptobog ::
velikBrokoli je izjavil:
In taki mojstri bodo šli delat davčno reformo. Če jih motijo popoldanci z enim odstavkom omejiš promet na 30k in je to to.
Zakaj bi omejil na 30k? Bedarija. Itak je ze precej omejeno z visino normiranih stroskov. Ko tisti drobiz presezes placas pac vec davka in gotovo.
velikBrokoli je izjavil:
https://www.finance.si/9005749
Napovedi: manever opozicije proti vladnim dohodninskim spremembam bo zelo verjetno spodletel, saj je odbor za finance zavrnil predlog o posvetovalnem referendumu za predlog NSi o dohodninskih spremembah
Najbrž NSi ne bo uspelo.
Pa saj je bilo že vse napisano, če bi se komu dalo brat. NSI je z zahtevo za posvetovalni referendum glede lastnega predloga dobil 30 dni. Zdaj je na DZ da formalno zavrne predlog NSI. Potem sledi obravnava vladnega predloga (povsej verjetnosti na 4 redni seji). Ko ga DZ sprejme je na vrsti DS, ki lahko zadevo vrne v ponovno odločanje. Ko je zakon še drugič sprejet v DZ, lahko NSI zahteva razpis zakonodajnega referenduma. Če DZ ta predlog zavrne (kar ga nedvomno bo), potem ima NSI možnost pritožbe na ustavno sodišče. In dokler US ne odloči zakon ne more stopit v veljavo.
Če bodo na NSI speljali vse korake, potem jim to lahko tudi uspe. To da bi jim uspelo samo s posvetovalnim referendumom ustavit sprejem je bilo že davno jasno, da ne bo dovolj, sam očitno tudi novinarka, ki je pisala ta članek nima pojma o čem govori.
Zgodovina sprememb…
delavec44 ::
Tudi proplus zgleda nima pojma. Članek se bere, kot da je zakon že skoraj sprejet.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/k...
https://www.24ur.com/novice/slovenija/k...