Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
matic492 ::
No, realno ne bi imeli proeblomv z dokazovanjem poslovodstva, če si 100% lastnik firme, in nimaš nobenega drugega zaposlenega. Je dokaj jasno, da si sam poslovodja.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
user4683 ::
Vso srečo s čim? Si prebral zakon? Firma se smatra za davčnega rezidenta, če izpolnjuje vsaj enega izmed kriterijev - ima sedež v Sloveniji in/ali poslovodstvo v Sloveniji.
Sedež ne bi bil v Sloveniji, vso srečo pa z dokazovanjem poslovodstva.
Bi bil ti poslovodja? Da/Ne
- Da: Si rezident Slovenije? Da (imaš problem) / Ne (nimaš problema)
- Ne: Nimaš problema (razen če prikrito vodiš firmo in imaš romunsko poslovodjo samo za okras... in furs to ugotovi - težko)
No, realno ne bi imeli proeblomv z dokazovanjem poslovodstva, če si 100% lastnik firme, in nimaš nobenega drugega zaposlenega. Je dokaj jasno, da si sam poslovodja.
Če imaš doo je dokaj jasno kdo je poslovodja. Pa če si sam al pa če imaš 100 zaposlenih.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: user4683 ()
Ja, sem odgovoril istočasno kot ti, tako da sem mislil to potencialno romunsko podjetje :)
Mato989 ::
Če pa NISI davčni rezident, pa sploh nimaš problema.
No pa saj to mene zanima...
Primer:
Se odjaviš v Sloveniji (stalno) in daš naslov v Romuniji
Se odjaviš v Romuniji (predvidevam da se tam da shendlat to brez da kažeš kje si se potem prijavil )
Imaš firmo v Romuniji
Živiš pa v stanovanju od partnerke v SLO (neprijavljen) in ne kot lastnik.... (ali pa četudi imaš prazno stanovanje od prej)
Torej kak je postopek da FURS ugotovi da si ti dejansko kot poslovodstvo v SLO...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Ko nekje odjavljaš davčno rezidentstvo ("stalni naslov" ima tukaj samo en del vloge), kot dokazilo navedeš tudi kje si po novem davčni rezident in zakaj (služba, nepremičnina etc). Težko boš nerezident nobene države.
No pa tudi če ti to uspe... To (živeti na črno pri nekom) je spet neko tako mutenje, ki smo ga pomoje sposobni samo balkanci. Prej ko slej te bo prijavil kak nevoščljiv sosed in jih boš dobil trojno po p*čki.
Aja in partnerke nimaš, sploh pa ne v Sloveniji, ker če jo imaš v Sloveniji ti FURS ne bo odjavil davčenga rezidentstva. Tako da lahko kvečjemu na črno živiš v kleti "neznanke".
Sem mislil, da razčiščujemo legalne načine, ne pa neke balkanske načine kako se izogniti 10k davka in tvegati, da te FURS čez 5 let pokliče in pove, da so dobili namig, da si živel v Sloveniji in da jim pošlji dokazila od tvojega življenja v Romuniji.
No pa tudi če ti to uspe... To (živeti na črno pri nekom) je spet neko tako mutenje, ki smo ga pomoje sposobni samo balkanci. Prej ko slej te bo prijavil kak nevoščljiv sosed in jih boš dobil trojno po p*čki.
Aja in partnerke nimaš, sploh pa ne v Sloveniji, ker če jo imaš v Sloveniji ti FURS ne bo odjavil davčenga rezidentstva. Tako da lahko kvečjemu na črno živiš v kleti "neznanke".
Sem mislil, da razčiščujemo legalne načine, ne pa neke balkanske načine kako se izogniti 10k davka in tvegati, da te FURS čez 5 let pokliče in pove, da so dobili namig, da si živel v Sloveniji in da jim pošlji dokazila od tvojega življenja v Romuniji.
Zgodovina sprememb…
Mah, ljudje še v Sloveniji živijo skupaj, prijavljeni so pa pri starših, da črpajo čim več otroških in čim manj vrtca itd. :)
Tako da imamo to v krvi ja :D
@znupy kako pa izgleda to, ko živiš v tujini v EU. A dobiš slovensko osebno npr. z naslovom v tujini? Ali dobiš hrvaško, slovenske pa nimaš več?
@znupy kako pa izgleda to, ko živiš v tujini v EU. A dobiš slovensko osebno npr. z naslovom v tujini? Ali dobiš hrvaško, slovenske pa nimaš več?
Mah, ljudje še v Sloveniji živijo skupaj, prijavljeni so pa pri starših, da črpajo čim več otroških in čim manj vrtca itd. :)
Osebno imaš še vedno Slovensko, saj si slovenski državljan. Samo pač gor piše tvoj naslov v tujini. Prav tako dobiš tudi kakšen dokument te druge države, ki dokazuje pravico bivanja tam. Na Hrvaškem recimo "boravišno", ki jo obnavljaš vsako leto.
Pat_MaGroin ::
velikBrokoli ::
Cigane v Romuniji pa priročno vsi ignorirajo
Fantje, kaj če bi raje vašo energijo preusmerili v višanje prihodkov in ne v mutenje davkov
Fantje, kaj če bi raje vašo energijo preusmerili v višanje prihodkov in ne v mutenje davkov
Jap, ne razmišljat, kaj lahko država naredi za vas, ampak kaj lahko vi naredite za državo!
velikBrokoli je izjavil:
Kaki cigani? Jaz sem bil v Romuniji 3 mesece, prefural podolgem in pocez, prvi ciganski kombi sem videl, ko sem preckal mejo nazaj na Madzarsko. :) sem tudi jaz pričakoval trume cigo kombijev :). Smesno je, da Romuni sploh ne kapirajo, kak renome imajo "romuni" v EU. Cigotov pa tud oni ne marajo hehe.
Drugače pa odkrivate toplo vodo, ti lahko v vsaki državi prebivas manj kot 180 dni in s tem nisi davcni rezident nikjer :). Spanci te sploh ne lovijo, samo poskrbiš, da si tam 179 dni, potem gres 10 dni potovat in v SLO za 169 dni. :)
Ni pa to za vsakega Janeza :).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Ko nekje odjavljaš davčno rezidentstvo ("stalni naslov" ima tukaj samo en del vloge), kot dokazilo navedeš tudi kje si po novem davčni rezident in zakaj (služba, nepremičnina etc). Težko boš nerezident nobene države.
Nekaj je da imaš partnerko drugo pa je da imaš ženo... FURS ne ve za mojo punco... ker nisva ne oženjena niti nimava naslova skupaj, tako da dvomim da bi tu bila težava.
Cigane imam že v Mariboru, mi je vseeno :D
Verjetno Transfăgărășan ? Zgleda super, bo treba it na roadtrip, samo za letos že imava v planu en roadtrip, cca. 5500km z avtom čez Italijo vse dol do Krete (par trajektov vmes - obviously :D), mogoče objavim kako sliko, hehe.
Pat_MaGroin je izjavil:
Bukarešta je zakon, crno morje tudi, pa za bmwja imas transfalala (guglaj ime) serpentine :).
Verjetno Transfăgărășan ? Zgleda super, bo treba it na roadtrip, samo za letos že imava v planu en roadtrip, cca. 5500km z avtom čez Italijo vse dol do Krete (par trajektov vmes - obviously :D), mogoče objavim kako sliko, hehe.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Nekaj je da imaš partnerko drugo pa je da imaš ženo... FURS ne ve za mojo punco... ker nisva ne oženjena niti nimava naslova skupaj, tako da dvomim da bi tu bila težava.
Ja, dokler se ne bosta skregala in bo šla ona v dokazovanje izvenzakonske zveze + hitro bo FURSu omenila tvojo davčno utajo
Pat_MaGroin je izjavil:
velikBrokoli je izjavil:
Kaki cigani? Jaz sem bil v Romuniji 3 mesece, prefural podolgem in pocez, prvi ciganski kombi sem videl, ko sem preckal mejo nazaj na Madzarsko. :) sem tudi jaz pričakoval trume cigo kombijev :). Smesno je, da Romuni sploh ne kapirajo, kak renome imajo "romuni" v EU. Cigotov pa tud oni ne marajo hehe.
Drugače pa odkrivate toplo vodo, ti lahko v vsaki državi prebivas manj kot 180 dni in s tem nisi davcni rezident nikjer :). Spanci te sploh ne lovijo, samo poskrbiš, da si tam 179 dni, potem gres 10 dni potovat in v SLO za 169 dni. :)
Ni pa to za vsakega Janeza :).
183 dni še zdaleč ni edini kriterij, ki velja pri davčnem rezidentstvu. Precej pomembnejši je kje imaš ti socialne in ekonomske interese. In če imaš portfelj, ki je kaj vreden, ti bo marsikatera država z veseljem pripisala rezidentstvo in šla dokazovat, da imaš pa ravno pri njih "malo več ekonomskih in socialnih interesov kot nekje drugje". Že to, da si rojen v Sloveniji in imaš tu starše nekaj šteje, sploh če nikjer drugje res nimaš nič.
In kaj se zgodi če se to odločita 2 državi? Da bosta obe ti šli dokazovat da imaš pri njih malo več ekonomskih in vseh interesov? A gre na sodišče EU
Kadarkoli si lahko davčni rezident več kot ene države. Zelo zelo zelo težko pa si rezident nobene.
Vse se da, opisujes robne primere, kjer bi se mogl RES ubadat s tabo.
Realno pa ni sanse, da pades pod drobnogled, sploh za nekih 100k na leto.
Realno pa ni sanse, da pades pod drobnogled, sploh za nekih 100k na leto.
Na koncu se bomo pa vsi na Hrvaško preselil in tam dooje odprli. Sliši se še najbolj preprosto
Sej tud je.
Meni, Zagreb zmaga proti LJ, kdor je fan morja, pa sploh zmaga.
Pa v SLO si.. no.. takoj :). znupy je sigurno vec v SLO kot v HR hehe.
Zgodovina sprememb…
kikach ::
Upam, da jih sreča pamet. Tu bi zjebali narod za drobtinice a aneksi za predore, drugi tir pa letijo v 100M€. Upam, da koncni predlog ne bo sprejet letos. Ko pa bo pa, da bo nekje enako kot zdaj do 30k, potem pa 50-60% do 100k. Samo se bojim, da sanja svija kokuruz.
Ma do 50k bi mogl ostat enako, mogoce je bilo 2010 25k letno bogatija, zdej je pa meh prihodek.
Pat_MaGroin je izjavil:
Ma do 50k bi mogl ostat enako, mogoce je bilo 2010 25k letno bogatija, zdej je pa meh prihodek.
Točno to, do 50k bi moralo ostat enako, samo jaz menim da je ta način računanja prispevkov meh... to bi moralo bit fiksno... do nekega zneska toliko, nad pa potem toliko + % od prihodkov... ne pa vsako leto drugače
Pat_MaGroin je izjavil:
Sej tud je.
Nope, živim na Hrvaškem cca 80% leta. Imam slovensko mobilno, tako da me FURS lažje preverja če želi
V glavnem... Za 10k razlike se selit je neumnost. Tudi tvegati z nekim izigravanjem in da te prijazen sosed kdaj prijavi, FURS pa opali 5-kratno za nazaj... je še večja neumnost. Če pa govorimo o par 100k, pa z višjimi zneski hitro rastejo tudi apetiti inšpektorjev na FURSu. In zavist sosedov xD
Zgodovina sprememb…
Geho ::
Hja, ne vem. Jaz se z to brezposelnostjo ne bi šel "igrat".
Lahko pa imaš v tujini direktorja firme (ti si lastnik) - torej, da "izgleda", kot da firma res potuje v sloveniji.
Sicer, kot jaz vidim, preostane naslednje:
- imaš d.o.o, plačuješ 19% davek na dobiček, nabijaš stroške do neba,
- vzameš ven kar potrebuješ in plačaš 25% dodaten davek na dividende,
- preostanek dobička investiraš (ETF-ji, obveznice, ipd.),
- čakaš 20 let, upaš, da se zakon o kapitalskih dobičkih ne spremeni (lol),
- zapreš d.o.o.
Tole nabijanje stroškov... nekak ne gre, če imaš firmo ki se ukvarja s programiranjem, ne moreš tlačit vse v stroške. Nekaj stvari ja, vsega pa 100% ne. Še posebej, če imaš potem še d.o.o. doma na istem naslovu kjer živiš.
Gregor P ::
...Če si seveda ti sam poslovodja. Če pa zaupaš kakšnemu Romunu pa be my guest.Nočem sedaj iti v detajle, ampak so Romuni in so "Romuni"; in mi po navadi tu naletimo skoraj vedno na te slednje, ki so nekaj povsem drugega kot tisti prvi.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Moj zapis je bil seveda mišljen s kančkom sarkazma. Ampak... bi zaupal podjetje nekomu tretjemu, sploh če se zavedaš, da doma izigravaš davčno zakonodajo? Ne samo, da ima popolna poslovodska pooblastila, še za jajca te drži z informacijami, če se ne boš strinjal z njegovim bonusom :)
Gregor P ::
Imaš prav, ne bi :-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Mike_Rotch ::
- Ne: Nimaš problema (razen če prikrito vodiš firmo in imaš romunsko poslovodjo samo za okras... in furs to ugotovi - težko)
Samo povem, da je igranje z raznimi nomineeji lahko precej rizično. V praksi to pomeni, da ima nekdo tretji dostop do celotnega poslovanja firme, vključno z dostopom do bančnih računov.
Ja, to se dela samo če imaš veze z lokalno mafijo ali pa bratranca v Romuniji.
Ampak potem te "varovanje" pride malo več, kot profitiraš na 100k na leto :)
Davčne mahindracije so igra bogatih, jebiga.
Ampak potem te "varovanje" pride malo več, kot profitiraš na 100k na leto :)
Davčne mahindracije so igra bogatih, jebiga.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
ales85 ::
Mike_Rotch je izjavil:
vključno z dostopom do bančnih računov.
Tale del pa ne bo drzal. Vsaj ne povsod.
logik ::
Za svoje mizarstvo imam odprt normiran sp.
Čez vikende sem se naučil nekaj malega programiranja.
Žena ima poslovno žilico, zato odpre normiran doo, kjer za 5000 enot trži programerske storitve. Mene plačuje za opravljeno delo 5 enot - preko podjemne pogodbe, kjer kot gledam ni zakonsko določene minimalne postavke. Pač se jaz slabo prodajam, ona pa zelo dobro trži.
Glede na to, da imata njen doo in moj sp popolnoma ločeni dejavnosti, ali FURS to vseeno šteje kot povezani osebi in sešteva prihodke?
Žena ima poslovno žilico, zato odpre normiran doo, kjer za 5000 enot trži programerske storitve. Mene plačuje za opravljeno delo 5 enot - preko podjemne pogodbe, kjer kot gledam ni zakonsko določene minimalne postavke. Pač se jaz slabo prodajam, ona pa zelo dobro trži.
Glede na to, da imata njen doo in moj sp popolnoma ločeni dejavnosti, ali FURS to vseeno šteje kot povezani osebi in sešteva prihodke?
ales85 ::
Za svoje mizarstvo imam odprt normiran sp.
Ni več ločena dejavnost, če ona tebi daje posel. Ti bi ji itak moral izstaviti račun, torej kje je smisel? Boljše potem, da ona oddela to, kar tebi proda.
logik ::
Kako je potem z vidika prihajajočih sprememb davčno najugodneje opravljati dve popolnoma ločeni dejavnosti?
Mike_Rotch ::
Ti delaš pohištvo na svoj s.p., žena programira na svoj normiran d.o.o. (ne vem sicer zakaj d.o.o. in ne s.p.?). Med sabo si nikoli ne izdajata računov, stranke imata povsem druge, dejavnost je več kot očitno drugačna.
Končno je enkrat nekdo napisal, kot je: https://siol.net/siol-plus/kolumne/jane...
Upam, da je kdo na vladi to prebral, čeprav dvomim, da razumejo. Takšne članke bi pričakoval of Financ samo oni so v temi.
Upam, da je kdo na vladi to prebral, čeprav dvomim, da razumejo. Takšne članke bi pričakoval of Financ samo oni so v temi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kikach ()
Kakor je vlada maščevalna, bodo priznane stroške spustili na 20 %.
Dober članek, dosegel bo pa nasproten učinek.
Dober članek, dosegel bo pa nasproten učinek.
Mogoče bo pa potem končno enkrat prišel čas, ko se bomo podjetniki zbrali. Samo dvomim v to, ker nas je nalo takih, ki na račun države ne zaslužimo niti 1€.
Čas za to je bil na volitvah, ampak Slovenci raje volijo nove obraze s praznimi obljubami
Lonsarg ::
Kar bi imelo potencial uspet na volitvah je stranka za nizje davke za vso delo, od redne zaposlitev, do s.p. do d.o.o., pač vse. Faktor 2 manjši davki na delo.
300k ljudi vplacuje v proračun iz katerega se financira preostalih 1.7 mio ljudi.
Taka stranka nima niti osnovne sanse zmagat.
Golob drugače zaenkrat izpolnjuje vse obljube. Rekel je, davki bodo visji in obljubo drzi. O mentalnem stanju ljudi, ki zavestno volijo za znižanje standarda, pa kdaj drugic :).
Taka stranka nima niti osnovne sanse zmagat.
velikBrokoli je izjavil:
Čas za to je bil na volitvah, ampak Slovenci raje volijo nove obraze s praznimi obljubami
Golob drugače zaenkrat izpolnjuje vse obljube. Rekel je, davki bodo visji in obljubo drzi. O mentalnem stanju ljudi, ki zavestno volijo za znižanje standarda, pa kdaj drugic :).
Zgodovina sprememb…
Kar bi imelo potencial uspet na volitvah je stranka za nizje davke za vso delo, od redne zaposlitev, do s.p. do d.o.o., pač vse. Faktor 2 manjši davki na delo.
Nekaj podobnega je sprejela Janševa vlada z višanjem dohodninske olajšave. Trenutna vlada pa bo ta ukrep razveljavila.
Na volitvah pa itak najlažje zmagaš z “lol janša bad amirite”, ker Slovenija.
Ampak oni so to kot bonbonček dali mimogrede in postopoma male procente. V bistvu je SDS zelo očitno to naredila ker so vedeli da bodo izgubili in ne bodo oni tisti ki bi preklicali. Je vseeno nekaj drugega če daš to že v program na prvo točko in narediš to kot glavno vodilo kampajne.
Ampak ja, ni lahko res ja, marketing je težka stvar v politiki.
Ampak ja, ni lahko res ja, marketing je težka stvar v politiki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
SDS ima praktično v vseh programih, tudi zadnjem, (davčno in birokratsko) razbremenitev podjetnikov, znižanje obdavčitve tistih v (naj)višjih razredih dohodninske lestvice.
Ena pavšalna točka brez jasnih ciljev je kot da je ne bi bilo. No saj je večina programov takih.
Naj nekdo napiše in tudi jasno promovira faktor 2 manjše davke na delo. Jasno s številko 2 brez mutenja.
Naj nekdo napiše in tudi jasno promovira faktor 2 manjše davke na delo. Jasno s številko 2 brez mutenja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
hbgqzR ::
Faktor 2 je kar hud faktor, že 1.05 (če uporabljamo recipročne vrednosti) bi bil obetaven korak.
Ni možno JS racionalizirati v RS, dokler je praktično socialna ustanova z mocnimi sindikati in sindikatov bojecimi vladami, sva ravno vceraj govorila z gospo materjo, nekdanjo JS profesorico...
Tako, abusrdno poenostavljeno receno.
Ni možno JS racionalizirati v RS, dokler je praktično socialna ustanova z mocnimi sindikati in sindikatov bojecimi vladami, sva ravno vceraj govorila z gospo materjo, nekdanjo JS profesorico...
Tako, abusrdno poenostavljeno receno.
Končno je enkrat nekdo napisal, kot je: https://siol.net/siol-plus/kolumne/jane...
@Janez Šušteršič
barakus ::
Zaradi takšne fursovske (in sindikalne) logike je bil pred leti v Zakon o delovnih razmerjih vnesen člen, po katerem se espeje, ki več kot 80 odstotkov svojih letnih dohodkov dobijo od istega naročnika, razume za ekonomsko odvisne osebe. V praksi to pomeni, da jih Furs, ko to ugotovi, obdavči, kot da bi bili redno zaposleni.
Ali je to res? Ali niste tukaj govorili da morajo biti tudi elementi delovnega razmerja?