Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
hbgqzR ::
Ne ljubi se mi na telefonu obdelovati citata ampak eni ste v svojih asumpcijah glede povprečnega programerja verjetno precej mimo. Tudi na finance.si tako izgleda.
Geho ::
Ma pišuka razmišljam, da bi se kar registriral kot kulturnik, dal na net par butastih stvari in evo kulture. Zadej pa lepo delal po starem...
Okapi ::
Zdaj pa dalje čitat, da ne bo ad hominem napadov na tiste, ki ti razlagajo osnove :)
Si pač eden od tistih trmastih, ki mu je težko priznati, da nima pojma.
Oblike samozaposlitve v kulturi
Na področju kulture obstaja več oblik samostojnega opravljanja dejavnosti:
klasični samostojni podjetniki (tako imenovani s. p.),
samozaposleni v kulturi, ki to postanejo z vpisom v razvid samozaposlenih, ki ga vodi Ministrstvo za kulturo, in
samostojni novinarji, ki so prav tako vpisani v poseben razvid pri Ministrstvu za kulturo
https://www.gov.si/teme/statusi-in-soci...
Lpapa ::
Mi lahko kdo razlozi na primeru, koliko davkov in prispevkov je potrebno doplacati, ce te FURS izterja
https://www.finance.si/8999898/Normiran...
pozna kdo dejanski primer izterjave normiranca zaradi opravljanja dela za eno podjetje? poznam namreč kar nekaj ljudi, ki že nekaj let delajo tako in do sedaj še nihče ni imel težav.
Pat_MaGroin ::
Težav nimaš, dokler nimaš težav :).
A upajo recimo dregnit v RTV leglo normirancev? :)
Že to, da ti firma ne plača bolniške in dopusta, bi moral biti jasen znak, da ne gre za delovno razmerje.
Že to, da ti firma ne plača bolniške in dopusta, bi moral biti jasen znak, da ne gre za delovno razmerje.
Okapi ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Firme ravno zato jemljejo espeje za dela, kjer bi v resnici morali biti redno zaposleni, da jim ni treba plačati bolniške in dopusta.
Mato989 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Firme ravno zato jemljejo espeje za dela, kjer bi v resnici morali biti redno zaposleni, da jim ni treba plačati bolniške in dopusta.
V osnovi to ni nič narobe ČE butas s.p. ni pripravljen delat za prenizki denar, oz. če urna postavka pokrije to razliko v morebitni bolniški.
Ko slišim nekoga ki dela za 9€/h preko s.p.ja in reče da raje to kot 1.400 bruto plače mu pač povem da je neumen...
In tu je težava s.p.jev, ker jih odpira folk ki nima osnov ekonomske računice niti ne razume kaj vse mora pokrit da bo približno primerljivo z neko bruto plačo.
Zato že od nekdaj govorim, da bi moral vsak preden odpre s.p. opravit preizkus ali je sposoben računat na s.p.ju osnovno matematiko poslovanja ali ne.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Pat_MaGroin je izjavil:
Govorim z vidika, da imaš v pogodbi, da bolniška in dopist nista plačana in morebiten obisk inšpektorja ter da mora potem s.p. plačat za nazaj :).
Pat_MaGroin je izjavil:
V osnovi to ni nič narobe ČE butas s.p. ni pripravljen delat za prenizki denar, oz. če urna postavka pokrije to razliko v morebitni bolniški.
Ko slišim nekoga ki dela za 9€/h preko s.p.ja in reče da raje to kot 1.400 bruto plače mu pač povem da je neumen...
In tu je težava s.p.jev, ker jih odpira folk ki nima osnov ekonomske računice niti ne razume kaj vse mora pokrit da bo približno primerljivo z neko bruto plačo.
Zato že od nekdaj govorim, da bi moral vsak preden odpre s.p. opravit preizkus ali je sposoben računat na s.p.ju osnovno matematiko poslovanja ali ne.
Sej je simple logika. Če je plača 1400 bruto, mora biti s.p. račun x2 in je to to.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Mato989 ::
Sej je simple logika. Če je plača 1400 bruto, mora biti s.p. račun x2 in je to to.
Ja to bi bilo nekje tam tam, maš prav, ampak folk ne zna tega zračunat in pol še danes doživim da nekdo odpre s.p. in dela za 8 ali 9-10 ojrov za uro... pa ga vprašam če razume kaj dela samo mu pri 22tih to ni jasno... ker so nepismeni finančno
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
poweroff ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Berem predlog koalicijske pogodbe, normiranci so posebej omenjeni, da pridejo prvi na vrsto za "pravično obdavčitev".
Ni panike. Bomo pa zaprli, če se bodo zadeve poslabšale.
Pomembno je, da je leva opcija na oblasti!
sudo poweroff
velikBrokoli ::
Točno to, podjetništva in bogatunov ne bomo tolerirali v Sloveniji! Vsi bomo enaki, povprečna plača bo minimalec. Vse nad tem bo obdavčeno 150%.
Pat_MaGroin je izjavil:
Berem predlog koalicijske pogodbe, normiranci so posebej omenjeni, da pridejo prvi na vrsto za "pravično obdavčitev".
Ja zapreš, ok do tu vse super. Ampak kaj potem? Alternative?
Nimaš veliko alternativ, lahko se redno zaposliš, če že trenutno furaš navidezno zaposlitev ali pa odpreš svoj d.o.o. in jokaš ob vsakem izplačilu plače.
matic492 ::
A to zdaj govorimo da se davki dvignejo? Ker kot rečeno; fake zaposlitve preko Normiranega SPja že zdaj niso dovoljene in to je jasno in ni nič novega.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
A to zdaj govorimo da se davki dvignejo? Ker kot rečeno; fake zaposlitve preko Normiranega SPja že zdaj niso dovoljene in to je jasno in ni nič novega.
Ja, saj se vsi strinjamo, da navidezne zaposlitve z elementi delovnega razmerja niso dovoljene, pa sem prepričan, da večina programerjev to izvaja. Osebno imam korektno spisani pogodbi, kjer je popolnoma jasno, da sem contractor in nikjer ni zapisanih elementov delovnega razmerja. Delam od doma, kadar mi ustreza, na lastni opremi. Imam 2 stranki.. Poznam pa veliko ljudi, ki imajo to šalabajzersko urejeno in jih FURS lahko v trenutku pohamsa.
Ah ziher se kaj da, toliko pametnih na kupu, bomo pa ja nekaj poštudirali
Jaz bi reku, odpret en d.o.o. na enega družinskega člana in imeti 0 zaposlenih, potem pa še neko slamnato podjetje nekje v eni XY državi, kjer prejemaš plačila. Potem pa iz tistega podjetja tankaš denar v slovenski d.o.o. preko "naročil", ta d.o.o. pa potem kupuje vse kar rabiš (avto, stanovanje, hrano,...). Praktično na koncu prikažeš dobiček 0, zaposlenih 0, in plačaš samo tisti DDV, vse kar ostane viška denarja, pa nekje v tujini kupiš delnice/zlato in nekako preneseš na sebe čez čas.
Pije vodo?
Druga opcija je podobna, samo odpreti dva d.o.o.-ja v slovenistanu, potem pa na enem zaposliš sebe in plačaš nič pripevkov in dajatev na plačo, ko se furs začne pizdit, pobereš ves keš in odpreš nov d.o.o. stari d.o.o. pa gre v stečaj, se prezaposliš v novega in nadaljuješ... redna praksa pri nas. Na drugem d.o.o.-ju pa veselo kupuješ stvari, ki jih nucaš. Če jih veliko to dela in če nas prisilijo v to, pa se gremo še ostali.
Jaz bi reku, odpret en d.o.o. na enega družinskega člana in imeti 0 zaposlenih, potem pa še neko slamnato podjetje nekje v eni XY državi, kjer prejemaš plačila. Potem pa iz tistega podjetja tankaš denar v slovenski d.o.o. preko "naročil", ta d.o.o. pa potem kupuje vse kar rabiš (avto, stanovanje, hrano,...). Praktično na koncu prikažeš dobiček 0, zaposlenih 0, in plačaš samo tisti DDV, vse kar ostane viška denarja, pa nekje v tujini kupiš delnice/zlato in nekako preneseš na sebe čez čas.
Pije vodo?
Druga opcija je podobna, samo odpreti dva d.o.o.-ja v slovenistanu, potem pa na enem zaposliš sebe in plačaš nič pripevkov in dajatev na plačo, ko se furs začne pizdit, pobereš ves keš in odpreš nov d.o.o. stari d.o.o. pa gre v stečaj, se prezaposliš v novega in nadaljuješ... redna praksa pri nas. Na drugem d.o.o.-ju pa veselo kupuješ stvari, ki jih nucaš. Če jih veliko to dela in če nas prisilijo v to, pa se gremo še ostali.
poweroff ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Jaz jo že imam.
sudo poweroff
Pat_MaGroin je izjavil:
Jaz jo že imam.
Tell more...
Pije vodo?
Pisanje stroškov na DOO ne gre, to je šlo še mogoče 10 ali več let nazaj, danes ne moreš vzet Lambota na firmo in napisat da ti je to službeni avto, razen če imaš biznis oddajanje lambotov za čez vikend.
Včasih so ljudje tako prali denar preko DOOjev zdaj pa se vpikujejo v vse. Vem pa zato ker je moja mama že več kot 20 let računovodkinja, in smo imeli firmo, pa sta še moja dva imela pred 20 leti nov avto na firmo (pa smo dejansko vozili robo s tem avtom, samo potem smo ga uporabljali tudi še za zasebne namene), pa takrat je to šlo, danes pa nič več.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Pije vodo?
To se sliši preveč zakomplicirano in nezakonito, večina nas ne bo izvajala takšnih kolobocij
Jaz jo že imam.
Tell more...
Ja, ni ravno pametno to na javni forum napisat lol, v tistem članku sem opazil par specifik točno iz te teme, mislim da je novinarka dejansko tole specifično temo brala (neke cifre in ure v pogodbi so se ujemale izjavam tukaj).
Je še kdo opazil, da so finance v zadnjem času ful o normirancih pisale? Pomoje so tlele dobil inspiracijo, ker sem videl vsaj 3+ članke v 1 mesecu :).
Evo rešitev, stanovanja so cenej kot v Ljubljani, jaz prodam oba fleta v Mariboru in skeširam enih 100 kvadratov na Malti, pa je, državljanstvu se pa tut takoj odpovem, mi nič ne pomeni, če bojo hotli vse od mene.
https://www.euraxess.org.mt/malta/infor...
Yup :)
Pat_MaGroin je izjavil:
Je še kdo opazil, da so finance v zadnjem času ful o normirancih pisale? Pomoje so tlele dobil inspiracijo, ker sem videl vsaj 3+ članke v 1 mesecu :).
Zgodovina sprememb…
Pije vodo?
Pisanje stroškov na DOO ne gre, to je šlo še mogoče 10 ali več let nazaj, danes ne moreš vzet Lambota na firmo in napisat da ti je to službeni avto, razen če imaš biznis oddajanje lambotov za čez vikend.
Včasih so ljudje tako prali denar preko DOOjev zdaj pa se vpikujejo v vse. Vem pa zato ker je moja mama že več kot 20 let računovodkinja, in smo imeli firmo, pa sta še moja dva imela pred 20 leti nov avto na firmo (pa smo dejansko vozili robo s tem avtom, samo potem smo ga uporabljali tudi še za zasebne namene), pa takrat je to šlo, danes pa nič več.
Pa sej ne bom lambota kupu, navadn avto za 30k. Služben avto pa rabm, da pridem na sestanke. Drugo jih pa nima kaj zanimat.
Evo rešitev, stanovanja so cenej kot v Ljubljani, jaz prodam oba fleta v Mariboru in skeširam enih 100 kvadratov na Malti, pa je, državljanstvu se pa tut takoj odpovem, mi nič ne pomeni, če bojo hotli vse od mene.
Pat_MaGroin je izjavil:
Hja če nebi bila obdavčitev 35% nad 60k letno bi bilo lepo ja... tak je pa še dražje kot pri nas na koncu...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Geho ()
Ja, sam pol morš na Malti živet..
velikBrokoli je izjavil:
Ja, sam pol morš na Malti živet..
Tako kot vsi živijo v Monacu ne :)
Sej zakaj pa ne, 6 mescev žez zimo sem na toplem v Malti, potem se pa vrnem obiskat družino v Slovenijo.
barakus ::
Kam se pa najbl splača preselit z davčnega vidika, če si remote worker pa ni mus, da živiš v Sloveniji?
Malta je drgač čist super za živet, avionske povezave super, vreme super, Siclija 20 min z avionom stran, najemnine znosne.
Hrvaška :) (no joke)
Kam se pa najbl splača preselit z davčnega vidika, če si remote worker pa ni mus, da živiš v Sloveniji?
Hrvaška :) (no joke)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()
Pa sploh veste kakšne davke ima Malta?
Eh, malo se zajebavam glede malte, oz. ne razumem tega čisto:
Persons who are both resident and domiciled in Malta are taxed on their worldwide income and capital gains. On the other hand, persons who are either ordinary resident or domiciled in Malta are taxed on income and capital gains arising in Malta and on any foreign income that is received in Malta. This means that any foreign capital gains derived by persons who are either resident or domiciled in Malta, will not be subject to tax in Malta even if such gains are received in Malta. Persons who are neither resident nor domiciled in Malta are only subject to tax in Malta on any income and capital gains arising in Malta.
Resno razmišljam o nakupu fleta nekje na mediteranski obali ja, če bojo pa davke zategnili mi pa ni problem tut se uradno tja preselit.
Ima kdo kaj več info, kakšna lepa obalna država, da na terasi lepo programiram in imam še lepo vreme celo leto? :)
Čez 5-10 let ko bova hotla otroke se pa mogoče nazja preseliva, do takrat mi bo že vseeno za davke, bom raje več prostega časa za manj dela imel.
Zgodovina sprememb…
user4683 ::
Pat_MaGroin je izjavil:
Pa sploh veste kakšne davke ima Malta?
Ciljaš na 35 % corporate tax rate? Ker tisto refundirajo 6/7 ...
Ja, refundirajo, če si ga izplača non-resident. Torej si resident nekje drugje (kje?) kjer te opalijo za davek na dividende... in si rešil nič :)
Zato sem pa zgoraj napisal, da ni treba it v Afriko za neke davčne optimizacije, Hrvaška in firma do 1 mio je super davek :). (pa kaj to tebi razlagam ...)
Resno razmišljam o nakupu fleta nekje na mediteranski obali ja, če bojo pa davke zategnili mi pa ni problem tut se uradno tja preselit.
Ima kdo kaj več info, kakšna lepa obalna država, da na terasi lepo programiram in imam še lepo vreme celo leto? :)
Določeni deli Hrvaške obale imajo precej sonca :)
Pat_MaGroin je izjavil:
Je kdo naštudiral hrvaško "diginal nomad" shemo?
Velja samo za državljane tretjih držav (izven EU/EEA/Swiss).
Kaj pa US? Določeni state-i vem, da imajo zelo nizke davke... kdo kaj pozna? Mogoče UK, Avstralija,...?
Monako.
250k depozita/oseba, veljavna pogodba za najem/nakup stanovanja in imaš 0% personal income tax :).
250k depozita/oseba, veljavna pogodba za najem/nakup stanovanja in imaš 0% personal income tax :).
Določeni deli Hrvaške obale imajo precej sonca :)
Je pa v Španiji recimo vse skonto napram Hrvaškim cenah. Dobiš tudi za 1000€ m^2. Ampak ok, to je že dosti off topic.
To Hrvaško večkrat omenjate? Kaj je to potem, kupim stanovanje na Hrvaškem in si registriram tam hrvaški DOO, kam izplačujem plačo, kje si dam davčno rezidenstvo, da grem malo googlat, za vsak slučaj.
velikBrokoli je izjavil:
Kaj pa US? Določeni state-i vem, da imajo zelo nizke davke... kdo kaj pozna? Mogoče UK, Avstralija,...?
Za USA rabiš vizo...
In to je problem dobit?
Pa saj ne veš, mogoče sem pa jaz iz financ
Ja, USA viza je ena izmed najtežjih za pridobitev. Najprej moraš ustrezati pogojem vize, dobiti sponzorja (podjetje), potem pa čakati na žreb, ker je vsako leto omejeno število viz. Obstaja možnost, da dobiš ponudbo za službo in sponzorja, na koncu pa nimaš sreče, ker nisi izžreban :)
velikBrokoli je izjavil:
Za USA rabiš vizo...
In to je problem dobit?
Ja, USA viza je ena izmed najtežjih za pridobitev. Najprej moraš ustrezati pogojem vize, dobiti sponzorja (podjetje), potem pa čakati na žreb, ker je vsako leto omejeno število viz. Obstaja možnost, da dobiš ponudbo za službo in sponzorja, na koncu pa nimaš sreče, ker nisi izžreban :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
To Hrvaško večkrat omenjate? Kaj je to potem, kupim stanovanje na Hrvaškem in si registriram tam hrvaški DOO, kam izplačujem plačo, kje si dam davčno rezidenstvo, da grem malo googlat, za vsak slučaj.
Odpreš firmo, najameš flat z lepo teraso in pogledom na morje in se preseliš tja ter postneš rezident. Firma plača 10% davka na dobiček, ostalo si izplačaš kot dividende ter plačaš še 10% in uživaš v lepem vremenu.
Odpreš firmo, najameš flat z lepo teraso in pogledom na morje in se preseliš tja ter postneš rezident. Firma plača 10% davka na dobiček, ostalo si izplačaš kot dividende ter plačaš še 10% in uživaš v lepem vremenu.
Evo to je to, in Slovenija bi si mogla to ogledat in naredit konkurenčno ponudbo, ne pa grozit z slabšim :)
velikBrokoli je izjavil:
Pa saj ne veš, mogoče sem pa jaz iz financ
velikBrokoli je izjavil:
Za USA rabiš vizo...
In to je problem dobit?
Druga opcija je, da najdeš eno američanko, se z njo oženiš in dobiš vizo praktično takoj.
Evo to je to, in Slovenija bi si mogla to ogledat in naredit konkurenčno ponudbo, ne pa grozit z slabšim :)
Pa ne pr teh komunistih... tega ne boš vidu in doživu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Geho ()