Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi
jest10 ::
MUC ::
Okapi: če delaš za Hofer na način, kot si zapisal, potem tu ni znakov delovnega razmerja, ker ne delaš sveč v Hoferju, ampak v svojih prostorih, ne delaš po njihovem razporedu itd itd ....
Okapi ::
Pa saj to razlagamo. Delo za eno stranko in elementi delovnega razmerja sta dve čisto ločeni zadevi.
Lahko delaš tudi za dve stranki, pa imaš v obeh primerih elemente delovnega razmerja in bi te morali zaposliti. Od devetih do petih programiraš pri firmi A, zvečer pa kelnariš pri firmi B.
Lahko delaš tudi za dve stranki, pa imaš v obeh primerih elemente delovnega razmerja in bi te morali zaposliti. Od devetih do petih programiraš pri firmi A, zvečer pa kelnariš pri firmi B.
MUC ::
Drži, nikjer nisem napisal nič v zvezi dela za več strank, ampak samo, da je treba s.p. in plačo strogo ločit, ker gre za dve popolnoma ločeni zadevi.
Kdor misli, da je to isto, ga bo prej ali slej bolela glava, če bo poskusil okoli prinest državo in furs.
Kdor misli, da je to isto, ga bo prej ali slej bolela glava, če bo poskusil okoli prinest državo in furs.
To pa že spet ni res. Če si pravi espe, je tvoj prihodek "plača" (plus regres, plus plačan dopust, plus vse ostale reči, ki pašejo k plači). Če si tega ne znaš prav izračunati, lahko hitro padeš v past in misliš, da je tvojih 2000 evrov zaslužka več kot 1500 evrov neto plače. Na koncu pa ugotoviš, da je 1500 evrov plače veliko bolje kot 2000 evrov espejevskega zaslužka.
matic492 ::
Jaz poznam ljudi, ki delajo kot SPji za programerske firme v Slo in delajo pri njih v pisarnah... mi je res zanimivo da jih ne lovijo. Ker to ko bodo enga dobli, bo večina "zaposlenih" letela zraven.
Za sebe sem 100% da nisem v nikakršnem prekršku.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Pat_MaGroin ::
Jaz poznam ljudi, ki delajo kot SPji za programerske firme v Slo in delajo pri njih v pisarnah... mi je res zanimivo da jih ne lovijo. Ker to ko bodo enga dobli, bo večina "zaposlenih" letela zraven.
To bo delalo do prve prijave. Pol bodo pa take kazni in proračuni prispevkov, da bo joj.
Spura ::
Ce porabljas denar za malico to ne pomeni, da imas placano malico, ce si s tem denarjem placujes dopust ne pomeni, da imas regres.
Kot s.p. imas dobicek, s katerim razpolagas. Kaj si s tem placujes pa nima nobenega vpliva na naravo tega prihodka, pravno gledano. Kar je tocno to kar Mike Rotch vam povedat z vprasanjem kako si ti izplacujes regres, pa vam nikakor ne kapne. Ker ti si regresa ne izplacujes.
Kot s.p. imas dobicek, s katerim razpolagas. Kaj si s tem placujes pa nima nobenega vpliva na naravo tega prihodka, pravno gledano. Kar je tocno to kar Mike Rotch vam povedat z vprasanjem kako si ti izplacujes regres, pa vam nikakor ne kapne. Ker ti si regresa ne izplacujes.
srus ::
Poglejte si prispevek o sp-jih v včerajšnjem Tedniku. Na eni strani jamranje tistih z minimalnimi dohodki, ki morajo plačevati minimalne prispevke izračunane na osnovi povprečne plače, na drugi udrihanje po tistih z visokimi dohodki, ki ravno tako plačujejo minimalne prispevke. In veliko govora o "pravičnih prispevkih".
Podobno kot prispevek v Financah - spin doktorji pripravljajo teren za spremembe in privitje davčnega vijaka.
Podobno kot prispevek v Financah - spin doktorji pripravljajo teren za spremembe in privitje davčnega vijaka.
Ce porabljas denar za malico to ne pomeni, da imas placano malico, ce si s tem denarjem placujes dopust ne pomeni, da imas regres.
Se bojim, da ti ni nič jasno.
Kot espe si moraš ta svoj "dobiček" preračunati v plačo in različne dodatke, da lahko neposredno primerjaš s tem, kar dobi zaposleni.
S tem dobičkom moraš pač pokriti vse prispevke, regres, plačan dopust in praznike, bolniške, malico, neto "plačo"...
Regres, dopust in kar je še teh reči sicer v tem primeru res ni knjigovodsko zavedeno, ker si to "izplačuješ" navidezno, kar pa ne pomeni, da si tega ne moreš sam pri sebi izračunati, da lahko svoj prihodek primerjaš z prihodkom redno zaposlenega.
Pameten espe si mora znati izračunati, kaj pomeni 50k evrov prihodka letno v primerjavi s plačo (in vsemi obveznimi dodatki in ugodnostmi) redno zaposlenega.
Mike_Rotch ::
Regres, dopust in kar je še teh reči sicer v tem primeru res ni knjigovodsko zavedeno, ker si to "izplačuješ" navidezno, kar pa ne pomeni, da si tega ne moreš sam pri sebi izračunati, da lahko svoj prihodek primerjaš z prihodkom redno zaposlenega.
Kot smo ugotovili, s.p. nima plače, regresa, plačane malice... In ko potegneš vse skupaj, je normiranec v večini primerov bistveno bolj ugoden od redne zaposlitve.
Sicer nimam nič proti, naj traja. Ampak vseeno ni treba razlagati kako težko nam je, ker plačamo 4% flat rate davek.
Mike_Rotch je izjavil:
Kot smo ugotovili, s.p. nima plače, regresa, plačane malice... In ko potegneš vse skupaj, je normiranec v večini primerov bistveno bolj ugoden od redne zaposlitve..
V večini primerov ni. Če bi bilo to res, bi bilo še veliko več espejev, in nihče med njimi ne bi silil v redno službo.
Dejstvo je, da je (procentualno) veliko več tistih espejev, ki bi šli raje v redno službo, kot redno zaposlenih, ki bi bili raje espe.
Je pa res, da si marsikdo ne zna izračunati, koliko zares zasluži redno zaposlen, ker vidijo samo neto plačo, ne znajo pa v denar pretovorit plačanega dopusta in praznikov, bolniških, deleža delodajalca za socialne prispevke (kar se na koncu pozna pri pokojnini)...
Imaš en kup espejev (taksistov, snažilk, frizerk, novinarjev, prevajalcev, trafikantov, natakarjev....), ki so v to prisiljeni in bi takoj zamenjali za redno službo.
Mike_Rotch ::
V večini primerov ni. Če bi bilo to res, bi bilo še veliko več espejev, in nihče med njimi ne bi silil v redno službo.
V večini primerov je. Imaš zgoraj tisti članek, kjer vidiš, da velika večina normirancev zasluži več kot 2000 eur na mesec. Če to pretvoriš v bruto strošek delodajalca je razlika precej visoka.
Druga stvar je pa, da podjetja ne morejo legalno najemati espejev za večino svojih potreb, kot smo že ugotovili, zato je število redno zaposlenih seveda bistveno višje.
endelin ::
Poglejte si prispevek o sp-jih v včerajšnjem Tedniku. Na eni strani jamranje tistih z minimalnimi dohodki, ki morajo plačevati minimalne prispevke izračunane na osnovi povprečne plače, na drugi udrihanje po tistih z visokimi dohodki, ki ravno tako plačujejo minimalne prispevke. In veliko govora o "pravičnih prispevkih".
Jp. Tako se začne. Zlati časi normiranstva se končujejo. Še članek, dva na Proplus in bo. In sem prepričan, da spremembe ne bodo samo kozmetične. Žal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()
Se bojim, da ti ni nič jasno.
Kot espe si moraš ta svoj "dobiček" preračunati v plačo in različne dodatke, da lahko neposredno primerjaš s tem, kar dobi zaposleni.
S tem dobičkom moraš pač pokriti vse prispevke, regres, plačan dopust in praznike, bolniške, malico, neto "plačo"...
Pameten espe si mora znati izračunati, kaj pomeni 50k evrov prihodka letno v primerjavi s plačo (in vsemi obveznimi dodatki in ugodnostmi) redno zaposlenega.
Meni je povsem jasno, in sem si primerjave ze zdavnaj izracunal.
Formalno pa nima to kar si napisal nobene teze. To je dobicek. Ce ti fantaziras v svoji glavi, da si placujes praznike, je to samo v tvoji glavi. Kot si sam napisal, racunovodsko nimas teh stvari, torej jih ni. Lahko se prepucavas kolikor hoces pa si racunas kolk si ubistvu placan na uro, ce upostevas praznike pa bolniske, ampak to je samo nek back-of-envelope calculation za tvoj namen, da se odlocas kaj se splaca.
Zdej ce bi ti imel druge ljudi zaposlene v s.p. potem bi imel izplacilo plac in regresov, ja.
Najvecja fora je, da si tisti z visokimi prihodki ne placujejo minimalnih prispevkov (razen popoldanci, ki placujejo pavsal). Okol 99% ljudi misli da si lahko s.p.-ji placujejo prispevke kolikor hocejo, pa to ni res. Pravila za s.p. so ista kot za redno zaposlene: placevati moras najmanj toliko prispevkov kot ti jih odmeri drzava, lahko jih pa vec. In ce imas 100k na leto potem ne mores placevat minimalnih prispevkov, ker so ti visji odmerjeni. V vsaki gostilniski debati naletim na to bučo in vedno so sveto prepricani, da je tako, kljub temu da nihce ne bere zakonodaje.
Mato989 ::
Dejstvo je, da je (procentualno) veliko več tistih espejev, ki bi šli raje v redno službo, kot redno zaposlenih, ki bi bili raje espe.
Catch, da je tako kot si tu napisal je ta, da več espejev kot redno zaposlenih sploh zna zračunat svojo plačo in pozna BRUTO2!!!
Če bi imel legalno opcijo in bi mi firma omogočala da jutri odprem s.p. in začnem za njih delat in mi nakažejo ENAK bruto 2 kot ga porabijo za mene zdaj + regres/12 (se pravi dodajo k plačilu še 1/12 regresa grem takoj delat za njih tako... Ker bi to pomenilo da bi na mesec prihranil približno 450€ več... to pa je 35% plače ki jo zdaj dobim z dodatki. Ni nezanemarljivo... ja prispevki so minimalni ampak jebiga, penzija tudi če plačujejo zdaj prispevke od 1.750 bruto bo MINIMALNA...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Najvecja fora je, da si tisti z visokimi prihodki ne placujejo minimalnih prispevkov (razen popoldanci, ki placujejo pavsal). Okol 99% ljudi misli da si lahko s.p.-ji placujejo prispevke kolikor hocejo, pa to ni res. Pravila za s.p. so ista kot za redno zaposlene: placevati moras najmanj toliko prispevkov kot ti jih odmeri drzava, lahko jih pa vec. In ce imas 100k na leto potem ne mores placevat minimalnih prispevkov, ker so ti visji odmerjeni. V vsaki gostilniski debati naletim na to bučo in vedno so sveto prepricani, da je tako, kljub temu da nihce ne bere zakonodaje.
Še vedno so ti minimalno odmerjeni konkretno nižji, kot pa če bi bil 100k bruto redno zaposlen.
Mislim da še maksimalni prispvki za normiranca so dokaj nizki, ker so okoli 2,5kEUR če se ne motim, služiš pa 8 na mesec (pri 100k)
Zgodovina sprememb…
Še vedno so ti minimalno odmerjeni konkretno nižji, kot pa če bi bil 100k bruto redno zaposlen.
Mislim da še maksimalni prispvki za normiranca so dokaj nizki, ker so okoli 2,5kEUR če se ne motim, služiš pa 8 na mesec (pri 100k)
No, tega nobeden tuki ni usporaval, da se splaca. V trenutku ko postanejo prispevki vsaj priblizno podobni redno zaposlenim se ti ne splaca bit s.p., raje si redno zaposlen nekje ali pa ce rabis svoje podjetje furat, raje imas d.o.o..
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Spura ()
Ziga Dolhar ::
No, tega nobeden tuki ni usporaval, da se splaca. V trenutku ko postanejo prispevki vsaj priblizno podobni redno zaposlenim se ti ne splaca bit s.p., raje si redno zaposlen nekje ali pa ce rabis svoje podjetje furat, raje imas d.o.o..
1. Prispevki so omejeni tudi navzgor.
2. Dohodnina je v vsakem primeru nižja kot pri zaposlitvi.
https://dolhar.si/
delavec44 ::
Dohodnina lahko ne bo več v vsakem primeru nižja. Še posebej, če imaš veliko vzdrževanih članov.
Dohodnina lahko ne bo več v vsakem primeru nižja. Še posebej, če imaš veliko vzdrževanih članov.
Ni šans, ne prideš blizu, razen pri nzikih plačah.
Mogoče pri 2k na mesec. Mi govorimo o 5-6-7k na mesec.
pri 100k na leto, in 3 leta poslovanja z 100% prispevki, prideš do 320€ dohodnine na mesec in prispevki jurja na mesec.... daj lepo prosim ne približaš se takim zneskom na noben način v zaposlitvi.
5erson ::
Če bi imel legalno opcijo in bi mi firma omogočala da jutri odprem s.p. in začnem za njih delat in mi nakažejo ENAK bruto 2 kot ga porabijo za mene zdaj + regres/12 (se pravi dodajo k plačilu še 1/12 regresa grem takoj delat za njih tako...
Pozabil si na to, da ti firma potem ne sme dati zastonj delovne opreme in ostalih pogojev za delo...
spet… nihce ni trdil drugace. A lahko objasnis na kaj dajes repliko?Dohodnina lahko ne bo več v vsakem primeru nižja. Še posebej, če imaš veliko vzdrževanih članov.
pri 100k na leto, in 3 leta poslovanja z 100% prispevki, prideš do 320€ dohodnine na mesec in prispevki jurja na mesec.... daj lepo prosim ne približaš se takim zneskom na noben način v zaposlitvi.
spet… nihce ni trdil drugace. A lahko objasnis na kaj dajes repliko?Dohodnina lahko ne bo več v vsakem primeru nižja. Še posebej, če imaš veliko vzdrževanih članov.
pri 100k na leto, in 3 leta poslovanja z 100% prispevki, prideš do 320EUR dohodnine na mesec in prispevki jurja na mesec.... daj lepo prosim ne približaš se takim zneskom na noben način v zaposlitvi.
Huh?
Drugače pa se opravičujem če sem narobe razumel :D
Zgodovina sprememb…
Notnow ::
Ne bi rad odpiral nove teme,bom kar tukaj vprašal..
A kdo ve kako prijavljat patreon-a? noben računovodski servis si ne upa pomagat,sem pa klical na furs kjer sem pa nekaj malega le izvedel..
Torej,če prav zastopim,jaz ne dam končnemu uporabniku storitev,ampak jo dam patreonu.Patreon nima eu davčne številke,ki bi bila vezana na državo v eu (vsaj jaz je nisem našel)
A to potem pomeni,da jaz nisem davčni zavezanec,napišem pa račun Patreonu,ki ima naslov v ameriki?
A kdo ve kako prijavljat patreon-a? noben računovodski servis si ne upa pomagat,sem pa klical na furs kjer sem pa nekaj malega le izvedel..
Torej,če prav zastopim,jaz ne dam končnemu uporabniku storitev,ampak jo dam patreonu.Patreon nima eu davčne številke,ki bi bila vezana na državo v eu (vsaj jaz je nisem našel)
A to potem pomeni,da jaz nisem davčni zavezanec,napišem pa račun Patreonu,ki ima naslov v ameriki?
A oni kaj tebi izdajo na Pateronu? Jaz bi rekel da izdaš njim ja, ker so oni posrednik, pa verjetno še kak procent vzamejo?
Ista debata je bila glede Upworka, mogoče poišči glede tega, ker je princip v osnovi isti.
Ista debata je bila glede Upworka, mogoče poišči glede tega, ker je princip v osnovi isti.
ja,kar nekaj vzamejo ja :) najprej mi je bilo rečeno da bom verjetno izdajal mesečna poročila ker bi nej bili končni kupci tudi iz eu,ampak jaz dam patreonu ne njim....
Patreon pa tudi pobere davek glede na državo v kateri je patron...
Patreon pa tudi pobere davek glede na državo v kateri je patron...
velikBrokoli ::
Mislim, da preprosto izdaš račun Patreonu in ne obračunaš DDV - če so pa v EU, pa izdaš račun z obrnjeno davčno zavezanostjo.
V bistvu sta tu 2 dela:
- tvoj zaslužek, torej "račun", ki ga izdaš pateronu
- procent, ki ga vzame pateron, torej to kar oni tebi zaračunajo (to bi ti šlo po neki logiki v strošek, ker nekdo ti donira 5€ -> 1€ pa vzame patreon, kar je tebi strošek)
kako pa kaj je pa verjetno to, kar ti noben noče svetovat.. ker noben ne ve :D
- tvoj zaslužek, torej "račun", ki ga izdaš pateronu
- procent, ki ga vzame pateron, torej to kar oni tebi zaračunajo (to bi ti šlo po neki logiki v strošek, ker nekdo ti donira 5€ -> 1€ pa vzame patreon, kar je tebi strošek)
kako pa kaj je pa verjetno to, kar ti noben noče svetovat.. ker noben ne ve :D
CoreySteel ::
A je pod Earnings na Patreonu fee notri, ali ga že tam ni?
Tole imajo pod FAQ drugače:
How do I report my Patreon income to the tax authorities without a proper invoice?
We are working on improved invoices, but in the meantime all of the information required to report your income is readily available in the “earnings” tab of your creator homepage.
How do I handle income from Patreon if I’m a VAT registered business?
Patreon is working on improving its invoice functionality. In the meantime, VAT registered businesses should treat our fees under the reverse-charge scheme.
Tole imajo pod FAQ drugače:
How do I report my Patreon income to the tax authorities without a proper invoice?
We are working on improved invoices, but in the meantime all of the information required to report your income is readily available in the “earnings” tab of your creator homepage.
How do I handle income from Patreon if I’m a VAT registered business?
Patreon is working on improving its invoice functionality. In the meantime, VAT registered businesses should treat our fees under the reverse-charge scheme.
Twitter: @CoreySteel_
Zgodovina sprememb…
- spremenil: CoreySteel ()
ja res je,noben ne ve točno...še na fursu je tako zelo neprepričljivo razlagala :D
Za stroške se ne bi preveč obremenjeval,ker sem normiran sp...
Pod earnings,je prikazan in odtrgan fee...
Ko sem si nakazal denar na paypal,pa tudi ni blo druga napisan kot pantreon inc.,tako da tudi tukaj nevem,aali je bil denar poslan iz eu ali kje drugje...
na strani,pa imajo spisan naslov v ameriki...
Edini VAT,ki sem ga našel za eu,je bil na FAQ v primeru,če se pošilja fizične zadeve patronom,kar pa jaz ne počnem...
Getting information on potential VAT due if you offer physical or other goods besides digital services on Patreon.
Getting confirmation that by using Patreon you will not be required to register for and collect VAT.
Ta VAT je pa mišljen za celi EU,se pravi,ni na določeno državo..to predvidevam da pri meni ne pride v poštev,ker ne izdajam fizičnih izdelkov in nimam z končnim kupcem nič.
Za stroške se ne bi preveč obremenjeval,ker sem normiran sp...
Pod earnings,je prikazan in odtrgan fee...
Ko sem si nakazal denar na paypal,pa tudi ni blo druga napisan kot pantreon inc.,tako da tudi tukaj nevem,aali je bil denar poslan iz eu ali kje drugje...
na strani,pa imajo spisan naslov v ameriki...
Edini VAT,ki sem ga našel za eu,je bil na FAQ v primeru,če se pošilja fizične zadeve patronom,kar pa jaz ne počnem...
Getting information on potential VAT due if you offer physical or other goods besides digital services on Patreon.
Getting confirmation that by using Patreon you will not be required to register for and collect VAT.
Ta VAT je pa mišljen za celi EU,se pravi,ni na določeno državo..to predvidevam da pri meni ne pride v poštev,ker ne izdajam fizičnih izdelkov in nimam z končnim kupcem nič.
Ales ::
EjTi ::
Recimo hipotetično, da imamo prihodek 100€, provizija je 90€. To pomeni, da tebi nakažejo 10€. Davek na 100€ pa je recimo 22€. Boš potem dela zato, da boš 12€ v minusu? Po mojem ne moreš njihovega stroška štet v svoj prihodek. Tudi končne stranke niso zneska nakazale tebi in jim nisi ti izdal računa oz. potrdila o plačilu. Obdavčljivi prihodek bi moral, po mojem laičnem mnenju, biti enak znesku, ki ti ga nakažejo na TRR.
Ales ::
Recimo hipotetično, da imamo prihodek 100€, provizija je 90€.
Eh? Čuden primer, ampak ok.
Normiranec tako pač ne bo posloval, ker se mu ne splača. Drugače povedano, za poslovanje z visokimi dejanskimi stroški normirano obdavčevanje ni ustrezno in se kot podjetnik tega ne bo nihče šel.
Pri klasičnem obračunu pa bi pač imel 100 € prihodkov in 90€ odhodkov, skupaj 10€ obdavčljivega prihodka. To ni nič tako nenavadnega.
To pomeni, da tebi nakažejo 10€. Davek na 100€ pa je recimo 22€.
Kakšen davek je 22€ na 100€? Če govoriš o DDV, potem si vmešal nekaj, kar s prihodki v tem primeru nima nobene veze.
Recimo hipotetično, da imamo prihodek 100€, provizija je 90€.
Eh? Čuden primer, ampak ok.
Normiranec tako pač ne bo posloval, ker se mu ne splača. Drugače povedano, za poslovanje z visokimi dejanskimi stroški normirano obdavčevanje ni ustrezno in se kot podjetnik tega ne bo nihče šel.
Wtf, od kdaj je 10% dohodka visok strošek, če imaš 80% odbitega od normiranih lol.
Dohodek ni nikoli strošek. A sploh veš, kaj pišeš?
Če imaš 90% stroškov, potem pač nisi normiranec, ampak uveljavljaš dejanske stroške.
Mimogrede, 90% stroškov je precej običajno v trgovski dejavnosti in še kje.
Če imaš 90% stroškov, potem pač nisi normiranec, ampak uveljavljaš dejanske stroške.
Mimogrede, 90% stroškov je precej običajno v trgovski dejavnosti in še kje.
Ja, in človek na patreonu pač ni ravno "najboljši sosed" po stroških potem, ne?
Ne ne...pri meni šteje tisto kar dejansko dobim..kar si patreon vzame,je njegov strošek,ne moj..
Če bi patreon od 100€ vzel 90€ in bi jaz dobil nakazanih 10€ potem gre v stroške 80% od teh 10€,in jaz plačam davek na 2€.
Če bi patreon od 100€ vzel 90€ in bi jaz dobil nakazanih 10€ potem gre v stroške 80% od teh 10€,in jaz plačam davek na 2€.
pingme ::
Ne ne...pri meni šteje tisto kar dejansko dobim..kar si patreon vzame,je njegov strošek,ne moj..
Pa kakšne neumnosti pišete. V prihodke se ti "šteje" znesek, ki ga napišeš na fakturi.
user4683 ::
Dokler te ne obišče prvi inšpektor fursa :) 100eur je tvoj prihodek. Če nisi normiran, daš 90eur v stroške. Če si normiran, si pa (v tem primeru) idiot, saj plačaš 20% od 20eur dobička, namesto po lestvici od 10eur dobička.
Meni so rekli drugače.Jaz napišem na račun znesek ki ga prejmem od patreona.ne koliko sem imel na patreonu,ampak končni znesek,ki ga dobim.
Meni so rekli drugače.Jaz napišem na račun znesek ki ga prejmem od patreona.ne koliko sem imel na patreonu,ampak končni znesek,ki ga dobim.
Ja, saj tu je problem, da noben ne ve točno (ker patreon ni ravno razširjena stvar), čeprav po neki logiki ima @znupy prav. Načeloma če greva po primeru:
jaz ti doniram 10EUR, torej hočem pač tebi dat 10EUR, če bi bila to normalna transakcija, bi ti meni izdal nek papir da sem ti dal 10EUR. V tem primeru si pa vzame patreon nek svoj %, ampak jaz sem tebi še vedno dal 10EUR, meni je vseeno kaj se v ozadju dogaja z teh 10EUR, kolikor si vzame Patreon provizije, to ni moja stvar (npr. lahko bi bila provizija od procesiranja, 3% na kreditno kartico, ko kupiš jogurt v Sparu z kartico).
Ampak po drugi strani sem pa tu jaz dejansko dal patreonu, in pričakujem da oni dajo tebi, tako da mogoče le ni tako preprosto in bi ti dejansko napisal samo točno koliko dobiš od patreona, ker na mojem izpisku bo nakazilo patreonu, ne pa tebi..
Piši kakšnim OnlyFans puncam (mislim resno, brez zajebancije), ker tam je isti princip in če majo konkretne dohodke morajo imet to pošlihtano.
Zgodovina sprememb…
Ja, saj tu je problem, da noben ne ve točno (ker patreon ni ravno razširjena stvar), čeprav po neki logiki ima @znupy prav. Načeloma če greva po primeru:
jaz ti doniram 10EUR, torej hočem pač tebi dat 10EUR, če bi bila to normalna transakcija, bi ti meni izdal nek papir da sem ti dal 10EUR. V tem primeru si pa vzame patreon nek svoj %, ampak jaz sem tebi še vedno dal 10EUR, meni je vseeno kaj se v ozadju dogaja z teh 10EUR, kolikor si vzame Patreon provizije, to ni moja stvar (npr. lahko bi bila provizija od procesiranja, 3% na kreditno kartico, ko kupiš jogurt v Sparu z kartico).
Piši kakšnim OnlyFans puncam (mislim resno, brez zajebancije), ker tam je isti princip in če majo konkretne dohodke morajo imet to pošlihtano.
Ja res je..kak je to pri nas blesavo pošlihtan..me zanima če je drugje po evropi tut tak butast to...
Potem bi si jaz lahko pisal provizijo dviga na bankomatu kot strošek? :D
Jaz pač izdam račun na prejet denar.lahko bi pa tudi patreon izdal meni račun ja...zmešano vse skupaj...
Jaz sem razmišljal da bi si sam sebi poklical inšpekcijo,pa mi naj da kazen ker že mam nekaj časa patreona,potem mi pa naj razloži kako naj imam urejeno,da mi je ne bo mogel napisati nasljednič,če pride :D
Tudi za to sem razmišljal,dejansko poznam eno ki to počne,ampak nima nič prijavljen :D tudi dve njene kolegice nimajo :D
Milslim da je mogoče tukaj drugače z tem,ker jaz nimam nič z končnim uporabnikom..to ma patreon,jaz imam samo z njim opravka...patreon tudi poskrbi za vsakega ki mi da naprimer 10EUR, da plača davek v svoji državi.pač da on potem 11,5EUR naprimer...jaz še zmeraj dobim 10EUR...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Notnow ()
Ja res je..kak je to pri nas blesavo pošlihtan..me zanima če je drugje po evropi tut tak butast to...
Jaz pač izdam račun na prejet denar.lahko bi pa tudi patreon izdal meni račun ja...zmešano vse skupaj...
Jaz sem razmišljal da bi si sam sebi poklical inšpekcijo,pa mi naj da kazen ker že mam nekaj časa patreona,potem mi pa naj razloži kako naj imam urejeno,da mi je ne bo mogel napisati nasljednič,če pride :D
Tudi za to sem razmišljal,dejansko poznam eno ki to počne,ampak nima nič prijavljen :D tudi dve njene kolegice nimajo :D
Milslim da je mogoče tukaj drugače z tem,ker jaz nimam nič z končnim uporabnikom..to ma patreon,jaz imam samo z njim opravka...patreon tudi poskrbi za vsakega ki mi da naprimer 10EUR, da plača davek v svoji državi.pač da on potem 11,5EUR naprimer...jaz še zmeraj dobim 10EUR...
Ja, saj če 2x pomislim bi se strinjal z tem, v bistvu so oni kot nek tvoj agent, tako da oni svojo provizijo že zaračunajo končni stranki, potem pa tebe izplačajo kot nekega pogodbenika, torej si v bistvu v razmerju samo z njimi (verjetno si "podpisal" pogodobo samo z njimi), tako da nimaš kaj komplicirat.
Edino vprašanje tu je, če jim moraš dejansko izdat račun, ker oni ti verjetno nek izpisek že pošljejo, ko te izplačajo, samo to je pa čisto legalno/računovodsko vprašanje, če je to dovolj ali moraš imet račun izdan.
Ja, saj če 2x pomislim bi se strinjal z tem, v bistvu so oni kot nek tvoj agent, tako da oni svojo provizijo že zaračunajo končni stranki, potem pa tebe izplačajo kot nekega pogodbenika, torej si v bistvu v razmerju samo z njimi (verjetno si "podpisal" pogodobo samo z njimi), tako da nimaš kaj komplicirat.
Edino vprašanje tu je, če jim moraš dejansko izdat račun, ker oni ti verjetno nek izpisek že pošljejo, ko te izplačajo, samo to je pa čisto legalno/računovodsko vprašanje, če je to dovolj ali moraš imet račun izdan.
To z računi,je pa čist naša fora se mi zdi..sem tudi pojasnil vsem računovodjem,da mi vedno pošlejo obračun (delam še z eno trgovino v ameriki),če lahko tist uporabim kot račun,pa so mi rekli da ne velja tist...
Jaz dejansko napišem račun in ga pospravim v predal.to je to :)
Ja,to z patreonom je tako da jaz poslujem z njimi..Jaz dam njim "izelek" patroni (naročniki) pa kupijo od patreona,ne od mene...
Ja, če ti izdaš nek račun in ga nikamor ne pošlješ je to do neke mere pranje denarja?
Pač, drugače piše tole:
https://www.fu.gov.si/zivljenjski_dogod...
torej naj bi prijavil v dohodnino, s tem da imaš tu potem konkretno višje stroške.
Pač, drugače piše tole:
torej naj bi prijavil v dohodnino, s tem da imaš tu potem konkretno višje stroške.
Miha 333 ::
To z računi je razlika med evropskim in ameriškim pojmovanjem računa. Pri nas mora biti uraden račun in tudi za vsak prejemek oz. opravljeno storitev ga moraš izdat. Čez lužo pa je račun že npr. mail kjer piše Hvala za nakup.
Glede obračuna pa je treba pazljivo prebrati pogodbo. Če po njej ti delaš za Patreon, potem je prihodek kar dobiš od njih. Če pa so oni posrednik (kot npr. Paypal), pa bi moral vsakemu končnemu kupcu izdati račun za končni znesek, provizija Patreona pa je tvoj strošek (ki je v primeru normiranca že zajet med normiranimi stroški).
Glede obračuna pa je treba pazljivo prebrati pogodbo. Če po njej ti delaš za Patreon, potem je prihodek kar dobiš od njih. Če pa so oni posrednik (kot npr. Paypal), pa bi moral vsakemu končnemu kupcu izdati račun za končni znesek, provizija Patreona pa je tvoj strošek (ki je v primeru normiranca že zajet med normiranimi stroški).
Ja, če ti izdaš nek račun in ga nikamor ne pošlješ je to do neke mere pranje denarja?
Pač, drugače piše tole:
Ne v tem primeru.Jaz imam račune bolj kot ne,zaradi inšpekcije,pa davčne napovedi.tuk da lahko preverijo če vse štima z stanjem in mojimi računi..Ali pa pri nas še niso dodelali teh zaslužkov preko interneta.nevem:)
To kar si ti poslal,je za občasne zaslužke,kar patreon ni..to je redni dohodek.
To z računi je razlika med evropskim in ameriškim pojmovanjem računa. Pri nas mora biti uraden račun in tudi za vsak prejemek oz. opravljeno storitev ga moraš izdat. Čez lužo pa je račun že npr. mail kjer piše Hvala za nakup.
takole ima patreon spisan..Upam,da sem prav razumel :)
Supply 1 - Creator provides content to Patreon’s platform
Patreon assumes that Creators are, in themselves, businesses. The supply of content is therefore a “B2B” supply. In B2B transactions, the place of supply for VAT purposes is where the recipient is. In this case, Patreon is the recipient, and as we are located in the US, this first supply is outside the scope of VAT.
Supply 2 - Patreon provides content to the Patron
Patreon assumes that Patrons are "non-taxable persons" i.e. individuals! The supply of content to the Patron is a "B2C" supply. The place of supply for VAT purposes is where the recipient is i.e. where the Patron is located.
Patreon is therefore responsible for applying VAT on Patron pledges based on where the Patrons are located and ensuring this VAT is remitted to the relevant tax authorities.
Imam prav tukaj? jaz poslujem z patreonom...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Notnow ()
CoreySteel ::
Sigurno se tukaj posluje s Patreonom.
Ko ti nekdo "donira" 10€ ne donira tebi, ampak da 10€ Patreonu. Kupi nek service, čeprav mogoče uporabljajo termin "donacija". To vseeno ni direkt transakcija na račun ala TRR, PayPal, denar v žep.
Račun, ki ga izdaš, pa ne smeš samo zadržat zase, ga moraš poslat na nek njihov mail. Jaz sem tako pošiljal na Twitchu naprimer.
Ko ti nekdo "donira" 10€ ne donira tebi, ampak da 10€ Patreonu. Kupi nek service, čeprav mogoče uporabljajo termin "donacija". To vseeno ni direkt transakcija na račun ala TRR, PayPal, denar v žep.
Račun, ki ga izdaš, pa ne smeš samo zadržat zase, ga moraš poslat na nek njihov mail. Jaz sem tako pošiljal na Twitchu naprimer.
Twitter: @CoreySteel_