» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
27 / 306
»»

tech1 ::

Kleemen je izjavil:

Saj vse piše na linku od Fursa. Pravim, da na obrtni zbornici piše, da je potrebno plačati celotne prispevke za marec, na Fursu pa da se oprosti plačilo prispevkov.

Akontacijo dohodnine za marec oz. prvo tretjino leta pa priporočam, da plačate danes ali najkasneje jutri, ker v petek 10.4. (zadnji dan za plačilo akontacije) banke ne bodo izvajale medbančnih plačil, samo za info.

pa kaj je ta scena a ni akontacija do zadnjega v mesecu za poravnat? k mene strašiš, ker rač. mi še ni poslala nič... Torej kj zdej rok je do 10. za Marec?
Aja zgleda res. Berem star mail. Pa kaj čaka ta rač. mi poslat, jo morem klicat wtf...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tech1 ()

Kripto mesi ::

Shintaro umiri se malo. Akontacija se plača do 10. v mesecu, prispevki pa do 20. v mesecu.

Ja mi je ravnokar poslala xml za spletno... Sry

Kleemen ::

Akontacija dohodnine je vedno do 10ga v mesecu, za to ne rabiš računovodkinje. Plačaš vsak mesec do 10ga v mesecu na isti trr in je rešeno, isto kot prispevke vsak mesec do 20ga v mesecu.

LapD je izjavil:

Sem šel prav pogledat in tudi na obrtni zbornici piše enako, ne vem kje in kako ti prihajaš do informacij:
https://www.ozs.si/koronavirus-info/kor...

In kje tukaj piše za samozaposlene, da se jim odpiše prispevke za marec? Piše odlog prispevkov do 31.3.2022. Eno je odlog, drugo je odpis. Na Fursu piše da se odpišejo prispevki v marcu od 13.3. do 31.3. kar pomeni da se jih plača samo od 1.3. do 13.3.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kleemen ()

imam raje da ima računovodkinja vso skrb, da jaz nimam nobene skrbi razen izdajat računov in vodit evidenco (par minut dela).. Da se lahko skoncentriram na ostalo. Tako recimo če mi kaj ni jasno mi odgovori, za tujino so mi vse oni uredili , vredno vsakega centa.

Ti pa je nimaš, pa ti ni nič jasno..
Seveda bom pri takem s.p.ju mel dobr računovodski. Mogoče ga ti ne rabiš, ne pomeni da ga nben ne rabi.

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: bluefish ()

LapD ::

Če iz tabele ne dobiš ven podatkov, pa res ne znam več pomagat :)

web&motion designer

tech1 je izjavil:

imam raje da ima računovodkinja vso skrb, da jaz nimam nobene skrbi razen izdajat računov in vodit evidenco (par minut dela).. Da se lahko skoncentriram na ostalo. Tako recimo če mi kaj ni jasno mi odgovori, za tujino so mi vse oni uredili , vredno vsakega centa.

Ti pa je nimaš, pa ti ni nič jasno..
Seveda bom pri takem s.p.ju mel dobr računovodski. Mogoče ga ti ne rabiš, ne pomeni da ga nben ne rabi.

Seveda jo imam zakaj jo ne bi imel. Ampak vseeno si raje sam plačam akontacijo in prispevke. Letni obračun in razne račune za tujino pa prepustim njej.

LapD je izjavil:

Če iz tabele ne dobiš ven podatkov, pa res ne znam več pomagat :)

Vidim, ampak v katero skupino sploh spadamo? Če delaš sam verjetno pod samozaposlene brez delavcev.

Zgodovina sprememb…

• odbrisal: bluefish ()

pa saj jaz si tudi sam plačam. ona mi samo pošlje .xml za uvozit. Dela je nič. Dva klika in fingerprint/qr skener za potrdit.

Kaj pa maš z tujino? Jaz morm za vsako investicijo plačat DDV, maš tudi ti tko? (Za prejemke pa sm oproščen)

Super. :)

Če kdaj delam v tujini za podjetje mora posebej poročat račun, ker v Slo nisem davčni zavezanec, v tujini pa ja, ker imajo drugače plačilo davkov.

https://www.regionalobala.si/novica/paz...

V primeru, da kdo pozabi plačat akontacijo dohodnine do jutri 9.4. ne bo moral zaprositi za pomoč, saj uradno ne bo imel poravnanih vseh davčnih obveznosti za mesec marec, kot razumem. Tako da plačajte čimprej ker v petek plačilo ne bo šlo naprej.

Sined9 ::

A popoldanci smo izpadli iz čisto vseh kombinacij ane?
Lp

Ales ::

Za popoldance je menda poskrbljeno skozi redno službo, torej tam, kjer so prijavljeni... Taka je bila ideja, IMHO.

Okapi ::

POpoldanski espe bi bio itak treba ukinit, ker je čista anomalija. Dela nelojalno konkurenco obojim, redno zasposlenim in pravim espejem.

Naj se odločijo, a bodo imeli službo ali espe. Kdor bi rad v prostem času še kaj dodatno zaslužil, naj pa dela po podjemni ali avtorski pogodbi.

Zadeva se je tudi čisto izrodila - med mojimi kolegi v javnih službah imajo menda čisto vsi že popoldanski espe. Ker imajo zagotovljeno plačo (in dopust, bolniško... zagotovljeno), lahko delajo za nižje honorarje, ker jim pač v honorar ni treba vključit še recimo 15% za pokrivanje dopusta in bolniških, in ker imajo plačo za preživetje itak zagotovljeno, in predstavljajo nelojalno konkurenco vsem pravim espejem.

black ice ::

Mene skrbi to, da se s tem deljenjem denarja vsepovprek že vsak kekec počuti oškodovanega, ker je dobil nekaj evrov manj kot drugi. Če kot popoldanski s.p. ne moreš požreti tistih 70€ x 3 (ali koliko je že stroškov s tem vsak mesec) potem pač zapri. Če imaš popoldanski s.p. ti to nikakor ne predstavlja glaven vir dohodka, ker očitno že imaš službo in ti prispevke krije nekdo drug.

Pismo, res smo država revežev, ampak ne finančno gledano.

Groot ::

black ice je izjavil:

Mene skrbi to, da se s tem deljenjem denarja vsepovprek že vsak kekec počuti oškodovanega, ker je dobil nekaj evrov manj kot drugi. Če kot popoldanski s.p. ne moreš požreti tistih 70€ x 3 (ali koliko je že stroškov s tem vsak mesec) potem pač zapri. Če imaš popoldanski s.p. ti to nikakor ne predstavlja glaven vir dohodka, ker očitno že imaš službo in ti prispevke krije nekdo drug.

Pismo, res smo država revežev, ampak ne finančno gledano.

AMEN!!

Tej ukrepi se vedno bolj kažejo kot jokanje vseh možnih "prizadetih" oseb da sami pa niso dobili dovolj. Sicer pa najbrž glede na to da so se ukrepi praktično začeli z darili za upokojence, drugega niti ni mogoče pričakovati.

HappyPills ::

Seveda ljudje niso dobili, ker je zakon tako izjemno slab, da se je izključilo marsikoga, večinoma bolj ranljive skupine. Primer: izključeni so vsi spji, ki so koristili stareševsko nadomestilo v prvi polovici 2019. Zaradi starševskega nadomestila namreč niso nič zaslužili. Prvi izdani račun v 2020 jih je že izvrgel iz igre, saj so zaslužili več kot v prvi polovici 2019. Prav tako so izločeni vsi starši, ki koristijo polovični delovni čas, pa vsi invalidi spji itd. itd. To niso nepomembne reči, sploh za vlado, ki tako močno propagira rojstvo otroke, da na tak način vseka po starših spjih. Da ne omenjam, da so spji tudi edini, katerim država ne krije varstva otrok, če si zaposlen kako drugače ti ga.
Medtem je nekdo, ki služi 80k na leto dobil še nagrado države, poskrbet bo le moral da ne bo preveč računov izdal v drugi polovici, kar pomeni kup izdanih računov januarja 2021. Izjemne bedarije.

Zgodovina sprememb…

Tule se strinjam s tabo, pozabili so na marsikoga. S to državo (in nami, njenimi državljani) je marsikaj narobe. Dajmo najprej začeti pri sebi.

Po drugi strani pa obstoječa garnitura vleče zaskrbljujoče poteze. Da se nam še prekmalu ne bo začelo kolcati po "dobrih, starih" časih.

sniff ::

Okapi je izjavil:

POpoldanski espe bi bio itak treba ukinit, ker je čista anomalija. Dela nelojalno konkurenco obojim, redno zasposlenim in pravim espejem.

Naj se odločijo, a bodo imeli službo ali espe. Kdor bi rad v prostem času še kaj dodatno zaslužil, naj pa dela po podjemni ali avtorski pogodbi.

Zadeva se je tudi čisto izrodila - med mojimi kolegi v javnih službah imajo menda čisto vsi že popoldanski espe. Ker imajo zagotovljeno plačo (in dopust, bolniško... zagotovljeno), lahko delajo za nižje honorarje, ker jim pač v honorar ni treba vključit še recimo 15% za pokrivanje dopusta in bolniških, in ker imajo plačo za preživetje itak zagotovljeno, in predstavljajo nelojalno konkurenco vsem pravim espejem.

in kaj je tukaj že razlika če dela po avtorski?

HappyPills je izjavil:

Seveda ljudje niso dobili, ker je zakon tako izjemno slab, da se je izključilo marsikoga, večinoma bolj ranljive skupine. Primer: izključeni so vsi spji, ki so koristili stareševsko nadomestilo v prvi polovici 2019. Zaradi starševskega nadomestila namreč niso nič zaslužili. Prvi izdani račun v 2020 jih je že izvrgel iz igre, saj so zaslužili več kot v prvi polovici 2019. Prav tako so izločeni vsi starši, ki koristijo polovični delovni čas, pa vsi invalidi spji itd. itd. To niso nepomembne reči, sploh za vlado, ki tako močno propagira rojstvo otroke, da na tak način vseka po starših spjih. Da ne omenjam, da so spji tudi edini, katerim država ne krije varstva otrok, če si zaposlen kako drugače ti ga.
Medtem je nekdo, ki služi 80k na leto dobil še nagrado države, poskrbet bo le moral da ne bo preveč računov izdal v drugi polovici, kar pomeni kup izdanih računov januarja 2021. Izjemne bedarije.

Je kar resen problem, ker bi znalo to imet kontra efekt na ljudi - vsak se bo čutil, da mu to pripada in iskal način, da "potegne nekaj iz te situacije"...slovenci smo itak znani, da radi krivine polovimo in da "znajti se" predstavlja vrednoto. Upravičenost do podpore bi morali vezati na daljše obdobje (2 leti) in vpeljati mehanizem vračila, v kolikor se izkaže, da sitacija posameznikov ni bistveno prizadela oziroma je bila pomoč bolj likvidnostne narave.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sniff ()

sniff je izjavil:

Okapi je izjavil:

V obdavčitvi. Če delaš po avtorski pogodbi, nisi nelojalna konkurenca.

Okapi je izjavil:

sniff je izjavil:

Okapi je izjavil:

kako že? popoldanci misliš, da ni nič obdavčen? Pri 5000€ priliva v letu je tam tam z avtorsko

Normiran sp ima priznanih 80% stroškov, podjamna pogodba pa 10%. Ko se izračuna dohodnina, je to ogromna razlika.

sniff je izjavil:

Okapi je izjavil:

sniff je izjavil:

kako že? popoldanci misliš, da ni nič obdavčen? Pri 5000€ priliva v letu je tam tam z avtorsko

Če popoldanc zasluži v enem letu 5000€ potem plača 200€ davka in 864€ prispevkov, torej ostane slabih 4k€.
Če na avtorsko zaslužiš 5000€ (glede na strošek izplačevalca) pa ti ostane cca 3300€.
Z višino prihodka pa se razlika močno povečuje v prid spja, tako da tukaj ni dileme, kaj se bolj izplača.
web&motion designer

LapD je izjavil:

sniff je izjavil:

Okapi je izjavil:

sniff je izjavil:

Če popoldanc zasluži v enem letu 5000€ potem plača 200€ davka in 864€ prispevkov, torej ostane slabih 4k€.
Če na avtorsko zaslužiš 5000€ (glede na strošek izplačevalca) pa ti ostane cca 3300€.
Z višino prihodka pa se razlika močno povečuje v prid spja, tako da tukaj ni dileme, kaj se bolj izplača.

strošek računovodstva pri sp-ju si pa zanemaril? Za izračun sem dal minimalni strošek računovodstva.
 primerjava

primerjava

Pri 5000€ je cca 7,5% razlike, kar pomeni,da je ravno toliko nelojalna konkrenca avtorska kot dopolnilni s.p. Pri 10.000€ je cca 26% - pri višjih zneskih je potlej že vprašanje če je popoldanc/avtorska na mestu?

normiran s.p. je zanimiv dokler ti ne nabijejo prispevke po 1.000€ in več... Lani nism mel sp-ja pa plačal nekje 10.000€ dohodnine, to leto imam zabavo do drugega leta ko mi nabijejo 700-1000€ prispevkov.. Še vedno miljardokrat boljše kot tista groza od dohodninske lestvice... Mogoče bom večino prispevkov oproščen, ampak ne vseh. Se je splačalo met diagnozo:)) - čakam papirje...

LapD je izjavil:

sniff je izjavil:

Okapi je izjavil:

sniff je izjavil:

pa kaj nisi še slišal da maš tolko več prispevkov več maš prihodkov? Kako se 'močno' povečuje, ko ti nabijejo po 1000€ prispekov:))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tech1 ()

sniff je izjavil:

strošek računovodstva pri sp-ju si pa zanemaril?
Ja, ker je povsem nepotreben. Vsak za silo pismen zna uporabljati e-davke, ki jih itak moraš uporabit samo enkrat na leto, ko je treba vpisati dve številki v "bilanco".

Pa enkrat mesečno pogledati kartico zavezanca. :)

sniff je izjavil:

LapD je izjavil:

sniff je izjavil:

Okapi je izjavil:

sniff je izjavil:

strošek računovodstva pri sp-ju si pa zanemaril? Za izračun sem dal minimalni strošek računovodstva.

Nisem zanemaril, ampak če za popoldanski s.p. rabiš računovodstvo ga verjetno rabiš tudi za to da ti pripravi in izpolni avtorsko pogodbo. Dela je približno enako. Point je, da je avtorska pogodba v vseh primerih dražja za izvajalca.
web&motion designer

Okapi je izjavil:

sniff je izjavil:

strošek računovodstva pri sp-ju si pa zanemaril?
Ja, ker je povsem nepotreben. Vsak za silo pismen zna uporabljati e-davke, ki jih itak moraš uporabit samo enkrat na leto, ko je treba vpisati dve številki v "bilanco".

Seveda, zato pa so polni forumi tem kako so posamezni osebki kazni od FURS-a fasal in kaj nej naredijo, nede? Da se ne bomo narobe razumel, mi je čisto jasno koliko dela to potegne za seboj in da ne rabiš bit doktor, da to sam poštimaš, sam folk 1.) se s te noče ubadat, 2.) mu je preveč abstraktno in ga je strah 3.) treba je zadeve spremljat, ker se spreminjajo - ob polni službi, popoldancu in osebnem življenju pa časa verjetno malo zmanjka. Poleg tega v postanem izračunu strošek računovodstva ni nevem kaj, tako da bistveno na "nelojalno konkurenco" ne vpliva. Odgovornost pri s.p.-ju je tudi bistveno višja kot na avtorski/podjemni.

LapD je izjavil:

sniff je izjavil:

LapD je izjavil:

sniff je izjavil:

Okapi je izjavil:

sniff je izjavil:

Nisem zanemaril, ampak če za popoldanski s.p. rabiš računovodstvo ga verjetno rabiš tudi za to da ti pripravi in izpolni avtorsko pogodbo. Dela je približno enako. Point je, da je avtorska pogodba v vseh primerih dražja za izvajalca.

Point je v temu da, kot ponavadi, vsak malo čez palc govori in jambra ne da pa vsega na tehtnico. Avtorska pogodba NI v vseh primerih dražja (pri 3000€ sta tam tam, brez upoštanja stroška računovodstva) je pa res, da se razlika začne povečevat. Pri nekih "normalnih" zneskih pa ni to ne vem kakšna razlika.

krneki ::

Dohodek od avtorske se vključuje v letno dohodninsko osnovo...tako da lahko dobiš neprijetno presenečenje na koncu (ali pa prijetno, če si brezposeln brez dohodkov ;))

Še zlasti, če zato prideš v višji dohodninski razred.

jernejl ::

Okapi je izjavil:

Normiran sp ima priznanih 80% stroškov, podjamna pogodba pa 10%. Ko se izračuna dohodnina, je to ogromna razlika.

Torej v resnici niso problem popoldanski s.p.-ji, ampak normiranci?

Ne, problem so popoldanski espeji, ker imajo eksistenčno varnost zagotovljeno s službo, in lahko zaradi tega ponudijo nižje cene. Normirane stroške tako ali tako uporabljajo praktično vsi.

Ljudje, vključno s tabo, ne razumejo problema, oziroma se ga sploh ne zavedajo.
Ko polni espe računa vrednost ure svojega dela, mora vanjo vključit +5%, da bo s tem kril morebitne bolniške (do 30 zaporednih dni si jih mora kriti sam). Dodati mora še vsaj +10%, da bo s tem kril praznike in dopust. In recimo še +5%, da si bo lahko sam sebi izplačal regres.

Vse to ima popoldanski espe že zagotovljeno, zato mu teh stroškov ni treba vračunati v vrednost ure. Posledično je lahko vsaj 20% cenejši, to je pa definicija nelojalne konkurence.

Višja obdavčitev dela z avtorsko ali podjemno pogodbo to za silo kompenzira.

jernejl je izjavil:

Okapi je izjavil:

Torej v resnici niso problem popoldanski s.p.-ji, ampak normiranci?

Ne, Okapijevo pritoževanje je, da popoldanski s.p.-ji predstavljajo nelojalno konkurenco, ker so hibrid in imajo (večji del) prispevkov, možnost bolniškega staleža in dopust urejeno preko stalne zaposlitve in lahko na ta račun rušijo trg z nižjimi urnimi postavkami, hkrati pa dodaja, da avtorska je pa v redu - čeprav je pri zmernih zneskih dokaj izenačen položaj s popoldaniskim s.p.-jem

Okapi je izjavil:

Ko polni espe računa vrednost ure svojega dela, mora vanjo vključit +5%, da bo s tem kril morebitne bolniške (do 30 zaporednih dni si jih mora kriti sam). Dodati mora še vsaj +10%, da bo s tem kril praznike in dopust. In recimo še +5%, da si bo lahko sam sebi izplačal regres.

Vse to ima popoldanski espe že zagotovljeno, zato mu teh stroškov ni treba vračunati v vrednost ure.
Ne, nima.
Če zbolim in ne morem opravljati popoldanske dejavnosti, mi nihče ne krije izpada dohodka. Tak izpad je krit zgolj za tisti del dohodka, ki pride iz zaposlitve.
Če imam polni s.p. in zaslužim tri tisočake na mesec, bom dal na stran 15%, da bom s tem kril izpad dohodka za čas, ko bom zbolel ali bom na dopustu.
Če iz redne zaposlitve dobim 1500€ in potem še 1500€ iz popoldanskega s.p., bom ravno tako moral dati na stran 15% od dohodka popoldanskega s.p., da bom s tem kril izpad dohodka za čas bolniške ali dopusta.

Sploh ne bom odgovarjal na take bedarije. Si samo dokazal, da nimaš pojma.

Okapi je izjavil:

Sploh ne bom odgovarjal na take bedarije. Si samo dokazal, da nimaš pojma.

Račun je več kot dovolj preprost, da vsakomur dokaže, da eden od naju prav zares nima pojma, in da to nisem jaz.

:)) Ja, seveda nisi ti.

Za razliko od večine tebi ni jasno, kakšna je razlika med plačanim dopustom in dopustom, ko zaslužiš 0 EUR. Kakšna je razlika med nadomestilom za bolniško odsotnost, ki ti jo plača delodajalec, in 0 EUR nadomestila za prvih 30 dni bolniške, ki jih dobi polni espe.

Mogoče bi bilo bolje, da nehaš delati bedaka iz sebe.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Gagarin ::

Ja, pol pač tud jst nisem tvoja večina, Okapi. Jernejl ima tukaj pač popolnoma prav...

Ja, saj nisem rekel, da je edini. Očitno tudi tebi ni jasna razlika med varnostjo, ki ti jo zagotavlja redna služba, in tem, da si odvisno izključno od svojega dela.

Dovolj žalostno, da te preproste razlike nekateri niste sposobni dojeti.;(( In seveda dokaz, da nikoli niste poskušali živeti kot samostojni podjetniki.

Okapi je izjavil:

Ja, saj nisem rekel, da je edini. Očitno tudi tebi ni jasna razlika med varnostjo, ki ti jo zagotavlja redna služba, in tem, da si odvisno izključno od svojega dela.
Ta varnost ima svojo ceno in je vračunana v plačo.
Če hočeš biti kot zaposlen + popoldanc v enakem položaju kot polni s.p., moraš za bolniško in dopust dajati na stran enak odstotek, kar dokazuje moj preprost zgornji primer.
Lahko se temu "dajanju na stran" odpoveš, zato da boš cenejši, ampak boš tudi v slabšem položaju, ker boš med bolniško ali dopustom prejemal bistveno nižji dohodek kot sicer, rezerve pa ne boš imel.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jernejl ()

Če gledamo skozi stvari matematično na primeru Janeza Polnega in Jožeta Popoldanca:
Janez s.p. zasluži 3000€ - 120€ (davek) - 400€ (prispevki) = 2480€
Jože s.p. zasluži 1500€ - 60€ (davek) - 70€ (prispevki) = 1370€ + 1500€ (plača) = 2870€
Ob predpostavki da so vsi ostali stroški enaki je že tukaj 400€ razlike.

Ko gre Janez na bolniško za 1 mesec, zasluži tisti mesec 0€. Ko gre Jože na bolniško, dobi nadomestilo.
Ko gre Janez za 1 mesec na dopust, zasluži 0€. Ko gre Jože za 1 mesec na dopust, prejema plačo.
Ko Janez 1 mesec nima projektov, zasluži 0€. Ko Jože 1 mesec nima popoldanskih projektov, še vedno dobi 1500€ od plače.
Ko gre Janez v penzijo, dobi minimalno zagotovljeno pokojnino 540€. Ko gre Jože v penzijo, dobi 950€ pokojnine.

Je pa glavna prednost Janeza ta, da lahko zasluži kaj več kot 3k€ na mesec, jih hrani za hude časa ali pa investira. Jože pa verjetno bolj težko, ker enostavno nima časa.
Koliko časa in truda mora Janez vložiti v to, mora pa sam preračunati. Če se mu ne izide je bolje, da si najde zaposlitev.
web&motion designer

Glavni problem je, ko se Jože in Janez potegujeta za isti posel. Jože da ponudbo za 20 € na uro. Janez ponudi 30 € na uro, ker z nižjo ne more pokriti vseh stroškov, prispevkov, dopusta, bolniške... In izvisi. Zato nelojalna konkurenca. Malo se mi smilijo tisti, ki tega niso sposobni razumeti.

Okapi ti očitno imaš v dnevu 40 ur? Kot jaz vem je v dnevu 24 ur , če 8 ur delaš v službi in še 5-6-7-8 ur popoldanski, pomeni da boš težko mel kaj drugega v življenju kot delo. Ta faktor pa ti nič ne pomeni?

Okapi je izjavil:

Glavni problem je, ko se Jože in Janez potegujeta za isti posel. Jože da ponudbo za 20 € na uro. Janez ponudi 30 € na uro, ker z nižjo ne more pokriti vseh stroškov, prispevkov, dopusta, bolniške... In izvisi. Zato nelojalna konkurenca. Malo se mi smilijo tisti, ki tega niso sposobni razumeti.

Žal se to dogaja tudi ko za posel tekmujeta dva Janeza.
web&motion designer

Razliko med konkurenco in nelojalno konkurenco razumeš?

Groot ::

Okapi je izjavil:

Razliko med konkurenco in nelojalno konkurenco razumeš?

Okapi razumem kaj želiš povedati in se na neki načelni ravni strinjam, da gre za anomalijo, ki jo v škodo drugim subjektom na trgu dopušča država. Ampak vseeno pa tole ni niti približek nelojalne konkurence, kot jo ureja Zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Tako da bi bil previden z uporabo raznih izrazov.

Bi pa ob tej debati dodal to da je morda na vse skupaj smiselno pogledati tudi iz druge strani. Morda je problem v sami branži/trgu, ki dopušča enakovredno "tekmovanje" nekoga, ki se z določeno stvarjo ukvarja "profesionalno" (polni s.p. in dela načeloma samo to) ali pa zgolj popoldansko (popoldanski s.p.).

Mato989 ::

tech1 je izjavil:

Okapi ti očitno imaš v dnevu 40 ur? Kot jaz vem je v dnevu 24 ur , če 8 ur delaš v službi in še 5-6-7-8 ur popoldanski, pomeni da boš težko mel kaj drugega v življenju kot delo. Ta faktor pa ti nič ne pomeni?

Tp je nepomembno ker ne tekmujes z 1 osebo ampak 20timi ce ti vsak popoldanc spizdi 1 stranko ker ima manj casa si se vedno brez strank
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

borut_p ::

popoldancem so nam oprostli dva meseca akontacije kot vem. samo dans jo je bilo treba še vedno plačat za marec.

Okapi argumentacija ti ne zdrži ker preozko gledaš, malo za razmislek:
- pri prejšnji kalkulaciji sem ti pokazal da je popoldaniski s.p. pri "normalnih" zneskih z vidika obdavčitve relativno izenačen z avtorsko pogodbo, torej je po tvojem tudi ta problem
- 25% je daleč od nelojalne konkurence
- popoldanc ima po redni službi še 16 ur v katerih v katerih se mora tržiti, opravljati operativna neplačana dela, nadgrajevati svoje znanje in veščine (če hoče biti konkrenčen) nekaj pa mu ostane za efektivno plačano delo, aja pa spati mora tudi
- ne dela vsak enako hitro tko da je gledanje samo z vidika urne postavke bedarija
To kurčenje in jambranje nad situacijo, kako so v bolši situaciji, je pa sploh bedarija, ker ima vsak možnost to izkoristiti, če se mu zdi superiorno.
««
27 / 306
»»