» »

Normiran s.p. vprašanja... ?

Normiran s.p. vprašanja... ?

Temo vidijo: vsi
««
26 / 306
»»

Okapi ::

Za s.p. so prispevki navzgor omejeni.

tech1 ::

Okapi je izjavil:

Za s.p. so prispevki navzgor omejeni.

ne razumem .. v praksi kaj to pomeni.. da penzija za vseh ista minimalna če je sp?

Pokojnina je odvisna od tega, koliko prispevkov si plačeval. Kaj tu ni jasno?

Prispevki, vsi skupaj, znašajo 38,2% bruto plače. Oziroma, pri espejih, kolikor si imel dobička - prihodek minus (normirani) stroški.

Za sp se minimalni prispevki obračunajo od 60% povprečne plače (kar znese 1052 EUR), trenutno so 402 EUR. Se pravi, tudi če zaslužiš manj, moraš plačati toliko prispevkov.

Maksimalni prispevki se obračunajo od 3,5x povprečne plače, trenutno 2345 EUR. Se pravi, tudi če zaslužil več kot 3,5 povprečne plače, plačaš "samo" 2345 EUR prispevkov.

Če si normiran sp, prideš čez minimalne prispevke šele, če imaš 63.000 EUR letnih prihodkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Kleemen ::

Koliko bo potem penzija če plačuješ 400eur prispevkov mesečno?

sandmat ::

čez 30 let cca 250€ zaradi valorizacijskega faktorja :D

Če bi sedaj šli v penzijo. Čez 30 let itak ne bo več penzij. :D

tony1 ::

Okapi je izjavil:

Pokojnina je odvisna od tega, koliko prispevkov si plačeval. Kaj tu ni jasno?

Prispevki, vsi skupaj, znašajo 38,2% bruto plače. Oziroma, pri espejih, kolikor si imel dobička - prihodek minus (normirani) stroški.

Za sp se minimalni prispevki obračunajo od 60% povprečne plače (kar znese 1052 EUR), trenutno so 402 EUR. Se pravi, tudi če zaslužiš manj, moraš plačati toliko prispevkov.

Maksimalni prispevki se obračunajo od 3,5x povprečne plače, trenutno 2345 EUR. Se pravi, tudi če zaslužil več kot 3,5 povprečne plače, plačaš "samo" 2345 EUR prispevkov.

Če si normiran sp, prideš čez minimalne prispevke šele, če imaš 63.000 EUR letnih prihodkov.

Se torej pri izračunu penzije višina prispevkov, ki jih plača s.p., pozna podobno kot se redno zaposlenemu pozna višja plača ali ne? Je kje mogoče videti simulacijo izračuna, kjer bi se dalo videti približno višino (ali pa vsaj % razlike) penzije, če kot s.p. plačuješ minimalne / 1000 eur / 2000 eur / maksimalne prispevke?

Ja, pokojnina se izračuna na enak način.

Mato989 ::

Doller ne bkdo spremenili racuna ali ukinli penzije cet 20 ali 30 let
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Mogoče še prej. Počasi tudi zaposlitev ne bo več, ampak jih bo večina delala preko s.p., saj potem nima naročnik nobenega stroška z dopustom, bolniško, itd.

Kleemen je izjavil:

Mogoče še prej. Počasi tudi zaposlitev ne bo več, ampak jih bo večina delala preko s.p., saj potem nima naročnik nobenega stroška z dopustom, bolniško, itd.

Normalen SP si to vračuna v svojo urno postavko... ko so mene hotli napizdit da bi delal prek spja za servis sem rekel da ja, samo potem pričakujem dvojni bruto kot ga dobim v pogodbi torej namesto 1.400EUR bruto, pričakujem tam 2.800EUR na fakturi... oz. zaokroženo na 3k, pol pa jim je bla naenkrat zaposlitev ljubša =) Aja pa povedal sem jim, da me od 15. julija do 15. avgusta ni... ker mam dopust.

Dejansko je SP v osnovi to kar bi morala bit zaposlitev... edini "problem" je neplačan dopust... to je edina "pridobitev" ki jo moramo obdržat... tam v rangu 25 dni in vsake 3 leta delovne dobe še 1 dan zraven recimo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Po pravilu je tako ja, ampak če gledaš da bo čez toliko let vedno več s.p. in manj zaposlitve bo veliko ljudi delalo tudi pod pravo urno postavko za s.p. samo zato da bodo imeli delo in dohodek in s tem zbijali realno urno postavko. To se v določenih panogah dogaja že sedaj, ampak čez toliko let bo vedno več tega, kar ni prav. Odvisno pa seveda tudi kaj delaš, najbolj iskani poklici kjer je malo konkurence ne bodo problem.

Kleemen je izjavil:

Po pravilu je tako ja, ampak če gledaš da bo čez toliko let vedno več s.p. in manj zaposlitve bo veliko ljudi delalo tudi pod pravo urno postavko za s.p. samo zato da bodo imeli delo in dohodek in s tem zbijali realno urno postavko. To se v določenih panogah dogaja že sedaj, ampak čez toliko let bo vedno več tega, kar ni prav. Odvisno pa seveda tudi kaj delaš, najbolj iskani poklici kjer je malo konkurence ne bodo problem.

Ja to se strinjam, ampak glavni problem ki nas uničuje tukaj je dejstvo da mora sp plačat 400€ prispevkov tudi če nič ne počne... namesto tega bi prispevki morali bit procent prihodka - davčna olajšava za malico in prevoz (če jo že mamo na žalost!)

Najbolje pa bi itak bilo, da se ukine tako regres, kot malica in dopust in država ukine tudi minimalni OD za polni delovni ča in spremeni, da morajo vse pogodbe imeti napisano NETO URNO postavko... ki bi pa morala znašat najmanj 6€, kar pri polnem delovnem mesecu znese cca 1.000€... in tako ne bi blo več regresov, malic, potnih itd...

In pol bi tudi sp lahko dobil enake pogoje, se pravi če si SP, lahko delaš za najmanj 6€ na uro (recimo) od tega pa plačaš procent prispevkov... in vse od spjev za ZPIZ bi moralo it takoj v individualni stebere... da končno začnemo tranzicijo! S tem bi tudi bilo vseeno ali delajo 20 ur ali 50, odvisno kolikor želijo in toliko se steka, če nimajo dovolj za penzijo pač delajo naprej.

Točno tako. Švica ima naprimer s.p. glede na mejo zaslužka, če naprimer zaslužiš minimalca ne plačaš skoraj nič prispevkov. Tako bi bilo najbolj fer.

Kleemen je izjavil:

Točno tako. Švica ima naprimer s.p. glede na mejo zaslužka, če naprimer zaslužiš minimalca ne plačaš skoraj nič prispevkov. Tako bi bilo najbolj fer.

No najbolj pošteno IMO bi bilo da se da procent za penzijo... ampak obvezno v 3. steber ki je individualni... torej ga spremljaš... Recimo vsak SP dobi v 3 stebru mesto in recimo 10% od vsega prihodka se da v ta steber ki se mu obrestuje za penzijo... pa ni važno ali zasluži 10k letno ali 500k... če si izračuna da nima dovolj za pokojnino pač dela dalje... to bi blo dejansko EDINO fer...tako bi folk tudi prevzel skrb za finance lastne, ne pa gonit mantro DRŽAVA UREDI =)

recimo da imam 25 let delovne dobe... letno kakih 75.000€-60.000€ .. prispevki nevem točno kok so če maš tok, ma mislim da okol 1000€... Kje grem zračunat penzijo? A najboljše da vprašam ZPIZ? Je kak kalkulator kje?

Torej recimo da mi gre 25 let z dobrimi prihodki, bo kaj iz te penzije al bom tud js meu 300€ penzije?
Saj ne da želim neko noro penzijo... recimo 1.300 penzije bi mi blo dovolj (pa še oddajam 2 stanovanja) - pa recimo da imaš poleg penzije še oddajanje, dobiš manjšo penzijo?

Whatever, če se da komu odgovorit, saj niti ni tolko pomembno.. Ker bom verjetno pri kakih 65-70 riknil.. Če pa pridem do kakih 85 bo treba met dnar za dom (nimam otrok)

In brez raznih neumnosti da penzije ne bo več, to skoraj vsak reče... Vsak drugi ' penzije ne bo več '.. To se mi zdi že malo trolanje.. Penzija bo forever...

http://clemente-rogelja.si/2020/04/

Kaj je zdej prav in kaj ne? Z obrtne zbornice smo dobili obvestilo, da je potrebno za marec plačati celotne prispevke in celotno akontacijo dohodnine, ponekod piše, da prispevke in davek plača država tudi z amarec, ponekod pa da je potrebno plačati samo delne prispevke za polovico meseca.

HappyPills ::

Nihče ne ve :). Btw ne ve se tudi ali se bo pomoč štela v dohodek ali ne. Marsikoga bo pomoč sama pahnila v več prometa kot 2019. Skupno je le, da nihče nič ne ve, še vlada ne.

Na e-davki tudi kar zaprli vlogo za obračun prispevkov haha bliža pa se petek in 10 v mesecu ko je zadnji dan za oddajo vloge in plačila akontacije. :D

lotar123 ::

Kleemen je izjavil:

Na e-davki tudi kar zaprli vlogo za obračun prispevkov haha bliža pa se petek in 10 v mesecu ko je zadnji dan za oddajo vloge in plačila akontacije. :D

Pa od kje tebi da je 10 v mesecu zadnji dan za plačilo? Že n let plačujem okoli 20 tega v mesecu pa do sedaj ni bilo nikoli kakšnih obresti.

Plačilo akontacije pa je do zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec.

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...

Do kdaj moram plačati prispevke?

Prispevki morajo biti plačani najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

MadMicka ::

tech1, takole gre okvirno: spodaj vneseš potrebne podatke in dobiš, kdaj se lahko upokojiš ter koliko procentov bo penzija, npr. da bo pisalo tega in tega dne 75% (možnosti bo več, kasneje ko se upokojiš, višji bo procent).

Potem pa velja, če npr. plačuješ 1.000 EUR prispevkov in dohodnine, potem to pomeni bruto plača cca. 2.450 EUR, neto cca. 1560 EUR, se pravi bi bila pokojnina cca. 1.170 EUR (1560*0,75). Pri tem računaj, da se gleda 24 najboljših zaporednih let.

https://www.zpiz.si/wps/portal/infozpiz...!ut/p/b1/04_SjzSysLSwMLa0MNWP0I_KSyzLTE8syczPS8wB8aPM4j0MTMyMnAwdDQw8XZ0NHD2MPN3CfDwM3X0NgAoigQoMcABHA0L6vfSj0nPyk4BW-Xnk56bq50blWKQ7KioCADVrEq8!/dl4/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

jakan123 ::

Sem ravnokar plačeval prispevke in akontacijo, pa sem pogledal koliko sem plačal nazadnje akontacije in sem sedaj plačal enako. Problem je edino, ker sem nazadnje plačeval za 2 meseca skupaj. Če zdaj naslednji mesec ne plačam, bo ok, ali moram to kam javiti, da ne bom plačal, ker sem ta mesec plačal dvojno?

lotar123 je izjavil:

Kleemen je izjavil:

Pa od kje tebi da je 10 v mesecu zadnji dan za plačilo? Že n let plačujem okoli 20 tega v mesecu pa do sedaj ni bilo nikoli kakšnih obresti.

Plačilo akontacije pa je do zadnjega dne v mesecu za pretekli mesec.

https://edavki.durs.si/EdavkiPortal/Ope...

Do kdaj moram plačati prispevke?

Prispevki morajo biti plačani najpozneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec.

Od kje tebi da sprašujem za plačilo prispevkov? Pravim, da je potrebno do 10ga v mesecu oddat obračun prispevkov, plača se jih potem do 20ga itak.

Vsi prispevki so avtomatsko prestavljeni. Plačat je potrebno akontacijo davka.

Amdforce ::

HappyPills je izjavil:

Vsi prispevki so avtomatsko prestavljeni. Plačat je potrebno akontacijo davka.

Kaj to pomeni-odlog marcevskih prispevkov in nato odpis april/maj?

Vbistvu se avtomatsko odložijo marec, april in maj. Potem pa se ti april in maj odpišeta, če podaš izjavo in imaš izpolnjene pogoje.

A tako je potem na koncu. Hvala za odgovor. Sem nekako upal vsaj na delni odpis za marec.

marska83 ::

Ali so do oprostitve prispevkov za marec upravičeni vsi SP-ji ne glede na prihodke? Ali velja enako kot pri temeljnem dohodku, da mora pasti promet glede na februar?

Kje (uradno) piše da je oprostitev prispevkov za marec?

MadMicka ::

To piše v 13. členu ZIUPPP, plačati jih bo potrebno do 31.3.2022.

http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPred...

klemenSLO ::

Ni še v uradnem listu... je pa tule:
https://imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.ns...

38. člen:
Prispevki se oprostijo za april / maj, za marec ne.
35.člen (4) .. Dobiš pa 350 € kot temeljni dohodek za marec
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Pozor odložijo pomeni samo da jih ni treba zdaj plačat, odpišejo pa se le za april in maj z ustrezno izjavo vendar ponovno pozor, da vas po riti ne našeška 37 člen, če boste imeli preveč prometa v drugi polovici ali pa ga glede na prvo polovico 2019 že celo imate zdaj. Prebrat in naštudirat, da ne bo potem Ni vedela.

ali3n ::

Nisem od stroke, pa rajši vprašam:
- kako je definiran "prihodek v marcu"? Je to v marcu izdan račun?
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

LapD ::

Ne, gleda se "datum opravljene storitve"
web&motion designer

Na Fursu pravijo, da je oprostitev prispevkov tudi za marec ampak samo od 13.3. do 31.3.

Posteno in pravicno.

Ja, ampak kaj je res? Na obrtni zbornici pravijo, da je potrebno plačati celotne prispevke za marec.

lotar123 ::

Kleemen je izjavil:

Ja, ampak kaj je res? Na obrtni zbornici pravijo, da je potrebno plačati celotne prispevke za marec.

Zakaj toliko kompliciranja, vse je razloženo v zgornjem videu. Drugače pa je odlog plačila avtomatski, tako da prispevkov pač ne plačaš, pogledaš v svojo kartico in nakažeš razliko. Zadeva končana.

video je dolg skoraj pol ure, ni šans da ga gledam celega. Sem pa gledal TV novice zdej. Odlog prispevkov samo če daš vlogo?
Tukaj pa sem bral (al narobe razumel) da 'avtomatsko' odlog vsem, torej ne rabim plačat ta mesec? lul. Nisem v krizi ampak vseeno bi izkoristil za odlog prispevkov, še posebej ker mislim da bom mel Junija Julija dober promet pa bi raje takrat poravnal.
Sem pisal na računovodski pa mi ni odgovorila dans nč.
In na koncu še ugotavljam, da bom pač plačal normalno kot da ni nič in konc, brezveze da si delam nek dolg..

Čak mogoče mislite avtomatski odlog prispevkov, če oddaš obrazec za pomoč?

Kompliciram ker imam poleg računovodskega, akontacije , prispevkov, še okoli 300EUR DDVja za plačat.. Pa bi mi mejbi prav prišlo

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tech1 ()

klemenSLO ::

LINK na FURS: pogosta vprašanja: https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...

Zanimivo.. to je res drugače:

43. Kaj moram narediti, da se mi OPROSTI plačilo prispevkov za socialno varnost?
Na FURS je treba poslati izjavo (ista kot za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka). Oprosti se lahko prispevke za marec od 13.3.2020 dalje (ki zapadejo v plačilo 20.4.), april (ki zapadejo v plačilo 20.5.) in za maj (ki zapadejo v plačilo 20.6.). Če želijo oprostitev za marčevske in aprilske prispevke, morajo izjavo prek eDavkov poslati do 30.4., za majske prispevke izjavo pošljejo do 31.5. (vse našteto bo možno označiti na eni izjavi).
Pogoj: isti pogoji kakor pri dodelitvi mesečnih temeljnih dohodkov.
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

Zgodovina sprememb…

ali3n ::

Počakajmo, da bo zakon objavljen...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Nevem kaj čakajo, danes smo 8.4. vlogo je potrebno oddat, če se ne motim najkasneje do 14.4. pa ni še niti nič uradno.

Ales ::

Od kod si pa zdaj 14.4. privlekel? Kaj bi ti to oddajal 14.4.??

Ni prvič, da podajaš dezinformacije v tej temi. Kakšen je smisel tega? Trolanje? Neverjetno mi je, da ne moreš prebrati post nad tvojim in še post nad njim, preden pišeš take stvari.

Počakat. Se ne mudi skrajni rok je tak 31.5. Ne pozabit, da se bodo vmes zakoni še spreminjali še ter dopolnjevali.
Vse kar rabite naredit danes je, da imate poravnane vse obveznosti do države.

Potem pa naj en napiše prave informacije, ne da vsi samo na pamet govorite. Glede na to da vas večina tukaj vse ve naj en za 100% napiše ali se plačajo polni ali samo delni prispevki za marec in kaj je z akontacijo dohodnine? Za april in maj pa je jasno da se odpišejo.

Tukaj imaš odgovore na vsa možna vprašanja:
https://www.fu.gov.si/datoteka.php?src=...

Če si upravičen do pomoči boš za marec plačal prispevke od 13. 3. dalje. Za akontacijo pa si preberi kam pašeš, plačal jo boš v vsakem primeru razlike so le pri datumih.
web&motion designer

Hvala, ampak ni mi jasno zakaj vse oz. večina računkvodkinj pravi, da je potrebno plačati polne prispevke in akontacijo, na obrtni zbornici pa isto.

Torej glede akontacije je potrebno kot vedno plačati do 10ga v mesecu, kot vedno. Ker so nekateri na forumu pisali, da se jo lahko plača do konca meseca.

17. Ali moram v času epidemije koronavirusa plačevati akontacijo davka?
Ne plača se obroka akontacije dohodnine, ki zapadeta v plačilo 10.5. in 10.6.2020. Za odlog ni treba izpolnjevati nobenih pogojev. Se pa neplačani obroki predhodne akontacije dohodnine oziroma akontacije dohodnine ne štejejo za obračunane.
Marčevsko akontacijo pa je treba poravnati, ker skladno z 298. členom ZDavP-2. obrok akontacije dospe v plačilo na zadnji dan obdobja, na katerega se nanaša (31. 3. 2020), plačan pa mora biti v 10. dneh od dospelosti.

black ice ::

Pokliči na FURS in ne kompliciraj, če se ti ne da brati.

Saj vse piše na linku od Fursa. Pravim, da na obrtni zbornici piše, da je potrebno plačati celotne prispevke za marec, na Fursu pa da se oprosti plačilo prispevkov.

Akontacijo dohodnine za marec oz. prvo tretjino leta pa priporočam, da plačate danes ali najkasneje jutri, ker v petek 10.4. (zadnji dan za plačilo akontacije) banke ne bodo izvajale medbančnih plačil, samo za info.

Sem šel prav pogledat in tudi na obrtni zbornici piše enako, ne vem kje in kako ti prihajaš do informacij:
https://www.ozs.si/koronavirus-info/kor...
web&motion designer
««
26 / 306
»»