Forum » Loža » Normiran s.p. vprašanja... ?
Normiran s.p. vprašanja... ?
Temo vidijo: vsi

matic492 ::
Za 50k na leto se še Janši prodam, not gonna lie.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000

gwtlwesncw ::
Ste se malo preveč hvalili s svojimi prihodki pa so favšljivi špiclji zatožili...
Le kako ne bi vedeli tega?
Le kako ne bi vedeli tega?

Ne spremljam politike nič. Do začetka korone sploh nisem vedel da je janša Predsednik Vlade.
Sploh nisem niti vedel kako se izvoli predsednika vlade lol.
Sploh nisem niti vedel kako se izvoli predsednika vlade lol.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()

Okapi ::
Verjetno še komu zanimiv članek na temo normirancev in prihajajočih volitev:
Vprašali smo jih:
- Kakšen je vaš odnos do sistema normiranih s. p.? Se vam zdijo s. p. primerno davčno obremenjeni? Se na tem področju zavzemate za kakšne spremembe - kakšne?
- Se vam zdi problematično, da normirani s. p. poleg prispevkov plača le štiri odstotke davka od prihodkov, kar se v bistvu najbolj splača raznim svetovalcem, ki materialnih stroškov tako rekoč nimajo oziroma so zelo nizki?
- Bi obdržali sistem normiranih s. p.?
To je ta jebena nevoščljivost, po možnosti s strani tistih, ki so varno prisesani na državno joško v javni upravi.
Vsi vidijo samo 4% davka, nihče pa ne vidi, da si moraš vse socialne prispevka plačati sam (zaposlenim jih pol plača delodajalec), da si moraš bolniške do enega meseca (se pravi, praktično vse) plačevati sam, da nimaš plačanega dopusta (oziroma si ga moraš plačati sam), regresa, prevoza, malice... Da o tem, da nimaš zagotovljenega dela, niti ne govorim. Izgubiš delo in ne dobiš nadomestila za brezposelnost.
Prav res je žalostno, da v glavnem samo desne stranke normirance v polni meri podpirajo.
Noben od teh, ki bi ukinili normirance, ali jih močno omejili, ne pomisli, da bi pustil svojo varno službico in šel v davčno oazo imenovano normirani espe, kjer se cedita med in mleko.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

HyperGL ::
Ali kdo ve, če je poleg oddaje letnega obračuna za dohodnino treba še kaj oddati državnim organom ob zaprtju normiranega s.p.?
Ta, ko mi je pomagal z obračunom pravi da ne... Meni pa nekaj ne štima... pa ne vem kaj, ampak se mi zdi da je to malo preveč preprosto.
Ta, ko mi je pomagal z obračunom pravi da ne... Meni pa nekaj ne štima... pa ne vem kaj, ampak se mi zdi da je to malo preveč preprosto.

WhiteAngel ::

blink ::
Tisti ki imate normiran s.p.: ali je kaj nizja obdavcitev ce trgujes s svojim kapitalom z financnimi instrumenti (delnice, etf, izvedeni financni instrumenti, kripto...) kot normiran s.p. ali pa kot fizicna oseba?

Spura ::
Zgleda bo treba volit desno. Zame s.p. niti nima neke alternative, ker delam za tujino in navadnega delavnega razmerja ne morem imet, tut ce bi ga hotu.

endelin ::
Toliko v resnici zaslužijo normiranci
https://www.zurnal24.si/slovenija/tolik...
Ponavadi so takšni članki lahko uvertura v ...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: endelin ()

Od tistih 2116 nad 72k€ jih je očitno polovica na Slo-techu 

Utk ::
Od tistih 2116 nad 72kEUR jih je očitno polovica na Slo-techu![]()
Morali bi uvest še nekaj razredov. Od 72 do 100, od 100 do 200, od 200 do 1 mio, in potem še zadnja stopnja: slo-tech.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Mato989 ::
Torej glede na statistiko nič posebnega... čeprav sam menim če nimaš letno vsaj 28k-30k prihodkov je normiran s.p. meh...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Pa tu so samo polno zaposleni, popoldancev ni, če bi nas šteli zraven bi bilo še nekaj nas tam po sredini :)
Drugače pa presenetljivo malo se mi zdi.
Pa še ni podatka o dejavnosti, ker dejansko je pomojem od teh ~22 tisoč oz 2.5% delovno aktivnih, ki so normiranci, manj kot pol programerjev. Največ je itak kmetijske dejavnosti, vsaj kolikor imam v glavi iz nekih starih podatkov.
Drugače pa presenetljivo malo se mi zdi.
Pa še ni podatka o dejavnosti, ker dejansko je pomojem od teh ~22 tisoč oz 2.5% delovno aktivnih, ki so normiranci, manj kot pol programerjev. Največ je itak kmetijske dejavnosti, vsaj kolikor imam v glavi iz nekih starih podatkov.
Zgodovina sprememb…

En znanec je pred dilemo, smo bli na pivi pa sem se potem spomnil da ste strokovnjaki v tej temi.
V pogodbi ima nekaj v stilu "cena urne postavke brez ddv".
Malo se "boji" da bo presegel mejo za ddv zavezanca. Kaj točno to potem pomeni:
- sedaj ko ni zavezanec mu plačajo račun, ki je brez ddv
- ko bo presegel racun mu bodo plačali toliko kot sedaj + 22ddv? On potem odvede ta ddv.
A je prav to tolmačenje tistega "postavka brez davka" varianta? Ali to pomeni da mora on to postavko zmanjšati za Ddv in potem je cena z ddv toliko kot sedaj cena ure (ma pol 22% nižjo postavko)?
V pogodbi ima nekaj v stilu "cena urne postavke brez ddv".
Malo se "boji" da bo presegel mejo za ddv zavezanca. Kaj točno to potem pomeni:
- sedaj ko ni zavezanec mu plačajo račun, ki je brez ddv
- ko bo presegel racun mu bodo plačali toliko kot sedaj + 22ddv? On potem odvede ta ddv.
A je prav to tolmačenje tistega "postavka brez davka" varianta? Ali to pomeni da mora on to postavko zmanjšati za Ddv in potem je cena z ddv toliko kot sedaj cena ure (ma pol 22% nižjo postavko)?
Zgodovina sprememb…

Okapi ::
Kaj naj naredi je predvsem dvisno od tega, komu prodaja ta tvoj znanec - firmam ali zasebnikom.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Ales ::
... V pogodbi ima nekaj v stilu "cena urne postavke brez ddv".
...
Kar se same pogodbe tiče, je tako, ja.
Torej, če ima znanec v pogodbi postavko "cena urne postavke XX EUR brez DDV" in je zdaj izdajal fakture za XX, bo od trenutka, ko bo registriran za DDV, izdajal fakture v višini XX + DDV, skupaj YY.
Potem pa pridemo do tega poslovnega vidika, na kar opozarja Okapi - če ima pogodbo s stranko, ki je prav tako registrirana za DDV, jim bo za to spremembo vseeno, saj se za njih stroškovno nič ne spremeni. Če pa ima stranko, ki ni registrirana za DDV, bo to za njih dejansko pomenilo podražitev v višini DDV. Ampak, ali bo zaradi tega šel spreminjat pogodbo ali ne, je stvar dogovora. Dejansko bi si šel sam v svojo škodo, kar ima pogojno smisel le, če bi zato bil v nevarnosti, da mu odpovedo sodelovanje ali kaj podobnega.

Mike_Rotch ::
Pat_MaGroin je izjavil:
bye bye normiran s.p., ampak sam da ni jansa.
plus davek na cegle 1-2-3
Imam občutek, da se bo število prevoženih kilometrov v službene namene drastično povečalo.

Masayoshi ::
Sem ziher da je vsaj 50% normirancev volilo Goloba. Folk je nor...SD in Golob so bili eksplicitno za ukinitev normirancev.

... V pogodbi ima nekaj v stilu "cena urne postavke brez ddv".
...
Kar se same pogodbe tiče, je tako, ja.
Torej, če ima znanec v pogodbi postavko "cena urne postavke XX EUR brez DDV" in je zdaj izdajal fakture za XX, bo od trenutka, ko bo registriran za DDV, izdajal fakture v višini XX + DDV, skupaj YY.
Potem pa pridemo do tega poslovnega vidika, na kar opozarja Okapi - če ima pogodbo s stranko, ki je prav tako registrirana za DDV, jim bo za to spremembo vseeno, saj se za njih stroškovno nič ne spremeni. Če pa ima stranko, ki ni registrirana za DDV, bo to za njih dejansko pomenilo podražitev v višini DDV. Ampak, ali bo zaradi tega šel spreminjat pogodbo ali ne, je stvar dogovora. Dejansko bi si šel sam v svojo škodo, kar ima pogojno smisel le, če bi zato bil v nevarnosti, da mu odpovedo sodelovanje ali kaj podobnega.
Thx pomoje je to ta odgovor. Druga stran je zavezanec ddv.

Sem ziher da je vsaj 50% normirancev volilo Goloba. Folk je nor...SD in Golob so bili eksplicitno za ukinitev normirancev.
To ni res, samo levica je bila za ukinitev, poglej na prejšnjo stran...
Gibanje Svoboda:
Sistem normiranih s. p. bi obdržali, je pa potreben prenove z namenom povečanja davčne pravičnosti.
...
Strinjamo se z ugotovitvijo, da sistem, kot je zdaj, ni pravičen do ostalih subjektov na trgu, zato načrtujemo prenovo obdavčitve normiranih s. p. z namenom povečanja davčne pravičnosti.
Človek je podjetnik, ne pa idiot.

Masayoshi ::
Ja kako pa ti to bereš- prenova, večja pravičnost? Davek bo šel v dohodnino. Pa človek ni niben podjetnik ampak državni aparatčik ki je deloval v monopolnem državnem podjetju.
Fak takle mamo, ker je pol normirancev očitno funkcionalno nepismenih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Masayoshi ()

Pat_MaGroin ::
Podjetnik, ki ima ekskluzivno pravico prodajat NEK elektriko v SLO?
Celotno skripto za delovanje take firme brez potrebe po kadru verjetno programer naredi v 1 tednu :)
Celotno skripto za delovanje take firme brez potrebe po kadru verjetno programer naredi v 1 tednu :)

Ja kako pa ti to bereš- prenova, večja pravičnost? Davek bo šel v dohodnino. Pa človek ni niben podjetnik ampak državni aparatčik ki je deloval v monopolnem državnem podjetju.
Tudi če gre dobiček v dohodninsko lestvico in znižajo priznane stroške boš nna dokaj dobri poziciji.
Jaz mislim da ukinili ne bodo normirancev.
PS: Pa nisem volil za Goloba.
Zgodovina sprememb…

Pat_MaGroin ::
Mislim da se bos zelo priblizal davkom redne zaposlitve. To namrec pomeni pravično :).
Sicer pa, ko sprivatizira geni, se bo poslovil od politike.
Sicer pa, ko sprivatizira geni, se bo poslovil od politike.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Pat_MaGroin ()

trancer01 ::
Pravično bi bilo, da potem ob enaki obdavčitvi kot pri redni zaposlitvi, normirancem zagotovijo tudi minimalno plačo, delno plačilo prispevkov s strani države in bolniško od prvega dne odsotnosti naprej.

Jah, pa rabijo še 1-2 leti preden se te stvarij uzakonijo, mene ni še nič strah :)
Če ne bom pač izgubil še tistega jurja na mesec, jebiga, kaj češ.
Če ne bom pač izgubil še tistega jurja na mesec, jebiga, kaj češ.

Sam sme že rekel. Delajte 300ur mesečno dokler ne spremenijo na slabše ;) naberite si denar to takrat

Če bojo kaj naredili se bom pač nazaj redno zaposlil, vmes pa dokler je čas lepo služil. Me pa zanima kaj bojo potem z popoldanci tudi naredili.

To so itak teoretični scenariji.
Je pa verjetno dejstvo da bodo normiranci na udaru če se razmere poslabšajo
Je pa verjetno dejstvo da bodo normiranci na udaru če se razmere poslabšajo

Mislim, saj sploh noben ne govori o normirancih, jeseni že vsi obljubljajo krizo pa Covid, ne bojo meli časa razmišljat o normirancih.

jest10 ::

V bistvu Golob ni za ukinitev, ampak za povišanje obdavčitve
Ja, tudi če spremenijoi iz fiksno 20% v dohodninsko lestvico, in zmanjšajo stroške je še vedno velika verjetnost da bo dokaj ugodno.
Ker konec koncev kot je že nekdo napisal, nimamo bolniških, regresa itd. zato je edino pravično da imamo manjše davke.

Podvojitev davčnega bremena je vsekakor mimosun. Jaz sem prvo leto s.p. in še zdaleč ne zaslužim bajnih zneskov. Meni podvojena obdavčitev kar dosti pomeni.

To verjetno ne bo per se, ker imamo 20% davka na dobiček, tako da dvomim da ag bodo dvignili na 40%, kot rečeno, opcija je pomojem da ga vržejo v dohodninsko lestvico, pa da zmanjšajo stroške, tako da bi bilo bolj odvisno potem od posameznika.

Če bodo spreminjali zakonodajo verjetno ne bodo spremenili da država dobi od nekoga ko zasluži 50k letno par stotakov več.

Bodo pa na račun kompliciranja davčne zakonodaje lahko upravičili dodatne uradnike na FURS za obračunavanje davkov. To pa je vedno pozitivno za državo in razvoj, da ima več uradnikov, ki seštevajo in množijo davke, plačo na račun tistih, ki dejansko zaslužimo denar.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trancer01 ()

2800 manj zate
2800 več za lizzarde
A to je tko nič? :D

2800 več za lizzarde
Zgodovina sprememb…

2800 manj zate
2800 več za lizzarde
Ja pravim da je še vedno boljše normiranc kot zaposlitev, sicer pa itak teoriziramo brez podlage, se pa grem stavit da bo nekaj takega kot sem napisal. Če hočejo obdržat normirance seveda, če jih bodo v celoti ukinili je pa druga zgodba.