» »

Še vedno ni jasno, zakaj je na Zemlji voda

Še vedno ni jasno, zakaj je na Zemlji voda

Science Magazine - Raziskovalci si še vedno belijo glavo z vprašanjem, kako to da je na Zemlji toliko vode oziroma od kod se je vzela. V meglici, iz katere so se oblikovali Sonce in planeti Osončja, je bilo vode sicer veliko, a Zemlja leži znotraj meje zmrzovanja. Pričakovali bi, da bo v zgodnjem stadiju nastajanja planeta Sonce vso vodno paro odpihnilo in Zemlja bi morala biti suha, pa ni. To pojasnjujeta dve teoriji - bodisi je Zemlja nekako obdržala prvotno vodo bodisi so kasneje suh planet namočili asteroidi ali kometi, ki so nanj zanesli vodo. Bistveno vprašanje pa je, katera izmed njiju je pravilna. Nove raziskave vprašanje spet zapletajo.

V prid prvi teoriji govorijo odkriti veliki podzemeljski rezervoarji vode. Raziskave so pokazale, da bi se voda v nekatere kamnine vezala tako močno, da bi preživela tudi visoke temperature. Tako bi molekule vode preživele močan Sončni veter, ki je med nastajanjem protoplanetov in kasneje planetov neusmiljeno odpihoval vse hlapne spojine. V prid drugi teoriji pa so nekateri rezultati merjenja izotopske sestave vode na kometih in asteroidih. Na Zemlji je razmerje med lahkim vodikom (protijem) in njegovim težjim izotopom (devterijem) približno 6500:1. Meritve izotopskega razmerja vode na kometih se s tem ne skladajo, bistveno bliže pa je to razmerje na asteroidih, zato ima tudi ta teorija precej dokazov.

Najnovejše raziskave pa poskušajo odgovoriti na vprašanje, koliko je današnja izotopska sestava sploh reprezentativna za dogodke v daljni geološki preteklosti. To sploh ni samoumevno. Že sedaj je izotopsko razmerje v morski vodi drugačno kakor v sladki, a kot reprezentativno vrednost za planet jemljemo morsko vodo, ker je je pač več. Toda protij je dvakrat lažji od devterija, zato hitreje izhlapeva in tudi bolj beži iz zemeljskega ozračja v vesolje. Zato se sčasoma koncentracija devterija povečuje in povsem mogoče je, da je bila v resnici izotopska sestava vode na mladi Zemlji bistveno bolj pomaknjena v smer lahke vode. Odgovor tiči na Arktiki.

Vzorci z Islandije in Baffinovega otoka so bolj reprezentativni, ker so na površje pritekli šele nedavno, prej pa so bili večino Zemljine zgodovine izolirani globoko pod površjem. In izotopsko razmerje v vodi v inkluzijah v teh strjenih bazaltih je bistveno drugačno - lahke vode je več kot v oceanih. To pomeni, da je imela mlada Zemlja zelo verjetno drugačno izotopsko razmerje med protijem in devterijem kakor današnja. In to bi pomenilo, da vode nanjo niso prinesli niti kometi (ki smo jih že predhodno izključili) niti zadnji osumljenci asteroidi, temveč je bila ves čas tu in med tvorbo planeta sploh ni odparela. Najnovejša študija poizkuša odgovoriti tudi na to vprašanje, in sicer predpostavlja, da se je voda uspela adsorbirati na prašne delce in nekako preživeti burno planetarno mladost.

To seveda še ni dokončen odgovor, saj nekateri znanstveniki še vedno bolj verjamejo teoriji, da so vodo prinesla vesoljska telesa, ki so padla na Zemljo. Prednost te razlage je tudi pojasnjena provenienca ostalih za življenje nujno potrebnih lahkih elementov, ki jih imamo danes. Bi bilo pa za iskanje Zemlji podobnih planetov vzpodbudneje, če bi obveljalo, da je Zemlja ohranila vodo - ker bi jo v tem primeru lahko še kak drug planet.

Seveda ni nujno, da sta razlagi izključujoči. Zagotovo je nekaj vode ostalo ob sami tvorbi in nekaj so jo prinesli asteroidi in tudi kometi. Vprašanje je le, kateri prispevek je dominanten.

14 komentarjev

petrus ::

Thomas trobi to že leta, iz njegovega protokol2020 bloga:

Water on earth is from Earth, not from comets, not from asteroids.

There’s more than one million cups of water of it on our planet. Cups as large as the comet was 65 or 66 million years ago. There wasn’t enough time for all our water to be delivered this way. Where in time are you going to put all those alleged events?

None of the latter big bombardment were nearly big enough.

Almost all of our water for the last 4.5 billion years has always been with us. Just as all the sulphur has.

Chemically recombined who knows how, but all the water is originally from here.

I won a bet on the Extropy mailing list, what Rosetta was about to say, a few days ago. It is in a perfect accordance with what I have written above.

In še malo o Luni:

The Moon is dry. As least on the surface. That’s why they want to have the Earth’s water younger than the Moon is.

But back then, when the Moon was forming after the collision of proto-Earth and a wandering proto-planet, the Moon forming debris was so hot, it could easily have evaporate all the water into space.

Additionally, I can’t see how on Earth people could ever have expected water on the surface of the Moon. Too much ultraviolet light there, not to destroy every single water molecule, long ago!

Frankly, I find this whole affair rather typical for geophysics. The whole “community” could not see the obvious many times in the past. Plate tectonics is a wonderful example, but not the only one. They also didn’t see the lake Missoula for decades! And about ten more.

Might be something sinister here. Like “Here I accept all the present dogmas in the planetary science, so I am one of you, don’t you see!”
stati inu obstati

vostok_1 ::

Stupid question.

Voda na zemlji se je pojavila na miljon načinov. Nekaj asteroidi, večina iz meglic, nekaj iz pretvorbe materialov. Skratka. Non issue.

Glugy ::

Po občutku bi rekel da je voda ostala. Zakaj je pri nas ostala pri drugih primerljivih planetih pa ne pa ne bi vedel. Morda pa je bila nekoč gravitacija večja in enostavno ni dopustila da bi voda ušla?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Glugy ()

Magic1 ::

Ali kdo sploh prebere novico do konca?
Seveda ni nujno, da sta razlagi izključujoči. Zagotovo je nekaj vode ostalo ob sami tvorbi in nekaj so jo prinesli asteroidi in tudi kometi. Vprašanje je le, kateri prispevek je dominanten.
Magic

bbbbbb2015 ::

vostok_1 je izjavil:

Stupid question.

Voda na zemlji se je pojavila na miljon načinov. Nekaj asteroidi, večina iz meglic, nekaj iz pretvorbe materialov. Skratka. Non issue.


He he.

Pa testirajmo hipotezo.

Ajd da ne piješ vode tko eno štiri dni. Ne da bi dokazovala hipotezo, toliko da preverimo če je issue ali non-issue.

dexterboy ::

Zdržati brez vode 4 dni? Sprejmem to kot "joke"...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Markoff ::

dexterboy je izjavil:

Zdržati brez vode 4 dni? Sprejmem to kot "joke"...

Nekje sem bral, da je maksimum, kar lahko človek zdrži brez vode, 7 dni. Verjetno ne ravno vsak, a 4 dni načeloma ne bi smel biti problem, dokler ne sediš nekje sredi puščave, na soncu, ker tam dehidriraš še toliko prej.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

Glugy ::

Men je že en dan brez vode muka....

miko22 ::

Glupo vprašanje od kje je voda. Bog je ustvaril, valda :)

GTi ::

Boga ni & this is the naked fact!
Ljudje & ostalo smo le plod domišljije ter pametne genske tehnike višje razvitih bitij aka extraterrestrials.
When it changes it reveals its true potencial.

hurikhan ::

Dokaži da boga ni.

GTi ::

Pa ti dokaži, da je & bova videla, da imam jaz prav ;)
When it changes it reveals its true potencial.

hurikhan ::

AHA! Torej ne eno ne drugo ni dokazljivo! (pa ne verjamem v boga, da ne bo pomote :))
Ne moreš pa vseeno slepo trdit, da ga ni...

Aston_11 ::

hurikhan je izjavil:

Dokaži da boga ni.
Danes bom dokazal, da nisem bil v Ljubljani, to pa bom storil tako, da bom vprašal vse Slovence in Hrvate, če je res, da nisem bil v Ljubljani (najbrž ne razumeš poante, če pa jo, potem si zgrešil vprašanje).

hurikhan je izjavil:

AHA! Torej ne eno ne drugo ni dokazljivo! (pa ne verjamem v boga, da ne bo pomote :))
To sklepaš na podlagi česa?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rosetta končala misijo z nadzorovanim trkom v komet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84767 (4136) Highlag
»

Zbogom, Philae!

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84519 (2753) user1618
»

Misija Rosetta zapleta odgovor na vprašanje izvora vode na Zemlji

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4014194 (10466) antonija
»

Evropska vesoljska agencija utirila sondo v orbito okoli kometa

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1810316 (7963) driver_x

Več podobnih tem