» »

Elektromotor pralnega stroja

Elektromotor pralnega stroja

«
1
2

frenk ::

No tole je pa za harcore štomarje:D...doma mam en eletromotor pralnega stroja pa me 5 žičk(rdečo, belo, plavo, rumeno in rjavo)...zdej me pa zanima kam te žičke prklučt...pomoje to dela na 500V tko da bi mogu še en transformator nardit al pa nek dobit...ubistvu jest mislm to stvar prklučt pa uporabt za...mogoče propeler k je tko vroče>:D

cekr ::

Zeleno/rumen je ozemljitev, ostali so pa direktni priklop 230V in priklop preko kondenzatorja. Bom poizkusil najti kakšen link.

Če rabiš ventilator, te bo pa prišlo precej ceneje in s precej manj truda, če ga greš kupit kam kakšnega za 3 jurje.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

frenk ::

ja za zeleno rumenga vem da je ozemljitev, sam k ga ni...sej bi u stroj pogledou pa ga mam tko not da gre težko vn:\


p.s.:vantilatorja s takimi obrati oziroma tako močjo ne dobiš za 3 jurje nažalost

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frenk ()

Azrael ::

Frenk, povej ali ima motor izvode v konektorju ali je vsaka žila posebej. Obvezno napiši še koliko žil gre ven in njihove barve. Tako, da bom vedel katero shemo rabiš (jih je več) in jo bom prilepil sem gor.
Za pogon takega motorja ne rabiš transformatorja ampak kondenzator, ki je tudi v pralnem stroju. Napajanje je pa direktno iz omrežja 230V, zato previdno. Ja pa še prepiši podatke z tablice (nalepke), ki je na motorju.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

frenk ::

Žice so v konektorju(2x3) in sicer...prva vrsta od leve proti desni je prazna, rdeča in rjava, v drugi vrsti pa bela, plava in rumena. Ploščica je nažalost že strgana...ubistvu je biu papirčk:\

Azrael ::

>Žice so v konektorju(2x3) in sicer...prva vrsta od leve proti desni je prazna, rdeča in rjava, v drugi vrsti pa bela, plava in rumena.

Sklepam, da gre za stroj Gorenje.

Pomen:
Skupni izvod obeh brzin = bela
Izvoda za pranje = rumena in rjava
izvoda centrifuge = rdeča in plava

Priklopiš pa tako:
Rumeno zeleno žico iz šuko kabla na ohišje, ne pozabi ! Mogoče je kje na ohišju vijak za priklop ozemljitve ali pa je ozemljitev izvedena preko faston priklučka.
Nizka brzina- pranje 300-400 RPM: Kondenzator na rumeno in rjavo, en pol napajanja na belo in drug pol na en izvod kondenzatorja - rumena ali rjava žica, ne oboje hkrati!(s tem da priklopiš enkrat na en izvod in drugič na drug izvod zamenjaš smer vrtenja).
Centrifuga 2900 RPM: Kondenzator na rdečo in plavo, en pol na napajanja na belo, drug pol na rdečo, desna smer vrtenja, če priklopiš na plavo ima motor drugo smer ampak nima moči.

Če je v stroju en kondenzator, potem je ta kondenzator za obe brzini, če pa sta dva pa je tisti z večjo kapaciteto (več uF) za centrifugo.
Kondenzator ima samo dva izvoda, da ne boš slučajno mešal z filtrom proti radijskim motnjam, ki lahko izgleda podobno samo ima 4 ali 5 ločenih priklučkov.
Upam, da sem ti s tem kaj pomagal, če pa ne bo šlo pa kar vprašaj.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

no sam še kondenzator najdem pa bom probou tisto centrifugo:D...ja pa najlepša hvala k si se potrudu:)

c3R4R ::

@frenk
A maš že kakšne rezultate??:D Čakamo....
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

Binji ::

..in svicamo:D
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Smorny ::

Home made wind tunel :D
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

BigWhale ::

Hmmm, tole mi zveni kot, 'yet another Darwin Award' :P

V novicah pa... 'Najprej ga je stresla elektrika, potem ga je pa razklal v garazi narejen ventilator'...

;>

Sicer pa imam jaz v kleti se en pralni stroj, ki mu je crknil programator in caka na predelavo in kompjuterifikacijo ter web interface... ;>

Blisk ::

Prklop se na 220V, ostale žice k so so za hitrost vrtenja.
Kako se priklopi boš najlaže zvedu direkt u gorenju.

frenk ::

zdele lih čistm disk da bom naložu še en comp...za tale motorček pa rabm še kondenzator...bom enkrat probou čimprej stvar sprobat...pa propeler bom mogu tud nardit:\

Azrael ::

Kondenzator ki ga rabiš, mora biti 16 ali 20 ali 25 uF (mikro Faradov), delovna napetost pa od 250 to 500 V, odvisno od tipa motorja. Samo nikar ne pričakuj, kaj posebno velike moči iz motorja pralnega stroja. Na visokih obratih (centrifuga) imajo motorji za Gorenjeve pralne stroje, kot ga je Frenk opisal, le od 75 do 100 W izhodne moči, odvisno od tipa. Brzina za pranje pa ima le okoli 50 W. Res je motor velik ampak zaradi specifične obremenitve je trajna izhodna moč zelo nizka, prav tako tudi izkoristek.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

azrael: jest poznam enga k je s tem naredi cirkular pa mu uredu dela...jest bom pa vrjetn sam propeler gor namontirou...če ga bom ke dobu seveda

Azrael ::

Lej Frenk, to sem napisal zato, da kdo ne bi slučajno mislil kakšno ogromno moč ima ta motor. Vem, s temi motorji so delali brusilnike, vrtalne stroje, poganjali črpalke, nekdo je z njim poganjal doma narejeno stružnico itd. Motor je drugače kar uporaben za domače mojstre, ampak ima eno zelo hudo pomankljivost - ves je odprt in zelo lahko, kaj pade noter ali pa motor potegne vase kakšne opilke in tako se uniči navitje in/ali ventilator in z motorjem je konec.
Drugače pa za tvoj ventilator samo to: izogibaj se kakšnim hitrim A je to rešitvam, naredi dobro ker, vrteče se vetrnice so lahko zelo nevarne, posebej če odleti ali se razleti zaradi udarca ob nek predmet ali ker ni za take obrate. Res ne želim, da na tak način prideš v časopise, kot je zgoraj namignil BigWhale...
Seveda pa moraš prej motor preizkusiti če sploh dela in da slišiš v kakšnem stanju so ležaji, da boš vedel ali ima sploh smisel nadaljevati.
Ko boš dobil kondenzator in če kaj ne bo šlo pa kar vprašaj.

Lp, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

frenk ::

jutr bom verjetno probal...ker smo kupil nov pralni stroj in je tastar v kleti...verjetno ga ne bomo prodajal in bom pobral dele vn...al bom šu pa v hte po kondenzator:)

Azrael ::

Kondenzator je že v stroju, kot tudi kabel s konektorjem za priklop na motor, ni treba iskati novih delov, če stari deli še dobri. Pa še to je, da tudi če so oznake na kondenzatorju izbrisane in ni podatkov na motorju, ta kombinacija preverjeno dela skupaj.
Malo napiši kakšen projekt si si zamislil.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

elementi bi šu kupt v primeru da bi mt šla prodajat tist stroj, ampak ker je to tolk str stroj je rekla da ga lahko podrem:)...zaenkrat bom samo probal kako deluje motor, potem bom pa probal nardit kšno mašino...namen uporabe je pa še neznan...najprej je treba stestirat:)

frenk ::

a loh elektrolitski kondenzator gor vržem?

tle mam enga 150uF in 400WV...a bo to vredu...al pa če kr probam?

p.s.: un stroj o katerem sm govoru je že šu za 5k sit

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frenk ()

Brane2 ::


a loh elektrolitski kondenzator gor vržem?


NE !!!


tle mam enga 150uF in 400WV...a bo to vredu...al pa če kr probam?


Stara japonska modrost pravi: "Jedan probo pa se usro".

Pesnik je hotel reč da ne kar tako probavat stvari. Razen če te kovinski deli v faci niti ne bi motili preveč, oči itak ne uporabljaš kaj dosti, karcinogene snovi v kondiju pa itak tako fino dišijo...

Drugače pa ne pričakovat kaj dosti od tega motorja. Če rabiš ventilator, ga ob kakem kosovnem odvozu snemi z zamrzovalne skrinje ali česa podobnega, tako boš v paketu dobil tudi samo vetrnico.

Fotr se je svojčas igral s temi motorji n stalno ustvarjal neke brusilnike itd a stvar ima bedno moč in ne tako visoke obrate, poleg tega pa slab navor ob zagonu pa še kondi rabi.
Pa še zelo velik je za svojo moč in greje, torej nima ravno briliantnega izkoristka...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

frenk ::

p.s.: un stroj o katerem sm govoru je že šu za 5k sit


ker stroj?

aha torej elektrolit odpade...kakšen kondi pa pol?...a je to draga zadeva?

jest bi to sam mal sprobal...da vidm če sploh dela in če bi delal bi lahko uporabu za kakšno simpl aplikacijo:)

zlabo ::

Frenk, tuki pred sabo imam enga 200uF/230V AC, če ti je všeč ti ga prodam za.... Ah kurc šenkam ti ga :D ;)

Če misliš delati ventilator pa ti povem tudi da imam en enofazni ventilator (tko v turbino je narjen) tega ti dam za eno pivo:D
če pa hočeš res ekstremno hlajenje pa mam enga kje tud kar oreng, je trifazni (isto je v turbino narejen), za tega morm pa še fotra vprašat za kolk pirov ti ga da:P

Bom pogledal kakšne moči sta , zdej se mi ne da po štengah hodit...:P

LP, zlabo

Brane2 ::


p.s.: un stroj o katerem sm govoru je že šu za 5k sit


ker stroj?


Pardon, moj zajeb. Pozabil sem unquotan kos tvojega posta v svojem...


aha torej elektrolit odpade...kakšen kondi pa pol?...a je to draga zadeva?


Ponavadi se za te zadeve uporabljajo folijski kondiji. Ta zadeva lahko stane par jurjev, če jo kupiš v štacuni, zato bi jo jaz raje snel s kakega starega motorja.

Saj mislim, da bi morala delat tudi brez kondija, le pri štartu ji boš moral pomagat tako da jo boš malo ročno zavrtel...


jest bi to sam mal sprobal...da vidm če sploh dela in če bi delal bi lahko uporabu za kakšno simpl aplikacijo


Mej veselje. Le previdno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

frenk ::

Zlabo: če mi ga daš za kšn pir sva zmenena...ampak more bit folijski kot brane prav:))...sej ventov ne rabm jih mam tkoaltko preveč samo za štos bi rad oživil tale elektromotor

brane2: aha...no jest sm probal pa motor samo brni...verjetno ker ni kondija...mal sm mu pomagal ampak mi ga ni uspel zalaufat...bom probal mal močnej>:D...al pa če grem kšn dan na odpad:)

Brane2 ::

Ne spomnim se točno kaj je treba narediti s tisto žico, ki gre drugače na kondi, da se stvar začne vrteti. Nisem ziher, a jo je treba pustiti prosto ali pa povezati na fazo ali nulo. V glavnem, vprašaj folk ( ne delat na pamet) , ki je bolj na tekočem o tem ali pa kar pogooglaj okrog...

Brane2 ::

Če imaš ta pralni stroj kje v bližini, zakaj poleg motorja ne snameš tudi kondenzatorja ?

Kondi boš prepoznal prec ko ga boš videl ("burence")...

frenk ::

sej pravm da stroja ni več...sm ga prodal:D

...mi je pa ratal manual startup...dobite filmček kmal>:D

frenk ::

evo vam filmček tukaj :D (4735KB)

p.s.: problemi z linkom:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: frenk ()

zlabo ::

Kaj pa je na filmčku? Jaz sem na dial-up pa se mi ne da čakat:D
Frenk, kondi je folijski, kar zajeten komad, šenkam ti ga, samo bi ga ti moral pridt iskat, ker zdaj ne bom nič okol hodu:P

Sem pa iz okolice Domžal in Kamnika. Btw, to je bliz LJ:P

LP, zlabo

frenk ::

no če bom mel cajt te kontaktiram, čene mi ga pa loh prneseš na nest...sej boš tm ane:)

razmišlam da bi si naredu nekaj za brust heatsinke...al pa mogoče kej druzga...mal svetujte:D

ja...tale filmčk uporablja nek čudn windows kodek tko da ga linux-aši verjetno ne bojo mogl gledat...bom probal z divx-om to porihtat

zlabo ::

Ja, bom videl, mogoče pa res pridem na nest;)
Drugač pa mal pobrskej okol, mal se okol zapel, če majo kje kosovni odvoz pa razšraufi še kšn praln stroj... Vprašaj kakega lokalnega štromarja al pa serviserja električnih strojev, če ma kej doma;)

Pa filmček sem si zdej dal dol:D Uff, si pa potegnu tist štrik:D :P pazite,frenk=močn:D ;)

LP, zlabo

frenk ::

ja sej najbol če grem res mal na odpad

tist štrik je bla pa počena zračnca, ampak k sm ga dons zjutrj zavrtel sm vidu da sploh ne rabš tolk močno zavrtet...samo s prstkom ga premakneš, jest se pa z uno zračnco mučm:D
je pa res da mi ga pri nižjih obratih nikakor ne uspe zalaufat...tud če še močnej zavrtim se kmal ustav...verjetno je tle že nujen kondenzator:)

Azrael ::

Majhno opozorilo. Glej oznake na kondenzatorjih ! Če boš imel "srečno" roko, lahko iz kakšne zadeve na odpadu izpuliš bipolarni elektrolitski kondenzator, izgledajo enako, tudi kapacitete ni nujno kaj posebno višja, če gre za kaj starega. Potem se lahko zgodi marsikaj od tega, kar je Brane že opisal, samo z malce zamude ...

Kako jih ločiti: Bipolarni kondenzatorji imajo nekje naveden %, koliko čas smejo delati (npr. ED 1.7%) ali število vklopov na uro (npr. 500/h), včasih imajo tudi napis Start ali Motostart ali podobno. ker so vklopljeni le za čas štarta, ko motor steče pa se izklopijo. Če ostanejo vklopljeni se pregrejejo in bum... V bistvu naredijo točno to, kar si ti naredil na filmu, samo zaženejo motor.

Za tvoj motor pralnega stroja so neuporabni, čeprav so bili bipolarni elektroliti tudi v nekaterih starejših nemških pralnih strojih.

Drugače pa (sklepam po filmu - velikost jermenice) rabiš kondenzator 25uF 350V (ali več V) in je enak za obe brzini.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

frenk ::

aha...hvala...sam morm najprej razmislt zakva ga bom sploh uporabu

kšn nasvet?:D...mal sm razmišlal da bi ga mel za brusilnik heatsinkov:\

Matjazy ::

Vau a veš kak ventilator si lahko nardiš... zdle ko bo poletje za računalnik! :\ >:D

frenk ::

sej to je edina varianta glede na to da je tole kr švoh motor...pomoje bo kar ventilatot ratal>:D

T0RN4D0 ::

JA itaq... pa prnes na NEST (me sicer ne bo tam :D ) sani veš kak boš zažgal... 10kg vent na stranico našvasan >:D boš vse preglasil :D



PS: samo bo spet pomanjkanje štroma, tak da raj še mal počaki >:D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T0RN4D0 ()

frenk ::

sej bi ga ampak prioriteta zdele je phase-change:)

T0RN4D0 ::

LOL, vidiš, pahase change, ta vent pa samo za ezervo... pa lahko kr agregat s seboj prneseš, da ne bo cele napeljave skurl. :D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

frenk ::

sej moj comp skupaj s phase-change lahko pokuri do 1kW, oz. če štejem še monitor še mal več>:D

ali3n ::

potemtakem bo zate mal višja vstopnina na Nestu.. recimo 10k sit? >:D
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

frenk ::

:D...sej je itaq višja vstopnina zarad elektra...naj bo vsaj z razlogom višja>:D

T0RN4D0 ::

Ni čudn da je taka vsopnina letos, če ste pa tak norci :\
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

SloMusty ::

No pa se še jaz pridružujem tej temi!

Moj "problem" je tudi star elektromotor gorenje iz pralnega stroja. Pet žic + zemlja!!!

Motor bom uporabljal za howercraft (nekaj eksperimentiram) gor pa bom namontiral ventilator od kakšnega starega avta (jugo ali podobno).

Prosim če bi mi natančno opisali kako se da naredit (če se da) da bi imel več stopenj ( navadno pranje ali centrifuga)

Kondenzator pa bom tudi nabavo v HTE (pralni stoj je šel že pa-pa)

Lp

In že v naprej hvala!!!
Freestyle wind riders!!!

Brane2 ::

Ni slaba ideja. "Navadno pranje" za vožnjo po mestu, "centrifuga" pa za krajše relacije...:P

Resno dvomim, da boš s tistim motorjem kaj pametnega dosegel. Ima namreč majhno moč in zelo nizke vrtljaje...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

Preglej celo temo, na začetku je opis, kako motor od Gorenje pralnih strojev priklopiti.

Če ima tvoj motor drugačen priklop, natančno opiši, kakšne oblike je konektor, barve kablov (če so vidni) in podatke s tablice, pa ti bomo lahko povedali kako in kaj.

Samo za tak ventilator, kot si si zamislil, IMO se ne bo obneslo (premalo moči in obratov). Večji prepih boš dobil, če obdržiš originalni motorček ventilatorja hladilnika, pa še manj kg bo imelo vse skupaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

SloMusty ::

Priklop ima čisto po opisu. Vseeno bi ga rad usposobil pa gor dal 2 stopensko stikalo. Navadno pa centrifuga.

Da malo skrenem iz teme!
Kateri vrntilator in od česa bi bil najboljši za uporabo na hovercraftu? mora imeti čimvečji pretok zraka in moč. Premera čez ventilator (eliso) naj bi bilo tam nekje 25cm-35cm.


Lp
Freestyle wind riders!!!

baron21 ::

Lep pozdrav! Ob branju tega prispevka sem se pa res od srca nasmejal. Moram reči, da je Frenk zelo vztrajen v svojih namerah, kar niti ni slabo, v glavnem pe sta mu Brane2 in Azrael vse pojasnila, zato niti nebi dodajal novih stvari, čeprav moram reči, da zadeve zelo dobro poznam, saj sem pred leti delal na servisu el. motorjev. Take primere smo imeli skoraj dnevno, ko so tipi hodili spraševat kaj bi z takimi motorji. Bile so ideje za ventilatorje, brusilnike, mline za grozdje, stružnice, pogon zibelke, mlin za meso... Žal so vsi odhajali razočarani glede moči, edina do sedaj videna uporabna zadeva iz tega pa je stroj za pranje svinjskih črev pri kolinah in raženj za peko kostanja. To pa preverjeno deluje. Lep pozdrav, pa še kakšno novo idejo prosim!
baron21

Gapi ::

Pred leti je bilo v reviji Sam svoj mojster opisan postopek izdelave kosilnice iz takega motorja.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

centrifuga pralnega stroja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1715178 (883) Machete
»

kondenzator za enofazni elektromotor

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
135664 (5423) lovro535v2
»

Elektro motor in mehanski prenos energije z zobniki

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
89827 (9675) Azrael
»

Crknjeno navitje pri motorju v pralnem stroju?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
176595 (6177) Pyr0Beast
»

elektro motor - kako obrniti vrtenje

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
921516 (21238) VolkD

Več podobnih tem