» »

kolenske križne vezi

kolenske križne vezi

Banfi ::

Zdravo,
zanima me če je kdo, ki je bil operiran na kolenu, kjer so mu odstranili križne vezi v kolenu, ter je od takrat brez njih?
se da tako normalno živeti, če delaš tudi težje fizično delo?

Scorpia ::

Nisem še slišal, niti videl, da bi kdo dal samo odstraniti križne vezi. Naredi se rekonstrukcija ali artroskopija v koliko, je treba npr. del tkiva odstraniti/zbrustii itn..
Križna vez, da stabilnost kolenu, če je ta pretrgana se naredi rekonstrukcija ali pusti notri, če bolnik tako želi. Se da normalno živeti, le treba bo ostale vezi in mišice ojačati, ampak kakšen šport in določeni pregibi odpadejo oziroma bo s težavo početi. Fizično delo, če je noga stegnjena, nima kaj biti narobe. Če pa bo treba še nogo krčiti in vlečt, se zna pojaviti problem.
////

Pinzl ::

Seveda se strgana križna vez lahko samo odstrani. Sem že slišal, iz prve roke, namreč je nimam več. Zdaj bo že eno leto in pol od takrat.
Pri meni je bila strgana in so z artroskopijo "pobrili" kar je od vezi ostalo, saj m je motila med normalno hojo.
približno en mesec po operaciji pa sem začel malo športati. (uradno je vse dovoljeno 14 dni po operaciji)
Rekonstrukcija kot jo omenja Scorpia je stvar dogovora s kirurgom! Ker sem že prej precej športal imam na srečo dosti razvite mišice in nimam večjih problemov.
Od operacije bo kmalu eno leto, dokaj normalno igram nogomt (tam do 90% realih zmožnosti), košarka, tudi tenis rekreativno, in pa dosti kolesarim.
Sam se za rekonstrukcijo nisem odločil ker bi to potegnilo preveč "problemov" s seboj, katerih si takrat nisem mogel privoščiti, namreč že rehabilitacija za normalno uporabo, traja skoraj 1 leto.

V opombo, vsaj pri nas, ti rekonstrukcijo deloajo samo do 40.leta starosti.

Lp

Scorpia ::

Sam sem imel operacijo v sredini maja, da ne recem, da sem imel pred tem se artroskopijo in sem mocno izgubil na misicni masi. Takoj isti teden ko sem prisel domov, sem zacel z vajami, ker se mi fiz. ni dalo cakati. Po 11 dneh7 sem ze lahko vozil avto, po 14 dni pa ze kolo bp in sicer po ravnem. Po enem mesecu nisem imel niti probleme po hoji, sicer me je najvec omejevalo, da tri mesece mores paziti, da nebi kaksen gib naredil. Avgusta pa sem ze marsikaj lahko pocel, danes pa ze sportam in na teden naredim okoli 60 teka. Misicno maso sem bp pridobil in tudi stabilnost kolena je odlicna. Ce je volja ne rabis eno leto cakati, da se bo samo ustimalo, s tem da sem sam imel op na odprtem kolenu in mi je vspelo v kratkem casu. Edino kar sem nabavil el. stimulator od compexa, ki je sicer drag, ampak mocno pomaga. Ceprav eni trdijo, da ne.

Pa ne vem od kje ti podatek, da delajo do 40ega leta?
////

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Scorpia ()

fantasycamp ::

Banfi je izjavil:

Zdravo,
zanima me če je kdo, ki je bil operiran na kolenu, kjer so mu odstranili križne vezi v kolenu, ter je od takrat brez njih?
se da tako normalno živeti, če delaš tudi težje fizično delo?


Ja edino kar je konec so hitri gibi, če to delaš npr basket crossover, al pa nogomet crossover, riskiraš veliko! Takoj izpad in voda se nabere, punkcija če maš srečo al pa čakaš 1 mesec dase popravi, nikoli ni isto... Res pa je da lahko za hojo in tek veliko narediš z vajami za stabinost ki jih dobiš pri fizioterapevtu in so boljše od fitnesa!


Drugače če daš gor opornico lahko delaš veliko...

Pinzl ::

Da se operacija rekonstrukcije križne vezi ivajajo samo do 40 leta starosti mi je povedal kirurg, ki me je operiral.
Nevem no,po rekonstrukciji križnih vezi je rehabilitacija od 6-8 mesecev... šele po tem času lahko zares športaš kot je treba.
Kost rabi nekaj časa da se "poflika"...

Scorpia ::

Mi je cudno, ker se na ort. kl. Lj. izvaja tudi nad 40. Je ravno en imel pri 50ih rekonstrukcijo, ki sma na isti dan imela op.
Drugace pa kost rabi 5-6 mesecev da se utrdi, ze po 4 mesecih ni vec bojazni. Ostalo pa je odvisno od razvoja misicne mase in nasploh kako se noga utrdi. Drugace sam nimam tezave, tudi v sluzbi ze obremenjujem nogo (vlecenje teze tudi 200kg), pa nimam tezav.
////


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sobno kolo

Oddelek: Loža
3910964 (3673) GupeM
»

Poškodba kolena (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5610423 (5934) oo7
»

Kateri elektro stimulator kupiti

Oddelek: Loža
1913012 (11299) goodrich
»

Operacija sprednjih križnih vezi

Oddelek: Loža
3712478 (11115) sodnicaN
»

Bolečine za lopaticami, kaj storiti

Oddelek: Loža
4611060 (9887) detroit

Več podobnih tem