» »

Kateri kamin na trda goriva?

Kateri kamin na trda goriva?

javier ::

Kamin bi potreboval za ogrevanje stanovanja, velikega 50m2. Želim, da dolgo drži toploto oz čim dlje in da lepo greje. Kaj mi svetujete kaj naj kupim? Na kaj moram biti pozoren? Na mimovrste se našel te kamine, so vredu?

https://www.mimovrste.com/kamini-na-trd... 302 EUR
https://www.mimovrste.com/kamini-na-trd... 307 EUR
https://www.mimovrste.com/kamini-na-trd... 307 EUR

in zadnji, malo dražji
https://www.mimovrste.com/kamini-na-trd... 574 EUR

Je malo dražji ampak ima emajlirano jekleno pločevino, kar naj bi držalo toploto?

To sem našel na mimovrste, se pa nameravam še odpraviti po trgovinah.

DrG3 ::

Za držanje temperature rabiš keramiko, ne pa pločevino. Res je sicer, da večja kot je masa kovine, več časa drži toploto. Ampak ni pa to keramika.

Sicer pa to, da drži temperaturo ni tako problematično, če imaš izolirano stanovanje. Potem je važno le, da ni predimenzioniran kamin, kajti v takem primeru boš imel le vročino in posledično hlajenje z odpiranjem oken.

dela ::

Če bolj drži toploto, potem tudi bolj drži hlad, ko ni segret - to pa pomeni daljše segrevanje, nižji izkoristek. Med temi toplozračnimi kaminskimi pečmi so razlike zanemarljive, ta je bolj ali manj v šminki in marketingu, zato je najboljš kupit najcenejšo v neki bau x trgovini za 150 €. Od 20 kg dodatnega/drugačnega pleha/keramike ne bo nobenega efekta. Če želiš, da dolgo drži, razmišljaj o toplovodnih kotlih ali vsaj toplovodnih kaminskih pečeh (dobiš tud za 300 €) seveda najbolje kombinirano z zalogovnikom. Ali pa o izolaciji stavbe - to pa potem res dolgo drži toploto, tako da se dejansko opazi razlika.

javier ::

Sedaj imam v kuhni šporhet in razmišljam da bi ga zamenjal za kamin. Vsi pravijo da bo vec od njega, to drzi? Ker ce bo nekje isto potem brez veze kupujem kamin. Se pa šporhet zelo hitro shladi eno uro in je mrzel.

mailer ::

Potem je važno le, da ni predimenzioniran kamin, kajti v takem primeru boš imel le vročino in posledično hlajenje z odpiranjem oken.
Torej porabiš manj drv. Omejitev grelne površine je na gor, ne na dol. Meni so všeč peči Nordica so pa cene tudi dosti višje.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mailer ()

BorutK-73 ::

Mi imamo podobni model kot tvoj 4 link. Ga pa kurimo bolj poredko (je rezerva če elektrike zmanjka), ko se kuri je pa preveč vroče v sobi. Je pa to samo za eno sobo ogrevat.

dela ::

javier je izjavil:

Sedaj imam v kuhni šporhet in razmišljam da bi ga zamenjal za kamin. Vsi pravijo da bo vec od njega, to drzi? Ker ce bo nekje isto potem brez veze kupujem kamin. Se pa šporhet zelo hitro shladi eno uro in je mrzel.


Približno isto bo. Vse to, kar deluje na osnovi drv in toplega zraka, se zelo hitro segreje, potem je v prostoru vroče, potem se pa zelo hitro shladi. Ali pa vzdržuješ dokaj konstantno temp in dežuraš zraven, ker vsake pol ure neki malega gor vržeš. Na šporgetu maš vsaj to prednost, da lahko s poceni gorivom spotoma kaj skuhaš ali spečeš kak štrudelj, pri kaminu ti še pa to bolj ali manj odpade.

AvtoR ::

Razmisli o kaminu s kamnito oblogo. Jaz imam enega od Lokaterm. Moč je 6-8kw. Teža peči je cca 300kg, varianta s pločevino je pol lažja. Slaba stran je, da kamen rabi 1-2 ure da se segreje. Ko ogenj ugasne je peč še vsaj 4 ure topla. Ogrevam kuhinjo, dnevni prostor in jedilnico velikosti 50m2. Centralna se mi vklopi le v hujšem mrazu, večinoma zadostuje kamin.

Trubadur ::

Berite Thomasa!

cordoba ::

Pozdrav. Zanima me, ali takšna peč služi namenu? Rad bi, da ko pogasi ogenj, da oddaja toploto vsaj še 5 ur. Ali je s to pečjo to mogoče? Jo kdo ima?
https://www.mimovrste.com/kamini-na-trd...

konspirator ::

Pri kaminu (sploh če nima svojega dovoda zraka) v sobi obvezno nabavi CO detektor in redno zrači prostor.
--

Zgodovina sprememb…

fikus_ ::

Pozabi na 5 ur! Ima samo 69 kg.

jype ::

Ne pozabite, da ima dolgotrajno ogrevanje na drva na zdravje dihal vpliva na podobne načine, kot dolgotrajno kajenje cigaret:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articl...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/183...

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/165...

čuhalev ::

Najtežje je na začetku, ko konvekcija še ne vleče zraka, zato je priporočljivo imeti še zračnik, da se prostor lahko oddimi. Ko je kamin enkrat razgret, z dimom v prostoru ni več težav.

cegu ::

Ko smo že pri tem, mogoče kdo pozna kakšnega dobrega pečarja na območju gorenjske, da bi mi obnovil šporget na drva. Beton je že začel razpadati.

Drugače bom moral enega mojstra s Srbije uvoziti, tam imajo še vedno nove take, kot je moj 60let star.

hator ::

Kurišče mora biti obdano s šamotom oz. litim železom. Eni proizvajalci obdajo kurišče s kotlovsko pločevino. Ta zadnje ni namenjanju za vsakodnevno kurjenje. Glede na to, da gledaš nizko cenovne ti priporočam šamotno kurišče. Šamot gre zelo enostavno lepit, če poči z ognjeodpornim silikonom. Pri litim železom boš imel "lepe čase" to popravit. Po drugi strani šamot tudi drži toploto.
Edino kar ti lahko priporočam, da se ogni MBS izdelkov kot vrag križa. Doma imamo štedilnik na trda goriva od tega proizvajalca. Trenutno je tretjo sezono v uporabi. Imajo vgrajene nekvalitetne materiale. To bi jim še glede na ceno odpustil. Ne odpustim pa jim, da so raztezki narobe izračunani. Zaradi tega veselo poka šamot. Vsakih 14 dni lepim z ognjeodporni silikonom. Gledal ga je tudi mojster in takoj povedal, da so raztezki narobe izračunani in da je to serijska napaka teh štedilnikov.

Colt1911 ::

Probaj zalepiti z vodnim steklom namesto silikona.

red_baron ::

Jaz imam Kamin france turbo že nekaj let in ga ne zamenjam več za nobenega drugega. noben šamot, samo pločevina in greje kot zmešan.

Ogrevam nekje 50m2, kurim samo brikete. Lanska poraba 1280 kilogramov. Imam tri majhne otroke, tako, da imamo 25-26 stopinj.

Lani sem zaradi firbca pepel, ki sem ga vzel iz peči, shranjeval v posodo in ga stehtal na koncu. 8 kg v celem letu.

kamin je drag- mene je prišel nekje 1600EUR vendar je super.

Model je pa OTENTIC 200

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: red_baron ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vrtni kamin ali smrdi

Oddelek: Loža
82998 (627) val46
»

Kateri kamin na drva

Oddelek: Loža
97323 (3121) maqito
»

Oddaljen prižig kamina? Kako?

Oddelek: Loža
122054 (1214) AnotherMe
»

Pomoč pri izbiri ogrevanja stanovanja

Oddelek: Loža
4017669 (5038) letmein
»

Je bolj vroča žerjavica ali ogenj? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7818703 (16332) urosh

Več podobnih tem