» »

Goriški KATE ponudnik - slaba povezava na internet

Goriški KATE ponudnik - slaba povezava na internet

He-Man ::

Pozdravljeni,

začasno sem v NG in tu ima stanodajalec dostop do interneta preko TV kabla preko ponudnika KATE. Jaz imam dostop samo do njihovega WiFi signala, torej routerja ne morem upravljati.

Povezava je slaba, sama hitrost je sicer DL 5 Mbps, UP 0,5 Mbps ampak "obnašanje interneta" je čudno/slabo.

Najprej sem mislil, da je problem v KATE DNS nastavitvah, ko sem zamenjal na Googlov DNS je bilo bolje ampak še vedno ne kot bi moralo biti.

Npr. ko grem na Gmail mi v mailih spoh ne odpre slik, lahko osvežujem po dolgem in počez. Nekatere strani se nagalajo res res dolgo. Ko kaj iščem v google search išče 100 let in potem ko dam ponovno včasih najde takoj včasih sploh ne itd.

Ko sem naredil trace route sem dobil tole:



Je za vse to kriv KATE in njihov kabelsi internet ali kaj drugega? Ima kdo z goriškega konca izkušnje s tem?

Hvala!
  • spremenilo: He-Man ()

4ever ::

Mi imamo doma tudi KATE in deluje zelo slabo. Njihovi delavci pridejo vsaka 2 meseca, ker nekaj crkne :'(

He-Man ::

Hm, kakšna je potem sploh rešitev? Drugi ponudnik preko KTV ali prešaltati na DSL preko tel. kabla? Stanodajalec gotovo ne bo za takšne akrobacije...

Ales ::

Eh no, ne sklepaj nič preveč po (dobronamernem in, siguren sem, žal resničnem) komentarju uporabnika matej2212, ker nima ama nobene direktne veze s tvojo težavo, oz. vsaj iz teh podatkov, ki jih imaš, ne moreš kar sklepati, da ima.

Za začetek naredi troubleshooting kot se zagre, brez dostopa do routerja to ne bo šlo. Oz. daj za test WAN direktno v tvoj komp, da izločiš router in wi-fi iz enačbe.

Naslednji korak je potem prijava napake ponudniku dostopa do spleta. Razmišljati o menjavi ponudnika, ne da bi enkrat samkrat zavrtel telefon uporabniške podpore, je malo hitro, ne? Dosti manj dela je urediti zadevo pri ponudniku, če se da. In če je sploh pri ponudniku problem.

He-Man ::

Ti dam čisto prav, Ales, to je pravi postopek za troubleshooting. Ampak ker sem podnajemnik nimam dostopa do routerja. O tem sem enkrat spraševal in to se mi je sedaj zgodilo. Sem se pa pogovarjal s sodelavci in pravijo, da imajo vsi probleme pri KATE v NG in da je torej res ponudnik kriv. Verjetno se bom moral kar sprijazniti, vsaj začasno.

SeMiNeSanja ::

Tisti traceroute je čisto normalen videti. Glede na to, da sem na optiki, pa imam 40ms ping do 8.8.8.8, nebi smel imeti težav - sodeč po traceroutu.

Bolj zanimivo bi bilo videti, kako izgleda ping - če se morda paketi izgubljajo.
Malo bi tudi preveril, kakšen je dejanski max. MTU na tistem linku, če morda potrebuješ kakšen popravek na njemu (povprašaj njihov helpdesk?).

Mogoče pa je dejansko kabelsko omrežje preobremenjeno, ampak potem bi načeloma tudi ping bil daljši.

He-Man ::

Ping izgleda takole:



Jutri naj bi se oglasil njihov tehnik in ga bom med drugim vprašal tudi za MTU. Hvala!

SeMiNeSanja ::

Pri meni je ping (pri neobremenjeni mreži) konstantno 44ms, sem in tja kakšen 43 ali 45ms, medtem ko pri tebi kar precej niha.
Predvidevam, da imaš še kakšnega uporabnika na mreži? Če ta kaj 'čara', tudi to lahko povzroča nihanja. Vsekakor slika še ne izgleda tako, da bi rekel, da je to 'konec sveta' in nebi pričakoval večjih težav samo glede na ping, sploh ker se ti ne izgubljajo paketi ampak prihaja samo do manjših nihanj (kritično postane, ko zaslediš še kakšne pinge z več sto ali celo 1000+ms).

Bolj zanimivo, kot sam icmp ping zna biti še psping, s katerim lahko testiraš posamezno storitev, npr. DNS:
C:\Windows\system32>psping -4 -h -n 100 -i 0 -q 8.8.8.8:53

PsPing v2.01 - PsPing - ping, latency, bandwidth measurement utility
Copyright (C) 2012-2014 Mark Russinovich
Sysinternals - www.sysinternals.com

TCP connect to 8.8.8.8:53:
101 iterations (warmup 1) connecting test: 100%

TCP connect statistics for 8.8.8.8:53:
  Sent = 100, Received = 100, Lost = 0 (0% loss),
  Minimum = 44.30ms, Maximum = 130.50ms, Average = 47.01ms

Latency Count
44.30   96
48.83   1
53.37   1
57.91   0
62.45   0
66.98   0
71.52   0
76.06   0
80.59   0
85.13   0
89.67   0
94.20   0
98.74   0
103.28  0
107.82  0
112.35  0
116.89  0
121.43  0
125.96  1
130.50  1

ta primer npr. pokaže, da od 100 poskusov connecta na DNS port 96 njih gre skozi v 44.3ms, medtem ko dva poskusa malo skačeta iz vrste, tja do 130ms.

MTU pa lahko poskusiš preveriti tudi online: http://www.letmecheck.it/mtu-test.php

He-Man ::

Ja, na mreži je cela hiša, koliko klientov naenkrat ne vem, ker žal nimam dostopa do usmerjevalnika.

Danes popoldan je bil tudi tehnik od ponudnika KATE na obisku ampak takrat sem bil na delu in je samo povedal lastnikom da vse dela ok. Zadeva se poslabša sedaj, zvečer, ko se celo mesto obesi na kabel s prižigom TVjev itd.

Rezultat psping testa (sem dal kar iste parametre):



MTU pa pravi "no reply":



Za hec sem naredil še "GRC Shields Up" (Gibson Research) in stanje varnosti je slabo (zaznani odprti porti itd.), doma (T-2) je vse v stealth (skrito).

SeMiNeSanja ::

Glede na to, da ne moreš vedeti koliko prometa in kakšnega ustvarjajo še drugi uporabniki po hiši je vse skupaj čista uganka.

Najbolj čisto sliko bi dobil, če bi prenosnik priključil namesto routerja in preveril, kaj dejansko internet da od sebe (pod pogojem, da ti prenosnik deluje optimalno).

Za tehnika pa je takointako vse ok, čim gredo pingi skozi in mu ne stoji nekdo za ritjo, ki mu s prstom pokaže "kaj pa TOOOOOOOOOOOOOO?"

Tudi ni za izključiti, da je ubogi router preobremenjen, če je nek star model...?

shadeX ::

Glede tvojega problema, je lahko veliko odgovorov.. ampak povem svojo izkušnjo s KATE.

Pri moji boljši polovici so naročeni na tega ponudnika. Overall njihov internet niti ni tako slab. V 8. letih ni bilo nekaj večjih izpadov ali kaj podobnega. Ko pa pridejo in so na njihovi strani se odzovejo profesionalno in zadevo poštimajo.

Problem nastane če je pri tebi doma kaj narobe. Namreč nekaj let nazaj je punca imela problem ker je imela v online igrah visok ping. Seveda se pri samem downloadanju ali odpiranju strani to sploh ni poznalo. Drugi so internet uporabljali čisto normalno.

Seveda ko je prišel tehnik in sam preizkusil zadevo je vse delovalo normalno. Ping v igrah je pa ostajal. Ko smo omenili problem v igrah, je povedal da so zagotovo krivi strežniki na katerih "domuje" igra. Seveda to ni bilo res, ker noben drugi na strežniku tega problema ni imel. Sam sem se pa tudi prepričal da router ni kriv in povezavo speljal preko njega direkt iz modema.

Po ogromno klicarjenjih (ne spomnim se točno, ampak na koncu se je morala obrniti nekam v LJ), so ji odobrili zamenjavo modema. Tehnik je prišel, zamenjal modem in voila. Problem rešen. Imela je pa nek starejši že dlje časa outdejtan modem (iz leta 2002).

Zadnje čase spet opažam, da v online igrah prekinja povezavo in nastaja "lag". Sicer ne morem reči še kaj bi lahko bilo narobe ker se nisem še posvetil temu problemu, ampak prvo bom sprobal router. Nato pa bomo videli kako naprej..

SeMiNeSanja ::

Sam kar je res je res - pri vseh teh zgodbah vedno pomislimo na router - na modem od providerja pa pozabimo, kot da tisti ne more priti v leta, kot da se v njemu ne nahajajo kondenzatorji in ostala navlaka, ki se z leti stara.

Seveda je tudi normalno pričakovati, da je nov modem kakovostnejši, kot tisti, ki je bil narejen po standardih in s tehnologijo izpred 10-ih let...

He-Man ::

Zdaj npr. sem se moral trikrat prijaviti, da sem se končno prijavil v Slo-Tech. Dostikrat tudi po 5x pritisnem nek gumb da se končno "odpravi" na tisto stran. Do routerja in modema nimam dostopa, tako da nimam kaj... Pa tudi moj namen ni bil očrniti KATE ampak bolj izraziti svoj gnev, pa naj bo kriv router, modem, KATE ali kaj tretjega. Bom preživel. :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzpostavitev strežnika (ubuntu)

Oddelek: Omrežja in internet
436516 (5717) s6c-gEL
»

SiOL / kaj me **be?

Oddelek: Pomoč in nasveti
221540 (1068) makrneki
»

Brskalnik ne naloži spletnih strani

Oddelek: Pomoč in nasveti
131259 (1100) shadeX
»

level one ROUTER FBR-1418TX- nastavitve

Oddelek: Omrežja in internet
475847 (2830) OmegaBlue
»

Linux na disketi kot firewall/router (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
947047 (5430) Azrael

Več podobnih tem