» »

Preperji norost ali je kaj na tem

Preperji norost ali je kaj na tem

««
15 / 27
»»

krneki0001 ::

harmony je izjavil:

Pozdrav.
Prvi test s torbo narejen. Obuctki: bolec cel hrbet, posebej kriz. Sel sem pa 5km okrog po nekem srednje velikem hribu. 3h hoje.

Si ne predstavljam hoje dolge 10km in vec, bi mi rame razneslo. Skratka naj se j...tisti na amazonu, kjer pravjo, da je nahrtbnik top.

Aja pa se to. V prostor za camellback sem dodal dodaten karton zlepljen z mocnejsim selotejpom, da me stvari tok ne spikajo v hrbet. Brez kartona si sploh nebi upal it okrog.

Pa tista zadeva, za zapet okrog pasu se odpne takoj, cim napnem trebuh lol. Sem tist zatic odstranu in rocno normalno zategnu, da je vsaj na pol drzalo...

Najcenejsi nakup = najdrazji nakup


hmm, mil-tec ov ruzak ima ta del ojačan, kjer je camelback in meni ne dela nobenih problemov, tudi če je povhen. pa tudi stena med camelbackom in največjim predalom je dodatno ojačana.

Pas se mi nikoli ne odpne, pa sem si dodal še par predalov na ta pas.


Kako imaš pa naštiman ruzak? Ga nosiš s križem, ali samo na ramah in je spodnji del nekje do sredine hrbta? Ker pravi ruzak se nosi s križem, na ramah je samo opora, da ne skače naokoli.

chort je izjavil:

...poglej kak McKinley 45+10 trekking rukzak z zgoraj nastetim. Niso vrhunska kvaliteta, so pa zelo dobri za tisti denar. Ce te moti ziva barva si pac nabavis crn raincover.


Imam mckinley stormcontrol ruzak 40 litrov. Star je že 18 let. Proti vojaškem je ko noč ali dan, kljub starosti.

Zgodovina sprememb…

Šimpanz ::

Sploh ne razumem zakaj bi kdo v primeru neke naravne nesreče rinu v gozd. Ni hrane, ni zavetja. Po prvem dežju ali mrazu bi jih pol zbolelo. V vsakem mestu dobiš več hrane (golobi, psi, mačke, podgane), kot pa v nekem gozdu.

krneki0001 ::

Šimpanz je izjavil:

Sploh ne razumem zakaj bi kdo v primeru neke naravne nesreče rinu v gozd. Ni hrane, ni zavetja. Po prvem dežju ali mrazu bi jih pol zbolelo. V vsakem mestu dobiš več hrane (golobi, psi, mačke, podgane), kot pa v nekem gozdu.


Kdo pa je rekel, da bi se ob naravni nesreči umaknil v gozd?

Šimpanz ::

Pol postov govori o begu v hosto ob izrednih primerih. Jaz še ob invaziji zombijev ne bi šu v gozd. Se bolje počutim v zidani hiši ob sosedih in prijateljih, kot pa da bi bilo moje edina zaščita drevo za katerim bi se skrival.

krneki0001 ::

zombiji so nerealna zadeva, dej bodimo realni.

V gozd bi se umaknil recimo v vojnem stanju, ko bi našo državo recimo napadel sosed, ki bi zavzel mesta.
Ali pa recimo ob izbruhu kake hude bolezni, ki bi recimo kosila po naših krajih.
Ali pa recimo ob WW3, ko bi nastal kaos po parih atomskih bombah.

Unknown_001 ::

Hehehe, zombiji pa to. Zadnjič sem na internetu eno dobro foro zasledil: (prevedeno) Glede na to da so pokopani ljudje urejeni v reklce bi vstaja zombijev morala biti dokaj formalen dogodek :D
Wie nennt man einen Moderator mit der Hälfte des Gehirnis ?

Begabt

Šimpanz ::

Nebivedu ok greš v gozd, kaj pa potem ko pade prvi dež ali sneg. Kaj ko ti po nekaj dnevih zmanjka hrane. A potem bi šu pa nazaj.

perci ::

Jst v Deuter Kid Comfort 3 komot tri ure nosim 20kg.

3,5 kg ruzak,
13 kg otrok,
2 kg vode,
1 kg druge prtljage

Je pa res, da bi bilo to nemogoče nosit na ramenih, ampak moraš nositi z boki. To velja za vsak resen ruzak.

Stane pa tole z raincoverjem 270 EUR. Meni, ki ga uporabljam vsaj enkrat na teden, vredno vsakega centa.

krneki0001 ::

Šimpanz je izjavil:

Nebivedu ok greš v gozd, kaj pa potem ko pade prvi dež ali sneg. Kaj ko ti po nekaj dnevih zmanjka hrane. A potem bi šu pa nazaj.


Zakaj pa nazaj? Postaviš si bivališče, varne točke,.... in začneš tam živet. Ko se zadeve umirijo pa nazaj prideš.

matobeli ::

No, pri nas je realnost taka da samo v osrčju kočevja ni 20km nobene hiše. Pa še to dvomim. Povsod mamo koče, hleve, osamljene bajte, lovske hiše, vikendice... Najdeš si eno zapuščeno pastirsko kočo sred ničesar, malo popraviš streho pa je. Kurjave je povsod dovolj, vode tudi, samo hrano bi se moral naučiti nabirat/lovit.

mailer ::

Leta 1988 je kolega iz JNA prinesel domov konzervo s sardinami letnik 1954. Jo je kar nekaj časa naokoli kazal, ker je bila to takrat atrakcija. Take so dobili za na teren v SDO-jih. Je takrat rekel, da okus teh sardel je bil pa vseeno odličen, kljub starosti.
O tem mi je tud oče govoril o starih konzervah, ki so jih poleti "prekuhavali" na tankih. Je bil pa v vojašnici v Tetovu.

Vojaški ruzaki so vzdržljivi in iz močnih materialov, ni so pa udobni. Računajo proizvajalci, da so vojaki pač utrjeni ljudje, ki jim je bolj pomembna vzdržljivost kot kako se stvari nosijo. Tako pač je. Sam sem imel v naši vojski navaden kamuflažni ruzak z dvemi predali in brez kakršnekoli ledveno - hrbtne opore pa niti nisem imel problemov z njim, velikost ni bila več kot 35 litrov. Spalka je bila z dvema paščkoma navezana spodaj. Smo imeli pa še na prsih mali z enim prostorom in manjšim predalom na pašček v katerem smo imeli SDO in par malenkosti odvisno kaj si se odločil, da daš not. Puška je bila na rami, na levi strani pasu sem imel masko ali saržerje, na desni pa čutaro oz komplet, ki ga je na prejšnji strani nekdo prilepil na sliki.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

matobeli ::

Dejmo rečt da smo leta 2015 in ne '90? :D
Za našo SV velja da so šele z programom "Vojak 2000" dobili ustrezno opremo, oziroma primerljivo ostalim državam, tista ki je bila prej... recimo da je bila mišljena kot začasna. In glede na opis si govoril točno o tej "stari" opremi. Imam pa vse kose o katerih si govoril (zbirateljsko) in kvaliteta je daleč od tega kar dobiš danes (za primerno ceno).

Moderni vojaški nahrbtniki niso noben baubau za nosit. Imam enega 30l pa ima vse, ledveno oporo (nastavljivo, odstranljivo), oporo za hrbet, dobre naramnice, dobre klipsne, nič se ne odpenja ipd. Nosilnost je pa po moji oceni okoli 10-15kg, če bi dal več bi rekel da bi se že deformiralo kaj, oziroma bi moral dobro zložit.
Imam tudi dober pohodni nahrbtnik, nekih 60l, ki je sicer bolj udoben in ampak je bil tudi dražji ter tehta že sam po sebi precej.

Kolkor plačaš tolko maš, pa naj bo vojaški ali civilni.

chort ::

krneki0001 je izjavil:


Imam mckinley stormcontrol ruzak 40 litrov. Star je že 18 let. Proti vojaškem je ko noč ali dan, kljub starosti.


Na zalost so se od takrat malenkost pokvarili (kot tudi recimo Karrimor leta 1996 ko jih je kupil Benetton) oz. zaceli uporabljat slabse materiale, ampak price/performance so se vedno totalna zmaga. Morda je Quechua po p/p se boljsa, ampak za to je treba do prvega Decathlona.

Ce ces pa resno kvaliteto si ta moment kupis recimo Vaude, Deuter ali kaj podobno _dragega_...

Vojaski ruzaki so od nekdaj morali odgovarjat predsem eni zahtevi - biti poceni. Sicer so vecinoma vzdrzljivi (pa tudi o temu bi se dalo debatirat), ampak ce mi kdo da na izbiro nosit 5kg v v vojaskem ali 10kg v normalnem off-the-shelf pohodniskem bom vedno izbral pohodniskega. Pa ceprav so mi vojaski bolj vsec... so nekako.. tactical, if you know what I mean ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chort ()

matobeli ::

Dejmo ob vsakem komentarju še povedat katere "vojaške" ruzake smo nosili da se lahko naredi realna primerjava.

Ker imam občutek da primerjamo tole:


Z tem:

krneki0001 ::

matobeli je izjavil:





To so bili običajni bojni ruzaki pehote, na BB ranču smo imel pa od porente ruzake. So bili neprimerno večji in so imeli boljšo oporo na hrbtu. Pa v parih mesecih si se ga orenk navadu, sploh v alpsko izvidniškem vodu, kjer si vsako jutro naložil vse iz omare (razen civilke in posteljnine) vanj in si ga nosil cel dan naokoli.

Imel je pa 2 stranska predala, odpiral se je spodaj in zgoraj, ter je imel še en velik predal na vrhu. Zgleda podoben telim ruzakom, ki jih imajo vojaki v tem prispevku (na drugi in tretji sliki se malo bolj vidi):
http://www.24ur.com/novice/slovenija/fo...

Zgodovina sprememb…

chort ::

matobeli je izjavil:

Dejmo ob vsakem komentarju še povedat katere "vojaške" ruzake smo nosili da se lahko naredi realna primerjava.

Ker imam občutek da primerjamo tole:


Z tem:



Kloni US Army day/3day ruzakov o katerih je do zdaj tekla debata (in so jih ljudje kupovali) se lahko primerjajo z zgornjim, pač, drugače preštrihana šolska torba. Ozke naramnice, jermen za okrog pasu je okrasnega značaja, podloga na hrbtu nevredna imena. Ne glede na to kolko žepov, jermenčkov, piščalk ali zaponk ima. Fajn za v avto, šolo, službo. Definitivno ne fajn za ga nosit več kot eno uro, razen če imaš not samo sendvič in (majhen) sok.

Spodnji je praktično idealen, je pa verjetno za marsikoga predrag, da bi stal v kotu poln raznih prepperskih artefaktov in bil neuporabljan, razen ko se iz njega žrejo konzerve pred iztekom roka. Nekaj vmesnega, kot sem predlagal?

Vojske seveda imajo tudi dobre nahrbtnike za spizditis, ampak to niso te ki smo jih gledali na prejšnjih straneh te teme (assault pack). Field pack ali main pack je prava izbira, je pa težji in bistveno dražji od navadnega pohodniškega.

razerznak2 ::







Priporocam ogled, dude ma pametne stvari gor

Vanich ::

Nutnfancy se lahko preserava, ker ima denarja kot dreka. In možnosti nakupa in posedovanja v USA.

Cervantes ::

No, končno sem odkril,kako spraviti 100l vina v prepperski rukzak.
Najprej je treba vino po prevrjenem postopku dehidrirati. Takšno vino potem postane bel ali moder prašek, odvisno, ali gre za sauvignon ali refošk (teran).
Podobno kot Cedevita, en 2dcl kozarček zadostuje za cca 20l rehidrirane pijače.
Je pa treba biti zelo praviden pri uporabi - ena kavna žlička lahko nevajenega človeka zadane kot če bi spil 2 - 3 litre vina.
Rehidriramo lahko tudi z deževnico, se pa vsekakor priporoča kakšen z minerali bogat gorski studenec.
Pred uporabo se obvezno posvetujte z vašim zdravnikom ali farmaceutom.

sisemen ::

Alkohol bos dehidriral? Wtf ;((

matobeli ::

Ko smo že pri alkoholu v prašku. Kdo ve kaj o Palcoholu? Zdi se kot propper preperska rešitev za naše "potrebe" :))

harmony ::

Men je tale top.


P.S.Model je iz vojske.

Link do ruzaka: http://www.amazon.com/gp/product/B003WX...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harmony ()

bbbbbb2015 ::

Cervantes je izjavil:

No, končno sem odkril,kako spraviti 100l vina v prepperski rukzak.
Najprej je treba vino po prevrjenem postopku dehidrirati. Takšno vino potem postane bel ali moder prašek, odvisno, ali gre za sauvignon ali refošk (teran).


Dehidracija vina? Uf, to pa je dobro. Kako se to naredi?

Verjetno je možno isto s sokom. In mlekom.

=b

Cervantes ::

Absolutno. Saj cedevita in mleko v prahu ni nič drugega.
Postopek dehidracije vina je precej preprost.
Žal trenutno ne morem povedati več, ker je zadeva v fazi patentiranja.

harmony ::

Opazil sem po youtube, da ful folka daje prednost nad nekimi napravcami, gadgedti kot pa o zakloniscu.

Zanima me nasvet kok m2 je potrebno za 2 manjsi osebi (obe okrog 170cm) tele ponjave za pripravo improviziranega sotora / zaklonisca.

http://www.amazon.de/Abdeckplane-Gewebe...

3x3 je dovolj?

Martin Krpan ::

matobeli je izjavil:

Ko smo že pri alkoholu v prašku. Kdo ve kaj o Palcoholu? Zdi se kot propper preperska rešitev za naše "potrebe" :))


Saj one kocke za prižig ogna in za Esbit gorilnike so neka sorta alkohola v prašku , resda neprimernega za uživanje.

http://www.mixi-caravaning.si/katalog/p...

noraguta ::

harmony je izjavil:

Opazil sem po youtube, da ful folka daje prednost nad nekimi napravcami, gadgedti kot pa o zakloniscu.

Zanima me nasvet kok m2 je potrebno za 2 manjsi osebi (obe okrog 170cm) tele ponjave za pripravo improviziranega sotora / zaklonisca.

http://www.amazon.de/Abdeckplane-Gewebe...

3x3 je dovolj?

Ne nucaš, bivak je eazy naredit.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

krneki0001 ::

noraguta je izjavil:

harmony je izjavil:

Opazil sem po youtube, da ful folka daje prednost nad nekimi napravcami, gadgedti kot pa o zakloniscu.

Zanima me nasvet kok m2 je potrebno za 2 manjsi osebi (obe okrog 170cm) tele ponjave za pripravo improviziranega sotora / zaklonisca.

http://www.amazon.de/Abdeckplane-Gewebe...

3x3 je dovolj?

Ne nucaš, bivak je eazy naredit.


3x3 je dovolj za streho bivaka za 3 do 4 osebe. Ali pa 2 z vso opremo. Ampak to dobiš pri nas v živexu, bauhausu, merkurju. To vzameš polivinil za drva pokrivat, ki je UV odporen. Cene so za 5x6m nekje okoli 12 evrov.

chort ::

harmony je izjavil:

Opazil sem po youtube, da ful folka daje prednost nad nekimi napravcami, gadgedti kot pa o zakloniscu.

Zanima me nasvet kok m2 je potrebno za 2 manjsi osebi (obe okrog 170cm) tele ponjave za pripravo improviziranega sotora / zaklonisca.

http://www.amazon.de/Abdeckplane-Gewebe...

3x3 je dovolj?


Zakaj bi kupoval plahto (ki bo prej ali slej spustila, in ki bo v najboljsem primeru samo streha), ce za 50EUR dobis tole? Preverjeno deluje, kolega je v njem prezivel cca 100 dni v 5 letih, s tem da ga je vsak dan podrl in sestavil nazaj.

Rinke na teh plahtah obicajno ne zdrzijo prvega mocnejsega vetra...

Edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chort ()

krneki0001 ::

Tudi ta quechua ne zdrži malo močnejšega vetra, pa še ven težko prideš, če ga okol obrne.
Plahta pa ni zato, da boš imel samo plahto za streho, ampak jo postaviš na veje in daš še druge veje gor, da zakriješ plahto. To je da v primeru dežja voda ne teče po tebi in malo zaščite pred vetrom.

chort ::

krneki0001 je izjavil:

Tudi ta quechua ne zdrži malo močnejšega vetra, pa še ven težko prideš, če ga okol obrne.
Plahta pa ni zato, da boš imel samo plahto za streho, ampak jo postaviš na veje in daš še druge veje gor, da zakriješ plahto. To je da v primeru dežja voda ne teče po tebi in malo zaščite pred vetrom.


Se ne morem strinjat s tabo. V takem sotoru sem spal parkrat na odprtem terenu pri zelo mocni burji, edino kar se je zgodilo je da so jo sunki polegli (pritisnili k tlom). Ker nima klasicnih fiberglass palic jo res prej poleze, zlomilo ali utrgalo ni pa prav nicesar. Ce pritrdis tudi stranske vrvice za stabilizacijo in zabijes kline se tudi to ne bo zgodilo. Obrnilo me ni pa se v nobenem sotoru, ceprav mi je enkrat ze zlomilo palice na poceni igluju in potrgalo pritrdisca stranskih vrvic na 4x drazjem alpinisticnem pesjaku z duraluminij palicami. Se iz vsakega sotora sem prisel ven, tudi ko so ga k tlom tiscale veje drevesa, ki je padlo kak meter od sotora (ne pitaj... zacudenje ko zmackan odpres zadrgo in se znajdes v kupu listja in vej je priceless).

Bivak je fajn zadeva za kriticne situacije, ko nimas sotora. Fajn ga je znat postavit, fajn je v njem parkrat prespat, da ves kako to zgleda. Kot potencialno bivalisce ga sam ne bi nikoli postavljal, ce bi imel moznost prespat v sotoru. V bivakih sem spal vsaj 40 noci v vseh letnih casih (pozimi tudi v sneznih luknjah, iglujih in podobnih makeshift bivaliscih), ampak se vedno trdim da je vsaj priblizno kvaliteten osnovni dvostenski sotor (kar tale quechua je) bistveno bolj prijeten plac za prezivljanje noci. Ni prepiha, vlage, nisi premocen ce scije, sciti te pred insekti in malimi glodalci. Ne pravim da sotorka/cerada ni ok ce nimas drugega, definitvno pa to (pri teh cenah) ne bi smela bit prva izbira.

Zdi se mi da se velik del prepper kulture osredotoca na res banalne stvari (ja, swedish steel je fajn met kot rezervo, ampak par dobrih vzigalnikov ti bistveno olajsa delo, za primer). Ne vidim razloga, da bi si v ze tako kriticni situaciji, se dodatno otezeval delo z neprimernimi orodji. Tako pa vse skupaj dostikrat izpade kakor en nov (bolj kot ne cheapshit) gadget show. Ko se enkrat prezivetja lotijo ljudje, ki s tem nimajo izkusenj lahko hitro nasedejo neumnim nasvetom (s tem ne mislim ikogar konkretno v tej temi) in bodo na koncu kljub vsem svojim pripravam manj pripravljeni na sranje ki bo priletelo v ventilator kot povprecen tabornik z gorilnikom, pipcem, spalko in sotorom. Bodo pa zgledali kot rambo, kar tudi nekaj steje ;)

Martin Krpan ::

Res je , za silo kvaliteten šotorček je boljši kot kakršnakoli ponjava. Da ne govorim o bivaku iz materijala ki ga najdeš v okolici. Verjemi da sploh ga ni tako enostavno narediti , sploh takega ki ne bo prepuščal vode in bo kaj vreden tudi pri nižjih temparatirah.

Slabost zgoraj omenjenega šotora pa je nerodna oblika za transport v/na nahrbtniku in teža. Dobiš lažje , manjše in bolj spretno pakirane klasične šotore.

Če veš da bo vreme lepo pa je dobra tudi kakšna lažja ponjava ali pa bivi-bag.
Lahko ponjavo (senčno jadro) sem nedavno nabavil za uporabo brez palic , ki jih ne potrebujem in predstavljajo dodatno težo.

http://www.lidl-service.com/cps/rde/xch...

harmony ::

@chort
Bi lahko svetoval zadevo, ki je za v nahrtbnik ali vsaj pod nahrtbtnik. Tvoja zadeva res izgleda prakticno, samo ne vem kako bi jo nosil, da bi mi bile roke proste.

krneki0001 ::

Na nahrbtnik jo zavežeš. Samo potem skozi kako grmovje lezt ni šans.

Glede tega da bi spal v šotoru, potem lahko rečem, da je strešni šotor za na avto odlična zadeva. Si umaknjen od tal, da ni ne mraza in ne vročine od njiju. Male živali ne lezejo po lojtri gor in tudi raznih pajkov in ostalih gomazečih zadev je mnogo manj.
V avtu imaš povhen tank, dodaš še 100 litrov dodatno bencina (5 jerry can-ov) in imaš zadevo že urihtano. Pa še kamping hladilnik imam, (ki hladi na orenk minus, ne samo par stopinj pod zunanjo temperaturo), pa prtljažnik karavana je dovolj velik za dosti dodatne opreme.
Za najhujši mraz imam pa še webasto vgrajen v avto (ob porabi 0.6 litra na uro, imam 60 litrov goriva v tanku in 100 litrov v kantah za vsaj 200 hudih ur mraza. In to ne pomeni vsako noč, ampak samo takrat, ko bi bilo res mrzlo ali pa bi bil recimo prehlajen, da se pregreješ.
Ampak potem smo spet pri prevoznem sredstvu in se moraš s tem nekam zapeljat.

chort ::

AnS, sem imel tocno to ponjavo pred bajto celo pomlad in poletje, brez vecjih poskodb zdrzala vse burje, ki so obicajno potrgale tisto prejsnjo zeleno v enem susu. Priporocam!

Harmony, vzames en jermen in ga se malo stisnes da postane iz kroga elipsa. Ne pretiravaj ker ga potem res zna razgnat ;)

nebivedu, probal tudi to in se strinjam, predvsem nekaj v stilu Eezi Awna mi je vsec, Maggioline mi nekako ne potegnejo... Kompresorski hladilnik/zmrzovalnik je zmaga, jaz sem dobil Waecota CF-35 (ne)rabljenega za 300€, webasto (sicer vodni, ne zracni, si pac delam talno gretje) je prisel v paketu z mojim Citroenom C25 4x4 2.5D, deep cycle baterije dobis 180Ah za 200€, izolacija je po celem avtu 2cm Gumaflex za centralno, notranjost sem pa naredil sam iz 12mm topolove vezane plosce in moram rect da mi je prav vsec. Ni pa misljen kot bug-out mobile ampak kot offroad kamper. 100L tank, 40l vode v kantah (povezanih na elektricno pipo). Za webasto se da enostavno naredit trigger s termometrom z nastavljivo histerezo, da se ne cikla. Se boljsa varianta gretja za v avto je pa majhen gaspercek... win!

Okapi ::

krneki0001 je izjavil:

Na nahrbtnik jo zavežeš. Samo potem skozi kako grmovje lezt ni šans.
Zakaj bi lezel skozi grmovje?

O.

Martin Krpan ::

A kakega še bolj butastega vprašanja se ne moreš spomniti !?;(

noraguta ::

Če ne znaš postavit bivaka sploh ne hodte v gmajno. V treh mesecih do največ pol leta ne bo ne duha ne sluha o kakšnih šotorih še vse smo zjebal, pa raje prej.

Pozimi si pa tudi mrzel brez zaloge plinskih kartuš.

Tile šotorčki so fajn zadeva za potovat, sicer pa obupen šrot. Še najbolj fajn so kot zaščita pred mrčesom.
Za vsak danje funkcioniranje pa nucaš zavetišče z stojno višino kjer imaš tudi ogenj.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

chort ::

Noraguta, postavljanje bivaka je seveda fajn vescina, ne vem pa kaj ste poceli s sotori? V zivljenju nisem zjebal niti enega do te mere, da bi bil neuporaben in mi ne bi nudil zavetja. Ce ga uporabljas v skladu z zdravo pametjo bo zagotovo zdrzal precej dlje. Pa se potem obstajajo razni silvertejpi in podobno.
Ogrevanje manjsega volumna zraka je lazje kot ogrevanje vecjega, sploh ce ti zraven veselo piha skozi luknje v bivaku. Sotor se da zelo lepo segret s cegli/kamni, ki jih zlozis okrog ognja kako uro preden gres not, ali pa s sveco recimo, seveda na primerni negorljivi podlagi.
Zavetisce s stojno visino, jacuzzijem in sauno si seveda lahko naredis tudi ce imas sotor, ampak za to bo potrebno nekaj casa, pa se spakirat ga ne mores ce ugotovis da si zeznil plac in rabis premik.

Martin Krpan ::

@noraguta : v šotorih in bivakih se načeloma NE kuri , ker so več ali manj vsi iz lahko vnetljivih materijalov. V najboljšem primeru se kuri pred vhodom.
Pri tistih bolje zatesnjenih šotorih in bivakih iz snega pa obstaja velika nevarnost zadušitve z dimom.
Veliko več folka je v šotorih in bivakih umrlo zaradi ognja in dima (co) kot zaradi mraza.

Pa zima in plinske kartuše ?
Pri temp. pod 5 C se tekoči plin slabo vplinja in gorilniki zato zelo slabo gorijo ali pa sploh ne. In ko ti bo zmanjkalo plina , kako jih boš dopolnil ? Boš prdnil vanje ? Ker kartuše ne ležijo za vsakim vogalom , pa še marsikateri gorilnik zahteva kartuše točno določene firme in z drugimi deluje zelo slabo.
Pa v vetru kar pozabi na kuhanje na plinu , ker ti pri 20 km/h voda sploh ne bo zavrela.
jaz uporabljam rajši tako bencinsko zverinico :

http://www.coleman.com/product/sportste...

Deluje po vetru , pri - 25 C , gorivo najdeš povsod.

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Za zasilno zaklonišče, ki ga lahko furaš v bugout ruzaku, je dobra izbira bivybag iz goretexa (od british army ima najbolši price:performance). Sem spal v njem nekaj noči na dežju in bil zjutraj bolj suh od ljudi z slabo postavljenimi šotori. Nekje na yutubu je film ko gre en v reko z njim, malo hodi po dnu, ampak notranjost ostane suha. Ni pa hudo konfortno in malo vaje rabiš.

Druga opcija je US style pončo, zloži se res na minimalac, spneš lahko dva skupaj (kot se to počne z šotorskimi krili), edino pazit moraš da je napet, drugače bo teklo. Ampak za preživet bi blo. Glede vetra pa je bivybag boljši.

Za gorilec je res dobra varjanta ta bencinski od colemana, ki ga ke nalepil Ans, ali pa nekaj na propan. Naši evropski majo večinoma več butana, res pomeni da pri nizkih temperaturah odpove.

chort ::

Ko smo že pri gorilnikih na vse živo, mogoče bo koga zanimala tale tabelca. Sam bi se verjetno odločil za Primusa, ker je narejen kot tank, čeprav tudi tanov Optimus zgleda zanimivo...

chort ::

matobeli je izjavil:

Za zasilno zaklonišče, ki ga lahko furaš v bugout ruzaku, je dobra izbira bivybag iz goretexa (od british army ima najbolši price:performance). Sem spal v njem nekaj noči na dežju in bil zjutraj bolj suh od ljudi z slabo postavljenimi šotori.


Yep, bivybag dela.. edini problem ki sem ga imel z njim je bil kondenz (disclaimer: švicam kot žival), se pravi puhasta spalka odpade.

harmony ::

chort ::

Hmm, silikoniziran ripstop najlon, nepremočljivo in na žalost neprodušno, plus po faci ti bo scalo. Vsaj s prekrivalom za obraz mora bit, če ne raje kar z eno podporno palco okrog face. Sicer pa drago za kar ponuja.
Vztrajam pri quechui za isti dnar kot tvoj predlog, pa še na morje greš lahko z njo (računam da še ne bo kmalu razpada sistema pa bi rad da si kupiš kej, kar bo dejansko uporabno ;) ).

krneki0001 ::

chort je izjavil:


nebivedu, probal tudi to in se strinjam, predvsem nekaj v stilu Eezi Awna mi je vsec, Maggioline mi nekako ne potegnejo... Kompresorski hladilnik/zmrzovalnik je zmaga, jaz sem dobil Waecota CF-35 (ne)rabljenega za 300€, webasto (sicer vodni, ne zracni, si pac delam talno gretje) je prisel v paketu z mojim Citroenom C25 4x4 2.5D, deep cycle baterije dobis 180Ah za 200€, izolacija je po celem avtu 2cm Gumaflex za centralno, notranjost sem pa naredil sam iz 12mm topolove vezane plosce in moram rect da mi je prav vsec. Ni pa misljen kot bug-out mobile ampak kot offroad kamper. 100L tank, 40l vode v kantah (povezanih na elektricno pipo). Za webasto se da enostavno naredit trigger s termometrom z nastavljivo histerezo, da se ne cikla. Se boljsa varianta gretja za v avto je pa majhen gaspercek... win!


Meni tudi truge niso všeč, zato imam navaden strešni šotor, tist, ko je poktrit s cerado. 240x140x130 cm je dovolj za 3 osebe (2 odrasla in otrok) ko je raztegnjen in 120x140x25 cm ko je zapakiran.
Edino iščem še nekoga, ki zna dobro švasat, pa ki bi se lotil projekta prtljažnika. Rabil bi tak prtljažnik, da bo 2/3 šotor, 1/3 pa rezervno kolo in škatla z opremo/orodjem,... ali pa 2 rezervni kolesi. Recimo za raid rabiš nujno 2 rezervni kolesi.
Sam sem v eni furi po maroškem Atlasu (od ene do druge točke) kar 2 gumi zluknjal. In če bi imel samo eno, bi imel orenk problem, ker je bilo vse nekje nad 2600mnv in ponoči aprila lahko tudi tam sneg pada. Do prve civilizacije (kjer bi mi gumo zakrpali) pa nekje okoli 50km. Obe sem prerezal na boku, tako da je bilo tudi flikanje težje brez stroja za gumo slečt iz feltne.

Ja kompresorski hladilnik imam tudi sam. Najboljša zadeva kar jih je.


In kam se odpravljaš z offroad vanom? Greš za 1. november eno furo čez velebit udarit?

chort ::

Nebivedu, kombi je trenutno na švasanju nosilcev zadnjih listnatih vzmeti, pri 100k km in 25 letih je nekaj morala prežret rja >:D. Prvi plan je shakedown do Grčije, potem pa kamorkoli bo tisti moment dovolj mirno. Iran, Južna Afrika, Sibirija... ne vem še, odvisno od inspiracije in providerjev satelitskega interneta. Mislim pa da kanta pred januarjem ali februarjem ne bo spet dokončno vozna, zrihtat moram še talno gretje, namontirat servo volan, porihtat sinhron 2 brzine, montirat sončne celice in satelitski receiver. Pa ziher se bo še kej našlo, vedno se.

Moj kombi, prejšnji lastnik, can do 8-) :


Prtljažnika jaz osebno ne bi šel delat from scratch. Ko sem iskal rack za svojega range roverja (še ena starina) sem se odločil za tistega od obrtniških berlingotov:
 Rack za Citroen Berlingo

Rack za Citroen Berlingo



Odfleksaš dol nosilce, našvasaš gor take ki pašejo na tvoj avto in je. Potem pa šotor postaviš po širini, tako da se odpira čez prtljažnik, spredaj pa dve rezervni kolesi. Po moje edina varianta da boš spravil vse to na streho. So bile prerezane gume all-terrain al navadne?

Mislim da sva slightly off-topic, ampak mogoče pa še kdo dobi kako idejo >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chort ()

krneki0001 ::

gume so bile all terain. Ampak vseeno so šle na boku, čeprav z ojačano bočnico.

Šotor imam sedaj takole. Samo lahko bi ga prestavil še 20 do 30cm nazaj. Potem pa bi spredaj imel mrešo in čisto spredaj led bar (240W) in za njim gumo ali dve in škatlo r opremo ali orodjem.


Prtljažnik bi rad naredil po vzoru tega na sliki. Da ga celega naredim v pravilni obliki in da ima fiksno narejeno vsaj 8 nosilcev za pritrditev na avto.

ali pa takega

Zgodovina sprememb…

matobeli ::

Pravi bivybag je tole:http://www.strikeforcesupplies.co.uk/in...

Ceneje se dobi tudi prejšno generacijo v DPM vzorcu. Ali pa celo malo "rabljeno" (mint condition) za še manj. Če ne želiš da ti zalije faco se z njo obrneš proti tlem. Je pa vreča dovolj velika in komot tudi za manjši nahrbtnik.

Edina napaka je da ni nič napeto, kar pomeni da sem se zbujal na vsake dve ure in odtočil jezerčka iz sebe.

Vse kar ni goretex pa ni za bivybag. Že v tem se nabira tvoja vlaga, sploh pri toplejših temperaturah. Ampak nič bolj kot v nekem malem nezračnem šotoru za dva. (nevem katere firme je bil, nekej od kolega). Pri nižjih temp kjer nisem skoraj švical pa je ok.
Vanj lahko pod sebe daš mokro obleko (ožeto!) in jo čez noč vsaj malo posušiš.

Martin Krpan ::

Ma kdo kaj od avstrijske Carinthije ? Baje je vrhunska roba.

http://www.military-sleeping-bags.com/
««
15 / 27
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obramba pred živalmi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17030620 (26707) FrRoSt
»

Preživeti v naravi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15841447 (22835) hammock

Vsakodnevno nošenje noža (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16150777 (45937) dzinks63
»

Skupinski nakup - nahrbtniki Goruck

Oddelek: Loža
4913397 (11722) Okapi

Več podobnih tem