» »

Pokvarjen CPU? Intel i7 6700k

Pokvarjen CPU? Intel i7 6700k

Domy =) ::

Dva dneva nazaj sem dobil in sestavil dele za računalnik (Asus Z170-A + i7 6700K + Crucial DDR4 2x8GB 2133MHz + samsung m.2. 850 SSD), inštaliral Windows 8.1 in vse je delalo normalno, tudi po updatu na Windows 10. Kmalu za tem mi se mi je med uporabo prikazalo obvestilo o prenehanju delovanja programa in od takrat naprej ni nič več delalo kot bi moralo.

Skoraj vsak program se je takoj po odprtju sesul, dobil pa sem obvestilo o težavi v zvezi s pomnilniku (memory). Ponovni zagon računalnika ni pomagal, zato sem na novo inštaliral OS (windows 8.1). Spet ista napaka + še nekaj novih (skoraj noben default windows program se ni pravilno naložil). Posumil sem, da gre najvrjetneje za napako strojne opreme, zato sem začel iskati vzrok.

Sistem sem poiskusil na novo postavit s samo eno palčko rama in potem z drugo, a brez rezultatov. OS sem naložil na drug disk (HDD) in spet isto. Poiskusil sem naložiti še Ubuntu a mi ni uspelo inštalirati niti OS-ja, medtem ko sem brez težav inštaliral 8.1 in 10, le da nista pravilno delovala. Čez noč sem pognal še memtest86 da sem se prepričal da je delovni pomnilnik (ram) OK in program ni javil nobene napake. Posumil sem da gre za napako na matični plošči.

Potem sem v memtestu86 nastavil, da uporabi vsa jedra namesto enega za diagnostiko, nakar se je pojavilo prek 200.000 errorjev in vsi na določenem jedru (4). Nato sem v BIOSu nastavil, da sistem upoabi le eno jedro in vse je spet delovalo, a le z enim jedrom. Nato sem nastavil 2. Še vedno brez težav. Ko pa sem nastavil uporabo 3 ali vseh (4) jeder pa je bil sistem spet v nedelujočem stanju.

Torej sklepam, da gre za okvaro procesorja. Temperature v sistemu pa so so bile vedno normalne in procesor ni bil navit. Je možno, da bi nepravilno delovanje jeder povzročila matična plošča? Ima kdo kakšne nasvet z uveljavljanjem garancije za procesor? (Deli so bili kupljeni v nemčiji prek computeruniverse.net)

Nekako sem uspel narediti screenshot internet explorerja preden se je sesul in google logo se je zrenderiral takole:
 Google

Google

  • spremenil: Domy =) ()

hojnikb ::

Bios maš tazadn gor ?
Si probu različne ram slote ?

ker defektn proc je res nizka šansa, da ga dobiš
#brezpodpisa

dominuspro ::

Se bojim, da je glavni osumljenec plošča... Jst bi vsekakor probal tudi drugi napajalc.

Pa zviti pini od cpu ležišča mi hodijo po glavi - za preverit.

Zgodovina sprememb…

Napajalc ::

Napajalni del na plati in napajalec lahko stestiraš tako da samo z dvema jedroma poženeš prime 95.
To meni deluje kot prenizka napetost na "kmunikatorju" med jedri in še parimi stvarmi (2+ jedra ne deluje pravilno), na z97p-d3 se reče tej napetosti CPU RING bus voltage.

Lahko da so stok napetosti preniske na plati, za probat je dvignit vse napetosti za 5%, če deluje pa eno po eno nazaj na privzeto.
011011100111010101100010

repson ::

Mislim, da si pravilno zaključil, da je nekaj s procesorjem ali matično. Diferencialna diagnoza tega je malce draga, če ravno ne poznaš koga, ki ima ali skladen proc ali matično za posodit:)

Zviti pini ne morejo bit, ker jih ta proc nima, razen če ne bi bili mogoče samo malce umazani. Če je kaj z napajalnikom so običajno random restarti, pa tudi s cpu-z lahko spremljaš voltažo. Taka lokalizirana napaka na jedru 4 in težave z izrisom (iz cpu integrirane grafične), pa res dajejo slutit, da bi lahko bilo kaj s procesorjem. 100% pa kolikor vem ne moreš vedet brez testirat proc v drugi matični ali matično z drugim procesorjem.

Mogoče lahko malce obrišeš pine in ležišče na matični in poskusiš srečo, kaj drugega pa ti pomoje ne preostane.

konspirator ::

Najdi kako staro kreditno/telefonsko kartico (da jo lahko obrežeš če bo prevelika) in preveri če so pini poravnani.
Si pc kaj prestavljal ? Ni mi jasno, kako bi se lahko pini zvili.

Na bližnjem rač. servisu sigurno imajo drug cpu/mb za testiranje.
--

Zgodovina sprememb…

Siddh ::

Samo ne šarit po pinih, ker jih boš zvil. Sploh pa ne z kreditno kartico, je predebela. Nismo več v časih, ko je med pini pol centimetra prostora.


dominuspro ::

repson je izjavil:


Mogoče lahko malce obrišeš pine in ležišče na matični in poskusiš srečo, kaj drugega pa ti pomoje ne preostane.


Da nebi slučajno!!!
Pine samo preglej. Zviješ pa jih lahko, če si neroden pri vstavljanju procesorja na ploščo. Npr. da ti pade in rukne z vogalom po pinih.

repson ::

LGA proci nimajo klasičnih pinov, ampak samo kontakte. BP jih lahko obriše. Tudi zvit jih ne more. Ležišče na matični je pa res bolje, da ne briše, tisto je preveč delikatno. To se pa strinjam.

Domy =) ::

1. Bios imam zadnjo verzijo.
2. Sem probal vse različne ram slote in kombinacije.
3. Procesor sem takoj ko sem ga vzel iz škatle vstavil v matično, ki je imela še plastičen pokrovček čez konektorje, bolj čisto ne more bit.
4. prime 95 mi ne deluje, sem pa pognal Intel Processor Diagnostic Tool, ki med drugim naredi tudi stress test in je vse OK (na dveh jedrih).

Napajalnik imam Corsair CX430, ki sem ga prej pol leta uporabljal brez težav. Dvomim da je to. Najbolj mi je čudno to, da je že vse normalno delalo potem pa kar naenkrat ne.

He-Man ::

Ne se dotikat pinov. Izposodi si kompatibilno matično ploščo in tam testiraj, tako boš vedel al je CPU al MOBO. V veliki večini primerov je MOBO ampak ta tvoj primer zveni res nenavadno in je čisto možno da je CPU problem.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

matiča hin...procesor živ?

Oddelek: Strojna oprema
312681 (2108) YdoIPonU
»

Razstavil, očistil, sestavil - nehal delovati

Oddelek: Strojna oprema
487626 (5707) cegu
»

Zviti pini na CPU

Oddelek: Pomoč in nasveti
343539 (1977) Spajky
»

Matična zviti CPU pini (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
7312996 (10550) solatko
»

matična ali grafična fuč? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
517877 (6623) solatko

Več podobnih tem