» »

Kje trgovati z vrednostnimi papirji?

Kje trgovati z vrednostnimi papirji?

kandelaber ::

Pri kateri banki/borzi je najbolj ugodno/enostavno trgovati z vrednostnimi papirji. Do zdaj se s tem še nisem ukvarjal tako, da ne razumem povsem kako zadeva deluje. Recimo v primeru da banka pri kateri sem kupil delnice npr Appla propade ali moje delnice propadejo z njo ali je zadeva popolnoma ločena?

Tilen ::

Zadeva je ločena. Pred podpisom pogodbe enostavno prebereš pogoje, kjer točno piše, kaj se v takem primeru zgodi.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

kandelaber ::

Še eno vprašanje. Če npr odprem račun za trgovanje na nlb ali imam možnost trgovati z npr googlovimi delnicami, applovimi, itd?

kandelaber ::

Ali je smiselno vložiti v denar v več skladov ali le v enega?

The Team ::

Ja, lahko boš trgoval z googlovimi in applovimi...
Zelo smiselno je vložit v čim več različnih, tako zmanjšaš risk... Če ena naredi izgubo, ni cel tvoj kapital v minusu....;)

Tilen ::

Potrebno se je tudi ustrezno poučiti o provizijah, da ne bodo pobrale vsega donosa.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Pegaz ::

Ne uporabljaj slovenskih brokerjev, ker so predragi (razen za slovenske delnice). Uporabljaj Interactive Brokers, tam te transakcija ameriške delnice pride $1, evropske pa par $.

Še dobronameren nasvet: pričakuj, da več kot boš trgoval, več denarja boš izgubil. Zavedaj se, da je borza NBA liga, ti pa si nekdo, ki ima prvič žogo v rokah. Edini realen način zate, da na borzi na dolgi rok zaslužiš denar, je ta, da daš denar v nek nizkocenovni ETF splošnega indeksa (SPY, DAX, FTSE, ...) in na ta denar pozabiš za naslednjih 10, 15, 20 let. V kolikor boš to naredil (in vsako leto denar dodajal v ta/podoben ETF), boš čez 30 let bogat.

Toliko na kratko kolikor se da v parih stavkih povedat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pegaz ()

kandelaber ::

Je varčevanje v npr nlb vzajemnih skladih potem najbolj pametna izbira? Ne iščem namreč nekega zaslužka, rad bi le razporedil svoje premoženje iz depozitov še v druge naložbe zaradi varnosti. Ne mislim pa vlagati časa v raziskovanje v katere delnice se splača vlagati. Tuji ali domači skladi?

Pegaz ::

Svetujem ti, da v tem primeru varčuješ tam, kjer so upravljalski (in ostali) stroški najnižji, ker se ti na dolgi rok izjemno poznajo pri vrednosti tvojega premoženja, in da je portfelj sklada čimbolj širok (ne bi izbral npr. sektorja).

bmahnic ::

Pegaz je izjavil:

... Edini realen način zate, da na borzi na dolgi rok zaslužiš denar, je ta, da daš denar v nek nizkocenovni ETF splošnega indeksa (SPY, DAX, FTSE, ...) in na ta denar pozabiš za naslednjih 10, 15, 20 let. V kolikor boš to naredil (in vsako leto denar dodajal v ta/podoben ETF), boš čez 30 let bogat.


Citiran nasvet v teh časih je ena izmed najsalbših naložbenih možnosti.

bobby ::

Čestitam k odprtju 4 leta stare nitke,.. :)
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kam investirati 100€ / mesec (Non-Crypto) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5423991 (12628) janez89
»

V katere vzajemne sklade vložit?

Oddelek: Loža
1912752 (11898) Myhajlo Tod
»

Trgovanje z delnicami

Oddelek: Loža
2311996 (11323) LoneWolf

Več podobnih tem