» »

Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine niso vredni nič

Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine niso vredni nič

Bloomberg - Dogajanje na borzah je pogosto iracionalno, kar pravzaprav ni nič novega. A vseeno je vsako toliko časa zanimivo pogledati, kdaj trgi močno pretiravajo v eno ali drugo smer. To pot je na tapeti HTC, ki ga je po mnenju investitorjev najbolje zapreti, razkosati in prodati.

Tajvanski HTC ima v zadnjem času res težave z izgubo, ko iščejo novo tržno nišo, a to ni pravilo. Edino leto 2013 je HTC zaključil z izgubo, slabo pa kaže tudi letos, sicer pa so poslovali pozitivno. Delnice podjetja HTC so letos izgubile že dve tretjini vrednosti, kar prinaša nekatere zanimive posledice. Tržna kapitalizacija podjetja trenutno znaša 47 milijard novih tajvanskih dolarjev, podjetje pa je imelo ob koncu polletja 47,2 novih milijard tajvanskih dolarjev denarnih sredstev. To pomeni, da investitorji vse ostalo premoženje v podjetju - nepremičnine, patente, proizvodne linije, znanje, blagovno znamko, dobro ime itd. - vrednotijo na 0.

Kot pojasnjujejo analitiki, se v HTC-ju obetajo novi odpisi zaradi prenapihnjenih vrednotenj, kar bo botrovalo večji izgubi. A vseeno - realna vrednost vseh ostalih delov podjetja razen denarnih sredstev je gotovo večja od nič. HTC tudi nima večjih dolgoročnih obveznosti, kapitala pa ima 70 milijard tajvanskih dolarjev.

Spomnimo, da je bil HTC leta 2011 vreden 20-krat več kot danes, njegov tržni delež pa je bil tedaj 10-odstotni, danes pa je le še dvoodstoten. Ker HTC pričakuje izgubo tudi v naslednjem četrtletju, so analitiki ciljno ceno za HTC-jeve delnice na vrednost, ki je pet odstotkov pod današnjim zaključnim tečajem. Čeprav so v HTC-ju napovedali odpuščanja, prestrukturiranje in večji poudarek na zgornji segment mobilnih telefonov, kjer so marže višje, analitiki ne verjamejo, da bo to dovolj, da podjetje začne spet pridobivati tržni delež.

V zgodovini smo že videli primere, ko se nekdanji velikani neslavno propadli. V mobilni telefoniji je tak primer Nokia, ki sicer ni propadla, a ne proizvaja več mobilnih telefonov, potem ko je večji del podjetja kupil Microsoft, oddelek za zemljevide pa konzorcij avtomobilskih proizvajalcev. Ali bo šel HTC po isti poti, je težko reči; Tajvanci zatrjujejo, da ne, analitiki so skeptični, investitorji pa bi podjetje najraje zaprli kar takoj. Še ena perspektiva - HTC ima tržno kapitalizacijo 1,8 milijarde ameriških dolarjev, Uber pa 40 milijard. Trgi včasih tudi malo pretiravajo, umetnost pa je ugotoviti, kdaj.

29 komentarjev

Nikec3 ::

Še ena perspektiva - HTC ima tržno kapitalizacijo 1,8 milijarde ameriških dolarjev

Torej manj od Krke?
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

dronyx ::

Glede na to, da Uber na kotira na borzi z delnicami je verjetno težko govoriti o "tržni kapitalizaciji" ampak kvečjemu "tržni vrednosti". Ne vem pa na kakšen način so prišli do tega zneska. Če sem prav prebral je lansko leto Uber imel 400 MIO prihodkov (brez plačil šoferjem) in posloval z izgubo, torej je bilo odhodkov več. Mogoče tistih 40 MRD predpostavlja, da bodo nekoč vsi šoferji delali za Uberja, ampak to je malo verjetno. Prej bo šel Uber po poti Zynge ali Grupona, ampak tudi do tja ima še nekaj let...najprej IPO...potem pa downfall...

Pri proizvajalcih telefonov se pa v ceno delnice vkalkulira predvidevanje, da se po padcu več ne poberejo. Nokia, Blackberry...HTC...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

getfe ::

ce ni vredno 0 jaz odkupim za 100 eur

mtosev ::

ja HTC je še vedno znamka katero dosti ljudi pozna in spoštuje
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

getfe ::

po mnenju vsemogocnega trga je vrednost tega 0, trg se pa ne moti

b787 ::

Trg samo odraža pričakovanja večine ljudi. Za Teslo in Uber pričakujejo, da bosta na svojih področjih povzročila revolucijo, za HTCja pa da ga bo konkurenca, ne glede na trud vodstva, povsem povozila. Trud vodstva = poraba teh 47,2 miljard denarnih zalog za izboljšanje konkurenčnosti, kar je po mnenju investitorjev v vsakem primeru nemogoč cilj.

erunno ::

Nikec3 je izjavil:

Še ena perspektiva - HTC ima tržno kapitalizacijo 1,8 milijarde ameriških dolarjev

Torej manj od Krke?

Krka je lani povečala dobiček iz rednega poslovanja za 22%, kljub zelo slabim pogojem na enem njihovih največjih trgov (Rusiji), kar ni mogoče reči za HTC.

erunno ::

b787 je izjavil:

Trg samo odraža pričakovanja večine ljudi.
Res je - če smo točni: vrednost delnice je kolikor je sedanja vrednost divident v neskončnost (če investitorji pričakujejo 0 dobička do stečaja podjetja, potem je tudi vrednost delnice 0 - to se je zgodilo z delnicami Iztrabenza ko so padle na ceno 0,05€ na delnico pred 7-8 leti)

McHusch ::

dronyx je izjavil:

Glede na to, da Uber na kotira na borzi z delnicami je verjetno težko govoriti o "tržni kapitalizaciji" ampak kvečjemu "tržni vrednosti". Ne vem pa na kakšen način so prišli do tega zneska.


Dokapitalizacija oziroma bolje rečeno vlaganje novih investitorjev so potekala pri tem vrednotenje (i.e. za 400 milijonov dolarjev si dobil 1 % delnic.)

zmaugy ::

Morda sem kaj spregledal, a ni mogoče da bi na primer HTC izdeloval zgolj en ali dva modela telefonov - čisti Android v 4 do 4.5 palca in čisti android v 5.5 do 6 palca? Ker Nexus telefoni se ponavadi dobro prodajajo. Pa nobenih neumnosti na kamerah, premium alumiijasto ohišje, kot ga znajo narediti.
Odpadejo stroški za miljavžent verzij in razvoj lastnega Android bloatwarea, dobijo garancijo update za dolgo v naprej...

facepalm ::

HTC ne bo opustil svoj "bloatware". je prevec eye candy:)
letos so zaj****i z M9-ko. ta se slabo prodaja zaradi zloglasnega snapdragona 810 in nima nobene prednosti napram M8. verjetno jih veze kaksna pogodba s Qualcomom, da so morali uporabit njihov chipset. enako sumim da je s Sonyjem, ker so izdali Z3+ brez nekega hypa in marketinga.

konspirator ::

Grammar Nazi
niso vredni nič

Dvojno zanikanje pomeni, da so vredne neskončno mnogo.

Če je hotel avtor povedati, da so vredne natanko nič, potem je pravilno:
Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine so vredne nič usd/eur
--

Zgodovina sprememb…

zee ::

Dvojno zanikanje pomeni, da so vredne neskončno mnogo.


V slovenscini temu ni tako.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

carota ::

konspirator je izjavil:

Grammar Nazi
niso vredni nič

Dvojno zanikanje pomeni, da so vredne neskončno mnogo.

V matematiki je tako kot praviš, v slovenščini pa ne. ;)

Dr_M ::

Ce niso vredne nic, potem so vredne vec kot nic.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

nejcek74 ::

Priblizno toliko kot slovenscina povprecnega naravoslovca ;)

celo zivljenje se ucimo

Thuban ::

saj je isti problem če imaš nek kup peska in imaš zraven "1x večji kup peska". Kako 1x večji, če pa je 2x večji glede na to, da je na tem kupu dvakratna količina peska prvega kupa.... :P :)

Samo ni pa se treba delat neumnega in iskat pomankljivosti v stavku, če nimaš bolj bistroumnega komentarja za napisat.

Glede HTCja pa... za božjo voljo kaj je zdaj to. Podjetje, ki je prvo naredilo android telefon bo tako klavrno propadlo?!
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Dr_M ::

Samo ni pa se treba delat neumnega in iskat pomankljivosti v stavku,


Ce bi se delal neumnega, bi napisal tak post, kot je tvoj.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Thuban ::

prav, kontaktiraj borzo in jim veleumno povej da v slovenščini niso vredni nič zaradi načina rabe slovnice.
Morda za nagrado dobiš liziko.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thuban ()

Trololololol ::

konspirator je izjavil:

Grammar Nazi
niso vredni nič

Dvojno zanikanje pomeni, da so vredne neskončno mnogo.



Če je hotel avtor povedati, da so vredne natanko nič, potem je pravilno:
Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine so vredne nič usd/eur

Podoben primer kot pri besedici "in", kjer nekateri trdijo, da pred njo ne sme stati vejica, niti pri naštevanju. Vejica je pri nekaterih primerih naštevanja celo nujna, saj zagotavlja pravilno razumevanje pomena fraze.

Podobno je z dvojnim zanikanjem. Vse je odvisno od konteksta. V našem primeru gre za neke vrste stopnjevanje.
Tudi stara angleščina jih ima.
Edit: Že pojasnjeno

Zgodovina sprememb…

Thuban ::

se najde trol, ki vrže slovnico ven in potem vsi pišejo o tem namesto o novici. slo-tech.
I'm sorry, Dave. I'm afraid I can't do that.

Trololololol ::

Neumnim ljudem je težko dopovedati pametne stvari. Se dogaja v vsaki temi na ST. Recimo tu https://slo-tech.com/novice/t650137#crta je veliko budal na vidiku.

Buddah ::

Res zanimivo kako trg različno reagira na podjetja, ki prodajajo produkte (HTC, Nokia, Blackberry, Saab...) in na podjetja, ki prodajajo storitve (Uber, Amazon...). Storitvenim podjetjem je očitno dovoljeno več. Kolikor se spomnim Amazon sploh ne posluje z dobičkom od...začetka? Podobno je bilo s Twitterjom, ki sploh ni imel plana kako začeti denar obračat. Medtem, ko pri podjetjih kot so HTC ali Blackberry razlog za neuspeh vidim predvsem v premajhnih izdatkih za marketing...ki pa bi ga lahko zagotovili novi investitorji ali pa poceni kredit.

leiito ::

HTC bi bil verjetno moral razširiti nabor izdelkov, da bi imeli neko varnostno mrežo, tako pa cela firma visi na (ne)uspehu ene serije. Oppo npr. je s ultra high-end slušalkami in drugo audio robo primer take strategije in ob tem ilustririra kako zelo inovativni so že Kitajci. HTC je imel brand, odlične dizajnerje, solidno prodajno mrežo, ampak namesto lastnega razvoja so šli v $500 mio nakup večinskega deleža Beats by Dr Dre, ga hitro prodali nazaj, v slabem letu pa je Apple potem kupil Beats za $3 bio in plačal Vivendiju za 13% delež cca. toliko kot je dobil HTC za večinski delež. Kot zapiše avtor, vlagatelji so včasih iracionalni.

OT, ampak ali mi lahko kdo prosim pove kako se pretvori tekst (na forumih ipd.) v clickable link? Ali napoti na pojasnilo, ker ne najdem.

erunno ::

konspirator je izjavil:

Grammar Nazi
niso vredni nič

Dvojno zanikanje pomeni, da so vredne neskončno mnogo.

Če je hotel avtor povedati, da so vredne natanko nič, potem je pravilno:
Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine so vredne nič usd/eur


Nisi grammar nazi ampak grammar retard. Ni vredno nič = isn't worth anything/ is worth nothing

konspirator ::

erunno
Samo v Slo pravite da velja:
isn't worth nothing
--

leiito ::

v slovenščini lahko 2x zanikaš, npr. ničesar nisem videl in nič ne vem. Je pa res, da logično, če nekaj ni vredno nič, je najbrž vredno 1 ali več ali -1 ali manj, bolj logično bi bilo reči. da je nekaj vredno nič.

BBB ::

leiito je izjavil:

v slovenščini lahko 2x zanikaš, npr. ničesar nisem videl in nič ne vem. Je pa res, da logično, če nekaj ni vredno nič, je najbrž vredno 1 ali več ali -1 ali manj, bolj logično bi bilo reči. da je nekaj vredno nič.
Večina tej slovnični zakonitosti pravi "feature". Jaz ji pravim bug. Slovenščina bo očitno še dolgo v fazi beta.

Kar se pa tiče novice, je ta lep pokazatelj, da se večina človeštva vede kot trop ovac in v celoti funkcionira izredno štorasto. Več svobode daš človeštvu na nekem področju, manj usklajeno in manj učinkovito na njem deluje. Je pa res, da so posamezniki z občutkom svobode in pričakovanj veliko bolj motivirani in so pripravljeni vlagati svoj napor in druge vire. Posledično sistem doseže nek učinek, ki ga večina ovac ocenjuje kot uspešnega in navadno kritike poziva, naj predlagajo boljšega, tj. boljšega po njenih kriterijih, da bodo ovce blejale še bolj idiotsko. Ne, hvala :)

Mimogrede, ne razumem Googla, zakaj stremi k avtonomnim vozilom. Naj da namesto tega v vozila še tri dodatne volane, da ne bo zapostavljal sopotnikov in njihove svobode do odločanja v prometu ter da bo tako naredil promet bolj učinkovit (za ovce: to je zgolj simbolika, ki se nanaša na prejšnji odstavek). Ovce, z nepremišljenim razporejanjem virov nevede grênite ali uničujte življenja drug drugemu, kolikor vas je volja.

Kenpachi ::

Someone has sheep complex...
Zaraki Kenpachi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Bilo je nekoč: HTC (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6015175 (10711) shadeX
»

Borza: HTC-jevi znanje, znamka, nepremičnine niso vredni nič

Oddelek: Novice / Rezultati
2912109 (8798) Kenpachi
»

HTC z rekordno izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5349176 (20287) MrNighthawk
»

Microsoft želi tesnejših vezi s HTC-jem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Windows Mobile
7527976 (23034) andromedar
»

Prepoved prodaje HTC-jev v Nemčiji pred vrati

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
288768 (6515) antonija

Več podobnih tem