» »

Sony Vaio CR Bios čip reprogramiranje

Sony Vaio CR Bios čip reprogramiranje

supersfigato ::

Pozdravljeni!

Ker vem, da je na tem forumu veliko mojstrov/strokovnjakov na področju računalništva oziroma elektronike, ser obračam na vas - rabil bi nasvet, pomoč...

Pred dnevi sem posodabljal BIOS mojega prenosnega računalnika (Sony Vaio VGN-CR29xn) in zadeva se ni končala najboljše. V glavnem postopek je šel v redu skozi, ko pa sem sem računalnik ponovno zagnal, se le ta ni več boot-al - tema (niti logotipa ob boot screen-u ne prikaže več).

Pregooglav sem na dolgo in široko vse možne rešitve in do sedaj mi ni uspelo naredit ponovnega reflash-a biosa. Poskusil sem s clear CMOS varjanto (razdrl prenosnik in odklopil baterijo), poskusil razne crisis recovery varjante z USB ključem (nikakor mi ga ne zazna oziroma požene - Fn+Esc, Win key+B, Win key+F, Ctrl+Esc, Win key+Esc in podobne kombinacije tipk ob vklopu...). Najbrž sem poskusil še s kakšnim "trikom", pa se niti ne spomnem vsega.

Če bom dobil kje USB Floppy disk enoto (nekateri pravijo, da dela samo preko diskete), bom poskusil še to, ostale opcije mislim, da sem izkoristil oziroma preizkušal. Pravijo, da je pri Vaiotih težko oziroma je mogoče, da jih večina tega sploh ne podppira.

Kar mi preostane je še nakup novega Bios čipa, ali pa kar celotne matične plošče. Med brskanjem po spletu, pa sem naletel tudi na tale video. Če pravilno razumem, bi lahko s takim programatorjem re-flashal bios čip, brez da bi ga odlotal iz matične plošče in stvar bi načeloma morala delovati. Potreboval bi še tale pripomoček.

No, če ima kdo tak ali podoben programator in bi bil tako dober, da bi mi tole naredil, bi mu bil neizmerno hvaležen - seveda sem mu pripravljen tudi nekaj plačati za poseg.

Za vsako informacijo vam bom hvaležen.

Lep dan!

Naj dodam še to, da sem poskušal tudi preko cd-ja zadevo rešit, pa ni šlo. Pogon zazna (utripa lučka) in cd začne brati, vendar se potem ustavi.

He-Man ::

Pozdravljen!

Hudo smolo si imel na žalost, jaz sem svojega VAIO-ta flashal nekaj časa nazaj in je bilo vse v redu. Si flashal iz Windowsev ali kako drugače?

Si že poizkusil cold reboot? Vzemi baterijo ven, izklopi kabel, pritisni in drži gumb za vklop, lahko tudi večkrat. Potem pa poskusi samo s kablom vklopljenim prižgati prenosnik, če ne pomaga pa še samo z baterijo.

Zanimive rešitve si našel na internetu, upam da ti uspe. A so tole specifikacije prenosnika: Core2Duo 2.0 GHz, 2 GB RAM, iGPU, 160 GB HDD itd.? Če ja in če je res BIOS šel potem je mogoče skoraj bolje da rešiš podatke z diska, kupiš drugi prenosnik tega pa prodaš za dele?

Srečno!

Hvala za nasvete He-Man!

Ja, lahko bi rekel, da sem imel smolo - do sedaj na nobenem računalniku nisem imel podobne izkušnje (pa sem že velikokrat Biose posodabljal). Poskusil sem flashat iz Windowsev in ker mi tega ni pustilo, sem potem naredil bootable USB in naredil to iz Dosa.

Poskusil sem z baterijo, brez, samo s kablom, razdrl sem tudi pol prenosnika, da sem lahko odklopil tudi CMOS baterijo, pa je rezultat vedno isti.

Specifikacije pa so podobne ja (nekaj sem že nadgradil): intel T9300(2.5 GHz) procesor, 4GB rama, iGPU in pa SSD 128GB disk - v tej konfiguraciji je zadeva zelo solidno laufala za preprostejša opravila, pa tudi recimo Photoshop in Lightroom brez problema. Edina hiba je X3100 integrirana grafična kartica.

Bom še vseeno poskusil s kako metodo, pa bomo videli kaj bo.

#000000 ::

Čip odlotat dol, dat v programator in flashat, zalotat nazaj in bios nebi smel bit več problem.

tupee ::

Jaz imam CH341A 24 25 BIOS CHIP flasher (1,2-5V) in tiste klešče s podaljškom da ni treba odlotati čipa.

Sem kupil samo za slučaj če zavozim Meegopad, sem pa za hec flashal en čip in dela brez problema.

Če si z obale...

Uf, odlično. Take odgovore sem pričakoval :)

@#000000 - To z odlotanjem čipa, bi bila zame zadnja varjanta. Tako finih zadev nisem nikoli lotal, tako da ne vem koliko bi bil uspešen.

@tupee - Nisem iz obale (daleč proč pa tudi ne), sem pa velikokrat dol oziroma grem mimo. Če si mi pripravljen priskočiti na pomoč, se bi rade volje oglasil na tvojih koncih skupaj s "staro kišto". Seveda sem se ti za uslugo pripravljen oddolžiti, v kakršnikoli valuti bo potrebno :) Lahko mi pustiš tvojo telefonsko številko na zasebno, da se dogovoriva.

Lp!

No ja če nisi vešč lotanja potem bolj pustit pr gmah :) Ta s to klipsno je pa itak zmaga, je pa res da nikol tega nisem probal, men je hitrejše če ga odlotam, se ga pa z navadnim spajkalnikom skor ne splača lotit če nimaš prakse.

Tako nekako ja :)

tupee je izjavil:

Jaz imam CH341A 24 25 BIOS CHIP flasher (1,2-5V) in tiste klešče s podaljškom da ni treba odlotati čipa.

Sem kupil samo za slučaj če zavozim Meegopad, sem pa za hec flashal en čip in dela brez problema.

Če si z obale...

Lahko kam uploadaš software za ta programator ? ker noben link na ebayu ne dela ! THX

tupee ::

Na Aliexpressu dobiš link. Na sliki piše in trenutno ne morem pogledati.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prenosnik HP, zaprogramiran bios, menjava matične

Oddelek: Pomoč in nasveti
171618 (1187) Zorro
»

HP Pavilion prenosnik 17-f000sm E1-6010 2 beeps pisk

Oddelek: Pomoč in nasveti
8627 (575) hojnikb
»