» »

Pakistan prepovedal uporabo BlackBerryjevih storitev

Pakistan prepovedal uporabo BlackBerryjevih storitev

Slo-Tech - Pakistan je naslednja država, v kateri so prepovedali uporabo BES (BlackBerry Enterprise Services), ki uporabnikom omogoča komuniciranje v šifrirani obliki. Pakistanska vlada je odredila, da morajo vsi operaterji do 30. novembra blokirati dostop do BES, medtem ko naj bi BlackBerry Internet Services ostal dostopen. Prejem odredbe o ukinitvi dostopa so neuradno potrdili pri dveh izmed petih pakistanskih operaterjev, pridobil pa jo je tudi Wall Street Journal. Telenor Pakistan je tudi uradno potrdil zahtevo. V njej vlada ukinitev utemeljuje z varnostnimi pomisleki za varnostno agencijo.

BES sodi med najvarnejše BlackBerryjeve storitve in omogoča varno komunikacijo, ki ji je praktično nemogoče prisluškovati. V Pakistanu ima nekaj tisoč uporabnikov, gre zlasti za podjetja, veleposlaništva, tuje organizacije in podobno, medtem ko domačih uporabnikov domala ni (niti jim ni namenjena). Šifriranje je seveda trn v peti obveščevalnim agencijam, saj jim znatno oteži ali v nekaterim primerih celo onemogoči prisluškovanje.

Zanimivo je, da je Privacy International minuli teden objavila poročilo, v katerem so izrazili zaskrbljenost nad krepitvijo internetnega in drugega telekomunikacijskega nadzor v Pakistanu. Vlada ukrepe utemeljuje z dejstvom, da je treba v boju zoper talibane preprečiti nenadzorovano komunikacijo skrajnežev. Pakistanska agencija ISI (Inter-Services Intelligence) je leta 2013 zagnala projekt, v okviru katerega želijo vzpostaviti množični nadzor telekomunikacij, ki bo podoben zmogljivostim NSA (vključno s prisluškovanje neposredno optičnim povezavam). Žal jim to nič ne pomaga, če je promet prek BES šifriran, zato tudi prepoved te storitve. Niso edini; BES je na primer že leta 2010 prepovedala Saudova Arabija, pa potem dostop še istega leta pod nekaterimi pogoji spet sprostila. Skušnjava včasih popade tudi razviti svet in Velika Britanija je leta 2011 na glas razmišljala, ali in kako bi lahko omejila BES.

BlackBerry se je odzval diplomatsko. Poudarili so, da je zagotavljanje varnosti platforme BES najpomembnejša naloga in da čeprav razumejo potrebe organov pregona po dostopu podatkov v primerih preiskav, niso nikoli dovolili polnega in neoviranega dostopa do svojih strežnikov.

8 komentarjev

Markoff ::

Hmm, očitno so se policije in varnostno-obveščevalne agencije polenile tudi drugje, ne le pri nas. Hebeš utemeljen sum in sodne odredbe, prisluškujmo vsem, tudi diplomatom, arbitrom, agentom, ...

Čeprav vsaj v SLO slednjim ni potrebno prisluškovati na zaščitenih povezavah, se poslužujejo kar navadnega PSTN/ISDN...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

zmaugy ::

Dobra reklama za BlackBerry. Pred leti so v nekaterih državah kar pokleknil pred zahtevami državnih organov, namesto da bi jim pokazali sredinca, a kdo ve kako je s tem v EU? A je dal BB dostop EU špicljem?

737 ::

Kakšen je pa odgovor državnih služb na RedPhone, TextSecure, itd?

matcat ::

To pa še niso jemal. :)

dronyx ::

Ko država prepove neko storitev zaradi "varnostnih pomislekov" je to že dober znak.

zmaugy ::

Tole je prilika za BB - naj zelo na glas povejo, kam si lahko Pekistan vtakne svoje zahteve in bojo izpadli kot ena redkih firm, ki ji je uporabnikov interes po zasebnosti bolj važen kot izguba nekega trga in s tem dobiček - to bi bila prijetna osvežitev v primerjavi s špicljevskimi Googli, Appli in Microsofti, ki bi ob primerni kampanji morda lahko zelo blagodejno vplivala na njihov tržni delež.

MrStein ::

Saj BB tu nima kaj. Blokado bodo narediti operaterji.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Mesar ::

Nima veze dokler veljajo za zaupanja vrednega ponudnika (in ne talajo dostopa do svojih serverjev okoli) so še vedno v prednosti v konkurenco.
Your turn to burn!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Boeingu samouničljivi telefon pomagal razviti BlackBerry

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
116333 (3922) Jst
»

BlackBerry lani z ogromno izgubo, a boljšimi obeti

Oddelek: Novice / Rezultati
3013108 (10521) klinker
»

RIM dokončno uredil prestrezanje Blackberrijev v Indiji

Oddelek: Novice / RIM BlackBerry
246851 (5580) Jst
»

RIM, Nokia in Apple vgradili stranska vrata za potrebe indijske vlade

Oddelek: Novice / NWO
339335 (6985) gslo
»

RIM odpušča zaradi slabih rezultatov

Oddelek: Novice / Ostale najave
245809 (5048) deadbeef

Več podobnih tem