» »

Nova lestvica superračunalnikov z malo spremembami

Nova lestvica superračunalnikov z malo spremembami

Top 500 - Nova lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov na svetu prinaša nekaj sprememb in novosti, a na vrhu ostaja vse po starem. Že petič zapovrstjo - lestvico objavljajo dvakrat letno - je prvo mesto pripadlo kitajskemu superračunalniku Tianhe-2, ki ga ima kitajska Nacionalna univerza za obrambno tehnologijo. Z zmogljivostjo 33,86 petaflop/s v sintetičnem testu Linpack je vodilni že od junija 2013. Na drugem mestu je Titan iz ameriškega laboratorija Oak Ridge, ki zmore 17,59 petaflop/s.

Kot smo ugotavljali že na zadnji lestvici, je sprememb malo, pa še te niso pri vrhu. Med deseterico najdemo le enega novinca, in sicer se je na sedmo mesto uvrstil računalnik Shaheen II, ki ga imajo na Univerzi za znanost in tehnologijo kralja Abdulaha v Saudovi Arabiji. Zmore 5,536 petaflop/s. Poleg trenda upadanja novincev se nadaljuje tudi trend upadanja ameriške premoči, saj imajo Američani le še 233 superračunalnikov na seznamu. Lani so jih imeli 231, predlani pa 265. Slovenije na seznamu ni.

Skupna moč vseh superračunalnikov na seznamu je 361 petaflop/s, medtem ko je bila novembra 309 petaflop/s in predlanskega novembra 274 petaflop/s. Skupno 68 superračunalnikov presega mejo 1 petaflop/s. Večina računalnikov je HP-jevih (36 odstotkov), sledita pa IBM (22 odstotkov) in Cray (14 odstotkov).

5 komentarjev

7982884e ::

Poleg trenda upadanja novincev se nadaljuje tudi trend upadanja ameriške premoči, saj imajo Američani le še 233 superračunalnikov na seznamu. Lani so jih imeli 231

to ni upad
je pa konkretno upadlo stevilo kitajskih superracunalnikov na lestvici

pegasus ::

Čakamo, da se HPCG prime kot bolj relevanten test ... HPL dirka je postala nesmiselna.

Približno na polovici bi morala biti gruča iz univerze na Reki, a se jim je razpis zavlekel. Mogoče jim rata priti na novembrsko lestvico.

zaj_tam ::

Mogoče je neumno vprašanje, ampak - kako se tile HPCji primerjajo z raznimi serverskimi farmami od npr. amazona al pa googla? Ali tisto pač ne spada v isto sfero?

pegasus ::

Poglej, sem že vse razložil.
Na kratko - če imaš embarasingly parallel problem, je cloud ok, če imaš problem, ki zahteva veliko komunikacije, ti je aws style cloud prej ovira kot rešitev. Z nekaj izjemami, ki že ponujajo infiniband na cloud instancah. Obstaja nekaj specifičnih "engineering" cloudov, ki se specializirajo na tovrstne posle, a se potem raje prej oglasi pri nas.

zaj_tam ::

Odlično :) Bom pogledal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov najhitrejši superračunalnik trikrat hitrejši od predhodnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6816359 (12723) pegasus
»

Nova lestvica superračunalnikov z malo spremembami

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54219 (2521) zaj_tam
»

Nova Nvidiina pošast Tesla K80

Oddelek: Novice / Grafične kartice
2511857 (8613) m0LN4r
»

Kitajski superračunalnik četrtič zapovrstjo najzmogljivejši, sprememb malo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
86633 (4944) pegasus
»

Lestvica najhitrejših superračunalnikov postaja dolgočasna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
259837 (7784) Dr_M

Več podobnih tem