» »

Požrešnost za resursi: brskalniki

Požrešnost za resursi: brskalniki

Qushaak ::

Mozilla je že kar nekaj časa nazaj začela projekt MemShrink. Danes odprem najnovejši Firefox osnovno google-ovo stran in mi žre 120MB. Ko odpiram pa relativno hitro še narašča. Je ta projekt sploh imel kak večji učinek?

Google je prav tako začel s projektom zmanjševanja porabe RAM-a in prav tako za zmanjševanje porabe CPU-ja. Seveda zaenkrat še to ni učinkov, ker so šele začeli, samo ko sem sešteval porabo RAM-a za vse chrome procese (imam 64-bit chrome) sem že pri 3 ali 4 odprtih zavihkih prišel čez 400MB). To je res ogromno.

Potem pa sem v desetki pognal iste strani v Edge-u (Windows 10 x64) in je štartal s 17MB porabe RAM-a in potem prišel nekaj malega čez 20MB.
S tem, da so se stvari v Edge-u odpirale praktično enako hitro kot pri Chrome-u in Firefox-u.

Sicer raje vidim, da aplikacija zasede nekaj več pomnilnika, če je hitrejša, samo v teh primerih kot sem opisal je to hudo nesorazmerno za primerljive hitrosti izrisa in vsega.
Kakšno je vaše mnenje o tem? Moje je tako, da tako kot je Google jeseni 2008 s Chrome-om začrtal neke nove zelo sodobne smernice bo sedaj očitno naslednjo potezo naredil Microsoft.

GTX970 ::

Free ram is wasted ram.

Qushaak ::

Se strinjam. To sem tudi napisal v nekaj drugačnem načinu. Hotel sem povedati, da se aplikacije danes obnašajo precej "egoistično" in bi kar same ves RAM imele. Chrome pa je recimo prav znan po tem, da ne "gleda" koliko ima sistem sploh pomnilnika in ga samo začne žret ("konstantno enako veliko" ne glede na okoliščine z resursi). V računalnikih z (zelo) malo RAM-a pa je to hitro problem.

hojnikb ::

Naloži si dillo, preverjeno mala poraba rama :)

Če pa hočeš uporabljat modern splet, se pač ne sekiraj za to. Ram je za to, da se ponuca.

Uporabljam Opero, Palemoon na kompih od 2-8GB, pa nikjer ni problema zaradi pomanjkanja.
#brezpodpisa

kixs ::

Ce zere veliko rama, potem zere tudi veliko cpu-ja - vse relativno gledano in ce delas vmes se kaksen video processing ali kaj drugega CPU intenzivnega, hitro ugotovis, da ti brskalnik zere prakticno en cel core. Prakticno moras redno vsaj enkrat na dan na novo zagnat brskalnik, da se spuca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

Qushaak ::

kixs je izjavil:

Ce zere veliko rama, potem zere tudi veliko cpu-ja...

No ja, čist direktne ali "linearne" korelacije le ni. Lako pač podatki samo "čepijo" v pomnilniku, da pr ponovnem zagonu/osveževanju ni treba z diska brat. Kolk je to kdaj dobro je vprašanje in odvisno od posamezne situacije.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Firefox 58 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
8619617 (13373) Ales
»

Firefox 54 prinaša podporo več procesom

Oddelek: Novice / Brskalniki
4010093 (7114) WarpedGone
»

Velike spremembe v Firefoxu: podpisovanje razširitev, WebExtensions za združljivost, (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
5725519 (19462) tor2
»

XP ali Win7 na prenosnik? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
9418530 (16832) LJ4L
»

Firefox in memorija

Oddelek: Programska oprema
141662 (1416) jan01

Več podobnih tem