» »

Nekdo želi prepisati svoje podjetje name, prosim za nasvete

Nekdo želi prepisati svoje podjetje name, prosim za nasvete

«
1
2

LordBebo ::

Znanec (poznam ga nekaj let, bolj ali manj mu zaupam) me je prosil, če bi lahko prepisal svoj (oziroma očetov) d.o.o. name. Jaz ne bi imel nobene odgovornosti do firme, bil bi samo direktor na papirju, predvidoma za obdobje enega leta. Pravi, da je razlog ta, da njegovemu očetu (trenutnemu direktorju) trgajo od pokojnine zaradi dodatne pridobitvene dejavnosti. Znanec naj ne bi mogel biti sam direktor zaradi konkurenčne klavzule (nekaj v povezavi z javnimi zavodi). Firma naj bi poslovala pozitivno (lani okoli 10k dobička).

Želim mu narediti uslugo, a s podjetništvom se ne ukvarjam, zato ne vem, kakšne morebitne negativne posledice bi lahko takšna odgovornost prinesla (podpisali bi izjavo, da nisem odgovoren za finančno poslovanje podjetja, a vseeno).

Zanima me sledeče:

1. Je to splošna praksa in kako dobra/slaba poteza bi to lahko bila?
2. Kako ugotovim, če me kje čaka kak trik oz. hakeljc (prikrite finančne nepravilnosti, krediti in podobno), zaradi česar bi lahko imel težave?
3. Katere podatke naj pred tem pridobim oz. preučim?
4. Naj postavim kakšne svoje zahteve?
5. Je še kaj drugega, na kar bi moral biti pozoren?

Želim mu pomagati, a po drugi strani se res ne bi rad znašel npr. na sodišču kot nek bedak, ki ni vedel, kaj pravzaprav podpisuje.

Lepo prosim za nasvete.

#000000 ::

Vprašaj kakega računovodnjo, oni bodo najbolje vedeli, zdej ali bi bil ti samo direktor ali kot lastnik Tukaj je precej razlike verjetno, gelede odgovormosti mislim ?

LordBebo ::

Zgolj direktor na papirju, kolikor razumem. Zaradi tega mi verjetno ne bodo šenkali firme. :)

#000000 ::

Ja pol se njegov foter še vedno ne izogne davku ker je lastnik.

Ma jest bi se ognil v velikem loku, ni za reskirat, ker če te obtožijo pranja denarja, se zadeve ne boš losal lep čas, pa še sam boš kriv zanjo.

V vsakem primeru pa pejt do računovodje in vprašaj, ta ti bo znal svetovat.

lexios ::

Kje so pa tebe najdl? Najbrž ti to uslugo tudi plača? Brez podrobnejšega pregleda, npr. pejd do računovodje ali dobrega odvetnika in se pozanimaj, ne bit naiven, sicer pa zaradi kakršnihkoli komplikacij odsvetujem. Ne poznam podrobnosti tvojega primera, poznam pa ene dva primera podobnega natega, firma poslovala s profitom, bilance na papirju pozitivne, keš na roko za uslugo "direktorju na papirju", nato pa firma v stečaj in en kup problemov "direktorja na papirju"...

jonystar ::

Mene bolj zanima zakaj je teb reku in ne kakšnemu iz familije(brat, sestra, bratranec,...). Še večji red flag pa je zame to, da si reku, da je znanec in da mu bolj ali manj zaupaš, ker v take stvari se ne spuščaš z nekom, ki mu nezaupaš 100%.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jonystar ()

nejcek74 ::

Direktor odgovarja za nepravilnosti v podjetju. Ta lahko prinese tako finančno breme kot kazensko odgovornost.
p.s. ne mesaj prijateljstva in biznisa

LordBebo ::

Hvala za nasvete.

Kje je našel mene? Pravi, da bi rekel eni svoji sorodnici, pa je trenutno v tujini. Yellow flag at least. Prav dosti opcij kar se sorodnikov tiče pa mislim da res nima.



#000000 je izjavil:

Ja pol se njegov foter še vedno ne izogne davku ker je lastnik.


Potem bi bilo lahko posredi izogibanje davku? Kako točno pa se izogneš davku s tem, da prepišeš na nekoga drugega? Tega ne razumem.

nejcek74 ::

Aja, pa ze ti mesas dve stvari:
a) lastnistvo
b) direktor

#000000 ::

Če nisi lastnik, nimaš kaj plačevat davka na dobiček, ker nisi nič povezn lastniško, in tako dobiček ne gre tebi v žep.

LordBebo ::

nejcek74 je izjavil:

Aja, pa ze ti mesas dve stvari:
a) lastnistvo
b) direktor


Zakaj mešam? Meni je rekel direktor na papirju in to je to. Kdo bi kar šenkal svojo firmo brez konkretnega razloga?

Furbo ::

Ne iti v to, prav nič ne pridobiš, lahko pa ogromno izgubiš.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

#000000 ::

Ja pol bo neka težka mučka definitivno, ker lastnik ne odgovarja za dejanja direktorja svoje firme. Glej lahko da samo hočejo nekako zvlečt ven iz forme določen denar, kar lahko komot naredijo tako da novi direktor podpiše da firma lastniku ali njegovemu sinu posodi denar ipd. denar ode firma nima, ti pa si najebu ker si odgpovoren.

Ok ne vem če ravno točno tako gre, sem pa dokaj blizu.

GTX970 ::

Nekaj takega so delali Kitajci s svojim restavracijami pred leti v Slo, direktor je bil nekdo iz Slo, ki nima nič s tem.
In njega so vzeli na piko, ko so jo Kitajci popihali brez da bi plačali vse račune.

nejcek74 ::

ker si napisal:
a)...me je prosil, če bi lahko prepisal svoj (oziroma očetov) d.o.o. name...
b)...bil bi samo direktor na papirju...
b)...Zaradi tega mi verjetno ne bodo šenkali firme...

SeMiNeSanja ::

Meni ta zgodba ni čisto jasna. Gospod bi ostal lastnik, nebi pa bil direktor.

Zakaj potem ne najame enega profi prokurista, pa bo zgodba čista. Ker potem ne bo 10k dobička? Sicer ne vem, koliko ti prokuristi za svoje storitve zaračunavajo...

Kako pa bi on potem rad prišel do tega dobička? Ga bo pustil v podjetju in živel samo od pokojnine?

nejcek74 ::

Eh tipične slovenske mučke, da bi prisparal par sto evrov je folk pripravljen narediti pet prekrškov, tri kazniva dejanja pa zajebat 2 prijateljstvi, če je treba. Cez dve leti pa se potem na 24kur pritozuje ko jih rubijo za dolg, ki "baje" sploh ni njihov, ker so podpisali en papir kar tako, pa itak so jim vsi rekli, da podpis je pa samo zato, ker en birokrat s tem tezi in ni pomemben.

neon21 ::

Najbolje , da greš res do kakšnega strokovnega delavca (računovodja , odvetnik) mogoče tudi kakšna državna ustanova in vprašaš kaj in kako. Probaj še od znanca pridobiti kaj več podatkov , čim več natančnih podatkov , da ti naj razloži kaj pravzaprav misli s tem in mu predlagaš , da skupaj stopita do kakšnega odvetnika , potem boš takoj videl kakšen bo njegov odziv na posvetovanje z odvetnikom. Vsekakor brez kakšnega strokovnega mnenja ne podpisuj in ne pristajaj na nič. Danes je svet pokvarjen in nič čudnega ni ko otroci zajebejo starše samo , ker so pohlepni po denarju.

jalovec09 ::

Furbo je izjavil:

Ne iti v to, prav nič ne pridobiš, lahko pa ogromno izgubiš.


x2

Saj ne morem vrjet, da še celo o tem sprašuješ, tule je en kup zahrbtnih stvari in osebno jaz nikoli nebi šel v to. Pri taki pravni državi 1000% ne.

Zgodovina sprememb…

SimstrX ::

To jaz razumem kot da bi ti bil direktor omenjenega podjetja, dobival tudi visoko plačo, ki bi jo kasneje verjetno en del dvignil iz svojega TRR računa in jo dal v kešu temu očetu (sedanjemu lastniku firme).

Posledično bi ta oče prejemal polno pokojnino (ker nebi imel dodatne pridobitvene dejavnosti) + en del tvoje plače v kešu...?

Kar se tiče same firme, bi jaz preveril ali obstajajo kakšni krediti, hipoteke ali kakšne ostale bremenitve, kar bi mogoče lahko preveril tudi na Fursu... seveda se je dobro pogovoriti tudi s kakšnim tretjim računovodjo (ki ni zaposlena ali vezana na to podjetje).

Meni se v osnovi zdi vse "legit", edina oškodovana stranka pri tem bi bila država Slovenistan, ker nebi več mogla trgati očetu od pokojnine, kar je zame že sedaj kraja. Zakaj država krade denar penzionistom, ki ob upokojitvi še dodatno služijo s tem ali onem... aja, zato da si naši ministri lahko brišejo rit z denarjem, med svojim nedelom...

lp,s

lexios ::

Simstrx, point taken, ampak poglej postavke zgolj v računu za komunalo ali elektriko, pa če ti še vedno ne bo jasno koga plačuješ, zapri ventile in pejd na dopust za 1 mesec. Ministri ne bodo imeli nič manjše plače, ma niti če bomo vsi direktorji na papirju.

St235 ::

Takšno zadevo se lotiš samo tako, da najprej vse pogleda odvetnik in da se zmeniš za nek dohodek oziroma plačo.

V kolikor ni neke mučke zraven je osnovni namen te mahinacije to, da če si upokojen in hkrati še vedno opravljaš neko dejavnost (direktro podjetja) si ob del penzije. Če si zgolj lastnik pa pač plačuješ davke na dobiček in dohodnino, ti pa ne posegajo v pojnino.

Je pa seveda možno, da je zadaj kup mučk. Lastnik kot takšen ni odgovoren za delovanje podjetja, kot direktor pa si in številne kršitve predvidevajo kazen za odgovorno osebo. To, danisi finančno odgovoren za poslovanje praktični nima veljave, predvsem pa te ne reši kazenske odgovornosti. Finančno odgovren pri d.o.o. direktror načeloma ni, razen če se dokaže sprevid pravne osebe, kar pa bi zahtevalo dejansko protizakonito ravnanje tebe kot osebe. Na noben način pa se ne moreš izgonit kazenski odgovornosti kot objektivno odgovorna oseba podjetja, kar direktor je.

Torej v tako zgodbo samo in le, če imaš tudi ti finančno nekaj od tega in če imaš koga ali pa se sam spoznaš na podjetništvo, da preveri, da se že prvi dan ne nasadiš na mino.

neon21 ::

Da še dodam: Že to , da je znanec tebe vprašal za uslugo in ne njegov oče je totalno amatersko. Če bi oče rad , da nekdo postane direktor njegovega podjeta bi se osebno dobil v tem primeru s teboj in ti razložil svojo zamisel , no vsaj jaz bi tako naredil , če bi rabil od nekoga uslugo.

#000000 ::

mučka je itak, tako da jest bi se izognil, lahko pa probaš kako je biti direktor za hec :)

Isotropic ::

ce je tisto s konkurencno klavzulo dejansko res in ti zunanji računovodja odobri (da ni nič narobe s firmo), firma pa pristane na oversight kaksnega zunanjega računovodje, bi mogoce res sel v to, če se poznate (še toliko bolj, če se tut tvoji stari poznajo z njimi).
oz. je mozno, da v takem primeru govori resnico...

Zgodovina sprememb…

martincek1 ::

Nikakor nebi šel v to, v kolikor mi nebi bilo 100% jasno, kaj to lahko potegne za sabo. Opirati se na podatke iz foruma je bolj tako tako, da pa bi za raziskovanje porabil ogromno časa... ne hvala.

Prvi pogoj, da bi šel v kaj takega, bi bil, da bi bil v sorodu z osebo in v stiku praktično celo življenje, brez kakšnih čudnih scen.

Starodavni ::

Ena stavek: Jaz ne bi tvegal in dovolil da mi nek znanec, ki mu ne zaupam delno, prepiše to podjetje na mene.

in en nasvet: ogni se mu v širokemu loku.

To je to

#000000 ::

No sej je keč v tem da temu upokojencu dajo manjšo penzijo je to v bistvu normalno v vseh demkratičnih in razvitih državah.

Recimo v AU penzije sploh ne dobiš, če ocenijo da imaš na mesec xxxx prohodkov iz naslova dividend, lastništev ali kako drugeče iz svojega kapitala. Čeprav si vse življenje plačeval in to ne malo za penzijon, ampak ne drugi strani ga pa dobijo tudi ljudje ki niso bli en dan produktivni v AU, ampak fora je da se tem tam noben ne obremenjuje.

Je pa res da majo mislm da enako penzijo za vse 2500 AU$
terseveda skoraj nacistično doslednost glede plačilne nediscipline, vse je plačano celo kako uro pred končanim delom, ker v nasprotnem primeru se isto minuto ko nekdo pride na urad da prijavi da nekdo pa ni plačal tega in tega, takoj blokirajo vse premoženje + greš na listo neplačnikov, kar pa si le redki upajo privoščit.

Tako da kakorkoli že je vzrok, in kakorkoli ta naše država že bila požrešna in v buli, treba pomislit da ta znesek ki ga bo ata utajil, nekdo drug ki je na socijali ipd (upravičeno ali ne) dobi iz žepa teh ki ne utajijo nič.

Vikking ::

Lakotnik je že vse povedal. Zaradi odhoda v upokoj, pač potrebuje nekoga da ima direktorski položaj. Tako upokojenec (lastnik podjetja) nemoteno posluje in opravlja stvari za podjetje, saj je kot upokojenec lahko brez kakršnihkoli težav tudi prokurist. Ne more pa imeti direktorskega položaja, saj bi se v tem primeru moral delno reaktivirati.

Nase sprejemš tudi vso odgovornost za stvari v podjetju kot odgovorna oseba. Vsekakor pa boš v sistemu edavku, dodan kot odgovorna oseba. Če ne boš imel vpogleda v dejavnost podjetja, ter ti niso znane stvari ki so se dogajale in se bodo dogajale, ter se s tem tudi ne boš imel priložnost seznaniti, boš lahko naletel na ornk mino.

Konec koncev, če bi šlo v podjetju za kakšno kaznivo dejanje, te lahko lastnik lepo potunka (da reši sebi kožo) pa boš na koncu šel še sedet v zapor (ok banalaen primer, ki pa je možen). Vsekakor pa lahko denarno odgovarjaš tudi kot odgovorna oseba.

Vsekakor je pa to ustaljena praksa, da podjetniki ki so šli v upokoj (d.o.o.) pač želijo naprej poslovati, pa za to iščejo osebe, ki bi jih lahko postavili na mesto direktorja. Upokojenec tako postane prokurist, uživa polno penzijo, ter nemoteno dela s podjetjem. Podjetje prez direktorja ne more biti, zato se postavi nekoga drugega.

Zakaj pa "znanec" ne gre na mesto direktorja? v čem je štos? klavzula? če je od očeta d.o.o. Naj si poišče v žlahti osebo.

Pri tem ne gre za prepis podjetja, ampak za postavitev nekoga na mesto direktorja, da se upokojencu ni treba reaktivriat ali delno reaktivirati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

SeMiNeSanja ::

Še vedno se meša dve stvari: lastništvo podjetja in poslovodstvo v podjetju.

OP pravi, da želijo nanj prepisati LASTNIŠTVO, potem pa naj bi ša na papirju izvajal poslovodstvo (igral direktorja).

Lastništvo, ker se gre za d.o.o. samo po sebi ni problematično, če podjetje ni 'nič vredno'. Kaj pa če se transakcija ovrednoti in jo mora prijaviti v dohodnino?
Temu se seveda da izogniti, če kupi podjetje. Ne vem pa, če se nebi kdo vtaknil v to, če bi ga kupil po skrajno nerealni ceni, npr. 1€.

Nasledni catch je potem izplačilo dobička. Ata se seveda ne bo hotel odpovedati dobičku iz podjetja. Če si boš kot fiktivni direktor nakazoval 'mastno plačo' in jo 3/4 izročil atu, se tudi ta zaslužek šteje v dohodnino. Kaj hitro se lahko znajdeš kakšno stopnico ali dve višje po dohodninski lestvici. Če se potem še akontacija dohodnine ni plačala v primernem znesku, se ti to potem na koncu leta vrne kot bumerang in boš lahko mastno doplačal - denarja pa ne boš imel, ker si ga že izročil atu.

Alternativno ti lahko kot direktorju izplačujejo potne stroške za namišljena službena potovanja. Pa pride inšpektor malo vtakniti nos v papirje in imaš godljo za vratom.

Seveda lahko tudi atu iz podjetja odobriš 10k€ kredita in mu ga izplačaš. Bo pač ata podjetju dolžan, kredita ne bo vračal. Kaj če si bo nakazal 20k€, nakar se prično oglašati dobavitelji in kakšni podizvajalci, da niso bili poplačani? Kako jim boš razložil, da si ti samo na papirju direktor?

Šimpanz ::

Da ne bo potem tako kot v primerih izpred nekaj let, ko so lopovi ustanavljali podjetja za direktorje postavljali lokalne klošarje in pijančke (v zameno za 200 eur). Potem pa se je podjetje ukvarjalo v uvozom in preprodajo nafte in bencina. Leto so si podjetja preprodajala med sabo in nekje vmes je izginila trošarina in davki. Ko so čez kakšno leto uleteli davkarji in carina ni bilo od podjetij nič razen nabiralnika pa direktorja kot odgovorne osebe (lokalni klošar ali pijanček). Ne vem pa kako se je to končalo za njih.
Jaz bi bil silno previden, če že greš v tako tveganje moraš biti vsaj dobro plačan pa po možnosti si moraš zavarovati hrbet.

Vice ::

St235 je izjavil:

Takšno zadevo se lotiš samo tako, da najprej vse pogleda odvetnik in da se zmeniš za nek dohodek oziroma plačo.

V kolikor ni neke mučke zraven je osnovni namen te mahinacije to, da če si upokojen in hkrati še vedno opravljaš neko dejavnost (direktro podjetja) si ob del penzije. Če si zgolj lastnik pa pač plačuješ davke na dobiček in dohodnino, ti pa ne posegajo v pojnino.


Samo zaradi tega ker si lastnik firme ne plačuješ nobenega dvaka itd... , razen če si nakazuješ potem je to drugo....

sandmat ::

Vice je izjavil:


Samo zaradi tega ker si lastnik firme ne plačuješ nobenega dvaka itd... , razen če si nakazuješ potem je to drugo....


se pa stvari zakomplicirajo, če si brezposeln/študent nad 26. letom (si sam plačuješ osnovno zdravstveno zavarovanje) in si lastnik pravne osebe.

Vice ::

Nič se ne zakoplicira, taka oseba je samo en navaden idiot. Kaj ti bo v takem primeru firma od katere nimaš nič? Mogoče, da se zvečer lahko hvališ, da si privatnik, ko pecaš babe al kaj?

SeMiNeSanja ::

sandmat je izjavil:

Vice je izjavil:


Samo zaradi tega ker si lastnik firme ne plačuješ nobenega dvaka itd... , razen če si nakazuješ potem je to drugo....


se pa stvari zakomplicirajo, če si brezposeln/študent nad 26. letom (si sam plačuješ osnovno zdravstveno zavarovanje) in si lastnik pravne osebe.

Ne samo to - če OP prejema 'mastno plačo' kot direktor in potem v naslednjih dveh letih postane brezposeln, ne bo mogel dobiti socialne pomoči, ker je po evidencah socialne preveč zaslužil.

Če ima otroke, ti tudi ne bodo mogli dobiti štipendije, ker so družinski prihodki previsoki.

Cel kup možnih komplikacij, ki jih je treba predhodno razčistiti, da se kasneje nebi z glavo tolkel ob zid.

Sprašujem se, če se tega OP-ov kolega sploh zaveda, kaj svojega 'prijatelja' prosi.

Vice ::

To je drugo... Jest sem samo rekel da samo zato ker si lastnik ne plačuješ nobenega davka...wtf... to s socialo je pa druga pesem.

SeMiNeSanja ::

Vice je izjavil:

To je drugo... Jest sem samo rekel da samo zato ker si lastnik ne plačuješ nobenega davka...wtf... to s socialo je pa druga pesem.

Dokler si ne izplačaš dobička samo podjetje plačuje davek na dobiček, to je jasno.

Predvidoma pa bo ata želel črpati dobiček iz podjetja (drugače ga lahko tudi proda, popoka denar in uživa penzijo).

Po moje ata tudi ne namerava prepisati lastništva. OP je to najbrž narobe razumel. Razen če so dejansko kakšne dodatne fore, zaradi katerih bi ata ob izplačilu dobička imel težave z koriščenjem penzije, pa do njih še nismo prišli.

Tiste težave z dohodnino, socialo in ostalim pa bi OP-a čakale, če bi ata poskušal preko plače 'direktorju' denar dvigovati iz podjetja. Koneckoncev pa je to tudi zelo draga metoda (plačaš prispevke) in se atu najbrž nebi splačala.

Potni stoški so tudi opcija, vendar zelo nevarna za OP-a. To inšpektorji zelo hitro zavohajo, sploh, če se gre za večje zneske. Pa še tu se je nekaj spremenila zakonodaja, da zadeva ni več ravno ugodna, če nisi tudi zaposlen v podjetju (sem že pozabil, za kaj se je točno šlo).

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

Jz na tvojem mestu se ne bi v to spuščal razen če res 150% ne zaupaš tej osebi. Sam po navad niti ni priložnosti da bi do nekoga lahko razvil tako nenormalno bajno stopnjo zaupanja. Rajš ponoč mirno spim k pa da mi kdo da en denar zato da sm neki na papirju odgovorn pa nč ne vem kaj se bo dogajal. Je pa dost hazarderjev tko da...Bojo že najdl enga k bo reku no vam nardim uslugo..dobim neki dnarja za to in je volk sit in koza cela. Možno je da bi vse lepo šlo skoz...je možno zakaj pa ne. Ampak jz osebno ne bi šel v to. Kot pravim..miren spancec mi velik več pomen kot denar. Ti pa kokr češ.

Vikking ::

SeMiNeSanja je izjavil:



Po moje ata tudi ne namerava prepisati lastništva. OP je to najbrž narobe razumel. Razen če so dejansko kakšne dodatne fore, zaradi katerih bi ata ob izplačilu dobička imel težave z koriščenjem penzije, pa do njih še nismo prišli.

Tiste težave z dohodnino, socialo in ostalim pa bi OP-a čakale, če bi ata poskušal preko plače 'direktorju' denar dvigovati iz podjetja. Koneckoncev pa je to tudi zelo draga metoda (plačaš prispevke) in se atu najbrž nebi splačala.

Potni stoški so tudi opcija, vendar zelo nevarna za OP-a. To inšpektorji zelo hitro zavohajo, sploh, če se gre za večje zneske. Pa še tu se je nekaj spremenila zakonodaja, da zadeva ni več ravno ugodna, če nisi tudi zaposlen v podjetju (sem že pozabil, za kaj se je točno šlo).


Sigurno ne lastništva, je jasno da potrebuje direktorja, drugače se mora reaktivirati.
Izplačilo dobička lastniku ne vpliva na penzijo. Če ga lahko podjetje izplača, potem plača 25% davka državi in to je to.

Potni stroški se lahko opravičijo do določene mere, saj poleg tega da je lastnik je tudi prokurist. Seveda jih mora upravičiti, furs je precej natančen pri spremni dokumentaciji potnih, sploh če gre za izplačila večjih zneskov potnih stroškov. Lahko si izplača tudi preko pogodbe o delu, ampak kot penzionist je omejen do določenega zneska letno. Mislim da letno ne sme presegati 6.300EUR. Je pa malenkost dražja od plače (prispevki) za penzionista.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

Joze_K ::

nejcek74 je izjavil:

Direktor odgovarja za nepravilnosti v podjetju. Ta lahko prinese tako finančno breme kot kazensko odgovornost.
p.s. ne mesaj prijateljstva in biznisa


ja tega ne delaj.... poznam tono primerov za "bedačke" ki so "postali" direktorji na papirju, celo za kakšne bagatelne denarčke (par 100€) na koncu pa končali tudi v zaporu, pa na vso njihovo premoženje se je vsedlo, itd...
Kdo pri zdravi pameti bo nosil odgovornost zato, da bo drug delal kar si zahoče....

krneki0001 ::

Verjetno gre firmo bolj slabo, sedanji direktor si zato ne more plač izplačat, za delo in podpisovanje papirjev je pa še vedno v celoti odgovoren. Ker mu to ne odgovarja, hoče direktorsko mesto nekomu "podtaknit".
Asrock X99 Extreme 4 | Intel E5-2683V4 ES | 64GB DDR4 2400MHz ECC |
Samsung 250GB M.2 | Asus 1070 TI | 850W Antec | LC Tank Buster

c3p0 ::

Kaj takega narediš za ožjega družinskega člana, za najboljšega prijatelja morda, za znanca nikoli. Zdaj so sladki, ko zagusti pa vidiš pravi obraz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

[D]emon ::

Tole smrdi na tristo kilometrov.
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.

urli ::

Tale tvoj znanec je bolj kilav prijatelj, da se gre takšne mahinacije. Pri s.p. si odgovoren z vsem svojim premoženjem, pri d.o.o. načeloma ne AMPAK v primeru mahinacij si pa kazensko odgovoren prav tako z vsem svojim premoženjem. Povedano ddugače, če ga bo znanec skupaj z očetom kaj sračkal (slamnati direktor že nakazuje na to), boš tudi ti odgovorjal z vsem svojim premoženjem. Pa skoraj prepričan sem, da to za sabo potegne še kaj negativnega. Ne biti naiven, da se ne boš opekel. Mogoče malo izven konteksta, a vseeno. Znanec je bil vedno bolj kratke pameti, tak lokalni pijanček z veliko kmetijo in en ga je pred leti v gostilni uspel prepričati, da mu je šel za poroka, verjetno za par rund špricerja ali par fičnikov... verjetno mi ni potrebno razlagati kaj se je v še ne letu dni zgodilo z njegovo kmetijo?

mojca ::

Tako črnogledo kot nebivedu pravi, verjetno ni, vseeno pa kot direktor prevzemaš vso odgovornost nase, ne glede na to, kako podpišeš, da za nič ne odgovarjaš. (Ampak če smo že pri tem - mar ne more tudi "slamnati direktor" narediti podjetju več škode kot koristi, če želi biti zloben? V tem smislu tudi ne moreš vsakemu zaupati podjetja.)

Ne poznam ne bilanc podjetja ne višine pokojnine. Če bi bil oče SP na "minimalki", bi se moral zaradi SP-ja odpovedati 80% pokojnine + plačati polne prispevke, kar pomeni cca. 800 EUR mesečno (lahko pa bi ostal polovično zaposlen in polovično v penziji, pri čemer bi si s pol pokojnine ravno pokril prispevke, kar pomeni nekje 400-500 EUR "minusa" mesečno).

Če se odločiš, da vzameš, moraš prevsem glede na svoj položaj dobro preveriti, na kakšen način želijo oni vleči denar iz podjetja in kje vse ti bo država "vzela svoj delež" (vrtci, štipendije, subvencije, morebitna socialna pomoč v prihodnosti, dohodnina, ...). Če bi jaz sprejela, bi tudi želela imeti vpogled v bančni račun in spremljati delovanje podjetja. In verjetno tega ne bi počela povsem zastonj, če ne bi šlo za najožje družinske člane.

Pretehtaš vse rumene in rdeče signale, vzameš njihove knjige, greš do finančnega svetovalca in računovodje (ki naj ti ga oni plačajo), se dobro pozanimaš o vseh posledicah iz prve roke, zahtevaš polovico ali tretjino "prišparanih" prispevkov za svoje delo in enkrat tedensko ali vsaj enkrat mesečno preverjaš, kaj se dogaja.

noraguta ::

Če veš kaj delaš, si sposoben preverit poslovanje in imeti uvid kaj se počne v tvojem imenu. Zakaj pa ne. Ampak potem najbrž nebi spraševal tukaj. sicer se pa stvari izogni. Lahko pa na slepo zaupanje. Ampak ne potem jokat, če gre slučajno kaj narobe.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

pirat ::

Striktno je potrebno ločevati med dvema pojmoma (predvidevam da govorimo o podjetju d.o.o. -> torej družba z omejeno odgovornostjo)

Prvi pojem je lastnik podjetja. Lastnik ima pravico imenovati direktorja. Lastnik (samo zato ker je pač lastnik) ne odgovarja za dejanja podjetja (kar je logično, tudi vsak delničar ki npr. kupi delnico Krke ne odgovarja zato, kar potem počne podjetje Krka). Prinaša sicer lastništvo podjetja nekatere obveznosti, ki pa za tole debato niso relevantne.

Drugi pojem je direktor podjetja. Direktor je odgovoren za poslovanje podjetja in za zakonitost poslovanja. Če podjetje krši zakone, je lahko kaznovan tudi direktor. Ta relacija je pomembna predvsem na relaciji do upnikov podjetja (banke, dobavitelji...). Če upniki niso poplačani in je to posledica nezakonitega poslovanja (ali samo dokazane odsotnosti poslovanja s skrbnostjo dobrega gospodarja) je odgovoren direktor. Da bi direktorju kar tako rubili njegovo premoženje ne gre, je potrebno prej še kaj dokazati na sodišču (izjema je seveda primer da direktor da osebno poroštvo za obveznosti podjetja ali da avalira njegove menice).

SimplyMiha ::

S prevzemom direktorskega položaja na papirju prevzemaš tudi vse pravne odgovornosti, ki se pritičejo tega položaja. Koliko koristi imaš od tega?

pirat ::

SimplyMiha je izjavil:

S prevzemom direktorskega položaja na papirju prevzemaš tudi vse pravne odgovornosti, ki se pritičejo tega položaja. Koliko koristi imaš od tega?


Običajna se ta korist imenuje plača :-)

MadMax ::

Dvomim, da boš imel ti vsaj pol toliko od tega kot znaša (bi znašalo) pol tiste željene penzije od starega.
Get the point? Je vredno riskirat, sploh če ne gre za €potrebo s tvoje strani?

Jaz bi dobro premislil in naštudiral še za zelo zaupanja vrednega najožjega žlahtnika, vse ostalo takoj odpade.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

podjetje (d.o.o.)- direktor ter lastnik

Oddelek: Loža
188147 (440) DamijanD
»

nakup nepremičnine?

Oddelek: Loža
195075 (1748) David4747
»

Delovne naloge ki niso navedene v pogodbi o delu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5917026 (15088) NonPlusUltra
»

Enostavno knjigovodstvo za popoldanski sp in ostale obveznosti

Oddelek: Loža
2615990 (15273) St235

Več podobnih tem