» »

Skrbno skrivanje seznama zdravil (terapij) v domu upokojencev

Skrbno skrivanje seznama zdravil (terapij) v domu upokojencev

1
2
»

hamez66 ::

St235 je izjavil:

StarMafijec je izjavil:

Zdravniki (in tudi sestre) postanejo zelo tečni, ko jim postavljaš neka vprašanja, ki jih ne bi postavljal, če ne bi bral stvari na internetu. Moja večkratna subjektivna izkušnja.


Vsak normalen človek postane tečen, če mu po več letih izobraževanja in 20 let delovnih izkušenj pride pamet solit nekdo, ki je prebral dva članka na internetu. Zato imamo zakon o pacientovih pravicah, ki jasno določa kako naj ravna pacient (ali zanj odgovorna oseba), če meni, da način zdravljenja ni ustrezen. In ta pravica ne vsebuje teženja zdravniku o tem kaj piše na internetu.



Normalen človek se normalno obnaša, to pomeni, da se vsaj potrudi prijazno razložiti, zakaj tako zdarvljenje, ne pa

(a) svojcem ne bi dali vpogleda v seznam zdravil, ki ga prejema varovanec (ki zase ne zmore več racionalno odločati)
(b) če se ti v desetem poskusu vseeno uspe prebiti do zdravnika, ne dovolijo, da bi kopijo seznama vzel domov
(c) če prideš po enem letu ponovno prosit za svežo kopijo, te najprej petkrat naderejo, kaj hodiš tja, če si pa seznam dobil že leto dni nazaj (potem pa naderejo še tisto sestro, ki je prišla pet minut prej in vseeno pokazala seznam)
.

To pač ni normalno, ne glede na delovno dobo. 20 let delovne dobe lahko pomeni tudi, da je nekdo 20 let delal slabo. Pri privat zdravnikih nikoli nisem deležen nejevolje, dolgega čakanja (v čakalnici ali na preglede), zadirčnosti, medtem ko pri javnih zdravnikih te stvari niso tako redke. Meni se zdi normalen način tisti od privatnih zdravnikov, je pa res, da jih moram plačati iz svojega žepa in ne iz žepa zdravstvene zavarovalnice.

Normalen odnos teži k hitrem konstruktivnem zaključku pogovora med stranko in zdravnikom, ne pa k prelaganju odgovornosti in skrivanju dejstev. Če zdravnik uporablja zdravila, za katera v navodilih piše, da naj se ne bi uporabljala v določenih primerih, on jih pa vseeno predpisuje, lahko zdravnik dvome v njegovo razreši v nekaj stavkih (oz. alinejah v primeru pisne komunikacije) in šele potem, če je oseba tako trda, da teh stvari ne more razumeti, postane nejevoljen. Ne pa preden pove kaj konkretnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hamez66 ()

Magic1 ::

Privat zdravnik nima 60!!! pacientov na dan. Kdo plača zdravnike, ki delajo v domovih in koliko? Javno zdravstvo je tako kot je in ostareli že tako dobijo največji del zdravljenja, a to niti približno zadosti. In kaj lahko naredimo? Lahko upoštevaš omejitve in v mejah predpisov probaš urediti zadeve čim bolje, ali pa greš do privatnega zdravnika in najemeš domačo oskrbo. Vsi privat si bodo vzeli časa kolikor boste želeli in še nasmihali se vam bodo non-stop. V javnem je pa tako, da če si zdravnik vzame več časa za enega pacienta, mora manj delat na nekem drugem pacientu.
Magic

noraguta ::

to ni razlog in ne sme biti razlog, da se napamet napiše terapija z antipsihotikom.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Magic1 ::

Zakaj pa bi bilo predpisano napamet? Načeloma negovalci v domu pokličejo zdravnika in povedo kaj se s pacientom dogaja, nato pa zdravnik pregleda pacianta in po svojem znanju "napamet" oceni, kaj bi bilo najbolj smotrno. Kako bi pa moralo bit po tvoje?
Magic

Mehmed ::

mojca je izjavil:


Dejansko ne znam povedati, za kaj od obojega gre v konkretnem primeru. S prijavo, ki jim konkretno zagreni življenje, pa si predstavljam, da ti lahko brez težav "vrnejo uslugo" in življenje zagrenijo tebi oz. tvojemu svojcu.

Verjetno imajo vso pravico, da ti razložijo, da "nimajo nobenega prostega mesta". Ali če ga že imajo, brez težav predpišejo "primerno" terapijo, da jim ne bo več treba imeti opravka s starostnikom.


Ja, ce so tako otrocji, se lahko znesejo na pacientom. Samo ce se bi bi prej rekel, da se bodo sedaj ko jih vzemirjas, kot kasneje ko bodo pod drobnogledom.


NonPlusUltra je izjavil:


Ja, res redkokdo ... Tako zelo redkokdo, da smo potem mi prostovoljci skoraj edini ljudje, ki se s takimi zelo ljubljenimi starši 3x tedensko pogovarjamo in jim pomagamo pri sprehodih, gibanju, branju, ohranjanju stikov, a ne? In ne boš verjel, nekateri med nami imamo tudi po dve službi poleg tega.


Ja ok, prostovoljka si, ki se zrtvujes za vse tiste, ki se jim ne da utrgati casa. Lepo od tebe.
Ampak na koncu dneva ne tehtamo kolikokrat je kdo prisel na obisk pa zakaj je koga dal v dom, da mu pojasnimo kako gre zdravljenje. Ce jim pripada pojasnilo pripada tako najbolj zglednim sorodnikom kot najhujsim primerkom, ki imajo napad slabe vesti. Tvoje tlacenje op ali pa kogarkoli v dolocen kos tega v nicemer ne spremeni.

NonPlusUltra ::

Mehmed je izjavil:



NonPlusUltra je izjavil:


Ja, res redkokdo ... Tako zelo redkokdo, da smo potem mi prostovoljci skoraj edini ljudje, ki se s takimi zelo ljubljenimi starši 3x tedensko pogovarjamo in jim pomagamo pri sprehodih, gibanju, branju, ohranjanju stikov, a ne? In ne boš verjel, nekateri med nami imamo tudi po dve službi poleg tega.


Ja ok, prostovoljka si, ki se zrtvujes za vse tiste, ki se jim ne da utrgati casa. .

Za nikogar se ne žrtvujem, vseeno pa več dobim kot dam.

Mehmed je izjavil:


Ampak na koncu dneva ne tehtamo kolikokrat je kdo prisel na obisk pa zakaj je koga dal v dom, da mu pojasnimo kako gre zdravljenje

Ne boš verjel, oskrbovanci v domu to še kako zelo tehtajo.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Zgodovina sprememb…

NonPlusUltra ::

Mehmed je izjavil:

bo kolikokrat je kdo prisel na obisk pa zakaj je koga dal v dom, da mu pojasnimo kako gre zdravljenje. Ce jim pripada pojasnilo pripada tako najbolj zglednim sorodnikom kot najhujsim primerkom, ki imajo napad slabe vesti. Tvoje tlacenje op ali pa kogarkoli v dolocen kos tega v nicemer ne spremeni.

Ja, točno tako, kot praviš: če jim pripada pojasnilo.
Misliš, da si kar avtomatično upravičen do medicinskih podatkov, kartoteke in seznama medikamentov, če si oskrbovančev sorodnik?
Avtorica teme ni nikjer omenila ničesar o tem, da bi bila s podpisom oskrbovanke določena kot oseba, kateri se lahko posreduje podatke o osebnem zdravju, tudi ni nikjer zapisala, da bi imela kakršno koli splošno pooblastilo in nikjer ni omenila, da je zaprosila in dobila skrbništvo nad opravilno nesposobno osebo. Torej predvidevam, da ničesar od tega nima.
Torej, kaj praviš, Mehmed? Naj medicinsko osebje krši zakon o pacientovih pravicah?
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Mehmed ::

Ti cisto po nepotrebnem kompliciras povsem enostavno zadevo.
Ne rabim vedeti a je op upravicena do teh podatkov ali ne. Ce je so zajebali, ko ji jih niso dali. Ce ni so zajebali ko so popustili.

Oba razloga sta dovolj dobra za prijavit, dost vseeno kateri bo na koncu pravi.

Trololololol ::

Kup teoretikov kvantne fizike tukaj.
Če oseba ni zmožna lastne presoje, potem verjetno o tem presojaš ti. Prepovej doktorju tablete (vsak pacient ima pravico, da odstopi od terapije, aplikacije medikamenta). Druga stvar: do osebne kartoteke pa bo težko priti, saj ima človek, ne glede na lasten razum, še vseeno pravico do zasebnosti.

Če bodo komplicirali, jih opozori pred inšpekcijo (vseeno katero jim pokličeš). Delavci v domovih starostnikov so preobremenjeni ker jih je enostavno premalo, zaradi tega trpi marsikaj.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Poglejete si pogodbo doma za ostarele, sem 100% da lahko zavrnejo oskrbo, če zavrneš zdravljenje prvega in drugega zdavnika.
Kot drugo pa niso vedno le zdravniki krivi za primere predoziranja. Če je neka oseba problematična na to opozorijo zdravnika negovalci, zdravnik predpiše neko pomirjevalo. Na pacienta le to deluje malo močneje kot navadno. Mislite da negovalci opozorijo zdravnika, da je pacient premiren in se ni treba skoraj nič ukvarjat z njim?
Magic

noraguta ::

Magic1 je izjavil:

Zakaj pa bi bilo predpisano napamet? Načeloma negovalci v domu pokličejo zdravnika in povedo kaj se s pacientom dogaja, nato pa zdravnik pregleda pacianta in po svojem znanju "napamet" oceni, kaj bi bilo najbolj smotrno. Kako bi pa moralo bit po tvoje?

vsak antipsihotik nos s seboj stranske učinke, sej dejansko spremeni človeka. Je pa problem, če ne rešuje problema ampak iz človeka naredi rastlino. To pač ni rešitev. Iz prve roke povem, da sem se vsaj sam sprijaznil s povečano možnostjo kapi in inkotinenco za ceno, da je oseba precej bolj normalna in prisebna. Pa smo šli prek parih antipsihotikov. Ampak imet rastlino doma pač to ni to.pa sem imel kar precejšne štale.
je pa res da ga zvečer zadrogiramo še z uspavalom, da se ponoči spi podnevi pa bedi.
mogoče zaspanost zvečer pri mojčini ugibam babici povzročajo tudi uspavala in to da hodijo na obiske zvečer ko dobijo nočni koktejl.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Olórin ::

mojca je izjavil:


Ima kdo kakšen dober nasvet, kaj se lahko "servira" uslužbencem doma in nekompetentnim dohtarjem, ko to naslednjič ustavijo pred vrati? Teoretično me tudi zanima, kako bi lahko ukrepali, če jemanja zdravila ne bi pravočasno ustavili in bi bognedaj dejansko prišlo do smrti zaradi dotičnega zdravila.


tako, da narediš doktorat iz zdravstva. Laika pač ne bo _nihče_ poslušal, ko bo kričal da je nekaj neustrezno, ker je informacijo o tem našel na googlu.

Druga opcija pa je da osebo odpeljete iz doma za ostarele in sami skrbite zanjo, potem boste točno vedeli kakšna zdravila jemlje.

Ampak glede na demenco vsam to 1000% odsvetujem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Olórin ()

Olórin ::

še tole: sicer nisem zdravnik ampak si mislim da zdravil v vpogled ne dajo zato, da potem družinski člani, ki svojega ostarelega pridejo 1x letno pogledat ne kričijo kako grozno ravnajo z njim taposleni v domu in kako jim je (torej družinskim članom) mar zanj in katerih zdravil ne sme jemati. Ali pa kako nekaterih zdravil pa res ne rabi, saj je ja zdrav kot riba in je v mladosti šel vsak vikend na triglav....

Seveda se opravičujem, če vi pridete pogosteje in vam je za ostarelo osebo dejansko mar...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Olórin ()

Magic1 ::

A si tukaj lahko kdo zamisli kako bi odreagiral, če bi se zbudil v nekem nepoznanem prostoru, si brez kakršnegakoli spomina iz zadnjih par let, tedaj pa pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče. Se mi zdi da znajo bit negovalci konkretno ogroženi v določenih primerih, če je starostnik normalno fizično sposoben. To je treba narediti vsaki dan...
Potem pa pride sorodnik in je pameten, da se do njega čist normalno obnaša in ne rabi pomirjeval/uspaval/... Stvari so lahko veliko bolj zapletene, kot si jih nek obiskovalec zamisli.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

korenje3 ::

po moje je prav da skrivajo, namreč kateri starš bi hotel da njihovi otroci vejo s čim se drogirajo.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

suncer ::

Olórin je izjavil:

mojca je izjavil:


Ima kdo kakšen dober nasvet, kaj se lahko "servira" uslužbencem doma in nekompetentnim dohtarjem, ko to naslednjič ustavijo pred vrati? Teoretično me tudi zanima, kako bi lahko ukrepali, če jemanja zdravila ne bi pravočasno ustavili in bi bognedaj dejansko prišlo do smrti zaradi dotičnega zdravila.


tako, da narediš doktorat iz zdravstva. Laika pač ne bo _nihče_ poslušal, ko bo kričal da je nekaj neustrezno, ker je informacijo o tem našel na googlu.

Druga opcija pa je da osebo odpeljete iz doma za ostarele in sami skrbite zanjo, potem boste točno vedeli kakšna zdravila jemlje.

Ampak glede na demenco vsam to 1000% odsvetujem.


Doktorat iz zdravstva.
Pa iz kje ste vi padli.

A to da ti v lekarni dajo zdravilo kjer piše kakšni so stranski učinki, pa ne rabiš doktorata da prebereš.

Magic1 je izjavil:

A si tukaj lahko kdo zamisli kako bi odreagiral, če bi se zbudil v nekem nepoznanem prostoru, si brez kakršnegakoli spomina iz zadnjih par let, tedaj pa pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče. Se mi zdi da znajo bit negovalci konkretno ogroženi v določenih primerih, če je starostnik normalno fizično sposoben. To je treba narediti vsaki dan...
Potem pa pride sorodnik in je pameten, da se do njega čist normalno obnaša in ne rabi pomirjeval/uspaval/... Stvari so lahko veliko bolj zapletene, kot si jih nek obiskovalec zamisli.


To da "pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče" in reakcija na tako dejanje.

Te reakcije se po vaše rešuje z zdravili, ne s drugačnim pristopom.

Nemogoči ste.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: suncer ()

Mehmed ::

Op, ko se znajdes v dilemi a izpasti nadlezna s svojimi laicnimi vprasanji ali pa slepo zaupati zdravniku, izberi prvo moznost vsakic. Ker prva moznost je v najslabsem primeru nadlezna. Druga je pa sem pa tja usodna. Ker so zmotljivi. In ce so tok naduti, da se jim ne ljubi pojasnjevati plebejcem kaj pocnejo, so tok bolj nagnjeni k temu.

Ziga tole je nehalo biti argumentirano, ko si je vsak zase zacel zmisljevati pogoje kdaj lahko vprasas dohtarja nekaj. Ce si dober sorodnik, ce imas pravo izobrazbo... Ce se ti ravno puca neumnosti mogoce zacni z njimi, ne odgovori nanje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Mehmed ()

suncer ::

Mehmed, lepo povedano.

Magic1 ::

suncer je izjavil:


To da "pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče" in reakcija na tako dejanje.

Te reakcije se po vaše rešuje z zdravili, ne s drugačnim pristopom.

Nemogoči ste.


Rešiti se da vse stvari na več načinov, vendar nekatere rešitve niso sprejemljive za udeležene. Lahko se najzahtevnejši primer reši s pomočjo poznanih svojcev, vendar to hitro odpade, če niso pripravljeni prihajat zelo redno. Prav tako lahko mogoče reši zadevo dolgotrajen pogovor, vendar če ima negovalec 10min časa za pacienta, dvomim da si ga bo vsak dnevno vzel za neplačane nadure.

Poleg tega pa dvomim, da vas zdravnik pošlje v PM, če ga lepo vprašate za terapijo in se potem rabite kregat za kakšno informacijo.

Je pa sistem dost v podnu(preveč pacientov na zdravnika, premalo negovalcev,...) in zato je tudi težko pričakovat kak optimum od države.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

suncer ::

Magic1 je izjavil:

suncer je izjavil:


To da "pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče" in reakcija na tako dejanje.

Te reakcije se po vaše rešuje z zdravili, ne s drugačnim pristopom.

Nemogoči ste.


Rešiti se da vse stvari na več načinov, vendar nekatere rešitve niso sprejemljive za udeležene. Lahko se najzahtevnejši primer reši s pomočjo poznanih svojcev, vendar to hitro odpade, če niso pripravljeni prihajat zelo redno. Prav tako lahko mogoče reši zadevo dolgotrajen pogovor, vendar če ima negovalec 10min časa za pacienta, dvomim da si ga bo vsak dnevno vzel za neplačane nadure.

Poleg tega pa dvomim, da vas zdravnik pošlje v PM, če ga lepo vprašate za terapijo in se potem rabite kregat za kakšno informacijo.


10 minut časa naj kar ima. Domovi so po ceni 1000€ mesečno in še več.
To ostane vsaj 500€ za oskrbo, kar je 50-100 ur, odvisno po koliko so uslužbenci plačani, torej vsaj eno uro na dan ali več.

NonPlusUltra ::

suncer je izjavil:


Magic1 je izjavil:

A si tukaj lahko kdo zamisli kako bi odreagiral, če bi se zbudil v nekem nepoznanem prostoru, si brez kakršnegakoli spomina iz zadnjih par let, tedaj pa pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče. Se mi zdi da znajo bit negovalci konkretno ogroženi v določenih primerih, če je starostnik normalno fizično sposoben. To je treba narediti vsaki dan...
Potem pa pride sorodnik in je pameten, da se do njega čist normalno obnaša in ne rabi pomirjeval/uspaval/... Stvari so lahko veliko bolj zapletene, kot si jih nek obiskovalec zamisli.


To da "pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče" in reakcija na tako dejanje.

Te reakcije se po vaše rešuje z zdravili, ne s drugačnim pristopom.

Nemogoči ste.

Nemogoči? No daj, da slišimo, kateri so ti drugačni pristopi, katere ti omenjaš? Glede na to, da jih uradna medicina še ne pozna, mogoče boš rasvetlil tudi njih. Upam, da nisi mislil na privezovanje bolnika na posteljo ali kake elektrošokerje.

Magic1 ima prav. Zate pa nisem prepričana, da veš, kako izgeda hud izpad demence in kaj demenca sploh točno je. Na kratko povedano: človek izgubi kratkoročni spomin (to pomeni, da se spominja vseh podrobnosti svojega življenja izpred recimo 50ih let, ne spomni pa se, da je pred 1 uro že jedel, ne spomni se, kje se nahaja, svojega imena, naslova, itd.).

Kot je rekel Magic1: skušaj si predstavljati, da si dementen, nekega jutra se zbudiš, ne veš, kje si, kdo so ti ljudje okrog tebe, kaj počnejo s tabo, ko ti preoblačijo plenico, katero prvič vidiš, čeprav jo uporabljaš že dolgo časa, zakaj te peljejo v kopalnico in te polivajo z vodo ... Kje si, zakaj si tam, kaj se dogaja?? In to se ti lahko dogaja dan za dnem. Vsak dan nov dan, prejšnjih se morda sploh ne spomniš in vsak dan nova groza. Si predstavljaš, kako je vsak dan podoživljati takšno grozo, kaj se zgodi v človekovi psihi, ne moremo vedeti.
In tu se začne najhujše pri dementnem bolniku: zaradi zgoraj omenjenega se neizmerno prestraši, ne ve, kaj bi. Pomisli, kako ti je, ko se hudo prestrašiš in zdaj pomisli, da se ti to dogaja konstantno. Nekateri lahko postanejo nasilni. Je pa res, da nimajo vsi dementni tako hudih reakcij.
Lakotnik je že opisal primer, ko je človek skočil skozi okno in se polomil, jaz poznamm primere, ko so dementni ušli in se izgubili, ker so pozabili kje so, od kod so, in poznam dva primera, ko sta tako izgubljena dementna umrla v gozdu (eden od teh je bil moj stric).
Torej, povej, kateri so po tvoje zdaj tisti pristopi, ki bodo obvarovali tiste, ki dementnega negujejo in hkrati obvarovali njegovo zdravje in morda celo življenje? Solarna joga? Meditacija ob polni luni? Ali naj vsak dementnež ob diagnozi dobi na recept vstopnico za film Memento in se potem cel potetovira (na čelo: "sem v domu upokojencev", na trebuh: "menjajo mi pokakano plenico", na roko: "nikogar ne smem udariti, ker sem dementen" ...?
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

mojca ::

Mimogrede, če moraš človeka 4x dnevno preobleči, ga peljati trikrat dnevno v jedilnico in nazaj, mu postreči hrano in pospraviti, mu prinesti kavo, ga odpeljati na fizioterapijo, ... postane tudi "ura na dan" pravzaprav manj kot deset minut naenkrat. Dejansko občudujem negovalke, da sploh zmorejo tako hitro obdelati vse stanovalce (meni to, kar one opravijo v manj kot petih minutah, pogosto vzame tričetrt ure; kolega sicer pravi, da tudi efekt "bele halje" dela čudeže).

Zares ni zdravnik/zdravnica nikoli nikogar poslal(a) ne v tri krasne ne kamorkoli drugam. Običajno se je zataknilo pri medicinski sestri, ki po eni strani ni želela dati informacij, po drugi strani pa na vse pretege ovirala dostop do zdravnika in spraševala, čemu nam bodo sploh te informacije. Zdravnica je informacije (s precej pomisleki, zadržki in vprašanji, čemu) dala, a vztrajala pri tem, da je izpis prepovedano nositi iz ambulante in da v konkretni terapiji ne vidi problema.

Še enkrat: zavedam se, da dohtarji niso vsemogočni in ne morejo v prvo zadeti zdravila. Samo ni mi jasno, kaj in zakaj tako skrivajo; in zakaj tako trmasto vztrajajo v svoji nezmotljivosti.

mihec87 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

Kako pa lahko veš, da je to zaradi tablete? Hočem reči, kako lahko to z gotovostjo trdiš, ker obtožbe je potrebno dokazati.


Če se to zgodi vedno(sicer op ni napisala če se to dogaja vedno po zaužitju) par min po zaužitju tablet..kaj boš posumil?


- Zaspala je vedno sredi večerje (kar se pred predpisano terapijo ni dogajalo nikoli). Prva žlica vsakega obroka so tablete, torej sredi večerje pomeni par minut po zaužitju tablete.
- Eno uro pred večerjo se je brez problema pogovarjala in sprehajala.
- Zavest je enkrat izgubila pol ure po večerji (po večerji je bil le rekdo kdo od svojcev pri njej).
- Sprememba je bila dovolj očitna, da se je poizvedovanje o terapiji začelo par dni po predpisani terapiji (prej tovrstnih problemov ni bilo, kasneje pa tudi nikoli več).
- Opažanja konsistentna z opozorili, priloženimi zdravilom (in s članki na spletu, četudi jih ne štejemo).

No, pa nekajkrat je sredi sprehoda omahnila (in bi se polomila, če je ne bi ujeli) in si je bilo potrebno sposoditi voziček, da je sploh prišla nazaj do sobe, ker enostavno ni bila več sposobna hoditi. Premalo statistike, da bi lahko z gotovostjo tudi to povezovala z zdravili. Zdaj se ne dogaja več.

Seveda je spala tudi popoldan (in ponoči), a je šlo takrat vedno za običajen popoldanski oz. nočni počitek. Zadremala je, ko je prišla do postelje, niti slučajno sredi kosila (tablete so dozirali samo zjutraj in zvečer).

No, ok, zares je *vsakič* *sredi* večerje zaspala tudi gospa, ki je sedela poleg nje. Z nekaj logičnega sklepanja bi zares morala priti do zaključka, da je bila tista miza uročena in da sta obe zaspali zaradi uroka, ki se je aktiviral vsak večer ob 18:15 :)).

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

NonPlusUltra ::

Dajmo iti od začetka, ker drugače ne bomo nikamor prišli. Eno vprašanje Mojca. Ali si določena za osebo, kateri se lahko izdaja osebne zdravstvene informacije, imaš splošno pooblastilo ali si skrbnik ali zakoniti zastopnik te dementne osebe?
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

mojca ::

Po vsej verjetnosti ni uradno nihče skrbnik ali zakoniti zastopnik. Vprašala sem vse ostale in nihče ne ve, da bi videl ali podpisal karkoli drugega kot to, komu naj se pošilja pošta in računi oz. kdo je kontaktna oseba (možno je sicer, da je kdo podpisal, pa tega niti ne ve). Iz sodišča gotovo ni prišlo nič.

Nikoli ni bilo kakšne posebne situacije, ko bi bilo potrebno to doreči oz. določiti zastopnika, tudi v domu ureditve tega statusa niso nikoli svetovali ali želeli (tudi pri zdravnici/sestri to ni bil "issue"). Na banki je bil določen pooblaščenec za upravljanje z bančnim računom, drugje pa doslej ni bilo potrebe.

To je prva stvar, ki jo bomo uredili, ko bo vikend mimo. Odnosa v ambulanti sicer to ne bo spremenilo, bodo imeli pa vsaj črno na belem, komu smejo dati informacije, če bodo protestirali. Na
http://www.id.gov.si/si/delovna_podrocj...
sem ravnokar našla tole:
Kaj lahko storim, če menim, da se zdravstvene storitve ne izvajajo v redu (dehidriranost, druga zdravila, preležalnine)?

Za področje zdravstvenih storitev v domski obliki storitve institucionalno varstvo je pristojen domski zdravnik in vodja zdravstveno negovalne službe. V takem primeru opozorite in prosite za pojasnilo direktorja oziroma poslovnega vodjo izvajalca storitve, ki mora pridobiti pojasnila od vodje zdravstveno negovalne službe ter domskega zdravnika. V kolikor z odgovorom ne boste zadovoljni imate možnost podati pritožbo nad izvajanjem zdravstvenih storitev na naslov: Ministrstvo za zdravje, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

mojca ::

Teoretično vprašanje. Recimo, da je za zakonitega zastopnika določena oseba A. K svojcu vsak dan pride oseba B in slednja tudi opazi določene zdravstvene težave. Kako bi postopal v tem primeru, da bi informacija prišla do zdravnice iz prve roke, hkrati pa ne bi nihče kršil pacientovih pravic? Morata A in B priti skupaj k zdravnici, kjer B pojasni težave, A pa mora prisostvovati pogovoru in potrditi morebitno razkritje podatkov in/ali spremembe? Lahko B pelje svojca k zdravniku sam in ali ga mora zdravnik kako drugače obravnavati, ker ni on zakoniti zastopnik?

korenje3 ::

svojec in zakoniti zastopnik imata enake pravice. tako lahko pride A ali B k zdravnici.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: korenje3 ()

NonPlusUltra ::

mojca je izjavil:

Teoretično vprašanje. Recimo, da je za zakonitega zastopnika določena oseba A. K svojcu vsak dan pride oseba B in slednja tudi opazi določene zdravstvene težave. Kako bi postopal v tem primeru, da bi informacija prišla do zdravnice iz prve roke, hkrati pa ne bi nihče kršil pacientovih pravic? Morata A in B priti skupaj k zdravnici, kjer B pojasni težave, A pa mora prisostvovati pogovoru in potrditi morebitno razkritje podatkov in/ali spremembe? Lahko B pelje svojca k zdravniku sam in ali ga mora zdravnik kako drugače obravnavati, ker ni on zakoniti zastopnik?

Za določitev zakonitega zastopnika morate najprej sprožiti postopek, pojdite na CSD in se tam pozanimajte, v katerih primerih se to lahko naredi. Če je oseba samo rahlo dementna, verjetno to ne pride v poštev. Če pa je v domu na varovanem oddelku zaradi demence in begasumnosti ali nevarnosti poškodovanja sebe ali drugih, pa zelo verjetno ja. Če ni hudo dementna, bo mogoče dovolj samo pooblastilo, nisem prepričana. Vsekakor pa bo demenca napredovala in prej ali slej bi bilo dobro to urediti
Jaz osebno bi rekla tako: oseba B pač čimprej sporoči medicinski sestri ali zdravniku za težave. Potem sporoči še osebi A, ki je zakoniiti zastopnik in bo sigurno dobila informacije v zvezi z zdravljenjem.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Zgodovina sprememb…

mojca ::

Ni na varovanem oddelku, ni begosumna in ni nevarna, da bi poškodovala sebe ali druge (razen s padcem/zlomom), ampak določitev zastopnika bi morala biti možna (če je komisija ne ujame ravno na tisti dan, ko skoraj vse štima). Stanje se pa po drastičnem in hitrem poslabšanju ter znatnem izboljšanju že dve leti ne spreminja več, kvečjemu boljša.

MaFijec ::

Sicer se nerad ponavljam.
Ministrstvo za zdravje, Štefanova 5, 1000 Ljubljana.

Vse informacije, kje se lahko pritožiš sem ti dal že v prvem sporočilu.
Hudič je, ker človek površno bere, ko je razburjen ...
Citiram samega sebe:
https://slo-tech.com/forum/t644848/p479...

suncer ::

NonPlusUltra je izjavil:

suncer je izjavil:


Magic1 je izjavil:

A si tukaj lahko kdo zamisli kako bi odreagiral, če bi se zbudil v nekem nepoznanem prostoru, si brez kakršnegakoli spomina iz zadnjih par let, tedaj pa pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče. Se mi zdi da znajo bit negovalci konkretno ogroženi v določenih primerih, če je starostnik normalno fizično sposoben. To je treba narediti vsaki dan...
Potem pa pride sorodnik in je pameten, da se do njega čist normalno obnaša in ne rabi pomirjeval/uspaval/... Stvari so lahko veliko bolj zapletene, kot si jih nek obiskovalec zamisli.


To da "pride nekdo nepoznan v prostor in ima 10min da te očisti in preobleče" in reakcija na tako dejanje.

Te reakcije se po vaše rešuje z zdravili, ne s drugačnim pristopom.

Nemogoči ste.

Nemogoči? No daj, da slišimo, kateri so ti drugačni pristopi, katere ti omenjaš? Glede na to, da jih uradna medicina še ne pozna, mogoče boš rasvetlil tudi njih. Upam, da nisi mislil na privezovanje bolnika na posteljo ali kake elektrošokerje.

Magic1 ima prav. Zate pa nisem prepričana, da veš, kako izgeda hud izpad demence in kaj demenca sploh točno je. Na kratko povedano: človek izgubi kratkoročni spomin (to pomeni, da se spominja vseh podrobnosti svojega življenja izpred recimo 50ih let, ne spomni pa se, da je pred 1 uro že jedel, ne spomni se, kje se nahaja, svojega imena, naslova, itd.).

Kot je rekel Magic1: skušaj si predstavljati, da si dementen, nekega jutra se zbudiš, ne veš, kje si, kdo so ti ljudje okrog tebe, kaj počnejo s tabo, ko ti preoblačijo plenico, katero prvič vidiš, čeprav jo uporabljaš že dolgo časa, zakaj te peljejo v kopalnico in te polivajo z vodo ... Kje si, zakaj si tam, kaj se dogaja?? In to se ti lahko dogaja dan za dnem. Vsak dan nov dan, prejšnjih se morda sploh ne spomniš in vsak dan nova groza. Si predstavljaš, kako je vsak dan podoživljati takšno grozo, kaj se zgodi v človekovi psihi, ne moremo vedeti.
In tu se začne najhujše pri dementnem bolniku: zaradi zgoraj omenjenega se neizmerno prestraši, ne ve, kaj bi. Pomisli, kako ti je, ko se hudo prestrašiš in zdaj pomisli, da se ti to dogaja konstantno. Nekateri lahko postanejo nasilni. Je pa res, da nimajo vsi dementni tako hudih reakcij.
Lakotnik je že opisal primer, ko je človek skočil skozi okno in se polomil, jaz poznamm primere, ko so dementni ušli in se izgubili, ker so pozabili kje so, od kod so, in poznam dva primera, ko sta tako izgubljena dementna umrla v gozdu (eden od teh je bil moj stric).
Torej, povej, kateri so po tvoje zdaj tisti pristopi, ki bodo obvarovali tiste, ki dementnega negujejo in hkrati obvarovali njegovo zdravje in morda celo življenje? Solarna joga? Meditacija ob polni luni? Ali naj vsak dementnež ob diagnozi dobi na recept vstopnico za film Memento in se potem cel potetovira (na čelo: "sem v domu upokojencev", na trebuh: "menjajo mi pokakano plenico", na roko: "nikogar ne smem udariti, ker sem dementen" ...?


Si prepričan, da ti ne rabiš tablet ?

Kristus na križu. Ne moreš se posvetit 5 minut človeku, katerega bi do konca življenja futral s tabletami.
Samo jej in adijo.
Kakršnokoli zdravljenje zahteva nadzor procesa zdravljenja. Tega tu nimaš. Če nimaš nadzora nad bolnikom, kateri je pod TVOJO oskrbo nimaš kaj predpisovati česarkoli.

To da človek omahne sredi kosila ni "ups" ampak meji na kriminalno dejanje umora iz malomarnosti.
Da se neka bakica zlomi, ker so tableti prijeli sredi njene hoje po štengah.
Jah je sama padla po štengah, mi nič krivi.
Pa ja.

Kazenska odgovornost.

Kakšna malomarnost do ljudi. Pa tu se pogovarjamo o ženski, dementni ali ne, ki je pod vplivom težkih mamil.
Tudi če začne opletati z rokami, kaj bo pa naredila 50 let mlajši medicinski sestri.

Še enkrat: zavedam se, da dohtarji niso vsemogočni in ne morejo v prvo zadeti zdravila. Samo ni mi jasno, kaj in zakaj tako skrivajo; in zakaj tako trmasto vztrajajo v svoji nezmotljivosti.


Skrivajo zato, ker nočejo, da veš kaj se z ljudmi počne.

Vztrajanje je pa, ker nočejo da bi jih kdorkoli kritiziral. 99% zaposlenih je tako ali tako preplonkalo vse pomembnejše teste.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: suncer ()

Magic1 ::

Ti si pa tudi malo počasen, sej ne predpisuje zdravil osebje domova, temveč zdravnik! On pa ne more vedet ali je določeno zdravilo premočno vplivalo na pacienta, o tem ga morajo obvestiti oskrbovalci v domu, ali svojci. Zdravnik je lahko dober le toliko kot podatkov dobi. V našem sistemu je zadeva še toliko hujša, ker ima zdravnik preveč pacientov na dan, prav tako osebje v domovih. Če vam to ni zadosti boste morali preseliti v kakšne VIP domove, ki pa so konkretno dražji.
Pa ne zagovarjam drogiranja, vendar krivec ni vedno za to zdravnik.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

suncer ::

Seveda da ne more vedeti če sploh ne gre pogledat.

In pika na i, da mu kaj takega povedo sestre (če se jim da) ki nimajo niti približne izobrazbe kakršno jo ima dohtar.

Trololololol ::

Verjemi, da sestrce znajo včasih več kot dohtarji, ki so jim določene stvari znane samo v teoriji, ker pač ni v njihovi domeni dela.

suncer ::

Če bi znale več bi bile dohtarce, ne verjamem

Trololololol ::

Kar je irelevantno, če ti ne verjameš. To je dejstvo, videno in že stokrat prežvečeno. Sestre poznajo človeka globje, medtem ko doktor vidi samo kos mesa in fizične ter kemijske spremembe. Prav tako opravljajo vrsto nalog, ki bi jih moral zdravnik, pa jih ne. Tako opravijo določena doktorska dela bolje od doktorja.
Ker pa ti verjameš, da višja stopnja izobrazbe, da več znanja, tako kot večina slovenceljnov, pa imamo kup faliranega EPF folka, ki zna manj kot nekdo, ki ima končano samo osnovno šolo in dela že 25 let za trakom.
(Primerjaj nekoga, ki ima dokončano višjo šolo in dela delo vsakodnevno ter nekoga, ki je prišel iz faksa ter zadevo pozna samo iz knjige - no-go!)

suncer ::

Irelevantna so tudi tvoja prepričanja.

Če poznajo človeka globje, zakaj niso sporočile težav in so raje zadevo zamolčale.
Zakaj so skrivale podatke ?

Ma ja.

EPF folk je razred zase.

Trololololol ::

Niso prepričanja. Videl, doživel, delal. Občutno bolje kot pa nekdo, ki je bil za razred ali dva bolje šolan od mene.

Še vedno pa bi bilo vaše bluzenje bolje spremeniti na bolje.
Praktične rešitve: Grožnje z inšpekcijo
Grožnje z neplačevanjem UPN za oskrbo.
Oboje bo uspelo, če se človeka po nepotrebnem omamlja (ker je lažje nekomu napisat tableto, kot pa se z njim ukvarjati. Jebatga, bo potrebna večmesečna stavka doktorjev, da bo kdo prišel k pameti)

Magic1 ::

Ne štekate, ni fora v tem da bi se vsepovprek omamljalo. Vendar včasih lahko pride do tega zaradi okoliščin. Doktor pride v domu do pacienta, ko se ga pokliče, ni to bolnica, kjer bi doktor hodil dvakrat na dan do vseh pacientov. Dementen pacient seveda ne bo znal zdravniku nič povedat, zato so tam negovalci, da govorijo zanj. Torej zdravnik lahko pregleda pacienta in posluša opazovanja negovalca ter se nato odloči za terapijo. Zdravnik potem gre delat drugam in se ne vrne preverjat kako gre pacientu(razen če da teste delat, potem jih seveda preveri). Zato so tam negovalci, da sporočijo če kaj ni tako kot mora biti. Na drugi strani pa imaš negovalce, ki so tudi lahko na meji zmoglivosti zaradi preobremenitev(nočne, nadomeščanja, nadure, preveč pacintov, problematični) in jim otopelost določenega problematičnega dementnega pacienta lahko za malenkost olajša dan. Kaj bi vi naredili? Poklicali zdravnika in mu priporočili zmanjšanje doze? Bodite realni, če že tako komaj zdržite dan.
Tukaj pridete seveda na vrsto sorodniki, tudi vi lahko kontaktirate zdravnika in se posvetujete. Seveda v določenih primerih kakšnemu negovalcu to ne bo povšeči in bo zelo nerad poklical zdravnika. Zato je tudi veliko razlogov npr: tečen zdravnik, dodatno delo iskanja zdravnika, kartoteke, ukvarjanja s sorodniki,...
Tudi zdravnik je lahko tečen ali sit laičnega postavljanja diagnoze po google metodi.
Vse to in še kaj lahko privede do konfliktov, realnost je jeba.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

mojca ::

Na CSD pravijo, da se zgolj zaradi vpogleda v zdravstveno dokumentacijo načeloma ne ureja skrbništva, sploh pa ne, če je oseba v domu upokojencev, kjer je že itak za večino stvari poskrbljeno. In naj individualno uredimo z zdravnikom oz. sestro.

NonPlusUltra ::

Skrbništvo oz. zakonito zastopstvo bi morali urediti zaradi demence, ne zgolj zaradi vpogleda v zdr. dokumentacijo.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasvet glede financiranja

Oddelek: Loža
438782 (7455) Mr_Globus
»

Evtanazija (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63179058 (72990) Vajenc
»

Slabost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11028842 (21475) [D]emon
»

Endokrinolog

Oddelek: Loža
2312856 (11315) Pithlit
»

Mobilna aplikacija, s katero dostopate do svojih zdravniških podatkov!

Oddelek: Mobilne tehnologije
456365 (4970) dejanslo

Več podobnih tem