» »

Skrbno skrivanje seznama zdravil (terapij) v domu upokojencev

Skrbno skrivanje seznama zdravil (terapij) v domu upokojencev

«
1
2

mojca ::

V domu upokojencev se na vse pretege trudijo, da:
(a) svojcem ne bi dali vpogleda v seznam zdravil, ki ga prejema varovanec (ki zase ne zmore več racionalno odločati)
(b) če se ti v desetem poskusu vseeno uspe prebiti do zdravnika, ne dovolijo, da bi kopijo seznama vzel domov
(c) če prideš po enem letu ponovno prosit za svežo kopijo, te najprej petkrat naderejo, kaj hodiš tja, če si pa seznam dobil že leto dni nazaj (potem pa naderejo še tisto sestro, ki je prišla pet minut prej in vseeno pokazala seznam)

Dodaten problem je v tem, da je dotična oseba z demenco dobila predpisane antipsihotike (sicer namenjene zdravljenju bipolarne depresije, manije in shizofrenije), ki so kontraindicirani z natanko vsemi drugimi zdravili, ki jih prejema oz. z vsemi "tveganji" (sladkorna, povišan krvni tlak, holesterol, ...). Konkretno npr. na zdravilu piše:
Če ste starejša oseba z demenco (poslabšanim delovanjem možganov), ne smete jemati zdravila, kajti skupina zdravil, v katero spada, lahko starejšim osebam z demenco poveča tveganje možganske kapi in v nekaterih primerih tveganje smrti.

Citat iz članka:

Atypical antipsychotics are so dangerous in the elderly with dementia, at least 15,000 die in nursing homes from them each year, charged FDA drug reviewer David Graham in congressional testimony.

V Avstraliji je za 10% smrti zaradi zdravil krivo prav to.

Ampak za začetek se je bilo potrebno skregati z zdravnico, ki zdravila ni želela ukiniti in nas je napotila na psihiatrinjo. S psihiatrinjo smo se kregali petnajst minut, da je privolila v ukinitev zdravila, ker v njem ni videla nič slabega.

Ampak ni šlo samo za teorijo. V seznam zdravil se sploh ne bi nihče vtikal, če ne bi par minut po zaužitju zaspala oz. za nekaj sekund izgubila zavesti.

Parodija je, da so terapijo pred letom dni ukinili. In v računalnik vnesli datum konca terapije leta 2017, nakar se niti med seboj niso znali zmeniti, ali je zdravilo še vedno prejemala ali ne. Seveda nihče ni bil pripravljen povedati resnice (ali ga je prejemala in od kdaj).

Ima kdo kakšen dober nasvet, kaj se lahko "servira" uslužbencem doma in nekompetentnim dohtarjem, ko to naslednjič ustavijo pred vrati? Teoretično me tudi zanima, kako bi lahko ukrepali, če jemanja zdravila ne bi pravočasno ustavili in bi bognedaj dejansko prišlo do smrti zaradi dotičnega zdravila.
  • spremenila: mojca ()

Vikking ::

ga. Mojca, vprašanje. Kakšna je vaša kvalifikacija in kompetenca? Mogoče kar vaš specialistični doktorski naziv prosim

pirat ::

Po mojih izkušnjah ni vedno nujno potrebno imeti specialističnega naziva, da ti je jasno, da zdravnik v nekaterih posameznih primerih "nima pojma".
In če v sistemu, kjer za posameznika hkrati skrbi več zdravnikov/specialistov, ni eksplicitno jasno razvidno, katera zdravila posameznik hkrati jemlje oz. v kakšni kombinaciji, potem je takšen sistem resno pomanjkljiv. In različnih vrst zdravil in njihovih kontraindikacij je pač toliko, da se občasno zgodi tudi to, da so stvari med seboj nekompatibilne... In zakaj tega človek ne bi smel vprašati ?

St235 ::

Edina stvar, ki jo lahko pridobiš je drugo mnenje (pa ne na forumih in internetu). Ker to kar sedaj delaš naredi več precej škode kot koristi, ker najslabše je, ko si vsak, ki ima pet minut časa in prebere dva članka na internetu domišlja, da je najpametnejši.

noraguta ::

Problem je, ker antipsihotike predpisuje psihiater. Ostala pa splošni zdravnik ali la specialist druge stroke. Je kar nekaj letanja okrog, da se stvari za silo uskladijo. Drugo pa je v samem domu. Če dela slučajno kdo štalo potem je sploh težko sestavit ustrezno terapijo.
Dementneži so pa še nagnjeni h uhajanju(je gospa doma pozabila šporget ugasnt). Tko da potrplenje pa makar te parkrat napizdijo, prej ali slej si vzamejo čas.
Al pa menjava doma.
Je pa opcija da za osebo skrbiš sam doma če misliš, da ti znese.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

SeMiNeSanja ::

St235 je izjavil:

Edina stvar, ki jo lahko pridobiš je drugo mnenje (pa ne na forumih in internetu). Ker to kar sedaj delaš naredi več precej škode kot koristi, ker najslabše je, ko si vsak, ki ima pet minut časa in prebere dva članka na internetu domišlja, da je najpametnejši.

To je bolj stvar komentatorske kulture. Če bi se oglašali zgolj tisti s kompetencami, lastnimi izkušnjami ali vsaj zrelostjo odrasle osebe, tako splošno vprašanje sploh nebi smelo biti problematično.

Skrb zbujajoče je skrivanje podatkov in odnos do svojcev varovancev. Zagotovo ne gre, da bi sezname zdravil ali drugo zdravstveno dokumentacijo kazali kar vsakemu, ki pride mimo in trdi, da je z varovancem v žlahti. V bistvu (to bi moral ti vedeti) bi takšne podatke lahko posredovali izključno osebam, ki jih je varovanec določil, da smejo imeti vpogled, če pa varovanec tega ni več sposoben odrediti, pa oseba, ki jo je sodišče določilo za njegovega skrbnika?

Koneckoncev imamo še vedno varstvo osebnih podatkov, ki ni odvisno od tega, koliko si ti star, ali kakšno stopnjo demence ali druge psihične bolezni imaš.

Kljub temu pa to lahko osebje na primeren način razloži svojcem. Ti naj uredijo skrbništvo, potem pa bodo lahko tudi upravičeno zahtevali zdravstvene podatke, da ne bodo zdravniki in osebje tvegali kršenja zakonodaje glede osebnih podatkov.

Druga zgodba je potem, če je osebje pri predpisovanju zdravil ravnalo strokovno ali ne. Laik o tem teško presoja. Google marsikaj vrže ven, kljub temu pa kot laik marsikaj tega ne razumeš v širšem kontekstu. Bolj kot googlanje bi svetoval, da odneseš seznam do svojega zdravnika ali kakšnega znanca zdravnika in se z njim posvetuješ, kaj meni o predpisani kombinaciji zdravil. Kvazi 'drugo mnenje', samo malo bolj po domače. Tudi kakšen dober farmacevt bi znal kaj povedati o kombinacijah zdravil.

Težava pa je potem spet, kaj naresti, če se izkaže, da kombinacija dejansko ni 'optimalna'.

Poleg medicinske presoje 'optimalnosti', pa imamo še osebno presojo pacienta. Če ti je po nekem zdravilu npr. slabo, da bi moral bruhati, pač ne boš tega zdravila več jemal, pa tudi če zdravniki in farmacevti trdijo, da ni problematično. Če nekoga po zaužitju zdravila 'zmanjka' za nekaj sekund, to nekako ne more biti 'optimalno' zdravilo zanj. Normalen človek bi ga prenehal jemati in zahteval nadomestno zdravilo, ki nebi imelo takega stranskega učinka. V domovih, kjer imajo opravka z dementnimi osebami, ki pogosto same niso sposobne, da osebje opozorijo na takšne stranske učinke, osebje pa je 'prezaposleno', da bi jih opazilo, bi morali z vso skrbnostjo poslušati svojce, če jih na to opozorijo. Očitno bo treba 'gospodo' obveščati po pisni poti s povratnico, da se kasneje nebi mogli izgovarjati, da niso bili obveščeni?

Vikking ::

SeMiNeSanja je izjavil:

St235 je izjavil:

Edina stvar, ki jo lahko pridobiš je drugo mnenje (pa ne na forumih in internetu). Ker to kar sedaj delaš naredi več precej škode kot koristi, ker najslabše je, ko si vsak, ki ima pet minut časa in prebere dva članka na internetu domišlja, da je najpametnejši.


To je bolj stvar komentatorske kulture. Če bi se oglašali zgolj tisti s kompetencami, lastnimi izkušnjami ali vsaj zrelostjo odrasle osebe, tako splošno vprašanje sploh nebi smelo biti problematično.



Lepo prosim no, ne ga srat, smo na Slo-tech forum-u. Ne bom niti pisal kaj si mislim...

Lakotnik29 je že povedal, kaj je za storiti.

SeMiNeSanja ::

@Vikking - in kako boš pridobil drugo mnenje za tretjo osebo, če nisi njen skrbnik, oseba sama pa ni opravilno sposobna?

Vikking ::

Če nisi svojec oz. skrbnik osebe, nimaš kej praskat. Ker tudi jaz ne morem dobiti tvojih zdravstvenih podatkov. Tako da tvoje vprašanje je najmanj banalno.

Če se vrnemo k začetku teme in podaljšanje odgovora, ki ga je že podal Lakotnik29.
Prebrati zakon o pacientovih pravicah ZPACP.
Ki tudi pravi kdo lahko pridobi podatke oz. za bolnika katerega skrbnik je lahko zanj vloži zahtevo za drugo mnenje. Nadalje pravi da je možno pridobiti drugo mnenje le v isti ustanovi kjer se bolnik zdravi, vendar mmenje drugega specialista ali pa konzilija v tej zdravstveni ustanovi. Vendar njegovo mnenje ni zavezujoče za lečečega zdravnika.

Potem imamo še zastopnike (varuhe) bolnikovih pravic. Torej se mogoče najprej z konkretnim vprašanjem oseba obrne nanj, da dobi potrebne napotke kako in kaj.

Nenazadnje pa obstoja še na prvi stopnji pritožba (če so bile kršene univerzalne pravice pacienta), pri izvajalcu kjer se pacient zdravi. Na drugi stopnji pa je še možna obravnava pred komisijo RS za varstvo pacientovih pravic.

mirage ::

Pravico, do vpogleda v medicinsko dokumentacijo bolnika (varovanca doma upokojencev) ima bolnik, pooblaščen svojec ali skrbnik, če bolnik ni več sposoben odločati v svojem imenu. Torej ti kot svojcu ni samoumevno omogočen vpogled v dokumentacijo, če pa si pooblaščen pošlji prijavo varuhu pacientovih pravic in mislim, da ne bi smelo biti problema, da prideš do informacij...

Predvidevam, da pri zdravilih gre za kak Risperdal, Torendo ipd. ta zdravila se pogosto uprabljajo pri dementnih bolnikih, ki so agitirani in nemirni in imajo zato tudi uradno indikacijo. Res je, da imajo določena tveganja, ampak včasih se dementnega bolnika pač drugače ne da obvladat, druga opcija je, da ga privežeš na posteljo, kar ti spet poveča tveganje za razne zaplete. Je pa res, da je potrebno terapijo redno spremljat in jo, če ni več potrebe ukinit ali dajat samo po potrebi. Demenca je žal huda bolezen kjer trpijo predvsem svojci in okolica.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mirage ()

Magic1 ::

Najlažje je pa enkrat na leto pridet v dom upokojencev in potem poln slabe vesti zasliševat zdravnika, ki tam verjetno samo nadomešča, kakšno bi bila najboljša terapija za dementnega starostnika...
Magic

MaticKregar ::

Enaka zgodba doletela mojo babico. Stara 91 let, ko je šla lani v dom v Logatec. Po 2 mesecih je postala tiha, brez odziva na domače, stanje se drastično poslabšalo. Čisto slučajno je oče odkril, da ji dajejo neke tablete, za katere ni nihče od nas nič vedel. Nobenega vpogleda nismo smeli imeti, enako kot op. Šel oče k zdravnici in ga je nadrla, pa še prepovedala ji hoditi do nje. Seveda nismo popustili in je so končno ji nehali dajati tablete. Žal smo jo pred 2 meseci pokopali.

Ne bom trdil, ampak ni trikrat za reči, da jih na ta način omamijo, da nimajo toliko dela s takimi osebami. Imela pa je tudi demenco, ampak nič hujšega.

suncer ::

Ne bom trdil, ampak ni trikrat za reči, da jih na ta način omamijo, da nimajo toliko dela s takimi osebami. Imela pa je tudi demenco, ampak nič hujšega.


Zlahka trdiš, kar je res.

Ni kaj posebno novega da ljudi v domu zanemarjajo.
Pravtako je lažje opravilo z ljudmi ki so nenevarni ali omamljeni.
In tako stanje je zaželjeno žal.
V dom gre folk umret ko nima nikogar ki bi skrbel zanjga.

zee ::

Pravtako je lažje opravilo z ljudmi ki so nenevarni ali omamljeni.


Ljudje z demenco se radi izgubijo. Gredo na sprehod in ne vedo priti nazaj, ker pozabijo, kdo so in od kod so in kam gredo. Mestoma so taki bolniki zelo nasilni in razdrazljivi. Zato se uporabljajo pomirjevala in ne nakladaj, ce ne poznas tematike.

V dom gre folk umret ko nima nikogar ki bi skrbel zanjga.


Lazes. Ljudje gredo s tezkim srcem v dom ostarelih, kajti dom je le dom, vendar ostareli vcasih potrebujejo varstvo 24/7, ki jim ga otroci pri vsej dobri volji ne morejo nuditi. Sploh pa ne na zadovoljivem nivoju, zato ne nakladaj.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

StarMafijec ::

Zdravniki (in tudi sestre) postanejo zelo tečni, ko jim postavljaš neka vprašanja, ki jih ne bi postavljal, če ne bi bral stvari na internetu. Moja večkratna subjektivna izkušnja.

Magic1 ::

Ponavadi nekoga dajo v dom zato ker se stanje poslabša in za njih ne morajo več skrbeti doma. Potem pa pride vnuk v dom pogledat in se čudi zakaj je starostnik v mnogo slabšem stanju, kot ga je videl nazadnje eno leto nazaj, ko je bil še doma. Seveda naredi štalo in začne pametovat kaj je krivo za tako stanje. Že pri osnovnih zdravilih ti gredo lasje pokonci, ko bereš možne stranske učinke, kakšen šok mora bit videt stranske učinke od močnih zdravil!
Magic

hator ::

Pri starostnikih z demenco se v veliko primerih pojavi blodnje, halucinacije,itd. zato se tudi predpisijujejo antipsihotki. Vsak antipsihotik ni isti, saj v grobem poznamo tri generacije. Verjetno ima predpisan haloperidol ali kaj podobnega(prva generacija). Druga in tretja generacija ima več neželenih stranskih učinkov na kardiovaskularni sistem. Moje mnenje je, da zdravnik najbolj pozna posamezen primer.

St235 ::

StarMafijec je izjavil:

Zdravniki (in tudi sestre) postanejo zelo tečni, ko jim postavljaš neka vprašanja, ki jih ne bi postavljal, če ne bi bral stvari na internetu. Moja večkratna subjektivna izkušnja.


Vsak normalen človek postane tečen, če mu po več letih izobraževanja in 20 let delovnih izkušenj pride pamet solit nekdo, ki je prebral dva članka na internetu. Zato imamo zakon o pacientovih pravicah, ki jasno določa kako naj ravna pacient (ali zanj odgovorna oseba), če meni, da način zdravljenja ni ustrezen. In ta pravica ne vsebuje teženja zdravniku o tem kaj piše na internetu.

MaticKregar je izjavil:

Enaka zgodba doletela mojo babico. Stara 91 let, ko je šla lani v dom v Logatec. Po 2 mesecih je postala tiha, brez odziva na domače, stanje se drastično poslabšalo. Čisto slučajno je oče odkril, da ji dajejo neke tablete, za katere ni nihče od nas nič vedel. Nobenega vpogleda nismo smeli imeti, enako kot op. Šel oče k zdravnici in ga je nadrla, pa še prepovedala ji hoditi do nje. Seveda nismo popustili in je so končno ji nehali dajati tablete. Žal smo jo pred 2 meseci pokopali.

Ne bom trdil, ampak ni trikrat za reči, da jih na ta način omamijo, da nimajo toliko dela s takimi osebami. Imela pa je tudi demenco, ampak nič hujšega.


Kaj naj iz tega preberemo? Da jo je pobralo, ko so ji vzeli tablete? Ali da se ji je stanje izboljšalo in je bila srečna zadovoljna ženska do njene prezgodnje smerti v 105 letu starosti?

Namreč popolnoma enako zgodbo sem poslušal od soseda. Njegov oče ima demenco in je pri 89 letih zlezel skozi okno iz prvega nadstropja in si zlomil obe nogi. Ker ni bilo druge rešitve so ga dali v dom. Po pol leta pa mi je sosed začel razlagat kako mu očeta v bolnici drogirajo in da kljub temu, da so mu odstranili gips še vedno ne hodi in kaj naj naredi, ker ga bodo v domu zastrupili, ker se nočejo ukvarjat z njim. What the fuck je pričakoval? Dementen človek si je pri 89 polomil obe nogi, in ker po pol leta ne more plesat kazačok je to krivda zdravil in doma.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

noraguta ::

a.) zdravnik ne pozna pacientove zgodovine, kot jo domači
b.) o neetičnosti zdravnikov ravnokar poteka žolčna debata če se ne motim.
c.) celo v ukc kjer najbi bila smetana zdravniške srenje so bile kratene bolnikove pravice in so se dogajali celo umori
d.) kontraindikacije o zdeavilu niso napisane za usput.
e.) oskrba v domu se kar solidno plačuje, če se svojcu stanje poslabša sumiš pa terapijo, jebi ga se vsaj pozanimaš.
f.) antipisihotiki niso hec.da se najde nekaj kolikor toliko s pacientom kompatibilnega, ni mačji kašelj. gre za opazovanje sprobavanje, pa jovo na novo dokler se stvar za silo ne zrihta. najlažje je spravit bolnika v napol katataonično stanje potem pa KRIČAT O BOLNIKOVIH PRVICAH!
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

noraguta ::

pa konec koncev svojci prispevajo razliko v ceni med penzijo in oskrbo in tudi če nimajo dodeljenega skrbništva lahko zarobantijo, če dobijo šlampast servis.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

MaFijec ::

Če ne gre zlepa ...
Pravilen uradni naslov za take probleme je
Komisija Republike Slovenije za varstvo pacientovih pravic. Podlaga za to je Zakon o pacientovih pravicah
Več o postopku si lahko ogledaš na tem naslovu .
Lahko pa se obrnete tudi na zastopnika pacientovih pravic. Na tej strani lahko najdeš tudi ostale informacije.

Čim več sreče pri reševanju nadležnega problema.

Gladi ::

noraguta je izjavil:

pa konec koncev svojci prispevajo razliko v ceni med penzijo in oskrbo in tudi če nimajo dodeljenega skrbništva lahko zarobantijo, če dobijo šlampast servis.

Ni nujno da prispevajo.

mojca ::

Da se razumemo: primarno ne bemtim zaradi napačnega zdravila, temveč zaradi odnosa nekaterih zaposlenih v domu upokojencev, ki na vse pretege otežujejo dostop do varovančeve kartoteke in seznama zdravil. Dvomim, da je kdaj sodišče odločalo o tem, kdo je pooblaščen. Ampak tudi nikoli ni bilo sporno to, da podatkov ne bi dali zato, ker oseba ne bi bila pooblaščena. Reakcija je bila popolnoma enaka, ne glede na to, kdo od treh svojcev je prišel - razlika je bila samo v tem, kako zelo si jim "težil" (ampak v teženje so "prisilili" oni), da so se sploh bili pripravljeni o čemerkoli pogovarjati. In tudi po tem, ko so seznam pokazali, ga niso dovolili vzeti domov. Če je potrebno pisati kakšnemu varuhu, pisma ni problem spisati komurkoli (vključno s "skrbnikom", če je le-ta določen - pa ne vem, ali je).

Dejansko je bilo najlažje do liste priti tako, da si med deljenjem večerje prežal, kdaj bodo sestre nepozorne med deljenjem zdravil in bo voziček z zdravili (kjer je napisana terapija) ostal brez nadzora, da boš lahko iz žepa potegnil fotoaparat za tistih nekaj sekund.

Evo, to je primarni razlog, zakaj sprašujem za nasvet. Specifično: kakšen točno je pravilen postopek, če želi (pooblaščeni) svojec kopije vseh izvidov iz zdravstvenega kartona? Kako prideš do teh ljudi, ne da bi najprej sprožil jedrsko vojno in se vsem zameril, preden ti dajo kopije?

Na forumu pa tudi nisem spraševala za drugo mnenje glede terapije od soforumašev. Če kdo ni opazil, nikjer nisem napisala imena zdravil, ki jih prejema, še zlasti ne imena spornega zdravila.

"Teženje" dohtarju tudi ni bilo posledica branja naključnih bedarij na spletu, temveč posledica izgube zavesti dotične osebe (opaženo par dni po predpisu zdravila, ne da bi kdorkoli od svojcev vedel, da je bila terapija sploh spremenjena) in posledica tega, da je oseba dobesedno zaspala na stolu sredi večerje, par minut po zaužiti tableti. Ampak ja, kontraindikacije zdravila so bile s spleta. Ampak z uradne spletne strani farmacevtskega podjetja, ki zdravilo proizvaja. In tam lepo piše: "Če ste starejša oseba z demenco (poslabšanim delovanjem možganov), ne smete jemati zdravila, /.../ osebam z demenco poveča tveganje možganske kapi in v nekaterih primerih tveganje smrti." Brskanje po spletu je bilo sekundarno in je samo potrdilo (oz. napihnilo) sume. Torej: oseba ima hude stranske učinke z nič koristi od zdravila (razen tega, da jo zadrogirajo in imajo sestre mir), po besedah proizvajalca ne sme jemati zdravila, saj to poveča tveganje za smrt. Še vedno pa to, da želiš do dohtarja in ga prepričati, da predpiše kaj drugega, pomeni "napad na njegovo znanje"?

In še enkrat: terapijo *so* po posredovanju ukinili, ampak v računalnik vnesli datum prenehanja nekaj let v prihodnosti, tako da so v nekem trenutku kot kaže začeli s ponovnim doziranjem zdravila. Torej me načeloma ne zanima, kako zdaj v tem trenutku ukiniti konkretno zdravilo (čeprav je res, da utegne biti na seznamu še nekaj zdravil, ki so bolj škodljiva kot koristna; ampak brez predhodnega pozanimanja se ne da vtikati v delo zdravnika), pač pa predvsem to, s kakšnimi besedami v prihodnje pristopati do zdravstvenega osebja, da bi dobili vpogled v celotno dokumentacijo in bili obveščeni o novih terapijah, ne da bi morali poslušati laži in izgovore ter netiti jedrske vojne.

Magic1 ::

In kaj ti bo pomagal seznam zdravil? Imaš opravljeno medicinsko fakulteto, ali farmacevtsko?
Še enkrat, zgoraj imaš link do zakonika o pacientovih pravicah. Vzami si vsaj toliko časa, da si ga preberi preden se vsajaš v delo zdravnikov.
Magic

noraguta ::

Socialna služba, ugotavljanje opravilne nesposobnosti. Dodelitev skrbništva.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Smurf ::

Ce nisi skrbnik, oz. oseba, ki ji je bila predhodno dovoljeno vpogled v kartoteko, potem je pac ne smes videti, pika. Sedaj si predstavljam kako se nekdo smuka okoli zdravnikov, jim grozi in jih caka iz zasede, da slika zdravila. Potem pa se cudi zakaj ga grdo gledajo.

Moje priporocilo.

1.) Uredite skrbnistvo, ce je oseba res dementna. Potem nej ta zaprosi za vpogled.
2.) Za predpisovanje / ne predpisovanje zdravil uporabite 2. zdravnisko mnenje, namesto googla. Vcasih se predpise tudi kombinacija zdravil, ki sama posebi ne gre skupaj, ker zdravnik oceni, da je plus vecji od minusa.

noraguta ::

Dejte dojet da oseba ni sam dementna ampak tud shizofrena. Drugo zdravnisko mnenje je pa itak podano ob prevzemu skrbnistva. Sicer pa ti sam ne moreš do njega. Ker nimas dostopa do kartoteke. Tud zahtevat ga nimas pravice. Zadet šizo ga pa tudi ne bo.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

mojca ::

@noraguta: Od kod ti podatek, da je oseba shizofrena? Ni. Razen tega, da občasno živi v svoji mladosti, sprašuje po (pokojnih) prijateljih, "pospravlja" po sobi in včasih ne ve, kje je, je povsem miroljubna, s smislom za humor in s precej logičnega razmišljanja, tako da se je z njo zelo lepo pogovarjati in je čisto prijetno v njeni družbi.

Bom pa poslala nekoga na socialno službo, če tam še ni bil, preden zaprosi za vpogled v karton. Je lahko več oseb hkrati določenih za skrbnika ali je to lahko ena sama?

Mehmed ::

Ene teorije tuki so res neumne.
Skrbnistvo ocitno ni problem, ce ti po dovolj tezenja pokazejo kartoteko. Tko da ali imas vpogled pa ti po nepotrebnem komplicirajo ali pa nimas vpogleda pa ti ga vseeno dovolijo, samo da imajo mir. Pri enem in drugem scenariju so zreli za prijavit nekam.

Da bi op s svojimi google diagnozami parala zivce dohtarjem verjamem, smo vsi ze kdaj videli. Ravno tako kot smo vsi ze kdaj videli dohtarje, ki so nezmotljivi pa njim ne bo noben govoru. Res ne bi upal staviti za katero gre tukaj, ker je oboje prepogosto.
Od normalnega dohtarja bi pricakoval, da si utrga teh par minut pa te pomiri glede zdravljenja. Lahko te pa seveda pusti v temi, da razvijas svoje teorije, potem pa smo kjer smo.
Op, tebi preostane da gres do varuha pacientovih pravic pa mu poves kar te muci, njega ne more tako enostavno odjebat kot tebe.

noraguta ::

mojca je izjavil:

@noraguta: Od kod ti podatek, da je oseba shizofrena? Ni. Razen tega, da občasno živi v svoji mladosti, sprašuje po (pokojnih) prijateljih, "pospravlja" po sobi in včasih ne ve, kje je, je povsem miroljubna, s smislom za humor in s precej logičnega razmišljanja, tako da se je z njo zelo lepo pogovarjati in je čisto prijetno v njeni družbi.

Bom pa poslala nekoga na socialno službo, če tam še ni bil, preden zaprosi za vpogled v karton. Je lahko več oseb hkrati določenih za skrbnika ali je to lahko ena sama?


Ja blodnje ima. Šizo ni nujno nasilen.Logika se ne izključuje z boleznijo. očitno so precej pogoste. Sicer se antipsihotiki ne predpisujejo. Vem pa ne zakaj jih je fasala.

Če je pa antipsihotik napisan na pamet je pa dohtar zrel za odvzem licence.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

noraguta ::

Sploh če je bil predpisan kak haldol ni druzga k spravt kurca med živinozdravnike
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

m0LN4r ::

Se mi zdi, da je na spletu dovolj posnetkov, kako ravnajo v nekaterih mestih s starostniki, kjer je snemanje. Nekatere take posnetke tudi pokažejo na FZV, da se to naj nebi dogajalo v prihodnosti. Tako, da malo rezerve v razmišljanju ni nikoli odveč. Tudi mi smo imeli možgansko kap zaradi napačnih medikamentov, kar se je ugotovilo šele pri menjavi zdravnika. Potem pa imamo znanca, ki je šel z povišanim tlakom na urgenco, saj jemlje določena zdravila. Tam je dobil inekcijo, poslali so ga domov počivat in čez 3 ure je bil mrtev, marec 2015.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

k4vz0024 ::

Sam imam medicinsko izobrazbo. Vedno sem gledal zdravnikom pod prste. Napak, ki so jih storili je toliko, da bi lahko napisal knjigo. Začne se s tem, da nihče ne posluša svojce. Skrivanje medicinskih podatkov, opustitev pojasnjevalnih dolžnosti... Pa od tega, da mi najbolje vemo, kaj je dobro. Da bi pa pojasnili zakaj tako menijo, je pa ogenj v strehi. Vedno sem postavljal strokovna vprašanja. Pa so me gledali kot tele v nova vrata. Pri nas so bolnice dobesedno tovarne, industrijsko zdravljenje. Boj za prestiž med zdravniki. Pol pa dobimo kontroverzni primer Radovan. Je kriv, ni kriv? Verjetno je delal misleč, da dela v korist pacientov. Pravno pa to ni bilo. Občutek imam, da je bilo okoli njega precej več gnilega. A ja pa še to. Sestre se bojijo zdravnikov, da ne upajo povedati niti o tem, kako je bilo s pacientom čez noč...

mojca ::

> Sicer se antipsihotiki ne predpisujejo. Vem pa ne zakaj jih je fasala.

Tudi jaz ne vem, zakaj so ji jih predpisali. Psihijatrinja je rekla, da zato, da ne bi postala odvisna od zdravila, ki ga je jemala prej (in zdaj spet): "The drug is used in treating and preventing symptoms of acute alcohol withdrawal /.../ acts like a sedative, hypnotic, muscle relaxant and anticonvulsant /.../ Long term and frequent use can cause tolerance and physical dependence."

Če bi kdo skepal, da so ji ga predpisali zaradi odvajanja od alkoholizma, lahko zagotavljam, da ni nikoli spila več kot pol deci na teden. Bog zna.

Pač nekaj morajo predpisati, da imajo sestre "mir". V tem jih delno razumem. Če se tridesetim varovancem naenkrat "mudi na avtobus", je to za eno sestro neobvladljivo.

Doma lahko poskusno ne vzameš zdravila, v domu pa je to težje. Ko enkrat potožijo, da jih nekaj boli, jim predpišejo protibolečinsko terapijo 2x na dan, potem ti pa terapije nikoli več ne ukinejo, četudi bolečine ponehajo (in če greš dohtarja vprašat, zakaj še dobiva protibolečinske tablete, pove, da osebe ne boli več zato, ker jemlje tablete, in da terapije ne bo ukinjal, ker bo varovanec potem čez dva dni spet pri njemu tožil, da ga boli). In podobno za katerokoli drugo stvar. Sestra si ne more privoščiti "poskusno ne dati" protibolečinske ali katere druge tablete, zdravnik pa si tudi ne more privoščiti dvakrat dnevno spremljati vsakega varovanca. Pač ... to razumem. Ne razumem pa odnosa osebja.

> Sestre se bojijo zdravnikov, da ne upajo povedati niti o tem, kako je bilo s pacientom čez noč...

Off-topic, ampak sem tudi jaz doživela, da so me iz lekarne po opisu problema poslali na urgenco, na urgenci pa sestra nazaj v lekarno, ker ona ne bo zbujala zdravnice, ki bo nadrla obe.

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: mojca ()

mojca ::

Skrbnistvo ocitno ni problem, ce ti po dovolj tezenja pokazejo kartoteko. Tko da ali imas vpogled pa ti po nepotrebnem komplicirajo ali pa nimas vpogleda pa ti ga vseeno dovolijo, samo da imajo mir. Pri enem in drugem scenariju so zreli za prijavit nekam.

Dejansko ne znam povedati, za kaj od obojega gre v konkretnem primeru. S prijavo, ki jim konkretno zagreni življenje, pa si predstavljam, da ti lahko brez težav "vrnejo uslugo" in življenje zagrenijo tebi oz. tvojemu svojcu.

Verjetno imajo vso pravico, da ti razložijo, da "nimajo nobenega prostega mesta". Ali če ga že imajo, brez težav predpišejo "primerno" terapijo, da jim ne bo več treba imeti opravka s starostnikom.

NonPlusUltra ::

Zakaj pa svojci ne vzamete domov ostarelih in bolnih, če smatrate, da je v domovih za starejše tak horror? Če bi vam bila absolutna prioriteta njihova dobrobit, bi jih, tako pa jih ne, zakaj? Ker ne zmorete, nimate časa niti potrpljenja, zmožnosti, znanja, infrastrukture, itd.? Ja, bolje prepustiti odgovornost in trud drugim, pa še pametuješ jim lahko.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

m0LN4r ::

Ceni primerno.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

mihec87 ::

NonPlusUltra je izjavil:

Zakaj pa svojci ne vzamete domov ostarelih in bolnih, če smatrate, da je v domovih za starejše tak horror? Če bi vam bila absolutna prioriteta njihova dobrobit, bi jih, tako pa jih ne, zakaj? Ker ne zmorete, nimate časa niti potrpljenja, zmožnosti, znanja, infrastrukture, itd.? Ja, bolje prepustiti odgovornost in trud drugim, pa še pametuješ jim lahko.

Če ne morejo v domu poskrbet za varovance naj tega ne oglašujejo in zaračunavajo..

mojca ::

Polemizira se kvečjemu zdravstveno osebje (zdravnica + sestra, ki jo straži), ne negovalke. Kapo dol pred negovalkami, vsaj nekaterimi. Infrastruktura je tudi bolj primerna (manj nevarnih predmetov ipd.).

Če bi lahko človeka odpeljal v dnevno varstvo, ko si v službi, in za nekaj dni nekam prespat, ko moraš zdoma, bi se tega z veseljem posluževali.

k4vz0024 ::

Jaz sem skrbel za svoja doma. Naporno, a je šlo. Ko sem zaprosil CSD, da bi jih dal za en teden v dom, da se spočijem, so rekli, da je to nemogoče in da se na bodo vrnili. Sistem je skrajno hinavski.

Goody ::

Vikking je izjavil:

ga. Mojca, vprašanje. Kakšna je vaša kvalifikacija in kompetenca? Mogoče kar vaš specialistični doktorski naziv prosim


O indikacijah in kontraindikacijah zdravil imajo daleč več pojma farmacevti kot zdravniki. In ja, farmacecti ugotavljajo da zdravniki mnogo-premnogokrat predpisujejo sočasno zdravila, ki se ne bi smela niti slučajno sočano uživati. To se že dogaja ko pacientu predpisuje zdravila le en zdravnik, če se pa hkrati zdravi pri večih zdravnikih je pa to le potencirano.

m0LN4r ::

Mogoče ena izkušnja, mi smo šli po drugi kapi do drugega zdravnika, ki pa je prosil izpis vseh zdravil, ki so predpisana in so bila pred kratkim, ter razne izvide.
Potem smo nekaj časa risali graf krvega tlaka, torej merili zjutraj in zvečer, da smo ugotovili trend nihanja in tudi to je zahteval zdravnik.

Po tem lahko rečem, da sedaj jemlje le 3 tablete dnevno z različnim izmenjujočim odmerkom in eno tedensko. Stanje se ni izboljšalo se pa vsaj ne slabša.
Lahko smo kr zadovoljni, po dveh kapeh je dedek zmožen še rešit kako križanko, prešaltavat teletekst pa malo šepat po hiši. Edine posledice, ki jih ima, da nima več kontrole nad levim delom telesa oz. mišic.

Tako, da ja. Pejte do drugega zdravnika in prosite za mnenje, če pa bo on zahteval izpis vsega pa to tudi priskrbite.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m0LN4r ()

NonPlusUltra ::

mihec87 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

Zakaj pa svojci ne vzamete domov ostarelih in bolnih, če smatrate, da je v domovih za starejše tak horror? Če bi vam bila absolutna prioriteta njihova dobrobit, bi jih, tako pa jih ne, zakaj? Ker ne zmorete, nimate časa niti potrpljenja, zmožnosti, znanja, infrastrukture, itd.? Ja, bolje prepustiti odgovornost in trud drugim, pa še pametuješ jim lahko.

Če ne morejo v domu poskrbet za varovance naj tega ne oglašujejo in zaračunavajo..

In kaj točno so oglaševali in zaračunali, opravili pa ne?
Če smatraš, da so ti zaračunali neopravljeno storitev, jih prijavi na za to določeno institucijo.

mojca je izjavil:

Polemizira se kvečjemu zdravstveno osebje (zdravnica + sestra, ki jo straži), ne negovalke. Kapo dol pred negovalkami, vsaj nekaterimi. Infrastruktura je tudi bolj primerna (manj nevarnih predmetov ipd.).

Če bi lahko človeka odpeljal v dnevno varstvo, ko si v službi, in za nekaj dni nekam prespat, ko moraš zdoma, bi se tega z veseljem posluževali.

Obstaja tudi možnost oskrbe (negovalke) na domu, po urah.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Zgodovina sprememb…

mihec87 ::

NonPlusUltra je izjavil:

mihec87 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

Zakaj pa svojci ne vzamete domov ostarelih in bolnih, če smatrate, da je v domovih za starejše tak horror? Če bi vam bila absolutna prioriteta njihova dobrobit, bi jih, tako pa jih ne, zakaj? Ker ne zmorete, nimate časa niti potrpljenja, zmožnosti, znanja, infrastrukture, itd.? Ja, bolje prepustiti odgovornost in trud drugim, pa še pametuješ jim lahko.

Če ne morejo v domu poskrbet za varovance naj tega ne oglašujejo in zaračunavajo..

In kaj točno so oglaševali in zaračunali, opravili pa ne?
Če smatraš, da so ti zaračunali neopravljeno storitev, jih prijavi na za to določeno institucijo.

mojca je izjavil:

Polemizira se kvečjemu zdravstveno osebje (zdravnica + sestra, ki jo straži), ne negovalke. Kapo dol pred negovalkami, vsaj nekaterimi. Infrastruktura je tudi bolj primerna (manj nevarnih predmetov ipd.).

Če bi lahko človeka odpeljal v dnevno varstvo, ko si v službi, in za nekaj dni nekam prespat, ko moraš zdoma, bi se tega z veseljem posluževali.

Obstaja tudi možnost oskrbe (negovalke) na domu, po urah.

Povedal si lih tako da je dom upokojencev sedaj tista žrtev ko more skrbet-jbg v ta biznis je šel...
Redko gdo da starše z veseljem v dom upokojencev, in če ta starš vzame tableto in ga po njej zmanjka za nekaj časa logično da hočeš zadevo rešit( ne pa se obrnat stran ah že vejo kaj delajo), če se le da na lep način....

Sicer zahajamo z vprašanja OP v rant in splošne stvari..

Se pa tudi dogaja da kakšen zdravnik v kaki ustanovi razvije kakšne čudne prakse ali opravlja stvari ki ni za njih usposobljen..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

NonPlusUltra ::

mihec87 je izjavil:


Povedal si lih tako da je dom upokojencev sedaj tista žrtev ko more skrbet-jbg v ta biznis je šel...

Ne, ti praviš, da oglašujejo in zaračunavajo nekaj, česar potem ne opravijo. Jaz te sprašujem, kaj je tisto, česar ne opravijo, pa zaračunajo?
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

NonPlusUltra ::

mihec87 je izjavil:


Redko gdo da starše z veseljem v dom upokojencev, in če ta starš vzame tableto in ga po njej zmanjka za nekaj časa logično da hočeš zadevo rešit( ne pa se obrnat stran ah že vejo kaj delajo), če se le da na lep način....

Ja, res redkokdo ... Tako zelo redkokdo, da smo potem mi prostovoljci skoraj edini ljudje, ki se s takimi zelo ljubljenimi starši 3x tedensko pogovarjamo in jim pomagamo pri sprehodih, gibanju, branju, ohranjanju stikov, a ne? In ne boš verjel, nekateri med nami imamo tudi po dve službi poleg tega. Svojci pa hočejo rešit težave s tabletami, ko pridejo 1x letno na obisk (nekdo je zgoraj napisal, da je vnuk videl babico po enem letu in ostrmel nad tem, kako se je v tem času spremenila). Halo, ljudje, a se zavedate, da je pri teh starejših osamljenost, občutek zapuščenosti, duševna otopelost in sprijaznjenost v usodo, največja težava? A ste kdaj slišali za obstoj psihosomatskih bolezni? Kolikokrat greste, dragi svojci, tedensko, mesečno ali letno, na obisk k vašemu ljubljenemu očetu ali babici na obisk in mu prinesete malo veselja?
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

mihec87 ::

NonPlusUltra je izjavil:

mihec87 je izjavil:


Povedal si lih tako da je dom upokojencev sedaj tista žrtev ko more skrbet-jbg v ta biznis je šel...

Ne, ti praviš, da oglašujejo in zaračunavajo nekaj, česar potem ne opravijo. Jaz te sprašujem, kaj je tisto, česar ne opravijo, pa zaračunajo?


V tem primeru neustrezna terapija zdravil

Predno vržeš pod nos če sem zdravnik-ne nisem, mislim pa da ne rabiš bit genij da če nekomu daš tableto in ga po tem zmanjka za par s da je to ok.. Je res ali ni res?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

NonPlusUltra ::

mihec87 je izjavil:


Se pa tudi dogaja da kakšen zdravnik v kaki ustanovi razvije kakšne čudne prakse ali opravlja stvari ki ni za njih usposobljen..

Dobro, da si popravil ta stavek. Se vsaj zavedaš, da si prestopil mejo s tistim prvotnim.

Dogaja pa se lahko marsikaj. Tudi to, da kak svojec strpa očeta v dom in ga ne obišče 1 leto, med tem pa se mu odpre nebo in prikaže mati božja, ki mu naloži, naj reši očeta, ker da v domu, nad njim, izvaja svoje neetične poskuse hudobni dr. Mengele. Čudne prakse, ja.

mihec87 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

mihec87 je izjavil:


Povedal si lih tako da je dom upokojencev sedaj tista žrtev ko more skrbet-jbg v ta biznis je šel...

Ne, ti praviš, da oglašujejo in zaračunavajo nekaj, česar potem ne opravijo. Jaz te sprašujem, kaj je tisto, česar ne opravijo, pa zaračunajo?


V tem primeru neustrezna terapija zdravil

Predno vržeš pod nos če sem zdravnik-ne nisem, mislim pa da ne rabiš bit genij da če nekomu daš tableto in ga po tem zmanjka za par s da je to ok.. Je res ali ni res?

Ni ok, da človeka zmanjka za par sekund. Tudi ne rabiš biti genij, da bi vedel, da omotičnost in omedlevica ne nastopita samo zaradi tablet, pač pa zaradi ogromno drugih razlogov.
Kako pa lahko veš, da je to zaradi tablete? Hočem reči, kako lahko to z gotovostjo trdiš, ker obtožbe je potrebno dokazati. In če smatraš, da je dom nekje oglaševal in zaračunal ustrezno zdravstveno terapijo, tega pa ni opravil, moraš dokazati, da je ni.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."

Zgodovina sprememb…

mihec87 ::

NonPlusUltra je izjavil:

mihec87 je izjavil:


Se pa tudi dogaja da kakšen zdravnik v kaki ustanovi razvije kakšne čudne prakse ali opravlja stvari ki ni za njih usposobljen..

Dobro, da si popravil ta stavek. Se vsaj zavedaš, da si prestopil mejo s tistim prvotnim.

Dogaja pa se lahko marsikaj. Tudi to, da kak svojec strpa očeta v dom in ga ne obišče 1 leto, med tem pa se mu odpre nebo in prikaže mati božja, ki mu naloži, naj reši očeta, ker da v domu, nad njim, izvaja svoje neetične poskuse hudobni dr. Mengele. Čudne prakse, ja.

Meja gor ali dol-to se dogaja(na srečo bolj redko, tako da je več ok kot ne), pa če še tako tiščimo glavo v pesek..V primeru op, bi si gdo od zadolženih za to lahko vzel malo časa in zadevo preučil..

No glede na to da si prostovoljec v domovih, delaš družbo neki stari ženici in po zaužitju tablete jo za par s zmanka-bi se ti to zdelo ok?

NonPlusUltra je izjavil:

mihec87 je izjavil:


Se pa tudi dogaja da kakšen zdravnik v kaki ustanovi razvije kakšne čudne prakse ali opravlja stvari ki ni za njih usposobljen..

Dobro, da si popravil ta stavek. Se vsaj zavedaš, da si prestopil mejo s tistim prvotnim.

Dogaja pa se lahko marsikaj. Tudi to, da kak svojec strpa očeta v dom in ga ne obišče 1 leto, med tem pa se mu odpre nebo in prikaže mati božja, ki mu naloži, naj reši očeta, ker da v domu, nad njim, izvaja svoje neetične poskuse hudobni dr. Mengele. Čudne prakse, ja.

mihec87 je izjavil:

NonPlusUltra je izjavil:

mihec87 je izjavil:


Povedal si lih tako da je dom upokojencev sedaj tista žrtev ko more skrbet-jbg v ta biznis je šel...

Ne, ti praviš, da oglašujejo in zaračunavajo nekaj, česar potem ne opravijo. Jaz te sprašujem, kaj je tisto, česar ne opravijo, pa zaračunajo?


V tem primeru neustrezna terapija zdravil

Predno vržeš pod nos če sem zdravnik-ne nisem, mislim pa da ne rabiš bit genij da če nekomu daš tableto in ga po tem zmanjka za par s da je to ok.. Je res ali ni res?

Ni ok, da človeka zmanjka za par sekund. Tudi ne rabiš biti genij, da bi vedel, da omotičnost in omedlevica ne nastopita samo zaradi tablet, pač pa zaradi ogromno drugih razlogov.
Kako pa lahko veš, da je to zaradi tablete? Hočem reči, kako lahko to z gotovostjo trdiš, ker obtožbe je potrebno dokazati. In če smatraš, da je dom nekje oglaševal in zaračunal ustrezno zdravstveno terapijo, tega pa ni opravil, moraš dokazati, da je ni.


Če se to zgodi vedno(sicer op ni napisala če se to dogaja vedno po zaužitju) par min po zaužitju tablet..kaj boš posumil?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mihec87 ()

NonPlusUltra ::

mihec87 je izjavil:


No glede na to da si prostovoljec v domovih, delaš družbo neki stari ženici in po zaužitju tablete jo za par s zmanka-bi se ti to zdelo ok?


Prostovoljka.

Sem ti že odgovorila: če nekoga za par sekund zmanjka, se mi ne zdi ok, pa naj bo zaradi katerega koli razloga.

Ne delam "družbe neki stari ženici", pač pa pomagam pri sprehajanju, berem knjigo, poslušam tožbe, tolažim, opogumljam, pripovedujem zgodbe, masiram in razgibavam skoraj zakrnele noge, češem, se smejim in žalostim, ... skupaj z materjo, očetom, dedkom, babico, teto, ipd. nekoga izmed vas, ki zelo verjetno tega sploh ne ve.
"For a long time now I haven't existed. I'm utterly calm.
No one distinguishes me from who I am."
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nasvet glede financiranja

Oddelek: Loža
438682 (7355) Mr_Globus
»

Evtanazija (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Problemi človeštva
63178337 (72269) Vajenc
»

Slabost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11028682 (21315) [D]emon
»

Endokrinolog

Oddelek: Loža
2312808 (11267) Pithlit
»

Mobilna aplikacija, s katero dostopate do svojih zdravniških podatkov!

Oddelek: Mobilne tehnologije
456324 (4929) dejanslo

Več podobnih tem