» »

varilni aparat - kaj kupit?

varilni aparat - kaj kupit?

«
1
2

kumer ::

Dober dan

Ali se kdo od vas dobro spozna na varjenje. Če kupujem aparat za domačo uporabo (npr varjenje kovinskih profilov ipd, dela okrog hiše ...) kateri aparat moram nabavit? Je toliko različnih kratic, vrst varjenja.

Kaj pomeni inverter? Kolikor vidim so ti aparati manjši? So primerni za domačo uporabo?

Kaj in kje bi vi nabavili za cca 100 do max 200 eur. Se dobi za ta denar vredu aparat?
Lahko tudi iz tujine.

Hvala

LP

gruntfürmich ::

"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Vikking ::

Rabiš mig/mag ali na elektrode?

francek1 ::

Če boš varil tanjše pločevine, obvezno CO2...
Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

kumer ::

Ali lahko nekdo razloži kaj pomeni:

mig
mag
mma
tig
...

Predvidevam, da je za domačo uporabo najbolj primeren postopek varjenja z elektrodo.
Vse "mojstre" ki sem videl variti po dvoriščih ... so varili z elektrodami.

Tako da predvidevam, da rabim aparat na elektrode. Varil bom kovinsko profile (kvadratne, pravokotne) debeline 2 ali 3 mm in ostale podobne zadeve.

Ali sta zgoraj omenjena varstroj varina dobra izbira in kakšna je razlika med njima?
Ali je bolje kaj drugega izbrat?

Kupujem novo napravo.

Hvala

LP

gruntfürmich ::

ti samo varin vzami pa je stvar rešena. razlika je v času dela pri največji obremenitvi in amperaži torej debelini elektrod ki jih zmoreš uporabljati, čeprav je razlika mala. če imaš viška denarja vzami boljšega, če ne pa tudi uredu, ne boš nič pogrešal.
ostale zadeve pa so na kratko opisane v parih drugih temah tu gor pod 'varilni aparat'
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

GTX970 ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

Vikking ::

Vzami inverter. Manjši in lažji, lahko spreminjaš + -, kar pomeni da lahko variš z zahtevnejšimi elektrodami, sploh tiste ki morajo imeti obrnjeno polariteto. Enosmerni tok DC, kar pomeni je oblok bolj konstanten.

Naprimer kakšen WTL do 160A, meni odlično služi brez problema, varim samo z evb50 do 4mm debeline elektrode. Dobro naglavno masko, varilne rokavice, kladivo (cepin), žično krtačo.
Jaz imam tega: http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...
zelo zadovoljen.

2mm se da še varit na elektrode. S kakim tankim jadranom S. Da se tudi z evb50 sam moraš biti natančen in malo bolj izkušenj, drugače takoj narediš luknjo.

preprosta razlaga:
mma: varjenje z elektrodami

MIG, MAG: varjenje na plin za žico v bistvu co2 oz mešanica argon. Potrebuješ žico, podajalni mehanizem, jeklenko, pištolo. Eno je aktiven plin za zaščito obloka MAG (co2), drugi neaktiven plin za zaščito obloka MIG (mešanica Argon). Aktiven plin pomeni da reagira z varom (slabši, manj čist var, var ima slabše mehanske lastnosti), drugi pa ne reagira z varom (čistejši var, varjenje zahtevnejših materialov, glede na material se uporablja plin različne mešanice z Argonom). Za varjenje tanke pločevine.

TIG: za profije, v bistvu se vari z žico, in se uporablja pri varjenju zahtevnejših materialov, za izredno kvalitetne vare, moraš biti izkušen varilec, ker je zahtevno varjenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

SkIDiver ::

Glede na zastavljen cenovni rang in pogoj, da kupuješ novo napravo se usmeri v iskanje MMA varilnega aparata oz. na elektrode kot so ti že opisali.

Varin-i drugače dobro delajo. Sam imam Varin 1600 pa se da lepo varit z njim ravno takšne stvari kot jih opisuješ. Da boš varil 2mm pločevino boš rabil malo prakse, ker boš sicer hitro naredil luknjo. 3mm je že precej lažje pri 4mm pa ni bojazni, da boš naredil luknjo. Je pa veliko odvisno s katerimi elektrodami boš varil. Jadran S je sila enostavna za uporabo, samo boš rabil malo prakse, da boš hitro in lepo vzpostavil oblok. EVB50 se vari zelo lepo, oblok se lepo vzpostavi, ampak za varjenje tanjših pločevin boš rabil prakso kot ti je že povedal predhodnik. Za bolj fino in natančnejše varjenje ti priporočam kake elektrode, ki so za varjenje jekla/inoxa, npr. INOX R 22/12/3 Fe.

kumer ::

Hvala za odgovore, to je že cela znanost :)

Glede elektrod, če npr nabavim varin 1605, 1305 oz npr WTL 160 LT ... katere elektrode potem rabim da bi varil 2mm, 3mm jeklene profile

lahko kaj več poveste o elektrodah, vidim da uporabljate izraze kot
jadran s
evb50
INOX R 22/12/3 Fe
ali so še katere druge primerne za 2-4 mm profile

LP

gregor ::

Mene pa zanima kako težko je variti.
Ali se lahko sam naučim oz za to potrebujem profija, ki mi pokaže ...
Kako ste se vi naučili variti?

LP

SkIDiver ::

@kumer elektrod je kot solate -> KLIK

@gregor odvisno od tehnike varjenja. Sicer pa pri vsaki rabiš nekaj osnov in vajo. Jaz sem začel z MMA. Prebral sem nekaj pisne teorije in nekaj youtube vsebine z razlagami in nasveti. IMHO mi za amaterja kar gre. Varim pa takrat, ko kaj polomim :)

Aston_11 ::

gregor je izjavil:

Mene pa zanima kako težko je variti.
Ali se lahko sam naučim oz za to potrebujem profija, ki mi pokaže ...
Kako ste se vi naučili variti?

LP

Jaz sem kupil inverter s samodejno zatemnitveno masko v mercatorju, elektrode jadran S, pogledal yutube posnetke (par je zelo dobrih) in se nato lotil. Na začetku par težav, potem pa se vedno bolj privajaš. Samozatemnitvena maska je super zadeva. Kladivce dobiš s ščetko sem dobil zraven. Na začetku znaš stopit kakšno steno profila, ker ne znaš odnehat pravočasno, drugih problemov ni. Študiram, da bi prešel na inox elektrode, ker menda lahko variš tudi železo z njimi.

SkIDiver ::

@kumer če nabaviš močnejši aparat boš imel boljšo iterminenco. Če piše interminenca 60% pri 130A pomeni, da pri 130A moči lahko variš neprekinjeno 6 minut in 4 minute hladiš aparat. Če bi rad delal dokaj normalno ti priporočam vsaj 140A. Sicer verjetno ne boš delal dolgih varov, ampak od malce viška te tukaj glava ne bo bolela.
Debelina elektrode je povezana z debelino varjenca in močjo varilnega aparata. Za 2-3mm bo čisto OK elektroda debeline 1.5-2mm. Imajo pa različne elektrode različne min. premere. Recimo EVB50 se dobi min. 2.5mm se mi zdi. Jadran S se dobi min. 1.5mm, če se ne motim.
Odvisno je za kaj boš uporabljal profile. Če delaš kako konkretno konstrukcijo je bolje uporabiti EVB50 kot Jadran S, ker je var močnejši. So pa EVB50 bazične elektrode, ki so precej hidroskopične (vežejo nase vodo, če jih ne skladiščiš v suhem prostoru) in potem vari niso močni kot bi naj bili pa še varijo se grdo, če so vlažne.
Pri elektrodah je tudi pomembno za kakšen položaj varjenja so namenjene, itd... Skratja ni slabo, če si malce prebereš o tem.

PS: Če delaš npr. kako stilažo bodo Jadran S povsem OK v tvojem primeru.

Moje prvo resno varjenje z MMA. Pločevina debeline 1mm, ohišje veternice na katerem se je odlomil nosilec. Uporabil sem INOX R 22/12/3 Fe elektrode. Mislim, da debeline 1.5 ali 2mm. Rezultat za prvič je bil dober, drži pa še vedno po dveh letih vibracij.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

fikus_ ::

Če še nisi varil, vsekakor varilni aparat na elektrode (MMA). Lahko trafo ali inverter do nekje 160 A čisto dovolj za 3,25 elektrode. Trafoti praktično nimajo elektronike in so zato skoraj nepokvarljivi, inverter je poln elektronike.

Elektrode Jadran za navadno pločevino, priporočam 2,5 mm (tanjših še nisem videl?!), za kaj boljšega EVB (boljši in lepši zvari). Višje Ampere kot imaš nastavljene, lažje boš varil, vendar pri tem pregreješ material in narediš luknjo. Sicer ti pa na paketu elektrod piše Amp.

Vikking ::

Za začetnike so najbolj ugodne in enostavne elektrode za varit: Jadran S in rutilen. Vzameš 2,5mm elektrodo pa boš lahko varil 2-4mm pločevino. Imajo malo slabše (pokajo) in manj žilave vare, lepo izrivajo žlindro, lepo se "vžgejo", lahko si bolj površen pri varjenju, slabše pripraviš material ki se bo varil, pa bo var kar dobro držal. Za kakšne mize pa to kjer ne bo velikih sil bo držalo.

Vzameš en debel komad npr. vsaj 5mm do 1cm pa na njega za čisti začetek samo polagaš vare (niti ne poskuša variti dva skupaj). V bistvu so tri pomembne stvari na katere moraš pazit. Oddaljenost elektrode (cca. debelina elektrode pove približno na kakšni oddaljenost jo boš držal od materiala), hitrost pomika (počasneje kot si misliš oz. boš na začetku počel) in naklon elektrode. Kasneje se naučiš še spremljati staljeno lužo (ko to znaš boš začel delati lepe vare), z njo kontroliraš var, izpodriv žlindre, hitrost.

Kot so že drugi povedali vzami elektronsko samozatemnitveno masko. Niti ne pomsili držat elektrode v eni roki, ker ti ne bo dobro uspevalo. Drži se z obema rokama. Tako držiš mirno in natančno.

gregor: ne ne rabiš profija. Na youtubu je dovolj videa za začetnike. Važno je da odpravljaš napake. Na začetku je popolnoma pri vseh enako:
1. prevelika hitrst pomikanja z elektrodo,
2. preblizu (ponavadi vedno predaleč) oddaljena elektroda,
3. prevelika ali premala amperaža.
3. držanje z eno roko, tako da konica elektrode niha preveč,
4. nepravilen naklon elektrode.
5. navarjevanje vara na var, brez predhodne odstranitve žlindre

1. 2. in 3. točka se pozna na varu: preveč porozen, prekinitve vara, luknje v varu, ugašanje obloka med varjenjem, preveč škropljenja stopljenega materiala.

Bom poiskal en dober video na youtube, kjer opisuje napake in kako se jih odpravi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

gregor ::

hvala vsem :), moram pa še bolj podrobno preučit vaše odgovore

ali je ta wtl aparat:
http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...

dobra naprava (kvalitetna), sprašujem zato ker je varin 1605 cca 50 eur dražji

LP

Vikking ::

Sigurno, sicer sem pogledal jaz imam model WTL 1600 TM http://vtehnika.si/index.php?route=prod.... Kupil sem ga leta 2007. Varim samo z evb50. Interminenca je odlična, se mi še ni ugasnil da bi se moral hladiti. Imaš boljše, slabše. Za tak denar ni napačen.

Video za začetnike od tega tipa (chucke2009: res dobro prikaže imaš video od 1 do 5.


Na koncu pa še razloži glede napak:

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

gregor ::

hvala vikking

glede maske, ali mora naprava podpirat samozatemnitveno masko in koliko stanejo take maske
kateri znamko, model priporočate, da ni predraga ...

LP

Vikking ::

Priporočam elektronsko, ker potem si res komot, delo je 5x lažje. So tam od 60€ naprej, maš v merkurju, več funkcij in večje okno kot ima, dražja je. Varilne rokavice rdeče v merkurju so cca 5€.

Navadna, naglavna je cca 15€.

SkIDiver ::

Naprava in maska nimata medsebojne odvisnosti. Maska ima foto celico preko katere reagira in zatemni steklo. Pri maski ne šparaj, ker vid ni hec! Sam sem vzel Deca. Pomemben faktor pri maski je hitrost zatemnitve. Hitrejša kot je, bolj ti bodo hvaležne oči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

Aston_11 ::

Malo poglej, ker prodajajo tudi v kompletu z varilnim aparatom. Recimo mercator cca 230 EUR inverter160A + maska.

GTX970 ::

Varilne rokavice vzemi one dolge, do komolcev.
Ne pozabi kaj takega: http://www.pretent.si/92/23/zaitna-opre... .

kumer ::

zanimivo, očitno bom moral povečat budget, 200 eur bo premalo, maska, rokavice, predpasnik :)

vikking, ali morda veš kakšna je razlika med
http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...
in to kar imaš ti:
http://vtehnika.si/index.php?route=prod...

kaj pa ebay, amazon ..., de, uk, se v tujini ne dobi nič pametnega za nižjo ceno?

Hvala

LP

Aston_11 ::

kumer je izjavil:

zanimivo, očitno bom moral povečat budget, 200 eur bo premalo, maska, rokavice, predpasnik :)LP
Rokavic in predpasnika ne rabiš.

SkIDiver ::

Vsaj rokavice so pametna naložba! To je moj nasvet.

T0RN4D0 ::

Tudi sam sem kupoval par mesecev nazaj in sem nekako zaključil da so telwin načeloma boljši aparati od varstrojevih v tem cenovnem rangu. Vzel sem potem blueweld (ista stvar, le druga barva), ker je bil ravno 15% znižan in še -5% v merkurju, tako da sem ga odnesel za nekih 160EUR. Imajo precej boljšo intermitenco kot varini (v tem rangu seveda)

http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i...
http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i...


Kot so ti povedali, začni z jadran/rutilen, potem pa poskusi čim prej z kakšnimi EVB50 ker je končni izdelek čisto nekaj drugega. Imajo pa nekaj svojih for, poglej na YT kako se vari oz ponovno vžge 7018 elektrode. Elektronska maska, rokavice, nekaj železa in par kil elektrod za trenirat pa gas :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T0RN4D0 ()

Golnar ::

pri nakupu samozatemnitvene maske bodi pozoren na prosojnost v nezatemnjenem stanju, kajti cenejše znajo bit pretemne v nezatemnjenem stanju in je potem v slabše osvetljenih prostorih (garaža, klet, delavnica)kar malo tečno delat, tako da se ti mogoče splača pogledat še kakšen dražji model. aparat ki ga gledaš je dober, elektrode si pa nabavi za začetek tamale paketke Jadran S 2,5mm, 3,25mm, 4mm pa probavaj. vsaka debelina ima svoje prednosti. EVB 50 pa kar pusti dokler ne sprašiš jadrank. srečno

gregor ::

T0RN4D0 je izjavil:

Tudi sam sem kupoval par mesecev nazaj in sem nekako zaključil da so telwin načeloma boljši aparati od varstrojevih v tem cenovnem rangu. Vzel sem potem blueweld (ista stvar, le druga barva), ker je bil ravno 15% znižan in še -5% v merkurju, tako da sem ga odnesel za nekih 160EUR. Imajo precej boljšo intermitenco kot varini (v tem rangu seveda)

http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i...
http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i...


Kot so ti povedali, začni z jadran/rutilen, potem pa poskusi čim prej z kakšnimi EVB50 ker je končni izdelek čisto nekaj drugega. Imajo pa nekaj svojih for, poglej na YT kako se vari oz ponovno vžge 7018 elektrode. Elektronska maska, rokavice, nekaj železa in par kil elektrod za trenirat pa gas :)


Ali je maska v setu iz merkurja samozatemnitvena?
Predvidevam da ni, se motim?
Lp

Vikking ::

kumer je izjavil:

zanimivo, očitno bom moral povečat budget, 200 eur bo premalo, maska, rokavice, predpasnik :)

vikking, ali morda veš kakšna je razlika med
http://www.varesi.si/trgovina/varilni-a...
in to kar imaš ti:
http://vtehnika.si/index.php?route=prod...

kaj pa ebay, amazon ..., de, uk, se v tujini ne dobi nič pametnega za nižjo ceno?

Hvala

LP


Nevem, mogoče je razlika samo v kovčku in trgalom. Premalo podatkov.

Kupi osnovnega trafota 120A za 40€, pa je mir. Za sekat jadranke je čist ok.

nurse013 ::

Aparat vzami cim mocnjesi, (glede na €), vzami elektrode jadranS2.5,(dobra elektroda) glede EVB50 kot je nekdo omenil je problem vlaga(kako se posusijo-namenjena za varjenje konstrukcij),maska navadna sipa crna (probaj z 13 zatamnitvijo),in malll smeha,pomembna je pozicija stvari ki jo varis',mnde so na osnovi gravitacije zahtaval Atest,...
:)
you gotta be kidding me...

SkIDiver ::

@gregor maska v merkurjevem setu je čisto navadna maska z zatemnjenim steklom kot je na sliki. To dobiš skoraj zraven vskage MMA aparata. Lahko se ubijaš s tem ali pa kupiš avtomatsko masko. Jaz drugega kot avtomatske ne vzamem:) Prevelik konfort in udobje za oči. Pri navadni maski ne vidiš nič skozi dokler ne vzpostaviš obloka. Vzpostavitev lahko delaš na pamet in gledaš pred vzpostavitvijo preko maske ali pa gledaš neposredno, da vzpostaviš oblok in šele potem skozi masko. Pri avtomatski se ni treba ukvarjat s tem, ker maska samodejno zatemni, ko pride do vzpostavitve obloka.

knap ::

se pa dobi komplet, ki je kar cenovno ugoden:

telwin force 165 + avtomatska maska telwin tribe
234 eur

http://trgovina.mercator.si/tehnika/ust...

oz z masko in še kovčkom
248 eur

http://varikon.com/izpostavljeni_produk...



sicer ne vem kakšna je kvaliteta te tribe maske, vendar za hobi varilca je verjetno čisto ok

LP

gruntfürmich ::

za par profilov na leto zašvasat ne rabiš take maske.
tista kartonasta za na glavo za par €€ je boljša od te plastične priložene.
kladivo si lahko sam spiliš ali kupiš: http://www.unior.si/cgi-bin/cms.cgi?doc... spredaj špička, zadaj klin.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

SkIDiver ::

TELWIN TRIBE. Fiksna zatemnitev 11 DIN in čas zatemnitve 0,4ms.

gregor ::

kaj ti podatki povejo, je ok oz ali je kup plastike ki ni uporaben ;)

vsekakor imam raje avtomatsko masko ...

še vprašanje glede elektrod

recimo da varim 2, 3 mm profile, ali lahko uporabim samo 2,5 elektrode?
je kakšno pravilo glede tega?

hvala

LP

SkIDiver ::

Maska je osnovna. Ima fiksno DIN vrednost zatemnitve v zatemnenem stanju. Tudi hitrost zatemnitve je recimo, da počasna. Cena na Varesi je 52.70€. Če ti je maska OK ali ne boš moral sam precenit. Moje mnenje je, da je bistveno boljša izbira kot navadna zaščitna maska. Meni so oči in vid neprecenljiv zato sem vzel malce "boljšo" masko, čeprav mi je bilo rečeno, da res dobre maske se začnejo pri 200€+.

2-3mm profile lahko variš tudi z 1.5mm elektrodo, samo se boš moral malce počasneje pomikati. Je pa stvar, da 1.5mm elektroda rabi nižjo amperažo kot recimo 2 ali 2.5mm in posledično tudi spoj med varom in varjencem ni tako močan, kot bi bil recimo z debelejšo elektrodo na račun večje amperaže. Pač odvisno je za kaj boš uporabljal te profile.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

noraguta ::

ecb 50 pozabi do nadaljnega. Je prevelik poc. Mora bit predpriprava precej bolj natančna. Rutilen oz jadran ti pa lepo zalivata zvar evb se pa paca.posledično težje lepo pregreješ varjenca. Razen če primarno ne variš vertikalno.
sicer pa varilni aparat je samo pol opreme. Pol jo je pa za predpripravo. Cvinge, klešče flekasrca, raje pa tri. Šajbe za rezanje, brušenje , lamelne, krtača za flex ,... zvar mora biti v prvi vrsti čist sicer nima veze karkoli švasat. Pa vsaka avtomatska maska je čisti komfort napram ročnemu šLemu. Je pa res kar je omenil nekdo zgoraj da je včasih pretemen.ampak za začetek je tisti za 50e dovolj dober.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

francek1 ::

Kdor se je že rodil učen se lahko reži...

gruntfürmich ::

dajte si dopovedat folk da za malo popravil okoli doma je elektronska maska predrago preseravanje. sj je kul se pred sosedi postavljat, isto kot z nemškim (bavarskim) avtom, ampak to dvoje je še vedno daleč iznad dosega in potrebe povprečnega slovenčka.
prav tako neke čudne elektrode, ko pa je 99% materiala doma navadno železo za katerega v 99% paše jadran s. in 2,5mm je daleč najbolj univerzalna debelina elektrode, s katero si pripravljen na 95% domačega švasanja.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

noraguta ::

Potem je pa tudi inverter brez veze. Nekje pobereš star trafo , kateri se itak šenkavajo. Glede debeline elektrod pa odvisno kaj švasaš za pleh je kar prava izbira sicer pa ni rečeno.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Assass1n ::

Jaz sem kupil preko bolhe iskrin mag 140w z jeklenko za vsega 150€. Zraven je bilo še tretjino žice pa polna jeklenka pa še masko mi je podaril. Glej v to smer, proti inverterju je zakon!
Res pa da sem jaz rabil za specifično delo, popravilo karoserije zaradi rje... Sedaj pa kdaj pa kdaj povarim kakšen profil za kakšne nosilce in podobno in se res lepo dela.
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

SkIDiver ::

gruntfürmich je izjavil:

dajte si dopovedat folk da za malo popravil okoli doma je elektronska maska predrago preseravanje. sj je kul se pred sosedi postavljat, isto kot z nemškim (bavarskim) avtom, ampak to dvoje je še vedno daleč iznad dosega in potrebe povprečnega slovenčka.
prav tako neke čudne elektrode, ko pa je 99% materiala doma navadno železo za katerega v 99% paše jadran s. in 2,5mm je daleč najbolj univerzalna debelina elektrode, s katero si pripravljen na 95% domačega švasanja.


Ti očitno ne ločiš mejnika med zdravjem in postavljanja pred sosedi. Za prvo sem kupil avtomatsko masko za drugo sem pred hišo parkiral F16:))

GTX970 ::

gruntfürmich
dajte si dopovedat folk da za malo popravil okoli doma je elektronska maska predrago preseravanje. sj je kul se pred sosedi postavljat, isto kot z nemškim (bavarskim) avtom, ampak to dvoje je še vedno daleč iznad dosega in potrebe povprečnega slovenčka.

Itak.Pravi deci švasajo brez maske.Po možnosti s tig-om.
Who cares če so potem 2 tedne na bolniški v temi.


Pri avtomatski maski imaš roke proste, kar je velika prednost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: GTX970 ()

gruntfürmich ::

a pri naglavni pa niso proste roke?
bolje za zdravje navadna kot pofl elektronska.
ampak itq pravi slovenčki rabijo elektronsko masko za omarco za v garažo zašvasat pa kakšno lopato popravit...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

noraguta ::

gruntfürmich je izjavil:

a pri naglavni pa niso proste roke?
bolje za zdravje navadna kot pofl elektronska.
ampak itq pravi slovenčki rabijo elektronsko masko za omarco za v bagaražo zašvasat pa kakšno lopato popravit...

nobena avtomatska ne prepušča uv žarkov. Bluziš. Avtomatska je skoz na glavi in tudi če ponesreči skleneš oblok si varovan pred uv. Si pa lahko zaslepljen če gledaš drugam in skleneš oblOk. Ampak to ni kak zdravstveni problem. Za začetnika je pa sploh avtomatska maska in inverter dar z neba. Preden osvojiš motoriko pri trafotu in ročni maski si že pošteno ogoren.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: noraguta ()

Vikking ::

gruntfürmich je izjavil:

a pri naglavni pa niso proste roke?
bolje za zdravje navadna kot pofl elektronska.
ampak itq pravi slovenčki rabijo elektronsko masko za omarco za v garažo zašvasat pa kakšno lopato popravit...


Ne, je težava. Zgleda da ne veš kaj govoriš. Prednost elektronske maske, sploh za začetnika je ogromna. Si kdaj probal variti z navadno naglavno masko, kjer je skozi tema in z elektronsko masko. Poskusi! poleg tega da dražje elektronske maske ponujajo še celo kopico nastavitev in opcij ki pridejo izredno prav.
Če si profi ne bo težav, če nisi ti bo olajšala ogromno dela.
So pa vse elektronske maske "fancy" pobarvane. Pa jih folk ne kupuje zato. Večina je vseeno četudi bi bile krvav zelene barve.
Poceni elektronska je 60€, 15€ je navadna ki ima skozi zatemnjeno šipco.
Glavna značilnost elektronske maske ni v tem da je lepo pobarvana. Ampak imaš popolnoma prosto roke in cel postopek varjenja opraviš z masko na glavi.


Kupi elektronsko masko enkrat in ima mir za vselej. Bolje da zapravi več za masko kot za varilni aparat. Pa ne rabi kupit elektronske maske za bajne denarja. Naj zapravi 60€ za osnovno elektronsko masko in 60€ za trafota pa je mir. 15€ jadranke 2,5mm, rokavice 5€, kladivo, žično krtačo. Pa bi moral priti skoz z budgetom 200€.

gruntfürmich ::

ou kristus kake berem: 'raje elektro masko kot inverter'...;((
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Vikking ::

gruntfürmich je izjavil:

ou kristus kake berem: 'raje elektro masko kot inverter'...;((


Lej zej pa opletaš s tičem po koprivaš vseposod. Enkrat tako drugič tako. Odloči se kaj bi rad povedal

Za Jadran S 2,m5mm ne rabi drugega kot najbolj tapoceni trafo. Za to ker ima po mojem mnenju celoten budget 200EUR. Ker bo lahko Jadran komot varil z 120A trafotom brez težav, kupi lahko rabljenega za 40EUR. Ne potrebuje inverterja. Bolj pomembno je da kupi elektronsko masko. Kot začetniku, je bolj pomembno da ima manj težav pri pravilnem varjenju, kot pa da se mu na vsakih 10minut varjenja trafo pač ugasne.
Daj začetniku v roko elektrodo, ga posedi zraven materiala ki se bo varil in mu ugasni luč.

gruntfürmich je izjavil:


prav tako neke čudne elektrode, ko pa je 99% materiala doma navadno železo za katerega v 99% paše jadran s. in 2,5mm je daleč najbolj univerzalna debelina elektrode, s katero si pripravljen na 95% domačega švasanja.


No? sam govoriš o jadranu kot oh in sploh, pa nimaš pojma o tem ne o vrsti "železa" za domačo uporabo, ke je v večji meri pločevina, ne o kvaliteti zvarov z jadran S, ne o univerzalni debelini (ki je ni, le večina doma redko vari kaj bolj debelega od 4mm). A za hobi uporabo, kakšno okvoje kjer ne bo prehudih sil bo držalo brez problema. Naprimer si zavari kakšno mizo itd... In kot sem povedal trafo za 40EUR zadostuje potrebi varjenja z Jadranom S 2,5mm.
Sam se mora odločit kakšen budget ima. Za 200EUR si lahko nabavi komplet vse za začetnika. Maska pa je najbolj pomembna, pa ne rabi vrhunsko, važno da je elektronska. Elektronska maska za 100EUR je že top zadeva za hobi uporabnika. Fino je da ima še vsaj možnost nastaviti zatemnitev in ni fiksna.

Sigurno pa ga ne bomo pošiljali kupovati maske za 300EUR in Fronius-a.

Če rabi čisto navadno naglavno masko mu jo jaz podarim. Mam eno doma, ki je ne rabim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Vikking ()

T0RN4D0 ::

Tisti komplet telwin + maska v mercatorju vzemi in je to-to.

@norgaguta " Rutilen oz jadran ti pa lepo zalivata zvar evb se pa paca.posledično težje lepo pregreješ varjenca." -> dafuq, evb ima trikrat višjo penetracijo. Z rutilenkami var že zalivaš ker se topi kot puter, noter pa kot švicarski sir ko pobrusiš var.

Sam sem skuril vsega skupaj par kg elektrod in z EVBjem naredim veliko lepši var. In tudi če višek odbrusiš je spodaj vse en kos kot mora biti.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri varilni aparat - začetnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13941202 (3672) Motion
»

Varilni aparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9113555 (7009) recmajkemi
»

Inverterski varilni aparat ali CO2?

Oddelek: Loža
618257 (12201) cobrica
»

Pištola za varjenje + nastavki

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
398307 (7531) a13misko

Več podobnih tem