» »

Inverterski varilni aparat ali CO2?

Inverterski varilni aparat ali CO2?

levaky ::

LP!

Ker bom spomladi imel nalogo zvariti 2 ograji(in najbrž še kaj) pri novi hiši se odločam za nakup varilnega aparata. Sedaj pa ne vem katerega bi oz. kateri je boljši.

Odločam se med inverterskim varilnim aparatom (ogledanega imam Varstroj varin 1500), ki omogoča tudi varjenje po TIG postopku ali pa aparat za varjenje po MIG/MAG postopku(ala CO2).

Plusi prvega so majhna teža in možnost varjenja na elektrode ali plazmo.

Pri drugem je ob varjenju prisoten plin na tako pri varjenju ne nastaja žlindra, aparat sam podaja žico,...

Najbrž so še drugi plusi in minusi, ki pa jih sam ne poznam in bi bil vsakega nasveta vesel. Aparat bo sigurno prišel prav še marsikdaj, saj je okoli hiše vedno kaj za postoriti:)

Rabim pomoč tistih, ki so že imeli možnost delati z obema ali pa vsak poznajo malo prednosti enega in drugega in da mi malo pomagajo pri izboru. Cene obeh so nekje podobne (cca 400 Eurov).

Matej

gruntfürmich ::

na tig postopek pozabi. zate je samo na elektrode, navadne.
inverter je težak 5 kg, drug 50. to imej v obziru. mig/mag ni za terensko delo, to je za v garažo.
na elektrode je MENDA (nisem še probal z usmerjenim tokom) z inverterjem enostavno variti, dočim z navadnim je težko. z mig/mag pa je varjenje pesmica: nič praznin, čiščenja... skratka za v garažo najboljša izbira. vendar bodi pozoren na pline; mešanice so menda boljše, ker z co2 menda ful šprica.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

tiborrr ::

ROV (rocno oblocno varjenje) z izmenicnim tokom je pain in the ass, leze vsepovsod in zaradi frekvence neenakomerno varjenje. Glede CO2 - dioksid nase dobro veze zlindro, kar pomeni, da bo zvar v notranjosti homogen, zato pa bos moral z jekleno rostfrej scetko pobrusiti odvecno packarijo. Sicer pa, če var ne rabi biti lep, bo ROV na izmeničen tok prav tako dobra zadeva. Pozabi pa na TIG, pa tudi MIG/MAG. Sama jeba s plini in dovodom elektrike (inverter...).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Sam največ uporabljam kar ta star varilni transformator (neko Varstrojevo čudo, staro cca 25 let), težak "ko prasica" (čez 30 kg). Ampak ga ne priporočam, v današnjem času je to verjetno najslabši možni varilski izvor. Edina prednost je, da je robusten.

Kot so že moji predhodniki povedali, je s CO2 (MIG/MAG) enostavno variti in to praktično v vsaki legi. Žlindre je malo in tisto, kar vidiš skozi masko pri varjenju, je tekoč material, čemur pri ročnem obločnem varjenju ni tako (moraš imeti kar nekaj izkušenj, da veš, kje ti teče žlindra in kje kovina). Je pa varilni aparat zaradi jeklenke relativno slabo prenosljiv. Če imaš okoli hiše zahtevano konfiguracijo terena, zna to bit problem. Verjetno boš dele ograje najprej zvaril v garaži in jih boš nato "na terenu" samo privaril na stebre. V tem primeru bi bila najboljša kombinacija obeh, MIG/MAG za delo v garaži, inverter pa za varjenje na terenu. V garaži si boš varjence lahko postavil v ugoden položaj za varjenje, z MIG/MAG postopkom boš hitro estetske zvare "skup spravil", z inverterjem boš se pa zlahka premikal po terenu. Če boš pa varil z inverterjem, posveti malo pozornosti izboru elektrod. Ker ograja ni ravno ne vem kako obremenjen del, bi priporočal elektrode "rutilen S".

Elektrode Jesenice - Rutilen S

Same mehanske lastnosti zvara niso nevem kaj, a je zato varjenje z njimi "pesmica". Elektroda rada vžiga, dobro drži oblok (prenese tudi malo bolj nemirno roko), lepo teče, pa žlindra se da krasno odstraniti. Če imaš količkaj mirno roko, je tudi sam zvar lep. Če boš pa hotel boljšo mehansko kvaliteto zvara, bo treba izbrati kakšno drugo elektrodo, potem bo pa varjenje težje, oz. bo treba malo potrenirati.

Za konec še nasvet. Varilne elektrode vsakega tipa naj bodo pred uporabo suhe! Če so ležale v vlažni kleti, jih daj za vsak slučaj sušit v pečico (temperatura in čas sušenja so navedeni na embalaži elektrode). To velja tem bolj, čim bolj kvalitetna je elektroda.

LP

Jože

krneki0001 ::

Če boš švasal samo ograje vzemi inverterskega. Če pa misliš kdaj še kak avto pošvasat in kak pleh skupaj zavarit, pa vzemi co2. Sam imam varstroj 1400 (co2), malo predelan(ventilator in drug o navitje da dela na 170A), pa lepo švasa vse od pleha na avtu do ograj na balkonih. Cena je pa sitnica. CO2 v merkurju (varstroj 1400) stane celih 209 evrov in dela odlično. Je pa to hobi program in ni zato, da bi vsak dan par ur švasal z njim. (zato sem ga dal jaz predelat, kar me je koštalo 100 evrov).

gruntfürmich ::

ufff, tiborrr, ti pa nove načine varjenja izumljaš:)) :)) :))
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

cobrica ::

Ve kdo kaj več o tem aparatu http://www.ipo-tools.com/varilna-tehnik... . Ima kdo kakšne izkušnje z njim, je vreden tega denarja? Uporabljal bi se pa za domačo rabo. Je pa drugače kombinirana zadeva co2+inverter z 250A.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri varilni aparat - začetnik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13941200 (3670) Motion
»

Varilni aparat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9113554 (7008) recmajkemi
»

varilni aparat - kaj kupit? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7924532 (17842) gruntfürmich
»

Prosim za nasvet ob nakupu varilnega aparata

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
67104 (6863) pavl
»

Pištola za varjenje + nastavki

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
398306 (7530) a13misko

Več podobnih tem